Greg Kroah-Hartman - A patchelés munkamenete mutt email kliensben, 2019-ben

Címkék

A -stable Linux kernel sorozat karbantartója, Greg Kroah-Hartman kérésre dokumentálta, hogy hogyan végzi kernelfejlesztői/karbantartói munkája nagy részét 2019-ben még mindig szöveges e-mail kliensben, pontosabban, mutt-ban. A dokumentálásra azért került sor, mert körülnézett a "piacon", talál-e az általa több évtizede használt mutt helyett alkalmasabb eszközt. Belebotlott az aerc-be, ami ígéretes, de még nem az igazi. Az aerc fejlesztője, Drew DeVault arra kérte Greg-et, hogy dokumentálná-e a mutt munkamenetét, hogy jobban megérthesse, mit kellene az aerc-ben fejlesztenie még ahhoz, hogy Greg megfontolja az esetleges váltást.

A teljes dokumentáció itt olvasható.

Hozzászólások

Azért ne hasonlítsuk a terminálos megoldásokat az XP-hez. Mindkettő réginek tűnhet, de a terminálos programok ma is rettenet hatékonyak, főleg ha valaki tud gépírni. Az XP szimplán elavult.

Nem büszkeség kérdése. Én is 99%-ban terminálos alkalmazásokat használok (szövegszerkesztésre vim, levelezésre neomutt, fájlkezelésre vifm, feladatkezelőnek htop és gotop, számológépnek calc és octave, zenelejátszónak ncmpcpp, internetes rádiók hallgatására curseradio, hangerőszabályozásra pamixer és ncpamixer, fényerőszabályozásra light, screenshotra grim, videólejátszónak mpv, képnézőnek imv, pdf/ps/ebook nézőnek zathura, konvertálásra ffmpeg, képvágásra convert az imagemagick csomagból, képernyőzároló képernyőként is üzemelő képernyővédőnek asciiquarium, frissítéskezelőnek és alkalmazásboltnak pacman, AUR-hoz yay, plusz saját scriptek, amik főleg fzf-et vagy dmenu-t használnak, meg olyan megoldásokat, mint a curl, wget, youtube-dl). Torrentnél is átállóban vagyok terminálos alternatívára. Plusz billentyűzetorientált tiling WM-et (Sway), vim-szerű billkombókkal, ami nem terminálos, de ahhoz hasonlóan egyszerű. Egyedül a böngészőt és két szótárprogit nem tudok áthelyezni terminálos alapokra. De böngészőben is Tridactyl addont használok, amivel kvázi vim-es billentyűkkel működik a böngésző, és nem nagyon egerészek benne. Na, meg a játékok (Wine, Steam, néhány natív játék) grafikusak, de poénból abból is van fent terminálos, nudoku (ncurses sudoku), solvitaire (vi/vim keybindokat használó pasziánsz), minesviiper (szintén vim-es billentyűket használó aknakereső).

Nem csak a hatékonyság miatt jók a terminálos megoldások, de erőforrásban is keveset kérnek, csomagméretük is kicsi, függőségeik minimálisak, villámgyorsan indulnak, configjuk könnyen menthető át új rendszer alá. Könnyű őket scriptekkel és configfájlokkal bővíteni, testre szabni (nem kellenek addonok meg egyebek, mint grafikus programoknál, ahol csak néhány beállítás van kivezetve GUI-ra).

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A sort még lehetne folytatni sok mindennel. Pl. virtuális gépnek QEMU, kézzel felparaméterezve terminálból (grafikus felület nélkül). Rendszerinfók megjelenítésére inxi.

A frissítésre, csomagkezelésre nyilván csak Arch-alapú disztrókon jó a pacman/yay. Debian/Ubuntu alapúakon az apt-ot érdemes használni, Fedora-vonalon dnf, stb., tehát mindenkinek más lesz. Ezeket be lehet drótozni saját scriptbe, meg gyorsbillentyűre, tehát gépelgetni sem kell. Nálam a naptár, ntpd időszinkronizáció, fstrim + smartctl infók, időjárás, stb. is így van bedrótozva, meg pl. vifm-ben külső meghajtók, meg telefon MTP fel/lecsatolása (jmtpfs + fusermount -u) is terminálos parancsokkal.

A light a fényerőt állítgatja (ez Wayland alatt kell, mert a xbacklight X.org-os progi és nem müködik Waylanden). redshiftből is speciális verzió kell Waylandre: Arch alatt redshift-wlr-gamma-control-git az AUR-ból. A sima redshift meg redshift-gtk randr-ot használ, ami megint csak X.org alatt menne.

Hosszú távon a két szótárprogit is ki fogom váltani, az egyik már folyamatban van saját scripttel. A másikat meg megveszem webes eléréssel és terminálos böngészővel lesz használva. Egyedül ilyen képszerkesztőket, videóvágó progikat, rajz/CAD progikat, böngészőt, stb. kell csak grafikus felületen használni, mert ezeknek tényleg csak így van értelműk. A böngésző még menne terminálban, de nincs olyan terminálos böngésző, ami mindent meg tudna jelenteni, és támogatna minden webes szabványt, így ez nem megoldható. A Trydactyl addon csak Firefoxra van, Chrome/Chromium/Opera alá Vimium kell a hasonló hatás eléréséhez.

Persze ez nem való mindenkinek. Ahhoz, hogy hatékony legyen, nem árt tudni gépírni, meg megtanulni vim-et használni, megismerve a modális filozófiát, meg Bash scripteket hegeszteni, tiling WM-et használni. Nyilván szokni kell, próbálkozni kell vele, van egyfajta meredek tanulási görbéje. Nekem is évek kellettek hozzá, mire ilyen megoldásokra fokozatosan átszoktam.

A mutt-ot, neomutt-ot konfigolni nehéz, arra vannak jó YouTube videók, pl. Luke Smith-től vagy olyan git tárolók meg oldalak, ahol példakonfigok vannak. Ez mindenkinek egyedi lesz úgyis, attól függően, hogy milyen e-mailfiókkal használja. Nálam gmail.com-mal megy.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

+1 for Luke Smith YT...
Openboxról pár hete elkezdtem átállni i3-ra, sokat segítenek a videói, meg a LARBS is hatalmas jóság.. Van egy öreg "kísérleti" laptopom, arra nemrég tettem fel egy pure Arch installt, a LARBS scripteket tanulmányozva alakítom ki rajta a saját konfigomat.. Persze nem minden tetszik a LARBS-ban, pl nekem ranger jobban tetszik, mint a vifm, st helyett, lehet, hogy urxvt lesz a nyerő, de ezek már személyes preferenciák...

A lényeg, hogy egyszerű felhasználóként is nagyon sokat lehet tanulni/fejlődni csak azzal, ha elkezd z ember használni pár suckless utility-t..

Kinek mi jön be. Az urxvt-t nem ajánlom, bugos. Az st meg sok mindent nem tud, csak külön patcheléssel. Ezek helyett a Termite jobb.

Luke azóta váltott egyébként dwm-re. Mostanában alig van videója, az is nyelvészkedős, mióta kiköltözött vidékre gazdálkodni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem néztem még meg a videót, de ajánlom figyelmedbe:

https://git-scm.com/docs/git-am

Pár projektnél kísérletképpen nem használtunk központi repót, hanem minden elosztottan, emailben ment.
Kicsit nehézkes, kicsit fura, de működik és használhatö.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ez a fickó 20 év múlva is ugyanezeket a szoftvereket fogja használni. Tavaly már megnéztem a workflow-ját, amit csinált: nagyon hasonló munkát csináltam már én is, csak töredék idő alatt, GUI IDE-vel.

Azt elhiszem, hogy terminálos programokkal nagyon hatékonyan lehet dolgozni (habár a learning curve eléggé lapos...), de amit itt láttunk, az nem hatékony, véleményem szerint.

Szerintem nem véletlenül. Nekem az a tapasztalatom, hogy sok terminálos programonál mai napig nem sikerült jobbat alkotni. Számtalanszor megpróbáltam már átállni GUI IDE-re de mindig visszatértem a vim-hez mert az GUI IDE csak lelassított. Szóval meg tudom éretni, hogy "ez a fickó" miért maradt a mutt-nál, habár jómagam egy GUI email kliens-t használok (nem vagyok maintainer és a hatákonytalansága még nem lépte át a fájalomküszöbömet).

Témánál maradva a csapatmunkára se találtam még hatékonyabb megoldást mint az email+patch amit oly sokan lenéznek. Azok a GUI eszközök amiket eddig próbáltam nyomába se érnek.
--
:wq

Igazából még Torvalds is e-mailben tolja a patcheket. Csak a különbség annyi, hogy ő GUI-s megoldásokat használ, Fedora Gnome-on Gtk-s progikat. Bár valamelyik több évvel ezelőtti interjúban azt mondta, hogy a terminál is sokat van nyitva neki.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A kedvencem az a levett latency-ju composite animacio. Kar, hogy Mac-en ezt nem lehet megcsinalni.