Kártérítést fizethet a Google az ingyenes Maps miatt

Címkék

Egy francia bíróság 660 000 amerikai dollár kártérítési büntetést szabott ki a Google-re. A Search Engine Land cikke szerint a keresőóriás visszaél a helyzetével azáltal, hogy a térképszolgáltatását ingyenesen elérhetővé teszi.

Hozzászólások

Aki fizetős térképszolgáltatást akar nyújtani, az nyújtson sokkal jobb szolgáltatást. Ha az árral nem lehet versenyezni, akkor a minőséggel kel!
Legközelebb be fogják perelni azt aki tökéletes szolgáltatást nyújt, mert azzal nem lehet versenyezni, nem lehet nála jobbat nyújtani?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Jo csapat mindketto, csak mas palyan es mas sportagban jatszanak. Agyaztal mar be iGo-t weboldalba? :)
Egyebkent ez a pelda is mutatja, hogy el lehet adni terkepet az ingyenes "konkurencia" ellenere penzert (naviextras ugye).

--
In 2000 years time, historians studying the national census will think we murdered all the Jedi.

Ha most azon túllépünk, hogy a Google reklámokkal bombáz - amire _nem_ kötelező kattintani, de a termékhez ingyenesen is hozzájuthatsz, akkor vitatható a helyzeti előnnyel való visszaélés. Ingyen termék vs. nem ingyenes termékről a cikk olvasata közben eszembe jutott a szeretet szolgálatok tevékenységes: mi lenne, ha pereskedések indulnának ott, ahol a "sarkó bót" közelében osztogatnak ingyen élelmiszert a lakosságnak. Más szóval: nonszensz, hogy valakit ingyenesség miatt vádolnak.

Az a problema, hogy itt mar megint egy hagyomanyos gazdasagi jelensegre letrehozott szabalyozast akarnak rahuzni a szoftveriparra.

A kenyeres pelda ott bukik el, hha te azert adod ingyen (=eloallitasi ar alatt, azaz dompingaron), hogy tonkretedd a sarki kisboltost es atcsabitsd magadhoz a vevoit, azt igen, tiltjak es buntetik.

Problema, hogy a szoftvernek eseten a koltsegtenyezok gyokeresen mashogy allnak ossze es egy peldanybol nagyon konnyu sokszorositani. Raadasul a Google egy szolgaltatast ertekesit, nem agy termeket.

Ha holnap kitalalnanak egy kajareplikatort, ugyanugy eleg nagy bajban lennenek a kozgazdaszok.

----------------
Lvl86 Troll

Ebben a vilagban valami nagyon el van *aszva. :-(

Ez tetszik, mármint amit mondtál.

Ha viszont létrehozok valami tárgyi jellegűt, melyet pénzért adok, és tudom, hogy egyhamar nem készítenek jobbat, mert az nagyon egyedi, ráadásul kicsi a piaca is, akkor adhatom szinte akármennyiért.
És itt jön a saját bökkenőm.
Mert ha ezt megteszem, akkor a felvevő köröm kikényszeríti, hogy csak azért is adjam olcsóbban, azaz ami látszólag az enyém, nem adhatom, csak annyiért, amennyiért elvárják tőlem.
Akkor mi is az enyém...?
Ezután mondhatnám, hogy inkább adnám ingyen (nesze, egyétek alapon), bezárkóznék, csinálnám magamnak a dolgaimat és senkinek nem adnám oda.

Kedvelem a googlemap ingyenességét (ők legalább meg tudták tenni), de emögött rejtetten valami gigászi nagy profitorientáltság zajlik, hiszen nem szűkölködnek...

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Offtopic, és kis filozofálás, akit zavar attól bocsánat.:
A baj itt a "nem tárgyi jellegű" értékteremtéssel van. A világban most mi érték? Ami érték azt természetesnek veszik. Van étel, hisz fizetek érte adnak. Van hol laknom, hisz fizetek érte megvan, az hogy ezek milyen áron működnekm ne menjünk bele..... Érték lehet a szórakozás is, hisz ha úgy véled hogy neked az fontos teszel érte, megdolgozol érte, ám legyen. A baj továbbra is az, hogy a pénz megteremti önmagát. Adok neked 100-at adj vissza 120-at, Vettél valamit 100-ért + 20 at adtál a tőkésnek, 120-egységért 100 érték keletkezett, 20-at a pénz maga "termelt". Még egy kör és megint teremtődött pénz. Idővel a pénz egy helyre vándorol, majd teljesen elértékteledik. Ráadásul nagyon sokszor önmagába záródó értékcsere alakul ki. Pl egy ház ha sokszor eladásra kerül többnyire az értéke sokszorosát termeli meg, holott érték az nem keletkezett, ergo ugyanannyi értéket kell elosztani sokkal több pénzre. A nagytőkést ez nem zavarja, hisz úgyis hozzá vándorol a sok pénz, de az embereknek elvész mindenük, hisz ők csakis a pilanatnyi értékközvetitői értéknek megfellő összeget kapnak, aminek folyamatosan csökken a vásárlóértéke. Tehát a te, vagy az én "munkám gyümölcse" elvileg sem lehet más, mint az, hogy a szerencsésnek mondható tőkés zsebét tömöd, a te/én általad/m termelt értékkel. Szóval ott vagyunk, ami az első felvetés volt, ebben a világban valami nagyon el van b@...a.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nem. Azon egyszerű oknál fogva, hogy minden úgy történik, ahogy leírtam. A vicc az, hogy ezt a fizetnek, ár közhelyet, már sokan mondták, abszolút igaz, hogy az értékhez semmi köze, de nem érzed úgy hogy ennek nem kellene így lennie?

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A piaccal nincs is gond, az pont jó ha termelés van. Az olyan amilyen. Nekem mindössze 2 dologgal van gondom,egy hogy a valódi értékek nem kapnak kellő megbecsülést, valamint az értékközvetítő egyben értékteremtő is. Ez utóbbi dolog garantálja azt, hogy a nagytőke bármikor meg tud fojtani. Csak kedv kell neki hozzá.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Hat, a nyelv meg istenes lenne, bar lattam benne olyanokat, amikre felszisszentem, de a hozza jaro core rendszer, es az interpreter... Tulajdonkeppen nem bannam, ha a nyelv maradna, csak mindent lecserelnenek alatta.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Egyreszt egy csomo dolog van benne, amit igazabol csak ugy raeroltettek, semmifele gyokere nincsen a dolognak, gondolok itt elsosorban a mersekelt OOP kepessegekre benne, az, hogy minden fajl gyakorlatilag egy template fajlnak indul, satobbi.
Aztan, a core felepitese illogikus, nelkuloz mindenfele konvenciot, az alahuzas alapu nevalkotas keveredik a nagyon csunya C szintaxisuval, a camelcase szinten jelen van - es ez is csak ugy ott van benne. A parametersorrendekrol mar nem akarok megemlekezni, mert az mar nagyon messzire vezetne.
A sztochasztikus, otletszeru core es API fejlesztes/atalakitas mar ide se fer a sorba.

Nekem az egesz nyelv, az egesz interpreter egy koncepciotlan, atgondolatlan valaminek tunik. Az a szomoru, hogy hihetetlen jo otletek is vannak benne, vannak olyan dolgok, amik nagyon otletesen meg vannak csinalva (a PDO tipikusan az a dolog, ami nagyon jol eltalaltak), de a sok kellemetlen dolog es a rengeteg kovetkezetlenseg egyszeruen elnyomja ezeket.

Mostanaban volt alkalmam elmelyulni benne, mert egy kisebb frameworkot irogattam benne, es nagyon-nagyon sok dolog hianyzik ha az ember egy ugymond fejlettebb nyelvbol jon at. Hianyzik pl. az, hogy bar OOP, megse mindenbol lesz exception, egy-egy veletlenul kifelejtett szintaxisjel ertlemezhetetlen hibakat hoz, a hibakhoz nem mindig van stacktrace, konyekig bele kell turni az API-ba, hogy legalabb valami elkepzeles legyen arrol, hogy hol tortennek a hibak.

Szoval szamomra ezert. De ha itt valakit komolyabban megkerdeznel, biztos kapnal halomban szopasokat, csak az embernek mar nem mindig van kedve leirni ezeket, reszben azert, mert angol nyelvteruletetn ezek mar tobbszorosen leirasra kerultek, reszben azert, mert sajnos rengeteg az onjelolt fanboy es hetvegi troll, akik egyszeruen elkonyvelnek idiotakent, csak azert, mert fel mered hozni, hogy egy egyebkent elterjedtnek szamito nyelvnek hibai is vannak. Ha ugyanilyen jon egy kevesbe ismert nyelvrol, pl. a Rubyrol, ahhoz meg lelkesen bologatnak.
Ezzel nem azt mondom, hogy amit irok, az 100%-ban objektiv, sot, foleg szubjektiv. De a sok hasonlo szubjektiv velemeny mar talan ahhoz eleg, hogy objektiven kivilagosodjon, hogy vannak azert problemak bosegesen, az atlagnal egy picit talan tobb is.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A kovetkezetlenseg (CamelCase, ala_huzas_jel, parametersorrend) neha valoban zavaro. A gyakran hasznalt fuggvenyeket mondjuk hamar megjegyzed, a tobbire meg ugyis ott lesz nyitva par tabban a php.net. De ez - szerintem - joval kisebb problema, mint amekkoranak beallitjak.
Igazabol a "PHP programozok" miatt van a nyelvnek ilyen hire. Nagyon egyszeru, 2 nap alatt tanulhato scriptnyelv, ennek megfeleloen nagyon sok kezdo kezd el benne ganyolni, es emiatt nagyon szarul felepitett PHP kodokat is talalsz. Nagyon sok nagy project kodja is eszmeletlen gany (phpmyadminhoz volt szerencsem). A kor VB-je. Inkabb a muveloivel van gond, mint a nyelvvel (na jo, a VB-nel a nyelv sem jo).

Ja, a halom szopasrol jut eszembe.. a gugli PR lekerdezes regen a kovetkezo modon tortent: volt egy bongeszo extension, ami az aktualis oldal PR-et le tudja kerni. Ezt paran visszafejtettek, kideult, hogy az URL-bol szamit egy ellenorzoosszeget, es a kettot elkuldi a servernek, es ha stimmel, akkor tudjak, hogy a hivatalos extension kuldte a kerest, es valaszoltak ra. A visszafejtett kod alapjan ezt az algoritmust implementaltuk PHP-ban, hogy geppel is le tudjuk kerni az erteket. Volt egy 64 bites win server es egy 32 bites Linux, mindketton lefuttattuk, es a ketto mas-mas checksumot szamolt ugyanarra a bemenetre ugyanazzal a PHP scripttel! Nem volt egyszeru rajonni, hogy mi a baja.. csak a szopashalmokrol jutott eszembe.. (vegul workaroundkent 0-1 stringekkel ujraimplementaltam a bitmuveleteket, es igy mar mindket architekturan ment, de ez akkor is gaz)

--
I have come to the conclusion, that the matrix must have some bad bullet lag.

Kitalálhatom: CRC32?

Arra nem tudom milyen stringezést akartatok újraimplementálni, ennyi a javítása: http://pastebin.com/fGjnHJbH

A bitműveletek működnek a PHP-ben, attól, hogy egy fostalicska hányadék a nyelv, nem kell egyből gányolni mindenre stringekkel ;)

----------------
Lvl86 Troll

Csak meg tudom erősíteni. Pedig sokáig szerettem php-ban programozni, de amint elkezdtem komolyan foglalkozni vele előjöttek a hibák, és nagyon zavaró tud lenni, főleg amikor az ember amúgy is ideges :)

A camelcase-ről annyit, hogy az annyira nincs, hogy nincs. php-ban a kis és nagybetű nem számít. Legalábbis függvény- és osztálynevekben, a váltózónevek, kulcsok tömbökben viszont érzékenyek a kis-nagybetűre.

Egyébként tényleg az látszik az egész nyelven, hogy jöttek az új ötletek a fejlődése során folyamatosan, és mindegyiknek van valami maradványa a nyelvben. A hibakereés az egyik legjobb példa rá. Egyszerűbb lenne, ha minden exceptiont dobna, mert így van ami null-al, vagy false-val tér vissza, van ami külön függvényt kínál a last error kiderítésére, van ami kérdés nélkül warningokkal szemeteli az outputot, ilyesmi, ez se igazán egységes.

De valóban, a net tele van mérgelődésekkel, úgyhogy nem folytatom. Egyébként nem is olyan rossz ez a php, mert nagyon gyorsan lehet vele dolgozni.

Hat, ezt igy nem is tudtam, a PDO-ban elegge sok camelcase stuff volt, en meg rendelkezek Java-s hatterrel is, gondoltam ezt igy kell. De mar nem lepodok meg ezen a kis kovetkezetlensegen :-)

Te, en nem kivanok exceptionoket. En annyival is beernem, ha minden, de tenyleg minden hibauzenethez full stacktrace jarna. Mert mondjuk tudom, hogy ott van valami hiba, de sokszor az is info nekem, hogy hogyan, honnet jutott o oda. De hat tudom en, almodik a nyomor.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Tedd fel a php xdebug extensiont. Amint fent van ilyen hibaüzeneteket tol, benne használható stack trace. (ez most egy triggerelt error, de asszem a szintaxishibákon kívül minden máshoz tol ilyet.) Persze plaintextben néz csak ki ilyen jól, html nézetben összefolynak a sorok.


Notice: Jozsi! in /var/www/error.php on line 2

Call Stack:
    0.0002     650496   1. {main}() /var/www/error.php:0
    0.0002     650496   2. a() /var/www/error.php:4
    0.0002     650496   3. b() /var/www/error.php:3
    0.0002     650712   4. trigger_error() /var/www/error.php:2

Az exceptionöktől én is tartok picit, mert javában több try catch-et írtam már, mint kódot, de legalább kézenfekvő lenne.

Izé.

Prod szerveren nem baj ha le van tiltva a kibák kiírása, debugolni akkor is lehet valamennyire (bekerül a webszerver hibalogjába). Mondjuk azt nem tudom, hogy az xdebug által generált error report abban a formában bekerül-e, de mindig írhatsz saját error handlert stack trace-vel meg mindennel, amiben fájlba tudsz output-olni.

"irhatsz sajat handlert" - na ez az, amit abszolute nem szeretnek.

Egyebkent igazad van, felreertheto voltam. Rengetegszer futottam mar bele abba, hogy hosting kornyezetben (ahol altalaban tiltjuk a hibak kiirasat) van valami fura bug, amit se az ugyfel, se en nem tudunk hova tenni. Mivel en csak a hoster vagyok, az ugyfel kodjaba csak mersekelten nyulhatok bele (mondjuk, ha valahol egy pontosvesszo hianyzik, az meg talan okes, de egy komplett handlerrel kiboviteni - nem fizet annyit es nem is tehetem meg). Viszont ahhoz, hogy eldontsem mi a hiba, rendesen ki kell tudnom debuggolni, hogy egyaltalan tudjam azt mondani, hogy igen, a problema oka az, hogy szarul volt felkonfolva a szerver, vagy igen, a problema oka az, hogy nalunk ilyet nem lehet, vagy azt, hogy nem, kedvesem, te bokted el. Vagyis itt a felelosseg kerdesenek az eldontesehez kell rendesen debugolni. Ehhez viszont valami olyan cucc kell, ami kodvaltoztatas nelkul, vagy max 1 soros koddal kepes valami ertelmes debug uzeneteket kiadni magabol, akar a szerver logjaba.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

http://stackoverflow.com/questions/5350070/how-do-i-get-php-to-log-a-st…

Ezt találtam hirtelen a témához, itt is az xdebugot írják. Azt nem tudtam, hogy szerver logba is ilyen szépen tolja a hibaüzeneteket. Viszont érdemes elgondolkodni azon amit írnak is, hogy ez nem túl biztonságos, ha nincs jól konfigurálva.

Nem vagyok nagyon jártas a php extension fejlesztésben, de belenéztem az xdebug kódjába, és ahogy elnézem szerintem nem lehet olyan komplikált kiszedni csak a stack trace generáló részt, így kvázi egy biztonságos extensiont csinálni, ami csak azt csinálja, hogy hasznosabb hibakimenetet tol.

Belegondolva... lehet hogy van is már ilyen ext.

"mert javában több try catch-et írtam már, mint kódot, de legalább kézenfekvő lenne."

Jo, javaban a kenyszeritett throws miatt szvsz tereli a nepeket afele, hogy helyben kezeljen le mindent (raadasul az egyetemen is arra nevelnek, hogy kezelj le minden hibat rogtonazonnal), ami szerintem nagyon-nagyon nagy tevut.

Szvsz nem ritka az, hogy a fel vilagon keresztul dobalunk egy exceptiont (akar inner exceptionokkal), mert lekezelni marhara nem ott kell, ahol a hiba kepzodik, hanem mondjuk egy egesz nagy folyamatot megszakitani.

----------------
Lvl86 Troll

+1

Nekem is van egy programom ahol egy tobb szaz sornyi kodban keletkezo barmilyen exception lekezelese csupan annyibol all, hogy ir a program egy uj bejegyzest a logba, lezart egy socket-et, es megszakitja az aktualis thread-et. Ugyanis a kodreszlet egy halozati protokolt valosit meg, es bar rengeteg kulonbozo exception fordulhat elo, egyikbol sem lehet helyrerugdosni a kommunikaciot. Egyszeruen el kell dobni az adott kapcsolatot, majd a kliens csatlakozik ujra... Ennek ellenere a program tokeletesen teszi a dolgat es hibakat csak akkor generalt amikor telnettel teszteltem, illetve amikor teszteles kozben veletlenul kihuztam a switch-et.

De legyen mindenhez Exception. Mert azzal, hogy van, ami null-t, van, ami 0-t, van, ami false-t ad vissza hibás paraméter esetén (egy warninggal), azzal nem vagyok előrébb és ugye az ilyeneket mindenhol le kellene ellenőrizni.

Másrészt a sok phpistuka is rákényszerülne arra, hogy kicsit többet adjon a hibakezelésre, nem csak szimplán leszarná, "error_reporting-nál úgy is letiltom, mit foglalkozzak én ezzel?" címen.

----------------
Lvl86 Troll

Tény, hogy versenyszempontból, ha valaki a jelenleg oktatott irányelvek szerint gondolkozik, elég kemény, hogy egy óriáscég olyan valamit ad ingyen, aminek akár csak a fenntartása 3 középvállalatot felemésztene...

Viszont tény, hogy akkor nem kell versenyezni, ha nem éri meg. Vagy csináld jobban. Vagy használd az övékét. Vagy csak fogd be. De perelni...

Ezeket sose ertettem. Miert, mas is adhatja ingyen ... Akkor mi a gond? Ja, hogy savanyu a szolo masnak, hogy o nem tud ilyen jot csinalni? igen, akkor szokott jonni a "jogi megoldas", mert a piacon nem tud versenyezni. Valaszthat mas profilt is (pl hamburger arulas), ami jobban megy neki. Kb a SCO-val is ez volt: nem tudunk versenyezni?! Akkor pereljunk!!

Gondolom akkor nem lenne gond, ha a Google egy térkép szolgáltató lenne és a térkép szolgáltatásból származó bevételei miatt lenne ingyenes a hozzáférés.

A baj akkor van szerintem, ha valamelyik másik profiljából húzza be a pénzt, hogy ingyenesen elérhetővé tegye a szolgáltatását. Tehát ő nem a térképeinek a minőségével és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal tarolja le a piacot, hanem a többi ág sikeressége miatt teheti meg, hogy ingyenesen kínálja a térkép megoldásait. Valószínüleg ez versenyellenes.

Hat itt sem huzhato eles hatarvonal, imho. Ilyen elven minden ceget szet lehetne darabolni, pl Microsoft ne keressen az office/OS bevetelbol azzal megfinanszirozva az esetleg egy darabig veszteseges masik uzletagakat, stb. Vagy extrem esetben: ha neked van egy piros termeked, es az fogy, akkor abbol ne merd a keket nyomatni, mert az mas termek, es az egyeb kek gyartoira ez karos hatassal van.

Ha a google-t nezzuk mondhatja azt, hogy itt nem a terkep szolgaltatasrol van szo, hanem neki az a profilja, hogy mindenrol tarol adatot, es azt gyorsan kereshetove teszi, ebbol indult ki a keresoje, aztan mas is, gmail-tol kezdve a google maps-ig stb. Az innovacio ugyanugy mogotte van, ami infrastukturat ki kell alakitani, hogy ilyen mennyisegu adatot hatekonyan kezelni lehesen.

Kozben a reklamalo terkepeszeti ceges esetleg szinte nulla toket fektetnek a bizniszbe, kiadtak valami szar, online modon nem is (vagy korlatozottan) hasznalhato dolgot, aztan reklamalnak, hogy nekik karuk van a google piacra lepese miatt. Ha meg nem jott volna a google maps, ok ugyanugy nem jonnek ki valami nagyobb fejlesztessel, jobban hasznalhato megoldassal stb, szoval google csak az igenyeket elegitette ki, teljesen egyetertek, es orulok neki. Vagy akkor lassam a konkurenciat a reklamalo cegek reszerol, amit szinten ilyen jol tudok hasznalni, szinten ingyenes, van street view, stb, amit szeretek.

Egyébként fura dolog ez. A világ egyik fele ingyen szolgáltatásokat akar, a másik fele pedig munkát keres.

Az sem működik, hogy mindenért külön egyesével fizessünk, mert annyi féle-fajta szolgáltatást használunk, hogy ha mindenért fizetni kellene ember legyen a talpán aki átlátja, és nyomon követi, mikor mire ad ki pénzt.

====================================================================
- "Ha minden férfi egyforma, akkor miért válogatnak annyit a nők???"
- A nők az egyforma dolgok közt nagy figyelemmel és körültekintéssel válogatnak.

@Hevi: Egyetértek.

Köznapi analógiával élve: Ha bemegy valaki a T***oba fagyállóért, azt látja majd, hogy az alapvető élelmiszerek a sarki kisbolt árai alatt vannak. Egy egy akcióval meg ennél is lejjebb viszik, mert más termékeken visszajön a profit. Nem egy kisbolt zárt így be a nagyok bejövetelekor. Egyrészt jó, mert piactisztító, másrészt meg nem, mert ha túl sokan zárnak be emiatt, akkor nem lesz más alternatíva, mint mindent a T***oban venni meg. Ez így versenyellenes helyzetet teremt. Bár nem vagyok közgazdász, de szerintem a verseny kell, a törvény pedig működik. Jó ez így... Mindenkinek.

====================================================================
- "Ha minden férfi egyforma, akkor miért válogatnak annyit a nők???"
- A nők az egyforma dolgok közt nagy figyelemmel és körültekintéssel válogatnak.

Itt azért tök más a helyzet. A google reklámoz, miközben szolgáltat. Nem közvetlenül árulja a szolgáltatást, hanem a szolgáltatás a reklámfelület. Gyakorlatilag a reklámozóknak adja ki a maps-t.

Eddig csak a youtube-ról hallottam, hogy nem rentábilis, azt persze senk nem irígyli.

Vegyél kézbe egy Android telefont. Sétálj ki mondjuk Budapesten a nagykörútra. Nyisd meg a "Places" alkalmazást. Jelöld be az éttermeket. A megjelenő találati listát a Google nem társadalmi munkában* rakja bele, az üzemeltetők fizetnek azért, hogy megjelenjenek. Ezt hívják hirdetés-alapú szolgáltatásnak.

*Ha valamit ingyen használsz, nem az ügyfél vagy, hanem a termék. Lásd még facebook.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

LOL, ilyet lehet?
Amugy a Google Maps sem ingyenes, kifizeted reklamokkal.

Fura ez a hup. Akkor senki sem sirt, amikor - jogosan - koteleztek az MSt hogy adjon alternativat az ingyenes bongeszoje melle ... ti tenyleg nem ertitek, hogy mi az erofolennyel valo visszaeles?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Gondolom, erted mit akartam mondani -- az, hogy a Google Maps ingyenes, nem feltetlen annak a jele, hogy a Google jofejsegbol nem akar erte penzt kerni (hanem igy par ev alatt el lehet tuntetni a csak ebbol elo vetelytarsakat, mikozben a keresobol keresztfinanszirozza). Ez senkinek nem jo egyebkent.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Szerintem nincs igazad! Amennyiben "nekem" az üzleti tervem alkalmatlan a piacra -ami egyébként folyamatosan változik-, akkor változtatok rajt. Ergó a konkurencia a rövidebb utat választotta, eljátszotta a hattyú halálát, beperelte, nyert(?). A Microsoft évtizedek óta visszaél az erőfölényével és nem nyert ellene szinte senki. Akkor hol itt az egyensúly és a logika?!

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Ha te egy terkepgyarto ceg vagy, es jon egy nagy ceg, aki felvasarolja az egyik rivalisodat, aki hozzad hasonlo szinvonalu termeket keszit (nyilvan a Google is megvette a technologiat az elejen), amit onnantol ingyen ad, mert megteheti, akkor _nincs_ olyan uzleti strategia, ami megmentene teged (azonkivul, hogy esetleg eladod magad egy masik nagy cegnek). Ezert vannak mindenfele jogi szabalyozasok ez ellen.

Az MS is visszael, termeszetesen, nem tisztem oket vedeni. Csak azt akartam jelezni, hogy nagyon rovidlato az a hozzaallas, hogy 'miert ne adhatna ingyen, ha az ove'.

Vagy egy masik pelda: nem veletlenul buntetik a beszerzesi ar alatti ertekesitest. Egy komolyabb multi ket ev alatt (a mostaninal is jobban) tonkretehetne teljes magyar tejipart azzal, hogy mondjuk 1 forintert adja kulfoldi tejet, majd miutan mindenki tonkrement, megemeli az arat. Gondolom ezt sem helyeselned, ugye?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Tényleg nagyon rosszul hangzik ahogy előadod, de a tej esetében a cég ártó szándékkal pénzt fektet be a másik tönkretételébe és ez neki veszteség + veszteség a tönkretett válalkozónak is.

A reklámozásnál ez jóval nehezebben megfogható, mert a helyi reklámozó cégek fizetnek a szolgáltatásért, nem pedig a fogyasztók, tehát van bevétel. Az sem várható, hogy a google fizetőssé teszi ha majd éhenhalt az összes független térképész.

Arról ne is beszéljünk, hogy helyileg kell alkalmazniuk embreket/cégeket, hogy frissítsék a térképészeti adatokat, amivel munkát is adnak.

A klasszikus szoftver-árusításos megoldás térképekhez meg eleve halálra volt ítélve, csak nem láttuk előre. Gondolj bele, hogy találtál meg 10 éve egy helyet? Részemről, ha nem volt fontos meg sem próbáltam. Egyszercsak a google elkezdte kidobálni a térképeket, ha helyekről volt szó. Azért használjuk mert rohadt egyszerűvé vált használni.

Magánemberekből nem éltek volna meg a térképész-szoftveres cégek google-maps elött sem. Szóval ha a google most átadná nekik a terepet, akkor a kutya se keresne fizetős térképen semmit.

Ok, es google-t hogy kotelezned, hogy adjon alternativat a google maps helyett/melle? :) Amugy ez nem rossz otlet; ha mas cegnek van hasonlo online szolgaltatasa, esetlegesen lehetne kotelezni arra, hogy adjon alternativat a sajat rendszerei linkelese melle, ezzel egyet is ertenek. Ha van alternativa. Viszont van egy olyan erzesem hogy a cikkben targyalt ugyben nem rendelkeznek hasonlo versenykepes szolgaltatassal, megis jar a pofajuk: ez az ami pofatlansag :) Ha megis van nekik, akkor abban egyet tudnek erteni pl, hogy legyen a user ele tarva, hogy pl ne a google maps jojjon fel, stb, valaszthassa ki.

Semennyit. Én úgy gondolom, hogy az operás döntés se volt helyes, így ez se. Az egy cég magánügye, hogy egy terméket/szolgáltatást milyen feltételekkel bocsát a felhasználók rendelkezésére. Ennyi erővel távolítsanak el minden ingyenes alkalmazást a különböző szoftver boltokból (android market, apple appstore, stb.), mert azok is versenyelőnyben vannak a fizetős alkalmazásokhoz képest.

Én azt se igazán értettem. Ennyi erővel eljátszhatták volna ugyanezt az összes komponenssel ami az win mellé jön. Paint például. (kicsit lol, de valójában logikusnak tűnik, az is csak egy program amit az oprendszerrel kapsz, és mivel ott van alapból, nem keresel alternatívát (amíg nincsenek 0nál nagyobb igényeid)

Ez kicsit olyan mikor a hyperek önköltségi ár alatt adják a kenyeret, hogy becsalogassák a vevőket,
a többi pék meg sír :)

Hát kíváncsian várom a folytatást. Nem kötelező használniuk, ha nem tetszik nekik akkor tiltsák le. Ja, hogy azt már nem merik...

Itt félreértésről van szó.
Valakik pénzt akartak kapni, a Google-nak meg van belőle bőséggel.
A sztori többi része ebből következik. Találtak egy bugyuta állítást, meg egy utat amin keresztül érvényesíteni tudták ezt hülyeséget. Ennyi.

"For-profit web sites are permitted to generate up to 25 000 map loads per day using the Google Maps JavaScript API v3. A map load is counted when a map is initialized on a web page. User interaction with a map after it has loaded (eg. panning the map, zooming the map, or changing from roadmap to satellite map) does not have any impact on usage limits."

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

engedtessék már meg, hogy a saját szüleményemet majd én döntsem el, hogy pénzért adom-e át bárkinek, vagy tökingyen.

az első néhány postra pedig a helyes sorrend:
-ember
-állatvilág
-papucsállatkák
-egysejtűek
-....
-franciák

aki déltől kettőig ebédszünetet tart, mert meg kell várni, míg a csiga felmászik a tálra, dél előtt 10 perccel nem találod meg, kettő után meg felpuffadva érkezik vissza, azzal, hogy "hú de telezabáltam magamat, pihenni kell egy kicsit", na az a fajta népség eléggé elvont és szélsőséges véleményt alakít ki saját magáról.

én spec utálom őket, mióta fuvarozok. képtelenség velük bármit is kezdeni...
akkora arcuk van, azt hiszik, tőlük pörög az eu... hajlamosak megfeledkezni arról a sok sok betelepült auszlanderről, akik egyébként az ország gdp-jének jelentős %-át termelik, pl azzal, hogy olyan munkát végeznek el, amihez a francia nem hogy nem nyúl, rá sem néz.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

engedtessék már meg, hogy a saját szüleményemet majd én döntsem el, hogy pénzért adom-e át bárkinek, vagy tökingyen.

az első néhány postra pedig a helyes sorrend:
-ember
-állatvilág
-papucsállatkák
-egysejtűek
-....
-bthomyka

aki déltől kettőig ebédszünetet tart, mert meg kell várni, míg a csiga felmászik a tálra, dél előtt 10 perccel nem találod meg, kettő után meg felpuffadva érkezik vissza, azzal, hogy "hú de telezabáltam magamat, pihenni kell egy kicsit", na az a fajta népség eléggé elvont és szélsőséges véleményt alakít ki saját magáról.

én spec utálom őket, mióta fuvarozok. képtelenség velük bármit is kezdeni...
akkora arcuk van, azt hiszik, tőlük pörög az eu... hajlamosak megfeledkezni arról a sok sok betelepült auszlanderről, akik egyébként az ország gdp-jének jelentős %-át termelik, pl azzal, hogy olyan munkát végeznek el, amihez a bthomyka nem hogy nem nyúl, rá sem néz.

(bocsánat)

a legnagyobb tisztelettel:
nem értem, hogy mit vétek a postommal, hiszen csak szomorú tapasztalatot írtam közvetlenül a topichoz szólás után.
de ha az irományomból a rasszizmus csekély jele is mutatkozik (ami nem állt szándékomban), akkor viszont bocs, nagyon félre értette mindenki, aki rasszként értette.

picit feljebb lévő, általam beírtak idézéséhez pedig most nem szólnék hozzá, talán megvárom a döntést, miszerint kivágsz innen bármiért is vagy sem, ha igen, akkor meg mennyi időre.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Hmm, Nokia lesz a kovetkezo? Ingyen adja, es ugyanugy arut, szolgaltatast kapcsol hozza.

Forest meg ingyé' nyírja a füvet.

Ha én lennék a Google, akkor szánom-bánom fényesre nyalnám a franciák hátsóját, és a jogerőre emelkedés után már csak pénzért adnám nekik a szolgáltatást, nehogy jövőre megint megbüntessenek.