Búcsút int az Ubuntu az Eoan-nal kezdve az i386 architektúrának

Címkék

Részletek Steve Langasek levelében.

Hozzászólások

Kíváncsi vagyok mi lesz ennek az eredménye, ugyanis még mindig rengeteg szoftver és lib van ami csak 32bit-es verzióban él és nincs 64bit-es alternatíva.

Vagy vegyünk egy jó példát, Steam. A Steam kliens amennyire tudom még mindig 32bit-es és az elérhető játékok jelentős része is 32bit-es vagy 32bit-es libre támaszkodik.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

nem perfect az angolom, de nekem ebbol az jo le hogy minden i386-ot meg fognak szuntetni elobb utobb:
"Consequently, i386 will not be included as an architecture for the 19.10 release, and we will shortly begin the process of disabling it for the eoan series across Ubuntu infrastructure.

While this means we will not provide 32-bit builds of new upstream versions of libraries"

persze 18.04 LTS meg 2023-ig jo, tehat lesz hol futtatni a cuccot

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Rosszul értelmezed. i386-ra forgatott iso már a 18.10-től nincs. Most a 19.10-től kezdve nem lesznek i386-os multilib csomagok sem, tehát pont az lesz, amit a kolléga írt. Elég gáz, mert elég sok zárt szoftver 32 bites.

Szerintem majd valaki csinál egy nem hivatalos PPA-t, ahol lesznek i386-os multilib csomagok.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Annyira nem nagy munka, mert csak pár csomagról van szó. Nem kell az összes csomagból 32 bites, csak ami függősége a legtöbb zárt 32 bites proginak. Pont ez a gáz a Canonical hozzáállásában, hogy nem lenne túl nagy munka, és még azt sem akarják vállalni.

Pl. ami függősége a Steam-nak, Wine-nak. Aztán ezek már nyújtják a többi 32 bites libet a 32 bites progiknak, játékoknak.

Arch Linuxnál ez kulturáltan meg van oldva, pedig ők sokkal hamarabb dobták a 32 bit támogatását, mint a Canonical. Archnál garantálva van, hogy a multilib tárolóban megmaradnak a csomagok, ebben csak néhány fontosabb csomag van, ennyi elég is szokott lenni.

Egyébként meg az Ubuntu miatt nem aggódok. Legfeljebb váltanak róla a userek, de a Canonicalnak nem fontosak a felhasználók, személyesen Marknak fejlesztik a dolgokat szájízre, ez volt a Unityvel, meg a többi víziójukkal együtt is.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A Steam pont nem problema, mert az az osszes bundled libraryvel egyutt jon. Ezt irjak is valahol a FAQ-ban. A steam altal telepitett jatekok detto, egyik sem tamaszkodik az OS-re ilyen tekintetben. Amig a 32-bit compat a kernelben marad, addig Steammel nem lesz gond.

Nehany alternativ megoldast is javasolnak persze, just in case. De alapvetoen pont a Steam a legkevesbe erintett.

--
|8]

sajnos a steam is érintett mert belehív 32 bites libekbe. A játékok, főleg a régiek meg 32 bitesek és kihívhatnak a steam runtimeból.

Az ubi dobni akarja a multilibet, ami hatalmas probléma. Sztem ez így elég gyors volt. Ez apple tempó, ami szar. Kár hogy most az m$-re kell hivatkozni, mint követendő példára lol...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Valóban. Kár, hogy kismillió olyan cég van, amelyek eddig is csak ímmel-ámmal adtak valamiféle Linux támogatást, most attól, hogy a néhány nagy terjesztésből az egyik (Ubuntu) épp kidobja a 32-bitet, az eredményezi-e azt, hogy akár csak egy fordítás erejéig csinálna bármit is.
Mert ha úgy képzeljük, hogy ez természetesen így lesz, emlékeztetnék arra, hogy van pl. olyan nyomtatógyártó, amelyik ad ugyan linuxos drivert a termékeihez, de azzal azért szopás van (pl. régebbi verzióban *csak* 32-bites .so-kat adott; a mai napig nincs csak x86 architektúrára, ezzel kiesnek az ilyen málnapc-s jellegű apróságok - pedig valszeg csak fordítani kéne egyet más arch-ra.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Szörnyű! Jelenleg a Tiberian Sun jobban fut wine alatt, mint Windows-on. Hát mi lesz így, Máónika?

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Egy bolond százat csinál esete lett ez.

Az OpenMandriva is bejelentette, hogy dobni fogja a 32bit támogatást, bár nem olyan hirtelen és durván, mint az Ubuntu:
https://forum.openmandriva.org/t/tc-meeting-2019-06-19-report/2851/2

Szerk.:

Időközben Alan Pope, Canonical fejlesztő kipróbálta a 64bit-only rendszert néhány GOG-os játékkal. Nem túl sok sikerrel...
https://discourse.ubuntu.com/t/results-of-testing-games-on-64-bit-only-…

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"