Elhunyt a Vim megalkotója, Bram Moolenaar

Bram Moolenaar a HUP hasábjain is rendszeresen szerepelt. A Vim megalkotójának és BDFL-jének halálhírét családja jelentette be a vim-announce levelezési listán tegnap. Bram olyan betegségben szenvedett, amelynek lefolyása gyorsan haladt előre az elmúlt hetekben. Élete nagy részét a VIM-nek szentelte, és nagyon büszke volt a VIM közösségre. 62 éves volt. RIP!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 08. 06., v – 12:31

:qa

Vagy :wqa, ha mindent akarsz menteni, az összes megnyitott doksit, ami változott.

Nyugodjon békében, elég hirtelen hunyt el. Nem is tudtam, hogy beteg, idősnek tűnt, de nem betegnek a fószer. 62 éves volt, de az előadásaiból, interjújaiból úgy tűnt, hogy jól tartja magát, a vim fejlesztését és a 9-es főverziót is teljes mellszélességgel vitte, így nem is engedett semmi arra következtetni, hogy akármi lenne vele. Magáért a vim-ért nem aggódok, mert elég sok fejlesztő foglalkozik vele, valaki tuti átveszi. Amúgy is neovim-et használok, már Lua-s konfiggal, de kell a konkurencia és az alternatíva. így nem örülnék, ha a vim-mel akármi is történne.

Mindenesetre jelentőset és maradandót alkotott, a vim a mai napig a legjobb, leghatékonyabb text editor és modális interakciós filozófia, ami jó irányba vitte tovább a vi örökségét. Mondom ezt annak ellenére, hogy pl. a vimscriptet, mint szkriptnyelvet elég borzalmasnak tartom, ami a 9-es verzióra még romlott is, de hát semmi nem lehet hibátlan, meg valahol véleményes is.

Amit nem értettem soha Moolinaar-nál, hogy mit akart mindenáron azzal az Ugandával. Nekem kicsit random kérdésnek tűnt, mert csak Afrikában sok más támogatandó ország lenne, nem hogy globálisan. Jó, persze, én tőlem lehet akármelyik, csak úgy nem értettem soha miért pont ez. Ennyi erővel egy rákalapítványt vagy akármit is támogathatott volna a vim-es jótékonykodásával.

Arra is kíváncsi vagyok, hogy a vim fejlesztése merre megy tovább, mennyire demokratizálódik. Korábban egy kézben tartotta a fejlesztést, egy személyben döntött el mindent, hogy milyen funkciók kerüljenek be, ez frusztrált is pár fejlesztőt, ezért is alapították a neovim projektet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Molenaar. Nem véletlen hasonlít a magyar "molnár" -ra, hanem azért, mert azt jelenti.

Uganda ügyben: Hollandiában alapvetően jól élnek az emberek, és ezt tudják is. Szokás jótékonykodni. Igen, van helyi rákellenes, ALS-ellenes, stb... alapítvány; Uganda azért lehetett a favorit, mert anno 2010-es években az volt egy média által "felkapott" támogatandó cél, ami nemzetközileg is ismert. Mert ha azt mondom, KIKA, akkor a bútor jut eszedbe, nem a KinderKankerVrij (=alapítvány, gyermekrák ellen), ugye.

Nem tudom akkor, mert sok weboldal, közöttük a hivatalos oldal és a vim kezdőképernyője is két oo-val írja a nevét, de van, ahol egyel írják. Azt jó tudni viszont, hogy miből ered.

Ez az Uganda is érhető így, bár nekem még mindig kicsit randomnak tűnik. Pont ezt mondom, amit a végén írsz, hogy akár egy Csád-nak gyűjtés, vagy egy gyermekrák-alapítvány, vagy egy AIDS-kutatási szervezet is lehetett volna, csak hogy most a hasamra üssek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Így van, pont ez a lényeg, hogy ha csak dobálózunk X-szel meg Y-nal, de nincs hozzá valódi indoklás, akkor mindig vissza lehet kérdezni, hogy miért az. Na, mindegy, tőlem tényleg mindegy, ki kinek jótékonykodik, csak épp a konkrét választást nem mindig értem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

másfél éve használok vim-et, de jó lenne már ha ki tudnék végre lépni belőle...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Respect es reszvet! A vim-nel jobb szovegszerkesztot meg nem hasznaltam.

10 evvel ezelott rakenyszerultem a hasznalatara, mivel ssh-n keresztul kellett dolgozzak egy szerveren. Par het mulva azt vettem eszre, hogy a hasznalata mar nem kesznyer, hanem orom, es ez azota is tart. Par mondatnal hosszabb szoveget -- legyen kod, koniguracio, markup, szabad szoveg, vagy barmi -- nem nagyon vagyok hajlando vim-en kivul mashol megszerkeszteni. Probaltam IDE-ket hasznalni, vi mode-al, de csak felbosszantott mind, mert egyik se tartalmazza az osszes szamomra fontos vim feature-t. Nem voltam hajlando elfogadni a kompromisszumot, szoval inkabb nem hasznalok IDE-t, hanem szinte vanilla vim-el szerkesztem a tobb 100K soros C++ kodbazist munkaba.

:wq

De még mennyire! :) Aktív IdeaVim-felhasználó vagyok (bármelyik JetBrains IDE-ben működik), és enélkül elég alacsony lenne a szövegszerkesztési hatékonyságom. Nyilván a "rendes" vim funkcionalitásának csak apró töredékét használom rendszeresen, az viszont nagyon be van épülve a kezembe, kb. gondolkodás nélkül nyomom (daw, caw, ct(, dd, ci" jellegű, normál módú parancsokra gondolok itt elsősorban).

Én érdemei elismerése mellett megfelelő távolságra vagyok a vimtől, értsd: igazán hatékonyan sose tanultam meg használni, nem úgy vagyok huzalozva, de ha valami pöcsöm  a terminálban nem azt indít, hanem nanót, vagy ilyesmit, akkor sikítva menekülök, és írom át az $EDITORt. Viszont látok olyanokat a környezetemben, akik tényleg jól tudnak vele dolgozni, az alapján én el tudom képzelni, hogy aki használna egy IDEt, mert nem a vimből akar faragni magának, az szívesen használná az editor windowt úgy, ahogy megszokta. Mondjuk szerintem aki kompatibilis a vimmel, azok közül kevesen nem akarnak belőle IDEt faragni, szóval nem tudom, mennyire népes ez a társaság. Esetleg lehetnek még olyanok, akinek a cégnél meg van mondva, hogy mit tudom én Eclipse van, mert pont.

Én még csak 4 és fél éve vim-ezek, de nem hinném, hogy bármi másra fogok váltani, annyira jó. Nagyon nehezen tanultam meg, kb. 3-szor neki kellett futni, fél-egy év különbségekkel, mire megértettem a lényegét, logikáját, ráállt a kezem. Szokni kell, mert eltér a logikája is egy hagyományos text editortól, kb. a sed-re hasonlít, mint egy Notepad++-ra, emiatt én text processornak hívom inkább, hogy a különbséget megvilágítsam. Másfajta gondolkodást, szerkesztési logikát igényel. Pluginek nélkül használom, neovim-et, tetszik hogy milyen villámgyors és hatékony.

Meg kezdőként elkövettem azt a hibát vim-nél, hogy megpróbáltam „normál” text editorrá konfigurálni, nyílbillentyűket, egeret, stb. használni, és ezért nem vált be. Alap, vagy egyszerű konfiggal kell használni, a gyári funkcióit kell megszokni, úgy lehet csak megtanulni. Plusz türelmesnek kell lenni, idő kell neki, nem szabad feladni, meg frusztráltnak lenni. Kezdetben elég körülményesnek és agyf***-nak tűnik, megy grafikus felület nélkül is SSH-ban, tty-ban, stb..

A másik, hogy aki vim-ezik, az a Caps Lock-ra programozza rá az Esc billentyűt, meg a billentyűzeten az ismétlési sebességet állítsa gyorsabbra, úgy jobb lesz vele a szerkesztési élmény. Idő is kell neki, eleinte, kezdő vimesként az embernek a hatékonysága alacsonyabb, amíg csak h-j-k-l-lel szerencsétlenkedik, és csak később jön rá az objektumokkal végzett műveletekre, meg a hatékonyabb mozgási, pozicionálási funkciókra, a hatékonyság akkor fog nőni. Nagyon hasznos, ha az ember tud rendesen, vakon, szabályosan 10 ujjal gépírni, nagyon megdobja az is.

Annyira hatékony, hogy a többi programot is vi/vim billentyűkkel használom (ablakkezelő sxdkhrc konfigja, Vifm, htop-vim, neomutt, bvi, less/man, Bash vi mód, Readline vi mód CLI programokban: pl. stardict-cli és calc és saját scriptek, Zathura, sc-im, pulsemixer, Firefox Tridactyl addon, Transmission tremc TUI, stb.), és kerülöm azokat a szoftveres megoldásokat, amik ezt nem tudják, vagy nem lehet bennük bekonfigurálni. Szoktam vannila vi-t és nvi-t is használni, amolyan minimalizmusos gyakorlatként, de nekem nagyon hiányzik azokból néhány vim-es funkció, meg a több lépcsős undo.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az idő múlik, sajnos. RIP. Mai napoig használom a vim-et. 

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

Ennyit a boldog nyugdíjas évekről (2021-ben ment nyugdíjba). RIP