"Rosszul sült el a diverzitásra törekvés a Google Geminiben"

Címkék

A Google átmenetileg felfüggesztette a személyeket ábrázoló képek generálásának lehetőségét a Gemini (korábban Bard) szolgáltatásban, miután több felhasználó is arról adott visszajelzést, hogy az eszköz rendkívül pontatlanul teljesít történelmi témájú képek előállításában. A Gemini több alkalommal is színesbőrűként, vagy ázsiaiként ábrázolt olyan történelmi személyeket, akik nem voltak azok, többek közt amerikai alapító atyákat, náci katonákat, ugyanígy járt el a vikingek ábrázolásakor is, vagy amikor a pápáról kértek képet.

[...]

Egyébként ha a Geminitől egy fehér bőrű személy ábrázolását kéri a felhasználó, a szolgáltatás azzal tér vissza, hogy nem tudja teljesíteni a kérést, mivel azzal káros sztereotípiákat erősítene.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 23., p – 12:52

Gyerekek, azt hittem, hogy a Föld nem lehet a tegnapi szintnél nagyobb pöcegödör, de ezek szerint tévedtem! Ilyen a világon nincs :D

Nem ez volt a Google nagy igyekezetében bekövetkezett első melléfogása ... emlékszünk még arra, amikor a fekete nőt és férfit betaggelte, hogy "orangután" :D

trey @ gépház

Jaja, gorilla. Mentségemre legyen, hogy utálom a majmokat :D

A problema azzal van (szerintem), hogy most mar forditva ulnek a lovon...

És amikor ezt normális ember szóvá teszi, akkor könnyen ráragasztják a rasszista, náci jelzőt ... Beteg a világ.

trey @ gépház

Egyébként ha a Geminitől egy fehér bőrű személy ábrázolását kéri a felhasználó, a szolgáltatás azzal tér vissza, hogy nem tudja teljesíteni a kérést, mivel azzal káros sztereotípiákat erősítene.

Ez szándékos, ember által beépített policy-nek tűnik ...

trey @ gépház

Pontosan!

Valakinek sikerült is kicsikarnia a választ a Gemini-ből, amelyik szépen le is írta, hogy hogyan is néz ki egy ilyen képgenerálás:

  1. A user megadja a promptot, hogy mit szeretne kapni. Például: "Please draw a portrait of leprechauns" (ugye ír folklór, vörös haj, fehér bőr)
  2. A Gemini ezt kiegészíti két módon:
    Egyszer a megfogalmazáson változtat: "portrait" helyett "portraits of a variety of leprechauns"
    Másik (ami itt a relevánsabb), hogy ő önkényesen kiegészíti olyanokkal, mint "diverse", "inclusive" vagy etnikumot határoz meg, vagy nemet.
  3. Ez a módosított prompt kerül végül a képgeneráló elé

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

na latod bazdmeg ez a woke es nem a 4 napos munkahet meg az assertive communication trening

a fekete not meg nem orangutannak mondta hanem gorillanak. Es ha megnezted a kepet kb. tenyleg ugy is nezett ki a csaj, mert hulyen volt megcsinalva a haja es meg a szomasos szeles orrnal is laposabb es szelesebb volt neki. Szemuveg nelkul meg en sem sok kulonbseget lattam, pedig aztan en nem vagyok feher kereszteny jobboldali fajvedo. :D

9GAG szóval vagy igaz vagy nem, de a jelek alapján simán benne van.

- Főni, ez a szar minden kérésre négereket köp ki!

- És?

- Semmi csak szólok, hogy Biden elnök úr ... is néger ...

- Azonnal kapcsold kiiii!!!!!!!!!!!!

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 02. 23., p – 15:32

Meg is érdemlik.

Hányok attól, hogy egy ideje már BÁRMIT ha reklámozni kell, akkor egy néger, egy nő, egy indiai meg egy kínai/japán a kötelező kellék (illetve ezek tetszőleges kombinációja).... Akik természetesen egy asztalnál ülnek, debilen vigyorognak az azt se tudják mire mint a colgate reklámban.

"Sose a gép a hülye."

covid ota alig tudtam elmenni valami ertelmes mozifilmre.

Egyetlen egy, ami tetszett, es tenyleg batran ajanlom az a Puss in boots : The last wish .

Kar, hogy a mozifilm sikere utan eladtak a jogat a Disney-nek. Igy errol ennyit. Mondjuk az eggyel elotte levo puss in boots egy hulladek volt.

Szoval ez is ilyen egyszeri.

 

De nincs mas, pedig covid elott 2 hetente min. egyszer elmentem moziban, de ha nem a havi egy csak megvolt.

 

Konkretan mar ilyen francia muveszfilmekre ulok be, annyira sivar szar mind. (Une annee difficile volt a legutobbi)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2024. 02. 23., p – 18:17

Esküszöm nem értem mi a probléma. Neger Náci nincs? Lehet metafora volt. Ez azt jelenti jól működik az AI és szabadon értelmezi a dolgokat. Pont ezt akarták a Ariel már neger, hoferke se lesz már fehér, a szépség és a szörnyben több volt a neger mint a fehér, akkor mi a tokomert nem lehet Hitler egy filmben neger? Had szóljon!

A Bridgerton cimu kosztumos netflix alkotasban meg Anglia kiralynoje is szinesboru.

Ezeket en ugy kezelem, mint ha valami kiserleti muveszfilm lenne, ami felkerult a (main)stream -be.

Rengeteg film es sorozat van ami engem nem erdekel, ez is csak egy kozuluk. Tolem viragozzon minden virag, pont annyira erdekel mint az a film (a cimet nem tudom) ami az ajanlo szerint kez buzi cowboy nehez szerelmi eleterol szolt. Azt se neztem meg, de nem nyekergek, hogy minek csinalnak ilyet.

Az jobban zavar, amikor lenne egy jo tortenet, de telibekurjak azzal, hogy kenyszeresen beraknak egy buzulast vagy valami mas erzekenyitest, ami abszolut nem valo oda, mert a tortenet, a dramaturgia nem igenyli, viszont elviszi a fokuszt a valodi mindanivalorol. 

A jegyzokony kedveert ket kivallo szinesz kurvajo alakitasat lathattuk egy nagyon jo es erdekes filmben. 

Persze egyeseknek siman csak annyi jon le, hogy "buzulnak benne" :D

Ahogy Ang Lee mondta mikor megkerdeztek "Miert csinalt filmet melegekrol?": "Nem csinaltam filmet melegekrol, a szerelemrol csinaltam filmet" - ugyanis nem csak a ket cowboy-rol szol a film. Ah, hagyjuk is...mindig elfelejtem hogy itt buzizni meg woke-ozni kell minden szare'-hugye', mer' ha' attu' ferfi a ferfi geczi :D

Én régi vágású ember vagyok, nem érdekel a nyilvános buzulás, nem érdekelnek a buzik lelki problémái sem a szivárványos életük, nem nézem meg a filmet.

Magyar nemzetet nem olvasom. Miért kell feltételezni, hogy ha valaki nem kiváncsi a buzulasra, akkor az azért van mert Fidesz! Nem nézem meg a sorozatokat, a gyuruk urat sem, leszarom a hobbitok fantazi semmitérő erőlködését, sőt a barátok közt és hasonló szart sem nézek. És nem a Fidesz és a magyar nemzet miatt, nanem mert vannak prekoncepcióim, és ezekbe nem fér bele.

Nagyon meglep, hogy a Bridgertont annyi hülye "intellektüell" nézi, míg felejthető s pontatlanul ábrázolja az egész kort is,

ellenben Jókainak a regényeit, amelyek sokkal hűbbek a korhoz s sokkal jobban vannak megírva is, már alíg kapom meg könyvesboltokban.

Pedig a 2x2 négy marad...

Ha ez nem mèdiahekk, akkor befellegzett Guglièknál.

Szerkesztve: 2024. 02. 26., h – 10:18

Szerintem kár valami világvégét kiáltani emiatt. Meg valami propaganda eszközként kezelni. Nyilván bugokról van szó, mert nem jutott eszükbe, hogy figyelni kell a történelmi és egyéb kötött kontextusokra. Vagy amúgy maga a szándék is gáz, hogyha pl fehérbőrű képek vannak többségben a neten, akkor is figyeljen, hogy ne csak fehéreket generáljon?

Ha nem fogják javítani, akkor több csak mint egy bug.

😂😂😂😂😂😂😂

Fekete hableány, barna Hófehérke, fekete Kleopátra, fekete arisztokrácia a kora XIX. századi brit királyi udvarban, stb. stb.

Ez bizony egy trend.

Ha te szívesen tagadod a valóságot, lelked rajta, de akkor ne rabold a baromságaiddal az időmet.

A fenti hírben benne van, hogy átmenetileg felfüggesztették ezt a szolgáltatást. Szóval eléggé úgy néz ki nem ez volt a szándékolt működés.

és tök off, de ugye az is meg van, amikor műalkotásokban a nem fehér szereplő meg fehérnek van ábrázolva? pl Jézus :D szóval valóban. ez egy jó régi trend.

Nem azért függesztették fel, mert nem ez volt a szándék, hanem azért, mert túl sok embernek tűnt fel, mert olyan szinten tolták a propagandát.

Jézus zsidó volt.

Szeretnél beszélgetni a zsidók megjelenéséről, karakterisztikájáról?

~100 éve nagy népszerűségnek örvendett az erről való diskurzus.

figy szerintem ez maga a káros dolog, hogy mindenben támadást és ellenséget látni és rohadtul felháborodni. és ez igaz erre az oldalra is amit te tolsz és a másikra is. hangnemében és logikájában elég hasonló a kettő.

és az európai Jézus ábrázolások szerinted egy tipik közelkeleti zsidót ábrázolnak? vagy hány filmben játsza Jézust nem zsidó... de amúgy csak egy példa volt semmi jelentősége. a tartalom az, hogy kb mindig is voltak ilyesmik. de ha nem lettek volna sem látom miért kell ebben a világ összeomlását látni. pláne, hogy az okok jó eséllyel csak arról szólnak, hogy ebben látott nagyobb profitot az adott cég.

...de ha nem lettek volna sem látom miért kell ebben a világ összeomlását látni...

Mert nem szeretném, ha a holokauszthoz hasonló dolgok történnének meg így, a XXI. században.

Márpedig a retorika amit egyesek megengednek maguknak az un. "fehérek" ellen, a kirekesztés, a faji alapú szegregáció újra bevezetése, a Numerus Clausus alkalmazása faji alapon nyugati egyetemeken/cégeknél, az bizony elég rémisztő.

Ennek csak az egyik vetülete az, hogy a Google AI-ja nem hajlandó fehér embereket pozitív szituációban, vagy történelmileg helyesen generálni.

1920-ban vajon előre láttad volna, hogy mi vár a zsidókra ~20 évvel később?

The Hungarian numerus clausus was introduced in 1920. The law formally placed limits on the number of minority students at university and legalized corporal punishment. Though the text did not use the term Jew, it was nearly the only group overrepresented in higher education. The policy is often seen as the first Anti-Jewish Act of twentieth century Europe.

https://en.wikipedia.org/wiki/Numerus_clausus

---

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.
- George Santayana

:DDD

Millió számra generálnak emberek - naponta - brutálisan "kreatív" (sz*ex, erőszak, fegyver, drog, vallás, nemi, faji, amit el lehet képzelni témákban) képeket ezekkel.

Nem tudom éppen melyik oldal idiótái ezek, de jó lenne felfogni, hogy nem fog/tud egyelőre az AI* alkalmazkodni mindenkinek az aktuális nyavalyájához (a kis piacokon - helló Mo - nagy valószínűséggel később sem).