Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Címkék

Egy tudatos karrierdöntéshez, majd egy jó álláshoz nagyon sok kis apróság szükséges. Egy dolog azonban hiányzott hozzá, egy alapos hazai technológiai körkép. Végre van egy ilyen, és a 21. kraftie adásban megpróbáltunk kiolvasni belőle pár karrier trendet.

Nehéz dolga van a hazai IT szakembereknek, hiszen eddig teljes homály fedte, hogy milyen programozási nyelveket, milyen üzemeltetési eszközöket vagy technológiákat használunk, milyen ezeknek a pillanatnyi elterjedtsége, illetve részesedése itthon. A napokba elkészült azonban egy átfogó hazai felmérés, az adatokba pedig fejest is ugrottuk Waszlavik Marcival (Alpaca) és Jagusztin Lacival (Alerant).

Az adásban elhangzott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, és a YouTube csatornánkon is.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 12. 06., sze – 17:02

"egy jó álláshoz nagyon sok " szerencse szükséges.
A jószerencse azt jelenti, hogy értelmes főnököt kapsz, nem egy megcsúszott projektre tesznek rá "okosan" hogy egy újfiúval majd minden jobb lesz rögtön, normális kollégáid lesznek és nem egy tizedik külsős cég által levetett összege*zett sz*rt kell maintainelned a következő években, holott belengették az interjún hogy minden mekkora királyság a cégnél és minden újító gondolatra is vevők! És ez nem a kubernetestől meg rusttól függ majd. Végül - red/black treek forgatása, táblánál megoldott mindenféle egyéb algos feladatok, JPA 2.X annotációk default értékeinek kikérdezése és a hr-es tímfit bullshit után - kapsz 2023 végén egy gwt-s projektet java 6-tal, 0 dokumentációval és olyanokkal a business oldalról, akikre rásózták ezt az elfekvő, halódó projektet, mert legalább ott nagy kárt talán nem okoznak... a céges brossúrán persze minden nagyon fancy és gitsecdevfinops-os meg ai/rust/kubernetes-es... Egyébként egy újfiút egy céghez miért vennének fel jó projektre? Oda benyomulnak cégen belülről (mert tudják hogy jó/jobb), vagy hozzák az ismerősöket. Utcáról 90%-ban csak a szarra keresik az embert, mert ott van üresedés.
Jobbára csak a huszonévest hozza izgalomba, hogy olyan valamivel dolgozhat, ami hype. De vajon ezek a (nagyon helyesen) 1-2 évente munkahelyet váltó huszonévesek fogják előrevinni a projektet? Ők lesznek a tartóoszlopok? (itt most szúrós szemmel nézek a menedzserek irányába)
Szóval dobsz egyet a kockával, aztán ha nagyon nem tetszik pár hét vagy 1-2-3 hónap múlva újra gurítasz - amíg meg nem unod.
Ennyit a tudatos karrierdöntésekről.