Új LibreOffice könyv

 ( mkenczler | 2019. január 22., kedd - 7:53 )

Írtam egy könyvet a LibreOffice Writerről. CC licenc alatt közreadom. Címe: "Dokumentumok formázása LibreOffice-szal", alcíme: "Elemi tipográfia". Gazdagon illusztrált...

Elérhető itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Köszi!

+1

+1

+1

+1

+1
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

+1

+1

Nagyon.

++

majd egy előszót vagy utószót írjál már lécci, hogy miért gugli docsban írtad a könyvet.

Egyébként tényleg fasza lett. Thx.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ez engem is érdekelne.

Talán, mert ezt mindenki többféle formátumban is le tudja menteni.
Vagy ami valószínűbb eleve LibreOffice-szal készült csak feltöltötte és a Google Drive konvertálta. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A kutyafáját!!
Hiánypótló!!

Nagyon-nagyon köszönjük a közösség nevében!

Egy adakozós linket mindenképp szúrjál be valamelyik oldalra, vagy a végére, elejére, tartalomjegyzékbe leginkább. Elég a btc qr, meg cím, többi kriptóval senki sem foglalkozik :)

+1

Köszi, jól jön! Jóbarátom/volt kollégám is pont mostanság próbálja háztáji kiadáshoz véglegesíteni a korábban írt regényeit, elsődlegesen ebook olvasó eszközökhöz igazítva. Remélem ő is megtalál a doksidban minden szükséges tudnivalót ehhez.

Nekem azért felemás érzésem van ezzel a sorkizárt ellenes kijelentéssel, főleg úgy, hogy a szerző nagy fontosságot tulajdonít a tipográfiának. A szöveg egyszerűen CSÚNYA így, sokkal inkább mint ha kicsivel több hely lenne a szavak között.

Az elválasztás megoldja a helproblémát is.

Tegnap elolvastam az első néhány oldalt eddig az alapján nagyon jónak tűnik ma folytatom :) LaTeX-ben csinálom a doksijaimat de az elején olyan alapvető tervezési dolgokat írtál le ami nekem (sajnos) tök újdonság.

Köszönet érte!

Nem szeretnék ünneprontó lenni -- különösen, mert látom, hogy sok energia van benne, és a tipográfiai része egyáltalán nem rossz -- szóval tessék konstruktív kritikának felfogni :) de az eleje az valami rettenetesen ijesztő.
- nézegessek exportált htmlben tageket?
- tartsak csak emiatt külön egy portable installt?
- a táblázatot mellé tegyem másban az elején?
- zárójelezzem, hogy ((ez egy h1 lesz majd))?

Hát, ha valóban így kell doksit csinálni libre officeban, akkor ne csodálkozzunk, hogy r=1 user a közelébe sem megy.

Szerintem kicsit átestél a proverbiális paci másik oldalára. Én megértem, én is sokkal hatékonyabban gépelek textet, de a writer (meg a world, meg az összes többi) alapvetően all around suite, érdemes erre építve tanácsokat adni. In practice elég jól szokott működni (legalábbis worldben, de feltételezem, hogy a writerben is), hogy használod a headereket, a body stílust, nyugodtan bele lehet írni a táblázatot, beledobni a képet jelölgetés helyett, aztán majd rendbe rakni, ha már ott tartasz. Lehet, hogy ez nem annyira professzionális workflow, viszont hogy sokkal kevésbé életidegen, az tuti.

Ez meg off, de a sorkizárás tiltása szerintem 2019-ben tipográfus elitizmus / nosztalgia. Értem az érveket mögötte, de igazság szerint normális elválasztás mellett átlagos folyószövegben az olvashatóságot szerintem érdemben nem rontja, pláne nem a ma divatos (hello world defaultok) hosszú soroknál* cserébe a dokumentum esztétikumát jelentősen javítja. Ráadásul ez sokkal kevésbé divat, mint pl a vékony sans serif, ti. "Alignment: az együttállás szép (igazítás)", valahogy ezt mégsem tudod elfogadni. :) (Ráadásul szerintem az igazi érv már régen is az volt, hogy sorkizártat szedni kézzel szar egy meló lehetett, kellett valami kifogás :D)

*megjegyzem, ugyan írod, hogy soha nem használunk 80 karakternél többet egy sorban (bár én biztos nem a hasábok tárgyalása közé rejtettem volna, hanem az elejére a dokumentumtervezés folyamatához tettem volna, pár más mankóval együtt, mert a nincs recept, nézegesd, az kicsit harmatos így), de aztán mégis szinte minden teljes sorod hosszabb ennél.

Köszi!

"A vizuális tervezés négy alapelve"

0. Egy dokumentumban összetartozó betűcsaládokat használunk. Ha 3-nál több típus használsz - pláne egy oldalon - , letértél az ösvényről.


No rainbow, no sugar