"Bemutatkozott az N9, a Nokia első MeeGo-s telefonja"

Címkék

"Ma nemzetközi szinten is bemutatkozott a Nokia új érintőkijelzős okostelefonja, az N9, mely új fejezetet nyit a finn gyártó történetében, ez ugyanis az első olyan készülék, melyen az Intellel közösen fejlesztett, Linux alapú operációs rendszer, a MeeGo fut."

A teljes cikk itt. A termék weboldala itt.

Hozzászólások

lemaradtam valamiről? Nem arról volt szó, hogy meego/maemo dobva és helyette win phone?

Annyi eddig is világos volt, hogy Androidra váltás után csupán egy n+1-edik Google függő gyártóvá válna a finn cég, ráadásul pl. a térképek miatt erősen ellenérdekeltek is. A Windows Mobile fejlettsége pedig még nem érte el a Nokia által megkövetelt magas szintet. A Symbian fejlesztők kiebrudalása után is valamiért a Nokia nagyon ragaszkodott a Qt-hoz. Úgy látszik, ezért.

butasag is lenne csak a (felkesz) WP7 labaira allitani egy eleg sok telefont arusito ceget, meg ha egy kis 1% martket share-u ceg meg is teheti, hogy csak Androidos telefont gyart

arrol nem is beszelve, hogy egyelore a Nokiatol nem nagyon lattam olyan eros hardvert ami a WP7-et vinne (pont ez az egy nagy baj), de fixme (illetve most az n9/n950-e de pont olyan)

Az a baj, hogy a Nokiát ismerve, mire ebből piacra dobott termék lesz, addigra bőven elavul az az 1GHz-es OMAP SoC és a TFT sem nevezhető túl izmosnak az AMOLED-del szemben. De ettől még lehet egy remek telefon az N950-es, csak nem értem, hogy a Nokia miért nem bír egyszer egy csúcskategóriás készüléket összerakni "zászlóshajónak".

"1 GHz-en ketyegő OMAP3630-as processzor és a PowerVR SGX530 GPU páros dolgozik"

PowerVR OMAP3630 -ben BENE van.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Azert az elso telefont erdemes megvarni.

Meg a Flash meg a Skype allapotara leszek kivancsi (vs N900, mert abban szepen ment (megy) mindketto), meg amint latom a Nokia oldalan Youtube klienst nem nagyon hirdetik (helyette vimeo), de ettol, lehet hogy van

Meg a videon pont az nem latszott, ami nekem az N900-ban bejott (task management modja) azzal a bal felso sarokkal, sose ertettem a tobbi telefonban miert kell minden szarnak a felhaszanlo tudta nelkul a hatterben futnia "kilepes" (WinMo6-on tenyleg X gomb volt a minimize, Androidos appokon meg nincs kilepes gomb) utan is

Amúgy mi ez a fingorászás a videóban? ;)
-----
A szoftver a számítógép azon része, melyet szidni lehet.

lehet megkövezni, de nekem bejön ez a telefon

Jól van, jövőre ilyenem lesz... :-D
Most Xperia X10 Minim van, mert már akartam valami okostelót, ami viszonylag modern, és nekem a Symbian butábbnak és lassabnak tűnik az Androidnál, de jövőre már látom is, hogy megint visszatérek a Nokiához..

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

a Meego elodje a Maemo 2009-ben implementalt mukodo hangot _Google_Talk-on (videot nem tudom), amit Google termekkent Androidban 2011-re nem sikerult megoldani. Ha a Maemonak legalabb a jo dolgai nagy reszet meghagytak, akkor biztos jo dontes lesz erre visszavaltani, engem egyedul a QWERTY hianya zavar, de majd akkor nekem remeljuk lesz N950

Egy kis batroitas: forumozok kegyetlen elegedettek voltak az N900-zal, ez nem sok 600MHz-es 256MB-os telefonrol mondhato el (bar sokan overclockoltak, meg a flash memoria 768MB RAM-ja swap volt):
http://www.gsmarena.com/nokia_n900-reviews-2917.php

Nekem is. Nem tudom, mi a francért kellett erre ennyit várniuk. Úgy egy évvel ezelőtt ha kijön, személy szerint igen csak meggondoltam volna, hogy egy ilyet szerezzek be egy droidos SGS helyett.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

engem az Android biztonsaghoz es frissitesekhez valo hozzallassa (belertve a gyartok es a szolgaltatok hozzaallasat is) joidore elvette a kedvem egyelore _barmilyen_ Androidos telefontol. Meg lesz ez meg oldva, de nem ma. A Windows is megoldotta sok ev kesessel (Vistatol), hogy ugyan defaultkent ne rendszergazdakent bongessz mar, az Android biztonsaga is beerik majd igy szerintem egyszer

Namost akkor a Nokia egyszerre rosszcég ezért (amúgy ebből miért nem volt hír?), és jócég mert kihozott egy MeeGo-s telefont is?

--
Don't be an Ubuntard!

Emiatt nem rossz cég csak hülye....de mondjuk ugye egy szabotőrt juttatott be az MS, akinek szerencsére nem ér el mindenfele a keze..ööö...szeme...mint Sauronnak. :)

csak vicceltem na, ne tessék nekem esni. Bár azért van bennem egy olyan, hogy az MS szétcseszi a Nokiát, hogy olcsón vehesse meg...

Ezt a jó cég / rossz cég fétised orvossal nézesd meg, mert kezd súlyos tüneteket ölteni. De ha érdekel, hogy speciel nálam a Nokia számomra mindig is a futottak még kategória volt. Semmit nem dobott rajta ez a bejelenés. Erőlködnek mindennel, miután kinyögték, hogy fogalmuk sem volt, hogy mi ellen kellett volna az elmúlt években harcolniuk. Fogalom nélküli banda. Ez a bejelentés? Too little, too late, ahogy a spanyolok mondanák.

"(amúgy ebből miért nem volt hír?)"

Értem én, hogy vége az isinek és a figyelmed már lankad, de hasonlítsd már össze a kettőt. Az egyik arról szól, hogy bejelentettek egy terméket. Az általad linkelt cikkcsonk meg arról, "fasz tudja mikor, deistenuccse' még ebben az évben lesz Windows Phone 7 Nokia telefon". Meg van a különbség?

--
trey @ gépház

A "hogy fogalmuk sem volt, hogy mi ellen kellett volna az elmúlt években harcolniuk" alapvetően egy igen gyenge csúsztatás. Elop azt kérdezte, hogy hányan használnak iPhone-t, nem azt, hogy hány ember látott már ilyet. Ez egy szónoki fogás.

Ráadásul ugyanúgy elhangozhatott volna a Motorolánál, SE-nél vagy a Samsungnál is, mielőtt azok leborultak volna a Google Isten előtt. A Nokia nem borult le, nyomta a MeeGo-t, bár jól láthatóan vészesen lassan.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az AppStore-ok alig hoznak bevételt a platform tulajdonosoknak. Igaz ez pl. az Apple esetében is. Meglepődnék, ha ez nem így lenne az MS-nél is.
Szerintem a Nokiának és az MS-nek együtt MEGLEHET az ereje hozzá, hogy sikerre vigye a WP7-et. Külön-külön úton szerintem egyik sem lehetne sikeres. De majd meglátjuk. Mindenesetre én nagyobb jövőt jósolok nekik mint a MeeGo-nak, Intel ide, Nokia oda.

Véleményem szerint felhasználói élményben a WP7 gyengébb az Android-nál. Én egy HTC-t teszteltem, állítottam be. Éppen ma volt itt a főnököm vele + egy listával, hogy mi nem működik rajta, mi volna jó ha működne és mi az, ami ami neki, 0.0-s felhasználónak zavaró úgy, hogy gyakorlatilag egész életében WinMo-s készülékeket használt.

Kell azon még reszelni, hogy a gyakorlatilag semmi market share-ből valamit összevarázsoljanak.

--
trey @ gépház

Nincs WP7-tel tapasztalatom, tehát elhiszem, amit mondasz, de nem tudni, hogy most éppen mit reszelnek rajta, és milyen lesz az első ilyen Nokia.Az android meg nem nyújt rossz felhasználói élményt, csak az én sgs-emen pl. mocskosul bugzik.
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Szerintem a legtöbbek kategorikusan megfeledkeznek valamiről. Adott mennyiségű vásárló adott évben vesz valamilyen Androidos, vagy más kütyüt, nem biztos, hogy 1-2-3 évvel, vagy készülékgenerációval később ugyanazt a platformot válassza. Eképpen aztán elég nehéz arról beszélni, hogy a piac telítődik, a Nokia meg bármiről is lecsúszik.

Ez vagy nagyon beüt nekik, vagy bebukják.

Szvsz. ez az 1 telefon be fog jönni nekik, ha nincsenek hülye hibái, amik csak később derülnek ki. Ugyanis elég szép (a fekete nekem nagyon bejön), és a videók alapján elég gyors is.
Az a kérdés, hogy megmenti-e a céget ez a termékvonal. Szerintem ez azon múlik, hogy be tudnak-e rángatni más gyártókat is a MeeGo fejlesztésbe. Mivel erre eddig semmi jel nem utal, én a "bebukják" opcióra szavazok.

Akkor lehet, hogy lesz esélye a Nokia-nak.
Az már jó ideje kiderült, hogy HW-gyártásban jobbak a távolkeletiek, egyszerűen nem lehet velük versenyezni. A formatervezés sem nagyon megy nekik, de pikk-pakk le tudják másolni a tetszetős nyugati telefonokat, úgyhogy ebben sem lehet megverni őket. Amihez nem értenek, az a SW. Ezt ők maguk is belátták, és ezért teszik mások oprendszerét a telefonjaikra. És ebből él a Google. Ha a Nokia ügyes, ő is megélhet egy MeeGo-s AppStore-ból.

A Nokia igencsak elszabta a piaci lehetőségeit, amikor bejelentette, hogy kivezeti a jelenlegi mobiloprendszereit, mert kevés ember akar olyan telefont venni, amely deklaráltan nem fog frissülni vagy fejlődni. A MeeGo esetén persze próbálják ezt elkenni, hogy ezt nem vezetik ki, és később MeeGo alapú telefonjaik lesznek, de könnyen lehet, hogy a felhasználók nem hiszik el... akkor pedig tovább fog esni a bevétel, amelyet a befektetők nem feltétlen néznek jó szemmel és már száguldanak is a csőd felé tartó spirálon.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

meg az a baj, hogy a Nokia mostanaban inkabb a low-end piacon volt eros, es mind a WP7, mind a Meego high-end mobil OS (hardvert tekintve). Nem viccbol kezdtek el obsolote hardvare-eken sorba bejelenteni a Symbian Annas telefonokat, atlagusernek boven eleg lesz az is 10 frame/seces menuanimacioval :)

Az ilyen telefonok vevőinek többsége azért nem átlagember, ránézésre árban lesz annyi, mint egy SGS2 vagy a HTC(D)S, aki pedig ennyiért vásárol telefont, annak lesz pár kérdése és összehasonlítási alapja, rá fog erre kérdezni, hogy mire számíthat az oprendszer kapcsán, s főleg: lesznek-e rá alkalmazások... ki fog rá alkalmazásokat fejleszteni például?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Azok, akik kiábrándultak, miután az Android Marketen az n+1. ellenőrizetlen programot letöltve az a háttérben a nevükkel, telefonszámukkal és a geolokációjukkal együtt gyerekpornót publikált az fbi.com-ra, miután feltörte azt egy közvetlen, több napos telefonhívással a világ túloldalára. :) Oh, wait, ők még a börtönben vannak / a telefonszámlájukat dolgozzák le éppen. :))

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

"amelyet a befektetők nem feltétlen néznek jó szemmel és már száguldanak is a csőd felé tartó spirálon"

A befektetők rossz szemmel nézése max a részvényárfolyamoknak vág oda. Attól nem lesz csőd. Ha esik a bevétel és a költségek meg maradnak/nőnek, na abból lehet hosszú távon csőd. De a befektetők pesszimizmusa soha nem okozott még csődöt. Nem tud. Maximum olcsó vállalatfelvásárlást. Azt tud.

Ha okosan sáfárkodik a Nokia, és tényleg egy kézben tudja tartani az oprendeszer, a telefon, és az online szoftver boltot (akár az Apple), hosszútávon még akár jól is kijöhet ebből az egész Meegos dologból. Akinek herótja van az iphone és az Apple kötöttségeiből, de ugyanakkor az a fajta kupleráj sem vonzza, mint ami az android háza táját jellemzi, annak egy igen jó alternatívát fog jelenteni ezek a nokia telefonok. Persze várjuk ki a végét, kíváncsian várom az első teszteket, meg a mezei userek tapasztalatait a különböző fórumokon.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Gyanus, hogy olyan 'sikertermék' lesz mint az N900.
(Egyébként tetszetős.)
--
dropbox

nekem inkabb ez a Youtube helyett Vimeo eroltetes erthetetlen, ha Chromium 11 is a jelenlegi alapertelmezett Meegos bongeszo (HTML5 youtube) - De flash hijan naluk nem csak egy elerheto videoplatform lesz igy :D

Ebben az Angry Birdsben amugy szerintem aza kulonleges, hogy ahhoz kepest hogy ingyenes jatek, kegyetlen jo elmenyt nyujt

Mobilarena keszitett egy ugyes bemutatot az N9-rol. Ha erdekel valakit megtekintheto itt
Ugyeske...

Sic Transit Gloria Mundi

Nekem már most meggyőzőbb, mint a HTC Desire-m a SenseUI-val. Hardweresen is hokés, kinézetre se szégyelli elővenni az ember, a belseje meg szívmelengető.
Engem visszavásárolt ezzel a készülékkel a Nokia. Már csak az kell, hogy legyenek rá olyan alkalmazások, amikre nekem szükségem van (mindmap, pénzügyi/számlakövető/wallet alkalmazás, RDP, SSH, minioffice). Ha még a régi jól bevált LotusNotes szinkront is belerakják, szinte kötelező vétel lesz. :)

Engem a videó teljesen meggyőzött. Azt nem értem, hogy mi a francért kellet ennyit várni ezzel a nokiának? Meg az is birizgálja a csőröm, hogy mikor fog az apple egy kiadós pert a nokia nyakába akasztani, hiszen az n9 egy szögletes iphone, ráadásul még a szétszedhetetlenséget is biztosan tőlük lopták. :-D

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

nekem musthave a QWERTY, de ez ugy tunik egyelore developer-only verzio lesz, kereskedelmi forgalomba nem kerul, QWERTY nelkul N9-et biztos nem veszek

Ja es minimalizalt alkalmazasokbol ugy lehet majd kilepni, hogy felfele huzod oket a task managerben, tehat nem kell az X gombot keresni

Igen! Szeretnék iGo navigációt az n900-omra!

http://www.petitionspot.com/petitions/igoformaemo

Nav n Go's iGo navigation system is one of the best in it's category. It's got versions for WinMo, iPhone/iPod touch and Android, used on PNAs, PDAs, mobile phones and with the release of the Nokia N900 mobile computer/phone it's time to port it to this excellent platform (Maemo) too. Please sign the petition to show to the developers: there are many people interested in it and it worth to make it. If you don't know this application please visit: http://www.navngo.com/