29 éves a Linux kernel!

Címkék

Linus történelmi bejelentése:

Linus Benedict Torvalds

Aug 25, 1991, 10:57:08 PM

to

...

Hello everybody out there using minix -

I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and
professional like gnu) for 386(486) AT clones. This has been brewing
since april, and is starting to get ready. I'd like any feedback on
things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat
(same physical layout of the file-system (due to practical reasons)
among other things).

I've currently ported bash(1.08) and gcc(1.40), and things seem to work.
This implies that I'll get something practical within a few months, and
I'd like to know what features most people would want. Any suggestions
are welcome, but I won't promise I'll implement them :-)

Linus (torv...@kruuna.helsinki.fi)

PS. Yes - it's free of any minix code, and it has a multi-threaded fs.
It is NOT protable (uses 386 task switching etc), and it probably never
will support anything other than AT-harddisks, as that's all I have :-(.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 08. 25., k – 15:30

I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and
professional like gnu)

Azon gondolkodtam, hogy mi ennél is nagyobb lett volna belőle, ha nem csak egy hobbinak indult volna :D

and it probably never
will support anything other than AT-harddisks, as that's all I have :-(.

És ha lett volna legalább egy SCSI diszkje :D

trey @ gépház

Az, hogy nem volt SCSI diszkje, azt mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy volt időszak, amikor lehetett olyan kernelt fordítani amiben egyedül SCSI-diszk driver volt (ATA nem), de SCSI-kontroller driver viszont nem :-( Viszonylag kevéssé volt jól használható.

Jobban belegondolva, tényleg ez volt az igazi férfivá érésem meghatározó pontja, nem az első önállóan megalkotott és működő sendmail.cf pár évvel korábban - ahogy eddig hittem. (Hol volt még akkor M4-gyel autogenerált tapicskolós babzsákfejlesztés!)

Én csak addig használtam sendmailt, amíg az eximet meg nem találtam. Igen, láma vagyok meg fiatal. DSelecttel is csak párszor telepítettem Debiant, mert utána már volt APT. :)

Nekem szerintem az egyik első katartikus élményem a Mortal Kombat I elindítása 386DX40-en 4MB RAM-mal. (Mint az közismert 8MB kellett neki, és a DOS4GW megfelelő paraméterezésével be tudtam állítani swap file használatot...:))

Nekem szerintem az egyik első katartikus élményem a Mortal Kombat I elindítása 386DX40-en 4MB RAM-mal. (Mint az közismert 8MB kellett neki, és a DOS4GW megfelelő paraméterezésével be tudtam állítani swap file használatot...:))

Amikor még csak hercules monitorom volt, tartottam egy kisebb gyűjteményt mindenféle CGA (és talán EGA?) emulátorból*. Néha, némelyik jó volt arra, hogy az eredendően nem herculesre, hanem mondjuk CGA-ra írt játékok elinduljanak vele, nyilván a CGA szemkápráztató (egyszerre látható) 4 színe helyett csak kettővel (fekete - borostyán, imádtam). Viszont ha sikerült a beavatkozás, bizony én is örültem magamnak ;)

* valaki írhatna róla pár szót, hogyan lehetett ezt DOS-os TSR-ekkel megoldani... emlékeim szerint a hercules és a CGA videómemória címe is eltért stb.

"Azon gondolkodtam, hogy mi ennél is nagyobb lett volna belőle, ha nem csak egy hobbinak indult volna :D"

Ha nem hobbinak indul, akkor ott tartana, mint az OS/2, vagy az Amiga OS... vagy egyéb más rég elfelejtett kísérlet. ... vagy rosszabb esetben olyan förmedvény keletkezett volna belőle, mint az Android vagy az IOS. ... természetesen fizetősen, mint a Windows.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2020. 08. 25., k – 19:27

Szerintem nem lett volna belőle semmi, mint az azóta indított megszámlálhatatlan mennyiségű világmegváltó projektből. Sokat segít, ha egy feladat scope-ja belátható.

szerk: ez az első hsz.-re akart válasz lenni.

Nagy különbség azért hogy 29 évvel ezelőtt még a ma ismert szoftveres (és hardveres) dolgok jórésze nem létezett, sokkal kevesebb user volt, kevesebb ötlet, kevesebb minden. A mai világban "minden" fel van találva, talán a cloud-kapcsolt szolgáltatások és szoftverek voltak a következő nagy hullám, de érezhetően fogy az oxigén az új ötletek előtt.

Szerintem ha Linus később születik, de véletlenül pont ugyanazt kezdi el írni amit anno elkezdett, akkor rövid úton a tanszék archívumában végzi a dolgot, és valami más lenne a helyében.

Egyetértek. A Linuxnak az volt a szerencséje, hogy jókor jelent meg, jó időben. Pont terjedt az internet használata, növekedett a szerverekre való igény, és a Unixok meg jogilag problémások voltak a licenc, névhasználat miatt, így kapóra jött, hogy volt egy kompatilibis, unixlike rendszer, ami hivatalosan sem volt Unix, szabadon lehetett terjeszteni, de ugyanazt meg lehetett valósítani vele, így mindenki rákapott, akinek ilyesmire volt igénye. Aztán ugyan később a BSD-k helyzete is tisztázódott jogilag, meg rendbetették licencügyileg, de akkor már késő volt, mert a Linux uralkodott.

Ha ma jelenne meg, a sok BSD meg miegyéb mellett nem sok esélye lenne. Nem azért mert rossz, hanem mert ahogy írod, már minden fel van találva, és már nem jó időben jelenne meg. Sokszor csak ennyin múlik valaminek a sikere. Bár szerintem Torvalds akkor is sikeres ember és híres programozó lenne, csak mondjuk nem a Linux miatt emlékeznének rá, de a git meg miegymást akkor is feltalálta volna, így mindenképp befutott volna, ez a része semmiképp nem a szerencsének köszönhető.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Aztán mégis kiderült, hogy olyannyira portable 386-tól eltérő platformokra, hogy már a 3.8-as verziótól kezdve nem is támogatja az i386-ot. Persze megértem a döntést, kódot szabadítottak fel vele, aminek már úgyse volt gyakorlati haszna, egy 3.7-es kernel is olyan lassú 386-oson, hogy használhatatlan, részben a proci, nagyobb részt a kevés RAM miatt. Nem mintha AT hard disk-et sokan használnának ma már.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

i386-ból egyetlen utasítás nagyon hiányzik, ami a 486-ban jelent meg: https://www.felixcloutier.com/x86/cmpxchg
Ez fontos, mert egyetlen megszakíthatatlan utasítással lehet szemaforozni.

Ahogy írtad, az i386-nak már sok létjogosultsága nincs, ellenben a fenti utasítás hiányában sok macerát okoz a kernelben, libc-ben, ...

Ebben egyébként az a vicces, hogy én élénken emlékszem, mikor az első 486-osom lett, akkor a az x86 referenciákat bújva a CMPXCHG tűnt az egyik legfeleslegesebb, marketingesek által kitalált, látszólag semmire nem jó utasításnak. Aztán ezekről derül ki később, hogy ezek miatt időtálló-e valami vagy nem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Gratulálok, szép kerek évforduló! :-)

Viszont lassan el kell kezdeni szervezni a 30 éves jubileumi bulit... :)

Örülök hogy kb 1 idős vagyok a kernellel, csak októberi :)

Akkor most lehet majd olyan pólót is venni, aminek az lesz a felirata, hogy idősebb vagyok, mint a Linux-kernel? :D

Nagyon jó időben, nagyon jó helyen volt egy nagyon okos és nagyon bátor ember, aki valóban megváltoztatta a világot.

> Sol omnibus lucet.