A MicroG fejlesztésének hivatalos támogatója lett az /e/ Foundation

Gaël Duval, a Mandrake Linux (napjainkban Mandriva) megalkotója azok számára indította el /e/ nevű okostelefon ROM-ját, akik meg akarnak szabadulni a Google-től (Android) és az Apple-től (iOS). Az /e/ LineageOS fork. Az /e/ mögött álló alapítvány ma bejelentette, hogy hivatalosan támogatja a MicroG fejlesztését.

A MicroG-t 2015-ben hozta létre Marvin Wißfeld. A microG a proprietary Google library-k szabad- és nyílt forrású implementációja, egy Google Play Services helyettesítő Android operációs rendszereken. Lehetővé teszi az androidos okostelefon-felhasználók számára a Google Mobile Services szolgáltatásokhoz való hozzáférést, miközben azok eszközei kevésbé követhetők. Így a MicroG és a /e/ Foundation céljai valahol közösek: a privát szféra védelme az legfőbb célok között szerepel.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Kicsit szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy ilyen szerveződések lépést tudnak tartani a Google zárt fejlesztéseivel. Bár a veszély szerintem eltúlzott. Kína miatt ugyanis az app-fejlesztők többsége nem engedheti meg magának, hogy egy ekkora piacot veszni hagyjanak. Ott pedig Google mentes Android világ van és lesz is. 

A Huawei konfliktus arra mindenképp jó, hogy az alternatív G mentes Android jelentős forrásokkal bíró cégtől hátszelet kapjon Kínán kívül is. 

A probléma nem is csak az, hogy lehessen Google-függetlenül alkalmazást írni, hanem hogy csomó szolgáltatást a google központosított (pl push notification). Ettől persze lehet kényelmesebb fejleszteni, de példánál maradva minden értesítés átmegy a google szerverein, ami vet fel kérdéseket. Ilyen téren lehet előnyös egy alternatív megoldás, de nekem még nagyon kiforratlannak tűnik a micro g, könnyen le lehet rohasztani. Azért drukkolok neki.

Rosszul látod a dolgokat: a microG nem G mentes Android, hanem a gapps alternatív implementációja, ami közel sem arról szól hogy kiírtsuk a G -t a telefonról, hanem arról szól, hogy az alkalmazásokkal elhitessük hogy ott van, pedig valójában nincs.

Ezzel szerintem jottányit se tettünk hozzá a G mentes Android céljához (már ha létezik ilyen cél), hanem még tovább erősítjük egy alternatív módon.

Egyébként szimpatikus a projekt de nagyon-nagyon nyögvenyelősen halad a fejlesztés, és ha ez nem változik számottevően, akkor nyugodtan keresztet lehet rá vetni, mert már most évekkel le van maradva. És amit tud, annak is egy jó része bugos.

Egyetlen egyszer sem írtam le a microG szót. Sőt pont szkepticizmusomnak adtam hangot a cikkbeli témával kapcsolatban. 

Az viszont tény, hogy Kína piaca létezik és nagyon nagy. Az pedig egy google-mentes világ. Arról nem vagyok meggyőződve, hogy minden gyártó microG-t használna arrafelé. De az biztos, hogy minden Android app ami nem valami Gmaps kiegészítés vagy más Google szolgáltatáshoz ezer szállal kötődő app az bizony működik Kínán belül google-mentesen. És természetesen ezért Kína miatt a világ többi részén is életképes egy G-mentes Android eszköz. Nem valószínű, hogy ez a közeljövőben változna.

Ha csak a Google-től akar valaki megszabadulni, akkor vehet Huawei P40-et is. :)