Új LibreOffice könyv

Írtam egy könyvet a LibreOffice Writerről. CC licenc alatt közreadom. Címe: "Dokumentumok formázása LibreOffice-szal", alcíme: "Elemi tipográfia". Gazdagon illusztrált...

Elérhető itt.

Hozzászólások

majd egy előszót vagy utószót írjál már lécci, hogy miért gugli docsban írtad a könyvet.

Egyébként tényleg fasza lett. Thx.

--
GPLv3-as hozzászólás.

A kutyafáját!!
Hiánypótló!!

Nagyon-nagyon köszönjük a közösség nevében!

Egy adakozós linket mindenképp szúrjál be valamelyik oldalra, vagy a végére, elejére, tartalomjegyzékbe leginkább. Elég a btc qr, meg cím, többi kriptóval senki sem foglalkozik :)

Köszi, jól jön! Jóbarátom/volt kollégám is pont mostanság próbálja háztáji kiadáshoz véglegesíteni a korábban írt regényeit, elsődlegesen ebook olvasó eszközökhöz igazítva. Remélem ő is megtalál a doksidban minden szükséges tudnivalót ehhez.

Nekem azért felemás érzésem van ezzel a sorkizárt ellenes kijelentéssel, főleg úgy, hogy a szerző nagy fontosságot tulajdonít a tipográfiának. A szöveg egyszerűen CSÚNYA így, sokkal inkább mint ha kicsivel több hely lenne a szavak között.

Tegnap elolvastam az első néhány oldalt eddig az alapján nagyon jónak tűnik ma folytatom :) LaTeX-ben csinálom a doksijaimat de az elején olyan alapvető tervezési dolgokat írtál le ami nekem (sajnos) tök újdonság.

Köszönet érte!

Nem szeretnék ünneprontó lenni -- különösen, mert látom, hogy sok energia van benne, és a tipográfiai része egyáltalán nem rossz -- szóval tessék konstruktív kritikának felfogni :) de az eleje az valami rettenetesen ijesztő.
- nézegessek exportált htmlben tageket?
- tartsak csak emiatt külön egy portable installt?
- a táblázatot mellé tegyem másban az elején?
- zárójelezzem, hogy ((ez egy h1 lesz majd))?

Hát, ha valóban így kell doksit csinálni libre officeban, akkor ne csodálkozzunk, hogy r=1 user a közelébe sem megy.

Szerintem kicsit átestél a proverbiális paci másik oldalára. Én megértem, én is sokkal hatékonyabban gépelek textet, de a writer (meg a world, meg az összes többi) alapvetően all around suite, érdemes erre építve tanácsokat adni. In practice elég jól szokott működni (legalábbis worldben, de feltételezem, hogy a writerben is), hogy használod a headereket, a body stílust, nyugodtan bele lehet írni a táblázatot, beledobni a képet jelölgetés helyett, aztán majd rendbe rakni, ha már ott tartasz. Lehet, hogy ez nem annyira professzionális workflow, viszont hogy sokkal kevésbé életidegen, az tuti.

Ez meg off, de a sorkizárás tiltása szerintem 2019-ben tipográfus elitizmus / nosztalgia. Értem az érveket mögötte, de igazság szerint normális elválasztás mellett átlagos folyószövegben az olvashatóságot szerintem érdemben nem rontja, pláne nem a ma divatos (hello world defaultok) hosszú soroknál* cserébe a dokumentum esztétikumát jelentősen javítja. Ráadásul ez sokkal kevésbé divat, mint pl a vékony sans serif, ti. "Alignment: az együttállás szép (igazítás)", valahogy ezt mégsem tudod elfogadni. :) (Ráadásul szerintem az igazi érv már régen is az volt, hogy sorkizártat szedni kézzel szar egy meló lehetett, kellett valami kifogás :D)

*megjegyzem, ugyan írod, hogy soha nem használunk 80 karakternél többet egy sorban (bár én biztos nem a hasábok tárgyalása közé rejtettem volna, hanem az elejére a dokumentumtervezés folyamatához tettem volna, pár más mankóval együtt, mert a nincs recept, nézegesd, az kicsit harmatos így), de aztán mégis szinte minden teljes sorod hosszabb ennél.

Késői utánlövés:
"- nézegessek exportált htmlben tageket?" -- ezt nem írtam sehol
"- tartsak csak emiatt külön egy portable installt?" -- igen, hogy a "kéziratban" ne legyenek sajátos stílus-előírások, de ez csak javaslat
"- a táblázatot mellé tegyem másban az elején?" -- IGEN, külön fájlban, a tördelő más munkamenetben teszi majd bele a műbe
"- zárójelezzem, hogy ((ez egy h1 lesz majd))?" -- IGEN, de elég ennyi :"((cím))", vagy "((1.alc))", a tördelő vagy megérti, vagy megbeszélitek

Ez a processz. A pörkölthöz is előbb fel kell kockázni a hagymát, és az csípi a szemet.
Nem légből kapott dolgok ezek, hanem tőbb évtizedes gyakorlaton alapulnak, előbb a print, majd az online médiában, kiadói gyakorlatban.

Lehet másképp csinálni, de az a későbbi feldolgozóknak többletmunkát jelent.
Értesítelek arról, hogy ha a PhD szakdolgozatodat egy darab, 128 megabájtos DOCX-ben adod le, benne 213 db, full méretű fotóval, 50 darab 100 soros táblázattal stb., akkor valakinek az összes zsigere ökölbe fog szorulni, amig szétszedi, hogy ki lehessen nyomtatni.

> Nem légből kapott dolgok ezek, hanem tőbb évtizedes gyakorlaton alapulnak, előbb a print, majd az online médiában, kiadói gyakorlatban.

Viszont a könyved nem arról szól, vagy legalábbis ez nem derül ki belőle, hogy tördeléshez akarsz segítséget adni. Én értem, hogy ezt így szokták, de ez az egész workflow teljesen nem tükrözi azt, ahogy egy ilyen szövegszerkesztőt az emberek használnak. Ha az volt a célod, hogy igényesebb doksik kerüljenek ki az emberek kezéből, akkor egy ilyennel a francba elriasztod őket. Nem fejtem ki még egyszer hosszabban, mert leírtam már fent, kérlek próbáld inkább értelmezni, ahelyett, hogy légből kapott hülye PhDs példát adsz a számba, ezzel próbálva eltérni a mondanivalómtól.

Hogy a konkrétumokra reagáljak:

> "- nézegessek exportált htmlben tageket?" -- ezt nem írtam sehol
Második oldal, kiemelt! doboz.

> "- tartsak csak emiatt külön egy portable installt?" -- igen, hogy a "kéziratban" ne legyenek sajátos stílus-előírások, de ez csak javaslat

Egyszeri ember szemüvegemen kersztül, hogy ha ehhez külön install kell, akkor az a szoftver egy rakás szar, és beyond repair.

> "- a táblázatot mellé tegyem másban az elején?" -- IGEN, külön fájlban, a tördelő más munkamenetben teszi majd bele a műbe

Tördelő? Milyen tördelő? És ha egyébként is az egészet a writerben csinálom, miért nem jó egy formázatlan táblázat?

> "- zárójelezzem, hogy ((ez egy h1 lesz majd))?" -- IGEN, de elég ennyi :"((cím))", vagy "((1.alc))", a tördelő vagy megérti, vagy megbeszélitek

Tördelő? Milyen tördelő? És miért nem elég egy formázatlan h1?

Szóval nagyon rosszul fogod ezt az egészet szerintem.

"A vizuális tervezés négy alapelve"

0. Egy dokumentumban összetartozó betűcsaládokat használunk. Ha 3-nál több típus használsz - pláne egy oldalon - , letértél az ösvényről.

No rainbow, no sugar