Az európai Windows 11 felhasználók eltávolíthatják majd az összes Windows alkalmazást

"All apps in Windows can be uninstalled." - jelentette be a Windows blogon a Microsoft. A kijelentés az Európai Gazdasági Térség tagjaira vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a nevezett országok tagjai letilthatják/eltávolíthatják a Bing-et, Edge böngészőt és az összes bundleware-t. A Microsoft ezzel a lépéssel az európai Digital Markets Act-nak szeretne megfelelni.

Bejelentés itt.

Hozzászólások

En mar reg eltavolitottam az osszes microsoft alkalmazast a gepemrol, kezdve a windows-zal...

I hate myself, because I'm not open-source.

Én is, elég régóta, még pár hónap, és nemsokára egy évtizedes évfordulót ülök, azóta nem windows-ozok. Az évek alatt bebizonyosodott, hogy a legjobb döntés volt. Ami külön vicc, hogy nem is hiányzik a Windows, semmilyen szempontból. Az első néhány évben a játékokból néhány, meg a foobar2000 hiányzott a jó tömegkonvertálási, tag-ezési, profilozós lehetőséggel, plusz a Notepad++, ezek kicsit hiányoztak itt-ott, de megvoltam azért nélkülük is. Az utóbbi években a sok natív linuxos játék, DXVK/Proton, XP kódszivárgás miatt a Wine fejlődése behozta a lemaradást, fejlődtek az emulátorok, meg a Deadbeef lejátszó is felnőtt kb. a foobar2000 szintjére (bár a sors iróniája, hogy nem konvertálok, tag-ezek annyit mint annak idején), áttértem vim/neovim-re, így már jó pár éve semmilyen hiányérzetem nincs. Plusz a rendszereim is egyre gyorsabbak, egyre kézreállóbbak a minimalizmus miatt.

Hála istennek nagyon ritkán ülök Windows elé, itthon van egy ritkán használt, másodlagos desktop gaming gép, azon van, meg néha munkahelyen kerülök elé, hát annyi elég is belőle. Szutyok, rossz, idegesítő használni, lassú, körülményes.

Ezt az EU-s döntést viszont támogatom. Helyes, hogy ki lehet belezni, még azt is előírhatnák, hogy adatvédelem miatt minden telemetriát, adatgyűjtést ki lehessen szedni belőle. Kérdés, hogy a MS ezt hogyan implementálja, mennyire csak látszatintézkedés lesz, mennyire lesz ténylegesen kibelezhető. Kíváncsi vagyok rá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sajnos ez viccen kívül igaz. Már most is vannak Windows-hoz debloat meg privacy scriptek, közkézen forognak, és kipucolják ezt a sok szemetet a rendszerből, de gyakran előidézve azt, hogy bizonyos szoftverek nem futnak, vagy csak bugosan, nem települnek, mert építenek valami eltávolított komponensre.

Ez már régóta rákfenéje a Windowsnak, pl. az Internet Explorert régen is azért nem lehetett a rendszerből teljesen kivágni, eltávolítani, mert az Active Desktop, CHM/help olvasójuk, Windows Update is erre a komponensre épül, így ha az ember ki is hekkelte a rendszerből, vagy nLite-tal a telepítőből gyomlálta ki, azon kapta magát, hogy egy csomó minden nem megy, összefossa magát. Előnye a linuxos és unixlike világnak, hogy ott ilyen nem annyira jellemző, bár Linuxnál a systemd kezd ilyen kihagyhatatlan elem lenni, hogy bizonyos programoknak kell a systemd valamelyik szolgáltatása (tipikusan logind, elogind), glib, dbus, fuse, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 11. 17., p – 13:13

Csak aztán az első adandó alkalommal a Windows Update suttyomban visszatelepíti az Edge-t, s mondjuk beállítja, mint default PDF olvasót. Ismerjük az MS piszkos trükkjeit.

Mocskos EU! Ezt se tudta megoldani, csak a globális tőke diktál itt, a kapitalista multik profithajhászása a fontos, és nem az emberek!

Lehet olyan lesz az eltávolítás, mint a Windows Server Core verziók, ami grafika és GUI nélküli - elvileg. Aztán ha feltelepítetted, és a parancssorba mondasz egy notepad.exe-t, akkor szépen megnyílik a grafikus ablakos notepad progi a karakteres konzol felett... Nesze neked tisztán karakteres felületű, bugos, memória- és CPU-igényes grafika/GUI nélküli, stabilabb szerver kivitel... Minden hátrány megmaradt, csak az előnyöket törölték.

Az mennyire irritáló, hogy a munkahelyi Win11 tálcáján nem lehet kikapcsolni a beteg hírfolyamjukat. Gyanítom, ehhez a mi adminjaink is kellenek, de egyáltalán... hogyan jött az ötlet, hogy a tálcában hírek legyenek.

Mondjuk a jogászkodásnál, meg a magánvállalatok csuklóztatásánál fontosabb lenne az innováció, ahol viszont sajnos sehol se vagyunk/sincs az EU. (Vagyis, ha az EU-nak nem tetszik az Windows 11 meg a Bing, azért van alternatíva, amit nyomathatnának.)

"mit adtak nekünk ezek a rómaiak" 

Szupcsi, az más kérdés, hogy nálam Linuxon is az Edge az alapértelmezett böngető... ;)

Ezért ragequit-eltél? Nem kell segítened, én 20 éve használok Firefoxot Linuxon. Amiben előbb volt fiók-izé (eszközök közti szinkronizáció) amit itt emlegetsz, minthogy a Microsoft "feltalálta" volna az Chromium-ot Edge-t.

Ezért kár megsértődni.

trey @ gépház

Központi böngészőprofilokat. Mert a válaszaid alapján kb. lövésed nincs, hogy mire jók. Pl. egy roaming profile-lal hogyan oldod meg, hogy mondjuk a desktop böngészőről egy linket átküldesz az éppen kezedben levő mobil eszközre? Ja, hogy sehogy ...

Almát a körtével.

trey @ gépház

Hát ímélben!!! :)

Akkoriban erre nem volt igény, mert nem is volt a kezedben mobil eszköz.

Akkoriban arra volt igény, ha leültél "A" PC elé, használtad, majd leültél "B" PC elé, akkor a beállítások (köztük a böngésző beállításai is) átkerültek a "B" PC-re. Ha laptop volt a kezedben, arra is át tudott kerülni.

Nyilván jobb a mai rendszer, nem vitatom. Bár azért az mindenképpen szúrja a szememet, hogy a foxi SEM támogatja normálisan a saját account szerver használatát.

Android telefonokra is kéne ilyen lehetőség.

Elbasztad. "Laggard Balfasz Úr" volt a gúnynevem.

Egyik se volt... simán csak Balfasz Úr voltál. :D

Magadhoz képest sem vagy konzisztens.

Miért is kellene?

Mesélj inkább, mit gondolsz az óraátállításról. Kíváncsi vagyok a fősodor véleményére.

Már leírtam a neki megfelelő témánál, keresd vissza... :D

Ami bloatware szart a msft nyom bele hónapról hónapra a kurva edge-be és a bing-be, az már-már felér a google-chrome szintű adware-rel is.

Örülök a döntésnek. Bár én csak a céges laptopomon használok Windowst, de én sem szeretem az Edge-t, pontosan amiatt, hogy indításkor megjeleníti a híreket. Ez így már nem is olyan, mint egy böngésző, hanem olyan, mintha bekapcsolnám a TV-ben a híradót. Én általában nem erre vagyok kíváncsi, ezért ezt a feature-t kikapcsoltam. Viszont előfordult már, hogy egy frissítés után visszakapcsolódott. Jobb, hogy ha nem erőltetik rá ezt a böngészőt a felhasználókra.

Na és ez is úgy lesz kivitelezve, hogy lesz egy Windows 11 "N" változat, amit a kutya se fog telepíteni?

Netán IP cím alapján kitalálja, hogy európai-e vagy?

Vagy ha magyarra állítod, európai vagy?

Vagy a régióbeállításoktól teszi függővé?

Amíg ezekre a kérdésekre kiderülnek a válaszok, addig is maradok Windows XP-n. :)

Ezért írtam, hogy nagyban függ, hogy hogyan implementálják, meg nagy update-ek keretében visszamásznak-e ezek. Majd meglátjuk, mindenesetre én is kicsit szkeptikus vagyok.

Lassan rekorder leszel azzal az XP-vel, te vagy az utolsó, akit ismerek, és fő rendszerként még azon van. Már a kínaiak, meg maradi magyar cégek is mind dobták. Azért gondolj bele, az XP egy 22 éves rendszer, de architekturálisan az NT5 ágba tartozik, amit kb. 1999-ben kezdtek fejleszteni, így lassan a 25. életévét rúgja. Csak hogy perspektívába helyezzem neked, ez olyan, mintha anno az XP megjelenésekor, 2001-ben valaki még egy 8 bites TRS-80, ZX-Spectrum vagy egy 16 bites IBM PC-t (eredeti, ami az XT előtt jelent meg), CP/M-et vagy DOS-t használt volna fő rendszernek. Azért az XP óta volt egy csomó változás kernelekben, kriptográfiában, webes, grafikus API és codec szabványokban, átállt a világ 64 bitre, kihalt egy csomó platform, régi szabvány, stb.. Persze az is igaz, hogy a fejlődés lassul, az elavulás egyre inkább kitolódik, egy 15 éves C2D, vagy 11 éves Core i platform is használható még, ha a proci és RAM ki van maxolva, annak ellenére, hogy mai mobilok verik, és 64 bites Linux is volt már abban azokban az időkben, de azért kb. 10 évente szerintem nem konzumeridiotizmus gépet, platformot, OS-t cserélni.

Neked ez az XP-hez ragaszkodás már inkább érzelmi dolog szerintem. Egy soványabb Linux (Arco, Debian, MX, Void), Nomad/Ghost/FreeBSD egy hagyományos desktop WM (IceWM, JWM) vagy DE (LXQt, LXDE, Openbox/Fluxbox + Tint2), desktop ikonokkal, alsó tálca, gyorsindító, indítómenü kombóval, PCmanFM + Double Commanderrel, alap Firefox-szal, mpv/SMPlayer/VLC valamelyikével, QMMP vagy Audacious (WinAmp helyett), Leaf/Mousepad/notepadqq + Abiword + Gnumeric kombóval (Notepad, Office 2003 helyett, ha erősebb MS formátumos kompatilibitás kell, akkor webes Office 365 vagy OnlyOffice) lefedné neked 99,99%-ban, amit most használsz, és ezeknek a look&feel-je, erőforrásigénye is kb. megegyezik az XP-jével, memóriahasználatban nehezebbek egy kicsit (épp csak egy hangyányit a 64 bit miatt), de futásban meg gyorsabbak (pl. betöltési idők, fájlműveletek ideje jóval gyorsabbak). Ezekkel teljesen okésan húznád ki a következő 22-25 évre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)