Windows 10-en akár harmadával is visszaeshet az Edge böngésző memóriaigénye

A Microsoft Edge webböngésző fejlesztői csapata arról számolt be, hogy a Windows 10 2020 májusi frissítésével olyan memóriakezelési fejlesztések érkeztek, amiket az Edge böngésző kiaknázva, az lényegesen kevesebb fizikai memóriával is beéri:

With the Windows 10 May 2020 Update, Microsoft Edge has leveraged the Windows segment heap memory improvements now available for Win32 applications to manage memory more efficiently. Early internal testing results of devices on the May 2020 Update are showing a memory usage reduction of up to 27% when browsing with Microsoft Edge. Individual device performance will vary based upon configuration and usage, but the lower memory usage is expected to create a better experience.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 06. 18., cs – 10:38

Úgy tűnik, hogy nem csak az Edge. Mivel az Edge Chromium-ra épül, a Chromium fejlesztők rájöttek, hogy a Segment Heap használatával a Chromium is profitálni tud ebből:

https://chromium-review.googlesource.com/c/chromium/src/+/2163163

A szövegkörnyezetből az jön le, hogy a Microsoft nem nagyon kommunikálta e változás előnyeit az open source fejlesztőknek, ők maguk próbálnak rájönni innen-onnan összeszedett infók alapján. Ami ha így van, szomorú :(

Értem, hogy az Edge valahol a Chromium|Chrome versenytársa a böngészőpiacon, viszont a Chromium|Chrome nélkül az Edge sehol se lenne. Azt hiszem az lenne a korrekt, hogy az ilyen fejlesztéseket előnyeit a Microsoft saját maga adná át.

trey @ gépház

Én pont úgy értettem a második linked alapján, hogy egy nem MS fejlesztő rájött, hogy marha nagy az overhead-je a default heap-nek, és felvette a kapcsolatot az MS fejlesztőkkel tavaly októberben, hogy ugyan legyen már egy API amivel ez a "segmented heap" bekapcsolható legyen:

"Assigning to myself since I am coordinating with Microsoft to try to get an API to opt-in to the segment heap. CCing a relevant Microsoft developer."

Idén májusban public lett ez az API. Edge már használja, Chrome még nem mert van némi ettől független probléma az új SDK-val.

Nekem ez nem tűnik annyira gáznak.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Mindig rácsodálkozok, hogy mekkora pontenciálok vannak a szoftverfejlesztés területén.

Amikor a bloat már elviselhetetlenné válik, érdekes módon mindig lehet karcsúsítani a dolgokon.

Nem tudom ki hogy böngészik de most pakoltunk el egy Core2Duo gépet amit egészen idén júniusig használt a nejem windows 8-cal és latest chrome -al, és sosem panaszkodott. Nyomta rajta a fácsét, youtubeot, gmail webes felületét, munkahelyi weboldalakat, meg mindenféle random cuccot. Az igaz, hogy nem volt villámgyors de a használhatóság keretein belül volt bőven.

Igaz, nem is nyit ki 350 ezer tabot, hogy aztán csodálkozzon hogy "jaj memória, jaj chrome, jaj bloat".

Nekem van még most is használatban egy Core2 T6570. Ez 2.generációs core2, 45nm Penrynn, igaz csak 800Mhz FSB, és csak 2,1Ghz dual core. A cpu cserét már évek óta halogatom T9800-ra...

Hát akár FB, akár Youtube, fájdalmasan lassú. Pl. YT már a 360p videókat is alig bírja vinni framedrop nélkül, köszönhetően VP9 és tsai codec-eknek, illetve a browserek botrányos bloat-jának. Emlékszem voltak anno mindenféle rejtett kapcsolók ffox about:config-ban deaktiválni a VP8/VP9/H.265-öket, de már nem emlékszem hol.  Natív videólejátszóval viszont minő meglepetés, kb 30%-al kisebb a CPU terhelés ugyanannál a videónál. Mondjuk a VLC is szépen belassult 15 év alatt. Na Annó 15 éve ennél öregebb generációs core2 1,8Ghz vitte simán YT-on a 480p-t és talán már 720p is ment 10 éve. Most meg már nem.

Szóval kellene a kontextus amögé a core2 mögé... 

Így van. Ahogy gyorsul a hardver, relatív úgy lassul a szoftver, így az ember kb. semmit sem vesz észre a baromi nagy fejlődésből.

Ma is ugyanannyi idő alatt végzem el a számítógépen a munkámat, mint 20 éve. A munka jellege nyilván más, de egy videónézés, zenelejátszás, levélírás, nyomtatás, hasonlók nem változnak, csak a körítés-

Nekem egy Core i3-2348M-es 4 magos 2.3 GHz-es laptop CPU-m van, az ember azt gondolná, hogy milyen gyors, 256 GB SSD-vel, de pl minden rohadt lassan boot-ol, ezekhez képest. És ez a szoftverek hibája elsősorban, nem a vasé.

Persze, hogy a szoftverek hibája. Ezek ellen jó a minimalista Linux, esetleg BSD. Terminálos, keyboard only workflow, minimál WM. Hasítanak ezek a megoldások a full blown DE GUI-khoz képest, 1/10-e a memóriahasználat és prociterhelés, sokszorosan gyors betöltési és bootidők. Nekem most egy i5-2520M-mem van, ez épp úgy 2 mag, 4 szál, 35 W TDP, 3MB cache, ahogy a te i3-ad, csak van benne pár extra (VT-d, AES, vPro) és felturbózik 3,2 GHz-re. Bár az enyémen a Win10 sem szalad rosszul, kb. 6 mp-es bootidő (Gyors Indítás ki van kapcsolva, bootmanagertől mérve az asztal teljes betöltődéséig), minden elég gyorsan betölt, böngészés közben sem lassú.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A napokban üzemeltem be egy régi laptopomat kíváncsiságból (FuSi Amilo Pro V3205, C2D T7200, 2GB RAM - friss Arch friss KDE-vel). Youtube 480p-ben ~40% proci terheléssel viszi a vieókat, szerintem ezzel nincs baj. 720p-ben mág framedroppol, érezhetően sok neki. A natív videó lejátszás viszont teljesen jól megy, hirtelen 720p-s filmet próbáltam ki (30-50% proci), meg 1080p-s tlefonnal készített videót(50-70% proci).  
Egyértelmű egyébként, hogy a multimédi az achilles ina ezeknek a régi vasaknak, meg a browserekben futó javascriptes vackok. Pl egy google calendar megnyitása kimaxolja a procit vagy 10 másodpercre, utána lehet használni. 
 

En nem tudok csak 1-2 fullel dolgozni. Ticket rendszer 3 tabon, wiki, Nagios Dashboard, ez 5 tab, ami egesz nap nyitva van. Es ezek melle nyitok on-demand dolgokat (Twitter, GMail, Calendar, stb), amik rovidebb-hosszabb ideig nyitva vannak.
Aztan vannak durvabb napok, amikor 15 kulonbozo weboldal, Google-bol 6-8 talalat nyitva van, mert epp debugolok egy problemat.

Es ertem, hogy ez relative sok, de Chrome eseten lattam mar olyat is, hogy 2-3 megnyitott tabnal megevett 2-3 GB memoriat meg egy procimagot, ami szanalmas.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

400 tab alá akkor tudok menni, ha erőszakkal nekiállok néhányat kilövöldözni. Aztán 1 óra múlva már megint visszajön ugyanennyi :)

Androidon az Edge 99 tab fölött váltott át SHOCKED smiley-ra, de mióta azon is chromium alapúra váltottak, 99 után csak simán eltűnik róla a számláló.

Ezt is meg kellene csinálni. Hoppá, még azt is. Közben bejött ez. De ennek meg prioritása van a többi fölött. Ha van rá időd, ezt is nézd már meg. Lécci csináld meg ezt gyorsan.

Emelett: elromlott ez, keresni kéne szerelőt. Ha már így lehúznak, meg tudom javítani magam? Hol találok hozzá alkatrészt? Kéne menni valahová a hosszú hétvégén. Mi a baja a macskának? Ez a bolhaírtó tényleg szar a NÉBIH listája szerint?

Hoppá, 400 open tab.

Közel a segítség, van már Rust based frontend framework: https://yew.rs/docs/ :D És van már golang kezdemény is, bár még nincs túlhypeolva. Egy-két év, és a JS mehet a levesbe.

Edit: Bár így belegondolva 99%, hogy nem a JS alkalmazások eszik meg a memóriát (nagyon-nagyon ritka kivételtől eltekintve), inkább a weblap nem optimalizált részei, mint óriási képek, videók és barátaik. Szóval nyilván a webassembly nem segít majd a memória problémán. De gyorsan fog lefutni a gomb villogtató kód :P

Epp ellenkezoleg. Az a baj, hogy a weboldalak JS kodjainak nagy resze bloat, mert igy vagy ugy, de nincs kontroll afelett, hogy mit huznak be. Pl ha be kell huzni egy Adverticum-szeru JS-t, abba semmi beleszolasod nincs, mekkora hulladek omlik rad, mert vagy kered a funkcionalitast, vagy nem. Ugyanez, ha nem optimalizaljak pl a Bootstrap frameworkot, hanem behuzzak az egeszet, meg meg +4 tovabbi frameworkot is. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

En EDGE-t kiprobaltam, tok jo, megy gyors, de a vendor lock (csak microsoft accountal lehet belepni) arra kesztetett, hogy tobbet el ne inditsam. 

Amugy chrome vs EDGE vs chromium memoriahszanlat dobbenetes (utobbi javara) Mindenki probalja ki maga, mi kell neki, de akinek gyorsasag, es csak browser kell, annak eselyesen az utobbi fog kelleni :)

Szerkesztve: 2020. 06. 18., cs – 12:49

Előbb azért telepítsük fel, mert nekem tegnap frissült a Windows, de még mindig a régi Edge vánszorog alatta, majdnem írtam, hogy elcseszték az optimalizálást, mikor rájöttem az ikonból, hogy ez még a régi IEdge :)

PS: már meg is történt a frissítés, így azért már fürgébb :)

Amúgy emiatt a "segment heap memory improvements" miatt van balhé a driverekkel?

Szerkesztve: 2020. 06. 18., cs – 15:29

A híresztelések ellenére azért figyelnek a vendorok az optimalizációra, lásd pl. V8 pointer compression. Érdemes elolvasni a cikket már csak azért is, mert bemutatja a zsakutcákat is, amivel megpróbálták a teljesítményt az eredeti szintre visszaállítani. Végül az eredeti teljesítmény 98%-a jött össze ~20% memória csökkenés mellett.

A Microsoft gondolom liszenszeli a Google-től a Chromiumot  az Edge-hez. Arra kíváncsi lennék, milyen az információcsere oda és vissza.

Nem hiszem hogy külön "kell" licencelni a Chromiumot a Google-tól. Azt bírom elképzelni, hogy a Chromium licence meghatározza, hogy mit illik visszaforgatni a natív Chromium forrásba a saját hozzáadott fejlesztéseidből. Mondom ezt úgy hogy igazából nem néztem utána, de egy nyílt forráskodú cuccnál nekem ez lenne a természetes.