Moduláris dizájnnal támad a Fairphone 3

Meg a hangzatos "the phone that cares for people and planet". 450 euró. Részletek a itt.

Az /e/ smartphone OS-es Gaël Duval nem zárkózna el egy Fairphone-os együttműködéstől.

Hozzászólások

A második fairphone fejlesztésekor sokat olvastam róluk, tőlük, nagyon érdekesnek tűnt, és egyúttal szégyenteljesnek is éreztem, hogy kb. senki nem foglalkozik azzal, hogy honnan van az amit eszik, iszik, használ. Rohadtul örülnék, ha többen hallanának arról, hogy a Nestlé milyen embertelenül szemét, vagy hogy egy csomó ritka földfém kitermelése körül több gépfegyver van, mint lapát. De tudom, volt a véres gyémántokról is szó, jól sejtem, senkit nem érdekel azóta már?

pl. aramkortervezesnel nem hasznalsz tantalkondit.
A pyra projektnel ez egy sarkallatos problema volt.

Vagy pl. a Tesla az akksijaiba nem tesz kobaltot. "Virtually 0%". Szoval valamennyi meg mindig van benne, de folyamatosan csokkentik.
Persze naluk inkabb a penz mozgatja a dolgokat, es a zold az csak martas a pr-en.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az a jó, hogy nem rögtön túlzással kezdesz, így konstruktív lesz a beszélgetés.

Szerintem azért elég sokan hallottak a véres gyémántokról (hollywood azért tett érte), vagy csak úgy általában a sweatshop-okról, ..., és nem, nem azt mondtam, hogy ne vedd meg, azt mondtam, hogy miután hallasz egy ilyen történetet, szerintem érdemes lenne megnézni, hogy amit veszel, az honnan származik, milyen áron készült el, főleg amikor telibe hallod róla a történetet. Nem kell aggódnod, nem táblákat lóbáló zöld vagyok, aki majd korlátozza még a fingást is, nem kell túlozni. De van amiről sokan tudnak, és pont mindenki szarik rá tovább, mert az a kényelmes.

"De van amiről sokan tudnak, és pont mindenki szarik rá tovább, mert az a kényelmes."

Attól tartok a dolog ennél jóval bonyolultabb.

Egy átlagember eleve nehezen tudja megítélni, hogy mi milyen mértékben jelenthet veszélyt a környezetre. Addig rendben, hogy szerves oldószert nem borogatunk élővízbe, de például a mostanság divatos mikroműanyaggal kapcsolatban sokkal nagyobb a káosz a fejekben. Az átlag magyar számára valószínűleg az első talányos kérdés az lesz, hogy mégis mitől lesz jobb a bálnáknak, ha ő nem kér a piacon zacskót a paradicsomhoz. Egyáltalán hogy a viharba kerülhetne az ő zacskója az óceánba? És minden zacskó egyformán rossz, vagy van jó és rossz zacsi? És ha igen, akkor melyik melyik?

Aztán ott vannak problémának maguk a "környezetvédők". Azért használtam idézőjelet, mert egy csomóan láthatólag annyira csonthülyék a természettudományokhoz, hogy nagyjából a dogmák szintjén, de legalábbis érzelmi alapon kezelik a azokat a kérdéseket, amelyekkel kapcsolatban bevatatottnak érzik magukat.

De ha ez nem lenne elég, láttam már konkrétan csaló céget, amelyik "a Föld megmentését" tűzte ki célul egyébként nemlétező termékével, meg láttam olyan környezetvédő szervezetet, akik tulajdonképpen aktuálpolitikát csináltak környezetvédelem helyett és a mindenkori "széliránynak" megfelelően szakértettek meg kérdésköröket.

Szóval vannak itt fura dolgok.

---
Science for fun...

A modern kor emberének, aki a modern kor vívmányait használja (vagyis nem barlangban lakik meztelenül és zuzmókat eszik), el kell fogadnia, hogy minden kényelmének ára van. A létének ára van. Valakik és valamik az életükkel fizetnek, hogy élhessen. Igen, ebbe ember, állat, Föld beletartozik.

Ezen filozofálgatni? Jobb dolgom is van ennél. Pusztuljon, aminek pusztulnia kell! Nekem ne jöjjenek fotelfilozófusok! Akinek ilyenre ingerenciája van, az menjen, szakítson a társadalommal végleg, várja az őserdő, a barlang.

--
trey @ gépház

Azt mondod ez a lehető világok legjobbika, és lenézed a "hitgyülit"? Beszippantásról beszélsz, közben azt mondod, hogy hát, ez van, nincs megoldás, egy olyan korban amikor pont a fentebb mások által is leírt módon jobb körülményeket sikerül kialakítani a legtöbb embernek? Ezért kérdeztem, hogy akkor ez kőbe van vésve, végtelen szenvedés jár annak aki születése előtt nem dob 3-nál nagyobbat, vagy esetleg nem alaptalan a felvetésem, hogy lehetne majdnem mindenkinek jobb?

Technológiai témájú oldalt üzemeltetőként, technológiai szakmából megélve, rajongva a technológiai dolgokért, elég fura lenne a számból más vélemény.

A témára visszatérve, üdvözlendő, hogy moduláris, üdvözlendő, hogy van, akiknek ez egy opciót ad. Nálam nem szempont a modularitás a választásnál.

Bár nem vagyok biztos benne, hogy nem beszélünk el egymás mellett. Nem értem pontosan mi a célod egy telefonbejelentés alatt ezekkel a mondatokkal.

--
trey @ gépház

Annélkül, hogy hinnél abban, hogy van jobb, nem nagyon van okod cselekedni, hisz minden jó úgy ahogy van, minek változtatni. A gyakorlatiasságot megelőzi egy cél, ami felé cselekszel. Vagy te csak bedobod a kávét, és csinálod amit kell, mert miért is? Csak úgy? Mármint nem szeretnél mondjuk éhen halni? Hát akkor végülis meg akarod változtatni a világ működését magad körül, hogy ne halj éhen, nem? :)

Ne haragudj, de leírtam már párszor itt az oldalon, hogy miket teszek a környezet védelme érdekében. Számtalan dolgot, a szelektív hulladékgyűjtéstől, a veszélyes anyagok megfelelő kezelésén át, hogy saját bögréből iszom a kávét, meg üvegből a csapvizet. Hogy nem szemetelek stb.

De nem vagyok hajlandó ezen kívül azzal foglalkozni, hogy az Intel meg az AMD miért homokból gyárt processzort és miért nem reggeli harmatból stb.

Értem, hogy a Facebookon, az Instán meg a TV-ből a trendiség miatt dől ki ez a téma, fogalmatlanok lájkolják, nincs olyan - saját maga szerint legalábbis - magára valamit adó influencer vagy blogger, aki nem sírja tele a netet a témával, de hadd döntsem már el magam, hogy mennyire engedem belerántani magam az ilyen jesuismetoojajaföldmileszmostszivárványtmindenhova közösségi recskázásokba.

--
trey @ gépház

Mondtam én, hogy nem döntheted el? Mondtam én, hogy nem teszel semmit a környezetedért? Speciel nem értem hogy jött ide a környezet, én az etikátlan munkakörülményekről írtam, és arról, hogy ha már valamiről tudja valaki, hogy nem elfogadható körülmények között készült, akkor van felelőssége. Jött rögtön a túlzás, hogy mi lesz a következő, a levegő :) ? Nem, nem az agyatlan "sírjunk az amazonas-ért" posztokat éltetem, mert ott pont az hiányzik, hogy "és akkor most hogyan tovább?", és tényleg csak elcseszi a hangulatát mindenkinek aki látja, azt mondom, hogy ha van egy probléma, és arra vannak megoldások, de legyintünk, mert "áááh, nem elég kényelmes", akkor azért nem lehet azt kijelenteni, hogy mindent megtettem amit tudtam. (Biztos van amire nem jó a Fairphone, mielőtt még elkezdené valaki, hogy de ezt vagy azt nem tud, és az neki fontos, arra próbálok nézőpontot adni, hogy oké, de akkor tudd, hogy ennek mi a valódi ára.)

1 - van a vegetáriánus életmód, lehet róla vitatkozni, de nem úgy néz ki, mint ami nem élhető, hosszú távon is

2 - el tudom fogadni, hogyha a növényekre is kiterjesztjük a beszélgetést, van mindig valaki akinek szívnia kell, bár bioszból nem vagyok képben, van-e olyan élőlény, ami nem másik élőlényt eszik meg (akár részben, pl. termését, bár ez nem feltétlen károsítja a növényt)

3 - ebben a szálban én emberekről írtam, munkakörülményekről főleg, nálunk még nem dolgoznak baromfik, de ha nálatok bevált, szólj! :)

"Pusztuljon, aminek pusztulnia kell!"

Ez egy érthető, bár eléggé csalóka gondolat - általánosságban mindenképpen. Neked nem sok ráhatásod van a történtekre, így végül is könnyű kimondani a fenti gondolatot. Viszont amiért neked nincs ráhatásod, holnapra simán lebonthatják melletted a világot is a nagyok. A mai technológiának picsafüst elérni ezt a lebontást belátható időn belül, a szándék már megvan hozzá - akarom mondani az érdektelenség. A filozofálás másra hárítása szerintem teljesen okés, hozzáértő és tenni tudó emberekből kéne egy kicsit több. Az ő dolguk lenne. Dehát Bandi fentebb írt a "csaló cég" lehetőségével egy mondatot, nekem pedig általánosságban ez a véleményem. Szóval a zöldülés mára élősködés.

Amúgy ha valamely mammutcéget érdekelné a dolog, akkor máshogyan állítaná elő a termékeit. Drágább lenne jaja, dehát ha az utca emberét valóban érdekelné a dolog, akkor kifizetné (én mindenképp). Vagy ha a kormányainkat valóban érdekelné a dolog, akkor kezet nyújtana a mammutoknak, hogy a bekerülési költség ne legyen elrettentően magas. Vagy a vagyonokban úszkáló zöldszervezetek nyújtanának segítséget, ha valódi munkát végeznének. Vagy a kormányok esetleg megelégelnék az élősködést, és a zöldek elvett pénzén ígérnének támogatást az előállító vállalatoknak a valódi zöldülésért cserébe - itt kellene először NERezni, nem máshol.

Dehát ezekből úgysem lesz semmi, hiszen a segítség az átlagember részéről pl. egy "imádkozz az Amazonasért" bejegyzéssel kifullad. Nagyobb szintről meg egy kis (jól megtervezett) pénz-mozgatással van vége, hiszen ha jól csinálják megfialnak a zöldhasúak. Persze csak látszólag zárul le a történet, hiszen valódi ténykedés nélkül csak rosszabb lesz minden amit a zöldlobbi megérint.

#úgyismegdöglünk

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az informatikus kezdje mindjárt azzal, hogy felmond és elmegy egy tanyára biogazdálkodni. De amíg nekem valaki interneten keresztül, számítógépen osztja, hogy bele kellene gondolni a dolgokba, hogy miből vannak...

Az informatikai eszközök előállításához és üzemeltetéséhez használt környezeti erőforrások, az elpazarolt elektromos áram stb. mellett minimum álszent hozzáállás itt a "gondoljunk bele".

--
trey @ gépház

Én nem azt mondtam, hogy minden elektronikai termék rossz, főleg nem azt, hogy ami már itt van, azt is szent tüzek emésszék el, legnagyobb hülyeség lenne, használjuk pont arra, hogy javítsunk a rossz helyzeten aminek részben eredménye az adott eszköz. Az az informatikus, aki pl. egy jobban működő céget segít abban, hogy kevésbé ismételje meg a múlt problémáit szerintem nettó pozitív, én csak azért nyitottam ezt a szálat, mert azt látom, hogy amikor tudunk egy problémáról, akkor is a nagy többség elkapja a tekintetét, nem konfrontálódik.

Egyébként köszönöm, hogy bizonyítottad a fenti kommentjeiddel ezt :).

Nem minősítettem, azt mondom, hogy bemutattad, ahogy tapasztalatom szerint sokan gondolják, hogy hát, ez van, így is jó, nincs mit tenni, meg különben is. Nincs azzal gond, hogy nem egyezik a véleményünk, tévedhetek, minimum részben, csak még ellenérveket nem nagyon kaptam, ezért kérdeztem, hogy akkor ez így alap szabály az univerzumunkban, hogy mindig valakinek írgalmatlanul meg kell szívnia, kutya kutyát eszik, ennyi? Erre bedobtad, hogy hát ha nem tetszik mehetek szektákba, nem javaslod, de ezek szerint nincs is más lehetőség?

Azt viszont én is mondhatnám, hogy nem értem mi miatt folytatod a beszélgetést, amikor leírtad, hogy szerinted nincs értelme erről beszélni.

"ezért kérdeztem, hogy akkor ez így alap szabály az univerzumunkban, hogy mindig valakinek írgalmatlanul meg kell szívnia, kutya kutyát eszik, ennyi"

Nem tudom, hogy történelemórákon mennyire figyeltél, de amióta az emberiség története íródik, ez így van. Voltak ennek megreformálására indított mindenféle elképzelések, kevés sikerrel. Van egy rossz hírem: ezen ember nem fog változtatni belátható időn belül. Értsd ezt úgy, hogy amíg 1-es típusba tartozunk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kardasev-sk%C3%A1la

--
trey @ gépház

A történelem a múlt, nem csak ismétlődik, van ám fejlődés is. Nem ugyan abban a formában élünk most, mint régen, ezek szerint van ami változtatható, de van ami örök (zéró összegű játék jellege az erőforrásoknak mondjuk)? Ezért kérdezem, hogy melyik könyvben, miben láttad ezt bizonyítva, ha már tényként kezeled? Hogy kapcsolódik a munkakörülményekhez az, hogy a bolygó vagy a nap erőforrásait fogyasztja egy civilizáció? A nap köré épített Dyson gömböt is építhetik munkások, mitől lennének jobban megfizetve?

A helyzet érdekessége, hogy kutatja biztos valaki, de közben mindenki aszerint cselekszik, ahogy erről gondolkodik. Viszont ez azt jelenti, hogy kb. mindenki csak tippjei alapján navigálja az életét. Viszont ez azt is jelenti, hogy nem kéne hatalmas magabiztossággal kijelenteni semmit, mert nagyon könnyen meglehet, hogy nem úgy van.

A 80/40-et ritkán hagyja el a vérnyomásom, nem kell aggódnod. Ne keverj azokkal, akik azt aki nem gyűjt szelektíven agyonvernék, erről próbáltam írni neked. Azt tartom érdekesnek, aki ismeri a kérdéskört (látott filmet, cikket, dokumentumfilmet róla) ÉS vesz gyémántot.

Amit te cimmogásnak nevezel, az részemről társalgás, próbálom megérteni a másik nézőpontját. NEM ráderöltetni akarom, amit írok, gondolok, hanem próbálom megérteni, hogy mit látsz másképp, mint én, hátha jobban el tudom mondani amit kéne szerintem látnod, hátha van valami amit én nem látok, ...

Természetesen, tőlem lehetsz 15dkg kolozsvári szalonna is, ha neked jó és nem baszlatsz vele. Szerintem nem ment át az egésze, vagy csak kiragadtál egy részletet. A lényeg: a gondolatrendőség elég szar ügy lenne, bár sajnos el fog jönni az is idővel. A legszarabb, hogyha a témában ma jönne akkor elvinne mint a szart, de nem a gondolataid miatt, hanem azért hogy kitegyenek egy műperrel az antizöld kirakatba. Ezután a reklám után ömölne a pénz hozzájuk. Miközben a téma velejét hasonlóan szarjátok le magas ívről, egy vadhajtáson ültök - közben mégis te magad lennél aki pénzt keres ezeknek a retkeknek.

Ui én nem vagyok zöldbuzi, de tőlem azért mégse rohadjon el minden. Sőt, ha lett volna lehetőségem olyan autót venni aminél kicsit komolyabb opció lett volna az előállításkori zöld prioritás azért nem 5.5-öt adtam volna, hanem 7-et. Örömmel. Ha azt mondanák, hogy a 7 ezerre esett villanyom visszamegy 10-11-re de nem füstölgő kémények ontanák a delejt azt is örömmel fizetem ki. Nem azért, mert rohadtul érdekel az egész, de a lányom jövője azért mégiscsak érdekel. Szóval önző szar vagyok, dehát 20 év múlva amikor eljön majd hozzánk a családjával puszilkózni nem úgy szeretnék, hogy a maszkot elveszem az arcom elől. Amúgy ezzel a szarönzőséggel lehetne mit keresni valódi zöldeknek, csakhát a jobb zsebbe érkező pénz nagyobb úr.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"a szándék már megvan hozzá - akarom mondani az érdektelenség" - inkább a pénz hatalmáról kellene beszélni, mert oda lehet visszavezetni minden jelentősebb emberi károkozást, egymásnak, és az univerzumnak is. (Egyedül a primitív körülmények nem annyira hatékony ösztönzők a kártételre.) - Mivel az ember elsajátító, kisajátító lény, - de a biológiai anyagokból felépülő más organizmusokra is többnyire jellemző ez a tulajdonság. - (Egyszerűen egy bugos algoritmus, amellyel leprogramozták ezeket.)

A probléma, amit én látok:

Keményen megdolgozom azért, hogy a munkámért pénzt kapjak és annak köszönhetően jobban éljek. Amikor a munkám elismeréseként kapott pénzt pedig szeretném arra költeni, amire van: az életem jobbá tételére, akkor egyesek bennem bűntudatot akarnak kelteni. Mire fel?

Ez egy szisztematikusan irányított (és propagált) dolognak tűnik nekem, ha konteós lennék, akkor arra gyanakodnék, hogy ez a felső réteg által gerjesztett dolog (féltik a jólétük), csak elő van adva úgy, hogy ezt az emberek "józan része" tolja.

--
trey @ gépház

Nem akarok én benned bűntudatod kelteni, sokkal sokkal jobb dolgom is lenne ennél, de van valami ami problémás szerintem, és meg kéne oldani, viszont egyedül nem tudom. Nem az a célom, hogy neked ne legyen, sőt, az a célom, hogy neked legyen továbbra is, csak másnak se kelljen megdögölnie érte.

Nincs azzal gond, hogy ha valaki konteókat ír le, csak írja elé, hogy nem konteós :). Na viccet félretéve, ugyan úgy rá lehet sütni konteóként erre a beszélgetésre, hogy veled van elhitetve, hogy nincsenek is gondok itt, maradjon csak a világ x %-a fos életkörülmények között, biztos megérdemlik mert rossz GPS koordinátára születtek, úgy van úgy van, nehogy utólérje több ember a felső 10^x-t.

Nagyon ellenszenves ez a végletekig menő hozzáállás. A barlanlakás meg az esztelen pazarlás között azért van még pár fokozat.
(Utóbbiról most az kollegina jutott eszembe, aki a minap a céges konyhában kinyitotta a melegvizes csapot, majd elment másfél percre túrni a fagyasztóba. Ez a lépés, tekintettel az álmennyezet felett lakó vízmelegítőre kevésbé indokolt, ezért kötsög módon be is szóltam, hogy mi lenne, ha elzárnád a csapot? Erre annyi volt a reakció, hogy "nem otthon vagy, nem te fizeted, mit foglalkozol vele". Az ilyen szintű rövidlátás ellen lenne jó tenni valamit.)

Most a mindenféle sirámaidat ne akaszd rám, mert kurván nem esek a pazarló kategóriába. Aki ismer, az tudja. Fogadd el, hogy vannak, akik az észszerűség határain belül tesznek meg automatikusan dolgokat, de kurván irritálja őket, amikor mindenféle alattomos céllal vagy szimplán együgyűségből egyesek túltolják a biciklit.

Érts, ahogy akarod.

--
trey @ gépház

Tudjuk, máshol már leírtad, hogy mit teszel, nem is kért rajtad senki semmit számon. Részemről álszentség is lenne, hiszen én is pont ott húztam meg a határt, ahol még én személy szerint elfogadhatónak érzem a kényelmetlenségeket.
Azt tartom károsnak, hogy néhány emberke rögtön azzal jön, hogy bármit változtatni a szokásainkon, életstílusunkon = barlanglakás. Ott a példa a postomban, hogy kb. mire gondolok, ha te ezt nem értetted meg, akkor kettőnk közül nem én vagyok az együgyű. És ezt értsd, ahogy akarod.

Nem nagyon értem, hogy ha leírtam, hogy milyen vagyok, akkor nekem mit példálódzol a pazarló munkatársaddal. Pont ott húztuk meg a határt kb. mindketten. Neked én nem barlangoztam. Leírtam kiknek szól.

Mit akarsz akkor tőlem? Hiszen kiderült, egy hangyafasznyival sem vagy nálam különb ezen a téren.

Vagy a különbség az lenne köztünk, hogy én őszintén leírom, hogy nem pofázok olyan dolgokról, nem lájkolok olyan dolgokat, amiket nem teszek és neked ezzel gondod van?

Nem gondolkodni kell ezeken, nem fórumokban okoskodni, nem lájkolgatni, repostolni.

Onnan indultunk, hogy "senki nem foglalkozik azzal, hogy honnan van az amit eszik, iszik, használ". Dehogy foglalkozok! Ösztönösen teszem amit teszek, de hogy ez töltené ki a napjaim? Lófaszt! Hazudnék ha azt állítanám.

És azt hiszem, hogy ha össze kell hasonlítani azt, aki őszintén bevallja vagy divathullámra felülve bohóckodik, akkor köszi, de maradok az elsőnél.

--
trey @ gépház

Írod, hogy rólad lehet tudni hogy milyen vagy, én nem tudtam, de nem is ezért írtam amit írtam. Viszont te leírod a divathullámot, közösségi "virtue signaling"-okat, egy kommentemre. Tudsz te bármit rólam, hogy már besoroltál ebbe a kategóriába? Nem értem hol láttad azt, hogy én leszóltalak téged, pont arról írtam, hogy SZERINTEM nem jól van az, hogy az emberek van amiről tudnak, és még annak ellenére sem foglalkoznak a problémával. Nem azt mondtam, hogy napi 2 óra olvasgatás kötelező innentől, és aki húst eszik az nem cigizhet, mert kvóta lesz, és tarkónlövés.

"szégyenteljesnek is éreztem"

Elég sommás véleményt fogalmaztál te ott meg. Szerinted szégyellje magát, aki nem gondol bele, hogy minek mi az ára. Akkor leírom egyértelműen: ki a faszt érdekel, hogy mi az ára? Ez az én véleményem és nem tudom miért kellene ezért szégyellenem magam.

Egy valami tartozik rám, a fogyasztói ára. Kifizetem, oszt' viszlát!

Értem, hogy te ránézel a lapos TV-re otthon és besírsz, hogy más miért nem gondol bele, hogy ennek mi az erkölcsi ára, meg milyen szégyenteljes, hogy én nem...

--
trey @ gépház

Ha eléd rakok egy véres autót, betört ablakkal, és te megveszed, elég esélyes, hogy orgazdaságban vettél részt, ez megvan? Hallottál már arról, hogy nem épp emberi körülmények között gyártanak ezt-azt? Ha ez után te nem gondolsz bele, hogy ez esetleg lehetne máshogy, azt szerintem nem jól teszed.

Egyébként az, hogy szerintem szégyenteljes, az nem gondolatrendőrséget jelent, ahogy elkezdtél vele dobálózni, hanem azt, hogy nekem ez a véleményem. Az csak lehet, nem? Leírhatom? Ok. Ez akkor megvan. Csinálsz amit akarsz, ahogy én is, ebben szerintem megmaradhatunk.

"Értem, hogy te ..."

Nem, nem érted. Leírtam, hogy kb. 2 éve, a fairphone 2-nél olvastam erről egy keveset, te meg bedobod, hogy napi két órát ezen gondolkozok, meg ránézve a TV-re, amiről biztosan tudod, hogy nem igaz, mert elolvastad. Ne láss bele többet, hogy rögtön vadzöld vagyok, ne rajtam verd le azt amit másnak szánsz. Attól, hogy röhejesnek próbálod bemutatni, hisztisnek a másik véleményét nem nagyon vagyunk előrébb, és nem lesz jobban igazad.

"Ha eléd rakok egy véres autót, betört ablakkal, és te megveszed,"

Nem veszek használt dolgokat. Az autóimat mind 0 kilométerrel vettem. A motoromat is. Szerencsére nem kell ilyen baromságokon törnöm a fejem.

Lépjünk át a teória világából a valóságba. A következő telefonod Fairphone lesz? Most mit használsz?

--
trey @ gépház

Azt nem tudom megérteni, hogy mitől baromság amit én mondok, mitől lesz bármi kritika feléd irányítva gondolatrendőrség.

Leírtam már többször, hogy nem attól lesz jobb a világ, hogy ÉN nem veszek meg valamit, sőt, még attól se, ha egy-két másik ember. Pont erről írtam fentebb, hogy az semmi változást nem hoz, hogy én rossznak tartom ezt, ezért tartanám jónak, ha többen tudnának róla, és azt főleg jobbnak tartanám, ha akik tudnak róla, nem vállrándítva mondanák, hogy de én megdolgoztam érte. Meg, de csak úgy tudtad így is megfizetni, hogy valaki más nem lett kifizetve, vagy te vállalnád helyette azt a munkát?

Zavaros ez az egész. Nem értem, hogy mit próbálsz elmagyarázni. Nem elég, hogy két helyre dolgozok, két munka után adózok, ezen kívül dolgozzak még valaki helyett, hogy neki is jó legyen? Pl. egy afrikai néger helyett, mert ő oda született?

Nem vagyon vágom, hogy mi a mondandód lényege. Te nem veszel mást, de én szégyelljem magam, mert nem gondolok bele.

Oké. Ígérem, majd ha nyugger leszek és lesz sok időm, bepótolom! Leülök majd és elgondolkodok minden tárgyon, hogy az mennyi afrikai néger rossz sorába került.

--
trey @ gépház

Pedig egyszerű az, amit mond: attól, hogy keményen megdolgoztál a pénzedért, még nem biztos, hogy amire költöd az rendben van.
Ne értsd félre, nem teszek egyenlőségjelet a fogyasztás és az emberölés közé, csak azért írok sarkított példát, hogy teljesen világos legyen: ha idegesít a szomszédod és felbérelsz rá egy bérgyilkost, az is jobbá teszi az életed, mégsem teszed meg.

"Pedig egyszerű az, amit mond: attól, hogy keményen megdolgoztál a pénzedért, még nem biztos, hogy amire költöd az rendben van."

Ki dönti el, hogy mi van rendben és mi nincs?

"ha idegesít a szomszédod és felbérelsz rá egy bérgyilkost, az is jobbá teszi az életed, mégsem teszed meg."

Nem nagyon értem, hogy hogyan jön a fogyasztáshoz az idegesítő szomszéd. Zavaros nekem ez az egész még mindig. Kifejted jobban?

--
trey @ gépház

Ha már így kérted, persze.

Odébb ezt írod:
"Keményen megdolgozom azért, hogy a munkámért pénzt kapjak és annak köszönhetően jobban éljek. Amikor a munkám elismeréseként kapott pénzt pedig szeretném arra költeni, amire van: az életem jobbá tételére, akkor egyesek bennem bűntudatot akarnak kelteni."

"Nem nagyon értem, hogy hogyan jön a fogyasztáshoz az idegesítő szomszéd."
Hoztam neked egy példát, hogy a kemény munkával megkeresett pénzed is el tudod költeni morális szempontból erősen megkérdőjelezhető módon. Direkt jeleztem azt is, hogy erősen sarkított példa, azzal a céllal, hogy átmenjen az üzenet.
Szerintem érted te, csak játszod az ellenkezőjét: ugye ha lelövik az idegesítő szomszédot, akkor többé már nem idegesít -> jobbá tetted az életed.

Egy másik kommentedben pedig:
"Egy valami tartozik rám, a fogyasztói ára. Kifizetem, oszt' viszlát!"

Azt már tudjuk, hogy téged mindez nem érdekel, de sokak szerint a munkások kizsákmányolása azért, hogy mi itt a világ szerencsésebb felén tonnaszám dobálhassuk ki a sok olcsó vackot a szemétre legalább annyira megvetendő, mint mondjuk egy elvégzett munkát nem kifizetni. Ők kardoskodnak amellett, hogy mindenki figyeljen oda, hogy az általa vásárolt termékek a nyersanyagok kitermelésétől az eladásig olyan helyen és módon készüljenek, úgy kerüljenek az üzletek polcaira hogy közben senki ne legyen igazságtalanul kihasználva (már látom, hogy a következő komment az lesz, hogy #define igazságtalan...). Ettől szerintem hosszú távon azt remélik, hogy a kereslet hiánya miatt előbb-utóbb eltűnnek a másként eljáró gyártók, kereskedők.

"Ki dönti el, hogy mi van rendben és mi nincs? "
Ez egy érdekes kérdés. Pár dologról rendelkezik törvény, a többi mindenkinek az igazságérzetére van bízva. A tiéd látszólag egészen mást diktál, mint az enyém. Neked viszont azt kellene megértened, hogy ettől még nem akarok benned bűntudatot ébreszteni, vagy téged bármiről meggyőzni, egyszerűen írásban közöltem a tiedtől eltérő véleményem.
Továbbá emiatt nem érzem magam nálad különbnek, felsőbbrendűnek, csak más gondolkodásúnak. De ha nem így lenne, és történetesen egy nemtörődöm, önelégült idiótának tartanálak, akkor szvsz ehhez is minden jogom megvolna. Te meg ezt lazán ignorálhatnád.

Mindig lenyűgöz az, ha valaki morális kérdéseket összemos BTK-ba ütköző bűncselekményekkel. Szép, ahogy te itt összehoztad a fizetésem tetszőleges elköltését egy gyilkossággal.

"Ez egy érdekes kérdés. Pár dologról rendelkezik törvény, a többi mindenkinek az igazságérzetére van bízva."

Milyen törvény rendelkezik a fizetésem neked - és más zsebemben turkálónak - tetsző elköltéséről?

Ha már turkálsz, hadd turkáljak én is. Te mire költöd a fizetésed? Éhezőknek utalsz?

--
trey @ gépház

"Szép, ahogy te itt összehoztad a fizetésem tetszőleges elköltését egy gyilkossággal."
Nem hiszem, hogy nem érted, meg kedvem sincs tovább magyarázni. Tudod mit? Nyertél. Hagyjuk.

"Milyen törvény rendelkezik a fizetésem neked - és más zsebemben turkálónak - tetsző elköltéséről?"
Ha már így felvetetted, van azért pár szolgáltatás, amit nem vehetsz igénybe és jópár dolog, amit nem vásárolhatsz meg.

Egyébként senki nem turkált a zsebedben. Én legalábbis biztosan nem kérdeztem meg, hogy mire költesz és nem próbáltam előírni, hogy mire költhetsz. Hol olvastál ilyesmit?

"Ha már turkálsz, hadd turkáljak én is. Te mire költöd a fizetésed? Éhezőknek utalsz?"
Bár nem turkáltam, de más topicban már írtam arról, hogy mi foglalkoztat és mit tartok annyira hasznosnak, hogy anyagilag is támogassam. Ha érdekel, keresd meg.

Kicsit erős a hozzám hasonlóan gondolkodókra hivatkozni, mikor azt sem tudod, hogy mit gondolok a témakörről.
Talán ha nem azzal lennél állandóan elfoglalva, hogy hogyan lehetne a tiedtől eltérő véleményt megfogalmazó kommenteket úgy csavarni, hogy a végén az jöjjön ki, hogy a sok tudatlan kötsög már megint belekötött itt treybe, és megpróbálja előírni, hogyan élje az életét talán észrevetted volna azt is, hogy sehol nem írtam, hogy egyetértenék cherockee mondandójával.
Valójában erről is az a véleményem, mint a környezetvédelem és takarékosság témaköréről: mindenki döntse el maga, hogy mi az, amin tud és hajlandó változtatni, mi az, amiről kész lemondani. Ha a végén üres lista jön vissza, még az is jobb, mint a "haha, én egyéniség vagyok, leszarom az ilyen trendi baromságokat ROTFLOL" hozzáállás. Utóbbiról hagy legyen már negatív véleményem. Ugye megengeded? (Vegyük észre, továbbra sem kényszerítek senkit semmire, csak elmondtam, hogy nekem ez nem tetszik. Ez egy fórum, beszélgetünk.)

A konkrét, hivatkozott kommentre válaszolva: tisztában vagyok vele, hogy az én _viszonylagos_ jólétem is részben annak köszönhető, hogy a világ másik felén olcsón termelnek. Alapvetően ezt nem érzem bajnak.
Információ hiányában lehetetlennek tartom minden termék megvásárlása előtt kideríteni, hogy az teljesen fair forrásból származik-e, és őszintén szólva kedvem sem lenne hozzá. De ha egy cégről más forrásból megtudom, hogy az pl. gimnazistákkal szereltet össze heti 70 órában, akkor az ő termékeiket nem vásárlom meg. Részemről ennyi.

"Ja, hogy akkor a témához semmi érdemi hozzászólni valód nincs"

Dehogynem. Annyi volt a felvetésem, hogy pusztán az a tény, hogy megdolgoztál a pénzedért nem jelenti azt, hogy _bármire_ költöd, az biztosan rendben van. Részemről ennyi volt a felvetés, aztán innen futottunk 500 kört, mert valamiért ezt te a személyed elleni támadásnak értelmezted.

Még, hogy én csűröm-csavarom... Szerencsére, amire eddig költeni akartam, arra csont nélkül tudtam. És leszartam, hogy hány ember él szarul miatta. Innen indultunk. Ez pedig - bármennyire is bántja a szemed - jogomban áll.

Amikor ezen nem találtál fogást - jaj, hát kemény az élet - elkezdtél BTK-s cselekményekkel meg mindenféle egyéb dolgokkal jönni, hogy nem vehetsz akármit. Jól van, Captain Obvious, haladhatunk tovább, hiszen ezentúl is meg fogom venni, amit szeretnék és továbbra sem érdekel, hogy püffedt hasú néger kisfiúk szájára légy száll, szeméből meg krokodilkönnyek potyognak (kedvelt érzékenyítő vágóképe a média bizonyos részének). Ettől nem fogok szarabbul aludni az éjjel.

Tudom, hogy kemény a mai pol. korr. világban szembesülni az ily mértékű őszinteséggel, de szokj hozzá, hogy nem mindenkit tud befolyásolni a média.

--
trey @ gépház

Ezt írtad: "aki a modern kor vívmányait használja (vagyis nem barlangban lakik meztelenül és zuzmókat eszik)"
A modern kor vívmányait is lehet használni pazarló és értelmes módon.

"Mit akarsz akkor tőlem?"
Annyit, hogy ne sugalld azt, hogy a takarékosság, tudatosság egyenlő a barlanglakással. Néhány őrültön kívül, aki átesett a ló másik oldalára senki nem vár el ilyesmit.

Részemről ez az egész nagyon távol van a divattól, meg a virtue signallingtól. A közeli barátaimon kívül eddig összesen ennek a fórumnak a közösségével osztottam meg a témáról alkotott véleményemet, és itt is név nélkül, egy nick mögül. Szerinted így néz ki az önfényezés, meg a divatból sorbaállás?

Ezek utána az viszont érdekelne, ontológiailag mi különböztet meg téged meg egy tiktok celeb influencert - ha már büszkén vállalod, hogy legalább annyira beleszarsz a világ folyásába.
A mondandód vége meg teljes baromság, csak itt európában már több ezer éve nem barlangokban él az ember, se nem az erdőkben. Senki nem lesz még csak unabomber sem attól, hogy ő most olyan kütyüt vásárol, ami nem arra optimalizált, hogy dobd el fél év múlva.

Pejoratív szó?!
Értem a mögöttes tartalmat, de azért jó volna helyén kezelni a dolgokat.

Hasonlóképpen bizonyos fórumtársunk írásaiban a "mérnök úr" kifejezés pejoratív értelemben történő hangoztatásához.

Elnézést, hogy szóvá teszem, de valahogy azt szeretném hinni, hogy ezen a fórumon azért többségében értelmes emberek vannak, és jó volna nem torzítani egyes szavak vagy kifejezések jelentését. Hasonló témakörökhöz (okkal) nem szoktam hozzászólni, de engem speciel zavar az ilyesmi.

"akkor mi a célod a fórumozással?"

Időtöltés, szórakozás, ontopik beszélgetés esetén ismeretek bővítése. De lássuk be, egy mobiltelefonról szóló topikban a "szegények, akik rossz sorba születtek, te meg nem gondolsz ebbe bele és az szégyenteljes" nem az az irány.

--
trey @ gépház

A kényszermunkás threadbe is leírtam, hogy ha valahol embertelenül bánnak a munkásokkal, az nem tartozik két kontinenssel odébb a fogyasztóra - szerintem. Hiszen ha mi felépítettük a társadalmunkat, munkavédelmi törvényeket hoztunk, akkor ezt nekik is végig kell járni. Attól nem fog semmi változni, hogy itthon kampányolsz.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Részben egyetértek, azzal, hogy a kívülről jövő hatásokat nem érzik majd az ottaniak egy könnyen magukénak. De nem tudhatod, hogy nem akarnának-e többet már most is, csak lövésük nincs róla, hogy hogy változtassanak. Azért erre is láttunk már példát, amikor ezt-azt eltesznek láb alól, hogy a többiek befogják. Szerintem azt várni, hogy a közel rabszolgasorban levő emberek majd fel tudnak kelni rossz irány. Nagyon részletekbe kéne menni, nincs is háttértudásom megfelelő mennyiségben, de amit tudok az alapján az a fajta elnyomás ami egy-egy bányafaluban van nem ugyan az, mint mondjuk nálunk volt párszáz éve.

Ha persze mondjuk ugyan az, megközelítőleg akár, akkor lehet azt mondani, hogy nekik is ki kell járniuk ezt az utat, de akkor hol van a mások hibájából tanulás? Gyakorlatilag akkor nincs olyan, hogy tudást átadok? És ettől egyébként jó ötlet hagyni, hogy valaki szenvedjen, csak mert nem tudja magát kiemelni a nyakig érőből?

"Az /e/ smartphone OS-es Gaël Duval nem zárkózna el egy Fairphone-os együttműködéstől."

Rögtön lenne mire váltani OnePlusról...

Nekem csak azt magyarazza el valaki, hogyha #ungoogle valaki, akkor hogyan rendszerezi a fotoit?:)

Ilyet keresek:
- Telefonon levo (most epp 36GiB)-nyi foto backup, googlenel az elso 10GB ingyenes. (megoldva, rsync)
- Telefonon a 3 honapnal regebbi fotokat csak kismeretben tarolja (pl. 1600x1200) (folyamatban, szerveroldal hianyzik)
- A fotokat rendszerezni lehessen "albumokba", de ugy, hogy azt exifben tarolja.
Most vagy a Description Exif tag, vagy pedig itpc.keywords field alatt.
- Egy normalis galerianezegeto app, aminel lehet datumra, es tagekre (albumokra) szurni, lehessen zoomolni (3,4,5,8 oszlop szeles). Es honapoknal tagolja.
Jah es 8000+ photonal ne laggoljon.

Most rendet kene vagni, mert osszesen mar 100+GiB-nyi foto gyult ossze az eddigi mobiljaimbol.

A nextcloud imho gagyi.:) De meg tesztelgetem...

A legnagyobb szivfajdalmam, hogyha letiltod a Google fotoknak a szinkronizalast, akkor az albumba rendezes sincs az alkalmazasban, mivel teljesen szerver oldali a feature.
Raadasul hiaba toltod le a google-rol a fenykepeidet, az albumokat valahogy ujra kell "epiteni".
Miert ne exif-be tennenk be?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én ungoogle vagyok. Nekem is eddig összegyűlt ~ 150 GB-nyi privát és családi fotó, ami limitált körnek elérhető csak.

Van egy Synology NAS-om, ami nagyjából ezeket (is) tudja. Egész jó, több platformos, kliens-szerver szoftveres környezet van hozzá. Többek között Android és iOS fotóalbum app is (Photo Station), ami tud a telefonról automata fotó backupot. Ráadásként, van hozzá egy USB3-on lógó külső vinyóm, amire automatikusan, verziózottan háttérmentést csinál (nem csak) a fotóalbumról minden hajnalban.

- waiter -

-tud exif taget?
- tud fenykepet atneretezni kliens oldalon ugy hogy az eredetit megtartja a szerver oldalon?

En nem egy webes fotoalbumot keresek...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez NEM (csak) webes fotóalbum, hanem komplett hálózati háttértár megoldás (NAS).

Fenti válaszomban levő Photo Album linkre kattintva az oldalról idézek:
"Popular metadata standards — XMP, Exif, and IPTC — are supported to make it easy viewing, editing, and searching photo tags."

A fotók feltöltése után az összes képet indexeli tag-ek, metadata alapján (is) és a file-okhoz csinál automatikusan thumbnail-eket is. Kliens oldalra csak ezek jönnek le album nézetben. Ha rákattintasz vagy "slideshow" módba kapcsolsz, akkor a teljes felbontású képeket tolja be eléd a böngészőbe.

- waiter -

Van egy otthon üzemeltetett nextcloudom, "végtelen" tárhellyel. Ehhez van egy "nextCloud" nevű mappa a laptopon, amiben "minden" benne van. Ez a mappa szinkronizálódik, tehát backupként is funkcionál. Ezen belül van egy "Képek" mappa, aminek a "Telefon" almappájába automatikusan feltöltődik minden kép, amit a telefonnal készítek (ehhez a hivatalos Nextcloud android app kell). Amit az EOS gépemmel készítek, azokat meg kézzel másolom fel. Minden képet eredeti felbontásban.
A rendszerezés faék: kinyitod, sorakoznak az évszámok, kinyitsz egy évszámot, sorakoznak ABC sorrendben az események. Ha meg kinyitsz egy eseményt (2019 - Unokaöcsém szülinapja) akkor oda van szórva egy tonna kép, lehet nézegetni. Sok fancy dolog hiányzik róla, de:
- automatikusan backupolódik a szerverre (azon belül pedig minden nap az egész egy külön diskre is)
- telefon képei is belecsorognak - kézzel szét szoktam dobálni
- tudok share linken keresztül képeket megosztani a családdal

Nekem ennyi elég, és tök élveztem azt is amikor összeraktam. Évek óta hibátlanul megy. A Nextcloud gagyisága miben merül ki? Hátha tudok/tudunk segíteni. Csomó plusz cuccot lehet rá telepíteni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

************ CAUSE OF ERROR ************

java.lang.RuntimeException: Unable to start activity ComponentInfo{com.nextcloud.android.beta/com.owncloud.android.ui.activity.FileDisplayActivity}: java.lang.NullPointerException: Attempt to invoke virtual method 'void com.owncloud.android.datamodel.FileDataStorageManager.deleteVirtuals(com.owncloud.android.datamodel.VirtualFolderType)' on a null object reference
at android.app.ActivityThread.performLaunchActivity(ActivityThread.java:2778)
at android.app.ActivityThread.handleLaunchActivity(ActivityThread.java:2856)
at android.app.ActivityThread.-wrap11(Unknown Source:0)
at android.app.ActivityThread$H.handleMessage(ActivityThread.java:1589)
at android.os.Handler.dispatchMessage(Handler.java:106)
at android.os.Looper.loop(Looper.java:164)
at android.app.ActivityThread.main(ActivityThread.java:6501)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method)
at com.android.internal.os.RuntimeInit$MethodAndArgsCaller.run(RuntimeInit.java:438)
at com.android.internal.os.ZygoteInit.main(ZygoteInit.java:807)
Caused by: java.lang.NullPointerException: Attempt to invoke virtual method 'void com.owncloud.android.datamodel.FileDataStorageManager.deleteVirtuals(com.owncloud.android.datamodel.VirtualFolderType)' on a null object reference
at com.owncloud.android.ui.adapter.OCFileListAdapter.setData(OCFileListAdapter.java:768)
at com.owncloud.android.ui.fragment.PhotoFragment.handleSearchEvent(PhotoFragment.java:110)
at com.owncloud.android.ui.fragment.PhotoFragment.onActivityCreated(PhotoFragment.java:88)
at androidx.fragment.app.Fragment.performActivityCreated(Fragment.java:2460)
at androidx.fragment.app.FragmentManagerImpl.moveToState(FragmentManager.java:1483)
at androidx.fragment.app.FragmentManagerImpl.moveFragmentToExpectedState(FragmentManager.java:1784)
at androidx.fragment.app.FragmentManagerImpl.moveToState(FragmentManager.java:1852)
at androidx.fragment.app.FragmentManagerImpl.dispatchStateChange(FragmentManager.java:3269)
at androidx.fragment.app.FragmentManagerImpl.dispatchActivityCreated(FragmentManager.java:3229)
at androidx.fragment.app.FragmentController.dispatchActivityCreated(FragmentController.java:201)
at androidx.fragment.app.FragmentActivity.onStart(FragmentActivity.java:620)
at androidx.appcompat.app.AppCompatActivity.onStart(AppCompatActivity.java:178)
at com.owncloud.android.ui.activity.BaseActivity.onStart(BaseActivity.java:194)
at com.owncloud.android.ui.activity.DrawerActivity.onStart(DrawerActivity.java:1404)
at com.owncloud.android.ui.activity.FileActivity.onStart(FileActivity.java:204)
at com.owncloud.android.ui.activity.FileDisplayActivity.onStart(FileDisplayActivity.java:2618)
at android.app.Instrumentation.callActivityOnStart(Instrumentation.java:1335)
at android.app.Activity.performStart(Activity.java:7056)
at android.app.ActivityThread.performLaunchActivity(ActivityThread.java:2741)
... 9 more

************ APP INFORMATION ************
ID: com.nextcloud.android.beta
Version: 20190822
Build flavor: versionDev

************ DEVICE INFORMATION ************
Brand: Nokia
Device: NB1
Model: TA-1004
Id: OPR1.170423.026
Product: TA-1004_00WW

************ FIRMWARE ************
SDK: 27
Release: 8.1.0
Incremental: 00WW_4_89K
---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A masik, hogy az androidos kliensben a photos menupont alatt "no photos" virit.

Peedig elvileg szinkronizalja az ujonnan keszitett fotokat.

Egyebkent esik-kel...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hogyhogy egy kamera?
Nem kell dual camera a hdr/bokeh fotokhoz?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

valaki használ/használt Fairphone 2-est? saját vélemény arról?

Jol ertem, hogy annyiert adjak, mint egy Mi9 es annyit tud, mint egy 1/3-ba kerulo telefon. Hmmm

Nem látok különbséget aközött, hogy veszek egy szép órát, ami fizikailag számomra esztétikus, vagy veszek egy terméket, ami nekem elvi szinten (lehet nem a legjobb szó) esztétikus, mert szerintem etikusabban zajlott az előállítsa. Az nem vitatható, hogy prémium árat kell fizetni, azt mindenki eldönti, hogy mi okoz(hat) neki élvezetet.

Nálam nem okoz ez akkora dilemmát. Ha van két teljesen egyforma termék és az egyiket "fair trade" plecsnivel látták el, akkor nyilván nem veszem meg szándékosan a plecsni nélkülit. Még akkor sem, ha nincsenek illúzióim, mert az ilyen "fair trade" dolgokról is derült már ki, hogy szélhámosság. De adok neki egy esélyt.

A probléma ott szokott kezdődni, hogy ezek általában drágábbak és nem, hogy nem jobbak, hanem egyenesen rosszabbak.

--
trey @ gépház

Ok, neked nem ér meg plusz pénzt a plecsni, van akinek igen. Nekem nem ér semmit egy márkajelzés, van akinek igen. Tovább megyek, nekem nem ér semmit, hogy egy karikagyűrű platinából van, és nem egy sokkal olcsóbb fémből. Van ez így. Van akinek meg a kis zöld levelibékás logo megér annyit a teáján, hogy megvegye felárral. Hol a gond?

Az, hogy rosszabb a termék alapból relatív, mert a modularitás miatt eléggé kérdőjeles az árösszehasonlítás, de ezt tegyük félre.

Ugyan úgy, ahogy a környezetbarát(abb) módon előállított termékek sokszor drágábbak. Fordítsd meg a kérdést, hogy sikerült a Xiaomi-nak harmada annyiból legyártani egy azonos képességű telefont, mint ennek a cégnek? Nyilván tapasztalata nagyobb, meglévő eszközparkja, de ha megjelenik a piacon egy szolgáltató, gyártó, aki fele annyiért tudja gyártani a termékét mint a konkurencia, nem csodálkozol? Csak itt az történt, hogy a piac nagyrésze fosott az alapanyag beszerzés etikusságára, ..., beállt egy ár, majd jött egy csapat, aki nem, és drágábban tudta csak gyártani.

Gondolom, Magyarországon nem lehet lesz majd ilyet kapni. FP2-t sem lehetett... sőt, olyat pont nem lehet kapni sehol, amire fel lehet tenni az Ubuntu Touch-ot. Egy párszor már átnéztem, valamiért pont azokat a cuccokat nem árulják sehol. Sem a mobil"szolgáltatók", sem más boltok... se az árgépen, se az árukeresőn... se a piacon, se a tescoban, se a sufni-mobiltelefonárusnál :(

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Évek óta rendelek a világ végéről telefont. Leszarom mit árulnak a mobil"szolgáltatók", az árgép, az árukereső, a piac, tesco, a sufni-mobiltelefonárus.

Ja, ehhez olyan márka kell, ami megbízható üzletvitelt (korrekt szállítás, garanciális ügyintézés, helpdesk stb.) tud felmutatni. Hogy a Fairphone ilyen-e? Hát, ez a baj ezekkel a Fair dolgokkal. Sosem lehetsz biztos benne...

--
trey @ gépház

Ez jogi kérdés. Én meg arról beszéltem, hogy mi kell ahhoz, hogy mondjuk egy szolgáltató szóba álljon veled vagy ügyfelek megbízzanak benned annyira, hogy interneten keresztül megrendeld a termékeiket. Infrastruktúra, bankgarancia, létező üzleti modell stb.

A Microsoft egy korrupt cég, mégis üzemel. Ettől még külön lehet választani, hogy kétségtelen, hogy komoly infrastruktúra van mögötte.

--
trey @ gépház

Igen, én is sajnáltam amikor befuccsolt az Ubuntu mobil-projektje. - De azt rögtön leszögezhetjük, hogy egy műszaki gondolkodást feltételezve, nincs semmi a világban, ami rávenne egy embert, hogy adott pénzért, - egyébként lehetséges, neki megfelelő, - rosszabb technikai minőséget válasszon, ha csak tudatlansága, informálatlansága okán át nem verték. ("Ragaszthatnak rá" bármilyen "plecsnit".) - (Mert önmagában a fejlettebb, jobb műszaki minőség is számtalan ponton támogatja még a nem műszakinak nevezhető használati tulajdonságokat is. - ez már beépült a fejlesztéssel foglalkozók gondolkodásba.)