34 évvel ezelőtt érkezett meg a Windows 2.1

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 05. 29., v – 10:42

És Hercules kártya vagy EGA (ami aranyárban volt) kellett hozzá, hogy láss is valamit. (VGA éppen hogy megjelent.)
Bár az aranyár akkor is relatív volt. Egy eredeti (tehát nem klón), akkori lehetőségekhez mérten jól felszerelt IBM XT 7 számjegyű összegbe (Ft) került 1985-ben. És az AutoCAD-hez nem kellett Windows. És csak 2D-s volt. :)

A Win95-tel meg mi lesz? Az 26 éve jelent meg, pár hónap múlva a 27. évfordulója lesz. Vágási Feri még mindig elégedett felhasználója, ez azért csak számít valamit, Jutka 10 ezer forintja nem ment kárba!!!

Egyébként a Win 1.x-2.x-et csak poénból tettem fel emulátorokra, virtuális gépre, igazából sose használtam. Nem is nagyon használható semmire, ezek olyan korai verziók voltak, hogy lényegében csak proof of concept szinten mentek, és nem csak kódügyileg, hanem abból a szempontból is csak kísérletezés volt, hogy a publikum mit szól hozzá, lenne-e rá igény. Pedig a Windows API jó része már megjelent ezekben, csak épp a rendszer nem volt túl sok mindenre használható. Csak azért lépte meg a MS, mert látta, hogy a Mac a GUI-val milyen sikeres, meg jön ki az OS/2, és a Unix Workstationökben is micsoda pénz van, így fel akartak ők is szállni erre a vonatra, legalábbis nem akartak lemaradni erről az új vonulatról, és ez be is jött nekik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tudom, de az egy nagyon lassú projekt volt, így hamarabb bepróbálkoztak a jelenlegi OS-ükre alapozva, afölé egy extra GUI-t húzva. Lett is akkora sikere a 3.x-től, hogy nem is várták meg az OS/2-őt, hanem kiszálltak belőle.

Ugyanez volt anno a Multics-szal, évekig húzódó megaprojekt volt, és Ken Thomsonék nem várták ki, hogy örökké tartson, inkább leszaladtak az alagsorba, és az ott elfekvő gépen néhány hét leforgása alatt letették a Unix alapjait. Nekik is bejött ez a fajta tökösség, hogy nem vártak másokra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben egyetértek, sajnos a MS sose arról volt hírek, hogy technológiai értelemben jók lettek volna a szoftverei, hanem agresszív marketingből és monopóliumépítésből élt. Nézd meg, be is jött neki, annak ellenére, hogy a Win 1.x-2.x milyen ergya volt, rá nem sokkal sikerre is vitték, annak ellenére, hogy OS/2, meg a Unixok mennyivel jobban voltak már akkor. Gondolom rájöttek, hogy a usernek nem technológiailag utcahosszas szoftver kell, hanem valami egyszerű, amit épp hogy tud használni, meg elfut a legszutyokabb gépeken is. Igazából az összes MS OS egy szutyok volt, egyedül a Win NT volt normálisan megírva, de az is csak azért, mert a DEC-től lelécelő szakemberek írták, és ebből él a MS a mai napig.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)