39 éves az USA legfelsőbb bíróságának fontos szerzői jogi döntése

1984-ben ezen a napon az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 5-4 arányban úgy döntött, hogy a televíziós műsorok személyes felvétele otthoni videomagnóval későbbi megtekintés céljából méltányos használatnak minősül, és nem minősül szerzői jogsértésnek.

Hozzászólások

És az Artisjusnál ma elmorzsolnak néhány könnycseppet.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ezzel a döntéssel ugyan egyetértek, bár ez a kutyát sem érdekli.

A baj ott van, hogy az egész világ a SCOTUS döntésén képes rugózni, holott az, mint a neve is mutatja, az USA-é. Ha nálunk úgy neveznék ki a bírákat, mint az USA-ban, az EU kirúgna minket.

Ráadásul a SCOTUS döntése hajszálon múlt és az összetételük a pillanatnyi/megelőző évek hatalmi státuszát tükrözi.

Azt csak hiszed, hogy nem érdekli. Régi vonalas jogvédők még a mai napig ilyen hülyeségen fetrengenek, hogy rádióban is csak erősen tömörítve (128 kbps alatt, vagy csak analóg FM/AM-ben) engedik a zenét leadni, mert jajj, ha jobb minőségű, akkor az már lossless CD quality, valaki a rádió mellett ül egész nap és orvul jól felveszi a mocsok. Ja, érted, mikor tele van a net letölthető highres zenével és lossless zenei streamekkel, online zeneáruházakkal, használt CD/LP, stb. piaccal, ott fog ülni a jóember a rádió mellett, hogy majd jól felvehessen valamit. Meg jajj, ha DVD-t kölcsönöz valaki, akkor nehogy lerippelje, meg nézze meg a tévében, moziban. Pont SD-s DVD-t fog ma már akárki nézni a FullHD/4K korszakban, mikor megint ezer millió stream meg BD, warez, torrent, stb. van erre. Egyszerűen ezt a nagyfokú idioticizmust nem tudják kinőni, és ami a legkínosabb, hogy észre se veszik, hogy elment mellettük és a SCOTUS-uk mellett is a világ vagy 100 évvel. Ugyanez van a nagyívű szoftverszabadalmaikkal, azzal is csak USÁ-n belül tudnak izmozni, mert azon kívül sehol máshol nem szabadalmaztatható szoftver (csak szerzői jog védi, de nem szabadalom, ezért újraimplementálható).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)