A FreeBSD projekt folytatja a 32 bites platform támogatás kivezetésének tervezését

Címkék

Részletek a levlista szálban.

Hozzászólások

Régen volt ez a BSD is dying meme, de egyre inkább az az érzésem, figyelve a BSD-s híreket, a közösség aktivitását, hogy tényleg: a BSD haldoklik.

trey @ gépház

Kevesebb fejlesztő dolgozik rajtuk ez tény. Nincs elég erőforrás, hogy annyi architektúrát támogassanak. Most csak a FreeBSD-t néztem meg. Valahol érthető, hogy a 3 legelterjedtebbre koncentrálják az erőiket.

Azért nem temetném egyiket sem. Megtalálják a célközönségüket.

Inkább ne tartsanak felfelé. Látjuk mi történik, ha valami felkapott lesz. Jön a sok lang/frémwörk/stb. evangélista, akik a ChatGPT-től tanultak programozni, aztán szétsz@rnak mindent.

Azt, hogy dobják a régi platformok támogatását én nem tartanám haldoklásnak. Persze nem végeztem tudományos kutatásokat a számok alátámasztására. Gyanítom a ma használatban lévő, BSD-t futtató vasak 99%-a vagy AMD64, vagy Aarch64, vagy a szépen lassan begyűrűző RISCV64. Ennek tudatában én is inkább ezen platformok támogatására tenném azt a kevés erőforrást, amivel rendelkeznek.

Nekem érzésre a FreeBSD mindig is szimpatikusabb operációs rendszer volt, mint akár a Linux, a Windows-t és a MacOS-t meg hagyjuk is. Sokkal összecsiszoltabbnak hat, hogy az alap rendszert egyben fejlesztik. Persze ez csak egyéni preferencia.

Long live Beastie!

Ez szerintem ferdítés a részükről. Ha a MIPS, PPC, RISC-V-t, 32 bites ARM-et van erőforrásuk támogatni (ezeket eleve kevesebben is használják), akkor az x86-ra is elég lesz.

Pedig én általában támogatni szoktam a 32 bit kiirtását, ha a MS csinálja, meg mondjuk egyes Linux disztrók, azt támogatni szoktam, hajbitól meg is kapom mindig, hogy felődésmániás, meg idealista vagyok. Tényleg haladjon mindenki a korral, a 64 bit 20 éves technológia, már rég megfizethető, felesleges 64 biten maradni, stb.. De a BSD-k az a kivétel, amiknek nagyon fekszik az ősi gépek támogatása, meg a gyenge hardveren futás, ezért ennél nem támogatom. Nyilván nem tudom nekik előírni, hogy mit támogassanak, de nem tartom jó lépésnek, hogy mondva csinált indokok alapján szanálják.

A Linuxnál sem támogatnám, ha a kernelesek egészében vezetnék ki a 32 bites támogatást. Amíg csak 1-2 bloatabb, mainstreamebb, vállalatibb disztró teszi, azoknál okés, mert valószínű azok 32 bit only hardveren amúgy sem futnának jól, meg ugye Linuxból rengetek disztró van. BSD-kből viszont nincs sok.

Igen, BSD-kből is van pár, pl. a 32 bites gépesek át tudnának térni OpenBSD-ra, NetBSD-re, Dragonfly-ra, feltehetőleg azok sose dobják az x86 támogatást. De a FreeBSD nagyobb náluk, sok mindenből több mindent támogat, így ezt nem kéne elvenni a 32 bites gépesektől. Egyszerűen, így, hogy mindenki vezeti ki a 32 bitet, kell valami élhető alternatívát hagyni a 32 biteseknek.

Ha más nem, megoldhatnák úgy, hogy áttolják másik tier-be. Már most is csak tier 2 az i386 (ezt az elnevezést nem szeretem, mert valójában i486 a minimum támogatott, maradjunk az x86-nál), de ha ez se elég nekik, akkor nyissanak tier3-at, és rakodják át a tesztelni nem kívánt architektúrákat. Aztán amíg futni képes azokon, nagy panasz, vagy nagy karbantarthatatlansági probléma nem jelentkezik, addig legyen elérhető, támogatott, legyen lemezkép hozzá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Erről lemaradtam, elhiszem neked egyébként. Meglep, hogy pont ők dobták, mivel talán az egyik legkonzervatívabb BSD.

Ha meg a támogatás kivezetését tényleg csak úgy értik, hogy tier2-be kerül, az nem olyan nagy baj. Az még egy elviselhető, korrekt kezelése a dolognak. Csak az ne legyen, hogy az embernek magának kelljen forgassa 32 bitre vagy még esetleg le sem forduljon. Amíg van hozzá lemezkép, tároló, és működik, addig nem olyan nagyon érdekes, hogy melyik tier.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

#FIXYOU: a 14. kiadás megjegyzései szerint, a doksi legvégén azt írják, hogy már a következő kiadásban nem lesz támogatott, se csomagok, se forráskód, így lemezkép se. Nem viccelnek, teljesen dobják. Kicsit fáj a szívem, mert ezzel elveszik a 32 bites gépektől a legjobb BSD-t. Persze, fel lehet tenni 32 bites OpenBSD-t és NetBSD-t, ezekből ráadásul a NetBSD sose fogja dobni, mert náluk alapelv, hogy portolható legyen a kód, és mindenen fusson, de akkor is, ezek messze nem olyan kiforrott projektek, mint a FreeBSD, annak a supportja a legjobb, ha a hardvert, és szoftveres megoldásokat nézzük.

Továbbra is tartom, hogy hibát követnek el, korai dobni ennyire teljesen a 32 bitet. Akkor okés lenne, ha elérnék azt a pontot, hogy a legmodernebb 32 bit only rendszeren az új kiadás már annyira lassan fut, hogy használhatatlan, mert onnan tényleg értelmetlen lenne, de azt a pontot a FreeBSD talán még 10-20 évig nem éri el (ami után meg a x86_32-őt úgyis ki kéne vezetni 2038-ban a 32 bites unixtime rollover miatt). Egész addig én támogatnám, ha csak Tier2-be, meg mindenki a saját felelősségére használja, ne jöjjön sírni, ha nem működik alapon, de megtartanám. Pl. a 386-os procikat mindenki dobta, a Linux kernel a 3.8-astól felfelé, meg az összes BSD, ott érthető, mert az a hardver már túl lassú egy modern rendszer alá. 486 is erősen határeset, de azon még eldöcög a NetBSD és FreeBSD, az OpenBSD már megemelte a követelmények i586-ra. Sok Linux disztró, ami meg támogatja is a 32 bitet, már i686-ot igényel, egyedül talán a Slackware az, ami az i586-ot támogatja, így az i486 csak Gentoo és Linux from Scratch only.

Főleg úgy cinkes, hogy a Risc-V-t is támogatják (igaz abból is csak a 64 biteset), pedig azt nagyságrendekkel kevesebben használják, mint az x86_32-őt. Kicsit képmutatásnak érzem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kicsit mintha valóban visszaesett volna, de haldoklásnak nem mondanám. Régen kicsit népszerűbb volt, míg fő platform volt a ZFS-re, míg külön ment a ZFS Linux projekt és nem egyesítették a kettőt, meg a hálózati kódja volt egy időben gyorsabb. Illetve használgatja néhány cég a BSD licenc miatt, akiknek a GPL nem felel meg, mert annak a kódját nem zárhatják be. Meg néhány ultraminimalista, meg konzervatív unixos veterán, akiknek valami elvi bajuk van a Linuxszal (bloat, systemd, GNU hitvallás, GPL licenc, stb.).

Azért remélem nem hal meg, mert a Linuxhoz képest nekem B terv, főleg régi gépekre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A 14-es ág a tervek szerint 2028. november 30-ig támogatott, tehát ezek szerint még 4,5 évig lesz támogatva.