Frissítettem Oneiric Ocelot-ról Precise Pangolin-re

Címkék

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, a Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra, a Frissítettem Maverick Meerkat-ról Natty Narwhal-ra, a Frissítettem Natty Narwhal-ról Oneiric Ocelot-ra avagy lehet újratelepítés nélkül is élni - kaland folytatódik...)

Ha őszi vagy tavaszi ünnepnap, akkor Ubuntu frissítés! Nemrég bétába fordult a Precise Pangolin (kiadás után Ubuntu 12.04 LTS) fejlesztése, így gondoltam, teszek egy próbát a frissítéssel. Ha jól számoltam, ez a 12. Ubuntu frissítésem újratelepítés nélkül azóta, hogy 2005. őszén Debianról Ubuntura váltottam.

Fogtam a backup merevlemezem, készítettem az éles SSD-mről egy teljes klónozásos mentést, majd nekiálltam a frissítésnek.

Oneiric-ről Precise-re #1
Mentés után - ahogy szoktam - elolvastam a frissítésre vonatkozó megjegyzéseket a Beta 1 weboldalán. Mivel semmi szokatlan nem volt benne, nekiálltam a szokott módon.

Oneiric-ről Precise-re #2
A Dash-ba (Unity kezdőknek: a "Super" billentyű egyszeri lenyomásával jön elő) beírtam az "update-manager -d" parancsot.

Oneiric-ről Precise-re #3
Ahogy a képen látszik, új kiadás érhető el: "12.04 LTS"

Oneiric-ről Precise-re #4
Ami még jelenleg "Beta" állapotú, így csak azoknak ajánlott, akik tudják mit csinálnak. Éles gépre telepítése nem javasolt.

Oneiric-ről Precise-re #5
Hadd szóljon! Indulhat a frissítés.

Oneiric-ről Precise-re #6
A szokásos összegzés arról, hogy mi fog történni. 2120 csomag fog frissülni, 301 fog települni, 19 kerül eltávolításra, 15-re nincs már szükség, 22-t a Canonical már nem támogat a jövőben. A frissítéshez 1374MB adatot kell letölteni és ez az én internetkapcsolatomon 37 percet vesz majd igénybe.

Oneiric-ről Precise-re #7
....

Oneiric-ről Precise-re #8
Néhány szolgáltatást újra kell majd indítani a GNU libc frissítés kedvéért. Közben folyamatosan használom a gépem. Böngészek, képernyőképeket készítek ehhez az íráshoz stb.

Oneiric-ről Precise-re #9
Folyik a frissítés. Én dolgozom tovább.

Oneiric-ről Precise-re #10
Csomagok konfigurálása, hamarosan végzünk.

Oneiric-ről Precise-re #11
Mi legyen a GRUB menu.lst-jével? Hagyd békén, azt szeretem én kézzel megcsinálni!

Oneiric-ről Precise-re #12
Adobe Flash Player frissítése...

Oneiric-ről Precise-re #13
A network-manager konfigurációs fájljával mi legyen? Azt is hagyd békén!

Oneiric-ről Precise-re #14
A frissítés kész. Mi legyen az elavult csomagokkal? Mehetnek a levesbe! Szedd le őket!

Oneiric-ről Precise-re #15
Takarítás, majd reboot... Egy darab reboot...

Oneiric-ről Precise-re #15_1
...

Oneiric-ről Precise-re #15_2
...

Oneiric-ről Precise-re #16
A reboot után már a Precise fogad a 3.2.0-s kernel társaságában...

Oneiric-ről Precise-re #17
A Unity jobb mint valaha. Apró újdonságokat fedeztem fel a napi használat közben (már két napja gyúrom a Precise-t). Mindegyik olyan, ami majdnem észrevehetetlen, de mégis egy picit jobbá teszi a "felhasználói élményt".

Oneiric-ről Precise-re #18
Ugyan még csak béta, de kis ügyeskedéssel a VMware Workstation 8.0.2-t is szóra lehet bírni rajta.

Oneiric-ről Precise-re #19
LibreOffice 3.5.0

Oneiric-ről Precise-re #20
Mozilla Firefox 11, Mozilla Thunderbird 11

Vélemény: Minden idők legeseménytelenebb - vagy akár mondhatnám legunalmasabb - Ubuntu frissítésén vagyok túl. A folyamat teljesen problémamentesen zajlott le. Miután meggyőződtem arról, hogy a klónozott, majd megfrissített rendszer jól szuperál, rátoltam az SSD-re és most már második napja használom élesben. Eddig zavaró, megoldhatatlan problémával nem találkoztam. Fut, teszi a dolgát. Részemről már végleges állapotban van. Aki szeretné kipróbálni béta állapota ellenére, annak jó szórakozást! Tartsa észben, hogy első a full backup, hogy ha valami rosszra fordulna, akkor legyen mihez nyúlni!

Hozzászólások

Be kell vallanom, hogy alpha óta nyűvöm, mert kíváncsi voltam, hogy mit utál a sok csalódott Ubuntu felhasználó, és gondoltam felteszem a 11.10-et. Aztán amikor kijött a 12.04 alpha, ráfrissítettem, mert új "fííííícsörök" jöttek a Unitybe..

Összegzés:

Ahhoz képest, hogy mennyire idegenkedtem tőle én is, most azt kell, hogy mondjam, hogy viszonylag gond nélkül vészeltem át az Alpha release óta eltelt időszakot!!!!
Amik voltak:

-Hangerőszabályzó nem működött megfelelően asszem vagy egy hétig kb, aztán egy újabb frissítés helyrerakta. (közben persze bugreport)
-A Dashben a "lencsék" kb ezelőtt 2-3 héttel stabilizálódtak(a fordításuk a szűrés gombokhoz teljes lett, és mindegyik működik rendesen), viszont pont ma jött egy újabb "lencse(valami webes kereső féle, mert az vagyon írva a keresőmezőbe, hogy "enter the title of a website")" ami még nem működik, érdekes, hogy ezt feature freeze után még betették...
-A "Rendszerbeállításokba beépült a "MyUnity" nevű kisalkalmazás, tehát már onnan is elérhető.
-Egy időben a képernyőzár kidobott a LightDM-be, azt hittem ezt majd bennehagyják, de aztán az egyik frissítéssel sajna el is tűnt, pedig sokkal gusztusosabb megoldás lenne, mint az a béna kis ablak...

Openbox kedvelő, és minimál disztró használó időszakom után nem is volt annyira rossz ez a kis Unity fíííling!!!! Hovatovább, lehet, hogy marad is.. Hacsak nem győz bennem megint a kisördög, és vissza nem teszem a Crunchbanget... :-D De asszem még egy kicsit maradok a Unitinál, mert felfedeztem, hogy ezt is f@szán lehet moddingolni, csak Unity csomagok frissítése után felülírja a Launcher általam átalakított png-képeit(magyarul újra leszedte őket), úgyhogy mindig kell beckápp... :-D Úgyis kellene egy kicsit nézegetnem a gtk3 témázás hogyanát és mikéntjét, ezért még marad egy ideig az Ubuntu. Vagy lehet, hogy végleg......

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

hat akkor elmaradt a 64 bitre atallas...vagy lehet, hogy meg mindig a 32 a recommended?


Upgrading from Ubuntu 10.04
There are some known issues at this time, so only developers and testers should try doing this upgrade at the moment. (927993)

Hát igen, ezzel még érdemes várni. Meg amúgy is lehet a reinstall lenne a jobb, már csak az architektúra váltás miatt is. Ezt még nem döntöttem el.

Milyen extra konfigokat használsz az SSD miatt?

Tettem a gépbe 8GB RAM-ot. Az fstab-ban a tempfs be van állítva, így gondolom az SSD-t kíméli. Az fstab-ban kell valamit állítani a trim működéséhez? Láttam pár példát erre a neten, de nem tudom mennyire van értelme.
ext4 noatime,nodiratime,discard,errors=remount-ro
Az rc.local-ba volt még egy javaslat:
echo noop > /sys/block/sda/queue/scheduler

Mi a véleményetek?

Egyáltalán nem, a korszerűbb SSD-kben a TRIM interaktál a GC-vel ami a teljesítmény megtartásához, az élettartam növeléséhez alapvető.

http://www.oczenterprise.com/whitepapers/ssds-write-amplification-trim-…

Számtalan más oka is van még annak, hogy a ReiserFS by design nem a legmegfelelőbb választás SSD meghajtókhoz.

Biztos.

De az OCZ-nek mindenféle meghajtója van számtalan gyártótól származó SSD kontrollerrel (SandForce stb.).

A GC ameddig van felesleges szabad helyed (és a felsőkategóriás SSD meghajtókban akár 20-30% tárterületet is elkülönítenek) addig megfelelően implementálva önmagában akár még nagyobb teljesítményt is eredményezhet, mint a TRIM GC-vel.

Minden más esetben és nagyobb mértékű terhelésnél a TRIM-el a GC nagyobb teljesítményt érhet el.

Azonban azoknál a kontrollereknél amik tömörítést alkalmaznak a TRIM nem használható, mert TRIM esetén a kontrollernek ki kell tömörítenie az adatot, majd vissza is kell tömörítenie.

Azaz lényegében igazad van, a felsőkategóriás SSD meghajtókhoz nem kell TRIM.

A tömörítést nem alkalmazó, nem sok tartalék tárterülettel rendelkező SSD-khez meg kell TRIM.

Miben lehet majd tetten érni ezt a borzasztó nagy lassulást?

Nálam a választás nem úgy nézett ki, hogy a reiserfs-t választottam az SSD-hez, hanem SSD-t vettem a reiserfs-en levő rendszeremhez, amit ráklónoztam. A lustaság az, ami miatt még mindig ez van alatta, illetve az, egyelőre semmi negatív oldalát nem látom annak, hogy ezt az fs-t használom.

--
trey @ gépház

Én egy Hyper-V alá raktam fel virtuálisan. És ellentétben a CentOs 6.2-vel minden működik rendesen, varázslás nélkül, van hálózat, és egér integráció is.

Hála az égnek, már vagy 1.5 éveleváltottamaz ubit debianra. Régen jó volt az ubuntu, kb a 7-8. kiadásig. Onnan legatyásodott az egész.

Én meg szerencsére lecseréltem a Debiant. A stable csomagjai ezer évesek, ráadásul sosem lehet tudni, hogy mikor hajlandóak végre frissíteni. A testingben néha elég bugos volt egy csomó dolog. Az unstable megengedte magának néha a dependency hellt is. Az experimental csomagok néha régebbiek, mint az épp aktuális, stabil Fedora csomagjai. Ha még 2012-ben is konfigfájlokban kéne turkálnom, hogy menjen a 3D, akkor meg már inkább Archot használnék, nem Debiant.

--
Ha valakinek nem válaszolok a fórumon, ne sértődjön meg. Valószínűleg csak trollszűrőre raktam.

Én is lecseréltem a Debiant, mert elavultak a csomagjai. Aztán Ubuntut használtam, de nem az én világom, ezért áttértem LMDE XFCE -re. Na azzal elégedett vagyok. (már amennyire lehet - ha Linuxról van szó, az ember mindig mindenben meglát valamit amit másként szeretne).

--
http://neurogadget.com/

Van valami olyan virtualizációs megoldás, ami egy Inteles videókártyával (5700MHD - Lenovo T410) rendelkező gépen is képes 3D-s képességet adni a virtuális gépnek Linux host-on? Amiket eddig próbáltam (Vmware Workstation, Virtualbox, KVM + SPICE), azok közül egyikkel sem sikerült, sem a Unity-t sem a GNOME Shellt életre keltenem.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Virtualbox alatt nekem teljesen jól működött az unity 3d tegnap, igaz hogy előbb fel kellett telepíteni a "virtual akármit"* (a vendég ubuntu felajánlotta készségesen, mint ahogy a zárt videokártya drivereket szokta).

* Bocsi, nem igazán maradt meg a neve, de a vendég rendszerben a zárt illesztőprogramok közt egyértelműnek kell lennie.

Angol nyelvűt használsz ? Vagy még nem érkeztek meg a fordítások ?

Kezdem magamat @-nak erezni. En meg elvart mukodest sem tudtam belole soha kieroszakolni... Mindegy, Debian megfelel (+backports)

Tulajdonképpen nem is igazán értem, miért használok még mindig Kubuntut az asztali gépeimen... A Notebook-omon kezdek visszaszokni az rpm alapú disztribek egyikére. (Ja, bocs, ennek apropója, hogy a Kubuntut nem sikerült - lehet frissíteni. A Unity/Gnome pedig fapados számomra a KDE mellett.)

Feltelepítettem én is pár napja abban reménykedve, hogy valamivel jobb lesz az egyetértés a videokártyám és a rendszer közt. Ezen a téren nem történt sok változás, az nvidia driver továbbra is lassú, laggol, használhatatlan, a nouveau pedig instabil, ráadásul azt hiszi a gépem, hogy nem támogatja a webgl-t, ennek ellenére utóbbi azért érzésre jobb lett.

Leszámítva a hardver problémáimat - másik gépen hasonló hardveren teljesen stabil a nouveau - érezni hogy jobb lett a rendszer. Vannak bugok, amiket igyekszem is reportolgatni, de ha azokat nem figyelem - mert hát reménykedek abban, hogy a véglegesbe nem kerülnek bele - azt mondhatom hogy egész jó kis rendszer lesz ez most.

Valahogy az Unity is szimpatikusabb lett, pedig egyszer már próbáltam áttérni, inkább maradtam a gnome shellnél, most viszont előbb laktam be az unityt mint hogy shellhez nyúltam volna :)

Vannak nagyon akadékoskodó hibák, pl a terminálban az F10 megnyomásakor bejön a context menü (nem a menüsáv, azt már letiltottam), és nem tudom - legalábbis még nem találtam meg - hogy kell kikapcsolni. Különösen zavaró amikor F10-et nyomnék az mc-nek.

Az unity egyik nagy hibája - bár ez nem bug, hanem "feature" - hogy a multi monitor támogatást úgy oldották meg, hogy mindkét monitoron látszik a panel. Ez nem igazán kényelmes számomra, és sajnos nem lehet kikapcsolni, ajánlom nekik, hogy gondolják ezt át mire kijön :)

"Vannak nagyon akadékoskodó hibák, pl a terminálban az F10 megnyomásakor bejön a context menü"

mkdir ~/.config/gtk-3.0/
vi ~/.config/gtk-3.0/gtk.css

bele:

@binding-set NoKeyboardNavigation {
	unbind "<shift>F10"
}

* {
	gtk-key-bindings: NoKeyboardNavigation
}

:wq

--
trey @ gépház

Igazából vizuálisan tetszik a munkaasztalok 2x2-es elosztása (jobban átlátható), viszont azt szeretném, hogy csak a jobbra-balra gombokat kelljen használnom, mert a jelenlegi 4x1-es elrendezésben azt szoktam meg. Tudtok erre valami megoldást?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ezt én is megléptem. Ezelőtt nem is olyan sokkal azt gondoltam, hogy a KDE jobb lesz nekem. Nem rossz, nem rossz, csak valahogy mindig "honvágyam" volt. Először egy nem éppen mai laptopra raktam fel valamikor február közepén. Meglepően fürge volt, bár volt néhány bosszantó dolog, amikkel kb. egy-másfél hete nem találkoztam (ill. megszoktam pl. hogy nincs window dodge). Nyomtam egy csomó bugreportot meg "affects me"-t. Az lett a vége, hogy az asztali gépen is frissítettem 12.04-re. A KDE fent van még, néha bekukkantok oda is. Mikor mihez van kedvem. KDE-t nagyon sokat kellet reszelnem, hogy olyan legyen, amilyennek szeretném, a Unityben meg nem kell (vagy nem is lehet) sok mindent állítgatnom: lecseréltem a háttérképet, beállítottam a radiance témát és bekapcsoltam az indtó automatikus elrejtését (5:4-es monitorom van, ha lesz szélesebb, akkor lehet, hogy kikapcsolom). Ennyi. Ja és működik a felfüggesztés! Rá is szoktam.

--
[ Falu.me | Tárhely | A Linux és én ]

Úgy tudom, hogy ez lesz az első olyan LTS kiadás, amelyikben néhány dolgot (a kernelre és a böngészőre emlékszem) alaposabb tesztelés után menet közben is frissíteni fognak. Pontosan melyik komponensek lesznek ezek? Elgondolkodtam azon, hogy 12.04-el újratelepítem a gépeket és maradok az LTS-nél.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Kipróbáltam, és rögtön a Gnome-shellt is. A kettő megoldás vegyítése lenne jó. A Unity alapötletei nagyon jók ( 1. lenses, 2. maximalizált ablakon nincs címsor, 3. Menüsor a képernyő tetején, 4. Win7-szerű panel, oldalra igazítva (manapság hódító széleskijelzőkhöz jó) )

Viszont a megvalósítás csapnivaló! Ez a compiz egy lassú szörnyeteg, és az egész unity arra épül. Gnome shell nagyságrendekkel gyorsabban animálódik, kevesebb memóriát eszik, és szebben antialiasol. Egy flash lejátszása esetén ha megnyitom a menüt, már szörnyen lassú. Ugyanez shellnél nem fordul elő.

"Ez a compiz egy lassú szörnyeteg, és az egész unity arra épül. Gnome shell nagyságrendekkel gyorsabban animálódik, kevesebb memóriát eszik"

Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam, a Gnome Shell minden tekintetben katasztrófa volt nálam.

--
Ha valakinek nem válaszolok a fórumon, ne sértődjön meg. Valószínűleg csak trollszűrőre raktam.

Ez most kivételesen eseménytelen frissítés volt, köszönhetően korábbi tapasztalatoknak – korábban volt abból gondom, hogy frissítés közben elfogyott a szabad lemezterület és, nos, azt a telepítő nem kezelte jól. ☺

Észrevételek:
– Gmpc a telepítés áldozatául esett, de az most épp nem hiányzik (Sonatát használok épp helyette)
– A honosítás teljesebb (amit nem angolul használok, azt lengyelül)
– Ksplice még nem támogatja
– Csiszolni kell a GTK3 témámon (házilag patkolt Adwaitát használok)
– Érzésre a betűk hintingje jobb… Persze nyilván lehet, hogy nem nyúltak hozzá. ☺

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Memoriaban mennyit eszik a Unity? Tobbet vagy kevesebbet, mint a gnome-shell?

Nekem az a problmeam, hogy most a 12.1-es OpenSuSE veglegesen Gnome3-ra valtott. Alapvetoen akar meg jo is lehetne a dolog, meg megszokhato, viszont hosszabb hasznalat utan borzasztoan el tud szallni memoriaban. Konkretan volt mar, hogy 1-1.5 G kozott voltam kenytelen kiloginolni. Es ez az egyik dolog, amit nem szeretek: elhagyni a munkamenetet. Max ha reboot kell.

Most epp egy Gnome2 fazonura nyirt XFCE-t hasznalok, de... maradjunk abban, hogy kotottunk egy egyezseget: o nem eszi a memoriamat, en pedig nem fogok olyat kerni tole, amit nem tud. Viszont neha kenyelmetlen.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Hát ne legyen... De mondd el kérlek, hogy hogyan pattintsak bele +8G ramot a Samsung N210-embe. Avagy milyen 10"-os 6+ óra valós akku idővel rendelkező gépet tudnál ajánlani emberi áron amibe bele tudom pattintani?
És ha már itt vagyunk 6 vagy 12 hónap múlva kell majd még ennyit belepakolnom mert valaki nem tud memóriát kezelni?

ne már...

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#N210/Arch

Alapvetoen harom gondom van
- Draga a noti RAM
- Nem is tudom, hogy a noti tudna-e kezelni ilyen modulokat. Ha jol remlik, csak 2 hely van benne, es ahogy nezem DIMM SDRAM-okat hasznal
- Mindettol fuggetlenul, elnezest kerek a vilagtol, de 1GB-t ne egyen mar meg egy alapvetoen ablakok toszogatasara keszult processz. Inkabb egy NetBeans, annak meg haszna is van.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Én nem nézegetem, hogy mi mennyit fogyaszt, de azt el tudom mondani, hogy folyamatosan fut Firefox sok tíz tabbal, VMware gyakran akár 1-1,5 GB memóriával, Thunderbird több ezer levelet tartalmazó mappákkal és a notebookomon 40-50 napos uptime után sincs memóriaproblémám (nincs swap használat). Mindezt 4GB fizikai memória mellett 32 biten, PAE kernellel.


root@alderaan:/home/trey# memstat | grep unity
  54600k: PID  2503 (/usr/lib/unity/unity-panel-service)
  56436k: PID  2590 (/usr/lib/unity-lens-applications/unity-applications-dae...
  53284k: PID  2592 (/usr/lib/unity-lens-files/unity-files-daemon)
  45528k: PID  2603 (/usr/lib/unity-lens-music/unity-music-daemon)
  44568k: PID  2778 (/usr/lib/unity-lens-music/unity-musicstore-daemon)
    600k(    588k): /usr/lib/libunity-core-5.0.so.5.0.0 2409
    544k(    400k): /usr/lib/libunity.so.9.0.0 2398 2590 2592 2598 2603 2778...
     56k(     48k): /usr/lib/libunity-misc.so.4 2409

Nem tudom mi tartozik még hozzá...

--
trey @ gépház

Ez érdekes. Ez a 32 bit miatt van, vagy ennyivel kevesebbet eszik Precise alatt? Nálam ez van (Oneiric, 64 bit, 4 GB RAM):


   3268k: PID  2237 (/usr/bin/unity-window-decorator)
 171692k: PID  2389 (/usr/lib/unity/unity-panel-service)
 175184k: PID  2511 (/usr/lib/unity-lens-applications/unity-applications-dae...
 107440k: PID  2513 (/usr/lib/unity-lens-files/unity-files-daemon)
 172848k: PID  2526 (/usr/lib/unity-lens-music/unity-music-daemon)
 172700k: PID  2549 (/usr/lib/unity-lens-music/unity-musicstore-daemon)
  10672k(    352k): /usr/lib/libunity.so.6.2.0 2029 2511 2513 2526 2549 2029...
   2524k(    464k): /usr/lib/libunity-core-4.0.so.4 2018
   2104k(     52k): /usr/lib/libunity-misc.so.4 2018
    112k(    104k): /usr/bin/unity-window-decorator 2237

--
Ha valakinek nem válaszolok a fórumon, ne sértődjön meg. Valószínűleg csak trollszűrőre raktam.

Nem tudom pontosan, hogy a memstat mit ír ki, nálam így néz ki (Precise, 64bit, 4GB RAM):


axt@mac:~$ memstat |grep unity
 377248k: PID  2353 (/usr/lib/unity/unity-panel-service)
 299540k: PID  2448 (/usr/lib/unity-lens-applications/unity-applications-dae...
 640052k: PID  2454 (/usr/lib/unity-lens-files/unity-files-daemon)
 631700k: PID  2456 (/usr/lib/unity-lens-music/unity-music-daemon)
 500484k: PID  2493 (/usr/lib/unity-lens-music/unity-musicstore-daemon)
   2664k(    604k): /usr/lib/libunity-core-5.0.so.5.0.0 2271
   2104k(     52k): /usr/lib/libunity-misc.so.4 2271
  16904k(    392k): /usr/lib/libunity.so.9.0.0 2306 2427 2448 2454 2456 2458...

Ha ez tényleges foglalás lenne, az azért elég ijesztő lenne.

Itt van ugyanez top-al:


 PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND                                                                                                                                                    

axt@mac:~$ top -b -n1 -c |grep unity
 2353 axt       20   0  628m  21m  11m S    0  0.6   0:01.11 /usr/lib/unity/unity-panel-service                                                                                                                         
 2448 axt       20   0  403m  13m 7928 S    0  0.4   0:00.84 /usr/lib/unity-lens-applications/unity-applications-daemon                                                                                                 
 2454 axt       20   0  724m 6116 4984 S    0  0.2   0:00.04 /usr/lib/unity-lens-files/unity-files-daemon                                                                                                               
 2456 axt       20   0  714m 5876 4704 S    0  0.2   0:00.06 /usr/lib/unity-lens-music/unity-music-daemon                                                                                                               
 2458 axt       20   0  626m  15m 7656 S    0  0.4   0:00.19 /usr/bin/python /usr/lib/unity-lens-video/unity-lens-video                                                                                                 
 2493 axt       20   0  568m 4544 3668 S    0  0.1   0:00.02 /usr/lib/unity-lens-music/unity-musicstore-daemon                                                                                                          
 2547 axt       20   0  528m  17m 8560 S    0  0.5   0:00.16 /usr/bin/python /usr/lib/unity-scope-video-remote/unity-scope-video-remote                                                                                 

És ps_mem.py-vel:


 Private  +   Shared  =  RAM used       Program 

axt@mac:~$ sudo python ps_mem.py  |grep unity
  1.0 MiB + 229.5 KiB =   1.2 MiB       unity-musicstore-daemon
  1.3 MiB + 318.5 KiB =   1.7 MiB       unity-music-daemon
  2.0 MiB + 368.5 KiB =   2.4 MiB       unity-files-daemon
  7.6 MiB + 724.5 KiB =   8.3 MiB       unity-applications-daemon
  8.3 MiB +   1.0 MiB =   9.3 MiB       unity-lens-vide
  9.3 MiB +   1.2 MiB =  10.5 MiB       unity-scope-vid
 11.1 MiB + 902.0 KiB =  12.0 MiB       unity-panel-service

Sziasztok!

Azt nem probalta valaki, hogy lehet-e a billentyu kiosztast beallitani a bejelentkezo kepornyon. Az Oneiric nem tudja. Nekem az otthoni multiuser kornyezetben jol jonne.
Egyebkent alig varom a vegeleges kiadast. Az otthoni Lucid nagyon varja mar az upgrade-t.

Toni

udv
mukodik mar normalisan az intel video kartya?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 09)

debian 6, ubu 10.04 lts
ezektol ujabb rendszert nem lehet a laptopomra rakni,
mert fekete kepernyo fogad a bootolas utan.

ugyan i915.modeset=0 alkalmazasaval bebutol, vesa drivert hasznalva
de nyilvan ez nem az az elmeny .. :)

tud errol valaki vmit mondani?
tapasztalat, megoldas stb.

sok forumot atneztem, semmifele megoldast nem talaltam.

Ezek szerint attól függ, hogy milyen Intel chip:

trey@alderaan:~$ /usr/lib/nux/unity_support_test -p
OpenGL vendor string:   Tungsten Graphics, Inc
OpenGL renderer string: Mesa DRI Mobile Intel® GM45 Express Chipset x86/MMX/SSE2
OpenGL version string:  2.1 Mesa 8.0.1

Not software rendered:    yes
Not blacklisted:          yes
GLX fbconfig:             yes
GLX texture from pixmap:  yes
GL npot or rect textures: yes
GL vertex program:        yes
GL fragment program:      yes
GL vertex buffer object:  yes
GL framebuffer object:    yes
GL version is 1.4+:       yes

Unity 3D supported:       yes

--
trey @ gépház

trey, akkor Te még idén sem határoztad el magad, hogy 64 bitre válts? (bár lehet RAM miatt nem vagy érintett)

Nekem HDD cserém volt, s úgy döntöttem februárban (béta előtt), hogy elkezdem használni friss telepítéssel a Precise-t, s mivel 12.04-nek 64 bit az alapértelmezett, gondoltam ha már 4Gb RAM, akkor már miért ne (persze 32 bit is lehetne még simán...).

Tapasztalataim azóta
- eleinte kis bizonytalanság volt a csomagfüggőség kezelésénél a multiarch miatt, mert a Szoftverközpont wine telepítésekor berántott magával olyan i386-os csomagokat amik verziója eltért a amd64-től, s függőségi anomáliát okozott (berántott sok más i386-os programot is, s nem csak libeket). Kis kézimunka apt-vel megoldotta a dolgot, bétára javították ezt a gondot...
- néha előfordul programösszeomlás, melyre jön az összeomlás-jelentő, bár egyre ritkábban fordul elő
- java környezet nem nagyon akar működni icedtea-el nem működik a CIB, kézzel feltett jre 1.7 pedig kifagyogat..
- kezdem megszokni az Unity-t baloldali X-el -próbálom magamra erőszakolni, eddig sikerrel-... egy dolog lenne produktívabb számomra, hogyha nem teljes képernyőben fut a program jobb lenne, ha az adott ablak keretében jelenne meg a menu.
- ha HDMI-n rákötöm egy TV-re a hangot nem adja ott át, s nem igazán találtam rá állítási lehetőséget (lehet, ha bekapcsolástól kezdve rá van kötve menne... de mintha korábban ez ment volna)
- olyan programok, amit wine-vel futtatok (Mikrotik winbox.exe-je), nem lehet a Launcher-re dokkolni/betenni (kérdőjel ikon, s az csak a wine loader-je pedig a gnome-exe-thumbnailer általi ikon jelenik meg tallózáskor)
- végre az indicator-cpufreq minden magra kiterjedően állítja a dolgokat, s nem csak az magét
- blueproximity ha fut nem jelenik meg az ikonja, s nem is lehet így módosítani a beállítását (bár lehet van az a paraméter, de van mentett korábbi konfigom.. viszont bosszantó hogy nem kapcsolható ki, ha épp nem kell max kill paranccsal)
- F10-re a Gnome.terminálnál jobbkattintással egyenértékű menüt hozza elő, illetve egy másik globális gyorsbillentyű talán a Shift+f de attól már megszabadultam, mert nem tudtam F betűt írni csak capslock-al... lehet hogy az okozta, hogy a home könyvtáramból jópár beállítást mentésből másoltam át kézzel -pl tomboy és társai, s nem valami más is átkerült, ami okozta ezeket...

Eddig teljesen elégedett vagyok vele (persze néhány hibától eltekintve, de azok folyamatosan tűnnek el...)

"trey, akkor Te még idén sem határoztad el magad, hogy 64 bitre válts?"

Amíg nem indokolja valami nyomósan, maradok a 32 bitnél. PAE-vel teljesen jól használható.

"- F10-re a Gnome.terminálnál jobbkattintással egyenértékű menüt hozza elő"

Ez upstream GNOME bugnak/feature-nek látszik (az Arch Linuxot is érinti). Megoldásféleség itt.

--
trey @ gépház

"Amíg nem indokolja valami nyomósan, maradok a 32 bitnél. PAE-vel teljesen jól használható."

én is így voltam vele, de ha már újra kellett csinálnom mindent (partícionálás dualboot-hoz valamint 11.04 volt korábban, így 1 lépést kihagytam..)

"Ez upstream GNOME bugnak/feature-nek látszik (az Arch Linuxot is érinti). Megoldásféleség itt."

Köszi a tippet, lentebb közben olvastam már, de addigra már leírtam :) minden esetre annyira nem volt vészes Esc, majd 0-val simán emulálta az f10-et

Biztos nem upstream GNOME bug. En a gyorsbillentyuknel unbindeltem az F10-et, azota nem jon fel. Legfeljebb az altalatok hasznalt disztro bugos GNOME-t hasznal, de ez mar biztos fixed bug, szoval tessek megnyuglodni a disztro keszitoknel.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

- ha HDMI-n rákötöm egy TV-re a hangot nem adja ott át, s nem igazán találtam rá állítási lehetőséget (lehet, ha bekapcsolástól kezdve rá van kötve menne... de mintha korábban ez ment volna)

Hangerőszabályzó-indikátor, jobbklikk, menüben Hangbeállítások... ott ki tudod választani hogy melyik eszközre tolja a hangot. Bal területen ki tudod választani az eszközt, jobb oldalon pedig a Mode (érdekes ez még angol) beállításával tudod a kiválasztottat ki-be kapcsolgatni különböző módokban.

Szóval kézzel kell állítani sajnos.

Azt elképzelhetőnek tartom, hogy a hankártyát meg ki kell kapcsolni, hogy tényleg átküldje hdmire a cuccot (kiválasztod a hkártyát, és a mode-nél kikapcsolva-ra állítod), legalábbis így volt amikor a bluetooth headsetemmel játszottam.

ideális esetben ez jól hangozna.... de (azt leszámítva, hogy az indikátornál mindegy hogy jobb vagy bal klikk), én is próbáltam a másik kártya kiválasztását, de nem éppen foglalkozott a kérdéssel.

Egyik kártya HDA Intel a másik HDA Nvidia, melyet az alsamixer-ben szépen lehet látni, F6-al akár váltani is lehet köztük.
Úgy tűnik, hogy a Hangerőbeállító nem listázza az Nvidia-t, így nem lehet rá GUI-n átváltani csak azt látom hogy "Hangszórók/beépített hang" a másiknál pedig "Digitális kimenet (S/PDIF)"... na már most az Intel is tud S/PDIF-et és az Nvidia is (legalábbis az alsamixer szerint. Minden esetre mute-ztem a GUI-n az S/PDIF -t aminek hatására az alsamixer->HDAIntel->S/PDIF némítódott el, majd megnyomtam az m-et és kikerült a GUI-ról is a mute pipa...) szóval passz ehhez már tényleg nem értek, max google... valószínű, ha sikerülne az Nvidia-t is kiválaszthatóvá tenni megoldódna a gond.

Minden esetre "mode" nálam nem is szerepel sehol sem, max mute pipa. alsamixer -nél pedig ha átváltok F6-al HDA Nvidia-ra akkor nincs is hangerőállítási lehetőség csak S/PDIF 1 ... 4 ahol csak mute/unmute él..

Az amúgy csak hab a tortán, hogyha bedugom a fejhallgatót nem érzékeli (mint pl gyári win alatt) így a fülesbe is és a speakeren is szól, hangerőt/némítást külön állítani nem lehet (csak alsamixer-el "Speaker" halkításával a hangszórókat, a "Front" módosításával a fülest... a felületen erre nincs lehetőség)

Bár utóbbi nem a frissítéssel függ össze, régen sem volt jó

Frissítettem, de azóta nem mennek a Virtualbox-ra telepített rendszerek. Virtualbox kernel modulok hiányára panaszkodik. Sajnos telepítenem sem sikerült azokat, mert sikertelen a telepítés.
Próbáltam teljesen eltávolítani a virtualboxot, majd újratelepíteni. telepítéskor hiányolja a kernel modulokat és továbbra sem megy. Az Ubuntu saját repojában található Virtualboxot használtam eddig is, most is azt próbálom. az ose verzióval is ugyanaz a helyzet.
Megoldásként maga a virtualbox az '/etc/init.d/vboxdrv setup' futtatását javasolja.
Azonban a /etc/init.d/vboxdrv fájl sem létezik!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ez alapján sikerült megoldanom a problémát: http://askubuntu.com/questions/71441/virtualbox-ubuntu-11-10-linux-kern…
Persze a verziószámokat aktuálisan alkalmazva. Próbálgattam sorba, de szerintem a 6-os válasz segített!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Minden evben 3-szor erzem, hogy telik az ido. Egyszer a szuletesnapomon, es meg ketszer, amikor trey rendszert frissit :)

Ennél nem akar eltűnni a Dash automatikusan, korábban ment. Ez most bug vagy feature?

Oké, hogy az válik defaulttá, hogy mindig látszik a launcher. Ez érthető: Aki először használ Unityt, megzavarja, hogy eltűnik, ha teljes képernyőre tesz valamit, sokan maguk alá csinálnak, ha valami eltűnik és nem jutnak el odáig, hogy mozgassák az egeret. Ez még oké. Az viszont nem, hogy ezt a gagyi autohide-ot hagyják meg a dodge helyett, amire a dodge mellett eddig sem volt szükség. Az érzékenysége már állítható, szuper, bár virtuális gépen akármennyire próbálom megerőszakolni az egérrel a képernyő bal szélét, nem jön elő, szóval használhatatlan. A dodge-ra mintha azt mondták volna, hogy nem jó, mert nem tesztelték eleget. Bezzeg ezt az autohide-ot biztos sokan tesztelték, amikor nem is ez volt eddig a default és a virtuális gépen konkrétan használhatatlan.

--
Ha valakinek nem válaszolok a fórumon, ne sértődjön meg. Valószínűleg csak trollszűrőre raktam.

en egy honapja raktam fel, nekem ez az elso disztro, amivel az E-350-en van 3D es HDMI hang, meg meg valami sebesseg is (persze ez a deszka ismereteben erosen relativ).

Trey: A masodik screenshot utan nem "Alt+F2"-t akartal irni "Super" helyett?

Fura kicsit ez a Unity. Egyrészt azt látom, hogy elég produktív (lehet), másrészt viszont a beállítások végtelenül le vannak egyszerűsítve. Pl. régen (GNOME 2)volt valami indítópult, ahol a felhasználók könnyen kezelhették az automatikuson induló programokat. Most ennek nyoma sincs.
Más: Van valami olyan desktop-kereső (tracker, beagle), ami beépül a dash-ba?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

azt nem tudod véletlen, hogy az indítópulthoz hogyan lehet úgy hozzáadni valamit, hogy szép kis ikon kerüljön mellé? :-)

Pl clipit-et hozzáadtam, s persze szépen el is indul, de fogaskerekek vannak mellette :-). Persze ez nem zavar, de azért mégis, ha már az Nvidia és a HP System tray ikonja szépen ott van, akkor már miért ne...
A másik halálom az, hogy Wine-vel indított programok az oldalra dokkoltatása hogyan lehetne megoldani... na jó ezt most ki is googlizom gyorsan..

szerk: találtam is a wine-s programhoz néhány hasznos infót: Winbox mintájára leírom, hátha kell másnak is:
1. exe-ből az ico kinyerése:
wrestool --extract --type=group_icon "winbox.exe" > winbox.ico
2. ico konvertálása png-be (nem feltételn szükséges átneveztem az ico-t png-re és benyelte úgy is :-D )
convert winbox.ico winbox.png
(létrehoz több png-t méretenként winbox-[0-4].png, ezeket bemásolni a megfelelő méretmappába /usr/share/icons/ -file paranccsal ellenőrizhető)

3. létrehozni a /usr/share/applications/winbox.desktop fájlt feltételezve hogy a /opt/winbox mappában van a progi az alábbi tartalommal, ezt követően dashból elindítani majd rögzíteni.


[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Winbox
Comment=Winbox
MimeType=application/winbox;
Exec=wine /opt/winbox/winbox.exe
Icon=/opt/winbox/winbox.png
Terminal=false
Type=Application
Categories=Network;Utility;Wine
GenericName=Winbox for Mikrotik
GenericName[en]=Winbox for Mikrotik
GenericName[hu]=Winbox Mikrotikhez

ami még megoldandó, hogyha fut akkor, ha rákattintok ne új induljon el, hanem átváltson rá valamint a kis pöckökkel jelezze hány példányban fut...

"azt nem tudod véletlen, hogy az indítópulthoz hogyan lehet úgy hozzáadni valamit, hogy szép kis ikon kerüljön mellé? :-)

Pl clipit-et hozzáadtam, s persze szépen el is indul, de fogaskerekek vannak mellette :-). Persze ez nem zavar, de azért mégis, ha már az Nvidia és a HP System tray ikonja szépen ott van, akkor már miért ne..."

Nem tudom. Nálam is néha bevág a parancsok mellé egy kis ikont ott a Gnome, néha meg csak fogaskerék van. Mondjuk elég ritkán futtatom az Indítópultot.

A Wine nem nagyon tudom, hogy hogyan indítja a programokat, én virtuális gépet használok, ha kell valami Windowsos, de az is ritka.

Baromi egyszeru a titok nyitja: az inditopult az valojaban a $HOME/.config/autostart mappaban levo .desktop fajlokat jelenti. Ide lehet vagy az ikont behekkelni, vagy egyszeruen kitorlod az ott levo fajlt, es besymlinkeled az /usr/share/applications/blabla.desktop fajlt ebbe a mappaba.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal