Lehet vennek Macet a tavoli jovoben, de...

Fórumok

...nagyon nem ertek hozza. Lattam eddig eletemben osszesen kettot, egy haver hozta at 3x az ovet, hogy semmit nem talal benne (erosen Windowshoz szokott user volt) 2-2 perc alatt megtalaltam neki mindent, amit keresett.

Tobb alapveto nagyon buta kerdesem lesz, ugyanis nem nagyon lattam meg ilyen eszkozoket belulrol, de kezd megtetszeni:

-terminal: teljesen UNIX-szeru? (bash, vagy csak hasonlo?) Akar mindenhez hozzaferhetek egy root-szeru userrel? (nekem fontos a terminalrol vezerelhetoseg). Lesz olyan feladat, amit Linuxos terminalon meg tudtam csinalni, ezen pedig nem fogok? (akar gcc, git, make, ssh szintjen)
-parancssoros mplayer menni fog rajta (vagy ilyen open with-kent), vagy muszaj GUI-val felraknom? Lefordithatom akar magamnak gitbol, esetleg van ra kiadott git snapshot binaris? (nem jo az 1.0rc3 pl.) Meg mast is muszaj lenne forrasbol forditanom (pl. valknut nevu DC kliens, Shakespeer nem az igazi)

-ha mar mplayer: GPU gyorsitasom lesz vele, vagy az csak a QuickTime-hoz jar OS X-en?

-iTunes+QuickTime: ezeket ugye nem nagyon muszaj hasznalnom? (Safari ellen nincs kifogasom, de ott tudom, hogy van egy Chrome, ha megis lenne majd)

-ha netan ugy elszallna, ahogy eddig mar minden OS-t lattunk elszallni (pl. nem indul a grafikus resz), lesz valami rescue tool, amivel ilyen konzol-only feluleten helyre tudom hozni a dolgokat (akar kivulrol mount es chroot szeru megoldas)? Vagy erre magamnak kell csinalnom egy Linux live USB-t pl. (felmountolhato egyaltalan Linxurol a hfs/hfs+?)? Illetve ez utobbihoz kerdes, hogy EFI haver MacBookjaban nem ismerte fel a pednrive-os Archomat boot-eszkoznek, kell annak valami kulon buveszkedes? Megoldhato egyaltalan? (meg nyilvan memory test is menne grub menube)

-MS Office vs OpenOffice: jol gondolom, hogy erdemesebb MS Office-t hasznalni, vagy itt azert mas, mint Windowson?

-frissiteseket megkapom mindig ingyen, ha mar megvettem a Macet? Vagy valamikor fizetni kell ujabb Mac OS X-ert? Vagy van, hogy kisebb hardverre nem is erdemes feltenni?

-az aksijuk tenyleg ki szokott birni akar 6-7 orat?

-Virtualboxot lattam mukodni rajta, de velemenyetek szerint lesz egyaltalan szuksegem ra? (suliban elsosorban Linux aloli dolgok mennek, de lehet csak 1 ev mulva vennek Macet)

-vannak olyan biztonsagi lepesek, amik alapbeallitaskent nem ugy vannak, ahogy erdemes lenne hasznalni? Mi az, amit egybol erdemes atallitanom, ha biztonsagos rendszert szeretnek? (Vagy valami csoda folytan alapbol az?) Ugy tudom, hogy USA-ban mar az erosen atlaguser kategoria is hasznalja, nem hiszem, hogy nincsenek ra malware-szerusegek

-jelenleg vannak x64 alatt mukodo Mac-ek, vagy mind x86-os?

Bocsi, hogy ilyen alapveto dolgokat kerdezek, de Magyarorszagon minimalisan hallani roluk, es aki egyeb Unix-like rendszerrol valtott ra, azok tudjak a leginkabb ezekre a valaszt, azert kerdezem itt

Hozzászólások

Ha Gabu nem lenne bannolva, most biztosan kisegitene :)

Ezeket igazán megguglizhattad volna, nade:

- Igen, igen, talán (de van gcc, van git, van make, van ssh)
- Igen, igen, nem tudom
- ?
- nem (én iTunest használok, metro jó, videóra meg VLC a király. Én konverzióra, parancssoros dolgokra mplayert használok, filmnézésre VLC-t)
- nem száll el, ha mégis, akkor TimeMachine mentéssel és a telepítőlemezzel adatot és rendszert két gombnyomással visszaállíthatsz bármelyik előző működő állapotba
- nem kapod meg. pénzbe kerül, de az Office 2011 nagyon jó, és van LibreOffice is.
- Új verzióért fizetni kell, de nem sokat
- Nem tudom, az én régi fehér macbookomnak az aksija elég hamar elszaródott
- Virtualbox jó, nekem Win XP seamless módban van rajta, de csak nagyon ritkán használom, ha valaki rámkényszerít valami csak windowsos appot.
- A szokásos dolgok, amiket egy Ubuntuval megcsinálnál. Jelszó, nem adminként használod, home folder encryption, backup, tűzfal, nem feltelepít minden szart, nem kapcsolódik fel ismeretlen wifi AP-re. Bővebben: http://www.apple.com/support/security/guides/
- Maga a kernel 32 bit (ami nem sokat jelent), minden vele szállított app és a teljes userland 64 bites. Pl a VLC is 64 bites már, a flashből is van 64 bit béta. Összességében 64 bit. Ha akarod, a kernelből is bootolhatsz 64 biteset, nincs sok különbség.

" Virtualbox jó, nekem Win XP seamless módban van rajta, de csak nagyon ritkán használom, ha valaki rámkényszerít valami csak windowsos appot."

ja igen, azt elfelejtettem modnani, hogy ha mar a darwine mukodik ugy mitn a wine akkor valoszinuleg nem kell :D

Koszonom a segitseget

ezekhez azert mar csak 64 bites kernelt futtatnek :D

en honapokig dolgoztam folyamatosan, minden nap VirtualBoxban futo Ubuntun, a virtualis XP-t is szoktam idonkent hasznalni, de meg soha nem okozott semmilyen problemat, nem hogy kernel panicot...
(termeszetesen OSX hoston)
nekem kernel panic akkor volt, mikor szaporodtak a bad sectorok a vinyon, meg egyszer amikor egy 3rd party ext3 driver megfektette
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Office: Igazából az Apple saját irodai programcsomagja (iWork: Pages, Numbers, Keynote, ami analóg a Worddel, Excellel, és Powerpointtal) abszolút magasan ver minden mást. Igaz, vannak featureok, amiket msoffice tud, ez meg nem, de azokat a userek 1%-a használja, azok sem értem hogy minek.

OSX-hasznaloken:
- terminal: bash, (szinte) minden vezerelheto, root userrel mindenbe bele tudsz turni.
- mplayer: passz
- iTunes + QuickTime : nem kell hasznalni, en mondjuk iTunest nem hasznalok, QuickTime-al filmeket nezek (kulon kell hozza kodekeket felrekni, aztan szinte mindent visz + feliratokat is)
- elszallas: velem meg nem fordult elo, baj esetere van time-machinenel keszitett backup.
- Office:az MS office kicsit kulonbozi - de inkabb csak kulalakban, nem funkcionalitasban (nincs is parhuzam a kiadasban, ha jol tudom mas evekben jon ki macre), Access nincs, VB nem tudom. Openoffice van, ugyanaz mint mas os-en.
- frissitesek: az aktualis OS frissitesei ingyenesek, az uj verzio fizetos, nem draga. Az apple programjai egy helyen frissulnek, nem kell veluk sokat szorakozni.

Bocsi, hogy beszólok, de azt hiszem szükséged lesz egy szemléletváltásra. Bár a terminál nem csak unix szerű, hanem az osx-nek, ellentétben a linuxval meg freebsdvel van unix minűsítése, mint user nem kell terminált indítanod. Nem azt mondom, hogy 1-1 dolog fordításához, vagy fejlesztéshez nincs szükség terminálra, de a mezei user nem találkozik vele, és az tényleg a végső megoldás osxen. A másik, hogy tudnod kell ez nem olyan elszállós rendszer. Nem azt mondom, hogy nem fordulhat elő, mret természetesen bármi megtörténhet, de hacsak nem babrálsz el valamit, vagy a hw nem hibásodik meg nemigen fogja beadni a kulcsot. A TimeMachine meg a legjobb dolog, ha mégis elszállna a cucc, de méginkább, de sokkal inkább, ha valamely doksid régebbi verziójára van szükséged. Summa summárum lehet unixosan használni az osxet ha valakinek ez a perveziója, de az egész rendszer nem arra van berendezkedve. Tipikusan a van egy kockád és kockázhatsz vele, ne akard gurítani. Egy kocka ami kockázni tökéletes :D

java'nother blog

gondoltam, hogy lesz egy ilyen valasz, de tudok rola, hogy ez agyuval verebre, es van egyszerubb lehetoseg, csak en egyelore ehhez a bonyolulthoz ertek :D

Backupolni meg mindenhol kell (mar csak a hradware failok miatt is), ezt megtanultam, a regota gyujtogetett mp3 mappam miota ket vinyomon is megvan azota nem gyengelkedik egy vinyom se (koppkopp).

Persze ha meglenne mar a Macem, lehet en lennek az elso, akinek megvaltozna a szemlelete (bar ez erosen tavoli jovo)

Ha van ilyen szép mp3 gyűjteményed jól gondold meg mikor bekapcsolod az itunesben a Keep my files syncronized opciót. Nekünk 3600 mp-at kutyult össze mert a id3 tagek nem voltak rendesen kitöltve. Majdnem az egész ment a levesbe. De hogy a " es van egyszerubb lehetoseg, csak en egyelore ehhez a bonyolulthoz ertek" re is reagáljak nyilván lehet így is meg úgyis, ez a szép benne :)

java'nother blog

Valoszinuleg csak az en maniam akkor, h ha uj albumot huzok be iTunes ala, akkor rendbe teszem az id3 tag-et is. Sokkal pofasabb mikor rendesen kiirja a szam adatait es melle teszi a borito kepet is... :) Mondjuk az is igaz, h elso sorban arra hasznalom, h ezen infokat rendbe tegye, plusz a telomat menedzselje.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Na akkor sorban amiket én tapasztaltam:

-terminál: van bash is, a root hozzáférés alapból ki van kapcsolva, sudoval lehet dolgozni vagy ha single user módban indítod akkor root konzolod van, szerintem ilyenkor mindenbe bele tudsz piszkálni. Root user engedélyezése lásd itt: http://support.apple.com/kb/ht1528
Azt nem tudom hogy mindent meg lehet-e csinálni rajta amit egy linuxos terminálon is, nekem nem volt problémám eddig vele, de ezt majd megmondják akik jobban értenek ehhez.

-mplayernél (mplayer osx extended) az .app-ban valahol benne vannak a binárisok is, innen indíthatod terminálból is csak kicsit körülményes szerintem így használni. Macportsból is lehet felrakni mplayert (ez hasonló egy kicsit freebsd-s portshoz), valknutból van jól működő osx build. Én csak azt forgattam amit nagyon muszáj volt, macportshoz is és általában a forgatáshoz is szükséged lesz az xcodera (ezzel vannak csomagolva a szükséges eszközök, ingyenes).

-itunes, quicktime: nem kötelező használni egyáltalán, van jónéhány ingyenes és fizetős program helyette. Zenét hallgathatsz akár a finderrel is, vagy pl vox-szal. Quicktime helyett meg movist, vlc, mplayer osx extended pl., vagy Flip4Mac, Perian és akkor a quicktime is játszik mindenféle idegen formátumot.

-Ha elszáll akkor van pl verbose, single user mód bootkor, nekem volt hogy a 3 éves, egyszer upgradelt rendszer nem indult és nem tudta helyretenni a fájlrendszert, a diskwarrior helyretette 10 perc alatt és semmi gondja nem volt utána. Disk utilityvel egyébként lehet full bootolható mentést csinálni akár külső usb hddre is, bootol róla simán. Ha használod a time machinet akkor szintén nagyon egyszerűen életre kelthető a rendszer. Linux alatt megy a hfs+ olvasás/írás is, eddig nincs rá panaszom.

-Officeok: Nekem az iwork 08 jött be a legjobban, de mind az msword mind az ooo. használható osx alatt, de csak nagyon alap dolgokra használtam.

-Frissítések ingyenesek egy verzión belül, de ha pl 10.5-ről 10.6-ra akarsz váltani akkor viszont meg kell venni a telepítőt.

-akku idő: nekem a macbook 3,1 erősebbik cpuval, 2gb rammal és ssdvel 4 és fél órát kihúzott egy éves 120 ciklusos akksival, de mint minden másnál itt is nagyon használatfüggő.

-Virtualboxra szükséged lehet, én inkább a vmware fusiont ajánlanám de ez ízlés kérdése. Fusion annyiban jobb hogy ha van az osx mellett bootcampre telepített rendszered akkor azt be tudod bootolni virt. gépbe, ami rohadtul kényelmes sokszor. Viszont a fusion fizetős, de sokszor jó akciók vannak. Igen sok linuxos programból van egyébként maces build, ha nincs szükséged windowsos programok futtatására akkor lehet hogy megúszod a virtualizációt.

-Az új gépek szerintem már mind 64 biten mennek, de fixme.

terminal: igen van bash, es root user is, rendes unix alapu (bsd userspace ugytudom) a rendszer, nem csak unix-like. csak a GUI folotte nem X+wm hanem a sajat cuccuk. iTerm.app-ot ajanlom, nekem az valt be a legjobban (xterm szeruseg).

mplayer: szep lenne ha nem menne :)
hw gyorsitas jo kerdes, szerintem nincs, de ki tudja... de mai gepeken minek az?

itunes: ha van iphoneod/ipodod/ipadod akkor ahhoz kell

quicktime: mac-en joaz, par plugin es visz mindent. csak a windozos portjat qrtak el nagyon. de amugy en se hasznalom, mert ott az mplayer

elszallna? nem szokott, tenyleg nem. de amugy az install dvd-n vannak ilyen toolok (foleg disk manager, abban repair system files vagy ilyesmi)

openoffice: par eve meg hasznalhatatlan volt, eloszor csak X-el ment (van Xserver mac-re) aztan csinaltak nativ guit hozza de az meg i7-en is 1 fps-el scrollozott egy 1000 soros excel tablat... az ujabb verzio (neha kiprobalom) mar jobbnak tunt, de en ms office 2010-et hasznalok ugyhogy passz

frissitesek: alverziok jonnek ingyen, major verzio valtasokert fizetni (vagy warezolni) kell az upgradet (asszem par $ csak amugy, de en warezolok:))
(windoz 7-et se kapod ingyen hiaba vetted meg a gepet xp-vel)

akksi?????? ja hogy laptopot veszel? mac az nem csak laptop, amugy tipus fuggo nyilvan

virtualbox: passz, en parallels-t meg vmwaret hasznalok azok mennek jol. neha van ra szukseg a windozos keygen.exe-khez ;)))

jelenleg ha a hw birja, 64 bites kernel+apps fut. de be lehet 32 bites kernellel+driverekkel is bootolni, meg futnak a regi 32 bites appok is alatta.

A'rpi

"itunes: ha van iphoneod/ipodod/ipadod akkor ahhoz kell"

na azom viszont soha nem lesz :D Tehat nekem nem kell iTunes

"elszallna? nem szokott, tenyleg nem. de amugy az install dvd-n vannak ilyen toolok (foleg disk manager, abban repair system files vagy ilyesmi)"

Ez viszont nagyon tetszik. Utoljara a Windows 98-ban volt hasonlo (nem igy hivtak de tulajdonkeppen ezt csinalta) es nagyon hianyolom azota is

Linuxon meg tulajdonkeppen ezt szoktam csinalni manualisan chrootbol, miutan kidebuggoltam, hogy mi nem indul el :D Ez meg egy gombra megteszi automatan minden rendszerezkozzel

nekem 2004 ota van mac-em (powermac g5-el kezdtem, aztan hackintosh most meg mac pro) de meg csak a hackintoshon volt erre szuksegem, ott is csak install utan 1x, mivel 10.5 alol felrakva a 10.6-ot az eltero filerendszer/jogosultsagkezeles miatt nem lett tokeletes

kernel panicot se sokat lattam meg gyari mac-en (hackintoshon annal inkabb), anno a g5 bizonyos usb eszkozoktol driver bug miatt hajlamos volt meghalni, meg az ext2fs driver is elhasaltatta neha de amugy beton stabil, foleg ha nem hasznalsz third party drivereket.

A'rpi

-terminal: teljesen UNIX-szeru? (bash, vagy csak hasonlo?) Akar mindenhez hozzaferhetek egy root-szeru userrel? (nekem fontos a terminalrol vezerelhetoseg). Lesz olyan feladat, amit Linuxos terminalon meg tudtam csinalni, ezen pedig nem fogok? (akar gcc, git, make, ssh szintjen)

Bash, nem lesz olyan feladat, amit ne tudnal

-parancssoros mplayer menni fog rajta (vagy ilyen open with-kent), vagy muszaj GUI-val felraknom?

En parancssorosat hasznalok, igaz, a gui-s csomagban levo parancssoros binaris van .bashrc-bol aliasolva. Ezzel hallgatok zenet is.

Lefordithatom akar magamnak gitbol, esetleg van ra kiadott git snapshot binaris? (nem jo az 1.0rc3 pl.) Meg mast is muszaj lenne forrasbol forditanom (pl. valknut nevu DC kliens, Shakespeer nem az igazi)

Van ra rendes dc kliens

-ha mar mplayer: GPU gyorsitasom lesz vele, vagy az csak a QuickTime-hoz jar OS X-en?

Quartz driver, ha Arpi nem tudja, en nem szolok bele ertheto okokbol...:)

-iTunes+QuickTime: ezeket ugye nem nagyon muszaj hasznalnom? (Safari ellen nincs kifogasom, de ott tudom, hogy van egy Chrome, ha megis lenne majd)

Qt-vel OSXen semmi bajod nem lesz. Az iTunes4 meg a vilag legjobb zenelejatszoja volt anno, ezt az ujlogosat keptelen volnek zenehallgatasra hasznalni, szoval o az iPadSync.

-ha netan ugy elszallna, ahogy eddig mar minden OS-t lattunk elszallni (pl. nem indul a grafikus resz), lesz valami rescue tool, amivel ilyen konzol-only feluleten helyre tudom hozni a dolgokat (akar kivulrol mount es chroot szeru megoldas)? Vagy erre magamnak kell csinalnom egy Linux live USB-t pl. (felmountolhato egyaltalan Linxurol a hfs/hfs+?)? Illetve ez utobbihoz kerdes, hogy EFI haver MacBookjaban nem ismerte fel a pednrive-os Archomat boot-eszkoznek, kell annak valami kulon buveszkedes? Megoldhato egyaltalan? (meg nyilvan memory test is menne grub menube)

Itt hw-vel egyutt kapod a gepet, nekem evi 2 kernelpanicom van kb., es ujrainditas utan semmi baja.

De van konzolos rescue uzemmod is.

-MS Office vs OpenOffice: jol gondolom, hogy erdemesebb MS Office-t hasznalni, vagy itt azert mas, mint Windowson?

Van iWork, van OpenOffice, meg van MSOffice, meg vannak ilyen egy-ket ezer ft-os egyeb kommersz office-ok. Az OpenOffice mint mindenen, ezen is sz.r, de talan ezen a legsz.rabb a GUI-ja.

Szoval a helyedben en befizetnek a viccofisz melle valami kommerszre is.

(diszklemer: naponta hasznalom az Oo.o nevu formedvenyt mac alatt melohelyen; orom hazamenni es iWorkben vagy MSOffice-ban dolgozni azutan a rossz vicc utan. De ne tereljuk el a topicot, ha nem teccik, nyiss egyet)

-frissiteseket megkapom mindig ingyen, ha mar megvettem a Macet? Vagy valamikor fizetni kell ujabb Mac OS X-ert? Vagy van, hogy kisebb hardverre nem is erdemes feltenni?

A snowleo asszem 6000 huf. 5 evig tamogatjak a regi OS-t (es tenyleg, nem ugy mint ubuntuek a long-time-sh*t-onnal...)

-az aksijuk tenyleg ki szokott birni akar 6-7 orat?

Az enyem regi tipusu, az 3 orat bir, cserebe szerelheto :) az ipad visz annyit, amennyit irnak rola.

-Virtualboxot lattam mukodni rajta, de velemenyetek szerint lesz egyaltalan szuksegem ra? (suliban elsosorban Linux aloli dolgok mennek, de lehet csak 1 ev mulva vennek Macet)

Vmware fusion, elorelathatolag neha lesz.

-vannak olyan biztonsagi lepesek, amik alapbeallitaskent nem ugy vannak, ahogy erdemes lenne hasznalni? Mi az, amit egybol erdemes atallitanom, ha biztonsagos rendszert szeretnek? (Vagy valami csoda folytan alapbol az?) Ugy tudom, hogy USA-ban mar az erosen atlaguser kategoria is hasznalja, nem hiszem, hogy nincsenek ra malware-szerusegek

Tuzfal bekapcs, esetleg beszerzel egy LittleSnitch-et.

-jelenleg vannak x64 alatt mukodo Mac-ek, vagy mind x86-os?

Tobbsege x64, az uj OS tisztan x64.

Magyar maces forum btw:beszeljukmac.com

ha mar mplayer: GPU gyorsitasom lesz vele, vagy az csak a QuickTime-hoz jar OS X-en?
Quartz driver, ha Arpi nem tudja, en nem szolok bele ertheto okokbol...:)

Nincs. Ahhoz valakinek implementalnia kellene libavcodec-be, vagy mplayerbe az Apple hw decoder API-t. De igazabol filmet nezni jobb Plex, abban ez a dolog is mukodik.

Qt-vel OSXen semmi bajod nem lesz.

Qt + Perian + Flip4Mac es minden menni fog, plusz Qt jo.

ha netan ugy elszallna, ahogy eddig mar minden OS-t lattunk elszallni

2004 ota egy ilyet sem lattam, pedig volt/van par mac-em nekem is es a kornyezetemben is. Ez nem linux, h egyik bootrol a masikra szetkurodik az ext3. Fagyni akkor szokott ha szar a hw, vagy szar valamelyik kernel modul, de ez utobbi is jobbara csak 3rd party szaroknal jellemzo.

az aksijuk tenyleg ki szokott birni akar 6-7 orat?

Az uj szeria gyakorlatban 5-6 orat bir, de hasznalattol fuggoen meg van a 7 ora is egy 15-os MBP-n.

Virtualboxot lattam mukodni rajta

Fos szarnak mondanam. Inkabb vmware vagy parallels.

esetleg beszerzel egy LittleSnitch-et

+1

-jelenleg vannak x64 alatt mukodo Mac-ek, vagy mind x86-os?
Tobbsege x64, az uj OS tisztan x64.

Ha nincs 4GB-nel tobb ramod, akkor kozel felesleges ezen aggodni. Amugy core2 ota mindegyik mac 64 bit kepes, de alapban az os 32 bites kernellel bootol, de az userland nagyobb resze mar 64 biten fut. Van lehetoseg 64 bites kernel bootolni, de minek.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"ha netan ugy elszallna, ahogy eddig mar minden OS-t lattunk elszallni"

ezt azert irtam, mert en mindent kepes vagyok kinyirni, mivel melyebben belenyulok a dolgokba (fuggetlenul attol, hogy ennyi embernek mar kezdem elhinni, hogy stabil). Windowst is nyirtam mar ki ugy regebben, hogy itt fogtatok volna a fejeteket, hogy ilyen nincs :D Es nalam meg vannak "rosszabbak", akik kiprobaljak meg a grafitceruzaval processzorhuzast is pl. :D

????

Izé, szerintem ne vegyél Mac -et, csak majd ha felnöttél.

De ha így indítasz, akkor elárulom, a gép mellé kapsz egy DVD -t és bármikor újrahúzhatod....

egyébként, megjegyzem, ha _használod_ a rendszert, és nem baszod szét, mert "szét tudom baszni", akkor a rendszer stabil...

asztali gépemet még valamikor 6 éve telepítettem, 9 -el, és megy.

nem érted a lényeget...

gentoo -hoz emerge -el szokás hozzányulni,
a debian -hoz apt -vel ( ok, dpkg vel is :))
ezeken leülhetsz Kernel Panical egy gyertyafényes kernelforgatásra...

OSX -en pedig nem törödsz ezekkel a dolgokkal.

egyszerüen NINCS, elfogadod és boldog lesz az életed :)

ha a linuxodat akarod viszontlátni más háttérrel, akkor vegyél dzsunka pc -t és tedd fel az ubuntut.

ha valami olyasmit szeretnél, ami működik, kényelmes akkor meg vegyél mac -et.

de, mivel az aqua elég stabil, és az egész rendszer szerves része, így felesleges olyanra felkészülni, hogy nem indul...

igazabol szívem szerint iWorksot használnék... mert remek, gyors, de legalább egyszerű... viszont praktikus okokból office 2011, mert az viszont tényleg jó.

levelezés, nekem mail volt és mail lesz... szokás.

bönglszés: a firefoxnak / chromnak nincs értelme mac -en, van safari.

Újabb OS verzió az fizetős, a frissítések nem.

Virtualbox nem kell, van ParalellDesktop, ami, nyilván fizetős... de megéri.
Ha "ocsósítunk" akkor boot camp.

iTunes / QuickTime -al mi bajod? Praktikusan mindent lejátszanak, és nem terhelik a rendszert.

Ha minden áron Linux alól akarsz ismerős programot, ott a VLC.

Az, hogy a gep 64, vagy 32 bites kit érdekel? a binárisok tartalmazzák az összes architekturára...

$ file /bin/bash
/bin/bash: Mach-O universal binary with 2 architectures
/bin/bash (for architecture x86_64): Mach-O 64-bit executable x86_64
/bin/bash (for architecture i386): Mach-O executable i386

Linuxon....

nezd, nem tudom... nekem 2G van a MB omban, de
fut a Word, Excel atlag 3 file nyitva, e mellett iTunes, mer zenethalgatok, Safari mer az kell, na, Mail, mer levelezek közben, még a Skype figyel a háttérben... ez nem terheli le a gépet azon a szinten, hogy komolyan fontolora vegyem, hogy Uhh baszki, nekem 64 bites kell....

de nekem szokott a MBomon Photoshopolni... miközben nem hagyom neki, hogy minden programomat bezárja, és nem lassú.

Értsd jól, szivárványt még sosem láttam :)

min latszik???

hw oldalrol semmi nem indokolja, hogy gyorsabb legyen. semmi. annyi a kulonbseg assembly szinten a 32 es 64 bit kozott, hogy a cimek tobb biten vannak tarolva. szoval a nagyobb code meret miatt elvileg rosszabb cache kihasznalas kovetkezteben meg picit (hangyafingnyit) lassabb is kene legyen.

van persze par extrem kivetel, nagy memoriaigenyu programok, illetve nehany 64 bittel sokat szamolgatos program (video tomoritesek ilyesmi) lehet picit (max 10%) gyorsabb.

A'rpi

"Mi az, amit egybol erdemes atallitanom, ha biztonsagos rendszert szeretnek?"

Le kell cserelned az OSX-et akarmi masra.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

pont az OS X miatt vennem (akarhogy nezzuk a leginkabb supported Unix), es kizartnak tartom, hogy egy Windows biztonsagosabb lenne az OS X-nel (mar csak azt nezve, hogy melyikre hany virus van). Meg amit arpi emlitett feljebb (restore system files) azt nagyon hianyolom regota a Windowsbol, Win 98-on volt egy lkehetoseg utoljara, ami gyakorlatilag igy mukodott, de nem igy hivtak :D (Linuxon is manualisan kell ezt csinalni: kidebuggolom mi a rossz, majd felrakom azt jol)

Macet venni majd direkt csak Windowst ratenni olyan, mintha lejarnek a konditerembe foldon fekvotamaszozni

-terminal: teljesen UNIX-szeru? (bash, vagy csak hasonlo?) Akar mindenhez hozzaferhetek egy root-szeru userrel? (nekem fontos a terminalrol vezerelhetoseg). Lesz olyan feladat, amit Linuxos terminalon meg tudtam csinalni, ezen pedig nem fogok? (akar gcc, git, make, ssh szintjen)

bash, mindent meg lehet csinalni. (csak érdemes-e szarozni vele?....)

-parancssoros mplayer menni fog rajta (vagy ilyen open with-kent), vagy muszaj GUI-val felraknom? Lefordithatom akar magamnak gitbol, esetleg van ra kiadott git snapshot binaris? (nem jo az 1.0rc3 pl.) Meg mast is muszaj lenne forrasbol forditanom (pl. valknut nevu DC kliens, Shakespeer nem az igazi)

google: macports

-ha mar mplayer: GPU gyorsitasom lesz vele, vagy az csak a QuickTime-hoz jar OS X-en?

lesz, de inkább javaslom a movist-ot

-iTunes+QuickTime: ezeket ugye nem nagyon muszaj hasznalnom? (Safari ellen nincs kifogasom, de ott tudom, hogy van egy Chrome, ha megis lenne majd)

osx-en valahogy teljesne mas mind az itunes, mind a quicktime. szeretni fogod oket.
amugy nem muszaj hasznalni.

-ha netan ugy elszallna, ahogy eddig mar minden OS-t lattunk elszallni (pl. nem indul a grafikus resz), lesz valami rescue tool, amivel ilyen konzol-only feluleten helyre tudom hozni a dolgokat (akar kivulrol mount es chroot szeru megoldas)? Vagy erre magamnak kell csinalnom egy Linux live USB-t pl. (felmountolhato egyaltalan Linxurol a hfs/hfs+?)? Illetve ez utobbihoz kerdes, hogy EFI haver MacBookjaban nem ismerte fel a pednrive-os Archomat boot-eszkoznek, kell annak valami kulon buveszkedes? Megoldhato egyaltalan? (meg nyilvan memory test is menne grub menube)

nekem ennyire meg sohasem szallt el, de amugy van rescue modja, meg bebotolva a telepitolemezrol
is lehet disk utilititol kezdve konzolig mindent inditani.
egyszer lemezhiba miatt kerultem szarba, de van time machine mentesem, es annyi volt az egesz, hogy
telepitolemezrol bebootolva, kivalasztottam,h go huzza vissza time machinebol a legutobbi mentest, (valami 30 percel azelotti volt :) ),
aztan evvel elszoszolt ugy egy-ket orat, de utana ott volt a regi rendszerem.

-MS Office vs OpenOffice: jol gondolom, hogy erdemesebb MS Office-t hasznalni, vagy itt azert mas, mint Windowson?

ms office for mac 2011 elegge utos, jo.

-frissiteseket megkapom mindig ingyen, ha mar megvettem a Macet? Vagy valamikor fizetni kell ujabb Mac OS X-ert? Vagy van, hogy kisebb hardverre nem is erdemes feltenni?

software update-ket megkapod, de major verziovaltasokat nem.
tehat ha kijon az osx lion, akkor hogy upgradeld a snow leo-t, kell fizetni.
leo-snow leo upgrade valami par ezer ft-ba kerult, tehat nem veszes...

-az aksijuk tenyleg ki szokott birni akar 6-7 orat?

17" mbp-m van, ujkoraban elment 5-6 orat, most meg 3-4 -et.
nagoyn fugg a hasznalattol.

-Virtualboxot lattam mukodni rajta, de velemenyetek szerint lesz egyaltalan szuksegem ra? (suliban elsosorban Linux aloli dolgok mennek, de lehet csak 1 ev mulva vennek Macet)

szerintem nem, de virtualbox helyett erosen vmware fusion.

-vannak olyan biztonsagi lepesek, amik alapbeallitaskent nem ugy vannak, ahogy erdemes lenne hasznalni? Mi az, amit egybol erdemes atallitanom, ha biztonsagos rendszert szeretnek? (Vagy valami csoda folytan alapbol az?) Ugy tudom, hogy USA-ban mar az erosen atlaguser kategoria is hasznalja, nem hiszem, hogy nincsenek ra malware-szerusegek

pedig nem igen vannak malware szerusegek.
multkor volt valami para, hogy torrentre olyan warez kerult fel, ami tartalmazott okossagot osx-re, de egy napon belul lepucoltak mindenhonnan.
kb. ilyne szintu a dolog.

-jelenleg vannak x64 alatt mukodo Mac-ek, vagy mind x86-os?

a kernel 32 bites, appok 64 bitesek.
el lehet inditani a kernelt is 64 biteskent (bootkor a 6 es 4 billentuyket kell megnyomni.)
de teljesen jo igy, en nem szoktam 64 bites kernelt inditgatni, mert minek.
az a jo mac-ben, hogy ilyeneken nem kell gondolkoznod.
jo az ugy, ahogy van. :)

Saját tapasztalat alapján:

Első mac-em egy fehér de már intel Core2Duo-s iMac volt, akkor lenyűgözött a valóban csak "kicsomagolod, és 10 perc múlva olvasod a leveleidet, meg a zenéket hallgatod az iTunes-ban stb", meg a podcastok(nagyon sok érdekes ingyenes podcast van)... A nagyon jól összedrótozott alkalmazások valóban
sokkal hatékonyabbak, mint bármilyen más rendszeren addig tapasztaltam (Win XP, U/Kubuntu korai verziói, UHU, SUSE)..

OSX-en maga az Aqua szinte atombiztos, de ez a Finder-ről sajna már nem igazán mondható el..
Ezért én is inkább vagy muCommandert használtam, vagy mc-t, esetleg forkliftet, de anak volt olyan verziója, amelyik fagyott rendszeresen...
iTunes-Quicktime-VLC-Mplayer mindent vitt
Neooffice, iWork elég volt a célra,
Mail-Addressbook páros nagyon jól összedolgozik(kontaktok mentése Addressbookba, Addressbookból mail indítása, stb, szóval ment rendesen.

Van azonban valami, ami nem annyira jött be, és ezzel senkit nem akarok elkeskenyíteni, de le kell hogy írjam(bár azóta lehet, hogy már változott a helyzet):

A hardveroldali minőség, valamint a magyarországi support egy f@s:
Hogy ezt mire alapozom? az első iMacemnek a cd-rom ja ment ki kb 3 hét használat után, ezalatt az idő alatt ha kb 30 lemezt tettem bele, akkor sokat mondok, mindössze szerettem volna berippelni a gyüjteményem legkedvesebb darabjait. Aztán szerviz lett a vége, garanciálisan kb 2-3 hét alatt meg is oldották, persze mindezt úgy, hogy a reseller, akitől vettem, folyamatosan zaklatta a szervizeseket, hogy mikor lesz már kész... nesze 350 000 HUF-os masina.. Ez lehet véletlen is, de sajna ha valaki jobban visszaolvas a beszeljukmac.com-on, akkor tapasztalhatja, és egyben le is vonhatja a konklúzsönt, hogy első szériás akármilyen Apple terméket SOHA NE VEGYÉL!!! Mert aztán a MacBook-ommal is úgy jártam, hogy repedt, ráadásul mivel vidéki(és ezt még csak nem is szégyellem) vagyok, ezért
nem tudok állandóan pöstre rohangálni minden xarért, úgyhogy azt úgy is adtam el a kedves második tulajának(természetesen felhívtam rá a figyelmét, hogy repedt), repedt bottomcase-szel... Még annyit hozzátennék, hogy az az úriember akitől a macBookomat vettem, elég népszerű kereskedő, és állítólag kedves is, és segítőkész, azonban a garanciális hibajavítási kérelmemre csak annyit mondott: itt a szerviz száma, vidd be(nyitvatartás természetesen úgy, hogy emberi időben sose érj fel pöstre meló után). Amikor pedig megkértem rá, hogy haver lécci próbáld meg ezt nekem elintézni, nem leszek hálátlan, akkor még nyomatékosabban elküldött a ....... szervizbe.. Szóval neki csak addig voltam "kedves" vásárló, amíg megvettem a MacBookot..

Nos azóta eltelt idestova 3 év.. A Dell Studio 1537 laposomnak most xart be az írója, jó pár Live CD kipróbálása, írása, zenei CD-im rippelése, homevideo írások(nem 18+ os videók :-D)meg jó pár disztró megszaggatta a vinyóját is(mert sokáig szinte hetente húztam újra, mert vagy a Linuxmintnek nem bírtam kivárni a friss stabil változatát, vagy a Crunchbangnek, és persze amint volt egy kisebb bug már türelmetlenül szaladtam a másik disztróhoz :-D), 1,5 évig napi szinten vittem egy speckó hátizsákban melóba, de még mindig megy, ha legközelebb gépet veszek, akármilyen jó is valóban a Mac OSX, én mégis inkább maradok a Dellnél, vagy Lenovonál.. Hogy miért?
Eddig nem találkoztam még olyasmivel, amit Linuxon ne lehetett volna megoldani, kezdve a volt főnököm Flash-es weboldalától, a "csinájjá egy topológiai ábrát de nekem kikéne nyomtatni plakátméretbe"-dolgon át, a .AI-ból Inkscape-be való importáláson keresztül, a házi esküvői felvételek KINO-zásáig..
Szóval ugyan nem kompromisszummentes, de majdnem minden megoldható. A rendszeremet magam összedobom, a hardverre meg jó a hazai support, és ha a rendszert már nem buzerálja tovább az ember mint az szükséges, akkor akár a vas kirohadásáig megy ez is.

Igen hiányzik néha az eyecandy, de ezt egy szép conky-val, vagy egy asztaltéma faragással pótlom.
Nem, nem hiányzik a sok arrogáns beképzelt csakazApple az isten user (akinek még a cipőfűzője is harapott almás) fórum, ami sajna annyira felhígult, hogy az borzasztó.
Nem, nem vagyok kiváncsi a "vettemegyájfónttennékfelzenétdeezmostakkorjobbmintazandroid?" és hasonló
bejegyzésekre, és arra sem, hogy amikor azt mondom, hogy a PowerBook sorozattal meghalt az Apple minőség, akkor leugatnak(pedig én tudom, hogy igazam van :-D).
Akkora lóvéért, amennyivel pl többe kerül egy MacBook Pro 13" egy Dell Vostro 13"-nál(ráadásul a Dell laposokon valamivel több szabványos csati van, mint a Mac-eken), én azért elvárnék legalább annyira worldwide, és készséges támogatást, valamint minőséget, mint egy teszemazt Dell, vagy Lenovo laptop esetében. Ha már ugye prémium termék...

példák:

http://www.ijoe.hu/macbookpro/
(természetesen a nagyobbik procis 13"-as

http://www.notebookspecialista.hu/dell_latitude_e4310_23_silver_vpro-51…

Bocs, ha hosszú voltam, de ezt szerintem mindenkinek érdemes elolvasni, aki egyszer laptopot akar venni, akár Mac-et, akár nem....

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

en ha veszek, akkor USA-bol hozatom rokonnal, mert ugye 1EUR=1USD elven gondolkodnak (fixme). Es az USA-s arakat most neztem, azok teljesen korrektek.

En is nagyjabol elegedett vagyok a Linux-szal, most kisebb configomon (Athlon 64 3000+ Single core 1800MHz) is boven jol elfut KDE4-estol.

Es ami azt illeti, nem kollektiven jerkelek az Apple termekekre, egyedul az OS X tetszett meg, mint egy nagyon jol supportalt UNIX-based rendszer, iPhone-t, iPadet, iPod nanot tovabbra sem vennek, azok inkabb az altalad emlitett harapott almas cipofuzo kategoriaju termekek szamomra (es azokat az embereket en sem kedvelem), de az OS X-re en is azt mondom, hogy jol meg van csinalva

Itthon nem tudom milyen a szervíz, én bécsbe vittem vissza topcase cserére és ott is vettük még a macbookot pár éve, nagyon segítőkészek voltak mindig, pedig nem beszélek sajnos németül, csak angolul. Persze, ha nagyon messze vagy ausztriától akkor nem megoldás, én reggel felültem a vonatra Bp-n és este már itthon voltam, még egy kis városnézés is belefért. :)

ahogy elneztem, meg nettozva is dragabb, mint az USA-s (fixme).

De kozben eszembejutott 2 ismeros, aki hozott be USA-bol, nekik is angol bill (pedig ok ha tehettek volna, biztos magyarral veszik), sot, egyik nem birta felrakni a DVD-rol Windowsos drivereket, mert csak angol nyelvu Win 7-re volt hajlando telepulni az MSI :D

Mondjuk nekem a szakdogam meg az esetleges itthoni oneletrajzom kivetelevel semmihez nem kell ekezet, ehhez a gephez is vettem egy angol billt kodolashoz

Megpróbálok röviden válaszolni, kissé sok a kérdésed. Kifejtem bővebben, ha visszakérdezel valamelyikre:

1. Terminal: speciell én jobban szeretem, mint a Gnome-ost, de amúgy ízlés dolga. A rendszer 10.5 óta rendelkezik a UNIX03 pecséttel. És igen, bash is jár hozzá. Én vegyesen használok Mac-et és Ubuntut. Mindkettővel sokat parancssorozok, sok különbség általában nincs.

2. Tudsz mplayert parancssorból futtatni, de minek, ha lehet normálisan is :) A forrásból forgatás: a Mac-nek nincs semmiféle csomagkezelője alapból, viszont 3rd party-ból akad pár: én a macports-ot használom.

3. GPU gyorsítás minek mplayerhez? :) De amúgy az mplayer Mac-en kihasználja a hardveres rásegítést lejátszáskor.

4. iTunes + QuickTime. Persze, nem kötelező. De nem is ördögtől valóak.

5. A géphez járó telepítő lemezen van egy csomó cucc (Terminal, Disk Repair, stb.), amivel alapvető helyreállításokat el tudsz végezni (kb. mint az Ubuntu Live CD). És igen. be lehet az OS X-et bootolni single user módban is.

6. Ebben nem foglalok állást. OpenOffice-et használok, ha muszáj, de szerencsére nem szükséges a munkámhoz Office eszköz.

7. Egyszerű eset. Frissítések ingyenesek nagy verzión belül. De az OS upgrade-ért már kell. Szerencsére nem vészes az összeg.

8. A legújabb MacBook Prók akksija gyárilag 7-8 órát is kibír - függően nyilván a használattól.

9. VirtualBox műxik.

10. Erre majd válaszolnak nálam okosabbak. Léteznek ugyan rosszindulatú eszközök Mac-re is, de én a környéken egyet sem láttam évek óta. Ez persze nem zárja ki, hogy mindegyikünk Mac-je már megfertőződött és DOS-olja a Microsoftot :)

11. Pár éve már csak x64 van. De a kernelt lehet váltogatni, melyikben bootoljpn.

Hühh.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

minden megy rajta, ez egy next bsd csak felhúzták a guit

kozben update-kent eszembejutott egy kerdes: HTML5 youtube megy Safariban GPU gyorsitassal?

akkor biztos, hogy van GPU gyorsitas :) 2 magos Athlon64-em ugyanis alig tudta kiszamolni az elozo videokartyammal a fullhd filmet

Ja es meg egy kerdes: ilyen Linux szeru plain text konfigfajlos renszer van a legtobb programnal, vagy registry-hez hasonlito valami, vagy valami harmadikfele baromsag?

nano mar eleg a celra :D

Amugy DC-s idokben meg boven Windowson szoktam hozza a konfig fajlokhoz (mellesleg ott undorito xml volt), sokszor egy 4 Gigas dvd isot config hackolasokkal volt a legkonnyebb atvinni uj mappajaba (nem biztam a GUI-ban, es tudtam hany helyen miket kell atirni kezzel)

Linuxon is egyre ritkabban vagyok raszorulva, de ha elkurdoik valami, megvannak a magam megszokott rendszerei (config kibackupol, ujatcsinal, atir etc.)

Tehat a lenyeg: valahol taroljak a Maces alkalmazasok is a beallitasokat. Hol? :D

ehhez vagyok szokva na :D Egyebkent plain textben levo config file (kommentben jo example-okkel) nekem nem szopas, szinte csuklomozudulat, ellenben Windows registry modositgatasa: na az kokemenyen az!

celom a Mac-kel amugy a Windows hosszu tavon valo elkerulese, mert az egy dolog, hogy a mostani configomon szepen megy a Linux, de most nem sokkal tobb USA-s arban egy supported hardware egy rakeszult OS-sel ("PC" eseten ez a Mac, telefon eseten mar szinte minden telefonra igaz ez) es nem elhetek eletem vegeig "hardvert vasarolni tudni kell" elven

(mielott elindulna a flame, Windwoson is tomeges alkalommal lattam mar siralmasan mukodo drivereket)

A text formátumú konfigurációs file köszönőviszonyban sincs a registry nevű adatbázisban tárolt változókkal, holott a feladata végeredményben mindkettőnek ugyanaz. Ha két, homlokegyenes különböző filozófiájú konfigurációs metódust képes voltál megtanulni és elfogadni, miért félsz egy harmadiktól? Nem, OS X alatt nem szokás text file-okat buzerálni. Legalábbis az elmúlt öt évben egészen jól megvoltam enélkül.

Ave, Saabi.

Windowshoz is letezik kismillio registry tweak program, csak tobbseguk fizetos :D

Amugy egy jo ellenpelda: /etc/hosts file (ott "lovom ki" a reklamokat). Ahhoz nekem ne kelljen GUI-s settings felulet.

meg en szeretek erteni ahhoz a rendszerhez, ami alattam van, mikor elkezdtem Linuxozni, akkor jottem ra, hogy a Windowshoz rohadtul nem ertettem, szeretem, ha tudom, mit kell megneznem milyen tunet eseten, anelkul a legbetonstabilabb rendszer alatt sem erzem magam biztonsagban.

Persze az megint mas, amikor minden Xorg update utan bele kell nanoznod a xorg.conf-ba, es amikor gyakorlatilag nincs is szukseged a config file-ok kezi modositasara, de en ilyen "ontokonlovos" tipus vagyok ezekszerint :D

Linuxon is teszek gyakorlatilag tok felesleges biztonsagi lepeseket (.kde4 backup kb 2 havonta, egyszer sem volt meg ra szuksegem, de ha az X elindulna, de KDE nem, jobb tudni annak az okat)

Én úgy tudom hogy a feltelepített appok konfigfilejai (mindenféle plist) a ~/Library/Preferences vagy /Library/Preferences és /Library/Application Support mappákban vannak tárolva, a szokásos unixos konfigokat is megtalálod, de ezekbe kb. soha nem kell kézzel belemászni. Ha nagyon muszáj belenyúlni akkor megkeresheted az apphoz tartozó fileokat pl. spotlighttal, AppCleanerrel.