Új élet lehelése a OnePlus One-ba: Ubuntu Touch

Címkék

10 év után véget ért a OnePlus One-om támogatása a LineageOS 18.1 nyugdíjazásával, de a kaland folytatódik. Az UBports annak idején felkarolta a Canonical által magára hagyott Ubuntu Touch projektet, amit a mai napig fejlesztenek. Mivel a OnePlus One is a támogatott eszközök között van, adtam egy esélyt a dolognak:

Az UBports telepítő letöltése után elindítottam az Ubuntu laptopomon. Indulhat a telepítés!

Telefon felismerve "bacon" kódnév alatt. Ezt a kódnevet használta a LineageOS is, így nem ismeretlen az abból az irányból érkezők számára.

Kiválasztjuk, hogy melyik verziót szeretnénk telepíteni ... A 16.04 a stabil verzió, abból is a "stable" ág (léteznek még -rc, -devel ágak - önmagukért beszélnek). Van még egy 20.04 verzió is, de abból csak -rc és -devel ág van jelenleg.

Ha kiválasztottuk mit szeretnénk telepíteni, mehetünk recovery módba, ott fog megtörténni a csoda ...

Amint a megfelelő módba kerül a telefon, megkezdődik a telepítőfájlok letöltése ...

Majd telepítése az eszközre ...

Sikeres telepítés!

Ubuntu Touch a OnePlus One-on

Telepítés az eszköz oldaláról .... (album)

Ubuntu Touch a OnePlus One-on II.

Képek az Ubuntu Touch-ról .... (album)

Használatát Android után szokni kell, de vannak benne mindenképpen figyelemre méltó érdekességek. Az internet böngészése érzésre gyorsabb mint LineageOS-en. Ubuntu Touch teszteszköznek mindenképpen megfelel, emellett azt a marék funkciót is el tudja látni (így első rátekintésre), amire szükség van.

Üdvözöllek Ubuntu Touch a fedélzeten!

Hozzászólások

Ez zseniális. Köszi a cikket.

Tudom bilibe lóg a kezem, de régóta azon fantáziálok, hogy egyszer lesz olyan telefon, ami Ubuntu desktop-ként is működne, egy dokkolóval, és az Androidos appok megmaradnak. Dokkoló nélkül meg átvált egy klasszikus Androidra, vagy Ubuntu Touch-ra. 

A mai szuperhardver telefonok elég erősek hozzá.

Volt a Samsung DEX-re épülő Linux on DEX, de el lett kaszálva, pedig én baromira szerettem....

És alapban Ubuntu volt rajta, de rá lehetett imádkozni közösségi fejlesztésű más linux portokat is.

https://www.hwsw.hu/hirek/60998/linux-on-dex-samsung-ubuntu.html

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Király :) majd idővel dobj egy updatet hogy mi a tapasztalat, mennyire használható, tempóelőnyét tartja-e LOS-hoz képest ahogy fokozatosan belakódik, üzemidő hogy alakul, bukik-e ki valami idegesítő dolga, stb.

Hát, a 20.04 -devel ágat követem, mert érdekel hogy haladnak, de itt deklaráltan nincs stabilitás, ez kb. egy Debian Sid :D Nekem elég ha az óra, timer,, böngésző működik kb. stabilan, a többi nem showstopper. Úgyis akartam egy Ubuntu Touch teszteszközt, most lett.

Egyébként, elég sok minden működik már a 20.04-ben is:

https://devices.ubuntu-touch.io/device/bacon/

Még nem megy a kamera 20.04-en (16.04 megy), de OnePlus One témakörben a kamera amúgy sem értelmezhető, egy krumplival jobb képet lehet csinálni. Viszont van parancssor, van OpenStore áruház, egész élvezhető. A kezelése fura az Android után, de Ubuntu Unity-t aki használt (én évekig) az rá fog érezni hamar.

trey @ gépház

Mennyire válaszképes a rendszer, mennyi memóriát, tárhelyet használ a Linage ellenében? Appok választéka milyen? Akkuban mennyit bír ezzel a Touch-csal a korábbihoz képest?

Én is nagyon szeretnék már linuxos telefont, mert az Android is régóta egy iOS-hez hasonló, szétkorlátozott szutyok lett. Ami engem visszatart, az nem is a készülék, hanem hogy egyes bankok, közlekedési társaságok, taxik, stb. appjai nincsenek Linuxra, csak Android, iOS. Néha sajnos van ilyesmire szükségem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De mérvadó az akku 10 évesen is, mert ha LineageOS-sel bírt fél órát, de az Ubuntu Touch-csal bír 10 vagy 45 percet, akkor összehasonlítási alap. Ha új akkut veszel bele, azt úgy fair tesztelni, hogy akkor Androidot visszatéve is teszteled, meg Ubi alatt is. Csak úgy összehasonlítható, különben becsapod magad.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az egy választható kényelem.

OTP: a második faktor lehet SMS is, ha nincs appod.

K&H: SMS azonosítással be lehet lépni

Raiffeisen: van SMS és hardver token is

MBH Bank: van SMS-es belépés is.

Erste Bank: van SMS-es belépés is.

A második faktor természetesen alkalmas a tranzakcióhitelesítésre is.

A többi bankot nem néztem meg, de asszem a fentiek lefedik a magyar piac 90 százalékát.

Nem tudok olyan magyar bankot, ahol a második faktoros hitelesítés kizárólag iOS vagy Android alkalmazás lenne, az csak egy lehetőség, ami felettébb kényelmes.

Néha igen, néha nem. Pl. sok UK-s bankban használhatod ugyan a banki weboldal online bankolós részét, de akkor sokkal több faktorral szórakoztat belépésnél, és átutalásnál, stb., meg ilyen fizikailag mellékelt, kártyaolvasóval egybekötött ideiglenes kódgenerátorral is kell szórakozni. Ha viszont az appjukat felteszed Androidra, iOS-re, ott csak egy jelszó van, és azonnal enged mindent. Igen, ez csökkentett biztonság (bár biometrikus azonosítással súlyosbítható ilyenkor is, igény szerint, paranoiásoknak), de van, amikor nincs idő baszakodni, úton van az ember, gyorsan kell, stb..

Netflix is pl. elérhető az appja nélkül, weben belépve, Tidal, Sportify, többi is. De pl. tudtommal az HBO Go az nem (ezt nem használom, de hallottam róla embereket panaszkodni), meg sok taxiapp is olyan itt kint, hogy nincs webes része, és ugyan hívhatod telefonon a diszpécsert, de az vagy mond valamit, vagy küld autót, vagy nem. Az appban viszont látod, hogy a közelben hány elérhető taxi van, melyik vette fel a rendelést, milyen messze van, hány perc alatt ér hozzád, térképen is látod hol tart, meg hogy mi lesz a rendszáma, milyen gépjárműtípus, szín, mi lesz a tarifa, előreláthatólag mennyibe fog kerülni az út, stb..

Vagy mondok durvábbat: ha itt kint vonatozik az ember, sok vonattársaságnak, sok állomásán csak úgy tudsz jegyet venni, hogy vagy bankkártyával jegyautomatából, vagy telefonos appal, webesen nem érhető el. A kalauznál nem tudsz, ez ki is van írva, ha jön, és nincs jegyed, vagy bérleted, akkor bünti. Ez nem minden állomáson van, de kisebbeken előfordul. A helyzetet sokszor rontja, ha az automata elromlott, vagy meg van rongálva, akkor csak app-on keresztül tudsz venni. Na, ilyenkor kell az app.

Esetleg a volt munkahelyem is olyan volt, ha fizetési papír, vagy adóigazolás, vagy számla alapján költségtérítés, vagy céges kedvezmény kellett, akkor csak úgy lehetett a webes szolgáltatásukba belépni, hogy a telefonon fent kellett lennie az Okta ID Auth appnak, ami kitolta telóra az ideiglenes, 2. faktoros kódot. Csak így ment, ha weben léptél is be, telószámra, SMS-re, stb. NEM küldte a kódot, csak ezzel a buzi Okta Shemale Balfék appjukkat, amit utáltam is, mint a szart. Nem tudom M.o. milyen ilyen szempontból, régen nem élek otthon, de itt kint telefon, Android vagy iOS nélkül megdöglesz. PC-n, hivatalos ügyintézésnél elvagyok Linuxszal, sose volt hátrány, hogy nem Windowst, vagy Mac-et használok, de ha telefonon lehet csak valamit elintézni, akkor megszívnám a Linuxszal. Pedig amúgy nagyon szeretnék Linuxot, mert azon tudnám a meglévő shelles, terminálos eszközeimet használni, és nem ezeket a lebutított, szutyok, fingóappokat, meg agyonkorlátozott Androidot. Csak hát ezek az appok visszatartanak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Telefonálni és SMS-ezni lehet vele? Van egy PinePhone-om, az sajnos ott bukott el, hogy még az se működik stabilan.

Ismerős képek! :) Bő két évvel ezelőtt direkt olyan telefont kerestem, amit meg tudok újonnan venni boltban, és van rá Ubuntu Touch. (Plusz fontos volt, hogy ne legyen egy elszállt ökör ára, hátha tégla lesz a vége. :-D ) Aztán egy jó fél évet használtam is az akkor aktuális (talán) stable verzióval. (Akartam is róla írni néhány betűt, de aztán elmaradt.)

Amit tudtam előre: Halium10-es támogatott cucc, nem natív, emiatt azért voltak fenntartásaim. Maga a felület nekem kifejezetten tetszett, de nagyon érződött rajta hogy kevés a fejlesztő. (Mást ne mondjak: nem találtam beállítást a hívott fél hívószámkijelzés engedélyezéséhez, a szolgáltatóval kellett az alapértelmezést átállíttatnom. :) ) Ezen felül nekem nem voltak nagy igényeim, tudom, őskövület vagyok, de én a telefont jellemzően telefonálásra használom. :-D Ha "piszkáltam", akkor úgy másfél naponta kellett töltögetni, ha nem, akkor jó esetben elég volt két naponta.

Az alatt a bő fél év alatt jött pár OTA update, de pont abban az időben nálam megszaporodtak a hibák. Jellemzően a telefon program maga szokott széjjelfagyni, ami azért elég kellemetlen. :) Ez volt az az ok, ami miatt végül a LOS alapú /e/OS került a helyére, de az UI azóta is hiányzik. Ami viszont nem hiányzik, az a töltögetés, most az én használati szokásaimmal ilyen 12+ (!) naponta kell tölteni. Hogy a drasztikus különbséget a Halium alapúság okozta-e, vagy valami egyéb dolog az egymásra épülő komponenshalom-szoftverbugyorban, arról fogalmam sincs. Időnként eszembe jut, hogy újra meg kellene nézni hogy most milyen állapotban van az UT, de ezt két dolog is akadályozza: az egyik a költözködés, a másik meg a Halium10, amihez egy 10-es android alap kellene. Az meg már 12-n van, a gyártó meg meghekkelte a rendszerét, hogy alacsonyabb verziószámú OS-t ne lehessen visszatenni. (Ha mégis erőlteted, tégla lesz.)

Mindenesetre: nekem bejött, csak kéne fejlesztő. Még. Sok.