Megjelent a Serpent OS prealpha0 kiadása!

Címkék

Semmi baj, ha eddig nem hallottál róla ... a projekt egy ideje már jelen van a közösségi médiában, 2020 óta blogol, de azért a mainstream-et még nem érte el. Fejlesztője egy új, erősen mérnöki irányítású, de azért mégis ismerős Linux disztribúciót ígér, imitt-amott saját rendszereszközökkel (pl. Rust-alapú csomagkezelő). Legfőbb ígéret: józan-észszerű telepíthetőség, amit aztán nem rontanak el frissítésekkel.

Megjelent a Serpent OS prealpha0-s kiadása. Részletek a bejelentésben. ISO-k letölthetők innen.

Hozzászólások

Marha fura, mar sokadjara latom, hogy egy OS bemutato cikkben egy tok ures desktop a mellekelt kep. A kolto szerint el kene olvadnom a hatterkeptol? Megis, mire gondolnak ilyenkor?

Megis, mire gondolnak ilyenkor?

Ilyenkor arra gondolnak, hogy mivel fogalmakat elég nehéz képileg megjeleníteni, kép nélkül viszont sokkal kevésbé figyel fel bárki arra, amit mondani akarnak, ezért tesznek oda valamit, amin megakad a szem.

Egyébként ha már itt tartunk, akkor számomra a "prealpha0" kiadás sokkal szórakoztatóbb. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy 

"Elhatároztam, hogy egyszer meg fogom próbálni azt, hogy nekiálljak annak, amin már több alkalommal elgondolkodtam".

Van az a mondás, hogy főnök, a meló mindjárt kész, mert mert már majdnem nekikezdtünk, amit a gyerekem meghallott, amikor a főnökömnek mondtam. 10 éves a drága (nem a főnök, a gyerek), úgyhogy rá pár nappal, amikor az asszony kérdezte, hogy "Máté, kész a lecke?", akkor faarcal benyögte ezt a szöveget. A nejem köpni-nyelni sem tudott...:-)

Ráadásul egy tök alap Gnome desktop, csak a háttérkép van lecserélve. Ezt nagyon sok Linux disztróra, BSD-re, Illumos disztróra fel lehet tenni, vagy nem is kell, mert a legtöbb már eleve azzal érkezik alaptelepítésben.

Persze értem én, a laikus felhasználók a GUI-t nézik, őket ezzel próbálják megfogni, és azon belül is a háttérképpel, meg a témával lehet legjobban domborítani, saját magát a disztrónak megkülönböztetni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Félre ne érts, nem tudom milyen, nem próbáltam. A leírása alapján félig immutable (erre van már bevett magyar elnevezés, azt se tudom), félig nem, mást meg nem látok, amiben kiemelkedne, n+1. Gnome skinnek tűnik.

A Solus legalább azzal kitűnt, hogy ott a saját asztali környezetüket adták hozzá.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ha jól értem komplett lemezképeket (megspékelve deduplikációval/tömörítéssel) húz le egy rendszerfrissítés és gond esetén meg vissza lehet állni az előző változatra? 

Ennek is fő fejlesztője Ikey Doherty aki a Solus OS és a Budgie Desktop-ot fejlesztette. Pár évre eltünt mert gyereke született majd ismét előkerült most már Serpent OS vezető fejlesztőjeként. Reméljük nem száll ki ebből a projektből és hagyja magára mint a Solust meg a Budgie-t.