USA tapasztalat

Fórumok

Kinéz egy munka USA-ban, Pennsylvania, Philadelphia-tól 30 perces távolságban. Családdal mennék 1 évre.
Nagyon érdekelne tényleges tapasztalat az ehhez kapcsolódó kérdésekről: megélhetés, költségek, biztonság, egészségbiztosítás, lakásbérlés, autóbérlés, bankszámla, biztosítás, mobiltelefon, fizetés, utazás, kapcsolattartás itthoniakkal, mindennapi élet, esetleg magyar közösség, egyszóval minden.
Nagyon örülnék, ha kint élő család is jelentkezne.
Kösz! Üdv.!

Hozzászólások

milyen vizummal? és kb mikor?
Mi decemberben megyünk majd írok... ha már van mit
ext

Én ugyan nem éltem kint, de többször utaztam ki céges ügyben pár hétre, a nyugati partra.

Kiutazás/visszaút: nekem ez borzasztóan hosszú és kényelmetlen volt. Ha átlagos testalkatú vagy, netalántál magasabb/nagyobb, akkor arra figyelj, hogy olyan helyet válassz a gépen, ahol legalább az egyik oldalról nem ül melletted senki. Hihetetlen kényelmetlen tud lenni két férfi közé bezsúfolódva, feszítve végigülni az utat, garantálom, hogy 1 óra után zsibbadni fog mindened. Egy ilyen hosszú úton fészkelődik az ember, jólesik néha felállni, sétálni egyet, jobb, ha egyik oldalról szabad vagy. Persze ha te az a típus vagy, aki felszáll és egyből elalszik, akkor az más :)

Közlekedés: amerikában autó nélkül halott vagy. Én próbálkoztam olyannal, hogy gyalog megyek be a munkahelyre, de egy idő után elegem lett, mert még akár a város közepén is egyszer csak elfogy a járda, és baktathatsz az út szélén. Úgy vettem észre, tényleg csak a nagyon elesettek talpalnak kint. Mindenki autóval jár, és elég jó rutinjuk van a vezetésben. Nem olyan technikásak, mint egy európai sofőr, viszont akikkel én találkoztam azok nyugodtak voltak, és ami a legfontosabb, nem tartottak fel, még "álmos" hétvégén sem, nem úgy, mint itthon. Ha valahol pl. 35 mérfölddel lehet menni, ott annyival mennek. Az utak szélesek és simák, mindenhol autópálya, a sebességkorlát általában alacsonyabb, mint itthon, be is tartják, vagy egy picivel talán fölötte mennek. Viszont olyan velem nem volt, hogy 240-nel beesik mögém egy masszív gyorshajtó és levillog. Érdemes picit utánanézni a kinti közlekedési szabályoknak, pl. autópályán nem veszik annyira komolyan a "jobbról tilos előzni" elvet, nem indexelnek sokszor, vagy pl. piros lámpánál, ha már mindenkinek elsőbbséget adtál, ki szabad kanyarodni jobbra, de ezek mind államonként változhatnak. Gyalogosként is feltűnt, hogy az utak nagyon szélesek, mindig olyan érzésem volt, hogy sosem érek át, pedig szedem a lábam, és nem is járok lassan. Az autósok tartották a tisztes távolságot, nem álltak rám 30 cm-re, hogy sürgessenek. Mindenesetre nagyon ajánlott autóval közlekedni, a tömegközlekedés, mint olyan, nem túlzottan kiépített. Láttam villamosvonalat, de csak belvárosban... sok helyen láttam legalább 1 méter széles, vastag, fehér csíkkal leválasztott bringás sávot is az út szélén, sokan bringáznak is, szívesen tekernék ott én is. Ja, a kamionok érzésre gyorsabban közlekednek, mint Európában, nem egyszer rongyolt el mellettem a belsőben egy monstrum... ;)

Autókölcsönzés: a nagy láncok ott is megvannak, pl. Hertz, Avis, de van nyilván egy csomó egyéb is. A reptéren picit drágább a bérlés, mint máshol. Lényegében csak automata váltós autót adnak, a kéziváltós agyatlanul drága lenne. Érdemes lehet kötni ún. "loss damage waiver" biztosítást, ami akkor is fizet, ha a te hibádból következik be a baleset. Ez ugyanakkor eléggé megdobja a bérleti díjat. A reptéren egy Nissan Tiida-t (az ott nyúlketrec kategória az 1.8-as motorjával) kaptam napi kb. 50$-ért, máskor nem a reptéren az Avis adott egy Mitsubishi Galantot (ez a rendes méret ott) 35-40$/nap áron. Ésszel vezetve röhögve tartható 8 liter alatt, és a többiek dinamikájával mész (autópályára való felhajtáskor szépen padlózzák a verdát a helyiek :D). A benzin ára kb. a fele az itthoninak. Dízel autó nincs, ami van, az teherautó, kamion.

'szervek': egyszer egy fegyveres biztonsági őr átvizsgálta az autónkat, mielőtt bementünk az erőműhöz, de teljesen normális volt. Máskor megállt mellettünk egy rendőr, amikor az út szélére lehúzódva a térképet néztük. Kérdezte, hogy mit csinálunk ott, mondtam, hogy az utat keresem; figyelmeztetett, hogy ott nem szabad állnom, mert fentől szikladarabok hullhatnak, tudomásul vettem és elment. Korrekt volt, semmi szivatás.

Árak: szubjektív, de nekem a bolti kaja úgy tűnt, nem drágább, mint itthon. A benzin ugye sokkal olcsóbb, az étterem, szálloda sokkal drágább (nekem kb. 100$ volt egy éjszaka egy közepesen nívós szállodában). Autók sokkal olcsóbbak állítólag. A kintiek szerint az Apple-nél vagy Microsoftnál egy jó mérnök megkeres évi 100000$-t. Egyik amerikai kollegám egy kb. 40 m2-es lakást bérelt már nem is tudom mennyiért, de többszöröse volt a magyar áraknak, emlékeim szerint kb. a némettel lehetett egy szinten.

Egyéb: az emberek, akikkel találkoztam, kedvesek voltak. Volt néhány nagy bolt, ahol nem lehetett bankkártyával, csak hitelkártyával fizetni. Tetszik, hogy ha bemész egy étterembe, akkor általában egyből odajön a pincér és elvezet egy helyhez, nem neked kell levadásznod őket. Igaz ez a teljes kiszolgálásra, folyton odajönnek hozzád, kérdezgetnek, szinte már kéretlenül hozzák is a számlát, ha úgy látják, végeztél, szóval nem kell integetni a pincérnek meg reménykedni, hátha méltóztatik észrevenni téged. Borravalót illik adni, de nincs hőbörgés és beszólogatás, ha nem adsz. Kivétel: egyszer volt egy pofátlan (valamilyen arab) taxisofőröm, ő többször külön kiemelte, hogy mennyi a viteldíj és mennyi a borravaló. (Máskor a cseh sorőr egy szót nem szólt) Általában rengeteg a bevándorló, találkoztam kint horváttal, libanonival, hawaii-val, mexikóival, lengyellel stb. Úgy tűnt, a helyiek hozzá vannak szokva ehhez. Valóban külön negyedeik vannak, tisztára mint a filmekben, amikor pl. elmentünk a mexikói negyedbe ebédelni, azt a sok kockásinges-furgonos amigót... :D van egy rakat ázsiai étterem is, mi mindet végigpróbáltuk, vicces volt, itt is mint a filmekben, akcentusos ázsiai pattog, üvöltözik, szervezkedik... :D az ország tele van gyönyörű természeti képződményekkel, nagyon ajánlom, hogy járkálj körbe, ha van alkalmad. Hihetetlen szép helyeken jártam.

Ezek az én tapasztalataim Portlandből és tágabb környékéről.
--
http://www.open-st.eu

"Kiutazás/visszaút: nekem ez borzasztóan hosszú és kényelmetlen volt. Ha átlagos testalkatú vagy, netalántál magasabb/nagyobb, akkor arra figyelj, hogy olyan helyet válassz a gépen, ahol legalább az egyik oldalról nem ül melletted senki. Hihetetlen kényelmetlen tud lenni két férfi közé bezsúfolódva, feszítve végigülni az utat, garantálom, hogy 1 óra után zsibbadni fog mindened. Egy ilyen hosszú úton fészkelődik az ember, jólesik néha felállni, sétálni egyet, jobb, ha egyik oldalról szabad vagy. Persze ha te az a típus vagy, aki felszáll és egyből elalszik, akkor az más :)
"

+1, nagy szopás ennyit repülni - túrista osztályon.
Üzleti ügyben évente többször van szerencsém a tengerentúlra menni (nem USA), de megfogadtam, hogy business class (bár erre sajnálom a pént), vagy premium economy (ezt minden társaságnál máshogy hívják).
A premium economyn van rendes fasza lábtered, kényelmesebb ülés, választható kaja, takaró, párna, fogkefét, fogkrémet is adnak, stb., s csak 300 EUR-ral kerül többe a felár oda-vissza. És teljesen simán, könnyedén kibírható az út, rengeteget jelent, el sem lehet mondani.
Ezt csak azért írom, hogy ha legközelebb utazol, ne üj be két faszi közé a turista osztályra, hanem javaslom, hogy érdemes ennyivel kiegészíteni a jegyet, s fasza kényelmes helyed lesz, ahol már simán ki lehet bírni a 12-14 órás utat, rendes kaját kapsz, választhatsz is több menüből, stb.

+1, turistan brutalis volt az ut :(

ami meg fontos, hogy ha mindenkepp at kell szallni (nincs kozvtlen jarat az utocelra), akkor lehetoleg europaban tedd, ne az usa-n belul. ezeknel a belfoldi jarat olyan kb mint nalunk a tavolsagi busz, semmi ellatas, holt dzsuva a gep, koszosak, szakadtak az ulesek amik amugy is olyanok kb mint itt a bkv buszokon.

A'rpi

Mondjuk nem nagyon válogathattam, hogy business class vagy economy, a cég fizette a jegyet és ez jutott. Amit tudtam trükközni, hogy az indulás előtt egy nappal megnyílik a járat netes felületén a checkin, és ott tudtam (jó esetben) olyan helyet választani, ami az igényeimnek megfelel (legalább egyik oldalam szabad). Négyből háromszor sikerült, a negyedik út a feljebb vázolt helyzetben indult (két férfi között), de egy óra zsibbadás után sikerült kiszabadulnom, mert nagy nehezen megláttam egy szabad, megfelelőbb helyet. Általában azt vettem észre, hogy a gép vége üresebb szokott lenni, és felszállás után át lehet oda menni, a sok mulya utas meg csak ül és néz ki a fejéből... az én szerencsémre ;) (igaz, hátul hangosabb, és tovább tart a le/felszállás, de pont ezek izgatnak engem a legkevésbé)
--
http://www.open-st.eu

Ha egy evre terveztek, akkor siman megeri inkabb vasarolni egy jarganyt, mintsem berelni folyamatosan.

Sziasztok.

13 evig eltem az USA-ban Washington DC kornyeken. Amiket javasolnek:

Kozlekedes - Amint masok is irtak hacsak nem valami nagyvaros kozvetlen belsejeben laksz ahonnan nem igazan akarsz kimozdulni mindekeppen auto kell. A kolcsonzes nem eri meg. Auto az USA-ban hasznalati eszkoz - kicsit mint Magyarorszagon a bicikli - hacsak nem vagy nagyon igenyes egy eves hasznalatra akar ebayrol is lehet venni - gyakran 1000 Dollar alatt is autot. En ket v 3 alkalommal koltoztem vissza - olyankor 2-3 nap Ebayrol vagy nyilvanos arveresrol vettem autot - 650 es 1200 USD kozott... Pensylvania allamban vannak nyilvanos arveresek - Public Car Auction Pensylvania - viszont tudnon kell angolul - a fickok nagyon "porgetnek" a nyelvukkel...

Autot az MVA-nal utana tudod regisztralni - Biztositas intezese egyszeru elmeletben de par telefonondba fog kerulni amig talasz olyat aki megkoti a biztositast Magyar jogsira - az h nemzetkozi is senkit nem erdekel a biztositoknal...

A fentiek miatt ha lehetseges es elintezheto mindekeppen AJANLOTT NAGYON AJANLOTT az USA allamokbeli drivers licence kivaltasa - ez egy formanyomtatvany kitolteset jeleneti, az utleveled bemutatasat ervenyes papirokkal a helyi MVA-nel (MVA - Motor Vehicle Administration)

A jogositvany ott a szemlyit is jelenti - onnan tovabb minden egyszerubb es nelkule szamtalan magyarazkodsa vagy kenyszeritve lepten nyomon. Ha van - egyszeruen "amerikai szemely vagy" es teheted amit eppen akarsz...

Lakas: Altalaban 1 evre lehet kivenni - a berlakas rendszer nagyon fejlett - cegektol veszed ki - aparman komplexumok, vagy ingatlan befekteto cegek. Aruk valtozik a 400 USD tol 3000+ ig havonta helyszintol es lakastol fuggoen. Kiberlesehez kell ajanlat a cegtol mivel mindenki alapbol "Credit Checket" fog csinalni - ami neked ertelemszeruen nem lesz.

Bankszamla: Lakcimmel, USA jogositvannayal tetszoleges bankfiokban nyitnak - utlevellel korulmenyesebb...

A munkaltatod ajanlolevele millio dologban segithet.

Social Security: Az az ottani TAJ kartya illetve masik hivatalaos azonosito. Adot ez alapjan fizetsz, es igazabol ez az a papir AMI KELL HOGY LEGYEN - KOTELEZO - es ez amit csak akkor kapsz meg ha hivatalos munkavallaloi vizummal, munkaado altal tamogatva kered.

Mindent lehet interneten/telefonon intezni sot majdhogynem csak ott...

Telefont csak pre-payed tipusut tudsz venni - mashoz credit history kell - neked olyan nem lesz.

A sorrend ha tanacsom megfogadod:
1.) Lakas kereses - munkaado altal tamogatva, ismeros - ez a kihivas - aparman komplexumok elfogadnak referenciakat is de kis utanajarast igenyel.

2.) Angol Drivers Licence kivaltasa - elkepzelheto h ki kell tolteni egy egyszeru angol neylvu szgepes testet es vezetni kb 10 percet egy rutinpalyan. En csak beestem az ajton azt sem tudva mi fog tortenni, mondtak: test, vezetes - es 1 ora alatt megvoltam...

3.) Bankszamla nyitas - erdemes nagy bankot keresni - Wachovia, Bank of America - latni fogod mi van a legtobb a kornyekeden.

4.) Auto vasarlas / parhuzamosan Biztositas - az auto nem johet el kereskedotol, eladotol ha nincs biztositas rajta. ha megvetted az autot szinten regisztralni kell a rendszamot - Ugyanott ahol jogsit intezed MVA - intezed a rendszamot is ami a TIED - ha autot eladod rendszam nem megy. Rendszamot csak akkor kapsz ha van biztositasod - itt fog eloszor jol jonni az USA jogsi - kedvedre valogathatsz a biztositok kozul, mig a magyar jogsit max 1-2 HA elfogadja...

5.) Utazz sokat feddezd fel a kornyeket - Philly kornyeke nagyon szep es fel a nagytavakhoz is egyszeru eljutni. A legjobb amit mi 13 ev alatt tettunk az utazas es az USA keresztbe-kasul valo megismerese volt.

Kapcsolattartas:

Skype vagy VOIP provider keresese - Kismillio van es altalaban 5-10 USD havidijert EU terulere KORLATLAN veztekes hivast tesz lehetove - magyarul 24 oraban hivhatsz annyi vezetekes szamot amit nem szegyellsz. Mobil draga - sajnos...

EU biztositas: Ha nincs hivatalos munkad + Social-Security szamod - felejtsd el - nem fog menni - hav - altalaban munkaltato koti meg vagy ha nagyobb ceg ajanlja fel a ceges biztositst valami nagy biztositotarsasagnak - Blue-Cross/Blue-Shield es tarsai.

Megelhetes - A kaja nagyon furcsa lesz elsore - kicsit edesnek fog tunni - meg kell szokni. Benzin olcso - bar ok is panaszkodnak de amig 1 gallon 1.3 USD addig asszem nincs nagy gond...

Emberek altalaban kedvesek baratsagosak - Bocs h leirom! - magyarok gyakran probalnak kihasznalni visszaelni tapasztalatlansagoddal keves anayagi elony erdekeben - es tisztelet a kivetelnek ...

Ha segithetek meg valamiben PM-ben szivesen valaszolok.

Az utazas hazafele mindig egy projekt volt, az emberek "kicsit" masabbak, ignoransabbak es altalaban az Europai mentalitast sokkal kozelebb erzem magamhoz. Az USA-ban konnyu elni, de Europaban - Nyugaton - is es _JOBBAN_ - emberibben lehet meglatasom szerint. Most Nemetorsszagban tudok ugyanugy - vagy meg jobb szinvonalon elni es sokkal jobban erzem magam, muveltebbek az emberek, nyitottab gondolkodasuak. Az eletszinvonalom megmaradt - a kozerzetem javult.

Igen enis igy gondolom, de mindennek van ara is. Azt amit az ember "otthon" keszen kap - baratok, ismerosok, csalad, a kornyezet ismerete - a "mindig van akit felhivni ha gond van" - nos ezeket ujra kell kezdeni.

A legjobb dolog amit az ember tehet: nyitottnak lenni, tanulni a rendszert, a dolgok mukodeset, elfogadni masokat es ovatos optimistanak lenni. A legrosszab: szuk latokorunek lenni, "Nalunk ezt nem igy csinaljak..." hangoztatni mindehol es ugy gondolni h minden rossz csak azert mert mas. Mert _NAGYON MAS!_

Es az USA-ban tenyleg igaz az, hogy ott ugy fogadnak el es az vagy - az lehetsz ami benned van - mondjuk Nemetorszagban is. Amit tanultam, hogy minden rajtam mulik. USA - Ny Europaban a legfobb mozgato ero az "Elni es elni HAGYNI!" elv.

Viszont szinten tapasztalat: angol nyelvtudassal!!! az ut mindig, mindenhol es mindenki elott nyitva all. De harcolni kell es mindennek van egy ara. Nyelvtudas es beilleszkedesi hajlandosag nelkul keserves lesz!

London kicsit tul nagy varos volt nekem. Zavart hogy helyenkent szemetes, ha nem tudod megengedni magadnak h igazan jo helyen lakjal akkor "zavaro". Gyakran talakoztam hangoskodo kotekedo suhancokkal, hoodie-s alakokkal, akiknek az otthoni 8 ev nem igazan volt meg. Az az erzesem kicsit nagy aranyban van jelen a vilag sopredeke a varosban. Jobb kornyeken ez nem gond de ott az arak csillagaszatiak es elobb utobb ugyis ki kell mozdulni. Igazi nagyvaros - minden joval es rosszal ami ezzel jar. Kulturalis szorakozasi lehetoseg szamtalan van - de este / ejszaka haza kell jutni es engem egy ido utan idegesitett minden nap kamaszok altal elkovetett keselesekrol, rablasokrol olvasni az ujsagban.

Dusseldorfban - Vodafone HQ - az iroda angol - a takaritonenitol a portasig mindenki angolul beszel, es meg a nemet kollegaim is azt hasznaljak. A mindennapi eletben: kutyat setaltatunk a parkban - oda jon a nemet 70 eves neni hogy milyen aranyos, majd amikor akcentusombol rajon hogy torom a nemetet, a kovetkezo mondatot folyekony angolsaggal mondja es 10 percig beszelgetunk a fajtarol angolul.

Nagyvarosokban a lakossag 60-70 szazaleka beszel valamilyen szinten angolul es gond nelkul atvaltanak - piacon, boltban, autoszerelonel. Videken nem tudom, de en is igyekszem a nemetet minnel jobban beszelni, mert itt elek es kell.

***

A nagy multiknal - ami Dusseldorfban rengeteg van pl. - altalaban itt vannak europai es vilagkozpontok - EON, Vodafone, Metro, Shoei/sisakok, biztositotarsasagok stb. az angol a hivatalos nyelv. Ez tapasztalatom szerint igaz egesz NY Europara is - jo par kollegam van aki Hollandiabol vagy Belgiumbol erkezett es kizarolag angolul ert - azt viszont folyekonyan. Ez alol a franciak kivetelek - ok meg nalunk is nyogvenyelosen valtanak - nem azert mert nem tudnak, hanem "CSAK!"

Hollandiában nem szinkronizálják a filmeket, csak feliratozzák, ezért már a gyerekek masszívan kapják a nyelvleckét. Az időssebbek kivételével mindenki beszél 3 idegen nyelvet (Angol, Német, Francia). Amúgy meg a Hollandnak (Flamand) kb. annyi köze van a Némethez, mint a Magyarnak a Finnhez.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Nemet 0.5 :) Fiatal koromban 7 evig tanultam - akkoriban eleg jol beszeltem de 18 ev angol nyervkornyezet utan pont arra volt jo hogy sort kerjek - mast nem, illetve LENYEGESEN felgyorsitotta a mostani tanulasi idot... De egyebkent nem tudtam nemetul - max ertettem kicsit, h mirol szol a beszelgetes korulottem.

en is pont igy vagyok, anno altalanosban 6 evig nemetet tanultam a vegen eleg jol ment de azota kb 20 eve angolozok. a nemetbol neha eszembe jut valami, 1 het kintlet vegen mar egesz sok minden, de ahhoz messze keves hogy el merjek indulni ny-eu-ba dolgozni. londonba nem mennek, voltam kint 3x par napot de megundorodtam az egesz varostol.

A'rpi

"A kaja nagyon furcsa lesz elsore - kicsit edesnek fog tunni - meg kell szokni. "

Lóf*szt kell megszokni (Mérő László után szabadon) - ne legyünk már ennyire igénytelenek!

Az átlag amerikai kaja európai gyomor számára elképesztően rossz minőségű, köszönhetően a MINDEN feldolgozott kajában jelenlevő kukorica/szója alkatrészeknek és a cukornak. Nagyjából olyan sokk egy európainak végigsétálni a Walmartban, mint bekapcsolni a tévét (ami a tévedések elkerülése végett: reklámokat sugároz, néha megszakítva műsorral - és ezt tényleg nem hiszed el, hogy mennyire komolyan így van, amíg elsőkézből nem tapasztaltad).

A következő videót ajánlom megtekintésre, ha valaki nem látta volna (az érdekes rész kb. 3 percnél kezdődik):
http://www.youtube.com/watch?v=-EnO6eY_BBI

Alternatívát jelenthet pl. a Whole Foods Market nevű lánc, ahol lehet kapni organikus zöldséget / gyümölcsöt (értsd: "bio"), valamint készkaját is, meglepően jó minőségben. Persze az árak is ennek megfelelőek.
http://wholefoodsmarket.com
(A sajttortájuk messze jobb, mint a cheesecakefactory-s :-) )

Van benne igazsag... A legutolso 5 evben en mar gyakran hajlando voltam allamhatarokat atlepni h normalis kajat vasaroljak.

Volt valahol Pittsburg kornyeken egy magyar hentes ahonnan postan lehetett rendelni vagy ha arra vitt az utunk gyakran megalltunk. A masik hely ahonnan rendelni szoktunk a malincho.com volt - igaz bulgar de vannak magyar termekeiek es a bulgar Feta sajtjuk isteni volt. A szomszed varosban nyilt egy roman hentes - nagy cimborak lettunk - a forgalmanak 1/3 szerintem mi tettuk ki - masik 1/3 egy masik srac volt - a tobbit a kuriozumra ehes amerikaiak.

Amint a haspokember is irta - igazabol mindegy honnan szerzed be, de egy ido utan majd meg tud veszni az ember egy kis RENDES felvagottert peldaul - magyar, nemet, roman bulgar - mind1 csak ize legyen es lehetoleg ne edes...

A wholefoods arak nalam mar lassan-lassan suroltak a perverzio hatarat megis havonta egyszer bevasaroltunk ott. Egy kedves vak baratom ott mondta hihetetlen orommel, hogy "Istenem Tudom hol vagyok - erzem az alma illatat es a retek, paradicsom arra van" - Valoban jo minosegu az aru, de ezt az akinek az termeszetes, hogy az elelmiszerek nem muanyagok - annak nehez lesz elsore elfogani. Es idobe fog telni amig beletorodik hogy a nomalisert nagyon premium arat kell fizetni.

A masik oldala a dolognak viszont hogy a RED LOBSTER lanc vacsorajaert itt most nem tudnanak annyit kerni amennyit nem fizetnek ki. A jol elkeszitett Steak, vagy a helyesen, lassu fuston/tuzon elkeszitett BBQ Spare ribs szinten vilagszam...

Mint mondtam - nyitottnak lenni es a joval elni ...

Lakásbérlés: Magánszemély csak creditellenörzés után kap, ha munkáltató segít akkor sima ügy. A credit egy fontos dolog náluk, nélküle még telefonelőfizetést sem kötnek. Ha van credit, akkor minden sima ügy.

Telefon: Amikor én éltem kint, akkor a hívott és a hívó is fizetett a beszélgetésért.

Jogosítvány: Csak annyival egészíteném ki, hogy érdemes letenni az amerikai jogsit. Magyar jogsival csak 3 hónapig közlekedhetsz! Ez odakint tényleg 1 nap alatt megvan, de álamonként változó, hogy mit követelnek meg.

Bankszamla: előszeretettel használják a csekket, ezért igényelj saját csekkfüzetet is. "Creditcard"-ot mindenhol utánad vágják, amivel nem árt vigyázni jólismert okokból.

Amire még felhívnám a figyelmet:
- Alkohol- és dohányzás tilalom van, és az ittas vezetésért azonnal börtönbe visznek egyes államokban. Tehát piát csak Liquor Store-ból, csak a csomagtatróban szállíthatod és ott is csak lezárt üvegek lehetnek.
- Az iskolabusz egy külön intézmény náluk, és vizsgán ezt a témát mindíg előveszik. A jelző lámpák másként működnek náluk. Pl. jobbra kis ívben lehet kanyarodni pirosnál is. Van villogó zöld ami szintén a kanyarodóknak szól. Balra kanyarodni az út közepén lévő sávból lehet. stb. Ugye nálunk ilyenek a KRESZ-ben nincsennek, és a táblák is máshogy néznek ki...
- Rendőri ellenörzéskor kezeket a kormányra, és tilos kiszálni amíg nem mondja a rendőr. Ha elkezdel a zsebedben vagy a kesztütartóban kotorászni, akkor le fog lőni.
- Vannak helyek amit fehér embernek látogatnia veszélyes lehet.

Nyelv: Az utca nyelv nagyon eltér az oxfordenglishtől. Gyorsan beszélnek, rövidítenek mindent, és a slang is furcsa lehet. Hallgasd a newsokat a rádióban, az segít tréningezni a füled (a fél perc alatt kimondott szótagok számában verhetetlenek a hírmondók).

+1 tanács: A feketéket ne negro-zd vagy ne négerezzél mert pejoratív értelme van számukra. Használd a "black" vagy "afro" jezőket.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

jól értem hogy ha van egy pl. Magyar "B" jogsid és 1 évnél tovább tartózkodsz kint
(mert 1 évig elfogadják a Magyart is a nagykövetség infója alapján)
akkor USA-ban nem kell újra letenned a "B" jogsit csak bemutatott okmányokkal, formanyomtatvány kitöltésével és kb 10 perc vezetéssel igényelni kell egy USA drivers licence -t? Költségekben ezt mit jelent?

Szerintem allamonkent kulonbozo, hogy mit fogadnak el, de pl Kaliforniaban biztosan nem honositjak a kulfoldi jogsit -- tehat a Kresz vizsgat is le kell tenni, ami azert nem nagy kaland (10p szamitogepes quiz). Koltsegekben az egesz valami 20-30 USD. Az egy evet senki se nezi, ha 1.5 evre mesz ki, akkor is OK a magyar jogsi -- de az egyebek kapcsan nagyon megeri mihamarabb megcsinalni a kinti jogsit, hogy ne kelljen mindenhova utlevelet cipelned, magyarazkodni stb.

NY ot eve. Tok mas, mint Europa. Jobb is rosszabb is. Pensylvaniaban szokott lenni magyar 7vege en meg nem voltam. Venni autot szerintem is. NY allamban 3 honapig vezethetsz kulfoldi jogsival, utana kell helyi. Nem tudom PAban hogy van, itt tudsz nezelodni: http://www.dmv.state.pa.us/ En letettem NYi jogsit, nevetseges volt a vizsga. De olvasok egy blogot, ahol az illeto nem akar vizsgazni, mert nem abbol kell vizsgazni, hogy mik a szabalyok, hanem, hogy mik a buntetesi tetelek. (boston.blog.hu)De ez allamonkent valtozo! Ahogy ezen a blogon is latni fogod, nagy cumi mindenhol abbol lesz, hogy USAban hitel alapon van minden, illetve hitelmutato alapjan (credit history) Es neked semmid nem lesz. Telefonert teljes arat kell fizetned, autoberleshez valami jonevu EU hitelkartyat szerezz (MasterCard meg VISA mondjuk jo szokott lenni, dombornyomott). Bankszamlad csak azutan lesz, hogy Social Security Numbered van, azt minel elobb el kell intezned, addig meg csekket bevaltani is cumi lesz. Megelhetes, alberlet, koltsegek.. Albik dragak a magyar viszonylathoz, kaja sztem hasonlo ar, minden mas olcsobb. Ha tudod hova mesz craigslist.org es nezegesd a rent-et. Abbol latod, hogy mennyit kell elore letenned, mennyi lesz a havi dij es ha tudod mennyit keresel, akkor van egy elkepzelesed. mi 3an vagyunk (asszony, 4 eves gyerek es en) szallasban benne van a hideg-meleg viz, futes. Fizetni a villanyra 80 $ korul, telefonra 2 embernek, amibol egyik unlimited data (ez most tenyleg az, de valtozott mostmar), masik csak beszelgetes, 130$, gaz 20$. Ennyi a rezsi azt hiszem. Ja, 50$ a net. 15/2 Mbit/s. Plusz kaja, azt az asszony intezi, lehet 500$bol is havonta meg lehet 5szorosebeol is. Ja, telefon. Van rengeteg lehetoseg, mi verizonnal vagyunk elofizetok. NYban ennek van a legjobb lefedettsege, viszont mindenfele rejtett penzeket fizetsz (szerintem nem fogsz kapni elofizetest pont a 0 credit score miatt). Mondjuk egyszer atnyalaztam ismerosoknek is a szamlait es minden szolgaltatonal van mindenfele buzi koltseg. De vannak olyanok, hogy pl havi 50$ es akkor abban minden benne (unlimited data /ez pl verizonnal 4GBig, utana fizetsz, T-mobilenal 2GB utan lelassul az eleres, Sprintnel tenlyeg unlimited/, unlimited talk and text). USAban fizetsz (legalabbis szmolnak vele) minden fogadott es kuldott uzenetert, minden iranyu hivasert. Pl, nekunk 700 percunk van ami felhasznalhato. Ha hivnak, ha hivok, ezt szamoljak. Persze halozaton belul ingyenes, stb.
Kapcsolattartas otthoniakkal. Amig nem volt net addig telefonkartya. 5$ kapsz egy kartyat, itt van magyar, felhivsz egy szamot beutod a pint, aztan tarcsazod az otthoni szamot. (Ez most kellett bankkal beszelni es a telefonon nyomkodni a gombokat, Blackberryvel volt gond, ott valami jelet nem vett be az automata). van kartya 5$ert ad 10 orat ha vonalast hivsz. Es ha van net, mi skype-ot hasznaljuk. TV internet elereshez mindenkeppel helyiekkel kell beszelned, de credit score miatt az is nehez lesz szerintem. Ha van cimed a nagyobb szolgaltatoknal megprobalhatod, hogy van-e net, milyen arban a kornyeken.
Kapcsolat otthoniakkal
Ennyi elsore.....

lmartontol: Emberek altalaban kedvesek baratsagosak - Bocs h leirom! - magyarok gyakran probalnak kihasznalni visszaelni tapasztalatlansagoddal keves anayagi elony erdekeben - es tisztelet a kivetelnek ...
Ez igaz. szerencsere nekunk jo tapasztalataink vannak, de a magyarok tobbsege azt nezi hogy kerultel ide, mennyi penzed van....


-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Ha van elerheto kabel akkor lehet normalis - nalam 40/2 volt de kabel. Rezparon nem adnak tobbet. Reznel szamit h milyen messze vagy a kozponttol - 3km folott igencsak zajossa valik a vonal es rendesen izzad a modemed h tartsa a tempot... Kabel viszont nem mindenho lelerheto. A lakas cime alapjan lehet keresni a neten mi erheto el az adott zonaban es azt kell megrendelni ami jobbnak tunik. Mondjuk a DSL-t mindig egy csipet soval kell olvasni... Ami "elmeletben" elkepzelheto nem biztos le is jon a csovon.

15/2ben mi a nem normalis? draganak draga mondjuk. Itt is az van, ha uj elofizeto vagy, akkor megkapod ennek feleert, de en meg lusta voltam valatni. Mondjuk ahol lakunk csak egy ceg van, illetve DSL, de azt meg nem akarok. Ja, ez kabel.

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

60/6-al jobban el vagyok azert, 15/2 lassu lenne nekem kicsit
Ja, igy igen. Nekem jo a 15/2 is (;
Verizonnak van Fios megoldasa, azzal a reklammal, hogy uvegszalat huznak a demarkacios pontig. Azon vannak nagyobb sebessegek, de ok nincsenek a kornyeken. Itt masrol egyelore meg nem hallottam.

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

En itt csinaltattam anno a nemzetkozi a jogsit:

http://www.idlicense.com

Scannelt magyar jogsival, es kitoltott form al siman kikuldtek kinti levelezesi cimre a kártyát.
Rendor elfogadja, es nem kell sehova sem utazgatni. ID-kent is hasznalható, $35

Rendor elfogadja - ID-kent is hasznalhato...

Probaltal vele repulore is felszallni, bankban hasznalni? Komoly rendes rendori ellenorzesed igazoltatasod volt ?

Minden allam torvenye 3-6 honapban szabja meg h meddig vezethetsz akar csak idegen allambeli ID-vel a hatarain belul... Ha normalisan viselkedik az ember statisztikailag nem sok alkalommal van szukseg az ID-re de attol az meg nem valik US Drivers Licence-e...

Ha ID-d van kevesebb a kerdes - ilyen nemzetkozi-re miden rendor legalabb 5 masik dolgot fog toled tudni akarni... Ha meg lehet csinalni a rendeset nem ertem minek trukkozni... Jah - a hivatalos is kb $35...

Utazni szinten nem kell - USA-n belul altalaban 10-15 merfoldes korzetben van MVA, DLVA - ahol aminek nevezik.

Ez tényleg nem kidobott pénz?
Ilyen nekem is van, de ezt még a szlovén rendőr sem fogadja el, azt mondja csípőből, hogy ilyet az interneten bárki csináltathat.
Egyszer egy vidéki faluban egy magyar rendőr elfogadta, de az eleve csak azért állított meg, mert meg akarta a kocsit nézni...
Amerikában ezt tényleg elfogadják valamire??

(Sőt, ugye rá is van írva, hogy ez nem egy hivatalos okmány, pusztán egy fordítása a hazai jogsidnak, mely a tökömtuggyamelyik' ENSZ szabványnak megfelel....)

En csinaltattam es elkapott vele a rendor gyorshajtasert. Siman megirta a csekket... De en az onkormanyzatnal csinaltattam nemzetkozi jogsit. Egy kis fuzetecsket kaptam amibe technokollal ragasztottak bele a fenykepet. De ennek a lenyege, hogy sok nyelven benne van ami. Es csak az eredeti jogsival ervenyes. Ez mar tobb, mint 5 eve

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Hello!

En ugyan egyedul vagyok, de azert:
1. Megelhetes: minimalber lenyegesen magasabb mint Magyarorszagon, a diplomasok (persze nem mindegy, hogy honnan van) meg fokozottan jol keresenek. (Elsosorban azert, mert mire megkapod a diplomad, itt tobb tizmillio HUF tartozasod van. Ezt valahogy vissza kell fizetned...)

2. Kaja lenyegesen dragabb. Itt a gyors kaja OLCSO. Ami igazan veszes az a zoldseg es gyumolcs. (Cserebe nagyobb a fizetes es a kutyuk olcsobbak.)

3. Biztonsag: nem ismerem a kornyeket, de lehet statisztikakat talalni mindenrol.

4. Egeszsegbiztositas: az kell. :)

5. Lakasberles: engem nem erint.

6. Bankszamla: Helyi bankokkal nem erdemes szivni, mert elhagyod a varost/allamot es cask brutalis koltsegekert tudsz ATM-et hasznalni. Ajanlom a Bank of America-t. Ha vallalod, hogy cask ATM-et es online bankot hasznalsz, akkor van ingyenes szamlajuk rendes VISA kartyaval. Az ATM-ek keszpenzt es csekket is elfogadnak, felismerik az osszeget es aznap vagy masnap mar hasznalhatod is a penzt. (Tranzakcionkent $100-t azonnal jovairnak, a tobbire varni kell. Legtobbszor ez egy nap, de ha szokatlanul nagy az osszeg akkor lehet, hogy meg egy napot raraknak. Nem veszes.)

7. Mobiltelefon: A nagyoknak van jo lefedettsege, a kicsik olcsobbak. A T-Mobile-t ajanlanam, de nekem multkor nem voltak hajlandoak elfogadni a kartyamat (pedig helyi) ezert most nem naluk vagyok. Jelenlegi szolgaltatom a MetroPCS. $50-ert korlatlan minden. (Beleertve az Internetet is, de az olyan max 120k.) +$10-ert kulfoldi vezetekest is hivhatsz, beleertve magyart is. (Magyarorszagra a T-nek is van ilyen. A tobbi szolgaltato listajan nem talaltam pici orszagunkat.

8. ...
9. Utazas: Legalabb egy auto kell. Igazabol ez a csalad meretetol is fugg. Pl. ahol most lakom, osszesen 4 auto van 7 emberre. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek akinek van jogositvanya, autoja is van. A repuleshez meg hozza kell szokni es akkor nem veszes. En mar egy ideje nem szamolom, hogy mennyiszer kellett megtennem az utat, de mar nem is zavar. Probald meg minimalizalni az atszallasokat, de egyben eleg idot adni rajuk es nem less gond.

10. Kapcsolattartas: Skype, illetve fentebb emlitettem a havi +10-os opciot.

Autora meg visszaterve: Ne berelj, vegyel. Nem ismerem az ottani szabalyokat (allamonkent valtozik), de ha ott nem kell vizsgaztatni az autot, akkor olcson meguszod. (Nem a vizsga a draga, hanem az auto ami atmegy.) Viszont nem is erdemes olyat venni ami egy rakas ..... En inkabb vennek normalis autot amiben 100%-osan meg lehet bizni. Egyben ne vard azt, hogy az auto barmilyen szinten luxus legyen. Tomegkozlekedes tulajdonkeppen nincs. Meg egy dolog: az autobiztositas draga es eleg sok dologtol fugg. Nem autoa veszed, hanem autora ES vezetore. (Az autora van egy biztositas amin fel kell tuntetni a vezetoket.) Ez tobb ezer dollaros kiadas lehet egy evre. (De lehet par szaz is. Nekem tavaly kozel $2k volt, most $700.)

+1: Keszulj fel ra, hogy ha barmit intezned kell, akkor eleinte el leszel veszve a sok hulye papirmunkaban es egyeb vackokban. Nem azert, mert nem akarnak segiteni, hanem mert olyan dolgokat termeszetesnek vesznek ami szamodra nem az, mert nem ugyanabban a rendszerben eltel. Majd megszokod. Arra figyelj, hogy ne idegeld fel magad rajta, mert nincs ertelme.

"7. Mobiltelefon" en epp most vagyok egy 5 hetes kikuldetesen, es a simplemobilet valasztottam. Hat jol meg sz.tam, mint kiderult a T-tol berli a vonalat, es meg igy is nagyon sok helyen nincs lefedettsege (persze a lefedettsegterkep mast mutat), es az igert 4G helyett, jo ha 2 van. Az otthoni T-s simemnek jobb a terereje. Az telefonos ugyfelszolgalatos addig ismetelgette ugyanazt, mig vegul meguntam, es leraktam. A hozzam legkozelebbi hivatalos simplemobile ertekesito egy sarki gsm-es. Ezekbol kiindulva, biztos, hogy elkerulnem a kicsi es olcso megoldasokat.

"5. Lakasberles" nem tudom 1 eves tavlatban mennyibe kerulhet, de erre az 5 hetre atszamolva majd 2.5M Ft, szerencsere a ceg fizeti (San Jose, CA).

"2. Kaja lenyegesen dragabb" 1500 Huf 2 lityi tej

-
Big Data trendek 2016

Na es ki hogy kapta az amcsi allasat? Veletlenul igy jott ki vagy otthoni munkahelynek volt kint bazisa, esetleg probalkoztatok egy ideje es jelentkezgettetek online tok idegen allasokra?