Workflow as code, összetett workflow-k írása Temporal használatával (deepdive + demó)

Címkék
Sági-Kazár Márk (Cisco / Banzai Cloud) előadása a HWSW free! meetup-sorozat 2022. november 9-i Workflow as Code állomásán hangzott el. A meetupon a megszokottal ellentétben csak Márk adott elő, így lehetőség volt a témában mélyebben elmerülni - 90 percben.

A szoftverfejlesztés egyik legnagyobb kihívása a sokszor rendkívül összetett üzleti folyamatok modellezése és implementálása. A microservice architektúrák megjelenésével ez a feladat még bonyolultabbá vált. Sokféle megoldás született a problémára az évek során, de ezek többnyire nem univerzálisak. Erre a problémakörre szolgál széleskörű megoldással a Temporal nevezetű workflow engine.

Bár a workflow engine meghatározás áll hozzá a legközelebb, mégis gyökeresen eltér a piacon jelenleg elérhető társaitól. A teljes workflow-t és minden lépését kódban (a számunkra kedves programozási nyelven) írhatjuk le - amire unit teszteket is írhatunk! Mindez azt szolgálja, hogy összetett workflowkat reziliens és hibatűrő módon implementálhassanak a fejlesztők. A workshop betekintést nyújt a Temporal működésébe és bemutatja a használatát Go nyelven.