"Történelmi csúcs: 68 ezer dollár felett a bitcoin árfolyama"

Részletek itt.

Hozzászólások

Játékbefektetésem állása:

+790%

trey @ gépház

Ebben a riportban szerintem minden benne van amit egy értelmes ember gondol erről. Nem állítom, hogy nem lehet vele keresni, de azt igen: hülyeség az egész *coin.

https://novekedes.hu/hirek/novekedes-hu-a-trend-fm-en-podcast-6056f68fd…

https://novekedes.hu/hirek/novekedes-hu-a-trend-fm-en-podcast-6056f68fd…

informatikai valami, nem értek hozzá, ellopják a zinterneten, meg pendrájvon meg a vincseszteren. 

 

https://novekedes.hu/hirek/a-kriptodevizak-szarnyalasarol-es-volt-jugos…

nem tudunk róla semmit, csak hogy egy viszonylag modern valami

viszonylag modern informatikai valami vs. tulipánhagyma :D

Tamás a saját bevallása szerint se igazán ért hozzá. miért hallgassunk rá? engem egyébként nagyon emlékeztet azokra akik régen megmondták hogy billentyűzet nyomkodásból (aka informatika) nem lehet megélni, meg most aktuális trend hogy a youtube nem munka, abból nem lehet megélni és stb. stb. ja meg abból se lehet megélni, hogy játszol. ezek egyike se jött be. miért lenne ez most másképp?

egyébként annyit hozzátannék, szerintem beszéljünk összeségében a kripto piacról, itt már régen nem csak a bitcoinról van szó. nyilván a jövőbe senki se lát, szerintem nem lehet kijelenteni 100%ra azt hogy ez lesz a jövő, - de a jelenlegi trendek alapján mégis igen erősen így tűnik - de azt sem hogy nem ez lesz.

nézz utána mondjuk egy VeChainnek, de én nem fogok olyan ember szavára adni aki kimondja hogy nem ért hozzá. márpedig az első linkeden ez történt. ha nem ért hozzá honnan tudja biztosan hogy lufi? azért mert tulipánhagyma? hát nem túl meggyőző. 

Persze, hogy utálom a bitcoin sikerét. Nem örülök egy olyan devizának, amely ennyire hasznos az emberrablóknak, zsarolóknak és így tovább. Azt hiszem, szerényen azt kell mondanom, hogy az egész rohadt fejlesztés undorító és ellentétes a civilizáció érdekeivel. 

Warren Buffett

akkor ezentúl utálhatjuk a dollárt is vagy a forintot is. a pénz undorító!

én nem tehetek róla hogy nem tudsz olvasni. kérdezted mit old meg a kripto, mondtam minek nézz utána, csak egy példát adtam meg, hogy milyen értéket adhat. de igazából nem érdekel engem, mindenki azt csinál amit akar. majd az idő megmutatja hogy öregednek majd itt a kommentek. 

Azt állítom hülyeség és a szememben értéktelen. Nem állítom azt, hogy nem lehet vele pénzt keresni. 

Ezzel mit is akarsz vitatkozni? Van kb 10.000 féle coin. Miért a legértékesebb a bitcoin? Mivel tud többet, mint a többi? Ugorjuk át az érzelmeket, hogy ismertebb, elfogadottabb, szeretik. 

Mivel jobb és mennyivel? Kifejezi az értéke ezt a különbséget vagy eltúlzott? 

En egy idoben rendszeresen bizniszeltem amerikaiakkal. A banki atutalas iszonyat draga volt, szerencsere volt paypal (ami azota hatvanyozottabban dragabb),

de meg europan belul is rendszeres volt, hogy a sepa atutalast elcsesztek. Volt ugy hogy hollandia->nemet nemzeti bank->magyar nemzeti bank->ceges bank volt a "sepa" atutalas eletutja. Olyan sapot szedett le a nemet nemzeti bank, hogy a vegen majdnem nekem kellett bevinni a malacperselybol.

 

Szoval en szerintem kisvallalkozasok kozott nemzetkozi viszonylatban a penz mozgasa nem megoldott a hagyomanyos rendszerben.

 

De valszeg en voltam a bena, meg mindenki akivel kapcsolatba kerultem.

 

De egy foldhozragadt peldat is mondjak:

A weboldaladra havonta irnal cikket es illusztracioval feldobnad, es az illusztratorod legyen mondjuk brazil.

Irdd le legy szives, hogy rajzonkent olyan 32USD, cikkenkent kb. 8-12 illusztraciot hogyan tudnad ertelmesen kifizetni neki.

Es ennek mennyi lenne a koltsege nalad, hogyha 32usd-t kellene braziliaba kuldened. Havonta atlagosan (32-320USD osszeget utalnal, mondjuk egy evig, amig bele nem unsz a cikkirasba).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Es ennek mennyi lenne a koltsege nalad, hogyha 32usd-t kellene braziliaba kuldened. Havonta atlagosan (32-320USD osszeget utalnal, mondjuk egy evig, amig bele nem unsz).

Transferwise-zal, ez a művelet (a 32-320 nálam havi 180 dollár lett) kemény 3-400 forint + amennyiért a bankodnál egy belföldi forintátutalás kerül.

Az en elmenyeim 2005-15 koruliek, es akkor ez meg nem letezett.
Ennek (transferwise) cegkent utana fogok nezni (kell-e szerzodes, mi a minimum forgalom/ho, stb, stb). Maganszemelyek kozott picit egyszerubb mindig.

(bar a cryptoval cegkent se egyszeru bajlodni)

De ettol meg egy letezo problemara adott megoldast a crypto penz. Az mas kerdes, hogy lehet, hogy a vilagnak azota sikerult meghaladnia ugyanezt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Most már Wise néven keresd őket, nem kell semmi alap forgalom vagy ilyesmi. És cégesen is lehet használni, debit kártya van hozzá (virtuális is), már teamet is kezel. Revoluttal ellentétben (szerintem) egyértelműbbek a költségek, van magyar nyelvű ügyfélszolgálat telefonon kb. 5x segítőkészebbek mint egy átlag bank.

Ha _nem_ BTC tranzakció az, amivel el tudod adni adott esetben, akkor nincs BTC-d, egyszerűen az egyik másodlagos piacon vettél valamit. A különbség az, mintha mondjuk vennél fizikailag 10 gramm aranyat, amit akár a zsebedben is tudnál tartani vagy lenne a zsebedben egy papír, hogy van valahol egy aranyrúd, amiből 10 gramm papíron a tied.

A kérdés továbbra is az, hogy ha valakinek át akarsz utalni BTC-t (akár azért, mert pénzzé akarod tenni), akkor mekkora a transaction fee. Ha ez a BTC aktuális transaction fee (néha-néha ez 100-200 USD), amit fizetsz és BTC-ben fizeted a miner-nek, akkor van BTC-d. Ha ennek töredékét fizeted és nem is BTC-ben és nem a miner-nek, akkor nincs BTC-d.

ha a walletomban azt látom hogy van benne 1BTC, akkor az kié? tekintve hogy ebből ez az egy van a világon.

Ha a wallet-ben látsz egy papírt, hogy van egy kiló aranyad, akkor kié az arany? Tekintve, hogy fizikailag nincs nálad az arany és egy van belőle a világon.

hát én úgy tudom, hogy minden token egyedi és egy van belőle, tehát ha az én hw walletemben van 1 btc, akkor az olyan mintha a zsebemben lenne a 10g arany. nyilván fizikailag nincs nálad, a blokkláncon tárolódik az infó, hogy hol mennyi van.

Most miért teszel úgy, mintha nem értenéd? A helyzet egyszerű: vagy valóban birtoklod a BTC-det, de akkor csak drágán tudsz vele fizetni, vagy valaki más birtokol BTC-t, amit te nála lefoglaltál magadnak, és cserkészbecsszó ad neked, vagy annak, akire átruházod a jogodat annyi pénzt, amennyi a pillanatnyi árfolyama amikor újra pénzre szeretnéd váltani.

valóban nem értem, igaz csak nem régen kezdtem a dolgot. ha kint van hw walleten a btc-m akkor ki az akinél le van foglalva és cserkészbecsszó igértet ad nekem? rá tudsz mutatni? transaction fee valóban sokba kerülhet, de ajánlom figyelmedbe ezt a kommentet.

Ha kint van HW walleten, akkor az a tiéd, ezzel senki nem vitatkozott, ebben az esetben viseled az eladás esetleges magas költségének kockázatát, illetve nem túl kifizetődő gyakori tranzakciókat csinálni.

A második rész azokra vonatkozik, akik valamilyen befektetési platformon vásároltak bitcoint, de az sosem járt saját walletben.

Kérdés az, hogy ha az OTP valamiért összemegy, akkor időben pénzzé tudja-e tenni, lesz-e, aki megveszi, satöbbi. Semmi baj ezzel, hogy csak papír van nálad arról, hogy van valamid, csak ne tévesszük össze azzal, hogy van is valamid. Ingatlan vs ingatlanbefektetés értékpapír; arany vs arany értékpapír.

tehát úgy gondolod hogy eljön a nap amikor van áram a bolygón és számítógépek is és egyik napról a másikra azt mondjak az egész kriptó témára hogy a mai nappal lehúzzuk a rolót?

bocsi srácok nem gondoltuk komolyan a kriptopénzeket, az nftket, a defit, IT JUST A PRAAAANK!

tehát úgy gondolod hogy eljön a nap amikor van áram a bolygón és számítógépek is és egyik napról a másikra azt mondjak az egész kriptó témára hogy a mai nappal lehúzzuk a rolót?

Nem, de eljön az a nap, amikor mondjuk tömegek jönnek rá, hogy lófaszra se jó a BTC és elkezdik eladni. Na, akkor esni fog az árfolyama és ezzel egyidőben növekedni fog a tranzakciók költsége, mert nem lesz elég bányász, aki elvégezze a tranzakcióval járó munkát.

Nem a crypto a probléma önmagában, hanem a BTC az, ami irreálisan túl van fújva és irreálisan sok energiát igényel a működése. Közel 1000 milliárd dollárra van jelenleg értékelve és nincs mögötte semmi, ami ezt a piaci értéket indokolná, azon kívül, hogy tömegek érzik úgy, hogy van valamilyük, de tulajdonképpen semmire nem használják, mert a mindennapi életben használhatatlan. Játszani jó, nyilván.

Nem vagyok kripto hivo, sot! De azert erdekes egy olyan cikket linkelni ami keveri a milliot a milliardal : "Átlépte a 100 millió dollárt Warren Buffett" , "így a bennük meghatározó tulajdonnal bírók részvényeinek értéke nőtt 100 millió dollár fölé" .

Ranezesre ez is baromsagnak tunik : "hisz a világ összes tőzsdei részvénye együtt ér 100 milliárd dollárt."

Én a tartalékaim 20%-át (hét számjegyű összeg forintban) tartom két éve Ethereumban és 300%-on áll, mert elég későn szálltam be, de meg vagyok vele elégedve és nem aggódom miatta.

Én először $400-on szálltam be, de elkövettem azt a hibát, hogy csak százezres nagyságrendben vásároltam. Amikor meg már rászántam magam, hogy hét számjegyű összeget rárakjak a megtakarításokból, addigra feljebb mentünk. De, mondom: nem panaszkodom, mert hosszú távú befektetésnek szántam és már most jóval jobban hozott, mint bármi más és még messze a vége! ;)

Jó neked. Tényleg nem sajnálom, hogy valakinek valami bejön. De ez a bitcoin akkor is egy baromság, és egy káros valami. Lényegében olyan, mint a szerencsejáték-függőség, hogy a sok dolgozni nem akaró szerencsétlen ettől a MLM/piramosis humbugból várja a megváltást, hogy majd munka nélkül meggazdagszik. Még szomorúbb, hogy még ennyi idő alatt sem tanultak belőle, nem lett már az egész évekkel ezelőtt betiltva. Nem tudom minek kell majd történjen, hogy elérjenek oda, hogy globálisan betiltsák. Addig viszont szedni fogja az áldozatait. Egyelőre még úgy látszik, hogy jól gurul a szekér, de mindenképp lesz egy borulási pont, azt garantálom. Biztosabb, mint a halál. Kérdés, hogy mikor következik be. Egy másik biztos pont: addig viszont egyre több ember fog beszállni, egyre nagyobb hájpja lesz, és ez minél tovább gerjesztődik, mint folyamat, a vége annál csúfosabb és látványosabb bukás lesz, annyival több ember fog annyival több pénzt elbukni rajta. És nem, nem fogok akkor sem kárörvendeni, hogy én megmondtam, az egy szükséges rossz lesz majd, amolyan törvényszerűség. Ez a lényeg, hogy aki buta, vagy hiszékeny, az mindenképp a saját kárán fog csak tanulni, ahhoz meg a kárnak be kell következnie, nincs mese.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

12 éve ezt hallgatjuk, hogy mindenki óriásit fog bukni. Mikor, újabb 12 év múlva? Hát, felőlem jöhet! Mindenesetre közben meg elég komoly szolgáltatási üzletágakat húztak fel a smart contract és egyéb háttérrendszerekre, úgyhogy ez a teljes bukás már meglehetősen kétséges számomra, ismerve ezeket a dolgokat.

Hát igen. Ezt már hallottuk.

Csak a kérdésem az, hogy ha az államok korlátlanul nyomtathatnának pénzt, akkor Orbán Viktor miért nem vette már meg az egész világot. Érted? Csak a pénzt kellene nyomtatni hozzá nem?

Hogy értsd a különbséget. Egy modern pénz a keresletére (növekedés-csökkenés) a forgalomban lévő pénz mennyiségével reagál. Ezért hülyeség, amit írtál.

A kriptok erre nem képesek. Egy kripto a keresletére csak az árfolyamával tud reagálni. A mennyisége fix. (vagyis növekszik, bizonyos időközönként).

Amit még nem láttunk - legalábbis nagyobb kripto esetében - hogy mi lesz, ha csökken a kereslet. Mert ugye - bár az emberi hülyeség határtalan - korlátlanul nem tud nőni.

Én látványos pukkanásra számítok, amikor ez bekövetkezik, de majd meglátjuk.

Kicsiben már vannak akik megtapasztalhatták:

https://99bitcoins.com/deadcoins/#nnbitcoins-deadcoins-list

"persze, az usa dollar mogott pl a penznyomtato teljesitmenye!" - Azért az az egész világról "lehúzott" gazdasági teljesítmény, 5-6 milliárd ember munkája ellenérték egy részének elsajátítására alapul. (Azt tudva, hogy bármikor, bármennyi pénzt újra és újra egy tollvonással lehúzhatnak róluk, egy darabig még nyomtathatnak dollárt bőven.

I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men.

-Sir Isaac Newton, (South Sea stock)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

... milyen pénzügyi- és egyéb szolgáltatások vannak ma már az Ethereum, vagy a Polygon, stb. hálózatok mögött?

En kivancsi vagyok milyenek es mennyien hasznaljak ezeket.

Arra is kivancsi vagyok, hogy 2020-ban miert itt tartottunk bankszamla/bankkartya hasznalatban (https://www.portfolio.hu/bank/20200126/magyarok-szazezreinek-meg-mindig…) es ennek fenyeben milyen sebesseggel fognak terjedni az altalad emlitett szolgaltatasok/halozatok.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A több tucat ilyen közül egyet kiemelve:
DeFi - decentralizált finanszírozás ("hasonló", mint a banki kölcsön). Ez egymagában jelenleg 150 milliárd dolláros piac volt október 26-án.

Hogyan lehet penzugyi szolgaltatast alapozni egy olyan eszkozre aminek az erteke ennyire instabil lehet?
Gondolom meg mindenki emlekszik a svajci frankos kolcsonokre, azert vettek fel az emberek, mert olcsobb volt a torlesztoje mint a forint v. euro alapu kolcsonoknek es stabil volt, addig amig csinalt valamit Svajc (nem vagyok penzugyi szakember) es a torleszto hirtelen ketszer-haromszor annyi lett.

Mi tortenik a decentralizalt finanszirozassal arfolyam kilengesnel? Hirtelen 2-3-10x annyi bitcoint vagy akarmilyen penzt kell beletolni?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Az lenyegtelen menyi a valto szam.
Ha nagyot akkarsz mondani, akkor mondhatsz pl olyat hogy cryptoba tobb penzt tartanak az emberek mint az Applebe.
Csak 14 szer er tobbet az osszes USA reszveny, mint  ameny penz cryptoban van.

A nagyobb kep:
https://www.marketwatch.com/story/this-is-how-much-money-exists-in-the-…

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

kezdem azt gondolni hogy a bitcoin nem csak egy lufi, hanem egy akkora lufi ami ha kipukkad magával dönti az egész világot

és a döntés hogy kipukkad-e egy kis csoport kezében van, és ezzel jól lehet zsarolni az államokat hatalmi harcban

illetve jól lehet vele kényszerítőzni

 

szokásos recept: generáljunk valami kibaszott nagy szart amit nem tudnak megakadályozni

kontrolláljuk, zsaroljunk vele, használjuk a hatalmi sakktáblán

Valaki leírná hogy működik ez a bitcoin a gyakorlatban? Világos, hogy van rá protokoll, de azt a protokollt kik implementálják? Hogy lehet mindenféle állami szervtől független? Hol vannak (milyen országokban) azok a gépek amelyek a chaint tárolják?

a központokat node-nak hívják, ezekből akár te is tudsz futtatni az otthoni gépeden, sajnos a tárhelyigénye igencsak megugrott, valahol 340 gigabájtnál jár. Ezek a node-ok tárolják mindig az akutális blokkláncot. A bányászok pedig kapnak egy véletlenszerű feladatot. Aki legelőször megoldja ezt a feladatot, az állítja össze a következő blokkot és kapja érte a jutalmat. Ekkor az új blokk bekerül az összes node-ba és kezdődik elölről. [Ebből adódik, hogy akár egy ősrégi processzorral bányászva is lehet olyan szerencséd, hogy azzal bányászod ki a blokkot! Ezt hívják bitcoin-lottónak]

A protokollt a bitcoin közösség tartja egyben, mostanában viszonylag vitamentesen, az utolsó nagy szakadás 2018-ban volt, akkor jött létre pár bitcoin leágazás (un. fork) Ezek külön kriptopénzként folytatták tovább az életútjukat.

Maga a protokoll önszabályozó, attól függően, hogy hányan bányásszák állítja be a bányászati nehézséget, így próbálja elérni, hogy mindig 10 percenként legyen egy új blokk. Tehát az utalások is 10 percenként íródnak jóvá (erre már van egy kerülőmegoldás, a lightning network, de a rendes nagy blokklánc csak 10 percenként kap új blokkot)

https://bitnodes.io/

Itt böngészheted, hogy nagyjából hol és mennyi node fut, de 11600 darab van belőle, nehéz lenne manipulálni szándékosan (bár elméletben lehetséges, de őrületes számítási kapacitás kell hozzá) Kisebb coinoknál (ETC) hajtottak már végre sikeres blokklánc-manipulációt, amivel elérték, hogy bizonyos coinokat többször tudtak "elkölteni".

Órákat lehetne még erről beszélni, de szerintem a kérdésed megválaszoltam.

Minden bitcoin tranzakció fizetős. A fee-t, a költséget azt az aktuális blokkot kibányászó kapja meg, tehát az utalási költséget fogja az üzemeltető megkapni. 2140 körül fog elfogyni az új bitcoin, de szerintem már 1-2 évtizeden belül a bitcoin maga döglött lesz, lesz egy helyettesítője, ami okosabb, jobb, olcsóbb, gyorsabb, zöldebb. Az ethereum pont félúton jár ahhoz, hogy azzá váljon, de szerintem valami harmadik fogja ezt a szerepet eljátszani.

1-2 éve volt egy hír, hogy valaki utalt 0.1 bitcoint, viszont elrontotta az utalást (ne menjünk bele, hogy hogy) és a maradék egyenlege, valami több tucat bitcoin az ment a fee-be, vagyis a kibányászó kapta meg. Az egy jó blokk volt :)

Szerkesztve: 2021. 11. 10., sze – 08:14

Nekem mutasson valaki egy globális (de legalábbis nem kis helyi mikrocég), működő, pénzt termelő, munkahelyeket létrehozó, értéket teremtő, élelmiszert-gyógyszert-üzemanyagát-akármit előállító, forgalmazó, szállító, ... whatever, céget, cégcsoportot, ami core businessként cryptozik. Valamire. Akár belső folyamataiban, belső elszámolásában, bármiben. Rengeteg óriási lehetőséget vizionáltak már a cryptokkal, és én hiszek is nekik, csak a gyakorlatot hiányolom az egész játékból.

Startupok és R+D cégek kizárva. Tőzsdék kizárva. Crypto szolgáltatást nyújtó cégek (akik elhitetik veled hogy kell neked pl. BTC és tessék itt van az egyszerű módja annak hogy ...) kizárva. Olyan céget keresek, ami valami értelmes dolgot hoz létre.

Köszöntem!

(nem vagyok én crypto ellenes, csak mindig azt keresem, hogy az önös érdeken és játékon túl mikor kezdjük el végre valamire tényleg használni).

akkor en ertettem felre a corebusiness Gyuszk fele definiciojat.

nekem mondjuk teljesen jo ez a fajta kolcson platform. "ugyanolyan" mint a bank: csak a hazam helyett a cryptomat teszem be fedezetnek (50% LTV-vel), es kapok erte usd(c)-t, vehetek hitelre 4k TV-t/iphonet/notit/akarmit es akkor torlesztek amikor es annyi amennyit akarok (hello elotorlesztes!)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

terminalodik ofc. de 50%-os LTV-vel ahhoz 34k$-ig kene esnie. ha nincs hirtelen nagy flashcrash, akkor nincs para: ingyen lehet tovabbi fedezetet berakni egy gombnyomassal, vagy vissza torleszteni, lenyeg hogy tartozas < fedezet erteke.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

igen, csak ez nem hoz létre semmit, nem csinál semmit a kérdező definíciója szerint. Az, hogy dollárszázezreket termel az alapítónak, az nem hasznos. Az, hogy majdnem tucatnyi teljes munkaidős fejlesztőt és családját lát el nyugati szinten, az sem.

Csak valami megfoghatót hozzon már létre, süssön egy kenyeret! Nem baj, ha éhenhal, csak szaladjon, mint a mérgezett egér.

Nagyszüleim tempója ez, hogy nem baj kisfiam, csak munkahelyed legyen! 12 éve nincsen, még most kezdik elfogadni.

Nem az a kérdés, hogy lehet-e vele pénzt keresni. Lehet. Ha ügyes vagy, gusztustalanul sokat lehet.

Az a kérdés, hogy a kezdeti felszopás (~= ez váltja majd meg a világot, a blockchain minden más technológiát kivált, stb.), elkezdett-e már materializálódni. Engem nem zavar, ha nem, teljesen valid irány a tőzsdézés is.

Mivel jobb ez mint ha a gyarto siman digitialisan ala irna minden egyes uveget ?

A gyarto siman kitoltheti a gyartas korulemnyeit es hogy ok hova kuldtek,
de ketlem, hogy szallitasi lanc minden eleme boldogan scannelne uvegeket egyesevel.

Azon kivul ha 1000 igazi piad, siman lecopizod a cimket es maris van 10000000,
lehet a vasarlo ki sem szurja, hogy vannak cimke ismetlodesek.
Vagy el fogjak varni hogy vasarlo, jelentse hogy addot QR-codos piat megitta ?
Minek hozza crypto currency, block chain ?
GDPR szerint meddig tarolhato hogy mit ittam ? ;-)

 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Hat, amikor utoljara nagyobb mennyisegben kellett rajuk boot campes windowst telepitenem, akkor meg feherek voltak.

Volt par ismerosom, akiket a szinten felhajpolt ismeroseik radumaltak ezekre a gepekre, aztan amikor szembesultek vele, hogy nem olyan, mint amit megszoktak, jott ez a kerulo megoldas.

Bevallom, azota nemigen volt dolgom almas gepekkel.

Pont ezért nincs értelme. Mert az egyetlen dolog, ami miatt él, hogy "igazi" pénzt lehet vele keresni. Anélkül nem érne szart se. Ha a FIAT-Bitcoin átváltás lehetősége megszűnne (eleve nem abban mérnék az értékét, hogy mennyi az árfolyama dollárban), akkor csak egy értéktelen bithalmaz maradna az egész.

ugyanez igaz a parnaban tartott forintra is

A parnaban tartott forint es a bankszamlan tartott forint kozott ilyen esetben van barmilyen kulonbseg? Szerintem nem megszokott dolog otthon tartani sok keszpenzt. Az arany betiltasanak kb. mekkora eselye lehet es hogyan ernek ezt el? Jelenleg is sok minden be van tiltva megis megvasarolhato illegalisan.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A Forintot sok helyen elfogadják jelenleg, a dollárt még több helyen. Nem csak az az egy értéke van, hogy át tudod váltani más pénzre. A BTC-nek meg kb. ez az egy (kivéve El Salvador). Még a drogdealernek se tudnál BTC-ben fizetni, ha nem kapna érte dollárt a végén.

"Az, hogy dollárszázezreket termel az alapítónak, az nem hasznos."

Az valoban nem, mert honnan is jonnek azok a dollarszazezrek? Csak nem az uj befektetoktol?

A kerdezo szerinti hasznos felhasznalas pl. az lenne, ha a bankszektort kihagyva BTC-vel fizetne egy vegyipari uzem az altala felhasznalt alapanyagokert. Ebben az esetben a kriptopenz mozgasa nem onmagaert van, hanem egy valos, letfenntartashoz szukseges tevekenyseg ellentetelezesekent cserel gazdat.

"Az, hogy majdnem tucatnyi teljes munkaidős fejlesztőt és családját lát el nyugati szinten"

Ez meg nagyjabol annyira hasznos, mint pl. a szerencsejatek. (Felreertes ne essek, az sem felesleges, hiszen van ra igeny es fizetokepes kereslet. Idonkent meg nehanyan rabsznak.)

A kerdezo szerinti hasznos felhasznalas pl. az lenne, ha a bankszektort kihagyva BTC-vel fizetne egy vegyipari uzem az altala felhasznalt alapanyagokert.

 

A sebességét tekintve egy sarki Tesco forgalmával se tudna lépést tartani, nemhogy egy világméretű fizetési rendszert kiváltani.

Ha jól emlékszem, talán Indonéziában van a teljes földnyilvántartási rendszer Ethereum alapra rakva. Ha venni/eladni akarsz földet, akkor nem kell közjegyző, ügyvédek, fiszem-f*szom, hanem smart contracton keresztül rendezik az eladást, amit a decentralizált hálózat tart nyilván.
De évek óta használják a bankok nemzetközi utalások tranzakcióihoz az XRP-t (Ripple) is, mert jóval gyorsabb, olcsóbb nekik, mintha végigmegy a pénz a hagyományos tranzakciós láncon.
https://fintechzone.hu/ripple-kriptovaluta-blockchain-deviza-atutalas/

Gondolom a 400 magánrepülős meetingen a bányászat nem volt téma, csak hogy mennyivel többet kéne adóztatni a dolgozó fehér embert.

Szerkesztve: 2021. 11. 10., sze – 12:32

Kedvencem az a balfasz "neves pénzügyi szakértő úr" (neve most nincs meg, de nem is érdekes), amelyik azt állította, hogy a BTC sose megy 50K USD fölé. Soha.

A valóság: 68K

Ennyit a pénzügyi szakértő urakról.

trey @ gépház

Tulajdonképpen mi tartja vissza az embereket attól, hogy mindenkinek legyen saját coinja? Tetszik érteni a problémát? 

Limitált ugye a BTC darabszáma és magas a tranzakció költsége. Addig van értéke, amíg vannak olyanok, akik szerint van értéke.

Nem ugyanazt a célt szolgálja? Nem helyettesítő termék?

Nem, a BTC-t önmagában például nem tudod értelmesen mindennapos fizetésre használni, olyan magasak a tranzakciós költségek és az átfutási idők. Alapvetően másodlagos piaca van, ahol kell egy harmadik fél vagy harmadik rendszer, amelyben megbízol (például a Lightning network). Teljesen más, mint az Ethereum (ami jóval többet tud, mint a BTC) vagy pláne más, mint a DogeCoin, ami viccnek indult.

Ahhoz, hogy valaminek megértsük az értékét nem hagyhatjuk ezt figyelmen kívül.

Ahogy az adott dolog működését és gazdasági hasznát se lehet figyelmen kívül hagyni, amikor az értékét akarod megérteni. 

Az hogy mennyire értékes ha jól értem inkább a hálózat nagyságától függ. Vannak az Ethereumnál is szofisztikáltabb megoldások, de ha nincs aki használja őket nem sokra menni velük. Egy egész jó cikk erről (címe félrevezető, kellően részletesen leírja ezeket is): https://seekingalpha.com/article/4452010-bitcoin-energy-usage-isnt-a-pr…

nem rossz ez egy kamupénztől :D bár az a szemem sír amelyik VGA-t akar venni. A másik meg nézi a coin pénztálcáját és azt mondja jó van ez így :D

Volt, oszd el kettővel, hogy meg tudd hol jár, eltelt 75 nap. :D

sudo mount -o ro /hup.hu

akkor már soha többet nem lehet ennél több?

Szerintem arra gondolt, ha esetleg ma akartad volna megvenni a tegnap kinezett dolgot akkor lehet felul kell vizsgalnod az anyagi helyzeted, hogy tenyleg ki tudod-e fizetni. Lehet varni kell a vasarlassal es nem tudni meddig.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Gondolod, hogy csak 1 BTC-t vagy annak egész többszörösét lehet csak vásárolni?

Termeszetesen nem, a kerdesemre nem feltetlenul vartam (pontos) valaszt, mivel nem igazan van kozom kinek mennyi loveja van ilyesmire.

Neked viszont tudok tenni egy bejelentest. A bitcoin-al kapcsolatban altalaban nem tul pozitivan szoktam megnyilvanulni, mivel nem latom benne a fantaziat es a mogottes erteket, bar a technologianak valoszinuleg lesz majd valamikor ertelme. Igy hogy ne teljesen kivulallokent jarjon a szam, januar 25-e ota 0.001 BTC boldog(?) tulajdonosa vagyok :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Alig tobb mint fel evvel kesobb pedig 20.700.

Ti bevasaroltatok mar, vagy lesz ez meg kevesebb is?