Megjelent a Wine for Windows

 ( urbalazs | 2019. április 1., hétfő - 14:19 )

A Linux, macOS és BSD játékos felhasználóinak körökben jól ismert Wine ma elérhetővé vált Windowsra is. A fejlesztők szerint ez hatalmas mérföldkő, és potenciálisan sokkal több játékos számára válik elérhetővé a legújabb technológia.

A Wine for Windows nemcsak az operációs rendszer legújabb kiadást támogatja, hanem egészen Windows 95-ig visszamenőleg (Windows 95, 98, Me, XP, Vista, 7, 8.1 és 10) lehetővé teszi a legújabb játékok használatát akkor is, ha az eredetileg nem támogatott az adott platformon.

„Fantasztikus érzés, hogy végre lehetőség van Windows 98-on is a mostani játékokkal játszani” – fejezte ki örömét egy játékos. „A visszafelé kompatibilitással szinte bármilyen játék futtathatóvá vált Windows 98-on.”

Sok változás történt a motorháztető alatt is, hiszen az eredetileg POSIX-kompatibilis operációs rendszerekre írt kompatibilitási réteget kellett Windows rendszerhívásokra átültetni. Így a Windows rendszerhívásokat mostantól közbülső réteg nélkül, közvetlenül le lehet fordítani Windows rendszerhívásokká.

A fejlesztők dolgoznak továbbá a Wine for Windows Phone kiadáson is, amelyet előre láthatólag jövő április 1-jén fognak kiadni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tudom, hogy Április elseje van, de csak hogy igazán legyen min röhögni, WINE tényleg van windowsra is és sok esetben tényleg jobban futtatja a régi win alkalmazásokat, mint a win7.

http://web.archive.org/web/20160115055656/http://wiki.winehq.org/WineOnWindows

„The real reason, of course, is that it's obviously evil and wrong and therefore fun for hack value.” :)

Windows 3.1 nem támogatott! :(
Már nem is érdekel akkor...

Az amúgy sem OS, csak egy DE.

Hajbazert varjak az informacios pultnal

Ettől beállt a röhögőgörcs.

Neki majd jó lesz 5 év múlva amikor egy darab mainstream appot nem tud majd az xpjén futtatni, futtatja wine-al

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Amiért tényleg lenne is értelme: Lehetővé válna Windows 10-re fordított alkalmazásokat futtatni XP-n. A nem implementált kernelhívásokat pedig ugyanúgy helyettesítené, mint POSIX rendszerek alatt.

Hirtelen elkepzeltem a DirectX 8-ra wrappelt OpenGL 4-re wrappelt DirectX12-t :P

miért akarnál bloat fosokat futtatni a gépeden?

Hogy kibasszak idealistáékkal, akik szándékosan képtelenek voltak backportolni XP-re a szoftvereiket. Egyébként, nyilván csak akkor használnám, ha nagyon muszáj.

jah, mondjuk ezzel így egyetértek. elég durván kibasznál velük egyébként. huh, nem lennék a helyükben!

:P

az az életérzés amikor elkezded olvasni a posztot, azonnan levágod hogy áprilisi tréfa, majd némi utánajárással szembesülsz vele hogy amúgy ez tényleg létezik és nem ok nélkül, mert ugye a windows köztudottan még önmagával se kompatibilis a verziókon keresztül...


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Egyrészt ez egy létező dolog, másrészt így is működik. :)

Kéne egy csak parancssoros Windows. Ja, hogy van Powershell...

nem is olyan régen még cygwin kellett chrome buildhez win alatt, mert a 240 karakteres path limit még élt és nem fért bele a könyvtárszerkezet mélység + relatív áthivatkozás :) Azóta feloldották sok évnyi sírás után ezt a limitet, amit a dos miatt tartottak meg éveken át :D

A Total Commander még ma is figyelmeztet, ha ennél hosszabb egy fájl elérési útvonala :-)

Ez komoly? Cégnél csajok rendszeresen megszívták ezeket a hosszú neveket, de mivel mindig mindenki azt a hulladék intézőt használja, még mindig csak hasraütésszerűen lehetett ezt kisakkozni, hogy ez lehet a baj (mármint én nem kezdenék el bötvöket számolni ilyen hosszúságig). De mivel van totikomi is, ezek szerint ezt könnyebb lesz kiszúrni.

Kösz az infót.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

"Wine Is Not an Emulator"