Átlépte az 1 milliós kiszállítás mérföldkövet a Zipline nevű drón startup

Címkék

Hogy működik a kiszállítás? ☝‍️

A San Francisco-i Zipline drón startup pénteken bejelentette, hogy átlépte az 1 milliós kiszállítás mérföldkövet. A vállalat tájékoztatása szerint zéró emissziós drónjai mára több mint 70 millió önálló kereskedelmi mérföldet repültek négy kontinensen, és több mint 10 millió terméket szállítottak le. Ügyfelei között megtalálhatók 4700+ egészségügyi intézmény, a Walmart és a GNC. Most éttermekkel, pékségekkel és pizzázókkal bővülnének. Távlati céljaik közt szerepel a napi 1 millió kiszállítás elérése.

Részletek itt.

Hogy működik a kiszállítás?

Hozzászólások

- "Szomszéd, nem látta a csomagomat?"

- "De, fent van a tetőmön! Jön egy napelem táblával ..."

trey @ gépház

Meglesz ennek a helye, ám szerintem ez nem a consumer csomagkiszállítás.
Egyébként is úgy gondolom, hogy nem attól leszünk boldogabbak, ha mégtöbb csomagot rendelhetünk méggyorsabban amazonról meg aliról.

Gyorsfutárt kiváltani viszont tök jó lehet. Nem a közúti forgalmat terheli, és hamarabb ott van a cucc. De mindenképp ki kell hozzá építeni imho küldő/fogadó infrastruktúrát.
Hogy magánházak udvarára dobál le, ezt nem gondolom, hogy megvalósul. Inkább gerillamarketing a dolognak ez a része.

Szepen nezhet ki az a pizza ilyen kiszallitas utan :) Ha a user nem megy ki a kertbe par percen belul, akkor meg hangyak is lesznek benne :)

Kivancsi lennek hany esetben talaltak el a medencet/kerti tavat :)

Lehet itt viccelődni, de amiket művelnek ott is egyes kézbesítők (vannak jó kis videók) nem csodálom, hogy látnak benne fantáziát.

Nekem az utóbbi időben csak pozitív tapasztalatom volt a kézbesítőkkel.

Magukkal a cégekkel már csak közepes a tapasztalat, mondjuk ha az első megkeresés/értesítés akkor történik, amikor a ház előtt áll (ha tudom, akkor úgy szervezem, hogy otthon legyek, stb).

Illetve a kereskedők és a futárcégek láncolatai között a rendszereket is jobban integrálhatnák: Azért adom meg a kapucsengő számot és emeletet, hogy a futár lássa a cimkén, és rögtön tudjon csöngetni, ne kelljen telefonálással pöcsölnie. De valahogy ez az infó mindig lemarad a konkrét csomagról.

Szerkesztve: 2024. 04. 22., h – 12:02

ki fog felelni a csomagért ha megjelennek a drón vadászok és rendszeresen lelövik a zsákmányt?

ki fogja leszedni a háztetőmről a csomagot ha odapottyan? és ha alpinista kell hozzá?

Távlati céljaik közt szerepel a napi 1 millió kiszállítás elérése.

Hogy micsoda? Ennyire pörög a kereskedelem a világban?

Szerkesztve: 2024. 04. 22., h – 12:59

.

Szerintem zseniális. A függőleges hajtóműves drónoknál nyilván ezerszer enerigahatékonyabb, és megkerüli a leszállás problémáját úgy, hogy nem száll le. Az elkapó is ügyes, hogy minimális helyen is elfér, fel lehet tenni akár egy háztetőre is.

A pontossággal nem hinném hogy probléma lenne, a GPS pontossága bőven elég lehet a mutatványhoz.

Csak attól félnék, hogy valakit jól kupán vág. Például kinn játszik a gyerek a kertben és éppen leszállítják az új vasalót. Brrr.

További problémák: légkábelek, magas fák, törékeny dolgok, kényes ételek (sütemény).

Amire jó, az mondjuk egy nagyon egységes szuburbán lakópark (Little boxes on the hillside...), ahol így egy vetéssel végigszórod a teljes lakóparkot. Persze a csomagolóanyagot, ernyőt vissza kell juttatni, aztán valakinek újra össze kell hajtani, elég macerásnak tűnik.

Szerkesztve: 2024. 04. 22., h – 13:15

Mi lesz ha valaki ilyen modszerrel nem pizzat hanem kezigranatot akar a cimzetthez eljuttatni? Minden haz korul "vaskupola" lesz ami lelovi a dront ha nem var csomagot a hazigazda?

[szerk.]

Remelem az ejtoernyok betetdijjasak lesznek, kulonben ugy fogja fujni oket a szel az utcan mint covid utan a szajmaszkokat.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mi lesz ha valaki ilyen modszerrel nem pizzat hanem kezigranatot akar a cimzetthez eljuttatni?

Mi lesz, ha valaki vizipisztoly helyett AK-val lő feléd a strandon? Mi lesz, ha valaki husvéti tojás helyett PFM-1 pillangóaknát rejt a kertedbe? Azért lássuk be, hogy sok probléma van a koncepcióval, de a kézigránát nincs köztük. Ha valakinek van ilyenje, és azt el akarja juttatni hozzád, akkor egyszerűbb módszerek is vannak, mondjuk odahajthat egy harcitoyotával, és a platón ülő Ibrahim egy íves hajítással a nappali-ablakodon át is megkínálhat vele..

Azért lássuk be, hogy sok probléma van a koncepcióval, de a kézigránát nincs köztük. Ha valakinek van ilyenje, és azt el akarja juttatni hozzád, akkor egyszerűbb módszerek is vannak...

Igaz. Csupan a nem messze folyo haboru egybol ezt juttatta eszembe, de tenyleg nem valos problema bar pelda biztos lesz ra.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szoktál kapni postán kézigránátot? Én sem. Állandóan filmekből vett példákkal jöttök a full negatív hozzáállással, hogy mi miért nem fog sikerülni. Szerintem sokkal többen, tapasztaltabban végigjtszották a lehetőségeket. Ha így állnánk hozzá, még utcai postaláda vagy buszmegálló sem lenne... meg semmi.

Ha így állnánk hozzá, még utcai postaláda vagy buszmegálló sem lenne... meg semmi.

A postaladakkal kapcsolatban: errefele szilveszter elott minden (posta altal kihelyezett/karbantartott) nyilvanos postaladat lezarnak, mert a sok hulye teledobalja petardaval.... Nekem ilyesmi nem jutott volna eszembe, de valakinek igen es a posta igy reagalt ra. Gondolom olcsobb mint a postalada csere.

filmekből vett példákkal jöttök

Szerencsere a jelenleg (dronokkal is) folyo haboru videoi jutnak el csak erre, ez nem azt jelenti, hogy nem valosagos a dolog. (Ertem, hogy azt akarod mondani erre nincs realis veszely ami igaz. Csupan arra szeretnek ramutatni, hogy jelenleg is felhasznaljak ilyen celra a dronokat igy nem kell tul nagy fantazia ezt is belelatni).

A video nagyon tetszett a korhazakat ellato megoldasrol. Arra, hogy a szendvicset elhozza a sarki boltbol tulzasnak tartom, ha a sarki bolt kilometerekre van akkor mar sokkal jobb otlet.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ruandaban eleg jol mukodik, verkeszitmenyeket szallit ki.

Ha jol emlekszem, 1 ora alatt ott van az orszag barmelyik korhazaban.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ukrajna és az Oroszország és "célpiac"? :)

Teljesen masok a kihivasok a polgari dronos szallitasban, mint a katonai felhasznalasban.

Elobbit kevesbe fogjak zavarni, de ha valakire raesik, az baj. Utobbinal egy csomo jel megbizhatatlan lesz (vezerles/kamera/GPS), de ha emberek halnak meg tole, az nem hogy nem baj, de egyenesen cel. Egyszerhasznalatos eszkoznel nem baj, ha nekimegy valaminek es felrobban, pizza eseten ezt a legtobb felhasznalo el szeretne kerulni. A polgari kiszallitasnal jo, ha minel kevesebb ember kezeli (koltseghatekonysag miatt), szoval lehetoseg szerint vezesse onmagat. Utobbinal inkabb odatesznek egy pilotat, ha ezzel biztosabban ki tudnak iktatni egy harckocsit. Utobbinal elony a kis radarkeresztmetszet, elobbinel vagy nem szamit, vagy direkt ratesznek radarvisszaverot, hogy baj eseten jobban eszrevegyek az embert szallito gepek (bar alapvetoen el vannak egymastol valasztva).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Igen, ezekben en is. De van egy csomo olyan temakor, ami hasonloan segithet (vagy akar jobban).

1:1-ben viszont a zipline-os rendszert nem lehet felhasznalni katonai celra.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2024. 04. 24., sze – 08:58

A drónos kiszállítással kapcsolatban a legnagyobb probléma az lesz, hogy ha tele lesz a légtér repkedő kütyükkel amelyek kvázi kötetlen pályán mozoghatnak, akkor:

  • ki határozza meg az útvonalat
  • ki szabályozza majd a drónos repülést, és ki tartatja be a szabályokat és hogyan