nikin blogja

Miért olvasok reklámot? - Avagy pontosítsunk kérem.

Ma reggel belebotlottam egy reklámcikkbe az index-en.

http://index.hu/bcs/2016/09/27/telekom_adatatvitel_mobiltelefon/

Elolvastam. Nem volt jó ötlet.

Megjegyzéseim a következők:

Cikkükben letöltési időket adnak meg
egy "átlagos -nem HD felbontású- film"-re

Ezek mérete az elmúlt 10 évben nem sokat változott, és valahol 650 MB körül alakult.
A példáikban a teoretikus adatokat tekintem valósnak, és eltekintek a csomag-fejlécek, válaszcsomagok, és egyébb hasonló dolgok hatásaitól

No akkor számoljunk visszafele a 4G+-os adattól.

4G : 1Gbps -> 10 másodperc. 100 MB / másodperc . 10 másodperc, pipa
3G : 42 Mbps -> 4.2 MB másodpercenként. 2perc khmm... inkább 2.5 perc... de legyen
3G : 384 kbps -> 38 kB másodpercenként. 10 perc ?! (inkább ~5 óra)
2G : 230 kbps -> 23 kB másodpercenként. 1.5 óra ?! (inkább ~8 óra)
2G : 9.6 kbps -> ~ 1 kB másodpercenként. 3 óra ?! ~184 óra (igen, több mint egy hét)

Skype account megszüntetése... ill kisérlet rá

Ma megkiséreltem megszüntetni a skype accountomat...
rákeresve egy lapra jutottam, ahol azt várták tőlem, hogy megmondjam, hogy miért...
utána onnan egy link vezetett egy oldalra ahol meg kellett adnom, hogy milyen témában szeretnék segítséget... mert, hogy automatán ilyen nincs..
ahonnan ki kelett választanom, hogy live chaten keresztül szeretnék egy supportossal beszélni...
ahol az adataim megadása, és egy popup megnyílása után ez fogadott:

Hogy mi van?
Csak meg akarom szüntenni az accountomat.. kérek egy gombot, hogy (delete my account)
Ott adjam meg a jelszavamat.. meg küldjenek egy ellenőrző e-mailt hogytényleg én voltam az, ha nagyon biztosak akarnak lenni.... De ennyi.

RANT: szerverek cseréje

Lassan mindkét álltalam munkára használt N36L-t (Gen1) nyugdíjba küldöm. A két Micorserver valójában hibátlanul működik, csak mégis beletettünk már 4-5 évet mindkettőbe. És közben sokat változtak az igények. A Webszerver poszton szolgáló jószág a Drupal8-nak kevés már. Az irodai szerver poszton szolgáló testvére Pedig a 4 főnek 500Giga file-szerver, web-es alapú belső alkalmazás szerver posztról már addig jutott, hogy 8 főt kiszolgálva 4 virtuális gép rágja a két 1.3 Ghz-s magot és a 4 giga memóriát. Meg a 2 tera softraid 1 Btrfs-t :) Míg a rajta futtatott webes alkalmazások is olyan funkciókkal bővültek amik komoly terhelést jelentenek a proceszorra.
A webszerver (ez magán cucc) poszton már megvan az utód. Szintén nem mai csirke de 8 mag 16 Giga RAM és két SSD azért igen jelentős sebességnövekedést jelent.
Az irdai szervernek (na ez a cégé) még nincs utódja. Jó lenne valami hasonló előrelépés ott is.. csak 1U helyett torony kivitelben.. és jóval csendesebb formában, Ma egy éve adtam le az igénylést rá, hivatkozva a fentiekre. Igéretet többször kaptam. Alokált pénzt egyszer sem. Közben pedig kifogytam a trükkökből amikkel a kis gépet többre tudom rávenni.

És persze tudom, hogy sok helyen használnak jóval régebbi vasakat. pl. a HUP alatti két Sun is nemsokára már 7 éves lesz. Persze érdekes kérdés, hogy vajon maradnak-e akkor is ha a HUP új motort kap esetleg. Nem beszélve arról, hogy nagyon más kategória a két gép.

Egy korszak vége Androidon. 512MB R.I.P.

Azt hiszem most jutottam el arra a pontra, hogy szükségem lesz egy új telefonra.
Hiába CM, hiába bármilyen optimalizálgatás. 512 MB RAM már szinte teljesen használhatatlan Androidon.
Evvel együtt meglepően sok ilyen eszköz van még mindíg piacon. Mindenesetre a következő hónapban nyugdíjazom a Galaxy Pocket Neo-mat. Előreláthatólag egy Lenovo-m lesz.

Ha valaki úgy érzi tévedek, akkor várom a tippeket... hátha én vagyok a buta :)

FizzBuzz CSS

Szembe jött ez : http://c2.com/cgi/wiki?FizzBuzzTest

És gondoltam miért ne csináljam meg HTML/CSS-ben.


<html>
<head>
	<style>
		b {counter-increment:page; display:block;}
		b:after {content:counter(page);}
		b:nth-child(3n+0):after {content:'Fizz'}
		b:nth-child(5n+0):after {content:'Buzz'}
		b:nth-child(15n+0):after {content:'FizzBuzz'}
	</style>
</head>
<body>
<b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b>
<b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b>
<b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b>
<b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b>
<b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b>
<b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b>
<b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b>
<b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b>
<b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b>
<b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b><b></b>
</body>
</html>

Optimalizálás.

Valahol, valamikor lekerült az asztalról a memória-optimalizálás kérdése, sőt talán bármilyen optimalizálásé. Ami előtérbe került, az a gyors fejlesztés, és a szép felület. Ami persze mind jó dolog.

Nem lenne jogos tőlem nekimenni az Adobe-nak hogy mire is kegyeskedik megenni azt a 8-12 Giga ramot inDesign alatt. Mert egyrészt az egy munkaeszköz elsősorban, másrészt kevesen használják, harmadrészt pedig 16 Giga RAM erősen a töredéke a program árának.

De az olyan programok mint a böngészők, kommunikációs programok és egyébb olyan dolgok amik majd' mindenki gépén gyakorlatilag állandóan mennek igenis figyelhetnének jobban erre a kérdésre.
Úgy gondolom, hogy erre is érvényes a 80-20 szabály, és talán mi fejlesztők megtehetnénk, hogy rászánjuk azt a 20-at arra, hogy az embereknek jobb élményt biztosítsunk, és ne kényszerítsük arra őket, hogy magukat korlátozzák, vagy új eszközt vegyenek.

Firefox 29

Azt hiszem megérdemlem a firefox Fanboy cimkét. A kevés olyan ember egyike vagyok aki FirefoxOS-es telefont használ, böngészőnek pedig Firefox-ot. Avval együtt, hogy pontosan tudom, hogy a Google termékei mennyivel tudnak többet. A telefonos story hosszú és unalmas. Ne menjünk bele. De a lényeg az, hogy a voksomat filozófiai alapon kapták meg. És csalódtam de nagyot. Mindkét dologban. Meg ha már itt tartunk a világban. Mi a f@sz van mostanság.

A Firefox 29 A Chrome-nál jobb Chrome .. ami az UI-t illeti. Össze van rakva. Meg van tervezve. Jó ötletek vannak benne. De rohadtul r=1 motyó. A régi felülettel csak azt nem csináltam amit nem szégyneltem, és így volt nekem egy 18px-es sorba összetolva a taboktol kezdve az URL-bar-ig meg az extension gombokig minden. A többi. screen-fucking-realestate. így szeretem, Anno még az eeepc 700 idejében kattantam rá az efféle minimáliára. És megmaradt mert jó. Az új FF elveszi tőlem a lehetőséget. Mert szerintük a böngészőmnek úgy kell kinézni, ahogy az nekik tetszik. Hát bekaphatják. Már FxOS-ben is megcsinálták ezt.. UX beállítás gyakorlatilag nuku, pedig az egész rohadt CSS... akkora kihagyott ziccer, hogy az már fáj.
Most a böngészőt is kiherélték. Kár érte.

Opus codec jóság

A mai nap épp rendet rakok a gépemen. És ennek részeként épp most rakom rendebe a hangoskönyveimet. A nagy részük 128kbps mp3. Arra gondoltam, hogy ideje őket átkódolni valami hangoskönyvhöz jobban illő formátumba. Az első kísérletem speex alap beállításokkal vbr módban. 81M->14M halható de nem nagyon zavaró zajjal az S és C betűk környékén. Közben nézegettem, hogy milyen a lejátszó support speex-hez, és sajnos hát, nem az igazi. Utána olvasva szembe jött az ogg kupacba tartozó egy újabb codec, az opus. HTML5 audio-hoz találták ki. 6kbps-től 500kbps-ig megy. Jó bonyolult egy dög.

Die Hard 5 (spoiler)

Tudom, hogy jó régen jelent meg, de most jutottam el odáig, hogy meg is nézzem.. és egyszóval csalódás.
Egy-az-egyben hiányzik belőle minden ami miatt jók voltak az előzőek.
Jó sok a túlzott vizuális effekt. Az egész sztori egy karikatúra.
És ahogy nézem a rész célja, hogy bevezesse John McLane utódját, aki egy elfuserált 007-es, akiben az apjából csak kb a durvasága és a sebesülésre való hajlama van meg.
Tartok tőle, hogy 3 év múlva már végleg ő lesz az abban a pillanatban végleg kiszenvedő sorozat sztárja.
Kár érte.

R.I.P. Die Hard.

PS: Amellet hogy magam nem vagyok öreg, de bakker miért kell minden pozitív szereplőnek szingli huszonéves pöcsnek lennie mostanság? Lehetőleg olyannak aki egy egy randit sem képes menedzselni, nemhogy egy házasságot pl.

az XP korszak vége

Szép lassan halad a Windows XP kivezetése a világból
számomra a legfrisebb, hogy a PHP 5.5-ös kiadás dobja mind az XP, mind a server 2003 supportot.

Közben még mindíg sok cég használ XP-t, bár elsösorban kliens gépeken. Elgondolkodtató, hogy vajon milyen költséget jelent majd nekik az átállás. Akik még mindíg nem váltottak, azok valószínüleg nem az Win7 ára miatt nem léptek, hanem valószínüleg még mindíg nem portoltak vagy pótoltak valamilyen alkalmazást.
Elgondolkodtató, hogy vajon milyen háttérre érdemes építeni ma ilyen alkalmazásokat, ha 20 év múlva is futtatni szeretnénk öket. A másik oldalról mennyi egy átlagos belsö használatú szoftver elvárt, és várható életciklusa?
Mik azok az eszközök amikre építhetünk? SQL? Annak mely subsetje? Évekkel ezelött azt gondoltam, hogy a VM-es nyelvek jó eszközök ilyesmire. De a JAVA 1.7 után ebben koránt sem vagyok annyira biztos.
Szóval mik azok az építöelemek amikre jól skálázható és valóban tartós eszközöket építhetünk. És igen, kicsit azt kérdezem, hogy mikor áll meg a fejlödés... de nem is. Csak azt, hogy mikor lesz egy olyan fix subset amire valóban hosszu távon építeni lehet.
Ez az a terület ahol a nyilt forrásnak valódi elönye lehet. De nem elég a nyilt forrás.
Kicsit elkalandoztam. Mindenesetre jól látszik, hogy az XP támogatásának megszünésével valóban le fog zárulni az életciklusa is. Ahogy vele együtt lezáródik a Pentium4-es kategóra használhatóséga is.

PHP vagy nem PHP.

Nagyon sok bejegyzésben/hozzászólásban olvasom, hogy a PHP-t mennyien nem tartják komoly célra használható nyelvnek. De sehol nem olvastam még olyan érvet, ami mindezt valóban alátámasztaná.

Valamikor én is nagy PHP ellenző voltam. De egyszer rátolt az élet, hogy kicsit elmélyüljek benne, és arra jutottam, hogy a maga -vitathatatlan- hülyeségeivel, inkonzisztenciáival együtt is egy jól használható eszköz. Nagyon jól dokumentált. és 1000 apró dologra van benne kész megoldás. A html-en keresztül nagyon jól lehet formázni a kimenetét, és a rendszerigénye is teljesen tolerálható.
Egyfajta svájci bicska.

DubStep - BroStep

Olvasgatom a netet, és mindenhol az van, hogy fúúúj BroStep.
Addig jutott a dolog, hogy már DJ-k panaszkodnak, hogy az emberek igénylik. Miért ne tennék?
Igen.. kicsit olyan mint ha az ember agyát egy nagyobb kalapáccsal simogatnák adott esetben másfél órán át,
pl: http://youtu.be/8RO47HZ14nc
De engem mentálisan megnyugtat, érzékileg pedig felpörget egyszerre.
Rohadt jó bulizni és kódolni is.
Nem zene? Lehet. De akkor ezt szeretném zene helyett... ennyi.
Heavy Drop für alle! Béke!

Gyüjtögetés vége.

Az elmúlt héten realizáltam, hogy a gyűjtögetési szenvedélyem elmúlt.
Ezért most rohadt nagy nagytakarítás lesz IT vonalon.
Hétfő estig mindentől szeretnék megszabadulni... így mennek majd szépen ADÁS-VÉTEL-CSERE topicba...
Amire hétfő estig nincs jelentkező az megy kidobásra.
Nemsokára majd írok az okokról is, nem, nem lett gyerek :)

Fedora. Update on boot... ezt meg most miért?

Néha nem értem az, hogy egyes disztribúciók mi alapján tesznek be új fícsöröket a rendszerbe. Most éppen elkaptam egy címet, miszerint is a Fedora 18-ban bizonyos updateek a gép újraindításakor fognak települni. Kis-közép vállalati környezetben ahol egy gép szolgál ki ez egnál yáltalán nem jó ötlet. A cél itt a downtime minimalizálása. És az, hogy egy- akár tervezett -reboot alkalmával próbál nekem majd updateelni az ezen nem sokat segít... Mondok mást... mi van ha nem sikerül neki?

Ezt a dolgot WIN7-ben is rendesen tudom utálni. Amikor ki akarom kapcsolni a gépet, akkor kapcsoljon ki. Amikor meg be, akkor törje kezét lábát, hogy minél hamarabb dolgozhassak. És ha én úgy ítélem, hogy X időben ráérek updatelni akkor, és csak akkor updateljen.

Arch Linux HP3055 MFP

Tegnap este és ma reggel a fenti nyomtatót próbáltam Archra telepíteni.

A nyomtatót sikerült is feltenni, de a szkennert már nem. Látni látta, de ilyen hibaüzeneteket produkált a user.log -ban

Jul 20 11:48:23 NN210A scanimage: io/hpmud/jd.c 800: mdns lookup nnnsc.local retry 18...
Jul 20 11:48:24 NN210A scanimage: io/hpmud/jd.c 800: mdns lookup nnnsc.local retry 19...
Jul 20 11:48:24 NN210A scanimage: io/hpmud/jd.c 800: mdns lookup nnnsc.local retry 20...
Jul 20 11:48:25 NN210A scanimage: io/hpmud/jd.c 796: error timeout mdns lookup nnnsc.local
Jul 20 11:48:28 NN210A scanimage: io/hpmud/jd.c 89: unable to read device-id

Barnacle Wifi tether + sshfs + X10 mini pro

Szeretek random helyeken dolgozni. És emiatt elég gyakran használok mobil netet mindenféle ssh alapú trutymákolásra. Akár bejelentkezve, akár sshfs-el.

Egy ideje viszont konstans bomlik a kapcsolatom.
Méghozzá nagyon gyakran. (percenként kb.)
Geany-vel és sshfs-el ez még úgy ahogy túlélhető.
De bejelentkezve, vagy pl. vim-el (nyitva tartja a fájlokat) viszont abszolút halál.

Találtam leírást miszerint is az a gond, hogy elalszik a telefon és vele a wifi is.

Hiába kapcsoltam ki a wifi-sleep -et ettől még továbbra is szakadok

inkscape 0.48

Valahogy eddig kimaradt, de ma leültem és átnéztem az inkscape 0.48 újdonságait.

Két dolog van amit kiemelnék.

- Multipath-editing.
Azoknak akiknek gyakran kell színes raszteres képekből vektorizálni, nagyon jó dolog, hogy most már több objektum pontjait lehet egyszerre pakolászni.
Régóta hiányzott. De most már itt van.

-Text
Az inkscape eddigi talán leggyengébb pontja. A text kezelés is komoly frissítésen ment át.
lett alsó/felső index. És végre van betűköz és szóköz kezelés is :D

Widescreenen alapból oldalra dobja a toolbarok egy részét. Akinek ez nem jön be (mert pl., mint én, mindíg nyitva tart egy color vagy alignment dialogot ott.) Az a view menü alsó részén a Custom elrendezést kiválasztva juthat hozzá a régi elrendezéshez.

Intel X3150 és a fényerő

Vettem tegnap egy Samsung N210-est és sajnos a fényerő állítása alapból nem megy.
De erre is van megoldás :D

setpci -s 00:02.0 f4.b=ff

ahol a 00:02.0 a kártya ID-je a végén az ff pedig a fényerő. hexában. 00 és ff között állítható. Az előbbi gyakorlatilag blancolja a screent.

x11vnc ubuntu 10.4-en Shift az meg nem megy.

Akik használnak x11vnc-t Ubi 10.4 -en azok azt tapasztalhatták, hogy a Shift nem működik. Nagy betűket még CAPS LOCK-al trükközve csak-csak lehet csinálni.. de az írásjeleknél max az on screen keyboard segíthetett.

A megoldás a -xkb kapcsoló.

Pontos miérttel sajnos nem tudok szolgálni, de ezt használva megy :D

Kóstolgatják a szerver ssh-ját

IP Address: 94.102.5.3
Hostname: client-3-5-102-94.reverse.ni.net.tr
IP Country: Turkey
IP Country Code: TUR
IP Continent: Asia
IP Region:
Guessed City:
IP Latitude: 39
IP Longitude: 35
Organization: Netinternet Bilgisayar Telekomunikasyon San. ve Ti
ISP Provider: Netinternet Bilgisayar ve Telekomunikasyon San. ve Ti

Most éppen innen.
olyanokkal probálkoznak, hogy test test1 test2.... video, meg angol nevek. usernevkent.

MNB #1 Cups-pdf Uborka

MaiNapiBölcsesség #1

Ha minimal install után az ember Ubuntu Karmic Koalan (lehet h. más ubikon is) teszi fel a cups-pdf csomagot, akkor tegye mellé a cups-bsd csomagot. Mert máskülönben azok a programok amik lpr-en kersztül szeretnének nyomtatni (pl. wine) nem fognak tudni.
Megjegyzendő itt, hogy az lpr csomag pl nem jó.

Az is megjegyzendő még, hogy ha nem kíván az ember printer admin progit feltenni akkor a browserébe a http://localhost:631/ címet ütvén a cups webes felhasználófelületén bármit beállíthat.

Ha már itt van, akkor amennyiben (mint pl én) angol nyelvel telepítette az uborkáját, akkor érdemes a papírméretet átállítani Letter-ről A4-re, és máris olyan enviromentel várhatja a windowsos (számlázó)programját, ahogy az kényelmesen érzi magát. (rendesen működik)

szakdolgozat mizéria

Már egy jó ideje belekezdtem, a szakdolgozatom előállításába. Prog vizsgára kell, szóval programot kell írni.
Úgy döntöttem, hogy összerakok egy moblog (mobil blog) rendszert, mivel már régóta szeretnék ilyet használni, csak éppen nem találtam olyan rendszert ami megfelelt volna az izlésemnek.

Gondolom olyanokat mondanom sem kell, hogy túl későn kezdtem bele.:D de nem az a gond.hanem, hogy a névválasztást szurtam el.. Nem figyeltem, és olyatsikerült választanom ami már használt... sokak álltal.. így a grafikai elemek mennek a kukába.

szóval #&@&#{}@#&@&#{#{##&@####{

Gimp Fluxbox Laggolt

Nem tudom, hányan használtok fluxboxot gimp 2.6 al.
Mindenesetre nekem ez a párosítás komoly problémákat okozott.
Minden ecset húzás után fagyott.. mint kiderült ezt a problémát az okozza, hogy a fluxbox a rajzolt képet ikonként használja a panelen, és ennek az ikonnak a frissítése okozta a hibát.

Megoldható a Configuration > Toolbar > Iconbar Mode > show pictures kikapcsolásával

(hogy evvel én mennyit optam)