Megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror (teendők annak, aki használta)

 ( trey | 2019. január 30., szerda - 13:25 )

Kadlecsik Józsi bejelentése szerint megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror, így akik ezt használták frissítési forrásként, hibaüzenetet kaphatnak:

Megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror

Teendők a hiba elhárítására:

Megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror
Software Updater elindítása -> Settings -> Ubuntu Software

Megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror
Másik "Download Server" választása

Megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror
OK

Megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror
Cache frissítése

Megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror
Frissítések megtekintése

Megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror
Frissítések letöltése és telepítése immár az új szerverről

Megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror
A sikeres frissítés után szükség esetén a gép újraindítása

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sic transit gloria mundi.

Mondjuk én valamiért* már a 2000-es években Debian-nal is mindig az osztrák és német mirrorokat használtam.

(* mert a magyarok sokszor nem voltak időben szinkronban a nagy külföldiekkel, főleg, ha nem a stable, hanem a testing vagy unstable vonalról volt szó)

Szóval ilyen érzelmi okokból jah, de egyébként megleszek nélküle.

--
trey @ gépház

+1

Egyébként milyen érdekes nem?

--
robyboy

Miért érdekes? A HUP-on számos sirám volt olvasható arról az elmúlt évtizedtekben (jaj de szar ezt így leírni :D), hogy a magyar mirrorok lassúak, nem is mindig naprakészek, nem is mindig elérhetők. Én is így tapasztaltam és már a 2000-es évek elején elkezdtem külföldi mirrorokat használni.

Csak olyankor vettem észre, hogy gond van, amikor egy-egy dist-upgrade után felülíródott a beállítás és megint magyar mirroron voltam véletlenül.

Szóval számomra technikai értelemben nem sok értéket képviselt, de ettől persze elmorzsolok egy könnycseppet érte.

(BTW: a bra által üzemeltetett - félig a mi gyerekünk - ftp.fsn.hu-t sem nagyon használtam, pedig oda még valamiféle érzelmi kötődésem is lehetett volna)

--
trey @ gépház

Eh, arra akartam csak rátrollkodni, hogy miért is lehet az egyébként, hogy osztrákiában és deutschiában jobbak a repók, pedig sok IT-s van (még) itthon is. Vagy csak pénz kérdés lenne az egész?

--
robyboy

Nézzük mi kell hozzá?

https://wiki.ubuntu.com/Mirrors#Mirror_Guidelines

A legfontosabb az elkötelezettség, hogy rendesen akarod csinálni, a sávszélesség és valami gép, 1-2 TB-nyi diszkterülettel.

A sáv az egyetemi/akadémiai szférában ritkán szokott gond lenni. A diszkterület az, ami esetleg gond lehet, de manapság összerakni 1-2 TB-ot egy IT cégnél akár használt eszközökből, nem hiszem, hogy akkora probléma. De vegyük ezt mondjuk annak. Mennyi pénz egy ilyen gépet összerakni?

Kell még egy monitorozás, ami szintén adott szokott lenni IT cégeknél.

Mást én nem nagyon látok.

Itt azért nem - hadd örüljenek egyesek - stadion áráról beszélünk, ugye?

--
trey @ gépház

A vas egy dolog, meg az összetákolás is. Nem véletlenül használunk a kezdetek óta osztrák és német repókat. Szerintem a megbízhatóság és stabilitás a legfontosabb szempontok, nomeg a biztonság. Valahogy a magyar installációkból mintha a megbízhatóság hiányozna a legjobban, ami nem is csoda, hiszen ideig-óráig foglalkozik akárki bármivel, aztán odébbáll a jobb reményében, stb...

--
robyboy

Na azért ez az "ideig-óráig foglalkozik akárki bármivel" pont, hogy Józsira, meg az ftp.kfki.hu-ra nem passzol.
Sajnálatos, mondhatni igen-igen szomorú kórkép a magyar akadémiai szféra helyzetéről az, ami most kialakult.

Kíváncsi lettem, hogy vajon mikor indítottam el az ftp.kfki.hu-t... Nem találtam meg, mindenesetre Slackware mirror már '94 májusában volt rajta. Akkor még nem volt egy éves a Slackware :-).

1994... Még bőven a BBS-ek időszaka volt, bár akadémiai szférában azért akadt bérelt vonali közvetlen Internet-elérés is, de bőven használtuk még az X25-öt is a jó öreg Kermittel "s 023422351919169" (és basszus fejből megy...), meg persze az ELLA és társait is...
Szerintem az egyik első Linuxomat tőletek húztam le, bár amilyen rég volt, fene sem emlékszik biztosan ;-)

Nem Debian volt az első mirror? :)
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

"Sajnálatos, mondhatni igen-igen szomorú kórkép a magyar akadémiai szféra helyzetéről az, ami most kialakult."

Mármint, hogy megszűnik ott az Ubuntu mirror? A többi meg megy tovább? Most komolyan az a 2x4TB, RAID1-be szervezett SATA diszk hiányzik? Erre nem adtak pénzt?

Mert ha igen, rohadjak meg, zsebből kifizetem és felpostázom Józsinak, hogy mehessen tovább a biznisz.

--
trey @ gépház

Az xyz mirror megszüntetése már következmény. Az, hogy ilyesmin is spórolni kell - meg a szappanon, wc-papíron meg úgy mindenen, az a szomorú.

Nem szűnt meg semmi, csak valaki egy működő mirror szerveren letörölt egy könyvtárstruktúrát, mert kellett a hely.

--
trey @ gépház

"Megszűnt a KFKI-s Ubuntu mirror" a cikk címe. Szerintem jelezd a szerzőnek, hogy nem is szűnt meg, csak le lett törölve :-)
Az eredmény szempontjából mindegy: nincs mirror, mert a tárterülettel _is_ spórolni kell. Ezen lehet ideig-óráig segíteni azzal, hogy tolunk bele diszket, ez igaz. De mega a jelenség, az, hogy mindenen _is_ spórolni kell ilyen mértékben, mert béreken kívül más pénzeket idén még nem kapott egyetlen akadémiai intézmény sem, az a rémisztő.

"mert béreken kívül más pénzeket idén még nem kapott egyetlen akadémiai intézmény sem, az a rémisztő."

Igen, de nem sok köze van ahhoz, hogy elfogyott a hely a mirrorszerveren. Annak, hogy felajánlottam 2 darab 4TB-os diszket, viszont van.

Jelzem, szerintem a KFKI-nak sosem volt feladata mirrort üzemeltetni. Illetve, ha köze van az általad felvetettekhez... ha jön pénz, akkor vissza fog térni a mirror?

--
trey @ gépház

Párszor már le lett írva: idén a fizetéseken kívül egy petákot nem kapott egyetlen MTA-s intézmény sem. Holnap már február és fogalmunk sincs, hogy miből fogják kifizetni a közműszámlákat. Amit mondasz, az a bikeshedding-nek egy új formája: "Felrobbant az atomerőmű és levitte a biciklitároló zöld festését is. Ha küldök egy doboz festéket, azzal minden rendben lesz, ugye?".

Mivel a Debian mirror megy tovább, IP cím, áram és sávszélesség még van. Gépnek is kell lennie. Ha helyhiány miatt kellett megszüntetni az Ubuntu mirrort, akkor azon tudok segíteni. Ha kedv, szabadidő nincs rá, azon nem tudok segíteni.

Ha nem érted, hogy mit írok, akkor szakmai problémák vannak nálad, mert a mirror szempontjából sok más dolog ehhez nem kell.

Nem kell hozzá Orbán Viktor, nem kell hozzá stadion, és meglepetés - Soros György sem.

--
trey @ gépház

Más időskálákon gondolkozunk, ezért tűnik úgy, hogy nem értjük meg egymást. Abban teljesen igazad van, hogy a $topik-ban felvetett pillanatnyi konkrét problémát megoldja, ha egy kedves gesztusként küldesz 2 db HDD-t. Sőt, azt is elhinném neked, hogy felkocsiznál Győrből tele pakolva benzines kannákkal, ha Józsi azt írta volna, hogy kifogyóban az aggregátorokból a benzin, hozzon kraftot, aki tud, hogy pár napig tovább menjenek a gépek.

Ez azonban csak rövidtávú, felületi kezelés. Egy kutatóközpontban években gondolkoznak. Hiába az új HDD, ha jelenleg senki se tudja, hogy mi lesz akár jövő héten is. Ez az egész helyzet egyszerűen méltatlan az MTA-hoz. Bármit is akar a kormány, lehetett volna ezt normálisan is, nem úgy, hogy megvonják addig a finanszírozást, ameddig nincs meg a megegyezés. Ennek egy nem várt következménye a $topik-ban leírt esemény, de ez tényleg csak a jéghegy csúcsa.

Hidd el, hogy értem, hogy mit mit akarsz megmagyarázni. Azt is, hogy hogyan lesz politikai ügy egy egyszerű technikai problémából és hogy miért nem is akarja tulajdonképpen ezt megoldani, mert így meg lehet mutatni: baj van.

Bocs, hogy a politikai oldala nem érdekel.

--
trey @ gépház

Szerintem fordítva látod.
Nem politikai ügy lett technikai problémából, hanem technikai problémákat is okoz egy szimpla hatalomgyakorlási ügy.

Mert a politika elfogyasztotta a helyet a diszken. Oh, wait.

--
trey @ gépház

Igazából ez a Canonical bűne, francnak csinálnak félévente új distro-t???

--
robyboy

dupla

--
robyboy

Arra azért kíváncsi lennék, ha Te dolgoznál ott és szembesülnél a problémával, akkor most mit válaszolnál a fórumon a jelenlegi hozzászólásod HELYETT.

Másképpen megfogalmazva, amíg nem lép be a politika szaroscipövel a pázsitodra, addig minden rendben van természetesen a politikával. Mindegy, hogy mindenhol máshol már minden szaros.

--
robyboy

Mindig "szerettem" ezt a "ha te lennél a helyemben" dolgokat. Nekem éppen úgy megvannak a magam problémái, a magam harcai és magam politikai csatái a cégen belül, ahol dolgozom. A versenyszférában sem fenékig tejföl mindig az élet.

Itt nekem az a bajom, hogy nem láttam, hogy bárki is azon gondolkodott volna, hogy megmentse a mirrort.

--
trey @ gépház

"Itt nekem az a bajom, hogy nem láttam, hogy bárki is azon gondolkodott volna, hogy megmentse a mirrort." - Tüneti kezeléssel? Mert ha a gyereknek kisebesedik az orra körül a sok takonytól, a Neogranormon, mint hámosító kence ugyan segít a bőrfelületnek regenerálódni, de attól még a gyerek takonyfolyására nem ad megoldást.

Bocs, hogy jelzem, ez egy számítógépes oldal, felételezem itt jobban érdekli az embereket, hogy lesz-e mirror vagy sem, mint az, hogy egyesek forradalmat akarnak.

--
trey @ gépház

Megpróbálom mégegyszer elmagyarázni, hátha sikerül... Az, hogy a diszken kell a hely másnak, az egy következmény, amire workaround-ot lehet adni, de megoldást a valódi ok feltárása néélkül nem.
A valódi ok meg az, hogy a működési költségekre nem kaptak az akadémiai intézetek, így a KFKI sem egy kanyi vasat sem az idén, a béreket leszámítva.
Picit távolabbról érdemes nézni a dolgokat, rendszerben gondolkodva, hogy a megoldási javaslat lehetőség szerint ne csak átmeneti enyhülést hozzon.

Megpróbálom még egyszer, hátha sikerül... Az oldalnak nem szkópja a téma politikai sírás-rívása, ellenben a téma technikai oldala annál inkább. Sajnálatos módon nem volt elég szétbaszni a fórumtopikot, sikerült ez a cikket is, ahol kurvára senki sem volt kíváncsi arra, hogy miért nincs WC papír a nemtom hol.

--
trey @ gépház

Technikusi szinten elég az, hogy "tegyünk bele még diszket", mérnöki szemmel picit távolabbról kell nézni a problémát.

Már értem, hogy miért húzott a szívem mindig inkább a technikus lét felé.

--
trey @ gépház

oh wow...

Hát igen, mert az a fajta ember vagyok, aki probléma esetén megoldást keresni, nem elméleteket pöfögtet kandalló mellől karosszékből.

--
trey @ gépház

Telt-múlt az idő, időnként előjött valami probléma. Hol a hely fogyott el, hol a hálózati kapcsolat szakadt meg, hol valami megnyekkent, hol valamelyik service fordult magába, stb. Többnyire csip-csup apróságok, változó mértékben borítva fel a napi rutint. Ilyenkor az aktuális hangulatnak megfelelően ment a jelzés az üzemeltetés felé, hogy már megint probléma van.

Mígnem egyszer valakinél elszakadt a cérna, leült, megvizsgálta azt, hogy mégis hogyan fordulhatnak elő ugyanazon visszatérő problémák rendszeresen és mit lehetne vele tenni, hogy ne jöjjön elő újra. Nem azért, mert sajnálták a munkát az üzemeltetéstől, hanem azért, mert az annyira azért nem fasza, hogy megáll a rendszer. Szóval jött a nagy elmélet, jó lenne, ha lenne végre egy normális monitoring, hogy végre az üzemeltetés észrevegye, hogy probléma van vagy lesz és időben tudjon rá reagálni.

(Üzemeltetés csinált is valamit, telepített ezt, konfigurált azt, majd jön a nagy kérdés, hogy hova jöjjenek az alertek meg nézzük meg, hogy nézzük meg, hogy a megrendelőnek jó lesz-e, hogy miket tettek be a CsudaMonitoringba. És akkor ment a fejvakarás, hogy ezzel a megrendelő oldalnak tulajdonképp mi köze van. Az üzemeltetők meg nem értik, hogy a megrendelők miért nem monitoringgal foglalkozni, ha egyszer kérték, hogy legyen és miért mondják, hogy olyan monitoring kell, amivel ők értesülnek a hibáról...)

Történetünk természetesen kitalált.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Elolvastam. De mi a lényeg (egy sorban)?

--
trey @ gépház

Abban, hogy tök jó, hogy megoldja egy "technikus" az adott problémát, ellenben én jobban örültem volna, hogy ha a megelőzhető problémák (mert jó részük az volt) elő sem fordultak volna és időben megelőzték volna.

Avagy nem a hiba lett volna kezelve, hanem a hiba kialakulásának oka lett volna megszüntetve.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Természetesen a proaktivitás egy nagyszerű dolog, viszont az is technikai jellegű tevékenység és nem partvonalon kívüli szakértés, így ha megengeded, egy Nagios (Zabbix, Icinga és így tovább) telepítését és üzemeltetését én inkább a technikusi oldalra tenném és nem az (elméletgyártó) mérnökire.

--
trey @ gépház

A mérőeszköz beépítése/bekötése, a mérőrendszer kiépítése oké, a "mit mérünk", a mért adatokat hogyan értelmezzők, milyen kapcsolatokat keresünk/figyelünk benne, hogyan alakítunk ki belőle egy vagy több SLA-hoz használható értéket és hasonló, a rendszer egészén túl a környezetére is rálátást igénylő feladatokat meg adjuk oda a mérnöknek.

Vagy egy megfelelő szoftvernek és a szolgáltatásmenedzsernek.

--
trey @ gépház

AZt a megfelelő szoftvert valakinek fel is kell paramétereznie, a "mit mérünk" és "mit jelent a mért értékek adott kombinációja" kérdéskör megválaszolása után, amihez viszont pont kell a megfelelő mérnöki szemlélet.

Akkor fuss neki még egyszer, annak, amit írtam: pont ez volt a bajom és folyamatos vita tárgya, hogy mi, mint megrendelő* NEM akartunk üzemeltetéssel foglalkozni, ellenben szerettünk volna egy működő rendszert. Viszont az üzemeltetés meg azt a nézetet képviselte, hogy "ha baj van, szóljatok, megoldjuk!". Ez pont az a technikusi szemlélet, amit te írtál. Ezzel szemben én meg azt szerettem volna, hogy a probléma forrása szűnjön meg és, ha van egy tünet, még az előtt legyen kezelve, hogy abból probléma lesz (ld. pl. elfogyó lemezhely esete, kieső szolgáltatások nem élszlelése, stb.). Borzasztó nehéz volt megértetni az üzemeltetéssel, hogy nekünk nem jó az, hogy ha reaktívan reagálnak egy már kialakult problémára, főleg, ha azzal a problémával a vevőink is szembesülnek.

Kutya nem akart nálunk monitoring oldalakat figyelgetni meg alertekkel bajlódni. Vagy hibákkal. Őszintén szólva már amiatt is húztam a szám, hogy az üzemeltetés azokra a rendszerekre is úgy nézett, mint egy fekete doboz, amihez nem nyúlnak, amiket házon belül fejlesztettünk ahelyett, hogy megismerték volna, de ezt még a komplexitása miatt lenyeltük.

Avagy:
technikusi hozzáállás: probléma megoldása.
mérnöki hozzáállás: probléma forrásának megszüntetése.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ilyen is van, amit mondasz, csak amikor arra kijön a jókora összeg, akkor arra azt szokott lenni a válasz, hogy "akkor jó lesz úgy, ahogy eddig".

Tehát az olcsójánosoknak technikusi, a fizetni is hajlandóknak mérnöki. Ezért is van nálunk technikusi csoport és rendszermérnöki. Egyiknek az óradíja X Ft óránként, a másiknak meg 2X.

Olyan viszont nincs, hogy technikusi óradíjon rendszermérnöki munka. Csak a mesékben. Pedig igény az lenne rá! :D

--
trey @ gépház

Mint ahogy a hozzászólásomból kiderült, kiépítésre került egy monitoring rendszer... Viszont azt is magyarázni kellett az üzemeltetésnek, hogy azt maguknak csinálják, nem nekünk.

Avagy: nem a pénzzel volt probléma, még mindig többe fájt a bevételkiesés és elvesztett presztízs egy-egy bagatel hiba miatti leálláskor.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Jaa, hát ahol nincsenek felmérve a kompetenciák, definiálva a felelősségi körök, folyamatok, ott akkor más probléma is van.

--
trey @ gépház

Tehát megint oda jutunk, hogy kell a rendszerszintű gondolkodás és nem elég az eseti problémakezelés.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Viszont a "megállt valami, meg kéne csinálni" nem ér rá arra, amíg te kialakítod a folyamataidat. Egy megfelelő módszertan bevezetése és kidolgozása rendszerszinten akár éveket is igénybe vehet.

--
trey @ gépház

Nem akarok elméleteket pöfögtetni kandalló mellől karosszékből, de lehet nem akkor kéne elkezdeni a gondolkodást meg folyamatok kialakitását amikor már beütött a baj?

Alapvetően igen, azonban sosem késő nekiállni, ha nem léteznek. Na tessék, nekiálltam én is pöfögtetni. Mondjuk lehet ez azért van, mert az utóbbi időben én is folyamatokat gyártok.

--
trey @ gépház

Ha leteznenek ilyen szofisztikalt modon megtervezett rendszerek akkor meg uzemeltetokre sem lenne szukseg max egy emberre aki eteti a majmot...

Igen, ez mind remek. Csakhogy ha valami már hatodszor áll meg ugyanazon okok miatt, akkor már talán esetleg elgondolkozhatna valaki azon, hogy itt biza' rendszerintű szar van. Főleg, ha az ügyfél is azon háborog, hogy már miért nem vették észre időben, mikor még lehetett is volna tenni valamit...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hát, ha házon belül nem megy, vagy nem hisznek nektek, tudok küldeni árajánlatot külsős felmérésre, átvilágításra.

Nem egy helyen csináltunk, csinálunk ilyet. :D

--
trey @ gépház

Kössz, de részemről már hatályát vesztette a kérdés. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A fájdalmas az, hogy egy mirror-ral több vagy kevesebb, igazából nem számít semmit.

--
robyboy

4x6TB kellene, nem gond?

A tavalyi klíma karbantartáskor kiderült, hogy a szivattyúkat generáloztatni kell. Az árajánlat idén jött meg, az asztalomon van. Akkor megrendelhetem és küldhetem neked a számlát?

Jo sokat eszik az a bubuntu :D Ha eleg elrettento osszeg jonne ki es trey mar nem birja kifizetni en is szivesen beszallnek par petakkal (mindezt ugy ,hogy a budos boga eletben nem hasznaltam meg bubuntut) de szerintem mas is innen a HUP-rol. Erdemes lenne megkerdezni a nepet oszt a vezetoseggel politikusokkal nem foglalkozni. Ezt erre adjuk legyen rajta linux de stadionok statikai szamitasahoz nem akarnek temp vinyot biztositani ;)

FSN MTA Tégla Projekt szagot érzek. :D Menjek egy kört az intézetünkben körbekérdezgetni, hogy kinek, mire lenne szüksége? Esetleg egy közös nagy MTA-s GoFundMe kampány? :)

gofundme-t ne. Arra nem adok ,hogy bizonyos szazalekat elvegye egy semmirekello ceg...

"Esetleg egy közös nagy MTA-s GoFundMe kampány?"
Ezt hívják adófizetésnek.

nem

Igazából, de.
--
https://naszta.hu

Nem annyi kell az ubuntu tükörnek, hanem nincs szabad port a gépben plusz diszkeknek, azaz akkor már legyen ennyi új. De csak "humorizálok".

A klíma sokkal fontosabb, mert attól az egész gépterem és a szerverpark függ. Persze, simán mehetnek még azok a csapágyak egy ideig, de az meg nem üzemeltetés.

De, az már gond. Erre viszont lehetne az a megoldás, hogy kerítünk neki rendes hostingot és gépet. Mármint, ha a mirror probléma (legyen mirror) valódi megoldása a cél.

Értem én, hogy most ez is egy jelkép.

--
trey @ gépház

+1 vagy mint feljebb irtam gyujthetunk szivesen beszallok.

Mondanam hogy adok ala egy gepet a poolbol csak eppen nincs HU gepem...

Nem látom értelmét a gyűjtésnek. Ha minden igaz, akkor a KIFÜ-ben (volt NIIF) a kollégák indítanak egy új ubuntu tükröt.

Pedig epp a hetekben gondolkodtam hogy kene egy debian mirror hozzank (szinten akademiai szferan belul). Tarhely, rendelkezesreallas, savszel van. Lehet hogy megcsinalom majd, vagy legalabbis kicsit jobban utanaolvasok. 1-2 tera az nem gond, sokkal nagyobb archivokat is tukrozunk.

Feltételezem azért, mert a KFKI-nál ez amolyan hobbi projektként ment és nem volt cél kifejezetten az üzemeltetés, csak valaki megcsinálta és maradt még rá erőforrás - eddig.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Párszor már kifejtettem, hogy mennyire káros, ha valaki egy egyébként komoly projekt mögé beáll hobbi szinten. Azt hiszem pont ez a legnagyobb gond a hazai szcénával.

--
robyboy

Azzal még nem lenne baj, ha hobbi szinten csinálja. Az Arch-nál pl. úgy van, hogy beállhatsz te is a saját gépeddel sync-elt mirrornak. Semmi kötelezettségvállalás. Ha kókler vagy, nem frissül rendesen, sok a kimaradás, akkor legfeljebb a mirrorranglistán lecsúszol, kárt nem okozol senkinek, de ha mégis kell +1 mirror, akkor van. Ugyanez van, bárki tehet fel AUR-os csomagszkriptet.

Persze fejlesztés mögé beállni az más, onnan a hobbi szintű emberkék fénysebességgel kopnak ki, ahogy nem lesz idejük a projektre, meg akadozik az új csomagok kiadása.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Idézet:
évtizedtekben (jaj de szar ezt így leírni :D)

Akkor nem lett volna egyszerűbb helyesen?

Trollba rejtett subscribe, mert érdekel a téma.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A 2000-es években még a "mirror" scripttel ment a tükrözés és az nem volt sem gyors, sem mindig tökéletes: lényegében ftp fölött kiadott a túloldalon egy rekurzív ls-t, aztán lokálisan is, végigparsolta mindkettőt, összehasonlította és leszedte az eltérést. A gyorsítására voltak akkoriban az ls-lR fájlok az archívumokban :-).

A debian, ubuntu esetében régóta push mirror van rsync-el, az sokkal jobb és stabilabb.

Miért, ti nem úgy csináljátok, hogy beteszitek a közelit (pl. magyar) felülre, és alá meg a központit? Így ha valami megvan közel, akkor onnan jön, de ha valami nem friss helyben, akkor mégis a friss verziót kapod meg, csak messziről.

Szintén zenész. Igaz én sokkal később kezdtem a linuxozást, de mindig is német, osztrák szervereket állítottam be magyarként. Sokkal alacsonyabb a pingidejük, sokkal nagyobb a sávszél, hamarabb frissülnek. De nem csak Linuxban, hanem más OS-ek repóiban is, meg egyes site-okon a download mirrort is így választottam meg. Nem egyszer volt már, hogy a magyar szerver olyan gyenge volt sávszélügyileg egy-egy oldalon, hogy USA nyugati partról is sokkal hamarabb leért a cucc, meg jobb pingidők voltak, ez a tiszta szégyen. Amiket azért kerülni szoktam, azok a kínai, meg úgy általában ázsiai szerverek. A japánok meg amúgy is saját cuccokat hosztolnak csak, nem nagyon használnak nyugati dolgokat.

De ez nem csak magyar sajátosság, itt angolhonban is sokszor jobban teljesít egy francia, német, holland Arch mirror, mint a helyi, angol szerverek zöme. Pedig aztán itt nem lehet azon sem sírni, hogy jajj, nincs pénz wc-papírra sem, meg elég nagy egyetemek is hosztolnak itt is linuxos repókat.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"...De ez nem csak magyar sajátosság, itt angolhonban is sokszor jobban teljesít egy francia, német, holland Arch mirror, mint a helyi, angol szerverek zöme."
- egy idoben hasznaltam ir szervereket (IE), amikor nem ment a német - nem volt veluk gondom.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

nem lenne "egyszerubb", a domaint atiranyitani (pl egy cname-el)? igy ha kesobb megis lesz penz/paripa/akarat a visszaallitasra, akkor konnyen megoldhato.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A hivatalos mirror listában nem is látom. Már leszedették?

Illetve, a 2 másik magyar mirror sincs túl jó állapotban:

https://launchpad.net/ubuntu/+archivemirrors

Hungary 	
FSN.hu Foundation        http ftp rsync 	100Mbps 	Last update unknown
Quantum Mirror 	         http rsync 	    100Mbps 	One week behind

Szerk:

Így kéne kinéznie egy up-to-date mirrornak:

https://launchpad.net/ubuntu/+mirror/ftp.rz.tu-bs.de-archive

--
trey @ gépház

Ha szerver hoszting cégem lenne, én felajánlanék neki egy helyet. Gondolom vasat lehetne hozzá gyűjteni, ill. az üzemeltetést is lenne, aki vállalná. Igaz ettől nem lesznek előrébb. Vagy akár valami közösségi finanszírozás keretében megoldani.

latom nemerted.
a debian mirror a jovoheten esetleg jovohonap vegen szunik meg.

--
HUP te Zsiga !

Hasznalja valaki egyaltalan a magyar debian mirrort?..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

a deb.debian.org van beállítva. Hogy ilyenkor mi honnan jön, fogalmam sincs.

Ilyen bonyolult modjat a sources.list atallitasanak meg nem is lattam.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Erre mondják azt, hogy "user friendly" :)

--
robyboy

azt hittem, hogy csak átmenetileg meg van dögölve...megint...

adjon rá pénzt a cannonical...
vagy az fsf hu ... hamár az adóm egy százalékát odaadtam nekik...