OpenBSD 7.3

Címkék

Theo de Raadt, az OpenBSD projekt vezetője bejelentette az OpenBSD 7.3-as kiadását. Újdonságok listája itt.

Hozzászólások

Nekem a sysupgrade elszállt "TLS handshake failure: ocsp verify failed: ocsp response not current" hibával, de miután az /etc/installurl-ben a protokollt HTTPS-ről HTTP-re cseréltem, már működött. Viszont reboot, a setek felrakása és a device node-ok létrehozása után beállt, mint a gerely. Még kiírta, hogy "Making all device nodes... done." és utána koniec gry, megmakkant. Ctrl+C után ugyan kaptam root promptot, de nem volt benne köszönet, az újraindításba is belemerevedett; úgy kellett mondani a VBox-nak, hogy resetelje le. Utána bebootolt és az uname tanúsága szerint le is frissült. Lefutott a sysmerge és a pkg_add -u is.

Viszont a Lazarust kinyírta a frissítés és a portsból sem lehetett telepíteni, mert az atk-1.0.21809.4 nem elérhető. Ha a portsból próbáltam felrakni az atk-t, az is elszállt egy tonna hibaüzenettel.

Reverting to 7.2...

Lehet, hogy mára már megfixálták a cert bajokat.

A Lazarust úgy kell hozzáadni ibara OpenBSD ports repo-jából a portshoz. Valószínűleg még nem készítette fel a Lazarus makefile-t, hogy már nincs atk-1.x, de amúgy a 2.38-ast sem lehetett a portsból felrakni, elszállt egy tonna hibaüzenettel. Majd megpróbálok upgradelni még egyszer.

Ezt intő jel Tim Cookéktól, hogy MacOS-t kell használnod, különben legközelebb az Apple Store-ba se engednek be. A MacOS igazi Unix, nem ilyen kanadai open-akármi hobbiprojekt. A Lazarus-ról se hallottam már jó ideje, használja azt még valaki? Azt tudom, hogy a Total és a Double Commander fejlesztői használják, de hogy más is?

OFF: úgy néz ki az illusztráció alapján, hogy az OpenBSD-sek nagy Hó-hó-hó horgász rajongók :D

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jó tudni. Bár ezeknek a 99%-a elég legacy és/vagy belső használatú réteg/indie-appnak tűnik. Kb. azok a főbb népszerű programok, amiket írtam, Total Commander (ezt nem is találom ezen az oldalon), Double Commander, de azt nem is tudtam, hogy a Transmission Remote GUI, Tux Commander és a PeaZip is abban készül, azokat talán még sokan használják relatíve. Esetleg Ubuntu Control Center. Félre ne érts, nagy bajom nincs a Lazarus-szal, sőt, a Pascal, Delphi régről nagyon nosztalgikus, csak nem látom, hogy mi előnye van abban dolgozni, a unixos világban sztenderd C, C++-szal szemben, amit minden létező IDE visz, és sokkal több lib van hozzájuk. Ahogy a te esedet is mutatja, nem valami széles körben támogatott és karban tartott cucc, könnyen törik, frissítésekkor nehézségeket szül, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

csak nem látom, hogy mi előnye van abban dolgozni, a unixos világban sztenderd C, C++-szal szemben

Hordozható GUI-s programok írásához sokkal jobb. C/C++-ban neked külön le kell programoznod a felületet a megfelelő toolkithez, itt meg az LCL fordít neked GTK 1, 2, 3-ast, Qt 4, 5-öst és még pár egyebest. Egyébként az objectes fordítások világában nyugodtan összelinkelhetsz egy Pascalos és egy C-s kódot, szóval nem túl sokat nyom a latban, hogy melyikhez van több library. Ami pedig az IDE-ket illeti: a Lazarust toronymagasan ver minden más IDE-t, főleg a hordozhatóság terén; ha a C/C++ programod nem hordja belül minden függőségét, hanem külső függőségei vannak, akkor minden OS alatt reszelheted a Makefile-t/buildscriptet/build környezetet (amiből egyik rosszabb, mint a másik), a Lazarus meg load, click és lebuildeli. (Vagy lazbuild project.lpi parancssorból.)

Ahogy a te esedet is mutatja, nem valami széles körben támogatott és karban tartott cucc, könnyen törik, frissítésekkor nehézségeket szül, stb..

Egy túrót törik könnyen, meg szül nehézségeket frissítéskor. A FreePascal minden függőségét belefordítja a programba, elfut a csupasz kernelen, ennek megfelelően sokkal nehezebben törik, mint egy folyton széttúrt libc-re dependáló C/C++ kód. Itt az OpenBSD-sek az ABI-t törték el; minden bináris, amit ez érint, azt újra kell forgatni, mindegy miben írták. Írtam, hogy eddig nem volt ilyen gond, amikor az OpenBSD-t frissítettem. Ez nem az "én esetem", hanem egy ABI breakage.

Pascal, Delphi régről nagyon nosztalgikus

Részemről semmi nosztalgia, ez a hatékonyságról és a kényelemről szól.

Nem abból kéne következtetéseket levonni, hogy mit tudott anno DOS alatt egy TP 5.5, vagy winfos alatt egy Delphi 5, hanem ki kéne próbálni a gyakorlatban, hogy mire képes, hogy mire jó egy FreePascal/Lazarus ma. Addig a semmiről vitatkozunk.

Második kísérletre ugyan nem volt cert error, viszont belefagyott a bootba, aztán nem is frissítette le a rendszert, lehetett kiadni megint a sysupgrade-et, ami újabb negyedóra letöltögetést jelentett... A Lazarus továbbra is kipurcan az upgrade-től és az újat sem lehet lebuildelni. Ja és minden, amit a Lazarus buildelt korábban, az ugyanúgy megdöglik, nem fut.

Bugticket itt: https://github.com/ibara/openbsd-ports-wip/issues/6

A pkg_add -u-t írtam, hogy lefutott. -Uu-val nem próbáltam, mert az update manualban sima -u volt megadva. Most kipróbáltam, de sajnos ez sem segített.

Ezúttal egyébként megint belefagyott az update alatt a "Making all device nodes... done." sor kiírása után...

Nem egy túl jól sikerült eresztés ez a 7.3: eddig 3-ból 3x nem tudta magát rendesen - értsd: fennakadás, hiba nélkül - updatelni és utána szétdől az userspace. Ilyet OpenBSD-től még nem láttam.

Szerkesztve: 2023. 04. 22., szo – 02:55

Oké, megoldódott: upgrade után kellett egy /usr/ports/devel/lazarus && make clean='all depends' a rebuild előtt. Azt viszont továbbra sem vágom, hogy mifaszér' szart be minden Lazarus buildelt program (beleértve az IDE-t is) a sysupgrade után...?

Egy másik related topic, ahol segítettek: https://daemonforums.org/showthread.php?t=12396

Ja, a "Making all device nodes... done." után konzekvensen lerohad, de sebaj, mert addigra az upgrade done. Olyankor Ctrl+C, umount /mnt (hogy az FS clean maradjon), majd hardware-es reset. (A reboot parancsba beledöglik.)