Új viselkedési szabályzatot jelentett be a FreeBSD projekt

Címkék

2018 elején frissült a FreeBSD Code of Conduct (CoC) dokumentuma, ami akkor nagy vihart kavart. Az akkori verzió a Geek Feminist CoC-ja alapján készült, így nem mindenki fogadta repeső örömmel. A FreeBSD fejlesztői közösség kb. 35%-a elégedetlen volt a 2018-as CoC-val, 34% semleges volt vele szemben és csak 30% jelezte elégedettségét vele kapcsolatban.

Az új CoC az LLVM CoC-ra alapul. Ez már a fejlesztői közösségből visszajelzők 63%-nak tetszik. Megtalálható itt. A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

De már kezdődik a cimmogás:

The previous version of the FreeBSD CoC was based on the Geek Feminism CoC which put enforcement much of in-your-face. I liked that. Something else I miss in the new CoC is some explicit attention for trans- and non-binary rights: Geek Feminism puts that front-and-center as well. I must admit that when that CoC first showed up in my FreeBSD world I had to ask “what’s a deadname!?” And that was an education, and now I know.

So while I’m happy that the FreeBSD community (which I’m part of) continues to take Codes of Conduct seriously, I’m a bit apprehensive about the new wriggle-room. Time will tell, and we’ll have a new democratic round for the CoC in due course.

trey @ gépház

Ez az egész CoC vacakolás úgy ahogy van időpocsékolás. Elveszi az időt a normális munkától, amit az ilyen projektek végezhetnének, feleslegesen hozzák be a PC-séget az open source világba, plusz kiadások a szervezeteknek ha tartanak CoC "betartó" csapatot...

A nyílt forrású közösségek ezelőtt is arról szóltak, hogy bárki jöhet és segítheti a munkát, akár névtelenül is. Most ez a baromság jött az LMBQT2ASCII... idiotizmussal mert akik ide sorolják magukat olyanok, mint a vegánok... Nem bírják megállni, hogy bárminemű beszélgetésben ne fogalmazzák meg, hogy hát ők mások.

Kb onnan indult az egész, hogy volt egy "special snowflake" aki úgy gondolta beszáll az egyik projektbe. Összetaknyolt egy olyan minőségű kódot, amit még bottal sem piszkálna meg senki, majd mikor visszautasították a kódja miatt, akkor bedurcizott és biztos csak azért nem fogadták a kódot, mert ő más, különb mindenkinél, számára csak pozitív visszajelzés érkezhet, mert ő ilyen.

Meg most őszintén, most nem mindegy nekik, hogy melyik CoC(k)-ra épül adott projekté? A lényeg ugyanaz... Max egyik nem fejti ki részletekbe menően az apacs helikopterekre vonatkozó sértő dolgokat.

 

Igazából az összes ilyen f*szság röviden és nem több oldalon keresztül taglalva:

  • Ne sértegesd a másikat!
  • Ne becsméreld a másik kódjának minőségét! Konstruktív kritika megengedett!
  • Ne személyeskedj! Neked semmi közöd a másik hovatartozásához, etnikumához, nemi identitásához!
  • Az új személyeket ne küldd el egyből a halál f*szára!
  • Ha nem tetszik, tudod merre van az ajtó!

5 sor!!! Ennyiből megvan a lényege! Nem kell kifejteni mind a 3245 fajta elmebete... akarom mondani nemi identitást.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

De miért kell ehhez felsorolni mindent? Ilyen hovatartozású, ilyen nemű, ilyen betegsége van... Nem! Egyszerűen MINDENKIRE vonatkozik. Nem kell kiemelni senkit, mert ezzel csak az látszódik, hogy ők kiemelt szerepet kapnak, mindenki más, aki meg nem tartozik eme csoportokba már lényegében hátrányosan vannak megkülönböztetve.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Ugy hulyeseg az egesz, ahogy van, koncepciostul. Szomoru, hogy erre megy el az ido/energia.

Hard times create strong men.

Strong men create good times.

Good times create weak men.

And, weak men create hard times.

picsogni en csak benneteket latlak

zsurpubik:)