Trump az Apple-nek: itthon kell gyártani és nincs vámprobléma

Az Apple egy, a Securities and Exchange Commission-höz (SEC) intézett beadványban nemrég arra figyelmeztetett, hogy a Kína és az Egyesült Államok közt folyó kereskedelmi vitáknak milyen negatív következményei lehetnek a vállalatra nézve. A vállalat szerint védővámok és egyéb protekcionista lépések megdrágíthatják az Apple termékeket a vásárlók számára, vagyis e termékek kevésbé lesznek versenyképesek és emiatt csökkenhet irántuk a fogyasztói kereslet.

Trump a Twitter-en válaszolt ma az Apple aggályaira: A termékeiket Kína helyett az Egyesült Államokban kell gyártani. Álljanak neki új gyárakat építeni azonnal.

Hozzászólások

Ha ezt arra írta, hogy ne dráguljanak a termékek, akkor az ajánlata arra szól, hogy amerikai dolgozók keressenek annyit mint a kínaiak.

nem.

mivel a magas haszon nagyobb része elmegy a - elvileg - jobb design és a magasabb minőség költségeire.

mondom elvileg :))
de kétségtelen, hogy ez a része a cégnek részben meghalt az alapítóval eggyüt:/
a magasabb minőséget meg pont a nagyobb haszonért csinálják.

ha ez nem tetszik, vegyél kínai 'hálomszázfolint' márkájú telefont.

honnan tudjam én azt:)

nem én hepciáskodok, hogy minek dolgozik akkora haszonnal.

inkább azon kellene trumpnak aggodalmaskodnia, hogy az amerikában befektetőknek megnő a befektetéseik megtérülési ideje, mert csak az tartja életben amerikát jelenleg, hogy a befektetések, beruházások, fejlesztések megtérülése ott a legstabilabb és a legrövidebb.

mostmég:)

"sak az tartja életben amerikát jelenleg"

nem tudom, éltél-e vagy akár csak jártál-e már ott valaha. Nyersanyagban, emberben, termőföldben, iparban, K+F stb bőven el vannak látva.

Ne higgyél el semmit a hanyatlónyugatos hablatyolásból, szeretnénk mi úgy fejlődni ahogy ők hanyatlanak, különösen az USA.

hát zimbabwe is el van látva mindennel.
meg dél afrikai köztársaság is, meg oroszország is.
na meg mexico is, sőt mexikó és az usa között lényegében nincs különbség, a történelmük is nagyon nagyon hasonló.

csak 1 különbség van köztük
amíg az usa-t az akkori világ polgársága alapította egy elég véres függetlenségi háborúval, addig mexikót arisztokraták - nem kevésbé véres forradalommal - akik polgároknak próbálták beállítani magukat.

ez a mentalitás az egyesült államok.
- szerintem -

"mivel a magas haszon nagyobb része elmegy a - elvileg - jobb design és a magasabb minőség költségeire."

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd

Bocs, a röhögcsélés helyett fordítsuk komolyra!
Oké, az apple sokkal-sokkal-sokkal többet költ marketingre, designra és minőségre mint a garázs-kínai cégek, de nem csak garázs-kínai cégek vannak ám, hanem mostanra globális, komoly versenytársak (huawei, samsung, xiaomi, hogy csak a nagyobbakat említsem). Ezek már simán felveszik minőségben és hozzáadott értékben az apple-lel a versenyt.

Amit az apple másként csinál, az az, hogy tudatosan és masszívan befolyásolja a vásárlóközönség gondolkodását, és simán beadja nekik azt az elmetrükköt, hogy ugyanolyan minőséget érdemes megvenniük dupla-tripla áron, mint amit mások is kínálnak, csak azért, mert az az apple.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Pontosan, de tegyük rendbe, hogy nem azért drága az apple, mert jó vagy jobb mint valami más, hanem azért mert ennyi az annyi, te meg rá vagy véve hogy fizesd ki. Kollegámnak van egy ~1 éves, bőven bruttó 1 millió felett vásárolt macbookja, és potyognak ki a billentyűk. És akkor elő lehet jönni a kábelszakadásokkal, akksi púposodással, antennagate-el, szoftveres problémákkal, stb stb. Amik előfordulnak máshol is, csak harmad annyiért.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

már elég régóta tudjuk hogy bajok vannak az apple cucokkal.
és hát nem kötelező megvenni.

vagy igen?

ezek szerint mégis csak valamit árulnak, teszemazt presztízst, státust..
akinek az kell megveszi, akinek más kell mást vesz. aki meg befürdött vele, az meg így járt:)

most kár azon vitatkozni, hogy egy szar, - mert ezt már tudjuk - ha egyszer valaki(k) veszi(k) mint a cukrot.

> ezek szerint mégis csak valamit árulnak, teszemazt presztízst, státust. akinek az kell megveszi, akinek más kell mást vesz. aki meg befürdött vele, az meg így járt:)

Ellenpélda: Most androidos telefonom van, előtte ios-es volt. Ha lehetne a mostani telefonomra ios-t telepíteni megtenném, mert az számomra jobban megfelelt. Mac-em nem volt, de VM-ben futtatok macOS-t. Az alapján szimpatikus és ha kompatibilis hardverem lenne, akkor valószínű nekifutnék az OSx86-nak.

Engem nem zavar, tőlem létezhet az apple és árulhatna telefont másfél millióért, de nem szoktam elmenni szó nélkül amellett, amikor előkerül a téma, hogy hát a minőséget meg kell fizetni. Ami általában igaz, mondjuk a tescos hentesárunál valószínűleg a fény utcai piacon sokkal jobbat kapsz, egy kicsit drágábban, de nem 3-4x annyiért, és nem azért, mert az a fény utca, hanem mert jobb.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Őőőőő, onnan indult, hogy szerinted azért drága, mert a dizájnra, meg a minőségre költik, de mikor kiderül, sem a dizájn, sem a minőség nem jobb, akkor meg „nem kötelező megvenni”? Penge logika.
Az meg csak egy extra, hogy költségre nem a haszon megy. A haszon minden költségen felül van. Ugyebár.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A MAGASABB MINŐSÉG margójára:

https://www.apple.com/support/iphone-8-logic-board-replacement-program/

"Apple has determined (hahaha, nem, nem az Apple, hanem a felhasználók) that a very small percentage (ahahaha, mindig csak egy kis százaléka) of iPhone 8 devices contain logic boards with a manufacturing defect (és ez miért nem a végtesztelésen jön ki?). Affected devices may experience unexpected restarts, a frozen screen, or won't turn on.

--
trey @ gépház

Várjál, várjál! Mingyá’ sírok! Mert míg az iPhone ára 42 %-kal emelkedett, a profitráta csak 13,5 %-kal, 59 %-ról 67 %-ra. Segíccség, szegények, csődbe mennek!
The iPhone X smartphone costs $357.50 to make and sells for $999, giving it a gross margin of 64 percent, according to TechInsights, a firm that tears down technology devices and analyzes the parts inside. The iPhone 8 sells for $699 and has a gross margin of 59 percent.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

nos az, hogy az apple pendítette meg, hogy nagy lenne az áremelkedés, és trump rájuk szált, az nem azt jelenti, hogy más gyártók nem így gondolják.

a rajongókon kívül senki nem szomorkodna az apple árai miatt, de nem csak róluk van szól.

van még elektronikai gyártó akinek a gyárainak a többsége, vagy akár mind az usa-n kívül van, v egyáltalán nincs is gyártási kapacitása, vagy csak a kutatás-fejlesztés van az usa-ban.

inkább fogják ezeket is kivinni az usa-ból, mint a gyártást az usa-ba telepíteni, mivel a legtöbb profitjuk már amúgy sem az usa-ból származik, és már bejáratott nevekről van szó, elég nekik egy iroda is a szilícium-völgyben, és egyébként is jobban járnának egy kajmán szigeteki, vagy panamai, vagy mann szigeti, vagy .. központtal

Jelen pillanatban egy ilyen üzem összerakása években mérhető.
M: Doktor úr! Kérem, mondjon valami biztatót!
D: Hajrá Mari néni!

Kb. 1 hónapja már említettem: Vélhetőleg többel nőne az USA-n belüli összeszerelés miatt a gyártási költség, mint maga a vám. Azóta megnéztem, és tagállamoktól függően, 9-10 dollár körül van a minimális órabér. Ennyit biztosan nem keres egy kínai/tajvani munkás. Azon meg nagyot bukhatna az Apple, ha feketén alkalmazott mexikói munkásokkal dolgoztatna (mint a farmerek).

Egy ilyen gyár felépítése is eltart legalább 1-2 évig. Közben a vámok miatt már emelni kell az árat. Ha beindul a hazai összeszerelés, akkor ugyan nem lesz vám, de egyrészt magasabb lesz a munkabér, másrészt pedig a gyár felépítésére fordított összegnek is meg kell térülnie. Tehát a hazai összeszerelés után biztosan nem lenne olcsóbb az iPhone (és a többi készülékük sem).

> akkor ugyan nem lesz vám,

ezt honnam a pekbol vetted?
Az a legnagyobb buko, ha amerikaba szerelteted ossze.

Itt egy cikk:

https://www.bunniestudios.com/blog/?p=5349

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Azóta megnéztem, és tagállamoktól függően, 9-10 dollár körül van a minimális órabér

Ennél még egyszerűbb a kép, mert nem is tudna annyi embert felvenni az Apple amennyi a termékek gyártásához szükséges: a becslések szerint kb 5 millió ember dolgozik kínában közvetlenül az Apple termékein. (+ beszállítók)

az alkatrészek többségét ma is robotok gyártják, mint az ellenállásokat csipeket processzorokat.. mégsem települtek haza ezek a gyárak.

mikor kaptál a bó'tban utoljára nem tajvanon gyártott intel procit?
vagy nem az nec valamelyik gyárában készült tranzisztort, v. kondit, ellenállást?

Sajnos a twittelgetés és a salátatörvények édeskevesek ahhoz, hogy a tech-szektor ámokfutását megállítsuk a kínai rabszolgákkal való gyártatás terén, avagy összességében az országok közti jövedelem- és életszínvonalbeli különbségek vadkapitalistáék általi kihasználását. Nevezhetjük kizsákmányolásnak is. Vagy az elérhető profitmennyiséget kéne korlátozni, hogy ne ez a fajta etikátlan üzleti magatartás domináljon, vagy valóban vámokkal kell korlátozni. Alapvetően támogatom Trump álláspontját, de félek, hogy kevés, amennyi tényleges intézkedést hoz ezzel kapcsolatban.

Mert az USA-ban élő "rabszolgák" valamivel többet keresnek egy tál rizsnél, jár nekik szakszervezet és szólásszabadság, továbbá nem kell a készterméket egy kontinenssel odébbra vinni, olajpöfékeléssel. Ha pedig az Apple (vagy valamelyik USA-beli beszállítója) úgy gondolja, hogy ő költségoptimalizáció™ apropóján inkább gyerekmunkát alkalmaz, akkor jóval alaposabban megszorongatják a tökeit holmi médiahisztiknél, mert ott legalább van valamirevaló munka- és gyermekvédelem.

A vám a pénz (avagy a profit) nyelvére fordít le egy munkajogi/emberi/etikai problémát, mert másképp nem értik meg menedzserék és befektetőék.

Várom a listádat arról, milyen helyettesíthetetlen, elektronikai eszközök gyártásához szükséges alapanyagok és komponensek nem elérhetőek az USA-ban, ami egy iPhone-ba feltétlenül szükséges.

Ha te azt hiszed hogy USÁban, szakszervezeti melósokkal képes az Apple telefont gyártani akkor nagyot tévedsz.

A hangsúly még mindig a munkajogon és az emberi jogokon van. De fel lehetne még sorolni az életkörülményeket. Hogy Kínában megfulladhatsz a szmogban, az senkit nem érdekel, mert "fejlődni kell gazdaságilag". Amerikában pedig (még ha Trump is az elnök) vannak szigorú környezetvédelmi előírások. Ugyanígy, a munkás Amerikában jobb esélyekkel perelheti be az Apple gyárat, ha nyáron 40 fokban dolgoztatják őket, vagy indíthat a többi munkavállalóval egy munkajogi class-action-t. Kínában befoghatja a pofáját.

> Hogy Kínában megfulladhatsz a szmogban, az senkit nem érdekel, mert "fejlődni kell gazdaságilag"

Arról az USA-ról beszélünk, aki pár hónapja kilépett a párizsi klímaegyezményből és aki szerinte a globális felmelegedést kína találta ki, hogy visszafogja az USA gazdaságát?

Amúgy CO2 per capita:
- US: 18
- Germany: 9.6
- China: 5.5

https://www.economicshelp.org/blog/6131/economics/list-of-co2-emissions…

Arról a Kínáról beszélsz, ahol 5x annyi ember hal meg a légszennyezettség miatt, mint az USA-ban? [1]

Arról a Kínáról beszélsz, amelynek a Párizsi Klímaegyezmény szerint még nem is kéne csökkentenie a CO2-kibocsájtását, hanem simán belefér az, ha növekszik?

Hol élsz te, ember?

China: 5.5

Ugye csak azokat az embereket számoltad, akiknek hozzáférésük van olyan eszközökhöz, amik csak CO2-pöfékelés árán működnek? Ja hogy nem. Akkor valószínűleg relevánsabb lenne a földrajzi területéhez vagy valami máshoz képest összemérni egy 300 milliós országot egy 1,3 milliárdossal. Mert sem a légkört, sem a globális felmelegedést nem érdekli, hogy mennyi a CO2/capita. Ez egy nagyjából olyan szélsőségesen idealista (semmitmondó) mérőszám, mint a CPU-knál a flops/Watt/TDP, vagy a GDP/fő. Attól még, hogy 1,3 milliárd emberen jobban eloszlik a CO2, Kína már most többet pöfékel a levegőbe, mint az USA és Európa együttvéve. [2]

> Arról a Kínáról beszélsz, ahol 5x annyi ember hal meg a légszennyezettség miatt, mint az USA-ban?
> Hol élsz te, ember?

Egy olyan országban, ahol ugyanannyian halnak meg légszennyezettség következtében, mint kínában.

> Attól még, hogy 1,3 milliárd emberen jobban eloszlik a CO2, Kína már most többet pöfékel a levegőbe, mint az USA és Európa együttvéve

Számomra nem meglepő, hogy 1.5x annyi ember mozgatása, energiával ellátása valamint az egész földet ellátni elektronikai eszközökkel több co2 kibocsátással jár.

Ugyanakkor:
- For every $1 the US put into adding renewable energy last year, China put in $3. Around 26% of the China’s total electricity production came from renewables, which is better than the 12% figure for the world as a whole. (USA: 18%, EU: 30%) - via
- China’s electric car market is growing twice as fast as the US. - via

Egy olyan országban, ahol ugyanannyian halnak meg légszennyezettség következtében, mint kínában.

Statisztikai csúsztatás a javából. Nos, el kell, hogy keserítselek. Nem ugyanannyian halnak meg. Kínában, a linkelt grafikon szerint, 1300000000 / 1000000 x 953.7 = 1239810, azaz egymillió-kétszázharminckilencezer-nyolcszáztíz ember hal meg. [1] Magyarországon pedig 9818000 / 1000000 x 937.6 = 9205, azaz kilencezer-kétszázöt ember hal meg a légszennyezettség következtében. Azaz, számodra egymillió ember halála ugyanolyan súllyal bír, mint kilencezer ember halála. Ezek után kezdem már érteni, miért véded ilyen hevesen a nemzetközi tech-nagytőke ámokfutását. Mert az emberek számodra nem életek, csupán arányszámok. Ahogy menedzseréknek csak humán erőforrás. Ahogy befektetőéknek csak költség. Persze, az is lehet, hogy csak szimplán degenerált vagy és nem tudod megfelelően értelmezni a statisztikai adatokat.

Számomra nem meglepő, hogy 1.5x annyi ember mozgatása, energiával ellátása valamint az egész földet ellátni elektronikai eszközökkel több co2 kibocsátással jár.

Tudnak menni gyalog is. Az egész Földet pedig nem nekik kéne ellátni. Nagyrészt magukat kéne ellátni. Ahogy az amerikaiaknak is. Persze, akkor nem lenne olcsó az okostelefon. Viszont nem is kéne 2 év után kidobni.

For every $1 the US put into adding renewable energy last year, China put in $3. Around 26% of the China’s total electricity production came from renewables, which is better than the 12% figure for the world as a whole. (USA: 18%, EU: 30%)

Megint csak arányszámok, amik ugyanúgy nem érdeklik a klímaváltozást. A CO2 mennyisége nő a légkörben. Ezzel kell valamit kezdeni, nem százalékokkal kiszúrni a szemeket. Mondjuk betiltani a szénerőműveket.

Ahelyett, hogy arányszámokon lovagolsz, megpróbálod esetleg megérteni a lényegi problémát is a kizsákmányolással (Kínában gyártatással) kapcsolatban, illetve hogy üzletileg és emberjogilag miért nem etikus az Apple eme gyakorlata?

> Mert az emberek számodra nem életek, csupán arányszámok.

Tehát szerinted a betegségeket nem a lakosság számához kell viszonyítani?
Az autók biztonságát is a bekövetkezett halálos balesetek száma határozza meg az úton futó járművek számától függetlenül?
Tehát nagyobb biztonságban érzed magad egy Zaporozsec-ben, mint egy VW-ben, mert az utóbbiban tavaly 45 822 ember halt meg, míg az előzőben csak 2.

Attól függ, mit akarsz bizonygatni. Te épp azt akartad, hogy Magyarországon olyan légszennyezettség van, mint Kínában és azt állítottad, hogy ugyanannyian halnak meg itt, mint ott. Ez egész egyszerűen nem igaz.

Ha viszont a népsűrűséget is figyelembe vesszük, akkor pont, hogy jobban kéne számítson a kínai szennyezés, hiszen sokkal több emberre van hatással. Ezért csúsztató ilyen grafikonok mentén összehasonlítani egy ~10 milliós országot egy ~1 milliárdossal.

Kínában a szmog nem a pöfékelés miatt van. Voltam ott, láttam, tapasztaltam.
Szerintem a világ egyik más országában sincs annyi elektromos járgány, mint ott. A robogók legalább 90%-a már elektromos, és azt biztosan tudod, hogy ott rengeteg van belőle. Buszokból is sok már a villany. A metró ugye értelemszerűen villany. És autóból is rengeteg a villany, vagy a hibrid. Ami pedig nem hibrid, az benzin. Kínában kb. nem létezik dízel, és ugye a dízelből sokkal több szállópor van, mint a benzinesből. Továbbá, az ottani levegőminőségi viszonyhoz hozzá kell még adni a "természetes" sivatagi homokot is, amit ha megfelelő irányba fúj a szél, akkor belső-kínából épp a partmenti nagy ipari városok felé visz. Ez ha úgy igazán rákezd, akkor úgy képzeld el, hogy este annyi homokot mosol le magadról, mint gyerekkorodban miután a homokozóba játszottál.
Ha mindezeket összeadod, akkor a maradék szennyezést kb. teljes egészében az apple és ehhez hasonló gyárak adják, akik a gyerekmunka mellett kb. tesznek a környezetre, és a levegőbe meg a csatornába engednek mindent, ami nem kell. Tehát, ha átmenne amerikába, vagy bárhova, akkor ott okádná ki őket.
Egyébként mikor ott voltam, akkor volt a Nagy Kínai Nemzetgyűlés Pekingben, és azon a pár napon valami varázslatos módon egyáltalán nem volt szmog, sőt, mondhatni friss volt a levegő, még a belvárosban is. Nem tudom, lehet csak kiadták parancsban, hogy azokra a napokra minden gyárnak le kell állnia, de azt is el tudom képzelni, hogy valami technikával képesek a levegőt megtisztítani, vagy valami olyan időjárást előidézni, hogy a szél kivigye. Simán kinézem belőlük, hogy van erre már technikájuk. A kínaiak nagyon leleményesek :).
--
"Sose a gép a hülye."

Nem, sajna Pekingen kívül nem jutottam. Amikor a falhoz mentem, akkor utaztam vagy 80km-t, de még az is Peking volt. Aprócska falu. :)
Elhiszem... De hát el is kell látni energiával egy ekkora gazdaságot és ennyi embert. És abban sem vagyok biztos, hogy ez mondjuk több, mint amit mondjuk az USA eltüzel, hogy az amerikai állampolgárok "amerikai életet" éljenek, ami pl. többet között azzal jár, hogy ég a lámpa akkor is, ha süt a nap.
--
"Sose a gép a hülye."

> Mert az USA-ban élő "rabszolgák" valamivel többet keresnek egy tál rizsnél, jár nekik szakszervezet és szólásszabadság

"Amazon workers who pick up products for delivery at a warehouse in Staffordshire, UK use bottles instead of the actual toilet, which is located too far away" - via

"Tesla wages range from $17 to $21 per hour while the living wage for one parent and one child is over $28 per hour. The Bay Area minimum cost of living for a family of four is now over $70,000 per year. The typical workweek is 60 to 70 hours, with mandatory overtime as the norm. Since 2014; there have been more than 100 visits by ambulances to the Tesla plant. Tesla attempts to hold workers accountable for injuries sustained on the job by discouraging workers from reporting them due to the massive drop in pay that could result." - via

Emellett az usa-ban arra sincs elegendő szabad munkaerő, hogy az Apple termékeit összeszereljék és akkor még nem beszéltünk a gyártósorok felépítéséről, a többi cégről és iparágról. (pl ruhaipar)

Emellett az usa-ban arra sincs elegendő szabad munkaerő, hogy az Apple termékeit összeszereljék és akkor még nem beszéltünk a gyártósorok felépítéséről, a többi cégről és iparágról.

De van. Csak meg kéne fizetni. A kínai elmegy bagóért dolgozni, az amerikai nem. Csupán ennyiről van szó. Pláne a Tesla a nagyságrendekkel túlárazott autóival megtehetné, hogy megfizeti a dolgozóit. Persze, az Apple sem kevésbé.

> De van. Csak meg kéne fizetni.

- Apple has created and supported 4.8 million jobs in China.
- Unemployed persons in USA (Friday, September 7, 2018): 6.2 million

> Pláne a Tesla a nagyságrendekkel túlárazott autóival megtehetné, hogy megfizeti a dolgozóit.

Arról a tesla-ról beszélünk, aki veszteséges? Az előbb még a "elérhető profitmennyiséget" akartad korlátozni.

A profitot ráérünk akkor korlátozni, ha már van. Addig inkább korlátozzuk az Apple-ét. Mert jócskán megérdemli.

Megint elsiklottál a lényeg felett, gondolom fősodratú mérnök úr létedre soha nem voltál kihasznált gyári munkás, így persze, hogy nem is érdekel. De akkor lássuk, mit kellett volna felfognod magadtól: Ha van pénz idealista érintőképernyőre, akkor legyen pénz munkásra is. Avagy, messze hidegen hagy, hogy a Tesla veszteséges, ha van nagyságrendekkel több, befektetői tőkéből fedezett lóvé a fejlesztésekre, akkor legyen a munkásokra is. Pláne, hogy gyártói kapacitást tekintve nem áll valami fényesen a cég.

> nem voltál kihasznált gyári munkás, így persze, hogy nem is érdekel

Bevallom, valóban nem voltam kihasznált kínai munkás, légyszi mesélj.

> Addig inkább korlátozzuk az Apple-ét. Mert jócskán megérdemli.

Miért az Apple-ről beszélünk? Ez legalább annyira érinti az összes többi elektornikai (és más iparági) céget, aki fejlődő országokban gyártat valamit, vagy onnan származó alkatrészeket használ.

> Avagy, messze hidegen hagy, hogy a Tesla veszteséges, ha van nagyságrendekkel több, befektetői tőkéből fedezett lóvé a fejlesztésekre, akkor legyen a munkásokra is.

A Tesla az USA-ban gyártja a helyi piacra szánt autóit. Hogyan fogja segíteni a munkakörülmények javulását a vám bevezetése?

> Pláne, hogy gyártói kapacitást tekintve nem áll valami fényesen a cég.

Ez megint csak azt mutatja, hogy mennyire reális az elektronikai összeszerelés/gyártás USA-ba költöztetése.

Miért az Apple-ről beszélünk?

Mert róluk szól a topik.

Ez legalább annyira érinti az összes többi elektornikai (és más iparági) céget, aki fejlődő országokban gyártat valamit, vagy onnan származó alkatrészeket használ.

Egy "apró" különbséggel. Az Apple tele van saját maga által megtermelt pénzzel, a világ egyik vezető tech-cége. Bőven megtehetné, hogy otthon gyártat, csak nem 6x annyi profitja lenne, hanem 3x annyi. Ugyanúgy fenn tudna maradni belőle.

A Tesla az USA-ban gyártja a helyi piacra szánt autóit. Hogyan fogja segíteni a munkakörülmények javulását a vám bevezetése?

Annyival tudja segíteni, hogy eszébe nem fog jutni a második-harmadik gyárat távol-keleti rabszolgatanyákon felépíteni. Ez a jelenlegi szituációt tekintve valóban nem sok. De később még lehet értelme.

Az Applet a Teslához hasonlítgatni egyébként azért csúsztatás, mert két különböző stádiumban lévő vállalat. Az Apple termékeit a világon mindenhol ismerik és neki van fenntartható profitgépezete, tehát a cég életképes (az lenne adóelkerülés és rabszolgahajcsárkodás nélkül is, csak kicsit kevesebb profittal). A Tesla egy nagyra fújt lufi, ami mögött lehet, hogy sok a tőke, de még nem terjedt el a terméke. Akkor lehet őket egy lapon említeni, ha Magyarországon is mindenki, akinek valaha volt iPhone-ja, Teslával fog közlekedni.

El van az terjedve. Már jó ideje azzal küzdenek, hogy halomra kapják a megrendeléseket a Teslakra, de nem tudnak eleget gyártani. De tény hogy a vállalat még nem állt be egy stabil pályára.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ennek némileg ellentmond, hogy a Tesla a Ford-ot és a GM-et is megleőzve a legértékesebb autógyártó cég az USA-ban, valamint:
- Tesla Gigafactory Now Makes More Battery Power Than All Automakers Combined
- Tesla is the fastest-growing car brand in the world
- Tesla surpasses BMW to become the 4th most valuable car company in the world

Igen, ez egy nagyon furcsa tőzsdei anomália, hogy egyelőre veszteséggel tudnak csak autót gyártani, mégis hihetetlenül értékesre van taksálva a cég.

Plusz a vicc az, hogy a "hagyományos" autógyártók is piacra fogják dobni a saját elektromos autóikat, amint az nyereséges lesz. Mivel jelenleg nem az, ezért nem gyártják őket. Érdekes módon a Tesla megteheti, hogy veszteséggel gyárt, a hagyományosok pedig nem. Magában az autógyártásban nincs semmi amit a Tesla tud, a többiek pedig nem.

Az önvezetés lehet esetleg egy olyan feature, amiben a többiek gyengébbek, de azért abban a témában is vannak egyéb versenyzők is. És az "autopilot" sem valódi autópilóta, hiszen a sofőrnek figyelnie kell(ene), így ott sincs hihetetlen előny, inkább csak marketing.

> Magában az autógyártásban nincs semmi amit a Tesla tud, a többiek pedig nem.

Ez az összes többi autógyártóra is igaz.
Mit tud az amazon, amit a többi webshop nem? Mit tud a coca-cola/nike/redbull, amit a pepsi/adidas/burn nem? Itt már inkább brandekről van szó és abban a Tesla elég erős.

Azért a gyártásban van egy olyan know-how, meg beszállítói lánc, amit nem egyszerű a semmiből megteremteni.

Az sem véletlen, hogy a Tesla nem tudja a saját tervezett darabszámát legyártani, míg a már "becsontosodott" autógyártók kapcsán ritkán lehet ilyen problémákról hallani. Nekik megvan a tapasztalatuk, hogy hogyan kell a teljes láncot működőképesre összerakni, és pontosabban meg tudják saccolni, hogy hány autót képesek gyártani.

Na meg nem kell a tőzsdei zsonglőrködés miatt folyamatosan kamuzniuk sem. Emiatt a folyamatos kamuzás miatt én sokkal kockázatosabbnak érezném a Teslába fektetni, mint mondjuk VW részvényeket venni. Még a dízelbotrány árnyékában is.

Szóval azért azok a gyártók többek a brandnél. Lehet, hogy utoléri őket a Tesla ebből a szempontból, de egyelőre egyáltalán nem biztos. Legalábbis legutóbbi ismereteim szerint még mindig nem érte el a gyártás volumene a tervezettet. És ha valaha utoléri őket (nem megy előbb csődbe), akkor is várhatóan ez sokáig tartani.

> Legalábbis legutóbbi ismereteim szerint még mindig nem érte el a gyártás volumene a tervezettet.

Ennek az is az oka, hogy a Teslának 2 évente duplázodik az legyártott/eladott autók száma, míg VW-nek meg stagnál. Valószínű ők is bajba lennének, ha ilyen ütemű bővülést kéne kiszolgálniuk.

A tőzsdei érték lófaszt sem jelent.

Pont ma olvastam ezt a wikipedia oldalt: https://en.wikipedia.org/wiki/Cobalt_Networks

Most akkor ízlelgessük, hogy hány alkalmazottal mennyit is ért ez a cég, mielőtt a Sun felvásárolta, mennyiért vásárolta fel, és mennyi profitot tudott termelni...
És nem, a felvásárlás után sem lett belőle aranybánya.

OFF

Alig akartam hinni a szememnek, azt hittem hogy ez egy vic, mikor olvastam hogy egy 10 tonnás , 120 utas szállítására alkalmas buszban kisteljesítményű négyhengeres !!!!!!! dízel motorok vannak!
Mikor egy valamirevaló S classe, 5 személyes Mercedes 8 hengernél kezdődik.
Buszos fúrumban olvastam, sokkal többet fogyaszt, mint a 40 éves MAN licensz-es Ikarus 260-as, 6 hengeres ősrégi konstrukciós motorok.

Tévedsz. Már Kínában sem mezítlábas gyerekek és rabszolgák dolgoznak napi 16 órában, Vietcong-szalmakalapban, egy tál rizsért és pohár vízért. Már ott is elég tisztességes minimálbér van, meg munkavédelmi előírások, szakszervezetek. Elég sok cég viszi is el Kínából a gyártást, mert így már annyival nem olcsóbb, hogy megérje, és inkább viszik át még olcsóbb helyekre, India, Vietnam, Szingapúr, stb.. Persze sok cég marad, mert a kínai kormánnyal külön megállapodást köt adókedvezményről, meg olcsó nyersanyag még mindig a kínaiaknál áll rendelkezésre, így a logisztika könnyebben megoldható, stb..

Az amerikai gazdaság meg így sem jár rosszul, mert ami munkahelyek elvesznek ezzel az amerikai munkaerő számára, azt bezsebelik vámként, meg a szállításon importőrök gazdagodnak, meg az Apple sem arab cég, így azért vándorol nem kis profit kaliforniai zsebekbe is. Nem kell őket félteni, élelmesek, nem fognak éhendögleni. Megsajnálni semmiképp nem kell őket.

Trumpster itt most csak megint beszólt egy epéset, de most az a vicc, hogy még igaza is van valahol. Nem muszáj vámot fizetni, lehet hazai gyártásban is tolni. Választási lehetőség mindig van. Azt nem állította senki, hogy jobban meg is éri, de a vámot meg lehet rajta spórolni, az kétségtelen.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem mondom, hogy nincs igazad, csak érdekelne a véleményed. Ha egyik napról a másikra mindenki elhozná Kínából a gyártást, akkor onnantól mivel foglalkozna az addig lekötött munkaerő? Mennyivel lenne jobb nekik, ha a hirtelen megugró munkanélküliség miatt esetleg még olcsóbban, feketén dolgozhatnának a helyi pénzembereknek? Mert az ki van zárva, hogy valamiféle honfitársi szeretetből, bajtársiasságból ők jobban bánnának a munkásokkal, mint a mostani munkaadóik.

Ültethetnének fákat, amivel visszaszívják az eddig kipöfékelt CO2-t.

Berendezkedhetnének önellátó gazdálkodásra is. Több ezer évig működött, más országoktól elszigetelve, nem is rosszul. Még a papírt is feltalálták másoktól függetlenül.

Egyébként, teljesen rendben lenne, ha folytatnák a kütyüik gyártását, saját maguknak. Ha nekik elég az ottani fos minőség.

sajnálatos módon trump álláspontja pont annyira rossz, mint az általad tech-szektornak nevezett csoportok álláspontja.

ugyanakkor arra kellene gondolnod, hogy dél-korea, v. tajvan pont úgy kezdte mint a mai kína. 20-30 év és most a vezető gazdasági és technológiai hatalom.

valamiért amíg csak egy elmaradott kommunista ország volt, - naponta végeztek ki ellenzékieket, meg kulturális forradalom, meg minden... had hulljon, úgyis tól sok van belőlük:) - addig nem zavart senkit. most hogy a kínai gazdaság tényező lett, mindenki a rabszolgamunka miatt kezd aggódni.

:)

A nyugati nyitás alig 40 éve volt, a mi módszerváltásunk idején a magántulajdon már 50 % fölött volt, mikor ’90-ben kint jártam, a maihoz képest persze jóval kevesebb autó nem kis része heéyben gyártott VW és Jeep Cherokee volt.
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Az Apple termékek árában a vám alig lenne érzékelhető, mert a gyártási költséget terhelné meg, nem a piaci árat. Márpedig egy Apple termék árában a profit a legnagyobb tétel.

Óóó, lesz majd egy milkás sziFon, ne aggódj! Még nincs, csak harmad millás, de lesz full millás is, nem is kell rá sokat várni. Végül Macbookból is lett 2,5 milliós. Sok ember boldogan kifizeti, van azért egy olyan réteg, amelyiknek ennek a tízszerese is zsebpénz. Azt is elárulom, hogy az egy milcsis teló sem fog 10 évet működni, de nem is kell neki, újgazdagék le fogják cserélni 1 évre rá, addigra kijön az új genes belőle másfél millióért, azzal jobb villogni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Pedig szerintem nem is lenne rossz üzleti fogás. Gazdagéknak, meg jenkiknek meg sem kottyan az 1000 vs 1500 USD különbsége, de lehet cserében még többen vennének sziFont, mondván, hogy az nem kínai szar. Szóval elviccelünk vele, de könnyen lehet, hogy Csrampsztör most durván beletrafált. Próbált valami lila kékerességet beböfögni, és mégis értelmes ötlet süthető ki belőle.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

ez csak feltételezés, ellenben pl. a BlackBerry volt az a gyártó, aki sokáig nem engedte a hardvergyártást kínába biztonsági okokból (kanada, mexikó volt a fő összeszerelő állam), aztán még se sikerült több telefont eladnia, az embereket nem érdeklik a járulékos dolgok (biztonság, megbízhatóság, stb), a fő csapásirány a divat.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

„jenkiknek meg sem kottyan az 1000 vs 1500 USD különbsége, de lehet cserében még többen vennének sziFont, mondván, hogy az nem kínai szar.”

Most USA-ban 38,7% az iPhone piaci részesedése. Ha feltételezzük, hogy a maradék 61,3% azért nem vett iPhone-t eddig, mert nem az USA-ban gyártják, akkor valószínűleg igazad van. De mi van akkor, ha a Samsung/Xiaomi/random ázsiai cég az USA-ban épít egy gyárat? Meredeken zuhanni fog az iPhone piaci részesedése?

Azt nem állítom, hogy mind a 61,3% rohanna Amerikában gyártott iPhone-t venni, de azért lenne jó pár ember, aki korábban ódzkodott az Apple termékektől, meg túlárazottnak tartotta, de most a Made in USA felirat meghozná a kedvét a szifonvásárláshoz, így már kicsengetné érte a prémium felárat. Főleg, ha valami hazafias, támogassuk a hazai gazdaságot témájú marketingsúlykolást is nyomatnak hozzá.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Hat emeljen arat; de ne keveset, sokat.

Ez kicsit olyan "“Ha nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot?”

tehát megy a hiszti a haladó gondolkodásuaknál, hogy egy luxustermék drágább lesz. értem.

------------------------
Jézus reset téged

LOL. Feláldozzák a nemzeti gazdaságot a profit oltárán, aztán meg sírnak amikor a tyúkszemükre lépnek.

A Kínában gyártás azért tud annyival olcsóbb lenni, mert minden környezetvédelmi, munkavédelmi szabályt és az emberségességet úgy általában magasról leszarnak.

Az osszes elektronikai cikkre kellene kulon ado, mint a jovedeki ado, legalabb 100-200%. Ezt mindenre, telefonra, tv keszulekre es minden masra bevezetnem.

Igy megharomszorozodna aruk, erdemes lenne javitani, jobban becsulne a lakossag.

Nem fogynanak fenysebesseggel a nyersanyagok, nem ernenek az egig a mergezo szemethegyek Afrikaban, mivel nem dobna mindenki mindent azonnal a szemetbe, mert a mai arak mellett tenyleg szinte semmit se erdemes javitani, kuka minden azonnal es johet a kovetkezo.

Es igy mivel a gyartott mennyiseg kisebb lenne nem szennyeznek a kornyezetet se ilyen mertekben Kinaban se.

Van alternativ megoldas is: Az egesz bolygon egyseges kornyezetvedelmi es egeszsegvedelmi szabalyokat kellene bevezetni, mert foleg azert olyan olcso Azsiaban gyartani, mert ott a kutyat se erdekli a kornyezetszennyezes, lehet barmit barhogy gyartani, az se erdekli senkit, ha egesz telepulesek lesznek rakosak, meghalnak, kuka, johet a kovetkezo, lakos van boven.

Ugyanez a helyzet az elektro szemettel is, olcso elszallitani Afrikába, ott elegetik, az alapanyagot meg fillerekert visszaviszik a gyartohoz, ott meg varosok szivjak a toxikus anyagokat es az atlagosan elert eletkor meg ugy 30 korul van, radioaktiv es egyeb mergezo anyagok kozt ugye hosszu elet nem lehetseges.

Igy aztan olcso - ez a tevhit, bar sok emberelet es felelotlen kornyezetszennyezes az rejtett koltseg ami nincs az arban es ezzel kellene valamit tenni, ha valtoztatni akarnak a dolgon. Mindezt kellene felszamolni, akkor teljesen mas lenne az ara egy telefonnak vagy tv keszuleknek.

Nem rossz ötletek. Bár lehetne az adó magasabb is. És az így befolyt pénzt a fizetések támogatására fordíthatná az állam. Ha mondjuk kéthavi átlagfizetésből meg lehetne venni egy 150 m2-es lakást, ki nem sz@rná le, hogy 3 évnyi fizetésből tud megvenni egy mosógépet.

> mert a mai arak mellett tenyleg szinte semmit se erdemes javitani,

https://xkcd.com/2033/

Ismerek olyan nagy elektronikai tavolkeleti gyartot, ahol a garanciaugyintezes abbol all, hogy Mo-n ul egy ugyintezo, aki amint bejon egy hibas termek, mar rendeli is az ujat, a hibas termeket meg egyenesen az egyik bp-i hulladekfeldolgozo uzembe iranyitja.

A hibas termek lehet egy szallitas soran megkarcolodott huto is...

Ez tok jo, mert nem kell magyarorszagi szervizkozpontot uzemeltetni, alkatreszt raktarozni. Es legfokeppen a vevo is baromi boldog, mert garancialis problema eseten vadi uj cuccot kap.

Szerintem zsenialis.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ennek két oldala van:
- ha kurva jól élünk, akkor relatíve drága a munkaerő, így elég hamar el lehet oda jutni, hogy javítani drága, újat csinálni meg nem (ahhoz ugyanis sokkal kevesebb munkaerő kell) - ha az olcsó távol-keleti munkaerő majd nem lesz annyira olcsó, az sem oda fog vezetni, hogy megéri ezeket megjavítani, hiszen az új gyártásához akkor is kevesebb munkaerő fog kelleni,
- amíg az externáliákat nem verik le a gyártón, és az nem lesz kénytelen beleépíteni az új termék árába, addig bizony marad ez a "gyártsuk tonnaszám és dobjuk ki a tavalyit" mentalitás.

Opciók:
1. Van védővám, és továbbra is Kínában gyártatnak: Annyiba fog kerülni a védővám miatt egy iPhone az USA-ban, mint Magyarországon.
2. Van védővám, és hazaviszik a gyártást: Annyiba fog kerülni a gyártási költség miatt egy iPhone az USA-ban, mint Magyarországon. Eddig. Mert ezután itt még drágább lesz. A magyar iPhone hívőknek jó hír, hogy ez egy elég kis valószínűségi változat.
3. Nem változik semmi. Esetleg elzavarják a bohócot.

> 2. Van védővám, és hazaviszik a gyártást: Annyiba fog kerülni a gyártási költség miatt egy iPhone az USA-ban, mint Magyarországon. Eddig. Mert ezután itt még drágább lesz. A magyar iPhone hívőknek jó hír, hogy ez egy elég kis valószínűségi változat.

Ez nem feltétlen igaz, mert elvileg a világ többi pontját továbbra is el tudná látni kínából. (persze lehet, hogy ez ennél bonyolultabb és nem lenne gazdaságos több országban gyártani)

Már azért is, mert csak Kínában több iPhone-t adnak el, mint az USA-ban.

Nem kellett volna lerombolni a korábban meglévő, fél magyar ipart és holmi luxuscikkek (autók) gyártásától és különféle multik ámokfutásától függővé tenni a magyar gazdaságot. Én magyarként üdvözlöm Trump hadjáratát a német autók ellen. Akkor is, ha holnap már csak konzervkukoricát ehetek.

Már?

Magyarnak legfeljebb az „utángyártott” változat nevezhető. Az „eredeti” az az amerikai földrészről származik*. A fémdobozos konzerválás angol szabadalom, az üveges konzerv pedig francia találmány.

Ugyanígy kihúzhatnánk az étrendünkből a babot, paprikát, paradicsomot, burgonyát. Gyakorlatilag a ma magyarosnak gondolt ételeink közül nem túl sok élné túl a „profiltisztítást”. Például egy magyaros rántottát illik megszórni fűszerpaprikával. Lecsó? Pörkölt? Gulyás? Halászlé? De a szabolcsi töltött káposzta is ugrott. (Bár a töltött káposzta, a wikipédia szerint, türk eredetű. Ezt vezérünk mostani nyilatkozatai alátámasztani látszanak. :-) )

De a citrom sem őshonos nálunk, sőt azt még nem is termeljük, így a citromos tea is ugrott.

*: Nem véletlen, hogy a népies neve: tengeri.

Alapvetően az lenne a lényeg, hogy amit itthon meg tudunk termelni, azt itthon termeljük meg, saját munkaerővel és hazai vállalkozók profitját gyarapítva. Még akkor is, ha ez az illető mondjuk Mészáros Lőrinc. Mert bár nem csípem a magyar oligarchákat sem, mert minden oligarcha korrupt és arrogáns, de ha egy külföldi és egy hazai rossz között kell választani, akkor a magyart választom. Mivel sokkal nagyobb eséllyel fektet be itthon, míg a Tesco, Auchan stb. csak viszik ki a profitot az országból.

Azt gondolom, hogy senki épeszű nem akar magyar narancsot, vagy magyar citromot termeszteni, viszont a józan észnek legalább annyira ellentmond, hogy amit itteni földeken kiválóan meg lehet termelni (paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, kukorica stb.) azt inkább vízízű, silány minőségben termeljük meg centralizáltan Spanyolországban és pöfögtessük szerteszét Európába kamionokkal, hatalmas környezetszennyezés árán. Utóbbi gyakrolatot tiltani kéne minden eszközzel.

Ami ellen Te ágálsz, az a globalizáció. Ennek egyik korai lépése volt Amerika felfedezése, és az ottani termékek Európába hozatala. Enélkül (és India,… nélkül) nem létezne az a probléma, ami téged zavar.

Amit eddig leírtál az ügyben, abból arra következtetek, hogy egy bizonyos pontig elfogadod a globalizációt, utána viszont elutasítod.

Kérdésem: Szerinted melyik időpontig elfogadható a globalizáció? Nem várok napra pontos évszámot. Megelégszek azzal, ha 20-50 éves pontossággal belövőd a dátumot.

Odáig elfogadható a globalizáció, hogy csak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket hozzuk be, ami itthon nem megtermelhető. Narancsot, citromot, banánt. Persze ezeket is elég magas áron ahhoz, hogy birkáék inkább a hazait válasszák és hogy a banánszedők is meg legyenek fizetve (tehát csak a fair-trade lenne beengedve). Illetve, tekintettel a környezetszennyezésre, amit okozott az idehozataluk.

Amit most beengedünk (narancs, citrom,…), azt azért tudjuk beengedni, mert az összeszerelőüzemekben kapott fizetésért meg tudják venni az emberek. Ha ezek az összeszerelő üzemek nem lennének, akkor a déligyümölcsök, és fejlett elektronikai eszközök helyett lenne sok-sok közmunkás és még több munkanélküli.

És mielőtt a régi szép időkről kezdenél értekezni: Szabolcsi rokonom volt Záhonyban alma átadás-átvételen. A rakományból az oroszok szúrópróbaszerűen kiválasztottak ládákat, és megvizsgálták. Ha volt benne ütődött, vagy kis méretű alma, akkor az a láda már került is le a vagonról. Ha találtak ilyen ládát, akkor még több ládát néztek meg. Ha soknak ítélték meg a hibás ládák számát, akkor a vagont lekapcsolták a szerelvényről. Mi a szép szabolcsi almákkal (is) fizettünk az orosz termékekért. Tehát itthon kb. az maradt, ami az oroszoknak nem kellett. Ilyenekből lett metrószerelvényünk, Sokol rádiónk.

A vas és acél országát is kipróbáltuk már egyszer, de az sem jött össze. Talán nem kellene megint megpróbálni. A nehézipari termékeket külföldről kell megvenni. És ezekért is kell valamivel fizetni.

A könnyűipar nálunk „sikeres” része szintén nyersanyagigényes volt. Többségében olyan nyersanyagokra épült, amiket szintén külföldről kell beszerezni. Szívás.

Pedig most tényleg eszemben se volt az "átkossal" példálózni.

Egyszerűen annyit mondtam, hogy amit itthon meg lehet termelni, azt itthon kell(ene) megtermelni. Értettem ezek alatt a paradicsomot, a paprikát, a hagymát stb. amik megteremnek itthon, akár a hátsó kertben is. Ehhez nem tudom, mi a fasz köze van a KGST-nek vagy a szovjeteknek.

Nézz utána: élelmiszer-lokalizáció! Nem, nem kommunizmus. Hanem lokalizáció.

A vas és acél országát is kipróbáltuk már egyszer, de az sem jött össze. Talán nem kellene megint megpróbálni. A nehézipari termékeket külföldről kell megvenni. És ezekért is kell valamivel fizetni.

Egyelőre a mezőgazdaságról volt szó. Persze, gondolom szándékosan keversz ide más szektorokat, hogy multiékat mosdasd.

Nem elég megtermelni valamit, hanem el is kell tudni adni. Ha egy zárt piacunk van, akkor könnyebb lesz, mert nincs konkurencia, így bármit el lehet adni. Akkor is megveszik, ha rossz minőségű.

Azonban ha nyitott a piac, akkor már számít a gazdaságosság és a minőség is. Ha a keresetek olyan alacsonyak, hogy csak a gyengébb minőséget tudják megvenni az emberek, akkor bizony azzal lesz tele az üzlet. Sőt, amit máshol nem tudnak eladni, azt is ide fogják hozni, mert itt lesz akinek csak erre lesz pénze. Lényeges különbség a zárt piachoz képest, hogy akinek van pénze, az meg tudja venni a minőségi terméket is.

Nálunk a hentes próbálkozott hagyományos füstölésű termékekkel is. Sokan viszont csak a gyorspácolt dolgokat tudták megvenni, mert csak arra volt pénzük. Végül szép lassan eltűntek a hagyományos füstölésű termékek, mert kicsi volt a fizetőképes kereslet. Az meg nem érte meg neki, hogy kis tételben rendeljen, mert a szállítási költség kevesebb részre oszlott volna el, így még többet kellett volna kérnie érte.

A KGST idején azért volt egyszerűbb, mert ki volt osztva, hogy ki, mit termel, gyárt. Az is el volt osztva, hogy ki, kitől és mit vesz meg. Sikerült, ahogy sikerült, mindennek volt piaca. Ha nem tetszett valami, akkor is át kellett venni. (Kivétel az oroszok, mert ők annak ellenére válogattak, hogy nem volt náluk ritka dolog az éhezés.) Más szektorokat nem mosdatási célból kevertem ide, hanem azért mert minden minden területen így működött az, amit akkor piacnak neveztek.

Nem a kereslet-kínálat általad is ismeretetett alapelveivel nem értek egyet, hanem azzal, hogy 1000 km-ről kell idehozni a paprikát, paradicsomot, hagymát, ami itt is megterem, mindezt óriási környezetszennyezés árán, kihasználva, hogy relatíve olcsó az olaj és nincs még szanaszét adóztatva az ilyen vadkapitalista, arrogáns gyakorlat. A befektetőn és a multikon kívül gyakorlatilag mindenki szarul jár. A spanyol ipartelepeken termelt zöldségek, bár szép formásak, de sokkal íztelenebbek és szegényebbek a vitaminokban, mint az itthon termeltek. Cserébe lenyomják az árát a (mégha picivel is, de) jobb minőségű hazai áruknak, amit már nem éri meg termelni, hiszen az sem feltétlenül prémium kategóriás termék, így magasabb áron már nem veszik meg birkáék, akiket a reklámokkal úgyis arra nevelnek, hogy akkor számítanak életképesnek™, menőnek™ és sikeresnek™, ha mindent a legolcsóbb, legakciósabb áron vesznek meg. Node, végső soron a környezetszennyezés a legnagyobb probléma és az a tény, ami miatt az egész gyakorlatot tiltani kéne, illetve legalább korlátozni azokra a prémium kategóriás termékekre, amit itthon nem termel meg senki. Ezek viszont drágák lennének, tehát a többség nem ezt venné, hanem azt, ami itthon is megtermelhető.

Amiről beszélünk, az a kapitalizmus tökéletlenségének, illetve szar működésének egy iskolapéldája, amit nem lehet a kapitalizmus szintjén értelmesen megoldani. Indíthatsz reklámkampányt, hogy mindenki vegye a hazait, mégha drágább is, de arra is rengeteg pénzt költesz el és rengeteg környezetszennyezés (reklámplakátok, filmek összevágása, narrátor utaztatása, szórólapok nyomtatása stb.). Ezt szépen törvényekkel kell szabályozni, a megszegőit pedig büntetni. Bevezetni mondjuk a szállítási kilométeradót. Kilométerenként 1 Ft plusz/kg. A Spanyolországból idepöfögtetett paradicsomnak így mondjuk a korábbi, teszkós 239 Ft helyett 1239 Ft lenne kilója. Ahogy egyébként tisztességes.

amit itthon meg lehet termelni, azt itthon kell(ene) megtermelni. Értettem ezek alatt a paradicsomot, a paprikát, a hagymát stb. amik megteremnek itthon, akár a hátsó kertben is. Ehhez nem tudom, mi a fasz köze van a KGST-nek vagy a szovjeteknek.

Kurvára egyszerű pedig. A KGST-ben megpróbálták kézzel megmondani minden szereplőnek, hogy mit és mennyit termeljen, és ki hová mit szállítson. És ezt piacnak hazudták. Nem működött, nem sikerült a fából vaskarikát megalkotniuk.

Én még kristálytisztán emlékszem, hogy a C64-eket hogyan kellett kézi módszerrel "importálni" (értsd: becsempészni), mert itthon gyakorlatilag nem lehetett kapni. Hivatalosan valutája sem lehetett senkinek ilyesmire, ha véletlenül volt, akkor akkora vámot fizetett, hogy a fal adta a másikat. Ja, és slusszpoénként hivatalosan a nyugati országokból kihozni sem lehetett, hadd szopjon a Varsói Szerződés.
Ahogy arra is emlékszem, hogy évente egyszer volt banán meg narancs a boltokban (ha volt éppen). Lehet azt mondani, hogy ne akarjon a magyar banánt enni, meg narancsot, egyen almát a kurvaanyjátnekije, de az már nem annyira jó mondás, hogy ne akarjon rendes számítógépet, érje be a HT1080Z-vel meg a Primóval. Márpedig az nem megy, hogy lezárod a határt egyes termékek elött, hogy azokat ne hozzák be, mert akkor pont ugyanígy fog viselkedni a többi ország is, és oda meg azt nem akarják majd beengedni, amit mi exportálnánk oda. Így pedig visszajön a barterezős-nemkonvertibilis világ, és nem lesz dollárod számítógépet venni. Szóval lehet játszani ezt a bezárkózós történetet, csak éppen ez nem vezet sehova.

A c64 nem volt cocom listás. Egyszerűen valuta nem volt hozzá.
Személyi számítógépek esetén a cocom lista határa 128 kB RAM volt, a C128 még belefért, az Amiga már nem (nem mintha számított volna).

Szerk: helyesbítés, a C64 rövid ideig (85-ig) rajta volt a COCOM listán, utána lekerült, de ettől nem nőtt meg a mennyiség.
RAM esetén pedig 256k volt a határ.

Listás volt, én úgy emlékszek, hogy ’88-ig. Amikor meg lekerült a listáról, azért nem hozták be nagyobb számban, mert akkorra már sokan becsempészték nyugatról, meg más mikroszámítógépekkel fel voltak töltve az iskolák, otthonok. Az egyik leggörényebb dolog volt ez a lista, óriási kárt tett az informatikai fejlődésnek. A nyugatot nem kellett félteni, görények voltak. Ja, hogy a haditechnika ne fejlődjön az embargó alatt álló országokban. Mert egy C64 meg egy nyamvadt 640 KB RAM-os desktop PC DOS-szal atomfegyverkezést tett volna lehetővé, valóban. Az öltönyös-nyakkendős bullshitelőket akkor sem kellett félteni, nagyon meg tudták akkor is magyarázni a dolgokat, hogy erre szükség van, meg hidegháború, meg a szovjetek, stb..

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Lehet ideológiai alapon is gazdaságot üzemeltetni, csak az nem feltétlenül lesz gazdasagos. Jó példa a hazai dinnye termesztés, mindenütt 10-20 forint alatt van a dinnye kiloja, csak a hazai termelők akarják 100 forint fölött tartani, mert máskülönben rafizetes nekik - persze, nyilván ahol 10 forint, ott nem egy ekkorka teruleten termesztik, mint itthon. De nekik mindenáron dinnyét KELL termeszteni...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Látod ez nem igaz (dinnyetermelo vidéken elek), az idén pl nem volt olyan hazai termés, aminek ne lett volna tök íze. Ellenben a gaz multinál, ahol import dinnye volt, tudtam jót is venni. Nyisd ki a szemed, a 'hazai=jó' csak szimpla parasztvakitas.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

> az idén pl nem volt olyan hazai termés, aminek ne lett volna tök íze.

En elmentem videkre vettem 10db 8-13 kg-os dinnyet (a termelotol, konkretan a traktor hozta a foldrol) es azt ettem szeptember elejeig (pincebe letettem)

Evek ota nem ettem ilyen finom dinnyet.

Amire te gondolsz az az lehet, hogy a dinnyet tok alanyba oltjak. Ez egy "uj" termelestechnologia.

Nem lehet, hogy te valami beszelgetesfoszlanyt kaptal el (tok), es azt ismetled ide?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nyilván kifogtal egy jó termést. Én viszont nem tudtam, annak ellenére, hogy kínomban már korbejartam a várost, sőt, útközben hazafelé is próbálkoztam mindenféle termelő mindenféle dinnyejevel. Tudom hogy tökbe oltják, de a cukortartalom nem ennek függvénye. Nem "beszelgetesfoszlany", fent írtam, hogy saját tapasztalat.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Értem. Te ezzel áltatod magad, hogy a magyar oligarcha jobb. Pedig épp úgy kiviszi ő is a pénzt az országból, külföldi ingatlanokba, számlákra, stb. teszi. Semmivel nem jobbak, mint a külföldi multik.

A paprikában igazad van. Azt meg is termelik itthon, de egyre drágábban, a spanyol szemét meg olcsóbb, és még szétpöfögtetéssel is lényegesen olcsóbban kirakható a boltok polcaira, a legtöbb embert meg ez érdekli.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Pedig épp úgy kiviszi ő is a pénzt az országból, külföldi ingatlanokba, számlákra, stb. teszi. Semmivel nem jobbak, mint a külföldi multik.

Azért nem egészen. Vagyonkimentés off-shore paradicsomba létező dolog, de mivel az oligarcha itthon él, így az elköltött (nem kimentett!) pénzével továbbra az itthoni gazdaságot gyarapítja. Míg a Tesco befektetői nagyjából azt sem tudják, hol van Magyarország. Ha pedig tehetik, az itt üzemelő üzletük adóját se kishazánkban fizetik be.

meg is termelik itthon, de egyre drágábban

Annyival fogják drágábban termelni, amennyivel dárgul az általános megélhetés. Mivel a hazai termelők esetében a pénzed nem profitfarkasok zsíros bankszámláira, meg éves jelentések megszépítésére megy, hanem tisztességes emberek mindennapi betevőjére.

a legtöbb embert meg ez érdekli

A legtöbb ember előre megásná a saját sírját, ha bebizonyítanád neki, hogy ez rövidtávon menő™, sikeres™ viselkedés, és hogy ezzel jól jár.

Mindezért, törvényben kell tiltani az olcsó spanyol szemét idepöfögtetését.

kivéve talán amikor az egyik az adrián csónakázik a milliós ladikjával, v svájcba küldi a lányát/fiát tanulni, az itthoni bankszámláján meg van vagy 600 e Ft.
a vagyonbevallásában meg egy verhovina 1/2-ed része.

milyen szép is az önáltatás :)
magyar seggbe magyar ..

> Mindezért, törvényben kell tiltani az olcsó spanyol szemét idepöfögtetését.

Ennyi erővel tiltsuk be a Google-t, mert a reklámbevételek nem magyar vállalatokhoz kerülnek és tegyük kötelezővé a freemail meg altavizsla használatát.

A tiltás csak a versenyhelyzetet csökkenti. Attól nem lesznek jobbak/versenyképesebbek a hazai termékek.
Ehelyett szerintem inkább a magyar termék támogatása sokkal kifizetődőbb. Én hiszek benne, hogy a hazai termékeknek van versenyelőnyük és ha legalább olyan jó minőséget, hasonló áron tudnak nyújtani, akkor a vásárlók azt fogják választani.

De a vásárlók akár a jelentősen magasabb árat is hajlandóak kifizetni a hazaiért: lásd Cserpes vagy hazai kézműves sörök.

Ennyi erővel tiltsuk be a Google-t, mert a reklámbevételek nem magyar vállalatokhoz kerülnek és tegyük kötelezővé a freemail meg altavizsla használatát.

Támogatom. Emellett, számos alkalommal bebizonyosodott már, hogy a Google a saját üzleti érdekében visszaél az internetes keresők piacán élvezett fölényével. Szerintem sokkal jobb lenne hatóságilag szűrni a reklámokat és a Google első oldalán lévő találatokat véletlenszerű sorrendben megjeleníteni, vagy erre kötelezni. Esetleg még arra, hogy a hazai tulajdonú vállalatoknak előbb kell megjelenniük a keresési találatok között. Meg lehetne oldani, ahogy megoldották a Cookie-kezelésről szóló totál értelmetlen felugró szart is. Csakhogy, ennek értelme is lenne. Én egyébként, ha rajtam múlna, előfizetésessé tenném a Google keresőt és minden reklámokat arcba dobáló oldalt. Aki ingyen akar keresni, használjon DuckDuckGo-t. Aki rendesen akar keresni, reklámok nélkül, az meg fizessen érte. Ahogy sok okostelefonbuzi fizet a Spotify-ért, Deezer-ért, meg egyéb storeból letöltött hulladékért.

A tiltás csak a versenyhelyzetet csökkenti.

Te egy kibaszott nagy álomvilágban élsz. Versenyhelyzetről beszélsz, miközben oligarchákról volt szó. Oligarchák uralta piacokon nincs verseny és az oligarchák között sincs valódi verseny. Tehát, pl. az internetes keresők piacán nincs verseny. Az Auchan-Tesco-Metro uralta hipermarket-piacon sincs valódi verseny, illetve a szabad piac rendezőelvei képtelenek működésbe lépni.

a hazai termékeknek van versenyelőnyük és ha legalább olyan jó minőséget, hasonló áron tudnak nyújtani, akkor a vásárlók azt fogják választani.

Amíg a versengés az árakon megy, addig ez nem fog megtörténni. A spúr birka magyart a reklámok spúrkodásra nevelik és azt fogja választani, amit az arcába tolnak, hogy a legolcsóbb. Amennyiben kiebrudalnánk az olcsó spanyol vízízű szart, akkor helyébe tudna lépni a kevésbé szar, itthon termelt áru. Ami nem feltétlenül képviselne magasabb minőségi kategóriát, de legalább nem kellett hektoliternyi dízelolajat elégetni, tonnányi CO2-vel a levegőt szennyezni és 1000 km-t utazni.

az alapvető különbség, hogy amíg a multi működő tőkét hozott be ide, és annak a hasznát viszi ki, addig a magyar marha oligarha az adódat viszi ki, amit te kerestél és fizettél be, az állam működésére - kórházakra iskolákra egyetemekre a rendőrök fizetésére ... - kellett volna költeni.

Számos oligarchiának pénzügyi befektetők a tulajdonosai.

Hipermarketek: Auchan, Tesco
Mindkettő oligarchia, szerintem nem kell magyarázni, miért.

Telekom cégek: Deutsche Telekom (T-*), Telenor, Vodafone
Természetesen nincs köztük valódi verseny és nem egyszer kaptak kartellezésért bírságot.

Ezek a befektetők pedig nyugodtan nevezhetők oligarcháknak, mivel tőkéjükkel a szabad versenyt korlátozó mamutvállalatokat éltetnek. Ettől viszont még nem biztos, hogy korruptak.

Liberálfasisztát te tőlem biztos, hogy sehol nem láttál, mert politikával nem szoktam ilyen mélységekben foglalkozni (és mélység alatt itt most nem a részletességet értem).

Luxusprofit pedig az Apple termékeken is van, mivel közgazdasági értelemben is sznobtermék.

Más kérdés, hogy lófasz köze nincs ennek az oligarchákhoz önmagában. Inkább értsd meg először, miért gáz a valódi (és szabad) verseny szempontjából, ha oligarchák uralják a piacot. Utána jöhetsz fasisztázni.

Illetve az is lehet, hogy az eredeti kitalálójuk pontosan azt akarta kifejezni ezekkel a szavakkal, hogy mennyire önellentmondásos annak a csoportnak a viselkedése, akire használja.
A femináci ugye az a személy, aki a feminizmus eredeti céljaival szemben nem egyenlő jogokat szeretne a nőknek, hanem afféle felsőbbrendű fajként kiemelni őket.
A liberálfasiszta meg az, aki saját bevallása szerint liberális elveket vall, de aki nem ért egyet vele, azt alsóbbrendű idiótának tekinti, sokszor még börtönbe is szeretné záratni - lásd még: "gyűlöletbeszéd".

Ez marhaság, az a liberális, aki liberális elveket vall és ennek megfelelően éli az életét (feminista déltől). Minden más, ettől eltérő viselkedés nyilvánvalóan nem az. Nem kell új fogalmat alkotni.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Lassan kell haladni, nem lehet egyből a legnehezebb dologgal kezdeni. A tér és az idő elhajlítása/meggörbítése jelenleg még nem megoldott. Viszont a fogalmak „elhajlítása” egyeseknek már mesteri szinten megy, így aztán nekiláttak a valóság meghajlításának. És annak ellenére, hogy nem tudunk az időben utazni, már egyre több, többék-kevésbé sikeres kísérlet volt a történelem módosítására is.

"Ez marhaság, az a liberális, aki liberális elveket vall és ennek megfelelően éli az életét"
Pontosan. Azonban sajnos sokan verik a mellüket, hogy mi aztán liberálisok vagyunk, miközben a valóságban fényévekre vannak a liberális eszméktől, pont ugyanúgy csak a saját álláspontjukat tudják szajkózni, megpróbálva elhallgattatni mindenkit, aki mást mond. Az "aki nincs velünk, az ellenünk" elvet beépítve a gondolkodásukba, mindezt egy csipet felsőbbrendűségi érzéssel megfűszerezve.
Ők liberálisnak mondják magukat, de közelebb állnak a fasiszta gondolkodáshoz. Hogy milyen fogalmat aggatsz rájuk, az már részletkérdés.

Ha egy multimilliárd dolláros cég (Google) képtelen normálisan megcsinálni a böngészőjében a POST kérések timeout-kezelését (mondjuk, nem kéne újraküldeni, ha nem jön válasz), illetve a Wi-Fi szabványok kidolgozóinak annyi egyetemi diplomával és PhD-val csak egy ilyen szarul-húgyul implementált, silány, instabil szarkupacra futotta, amiben rendre eltűnnek a csomagok, miért várjunk duplikátumkezelést az előbbieknél jóval szűkebb lehetőségekkel rendelkező HUP-tól? Jó, mondjuk tényleg nem lenne nagy kunszt megcsinálni.

A HTTP-protokollt nem a Google találta ki. A WiFi-vel kapcsolatban döntsd el, hogy szabványok kidolgozóit, vagy az azt n+1 féle módon implementáló hardver-szoftver stacket elkészítőket szidod, mert most szépen összemostad a kettőt.

Ha nem lenne nagy kunszt megcsinálni, akkor hajrá, ott a HTTP-protokoll, annak megfelelő módon hegeszd bele a Firefox, a túloldalon meg az Nginx forráskódjába, illetve reszeld hozzá a Drupal-t is, és mindjárt te leszel a Jani. Nem zárt forráskódról van szó, nyugodtan nekieshetsz megcsinálni, ha úgy gondolod, hogy nem lenne nagy kunszt... Vagy ezt a szerinted egyszerű dolgot se tudod megcsinálni?!

A sírásásban igazad van. Az emberek befolyásolhatóak.

A spanyol szemét idepöfögtetését nem tudod viszont törvényben tiltani. Mi akartunk EU tagok lenni, azzal viszont vámúnió meg közös nyitott piac is jár. Késő már kilépni, egy csomó támogatást, beruházást ki kéne fizetni, csak a magyar paprika előnyéért nem érné meg.

Egyébként a hazai kistermelőket nem is azért kéne védeni, hogy az olcsó külföldi agrárdömping ne tegye őket tönkre, hanem hogy ne együnk génkezelt, biotechnológiaig módosított műanyag szemetet, ami adott esetben paprikának néz ki, csak ízre, vitamintartalomra, stb. nem az. Így adott esetben megéri a magyar paprikáért, dinnyéért a felár, csak azért, ha nem is olyan szép, mert nem volt jó a termés, de legalább nem bioszemét.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem azt mondtam, hogy ki kell lépni. Ahogy a migránsok betelepítését meg lehetett akadályozni helyi szinten, úgy meg lehetne a zöldségek idepöfögtetését is, környezetvédelmi adóval. Jönne egy-két Sargentini-jelentés, meg főne az európai vízfej, aztán előbb-utóbb szépen lenyugodnának a kedélyek.

Így adott esetben megéri a magyar paprikáért, dinnyéért a felár, csak azért, ha nem is olyan szép, mert nem volt jó a termés, de legalább nem bioszemét.

Így van, nagyjából ezt mondtam én is. Emellett, azért is kell védeni őket, hogy megmaradjanak, illetve újra kialakuljanak a családi hagyományok a termelőknél, hogy generációk adják át egymásnak a termelést ahelyett, hogy futószalagon képzett, inproduktív diplomás birka lesz belőlük. Jó lenne, ha éreznék a termelők és a gazdák, hogy biztonságban van a szakmájuk, mivel ételre mindig szükség lesz. Már csak azt kell megoldani, hogy ők termelhessék.

Én egy ilyen magyar ős-ős-kistermelőt megkérdeztem, hogy ha van a gazdaboltban két kapa. Az egyik kínai, ötszázért, a másik magyar, ezerötszázért, akkor ő melyiket venné meg. Szerinted? Igen, az olcsóbbat.

Egy pici, néhány fős gazdaság életképtelen - és nem azért, mert idejön a gaz külföldi szemét, hanem azért, mert a művelésnek olyan fix költségei vannak, amik bizonyos méret alatt nem teszik lehetővé a gazdaságos termelést és a nemextraprofitot. Se.
A magyar mezőgazda meg szövetkezni, összefogni azt nagyon nem akar (tisztelet a kivételnek), jelentősebb birtokméretnél viszont a nagyüzemi termelés előnyei mellett előjönnek a hátrányok is - nem elég csak a kapanyélhez érteni, hogy menjen az üzlet - miközben még mindig csak ott vagyunk, hogy egy hektikus időárással megáldott/megvert területen munka és/vagy technológiaigényes növénytermesztést akarunk összerakni. Munka: drága. Nemkicsit, nagyon. Ráadásul a mezőgazdaságban ez jellemzően idényjellegű, tehát az alatt a pár hónap alatt kéne a munkásnak megkeresnie az egész évre valót. Technológia, hogy az élőmunka-igényt minimalizálja a termelő: az is drága, viszont ha jól csinálja, akkor a szezont elég jól meg lehet nyújtani, igaz, ekkor meg jön az, hogy "vízízűgénmódosítottszemét". Apropo, génmódosított... Szerinted a haszonnövényeink hány százalékában _nincs_ jelen a genetikai szelekció/szándékos módosítás? Merthogy a nemesítés is egyfajta genetikai manipuláció, csak épp sok nemzedéken keresztül szelektálják az adott gént (illetve adott tulajdonságot) hordosó példányokat.

+1, ráadásul a terméshozam növelés és a kis területű termelés miatti termés átlag-növelési kényszer miatt a magyar termelők lényegesen többet permeteznek, olyan szerekkel is, ami már más országokban be van tiltva. De csak nyugodtan ringassa mindenki magát abban a hitben, hogy a "hazai az egészséges, mert bio, meg nem mérgezik," stb...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Fogalom nelkul?

Ahhoz hogy biokent arulhass termenyt eleg komoly felteteleknek kell megfelelni termeszteskor, es ki is mennek ellenorizni, es laborban is vizsgaljak a novenyt, hogy van-e benne maradvanyszer.

Szerintem neked valami becsipodott a magyar termesztok kapcsan.

En nem altalanositok, akitol veszek, konkretan ismerem es tudom hogy mit mivel permetez.

Egyebkent pont a biotermesztok koreben vannak olyan fejlesztesek, amik a nagy kemikaliakat:) gyartok ellen mennek.

Csak egy pelda: salatanal gomba ellen elszaporitjak egy artalmatlan gombafajtat, es azzal "permetezik", kiszoritja a salata ellenseget a ra artalmatlan gomba, es par het mulva elpusztul az is.
Ha jobban erdekel utana tudok kerdezni, hogy pontosan mi a betegseg es mivel permetezik.

De van pl a kukacos cseresznye ellen a komplett foldet behalozzak, hogy a legy ne petezzen bele a cseresznyebe.

Ezek iszonyat koltsegek, nem hinnem, hogy ilyen osszegeket fektetne be barki, hogyha a sima permetezett cseresznyet mas biokent tudna arulni.

De menj ki a foldre szemelyesen evkozben ahonnan majd vasarolsz, ha extra paranoias vagy.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem a bio-t idézőjelben értette - bár láttunk már karón varjút, egészséges bio gabonaterméket leszedni a polcokról, mert fuzáriummal fertőzött volt, nem is kicsit.

Növényvédelmet lehet normálisan is csinálni, a "majdnem bio" szintig elmenve (csak azért nem bio, mert a szomszéd permetez, az előző x évben még vegyszerezett volt az adott terület/szomszéd, stb), meg idióta módon, maximálisan kihasználva a megengedett határértékeket, némileg "szebb" meg talán több termésért. Ez utóbbi nem keverendő össze a paradicsom, paprika és hasonlók hidrokultúrás termesztésével, ahol a hozamnövekedést az adja, hogy a növénynek nem a gyökérzetét kell fejlesztenie, hiszen minimális gyökérzettel fel tudja szívni a szükséges tápanyagokat, itt ugyanis a növényvédelemről döntöen a termelési mód gondoskodik.

A Szatmári Konzervgyár terméke nem lesz sem jobb, sem rosszabb ha azt a teljesen magyar tulajdonú kis közértben veszed meg. Egyedül csak az ára lesz magasabb. És egyáltalán nem biztos, hogy ebből a magasabb árból a konzervgyár egy fillért is látni fog.

Sőt, már volt szerencsém látni, amikor a sarki kis közértben az áru érkezésekor, Metro fejlécű számlán számolta ki a tulaj a kisker árat. A Metro pedig német tulajdonú. Ha ezekből a kisboltokból a kiviszel minden terméket, amit nem magyar tulajdonú cégtől szerzett be, illetve nem Magyarországon termeltek, vagy gyártottak, akkor szinte semmi nem fog ott maradni.

Ásványvízből van nálunk bőven. Azonban a kitermelő és palackozó cégek többsége külföldi tulajdon. Tehát ásványvizet sem nagyon fogsz inni. A sör is ugyanebben a helyzetben van, tehát azt is elfelejtheted.

A Szatmári Konzervgyár terméke nem lesz sem jobb, sem rosszabb ha azt a teljesen magyar tulajdonú kis közértben veszed meg.

Van egy adott minősége, ami nekem megfelel. Ezen felül még vannak olyan kritériumaim, hogy az én vásárlásomból a magyar tulajdonban lévő kiskereskedelem gyarapodjék, az országból profitot kilapátoló multik helyett. Ezért magyar üzletben veszem meg.

A Metro pedig német tulajdonú. Ha ezekből a kisboltokból a kiviszel minden terméket, amit nem magyar tulajdonú cégtől szerzett be, illetve nem Magyarországon termeltek, vagy gyártottak, akkor szinte semmi nem fog ott maradni.

Ez így van. Ezért nézek utána a termékeknek, amit vásárolok. Nyugi, nem veszek ARO termékeket, pláne nem kisboltból. A jelenség ismert számomra is. Ettől függetlenül, a kisboltot támogattam és a magyar termék gyártóját is támogattam, még akkor is, ha a magyar terméket a Metroban vette. Méghozzá azért, mert a Metro sem ingyen kapta és nem is nullszaldósan a magyar gyártól. Különben már csődbe ment volna a gyár.

Ásványvízből van nálunk bőven. Azonban a kitermelő és palackozó cégek többsége külföldi tulajdon. Tehát ásványvizet sem nagyon fogsz inni.

Azt elsősorban környezetvédelmi okokból nem iszom, de nem utolsó szempont a 21. század azon szégyene sem, hogy a mi vizünket külföldiek adják el nekünk ötvenezerszeres áron.

Általában a nagyobb áruházláncok kevesebbet fizetnek a gyártónak, mint a kisebb kereskedők. Azért mert a nagyobb tételre eleve kapnak kedvezményt. De van amikor visszaélnek az erőfölényükkel, és kikényszerítik az alacsonyabb átvételi árat. Aztán van a polcpénz. Illetve sokszor csak bizományba veszi át az árut, és csak azután fizet érte, ha már eladta. Ha nem veszik meg, akkor megy vissza a gyártónak. Minden láncnak van sajátmárkás terméke. Az úgy „keletkezik”, hogy a gyártó a saját termékét az üzlet márkájának megfelelő csomagolásban gyártja le az üzlet számára. Természetesen olcsóbban, mint a gyártó eredeti márkájú termékét.

Dönthetsz úgy, multitól nem veszel meg ezt vagy azt, de nem kizárt, hogy a végén a magyar gyártó szívja meg, amikor visszakapja a lejárt fogyaszthatósági idejű terméket, anélkül hogy egy fillért is kapott volna a kereskedőtől.

A magyar CBA is elég nagy lánc, nagyon meglennék lepődve, ha ők ezek közül semmit nem követnének el. Ha abból indulsz ki, hogy a magyar kereskedő talpig becsületes, akkor egy álomvilágban élsz.

Mindegyik, általad felsorolt esetre igaz az, hogy amit én leveszek a kisbolt polcáról, az után a gyár megkapta a pénzét és a profitját, akár többet, akár kevesebbet. A sajátmárkás termékekre is ugyanúgy igaz ez. A gyár nem ingyen dolgozik a kiskereskedelmi multinak. Az árrés-különbségekről pedig tudok. Ismétlem, ezért vásárolok inkább olyan magyar boltban, amely feltételezhetően nem Metroból vásárol, illetve ezért kerülöm az olyanokat, ahol látok a polcon Metros márkatermékeket (Aro).

Dönthetsz úgy, multitól nem veszel meg ezt vagy azt, de nem kizárt, hogy a végén a magyar gyártó szívja meg, amikor visszakapja a lejárt fogyaszthatósági idejű terméket, anélkül hogy egy fillért is kapott volna a kereskedőtől.

Klasszikus mi-lett-volna-ha FUD, aminek az égvilágon semmi értelme. Engem az érdekel, hogy amit a CBA-ban, a Coop-ban, vagy a GRoby-ban megveszek árut, az után megkapja a magyar tulajdonú gyártó a vélhetően nem csökkentett profitot. Én arról gondoskodtam, hogy magyar kiskereskedőt és magyar gyártót támogassak. Ha ők a háttérben elszámolják magukat (akár az üzlet, akár a gyártó), az nem az én bajom és nem is én vagyok érte a felelős. Még mindig nagyságrendekkel jobb, mintha eleve multinál (Tesco, Auchan) vásároltam volna.

Ha abból indulsz ki, hogy a magyar kereskedő talpig becsületes, akkor egy álomvilágban élsz.

Nem ez a része érdekel. Eleve úgy állok hozzá, hogy mindegyik becstelen, mivel mindegyikről kiderült már legalább egyszer (igen, a Tesco-ról és az Auchan-ról is). Innentől kezdve pedig ugyanaz a véleményem, mint az oligarchákról.

"Mindegyik, általad felsorolt esetre igaz az, hogy amit én leveszek a kisbolt polcáról, az után a gyár megkapta a pénzét és a profitját, akár többet, akár kevesebbet."
Egy dolog szintén biztos: az ÁFA meg az egyéb közteher megfizetésével pont a kis sufniboltoknak vannak problémáik. Nem, a NAV-hoz bekötött pénztárgép semmit nem jelent - amíg a teljes készletmozgást nem felügyeli a NAV, addig bőven lesz olyan, hogy ha nincs ismeretlen a boltban, akkor pénztárgépbe nem kerül bele az adott tétel, amit az ismerős vevő készpénzzel fizet ki (és persze ez a kp. megy a boltos zsebébe, hogy egy rovancsolásnál nehogy többletlegyen a kasszában).
Na ezt egy normális boltnál, ahol a pénztárgép összedolgozik a készletnyilvántartással szépen hiányként jelenne meg.

Egyfelől, az adóterhek befizetése alól általában nem kisbolték, hanem multiék mentesülnek, mindenféle adókedvezmények formájában. Ez nem számít adócsalásnak, de ami nincs befizetve, az nincs befizetve, tehát ugyanúgy hiányzik az államháztartásból.

Másfelől, uncsi már nagyon ez a magyarok nem fizetnek adót duma, főleg azok után, hogy nem egy trükközésen kapták már multiékat is, külföldi anyavállalat tulajdonában lévő ingatlanok leányvállalat általi bérlésével (profitpumpa külföldre), béreken, túlórapénzen való trükközéssel. Szimpla demagógia azt hinni, hogy a magyar nem szeret adót fizetni, a multi meg igen. A multi vagy kap busás adókedvezményeket, vagy szisztematikusan megkeresi a kiskapukat és pofátlanul kijátssza. [1]

A NAV terminál által kinyomtatott blokk pedig arra bőven elég garancia, hogy ami összeget én ott hagytam, az után be lesz fizetve az adó. Te meg nyugodtan hidd azt szépen naiv birka módra, hogy multiéktól nem kerülnek ki fű alatt mindenféle raktáron maradt, vevőszolgálati visszavittékdesemmibaja "selejtezett" áruk, sokkal nagyobb összegű értékben, mint a te ördögfestett kisboltjaidból.

Nem a társasági adó alóli jogszerű mentesülésről beszéltem, hanem az ÁFA, a nyereségadó, illetve a vállalkozásból kivett jövedelem utáni adók és más közterhek be nem fizetéséről.

"A NAV terminál által kinyomtatott blokk pedig arra bőven elég garancia..." - ha nem ismer a boltos, akkor bizony nyomja a pénztárgépbe a vásárlásodat még a sarki garázsboltban is, mert nem akar bukni, ez igaz, de ha épp csak a mancibácsi vagy a józsinéni vásárol a harmadik emelet nyolcvanhétből, akkor ez a nyugtaadási procedúra nem biztos, hogy lezajlik. Pláne, hogy se a mancibácsi, se a józsinéni nem fog bankkártyával fizetni (ha esetleg van is POS a sufnibété boltjában), a készpénzt, ami nem kerül be a pénztárgép összesítésébe, be lehet rakni szépen a boltosbácsi zsebébe is - ott már nem a kasszában van, ergo egy rovancsolásnál nem ugrik ki, mint többlet.

A selejtet a bolt veszteségként leírja, ennek semmi köze a pénztárgépnemhasználáshoz meg a sufniboltok/cégek khm. adóelkerülési trükkjeihez - amivel közvetlenül téged meg engem, mint adófizető állampolgárokat lopnak meg.

Multiék esetében továbbra is arról beszélek, amivel közvetlenül téged meg engem, mint adófizető állampolgárokat lopnak meg. Kiírom neked szépen, hogy kognitív disszonanciában remegő kezeddel is rá tudj kattintani.

https://index.hu/gazdasag/2016/08/16/szakszervezet_3_milliardnyi_forint…

Manci Bácsiról és Józsi Néniről annyit, hogy biztosan léteznek, de jóval kevesebben vannak, mint az ismeretlenek, avagy a NAV terminálos rendszer többségében biztosítja az adóelkerülés megelőzését, már ahol ez egyáltalán probléma. Sőt, mondok jobbat. Énnekem van olyan törzshelyem (bár nem vegyesbolt, hanem műszaki), ahol már ismernek és néha megkérdezik, hogy kérek-e blokkot. Mindig szoktam. Nem néznek csúnyán, hanem beütik a masinába a tételt, és odaadják. És lepődj meg: Még így is jobb érzés ott vásárolnom, mintha bemennék a Media Marktba és nagybefektetőék yachtján lévő jakuzzira menne a pénzem profit része, vagy N+1. birkahülyítő reklámplakátra.

Szóval, azok, akik félnek, hogy a vegyesbolt tulaja ÁFÁt csal, két mentőövvel is rendelkeznek. Vagy ismeretlenként mennek be a boltba és mindig kérnek blokkot, vagy mindig kártyával fizetnek. Ígyhát az adóelkerüléses probléma náluk nem jelentkezhet. A többi vásárlóhoz, Manci Bácsihoz és Józsi nénihez, pedig természetesen semmi közöd, mivel létezésük a jelen tárgyalt helyzeten se nem ront, se nem javít. Ők akkor is ott fognak vásárolni, ha te multiéknál.

Utoljára ismétlem el: célom a magyar kiskereskedőket, magyar gyárakat és a magyar gazdaságot egyszerre támogatni. Erre pedig egy magyar tulajdonú kisbolt, Coop, vagy vegyesbolt a legideálisabb.

"a NAV terminálos rendszer többségében biztosítja az adóelkerülés megelőzését, már ahol ez egyáltalán probléma" kontra "néha megkérdezik, hogy kérek-e blokkot" érdekes ellentétnek tűnik...
Szerinted hányan nem kérik a blokkot, hány ismerős vásárlónál van, hogy fel sem teszik a kérdést, és nem ütik a pénztárgépbe a vásárlást?

"vagy mindig kártyával fizetnek." - már ahol van POS, merthogy idehaza még nem kötelező a kártyaelfogadás a kiskereskedelemben, vagy ahol épp nem mondják azt, hogy van, de rossz, vagy van, de 1234Ft-os összeget nem fizethetsz kártyával (csak 1235Ft-tól, ami nettó szerződésszegés, merthogy az összes kártyaelfogadásra kötött szerződés explicit tiltást tartalmaz erre nézve).

Az ÁFA- és egyéb közteher elcsalásában partner vásárlóhoz úgy van közöm, hogy ők is nyakig benne vannak abban, hogy nekem több adót kell fizetnem, merthogy miattuk a boltos el tudja csalni a fizetendő adó- és járulék jelentős részét.

Én a magyar dolgozókat támogatom a vásárlásommal, úgyhogy abba a boltba megyek be, ahol korrekten megfizetik és megbecsülik a dolgozókat, miközben a bolt kialakítása, tisztasága, a választék nagysága, az áruk minősége az elvárt szintet hozza. Na ez nem a coop meg a CBA, pláne nem a sarki garázsbolt.
És ha azt hiszed, hogy a COOP tulajdonosi köre nem lapátolja külfölfre a nyereséget (legalább akkora mértékben, mint a német vagy épp francia tulajdonosok), akkor baromira tévedsz. Mindkettő jellemzően külföldön költi el a vállalkozásból kivett nyereséget, innentől kezdve meg ilyen szempontból édesmindegy, hogy kinek a boltjába megyek be.

Ja, amikor a coop a lengyel sajtot akciózza folyamatosan úgy, hogy a hazai trappista sajt(nak nevezett valami) drágább, mint mondjuk az Auchan-ban egy átlagos francia vagy német sajt, akkor azért megkérdezném, hogy mennyire támogatja a coop ezzel a hazai termelőket?! AKik persze -tisztelet a kevés kivételnek- nem tudnak normális sajtot gyártani, de lényegét tekintve mindegy: a coop a lengyel, vagy épp a német sajtok felé tolja a vásárlóit. Persze lehet, hogy a dafkemagyartveszek vásárlókból így tudja jól megszedni magát.
Ja, és nem csak sajtoknál van ilyen móka az otthonomhoz legközelebb lévő cébéában - a kirakott szocreál stílusú plakátjaik alapján...

Szerinted hányan nem kérik a blokkot, hány ismerős vásárlónál van, hogy fel sem teszik a kérdést, és nem ütik a pénztárgépbe a vásárlást?

Szerintem maximum 1/10 arányban vannak ismerősök.

már ahol van POS, merthogy idehaza még nem kötelező a kártyaelfogadás a kiskereskedelemben, vagy ahol épp nem mondják azt, hogy van, de rossz, vagy van, de 1234Ft-os összeget nem fizethetsz kártyával (csak 1235Ft-tól, ami nettó szerződésszegés, merthogy az összes kártyaelfogadásra kötött szerződés explicit tiltást tartalmaz erre nézve).

Kevés ilyen hellyel találkoztam, de előbb szépen menj el multiékhoz és reklamálj az "5000 Ft feletti vásárlásnál 1% kedvezmény" stílusú birkásításért. Már ha zavar, hogy egyesek többletvásárlásra akarják rávenni a vevőiket.

Az ÁFA- és egyéb közteher elcsalásában partner vásárlóhoz úgy van közöm, hogy ők is nyakig benne vannak abban, hogy nekem több adót kell fizetnem, merthogy miattuk a boltos el tudja csalni a fizetendő adó- és járulék jelentős részét.

Sőt, nekem is több adót kell fizetnem, mivel a multik adókedvezményt kapnak és a profit nagyrészét kilapátolják az országból, ahelyett, hogy az itteni gazdaságot gyarapítanák, amit aztán az én általam befizetett adóból kell. Ha a Tesco Svájcba kilapátolt 3 milliárd forintot felosztjuk 3000 egymilliós adótartozású vegyesboltra és hazai tulajdonú kis szupermarketre, akik 10% adót csalnak el a fentebb tárgyalt ismerősi körüknek, akkor is 90% adóbevétellel gyarapszik a magyar gazdaság, tehát kisboltonként 900 000 Ft kerül az államkasszába. Ha merészebbek vagyunk és bedőlünk a szélsőségesen idealista, fősodratú, kisboltellenes FUD kampányodnak, akkor az elcsalt adó mértéke 50%. Ekkor még mindig másfélmilliárd forint adóbevétele van az államnak, ami kisboltonként 500 000 Ft. Ellentétben a Tescoval, aki nem kicsit felháborító módon off-shore fizeti be az adót, mert úgy jobban megéri neki, és akinek a pénzéből közvetlenül 0 Ft-ot lát a magyar gazdaság. Szóval egyelőre ott tartunk, hogy a Tesco országból kilapátolt hárommilliárd adóforintját fizetjük meg sokkal inkább, mintsem a kisboltok elenyésző esetben előforduló stiklijeit. Más kérdés, hogy az elcsalt adóforintokból is sokkal inkább a magyar gazdaság gyarapszik, hiszen az a "félretett" pénz is itthon lesz elköltve.

És ha azt hiszed, hogy a COOP tulajdonosi köre nem lapátolja külfölfre a nyereséget (legalább akkora mértékben, mint a német vagy épp francia tulajdonosok), akkor baromira tévedsz. Mindkettő jellemzően külföldön költi el a vállalkozásból kivett nyereséget, innentől kezdve meg ilyen szempontból édesmindegy, hogy kinek a boltjába megyek be.

Méretes kis csúsztatás, csak tudnám miért kell ennyire védened multiékat. Nos, a magyar üzletláncokról annyit, hogy a befektetőik esetleg elmennek a Bahamákra, de amennyiben életvitelszerűen Magyarországon élnek, úgy akaratlanul is itt költik el a pénzüket. A kisboltok és vegyesboltok tulajdonosai pedig annál inkább. Ők már inkább a Balatonra mennek. Nagyritkán Horvátországba.

Ja, amikor a coop a lengyel sajtot akciózza folyamatosan úgy, hogy a hazai trappista sajt(nak nevezett valami) drágább, mint mondjuk az Auchan-ban egy átlagos francia vagy német sajt, akkor azért megkérdezném, hogy mennyire támogatja a coop ezzel a hazai termelőket?!

Amennyire megveszed. Én nem veszem meg. Sajtot amúgy is csak piacon szoktam. A magyar üzletekben legalább az esélyed megvan arra, hogy az áruk tudatos megválogatásával magyar üzletet, magyar gyártót egyszerre támogass. Multiéknál nincs.

szocreál stílusú plakátjaik alapján...

Amivel csak a magadfajta, szélsőségesen idealista, vadkapitalista, fősodratú innovációbuzi tagoknak van bajuk. Mellesleg, szerintem ismered a véleményem. Én minden reklámot betiltanék. A szocreált is.

Egy 10 emeletes háztömb, amiben döntően nyugdíjasok élnek, annak az aljában lévő kisboltban szerinted mekkora arányt tesz ki a helyben lakó "törzsközönség"? Nem 10%. Én az "idegen"-ek arányát becsülném maximum 10%-ra.

Idehaza a kisboltok döntően nincsenek POS-terminállal felszerelve, illetve eddig csak kis helyeken láttam összeghatárhoz kötni a kártyás vásárlást (ezek közül van, ahol azóta nincs POS, mert a bank szerződést bontott az üzlettel...). 5000Ft feletti vásárlás esetén 10% kedvezményt hirdető "diszkont" (értsd igénytelenül berendezett üzlethelyiség, igénytelen polcokra kilapátolt igénytelen árukkal) előtt tegnap sétáltam el a Bajcsy-n. Ahogy néztem, szín magyar cég a tulajdonos/üzemeltető. Egyébként kevered a szezont a fazonnal: attól, hogy egy üzlet kedvezményt ad, még nem vagy köteles fölösleges dolgokat vásárolni, nem kell konzumidiótának lenni. Az, hogy vannak a másik végén is hozzád hasonlatos birkák, az tény, de csak az egyensúly kedvéélrt.

Azt elfelejted a multik szidása közepedte, hogy az a Tesco jelentős számú munkavállalót foglalkoztat, akik után adót és egyéb közterheket fizet, és a jogszabályoknak megfelelően oldja meg a nyereségének az optimalizálását. A garázsboltos meg egyrészt sz@rt árul drágán, másrészt meg nem igazán jogkövető módon optimalizálja a közterhek megfizetését.

Oké, hidd azt, hogy a CBA meg egyéb hazai kisker. láncok tulajdonosai itthon fektetik be/költik a pénzüket, jellemzően hazai terméket vásárolva? Ezt a naivitást...

A piacon vett sajt érdekes dolog - mondjuk jófajta Eidami-t hol lehet kapnio magyar termelőtől? Vagy értelmes minőségű brie, netán camambert merre kapható? Nos? Olyat mondj, amit nem csak épp egy termelőnél véltlenül, kis tételben lehet elérni, hanem nagyjából az ország bármelyik szegletében. És nem horror árakon, mert 3-4E Ft-os vagy magasabb kilónkénti árral bocs, de nem kívánom finanszírozni a manufaktúránál megragadt mikrotermelő szórakozását. Tudniillik nem a fán terem nekem sem a pénz.

A cba plakátjával nem a "szocreál" a gondom, hanem az extrém igénytelen kivitele, a silány kinézetű papírra kézzel ráfirkált felirat, meg az, hogy ilyennel van kitapétázva a bolt bejáratának a környéke, meg az ablakok jórésze is. Irgalmatlanul igénytelenül néz ki, és még finoman fogalmaztam.

Szeretem az új dolgokat, de hogy innovációbuzi lennék, azt kikérem magamnak, még tőled is, a fősodratú maradi birkák legdíszesebb példányától.

Nem 10%. Én az "idegen"-ek arányát becsülném maximum 10%-ra.

Max. 50%, de igazából már le is szarom. Ha 99%, akkor is több adót fizet itthon, mint az off-shore adózó multid.

Idehaza a kisboltok döntően nincsenek POS-terminállal felszerelve, illetve eddig csak kis helyeken láttam összeghatárhoz kötni a kártyás vásárlást (ezek közül van, ahol azóta nincs POS, mert a bank szerződést bontott az üzlettel...).

Erről mutatsz valami statisztikát is? Mert én nem ezt tapasztaltam.

Ja, várj ... Nem jogszerűtlen, ha a kereskedő meghúzza a fizetési határt
Tehát megint csak arról van szó, hogy a (szintén pénzéhes, vadkapitalista) bankok explicit kikötik, hogy nem lehet összeghatár, csakhogy még jobban lehúzhassák a kisboltosokat a kisebb tételeknél.

A piacon vett sajt érdekes dolog - mondjuk jófajta Eidami-t hol lehet kapnio magyar termelőtől? Vagy értelmes minőségű brie, netán camambert merre kapható? Nos?

Mivel minden közismert, kisker forgalomban lévő Camambert sajtot vagy multi gyárt, vagy multi tulajdonában lévő "magyar" leányvállalat (pl. PannonTej a Tihany Camambertet), így ilyen sajtot tudatosan nem veszek.

És nem horror árakon, mert 3-4E Ft-os vagy magasabb kilónkénti árral bocs, de nem kívánom finanszírozni a manufaktúránál megragadt mikrotermelő szórakozását. Tudniillik nem a fán terem nekem sem a pénz.

Mérnöki fizetéssel a pofádat kéne befognod, nem pedig azon elégedetlenkedni, hogy valakinek, aki tényleg tartja magát a több generációs tradícióihoz (ahelyett, hogy éhbérért dolgoztatott alkalmazottakat foglalkoztatva dömpingáron vásárolgat fel, majd ad el), próbál megélni abból, amihez jól ért. Hasonlítsál össze akár egy Cserpes sajtot egy előrecsomagolt szarral, amit a multidban veszel. Ég és föld, a Cserpes javára. Ugyanez igaz a legtöbb termelői, piacon kapható sajtra.

Mást sem csinálsz ezzel a témával kapcsolatban, csak szándékosan rámész a sarkalatos pontokra, hogy aztán az alapján próbálj egy abszolút igazságot kimondani.
http://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas

tegnap sétáltam el a Bajcsy-n

Hát, legközelebb ne sétálj arra.

Azt elfelejted a multik szidása közepedte, hogy az a Tesco jelentős számú munkavállalót foglalkoztat, akik után adót és egyéb közterheket fizet, és a jogszabályoknak megfelelően oldja meg a nyereségének az optimalizálását.

Te meg azt felejtetted el, hogy néha túl jól sikerül az "optimalizálás".
http://hvg.hu/karrier/20100728_munkaugyi_vizsgalat_tesco_penztaros_ber
http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20100420-munkaugyi-jogsertesek-list…
https://index.hu/gazdasag/2011/12/15/megkapjak_a_beruket_a_tesco_penzta… (itt a Legfelsőbb Bíróságnak kellett segítenie "optimalizálni")
https://index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/20/a_tesco_munkaugyi_szegyenpa…

A garázsboltos meg egyrészt sz@rt árul drágán, másrészt meg nem igazán jogkövető módon optimalizálja a közterhek megfizetését.

Loop: Svájcban befizetett 3 milliárd forintnyi adó, amitől elesett a Magyar gazdaság. Fogd már fel végre azzal a korlátolt fősodratú mérnöki agyaddal, hogy azok a közterhek nem lettek megfizetve Magyarországon. És nem a kisboltosok nem fizették meg, hanem kedvenc bevásárlóközpontjaid egyike. Több ezer kisboltnyi adót nem fizetett be. Te meg itt röhögtetsz a tízemeletes alatti közértekkel, meg 90%-os adóelkerüléssel. Szánalmas. Hol élsz te?

A multimosdatásodból kezd elegem lenni, így nem látom további értelmét annak, hogy te a magyar vállalkozókkal szemben fényezd és/vagy istenítsd őket és annak sem, hogy erről tovább beszélgessünk. Próbáld meg elfogadni, hogy ők is ugyanolyan furmányos, trükközős, ravasz és tisztességtelen emberek, mint amilyennek kisvállalkozóékat látod. Mert azok.

Az a rakat kisbolt, egy-két, minimálbérre és részmunkaidőre bejelentett alkalmazottal, a forgalom nem kis részétmég manapság is szürkén bonyolítva mennyi adót és közterhet fizet be szerinted?! Se a vállalkozás, se a dolgozók után fizetett közteher nem jelentős.
A "Nem jogszerűtlen, ha a kereskedő meghúzza a fizetési határt" az pontosan úgy hangzik, hogy fogyasztóvédelmi jogszabályba nem ütközik ez a magatartás, de ahogy a cikk is írja, más szabályba, megállapodásba ütközhet ez a viselkedés. Érdemes elolvasni a href="https://index.hu/gazdasag/2018/09/07/tudok_kartyaval_fizetni/">ezt a cikket is - Romániában pl. kötelező a kártyaelfogadás, nálunk "140 ezer kártyaelfogadóhely van ma Magyarországon, miközben csak a kereskedelemben és a vendéglátásban 250 ezer regisztrált vállalkozás működik."

A camambert csak egy példaként említettem, brie? eidami? maasdamer? Ja, hogy a te igényed nem megy túl azon. ami a környezetedben elérhető? Ettől még más lehet igényes arra, mit eszik.

"tartja magát a több generációs tradícióihoz" - hány, több generációs sajtkészítő manufaktúra van idehaza? Olyan, aminek értékelhető produktumai vannak, amik országosan kaphatók? Cserpeséket ne emlegesd, divatmárka, erősen túlárazva - sajtjaikat kóstoltam, mondjuk úgy, hogy messze vannak a holland, francia vagy épp svájci sajtkészítéstől az, amit csinálnak. És ha jól is csinálnék, a választékuk akkor is messze elmarad attól, amit mondjuk az Auchan sajtpultja nyújt. Ez utóbbiban, tetszik, vagy sem, a hazai gyártásó, sajtnak nevezett gumiszerű vackok viszit a negatív minőségi rekordokat - talán a Pannónia az, ami kiemelkedik a hazai mezőnyből. Tudom, legyen elég a kevesebb féle, mert a (legfeljebb) nyolc elemis hájblézer aszonta...

Szépen mazsoláztál a 2010-es'11-es cikkekből, de most 2018 van. Ja, és a Tesco csak egy a kisker. láncok közül, miért nem azokat a cikkeket hozod fel, amiben összehasonlították tavaly a láncoknál elérhető átlagfizetéseket? Érdekes módon nem a cébéá fizet a legjobban. Sőt.

Az a rakat kisbolt, egy-két, minimálbérre és részmunkaidőre bejelentett alkalmazottal, a forgalom nem kis részétmég manapság is szürkén bonyolítva mennyi adót és közterhet fizet be szerinted?! Se a vállalkozás, se a dolgozók után fizetett közteher nem jelentős.

Loop: Továbbra is azt gondolom, hogy annyi kisboltot egybe véve, amennyi produkál egy Tesco-hoz hasonló forgalmat, még szürkén is többet járul hozzá a magyar gazdasághoz, mint multiék, akik nem itthon fizetik be az adót. Érdekes, hogy te általános iskolázol, mégis képtelen vagy felfogni egy ilyen egyszerű összefüggést és csak ismételgeted a hülyeséged, mint egy papagáj.

Ja, hogy a te igényed nem megy túl azon. ami a környezetedben elérhető? Ettől még más lehet igényes arra, mit eszik.

Pontosabban: Nem megy túl azon, amit fenntartható keretek között beszerezehetek magamnak, a magyar termelőket, üzleteket és gazdaságot támogatva. Mivel így sem halok éhen és tudok finomakat enni (szerintem kifejezetten finomak a Cserpes sajtok), így a te igényeskedésed valójában sznobizmus, mert többet akar az egód, mint ami fenntartható kereteken belül elérhető. Ha 30 évvel ezelőtt lennénk, te tipikusan az a nyugatmániás paprikajancsi lennél, aki azért disszidál, hogy lehessen keleti helyett csicsás nyugati autója, mobiltelefonja és 2 féle uborka helyett 7 féle közül választhasson.

Cserpes pedig legyen is "túlhájpolva", ugyanis pont egy jó példája annak, hogyan lehet multikkal való kokettálás nélkül érvényesülni és kicsiből naggyá lenni. Cserpeséknél van olyan morál, ami nem csak az élelmiszeriparba kéne, hanem még a szoftveriparba is. Röviden úgy foglalható össze, hogy nem a legkisebb ellenállás felé tendálva hajszolnak rövidtávú célokat és profitot, hanem a józan eszüket használva, marketingre nem költve a minőséget helyezik előtérbe, akár magasabb áron is. És lám, bejött. A magadfajta egységsugarú vadkapitalisták eleve halott ötletnek nyilvánították volna az egészet. Amúgy, nem tudom, mikor láttál utoljára a tévében, vagy az újságban Cserpes reklámspotot? Mert tudtommal ez is az egyik alapelvük, hogy nem fényeztetik magukat reklámokkal. Szóval lehet, hogy "túl van hájpolva", de messze nem annyira, mint multiék, akik birkahülyítés nélkül lehet, hogy nem tudnának profitot maximalizálni. Multiéknál elköltött pénzed profit részének jelentős hányada megy el birkahülyítésre, meg befektetőék profitnövelésére. Cserpeséknél a minőségre megy el. Óriási különbség.

mert a (legfeljebb) nyolc elemis hájblézer aszonta.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes
Nem azért, mert én mondtam. Hanem azért, mert fenntarthatatlan idehurcolászni 1000 kilométerről az itthon is megtermelhető trappista és Camambert sajtokat, amiből szigorúan igényes™, fősodratú, sznob mérnök uraságod élvezkedve szemezgethet egy francia bor és némi orosz kaviár mellett. A jó minőségű, tradicionális holland sajtokat el tudom fogadni, hogy idehozzák, de azokra meg kéne környezeztvédelmi- és/vagy luxusadó, az elpöfögtetett kilométerek függvényében.

Szépen mazsoláztál a 2010-es'11-es cikkekből, de most 2018 van. Ja, és a Tesco csak egy a kisker. láncok közül, miért nem azokat a cikkeket hozod fel, amiben összehasonlították tavaly a láncoknál elérhető átlagfizetéseket? Érdekes módon nem a cébéá fizet a legjobban. Sőt.

Így igaz, de azóta egy kicsit megváltozott a helyzet. Többszázezer ember ment el külföldre jobb fizetés reményében, amit főként multiék alacsonybéres ámokfutásának köszönhetünk. Most kezd észbekapni az egész szektor, avagy rájöttek arra, hogy ha akarnak munkaerőt, azt azért meg is kéne fizetni a sztenderd rabszolgahajcsárkodás mellett. Nem mellesleg a nettó minimálbér is emelkedett azóta pár tízezrest. Multiék azért fizetik meg most a munkaerőt, mert rá vannak kényszerítve. Nagy a kereslet, csekély a kínálat. Amikor pedig még nagyobb volt a kínálat, megtették, amit megtettek, úgy éltek vissza a helyzetükkel, ahogy nem szégyellték. Attól még, hogy 6-7 éve volt, megtörtént.

"még szürkén is többet járul hozzá a magyar gazdasághoz, mint multiék, akik nem itthon fizetik be az adót." - a kisbolt bér és bér jellegű kiadásokhoz kapcsolódóan _sem_ fizet be mindent, a vállalkozás működésével kapcsolatban _sem_ fizet mindent, és ÁFA-fronton sem jár élen - köszönhetően a forgalmából szürke zónába jutó résznek. A Tesco ezek közül melyiket tudja, pontosabban tudta jogi lehetőségeknek megfelelően más országban "optimalizálni"? Kizárólag a vállalkozás működtetésével kapcsolatos közterheket, ami a három közül - most kapaszkodj meg - a legkisebb tétel.

"Nem megy túl azon, amit fenntartható keretek között beszerezehetek magamnak, a magyar termelőket, üzleteket és gazdaságot támogatva."

Magyarul neked jó az átkosból itt ragadt posvány szinvonal. Lelked rajta, de ne gondold úgy, hogy ez mindenkinek elegendő, és mindenkinek megfelel.
30 évvel ezelőtt már pontnem a "disszidál" volt a megfelelő kifejezés, de sebaj. És ha már felemlegetted, az összevetésben azért az akkori "csicsás nyugati autó" bőven verte az összes kágéestés sz@rt, amit megvehettünk. Most sincs ez másképp: Nézd meg a Lada aktuális modelljeit - az ipari hulladék talán megfelelő szó rájuk. Olcsók, de legalább bazi szar minőségűek. (Nézz tesztvideókat, törésteszteket róluk - érdemes...)

Cserpeséket a vásárlóik hájpolják túl, a hozzád hasonló birkamagyarok - nem jobbak a termékeik az azonos árkategóriában elérhető többi, akár hazai, akár külföldről behozott árunál. Amiben ott van a marketing költsége is. Nomostan ki termel drágábban? Vagy ki vesz ki több hasznot a termelésből? Aki reklámra is költve adja x Ft-ért a motyót, vagy aki a reklámot megspórolva adja ugyanannyiért?

"itthon is megtermelhető trappista és Camambert sajtokat" - Magyaroszágon normális trappista sajtot nem gyártanak. Próbáltam kábé tucatnyit, de... Maradjunk annyiban, hogy trappista jellegű sajtok, illetve sajthoz hasonló készítmények. Bárhol elérhető magyar sajtként talán a Pannónia (lo... izé, vitatott módon ittmaradt, majd picit átdolgozott sajtkultúra az alapja), de ennyi. Eredetvédett sajtot meg en bloc nem termelhetsz itthon, ahogy hazai borpárlat is csak brandy néven hozható forgalomba.

"A jó minőségű, tradicionális holland sajtokat el tudom fogadni, hogy idehozzák" - és a franciákat miért nem? Vagy a belga söröket? Vagy bármi olyat, amit más országban a hazainál sokkal jobb minőségben állítanak elő? Mazsolázgatni szerinted nem helyes, úgyhogy tessen csak maradni a hazai sajtok mellett, nem etetni a rothadó nyugatot, ami a szakadék szélén áll (de mi mindenben előttük járunk legalább egy lépéssel)

"Többszázezer ember ment el külföldre jobb fizetés reményében, amit főként multiék alacsonybéres ámokfutásának köszönhetünk." - erről az ámokfutásról valami tényszerűt? Merthogy az öt napra, napi hat órára bejelentve, heti hat-hét napos napi 10-12 órás munka pont nem rájuk volt jellemző, ahogy az építőiparban a zsebbefizetést ígérő projektcégekből álló céghálók sem igazán külföldi tulajdonosokhoz köthetők. De az egészségügyet is említhetném, onnan is rengetegen mentek külföldre, ott sem gaz multicégek a tulajdonosok (illetve a magán eü.-ben vannak ilyenek, ott viszont jól fizetnek...).
Vagy említhetném a vendéglátást is - döntöen a magyar éttermekből hiányzik a személyzet - kínai, török, vietnámi, egyéb, nem echtemagyar tulajdonossal bíró éttermet létszámhiány miatt nem nagyon láttam végleg vagy átmenetileg bezárni. Ha kellett, akkor a tulaj állt be a pult mögé, a konyhába, nem sipákolt, hogy nincs embere.

A tulajdonos egy dolog (a Volvo-nak most épp kínai a tulajdonosa, ha jól tévedek), nem ezen múlik. Ha az egykoron KGST-s Škoda gyár/márka tud jó autókat tervezni és gyártani, azaz messze elszakadni a cuclista múlttól, akkor a Ladának is fel lehetne, fel kéne zárkózni a korszerű autók közé, de ez már a tervezésnél elhasalt náluk - a gyártási minőségről nem is beszélve...

Szerintem meg ez pont nem így van, mind a LADA, mind a Skoda csak egy márkanév. Mindkét esetben a mögöttük álló nagyobb csoportok - a Renault és a Volkswagen Group - döntenek az árazásról és ezzel együtt a minőségről is. Felzárkózni sincs honnan és hova, a terveket és a technológiát is kapják. Néha kész alkatrészeket is.

A Škoda esetében a németek terveznek, döntenek, a Lada esetében meg... Oké, a Vesta már francia alapokon nyugszik, és akár jónak is lehet tekinteni, de azért én még óvatos lennék a francia váltó orosz motor kombináció, meg a megcélzott 80% belföldi (orosz) beszállítói arány miatt.

A CBA nem ad vissza semmit, inkább értékesíti a lejárt terméket...
Na jó, nyilván nem ilyen egyszerűen, de mikor a munkahelyemhez közel csak CBA volt, számtalanszor sikerült olyan élelmiszert vennem náluk, amiről hogy-hogynem pont a szavatossági idő nap része volt lekopva. De volt olyan is, hogy egy darab helyben csomagolt sajtról 3 matricát kapartam le, mire megtaláltam a negyedik, közel két héttel korábbi lejárati dátumot.

Mennyivel jobb is a 'kiskereskedelmi multik' támogatása helyett a béka segge alatti színvonalú magyar kiskereskedelem támogatása. Coopba, CBA-ba csak alternatíva hiányában lépek be, mert nem csak az áruválaszték, de az alkalmazottak hozzáállása is többnyire kritikán aluli. Feltehetőleg itt is érvényesül a fej és a hal kapcsolata.

Ideje lenne elkezdeni számolni. Még pedig azt, hogy az emberiségnek globálisan mi kárt jelent a multik kontinensek közötti "ugrándozása". Az olcsó munkaerő folyamatos keresése, utaztatása, végül az elbocsátgatások. A cégek telephelyeinek folyamatos átmozgatása. Százmillió repülőgép ide-oda és milliárdnyi autó dettó légszennyezése. Állat és növényfajok kihalása, klímaváltozás. És az MI-nek mindezt globálisan kezdeni kéne optimalizálni. - 100 évvel talán tovább húzhatnánk. (Ált. iskolai tanulmányaimból szabadon, - régen volt, - és még élesen emlékszem, "a vaskohókat ott érdemes "felhúzni" ahol a vasérc és a feketeszén egyaránt megtalálható." (És nem azt tanították, hogy ott, ahol olcsóbb a munkaerő, v. ahol lehet légszennyezni.)

"Ideje lenne elkezdeni számolni."

Erről egy itteni kommentelő aláírása ugrik be:

"Az emberek 2/3-a nem tud számolni. Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!"

Sose értettem, átlag Mari néni miért tapsol 25 éve a "tőke szabad áramlása" című dogmának, amikor őt ez a legkevésbé sem érinti.
Bántás nélkül, olyanokról beszélek, akik hó végén sakkoznak hogy a sárga csekket fizessék be, vagy felvágottat vegyenek.

(Ált. iskolai tanulmányaimból szabadon, - régen volt, - és még élesen emlékszem, "a vaskohókat ott érdemes "felhúzni" ahol a vasérc és a feketeszén egyaránt megtalálható." (És nem azt tanították, hogy ott, ahol olcsóbb a munkaerő, v. ahol lehet légszennyezni.)

Általános iskolai tanulmányaimból nem emlékszem olyanra, hogy megemlítették volna a víz forráspontjának a mászkálását a nyomás függvényében. Értsd: általános iskolában nem a részletes választ szokták megadni, hanem egy már elég jót. Persze az is lehet, hogy én aludtam át az általános, meg a többi iskolám felét.

Komoly érvek hangzanak el a kommentekben.
Talán még sose értett ennyi hup-os egyet hajbazer-el.
Trey indította a topicot, de még nem szólt hozzá:)
Pedig Apple

Én ezen nem kattognék. Az apple user egy fél téglát is megvesz ha alma van rajta ártól függetlenül. Az arany áron mért iphone X sem rosszul fogy. Apple usert legalább egy évtizede nézi teljesen hülyének az apple nagy sikerrel, most se lesz ez másképp. Ha megdrágul, akkor is megveszik, ahogy eddig. Max aki providentre vett almát annak nagyobb lesz a törlesztője kicsit, na bumm.

-42-

Az egy dolog, hogy az egységsugarú birkákat nézik hülyének, akik képesek fizetni a saját megvezetésükért. Ez a kisebbik probléma. A másik probléma, hogy mindezt kínai rabszolgák fedezik, akiknek az órabérük töredéke egy iPhone árának. Pont az Apple luxuscikk mivolta miatt kéne átállni fair trade gyártásra. Mivel amúgy simán megtehetnék, még akár áremeléssel is. A "made in USA" meg még mindig jobban néz ki, mint a "made in China".

Az apple teljesen a profit maximalizáslára állt át. Pénz gyár, semmi több. Dollára váltja az apple "vallást" amennyire tudja, és ennyi. Semmi több. Ezért nem lepődöm meg, hogy nem érdekli ha anyázzák meg nincsen SD vagy rendes usb a gépükön csak egy usb-c, mert úgy is megveszik a méregdrága átalakítót ami megint bevétel. Nem forradalmat akarnak csinálni, hanem pénzt. Ha így nézed totálisan világos minden hozzájuk kapcsolódó hír, ami látszólag illogikus döntésről szó, esetleg hibákat ír le. Nem a termék a lényeg hanem, hogy kifizessék az árát.

-42-

Mennyit hasznaltad az okoszisztema egy reszet egyutt es egyszerre (iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch, AirPod, AppleTV - ki is probalom, hogy az AppleTV-t tudom-e parositani a fulessel)?

Szerk: termeszetesen lehet.

Jelenleg ott tartunk, hogy egy Apple Watch 3 + AirPod paros tokeletesen eleg mondjuk egy pentek ejszakai iszogatashoz, ahol a zene streamelve van, telefonalni, uzenetet kuldeni lehet vele, Ubert lehet vele hivni, fizetni lehet vele, es meg az idot is mutatja!

Mindezt a csuklodon, a telefont otthon is hagyhatod.

Válasz -> ( zeller | 2018. szeptember 21., péntek - 14:42 )

Vagy ezt a szerinted egyszerű dolgot se tudod megcsinálni?

Nem az én dolgom, egyrészt. Másrészt, nem láttalak nyálat verni más hozzászólók duplikátummal kapcsolatos problémáinak kinyilatkoztatásai alatt. Tehát, ismételten, megint csak kötekedni akarsz, ahogy jó fősodratúhoz illik. Az pedig, hogy kinek nehéz feladat egy ilyen, jó kérdés. Annyi bizonyos, hogy fősodratú mérnök uraságodnak még az alapprobléma megértése is lehetetlen feladatnak bizonyult. A duplikált hozzászólások eltüntethetőek lennének egy plusz időalapú token bevezetésével, ami a hozzászólást POSToló formban egy mező. Sem a Firefox, sem az nginx forráskódjába nem kell hegeszteni. Treynek kell Drupalban hegeszteni. De lehet, hogy van már rá plugin.

Az a baj veletek, fősodratúakkal (bár lehet, hogy ez minden magyarra jellemző), hogy mindig az van számon kérve, aki egy problémára felhívja a figyelmet. Aki jelzi, hogy valami szarul működik, annak már egyből szakértőnek kell lennie az adott témában, vagy kussoljon örökké. Ez mutatja igazán, hogy nulla konstruktivitás van bennetek, csak a meglévő trendek és berendezkedések dominanciáját vagytok képesek hirdetni, még ha szarok is. Aki szerint meg tényleg szarok, azok csináljanak jobbat úgy, hogy közben legyenek élenjáró polihisztorok és rendelkezzenek 10 másik, egyenként eltérő szakterületen dolgozó hivatásos kompetenciájával, máskülönben kussoljanak örökké. Persze, így legalább nem kell kilépni a komfortzónátokból és elfogadni, hogy egy szar, fenntarthatatlan, egyre elbaszottabb technológiai megoldásokat istenítő és foganatosító, undorító világban éltek, amire még büszkék is vagytok.

döntsd el, hogy szabványok kidolgozóit, vagy az azt n+1 féle módon implementáló hardver-szoftver stacket elkészítőket szidod

Mindkettőt szidom. 3G, 4G hálózatok jóval megbízhatóbbak, mint bármelyik Wi-Fi, pedig messzebb van a torony és egy adókörzeten belül többen vannak, mint amennyi szomszédot a WiFi router csomagütközés-elhárítója észlelni képes. Számomra teljesen mindegy, egyébként, hogy a gyakorlati tákoló mesterek, vagy az elméleti nagyokosok hibáztak. A WiFi koncepciója el lett hibázva és mindenki hibás, aki ezt hagyta (a fogyasztóvédelem is), tekintve hogy elvileg pont arra lett kitalálva, amire használjuk, gyakorlatilag meg nem működik ennek megfelelően. Egy lapáttal még rátesz, hogy a vadkapitalizmus által belénk nevelt emberi önzőség és kapzsiság úgy alakította a mindennapokat, hogy mindenkinek saját router és saját Internethozzáférés kell, ahelyett, hogy megosztanánk egymással, kicsit jobb antennákat felszerelve a társasházak ablakaival szemben, vagy az utcák elejére-végére.

Mégegyzser, mint atya a hülye gyerekéhez... Te kinyilatkoztatás jelleggel leírtad, hogy nemnagy kunszt megcsinálni. Akkor meg mutasd meg,hogy nem csak a szád jár, hanem ezt a "nem nagy kunszt"-ot meg tudod csinálni. Írtál egy szerinted megoldást nyújtó dolgot, első blikkre nem a HTTP-protokollt, nem a böngészőt meg a szervert, hanem az alkalmazást kellene reszelni egy picit - hajrá, php-ben méga hülyék is tudnak kódolni, hátha neked is megy.

Nem tudom, mi bajod vana wifivel, nekem pl. atomstabil otthon is, meg a munkahelyen is. Jól kell beállítani, normális eszközöket kell használni, ennyi az egész. Ja, hogy sokan olyan szappantartókkal próbálkoznak, amik "nem nagy kunszt" alapon leegyszerűsítik a szabványokat, és úgy dolgoznak? Vagy "csak" a felhasználóik nem értik, mit csinálnak, és közben baromságokat alkotnak?
A GSM/3G/4G hálózatokban picit komolyabb eszközparkot használnak, ráadásul a hálózat tervezése is elég masszív szakmai feladat, hogy a műszaki igények és a terepi lehetőségek minél jobban összhangban legyenek. Persze ezt már kapisgálod azzal, hogy "kicsit jobb antennákat felszerelve a társasházak ablakaival szemben, vagy az utcák elejére-végére" - igen, csak ez a "kicsit jobb" nem kiicsit, hanem nagyon jobb berendezéseket jelent. Nézz meg egy ipari/üzleti felhasználásra szánt AP árát meg egy otthoni szappantartóét. Nem véletlen a különbség, nehogy azt hidd...

Válasz -> ( zeller | 2018. szeptember 13., csütörtök - 10:17 )

a kisbolt bér és bér jellegű kiadásokhoz kapcsolódóan _sem_ fizet be mindent, a vállalkozás működésével kapcsolatban _sem_ fizet mindent, és ÁFA-fronton sem jár élen - köszönhetően a forgalmából szürke zónába jutó résznek. A Tesco ezek közül melyiket tudja, pontosabban tudta jogi lehetőségeknek megfelelően más országban "optimalizálni"?

A Tesco minden olyan tételt "optimalizálni" igyekszik, amire van alternatív lehetőség vagy jogi kiskapu. Ha van jogi kiskapu arra, hogy az adójának bizonyos (teljesen mindegy, hogy mekkora) hányadát külföldön fizesse be és ez jobban megéri neki, akkor ott fogja befizetni, és magasról szarik a magyar gazdaságra. Ha megteheti, hogy trükközik a bérből és fizetésből élők órabérével és túlórájával, azt is megteszi. A kisbolt tulajdonosa a megélhetéséért dolgozik és sem lehetősége, sem szándéka nincs akkora tételekben külföldre vinni a profitját, mint a Tesco-nak. Te feltételezed, hogy a kisboltok tulajdonosai mind csalók, csupán azért, mert talákoztál egy párral. Én nagyságrendileg több ezer kisboltot kitevő Tesco legális (de természetesen etikátlan) adóelkerülésről linkeltem tényszerű adatokat, amik természetesen nem hatják meg szélsőségesen idealista, fősodratú mérnök uraságodat, mert a multik számodra elhozták a kánaánt és hülye leszel őket nem védeni. Ráadásul, elfelejtesz egy még nagyon fontos dolgot. Ha feltételezzük, hogy a kisboltok mind csalnak, továbbra is igaz az, hogy az elcsalt adóforintok is előbb-utóbb visszakerülnek a rendszerbe, mert itthon költik el az elcsalt pénzt is, tehát ugyanúgy fognak venni belőle a saját boltjukban nem kapható dolgokat, tehát ismét csak a magyar gazdaság gyarapításához járulnak hozzá. Persze, annyit messze nem csalnak, amennyit gondolod, se nem annyit, mint amennyit multiék kivisznek az országból.

azért az akkori "csicsás nyugati autó" bőven verte az összes kágéestés sz@rt, amit megvehettünk

Elvitt A pontból B pontba? Igen. A sznobizmusodat meg a hitvitádat rendezd olyannal, aki használ is keleti autót.
/summon Chain-Q

Most sincs ez másképp: Nézd meg a Lada aktuális modelljeit - az ipari hulladék talán megfelelő szó rájuk.

Nézz meg egy BMW-t, egy amit mindig szervizbe kell hordani. Vagy egy Suzukit. Utóbbit nézd meg balesetről készült képeken is, mennyi marad belőle.

nem jobbak a termékeik az azonos árkategóriában elérhető többi, akár hazai, akár külföldről behozott árunál. Amiben ott van a marketing költsége is. Nomostan ki termel drágábban? Vagy ki vesz ki több hasznot a termelésből? Aki reklámra is költve adja x Ft-ért a motyót, vagy aki a reklámot megspórolva adja ugyanannyiért?

Attól még, hogy Zeller Mérnök Úr szerint a Cserpes joghurtok ugyanolyan minőségűek az árkategóriájukban elérhető alternatívákhoz képest, nem jelenti azt, hogy ez így is van. Például, szerintem egyáltalán nincs így és még a mindenféle bio szirszarok sem verik minőségben. Egyértelmű, hogy a Cserpes veszi ki a kevesebbet a termelésből, a marketing-idealista gyártókhoz képest. A Cserpes pedig nincs túlhájpolva. Egyszerűen, nincs szüksége reklámra, mert eladja önmagát a minőségének köszönhetően. Multiék csinálhatják utánuk, ha akkora nagy jampik, mint amekkorára isteníted őket.

Magyaroszágon normális trappista sajtot nem gyártanak.

Lehet, hogy nem "gyártanak", de készítenek. Nem a polcról levehető műanyagcsomagolású ipari hulladékból kell kiindulni. Nézzél széjjel a Fény utcai vagy a Fehérvári úti piacon. Jobbnál jobb termelői trappista sajt kapható és mindet itthon készítik, itthon élő emberek.

és a franciákat miért nem? Vagy a belga söröket? Vagy bármi olyat, amit más országban a hazainál sokkal jobb minőségben állítanak elő?

Mindet el tudom fogadni. Nagyon szeretem például a Mort Subite belga meggysört. Sokkal finomabb, mint a magyar Borsodi, Soproni holland Heineken magyar leányvállalatai által gyártott mesterséges húgy. Ettől függetlenül itthon is meg lehetne ilyen minőségben termelni, ha nem kutyaütők (vagy külföldi profitmultik) kezében lenne a szakma. Ahogy pl. a tokaji borok is lehetnek világhírűek. Ugyanakkor, nekem nem azzal van bajom, hogy behozzák a belga meggysört. Hanem azzal, hogy behoznak minden szart is, ipari mennyiségben, amit jobb (vagy akár csak kicsivel jobb) minőségben itthon is meg lehetne termelni, környezetszennyezés és profitszivattyú nélkül. Nem tudom, világos-e a különbség, mert sokadszorra próbáltam már elmagyarázni. Említetted a Maasdamer, vagy az edámi sajtot. Ha a Frico által utánad hajigált, előrecsomagolt szarokra gondolsz, akkor még nem ettél igazi holland sajtot. Én egyszer voltam Rotterdamban, KLM légitársasággal utaztunk. Már alapból a repülőn finomabb sajtot adtak, mint bármelyik multinál lehet itthon kapni. Ami azért elég nagy szó, lévén, hogy a repülőutak nem a finom kajákról híresek. Marha jól néznek ki ezek a Lidl, a Spar, meg a Tesco hűtőpultjain, de 3800 Ft/kg áron nem kell előre csomagolt, sajtnak nevezett ipari hulladékot venni. Inkább menj be a piacra és vegyél termelői sajtot. Annak íze is lesz és végül arra is talán ráeszmélsz, hogy a bőség illúziójával parasztvakító vadkapitalista multik polcain is túl vannak termékek.

Annyit tennék hozzá, hogy vannak dolgok, amiket az adottságaink miatt nem lehet Magyarországon csinálni. Például a sörnek lágy víz kell, nálunk meg minden víz kőkemény. Ugyanez van a sajtokkal: a keménysajtokhoz másmilyen tej ideális, mint amit nálunk adnak a tehenek, és ezért gyártott a sajtkészítő aki ezt mesélte a piacon kizárólag lágy sajtokat. Az ilyen esetek indokolhatják a luxustermékek importját _mértékkel_.

Elcsalt adó és közteher: "itthon költik el az elcsalt pénzt is, tehát ugyanúgy fognak venni belőle a saját boltjukban nem kapható dolgokat, tehát ismét csak a magyar gazdaság gyarapításához járulnak hozzá" - csak attól még hiányzik a közösből. Mint amikor a társasházban a közös költséget valaki nem fizeti be. Hiába fizeti helyette ki a házban lakó iparost, a pénz a közösből hiányozni fog.

"Elvitt A pontból B pontba? Igen. A sznobizmusodat meg a hitvitádat rendezd olyannal, aki használ is keleti autót" - 1987 óta vezetek, előtte két, nem túl hosszú időszak kivételével volt a családban keleti autó, sőt apámnak még most is megvan a veterán korú Ladája. Akkor a többi sz@rhoz képest kevésbé volt büdös meg gusztustalan, de tudod a világ fejlődik (ha te ezt nem is tartod jónak), és bizony a multkorában, amikor a Ladába beleültem (egy 14 éves Ford után), hát... nem az volt az érzésem, hogy csúcstermék. És finoman fogalmaztam.

A suzuki töréstesztjei mellett nézd meg a mostani(!) Ladákét is, mondjuk úgy, nem cserélném el új Ladára a tizenéves Fordomat.

cserpes ügyében a véleményedet elfogadom, de azt fenntartom, hogy egy Landliebe hatszor földhözveri ezt az magyarkodó "márkát". Tapasztalat. Ja, és azt is nézd meg, hogy a számodraűberszuper cserpes termékek elérhetősége milyen? Na ezért _sem_ költenek nagyobb volumenben reklámra, mert hiába érnének el milliós nézőt/hallgatót/olvasót, közülük csak kevesen vannak, akik egyáltalán elérhető közelségben meg tudnák venni a termékeket.

Trappista ügyben említettél két helyet. Megkérdezném tisztelettel, hogy tudod-e, hogy a "Budapest vége" táblán túl is élnek emberek? Merthogy rájuk is kéne gondolni, hogy ők mit érhetnek el a környékükön lévő üzletekben, illetve hogy mit tudnak megfizetni. És én is szerem a megszokott termékeket fogyasztani attól függetlenül, hogy épp az ország melyik szegletében vagyok. Érdekességként megkóstolom a helyi dolgokat is, ha épp úgy adódik, de jellemzően a jól bevált dolgokhoz nyúlok inkább.

Sörök... tehát ami neked tetszik/ízlik, az jöhet, mert a gaz multik fúj, de lópisa sörnek nevezett löttyöket csinálnak.. Tudod miért csinálnak lópisa minőségű sörnek nevezett italokat? Mert egyrészt baromi olcsón lehet kukoricagrízzel felütött löttyöt előállítani, és azt is megveszi a magyar - sokan csak azért, mert az magyar termék... Minthogy a hazai gyártású ilyen "minőségű" löttyöket is el lehet adni, valamint van kereslet az ezeknél jóval olcsóbban forgalmazható, söröshordók mosóléje kategóriájú "termékekre", így azt is hozzák. Ugyanis megveszik, mert olcsó. Igen, tudják, hogy nem olyan finom, mint a 230-250Ft-os vagy drágább sör, de legalább olcsó. Butulni jó az...
A hazai kisüzemi söröket hagyjuk - árban pariban vannak a belgákkal, minőségben meg... erősen lutri, hogy milyet kapsz. Próbáltam, maradok a Van Steenberge termékeinél, ha extra söröket szeretnék inni, ha meg "csak" sört, akkor Soproni óvatos duhaj (az IPA is jó, meg a Fekete Démon is jó).

Jártam hollandiában, volt szerencsém normális sajtokat kóstolni nekem is. Masdaamer-ből van nagyon jó a madarasban - természetesen nem az előre csomagolt szeletelt/darabolt tömbsajtra gondolok, hanem a cca. 60-70 centi átmérőjű, viaszos burkolatban érleltre. Olyan 2000-2500Ft táján szokott akciósan menni, bőven megéri bevásárolni belőle. Emiatt (is) szeretem a madarast - a francia tulajdonosok okán a hazai átlaghoz képest egészen jó a felhozatal náluk sajtokból.

A tokaji boroknak több máson kívül az a nagy baja, hogy tényleg nagy tételben nem tudnak szállítani a termelők, innentől kezdve egy, a hazaihoz képest nagyságrendileg más, nagyobb piacon nem tud az ismertséghez elegendő mennyiségben megjelenni, adott minőségű, évjáratú, stb. tételként. Ha egy borból csak itt-ott kerülhet a boltok polcaira üzletenként legfeljebb egy-két kartonnyi, akkor az (főleg olyan piacon, ahol nagyon komoly, a helyi piac méretéhez igazodó volumenben termelt hazai versenytársak vannak) maximum az érdekesség kategóriához elég, a piacszerzéshez és a hírnévhez kevés.

csak attól még hiányzik a közösből. Mint amikor a társasházban a közös költséget valaki nem fizeti be. Hiába fizeti helyette ki a házban lakó iparost, a pénz a közösből hiányozni fog.

Valóban hiányzik a közösből, de előbb-utóbb visszakerül oda. Olyan, mintha a társasházban nem fizetne valaki közös költséget, de valamennyi fizetett szolgáltatást a háztól venne igénybe. A hasonlat természetesen nem stimmel, hiszen mint minden, kizárólag sémákban gondolkodni képes fősodratú, csak szar hasonlatokkal vagy képes operálni. Arról pedig még mindig nem láttam semmilyen hivatalos statisztikát, kimutatást, hogy a kisboltosok többet vesznek ki a gazdaságból, mint multiék visznek ki az országból (utóbbiról van ilyen és be is linkeltem).

de tudod a világ fejlődik (ha te ezt nem is tartod jónak), és bizony a multkorában, amikor a Ladába beleültem (egy 14 éves Ford után), hát... nem az volt az érzésem, hogy csúcstermék. És finoman fogalmaztam.

A segged kényelmes. Ezt pedig én valóban nem tartom jónak, de azon kívül a magánügyed.

azt fenntartom, hogy egy Landliebe hatszor földhözveri ezt az magyarkodó "márkát"

A Cserpes alul lekvár, felül natúr joghurt, a Landliebe ízesített, gyárilag bekevert, összedolgozott joghurt. A kettőt egymáshoz hasonlítani olyan, mintha vízzel felöntős szörpöket hasonlítanál dobozos gyümölcslevekhez. Egyszóval, értelmetlen. Szóval, kéretik a Cserpest a kategóriáján belül hasonlítgatni. A Landliebe kommerszebb joghurtjait az Alföldi prémium joghurtjaihoz tudom hasonlítani (Riska), ízvilágban is nagyjából stimmelnek, talán az Alföldi egy picit krémesebb. A Riska és a Landliebe gyümölcsjoghurtjai között szinte egyáltalán nincs különbség. Emlékeztetnélek, hogy a Landliebe mindenféle (bár természetes) színezéket és aromát is belepakol a joghurtjaiba az illúzió kedvéért, míg a Cserpes nem dolgozik ilyenekkel. Az, hogy melyik finomabb, az ízlések és pofonok kategória, kár miatta vitázni. A Cserpes viszont egyértelműen korrektebb, etikusabb és fenntarthatóbb választás.

Ja, és azt is nézd meg, hogy a számodraűberszuper cserpes termékek elérhetősége milyen?

Elég jó. Pláne, hogy még saját üzleteik is vannak. Bocs, de multiékon túl is van élet. Ideje felismerni. Cserpes többek között azért nem kapható multiéknál, mert nem értett egyet a tucat vadkapitalista, igazságtalan kereskedelmi gyakorlatokkal (pl. polcpénz). Ez rendben is van így.

Megkérdezném tisztelettel, hogy tudod-e, hogy a "Budapest vége" táblán túl is élnek emberek? Merthogy rájuk is kéne gondolni, hogy ők mit érhetnek el a környékükön lévő üzletekben, illetve hogy mit tudnak megfizetni.

Könyörgöm, hadd ne soroljam fel az összes mucsai piacot, hogy hajlandó legyél megérteni a mondandóm lényegét.

Olyan 2000-2500Ft táján szokott akciósan menni, bőven megéri bevásárolni belőle. Emiatt (is) szeretem a madarast - a francia tulajdonosok okán a hazai átlaghoz képest egészen jó a felhozatal náluk sajtokból.

Ennyiért hazai, termelői trappista sajtot is kapsz a helyi piacokon, ami nem fogható egyetlen kommersz szarhoz sem (Mizo, Tolle, Hajdú stb.).

A tokaji boros eszmefuttatásodhoz pedig annyit megjegyeznék, hogy nem kell világhódító lenni ahhoz, hogy valamit jól csinálj. Ott van (ismét csak) Cserpes, aki nem tömegcikket, hanem minőségi árucikket akart csinálni. Többek közt ezért sem látod őket multiéknál. A mennyiség mindig, minden esetben a mennyiség rovására megy egy bizonyos határon túl. Nem kell a legnagyobbnak lenni ahhoz, hogy fenntartható legyen a vállalkozásod. Ezt kéne megértenie minden vállalkozónak, befektetőnek és a kapitaizmus azon hátulütői, amik miatt állandóan sír a szám, rendre megszűnnének létezni.

"A segged kényelmes. " - A Lada meg fapadnak nevezni is erős túlzás. Életveszélyes ócskazágnak inkább nevezhető.

"Könyörgöm, hadd ne soroljam fel az összes mucsai piacot" - tehát szerinted ami a Budapest vége táblán túl van, az mucsai. Az ország jeneltős részét elég alaposan lehordtad ezzel, de sebaj, sokkal nagyonn bunkó már nem lettél tőle.

"hazai, termelői trappista sajtot is kapsz a helyi piacokon" lesz@roma helyi piacot, adott terméket szeretnék megvenni akár Sátoraljaújhelyen, akár Szegeden, akár Sopronban vagyok. Olyat, amiben megbízhatok, olyan helyen, ami nem egy mucsai piac, ahogy írtad.

Cserpesék a magyarkodók miatt tud megélni, hasonlóan a csikisörhöz képest, nagyjából hasonló helyen vannak minőségben és (túl)árazásban.

Életveszélyes ócskazágnak inkább nevezhető.

Ha szét van rohadva alattad, esetleg. Egyébként nem életveszélyesebb, mint egy pár éves Suzuki. Ja, meg tudni kell vezetni és nem az autódtól várni minden biztonságot, ha hülye vagy.

lesz@roma helyi piacot, adott terméket szeretnék megvenni akár Sátoraljaújhelyen, akár Szegeden, akár Sopronban vagyok.

Ezzel bebizonyítottad, hogy egy beteges márkahűségre nevelt csőbirka vagy, akivel nincs értelme tovább vitatkozni erről. Azért azt mellesleg elárulom, hogy legalább minden megyeszékhelyen (ahol multik is vannak) van olyan piac, ahol lehet minőségi terméket kapni, helyi termelőktől. Legtöbb az interneten is fent van, nézzél szét. Az ott vásárolt sajtoknak lehet, hogy nem pont olyan ízük lesz, mint amit Pesten kapni. De hasonlóan finom. A kisebb falvakat, községeket pedig kedvenc multijaiddal egyetemben tekintem mucsának, mivel azokra már ők sem építkeznek. Tehát, marad az, hogy paraszték kénytelenek lesznek bemenni egy nagyobb városba vásárolni, ha multinál akarnak. Piac viszont sokkal nagyobb eséllyel lesz a faluban is, mint multi, tehát a "Budapesten kívül nem kapható semmi termelői" baromságod szimplán a józan ész cáfolja.

Cserpesék a magyarkodók miatt tud megélni, hasonlóan a csikisörhöz képest, nagyjából hasonló helyen vannak minőségben és (túl)árazásban.

Cserpesék a minőség miatt tudnak meglenni, ahogy meg tudtak lenni azokban az időkben is, amikor nem nemzeti színű kormány volt hatalmon és egyáltalán nem a nemzeti volt a trendi. Sőt pont akkoriban nőtték ki magukat. Pláne, hogy egyetlen magyar zászlót se látsz rajta, amit mondjuk egy Alföldi Tej terméken igen. Szóval ez a magyarkodás ráolvasás megint csupán fősodratú mérnök uraságod demagóg előítélete. Ettől függetlenül, a Csíki Sör valóban a nemzeti színéből, az emberek sajnálatából, az erdélyi imidzsből és a balhékból él, ebben maximálisan egyetértünk. Köpönyegforgató mivoltáról már az is önmagában sokat elárul, hogy 50%-ban holland multi a tulajdonosa (Lixid Holding B.V.).

[a Lada] "nem életveszélyesebb, mint egy pár éves Suzuki" - ezt azért a törésteszteken nem igazán látom... Ja, és a másodlagos egészségügyi hatását is nézd meg: mennyi koszt okád ki magából egy katalizátor nélküli (Euro 0) meg egy tetszőleges, nem pár éves, hanem mondjuk 10 éves Suzuki. Nos? akkor melyik károsabb az egészségre?

"beteges márkahűségre nevelt csőbirka vagy" - egyenletes minőséget várok el, és ha bemegyek a boltba, és leveszek egy adott terméket a polcról, akkor pontosan tudom, mit kapok a pénzemért. Nálam ez az elvárás. Ha nálad ez birkaság, akkor az, szerintem meg leginkább a "biztosra megyek" kifejezés illik rá. És ha hűséges vagyok egy olyan márkához, ami számomra elfogadható minőségű, akkor azzal mi a franc bajod van?
Egyébként márka- és gyártúhű vagyok, azaz elsődlegesen a tejtermékeknél van néhány tejüzem,aminek a termékét előnyben részesítem, forgalmazza azt akár az egyik, akár a másik kereskedelmi lánc.

"Cserpesék a minőség miatt tudnak meglenni" - szerinted. Mások szerint meg,hasonlóan a csikisör nevű lópisához, a magyarse@@be magyar lóf@$zt elvet valló alakok miatt,akik dafke náluk vásárolnak, mert "trendi". Én meg megveszem valamelyik másik magyar gyártó legalábbolyan ízletes termékét olcsóbban, egy bevásárlással (heti nagybevásárlás során - a hűtő elbírja),nem pedig el..va egy fél napot azzal, hogy piac-cébéá-cserpes-másikpiac-másikcoop-jóégtudjami között rohangálnék - elpöfögtetve pár liter üzemanyagot (mert azt azért nem várhatod, hogy néyg tagú családra cekkerel a kézben gyalogoljak boltról boltra - bár tudom, te ezt is elvárnád...). Ja, ez is mutatja egyébként azt, hogy nem várom el, hogy 7x24-ben legyen minden a boltban, és kiváltképp nem nevezném magam impulzus-vásárlónak - hét közbenboltba csak pékáruért, meg ha épp úgy adódik, tejért megyek, a többi ráér szombatig (kontra 80-as90-es évek: tudni kellett, hogy melyik nap mi jött a boltba, és aznap menni vásárolni...)

A túlárazot Alfildi tejet nem is igazán veszem - nem ízlik ugyanis - Naszálytej az egyik, akiktől bátran veszek bármit, ráadásul olscóbb is mint a többi.

Nos? akkor melyik károsabb az egészségre?

Alapvetően az autók mennyisége káros az egészségre. Amikor azt mondom, hogy a Lada jó autó, nem azt vizionálom, hogy minden forgalomban lévő autót holnaptól le kéne cserélni Ladára. Ezt próbáld meg megérteni, légyszíves. Alapvetően el kéne harmadolni a jelenleg utakon lévő autók számát és valamilyen módszert találni arra, hogy csak azok üljenek bele, akiknek feltétlenül szükségük van rá. A tömegközlekedést meg fejleszteni és elektromossá tenni.

Mások szerint meg,hasonlóan a csikisör nevű lópisához, a magyarse@@be magyar lóf@$zt elvet valló alakok miatt,akik dafke náluk vásárolnak, mert "trendi".

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/kozvelekedesre-hivatkozas

A Cserpes a legkevésbé magyarkodó márka, pláne, hogy marketingtevékenységet se igazán folytatnak. Nem is nagyon lenne szócső, ahol magyarkodhatnának.

És ha hűséges vagyok egy olyan márkához, ami számomra elfogadható minőségű, akkor azzal mi a franc bajod van?

Nekem azzal van bajom, hogy egy alapvetően fenntarthatatlan rendszert támogatsz ezzel a hozzáállásoddal. Az mellékes, hogy egy márkahűségre nevelt, igénysznob csőbirka vagy, de ezzel a titulussal csak neked van bajod. Én csupán megállapítottam.

nem pedig el..va egy fél napot azzal, hogy piac-cébéá-cserpes-másikpiac-másikcoop-jóégtudjami között rohangálnék

Nekem nem fáj elmenni több piacra is, megvenni mindig annyit, amennyire szükségem lesz az elkövetkezendő egy hétben. Nem fáj elmenni Kasszás Erzsiékhez sem, Coop-okba és egyéb kisboltokba sem. Se nem jelent külön környezetszennyezést, mivel a BKK járművei ígyis-úgyis elmennek, ha felszállok rájuk, ha nem. Te még mindig többet szennyezel az idealista teszkózásoddal, mint én a kisboltozással. Végezetül pedig, nem sajnálom a ráfordított időt sem. Egyfajta jó érzés uralkodik el rajtam ilyenkor. Melegséggel tölt el a tudat, hogy ezt az időt saját magamra és a körülöttem élő emberek boldogulására fordítom.

mert azt azért nem várhatod, hogy néyg tagú családra cekkerel a kézben gyalogoljak boltról boltra - bár tudom, te ezt is elvárnád...

Így van. Sőt a gyerekek, ha már elmúltak 14, simán elbékávézhatnak ők is négyfelé és két kis szatyorban hazavihetik négy különböző kisboltból az ott kapható, tudatos és fenntartható módon beszerzett, magyar terméket. Ezzel legalább egy kis csapatmunkát és felelősségtudatot is nevelnél beléjük, okostelefonozgatás, Messenger-flörtölés és tévé előtt tespedés helyett. Ugyanakkor, azt már korábban megbeszéltük, hogy mi ennek a legnagyobb akadálya: van egy kényelmes segged. Mivel az ember az őt körülvevő minták alapján tanul, így a gyerekeid is ezt látják, tehát előbb-utóbb ők is kényelmeskedők lesznek. Pedig lehettetek volna egy sokkal jövőszeretőbb, fenntartható család, akik számára az étel nem multiék polcain terem.

"Alapvetően az autók mennyisége káros az egészségre" Tehát a Lada vagy a Suzuki a károsabb az egészségre? Ez volt a kérdés. Melyiknek nagyobb a károsanyag-kibocsátása? Tessen erre a kérdésre válasozlni, ne mellépofázni, mint ahogy szoktál.

"A Cserpes a legkevésbé magyarkodó márka" - mégis kizárólag arra építenek, hogy "magyarok magyart vegyetek" - és a sok biorka "díszmagyar" meg is veszi, miközben a középszerű kategória az, amibe még beleférnek - az árazásukat kivéve.

"Nekem azzal van bajom, hogy egy alapvetően fenntarthatatlan rendszert támogatsz ezzel a hozzáállásoddal." - valami miatt a falusi/városi piacok rendszere is fejreállt/megszünt, talán csak nem azárt, mert fenntarthatatlan volt? De bizony azért...

"Nekem nem fáj elmenni több piacra is," - nekem meg többet ér az időm annál, hogy fél tucat vegyesz szinvonalú kereskedőhöz zarándokljak el a heti nagybevásárlás miatt, aminek a vége általában két fordulós cipekedés a kocsitól a lakásig.

" Sőt a gyerekek, ha már elmúltak 14, simán elbékávézhatnak ők is négyfelé és két kis szatyorban hazavihetik négy különböző kisboltból az ott kapható, tudatos és fenntartható módon beszerzett, magyar terméket" szombati program: a család a szélrózsa négy irányába rohangáljon, mert hájblézer kartács úgy gondolja, az a jó, ha csillióegy helyen vásárolva baccák el a szombati napjukat, cipekedve, zötykölődve... Ezt a te saját családodnak javasold (bár merem remélni, hogy nincs), ne másnak.

Nem kényelem, hanem optimalizálás időre, költségre és környezetszennyezésre az, hogy beülök az autóba, és kb. két óra alatt megvan oda-vissza a heti nagybevásárlás, és utána lehet közös családi programot csinálni, kirándulással, kertbe kimenetellel, vagy épp tévé előtt tespedéssel, ha az úri kedvünk úgy hozza. Ugyanis az együtt töltött időnél drágább nincs, ráadásul (sajnos tapasztalat) a gyereket (elmúlt 14) elküldve a "kisboltba" bizony úgy vágják át a "talpigbecsületesmagyarkereskedők", hogy csak úgy füstölt. Van is néhány környékbeli "garászbolt" meg magyarüzletláncos kereskedelmi egység, ami tiltó listára került - ha nagyon klell valami, akkor ezeknél a Tesco is sokszorta jobb és megbízhatóbb.

Tehát a Lada vagy a Suzuki a károsabb az egészségre? Ez volt a kérdés. Melyiknek nagyobb a károsanyag-kibocsátása?

Egyértelműen a Ladának. Csak, még mielőtt idebiggyesztenéd a fősodratú következtetésed, előre szólok, hogy ez nem jelenti azt, hogy egy Ladának kevesebb létjogosultsága van az utakon, mint egy Suzukinak. Az a néhány Lada, ami még mászkál az utakon (mostanában egyre népszerűbbek) nem sokat tesz hozzá az összességében kibocsájtott károsanyaghoz. Ahhoz a határértékeket elcsaló, dízelbotrányos gyártók milliószámra gyártott példányai tesznek hozzá sok kicsi sokra megy alapon. A Ladáktól függetlenül, változatlanul fenntartom a véleményem, hogy nem szabadna annyi autónak az utakon lennie, mint amennyi most van. Fele-harmad vagy negyed annyi autó kéne csak. Ebben az esetben pedig még a Ladák is nagyobb számban beleférhetnének. Elhitetni minden emberrel, reklámok és divat révén, hogy szüksége van autóra, ez az igazán környezetszennyező.

a család a szélrózsa négy irányába rohangáljon, mert hájblézer kartács úgy gondolja, az a jó, ha csillióegy helyen vásárolva baccák el a szombati napjukat, cipekedve, zötykölődve...

Nem azért, mert én így gondolom, hanem azért, mert így fenntarthatóbb, környezetkímélőbb és a gyerekek is hamar megtanulják, hogy van dolguk a rendszerben, ami számukra jelenleg a család. Persze a fenti kirohanásod után már egyértelmű, hogy a gyerekeid is birkának neveled, akiknek a hűtőben terem az étel. Mit sem fognak törődni azzal, hogy mi honnan származik, hány kilométert utazott, milyen adalékanyagok vannak bennük. Lényeg a külcsíny, a cukormáz és az illúzió, ahogy a reklámokban előírták neked. Amúgy meg nem fontos szombatra időzíteni a projektet, hétköznap délután, mikor véget ér nekik az iskola, akkor is hozhatnak ezt-azt hazafelé, ami épp nincs otthon. Persze ehhez meg kéne szervezned, hogy tudják, mi nincs otthon és arra meg lusta és érdektelen vagy. A magadfajták fogják majd okosotthonokkal kiszolgáltatni magukat a jövőben. Később pedig már a főzésre is az lesz mondva, hogy "a család álljon neki főzni, mert hájblézer kartács úgy gondolja, és ezzel basszanak el hosszú órákat, mikor egy robot is meg tudja csinálni". Végül pedig egyre kevesebb célja és értelme lesz az ember életének, mert egyre több tevékenységet végeznek el helyettünk személytelen gépek. Végül pedig már csak zabálni és szexelni fogunk és a semmittevésben élvezkedni (úgy 60 év múlva). Előbb-utóbb feltalálnak majd olyan tablettát is, ami 8 óra helyett 2 órás mélyalvással helyettesíti az éjszakai pihenőt, akik pedig nem akarnak lemaradni a nagy versenyben™, meg az időoptimalizálásban™, azok szépen elkezdik szedni és hamar elterjed. Ennek az utópiának a megvalósítói pedig pont azok a relatív lustálkodók és idealisták lesznek, amilyen te is vagy most.

Ugyanis az együtt töltött időnél drágább nincs

Nem ide írkálnál, ha komolyan is gondolnád, hanem helyette a gyerekeiddel töltenél el minőségi időt. Nem kell ahhoz kirándulni, de még a kertbe se kell kimenni. Csak beszélgetni. De amíg ide írkálsz (igen sokat), addig helyettük inkább velem beszélgetsz. Ők meg közben gondolom a tévé előtt, vagy Messengeren töltenek el "minőségi" időt a kamubarátaikkal (vagy ha most még nem, pár év múlva ez lesz).

vagy épp tévé előtt tespedéssel, ha az úri kedvünk úgy hozza

Amennyiben a tévé előtt tespedéssel heti szinten elmegy legalább annyi idő, mint amennyibe kerülne a szombati szélrózsás nagybevásárlás, gyakorlatilag saját magad érvényteleníted a kifogásaid. Ugyanis egy semmittevő, szellemileg degradáló, passzív tevékenységre lustálkodjátok el azt az időmennyiséget, amit fordíthatnál fenntarthatóbb vásárlási szokások kialakítására. A modern vadkapitalizmus téged is megtanított arra, hogy sajnáld az időt alapdolgoktól, de nyugodtan pazarold el olyasmikre, amikre az ég világon semmilyen formában nem lenne szükséged (pl. tévénézés). A vadkapitalizmus által kinevelt kényelmeskedő generáció rendszerint utál bevásárolni, utál mosogtani, utál iskolába járni, utál tanulni, utál takarítani. Viszont szereti a hűtő tartalmát kényelmesen elfogyasztani, szeret sok pénzt keresni, tévét nézni, bulizni, meg minden olyan passzív tevékenységet folytatni, amivel nem a saját életét teszi jobbá, vagy fejleszti magát, csupán eltékozolja azt pillanatnyi élvezetekért.

a "kisboltba" bizony úgy vágják át a "talpigbecsületesmagyarkereskedők"

Egyrészt, nem feltétlenül. Másrészt, jobb időkben ezt úgy orvosolták, hogy a gyerek megtanult fejben számolni. Persze, arra se kell megtanítanod, mert nyilván van/lesz neki okostelefonja, ami még gondolkodni is képes helyette. Az általános iskolás matekórák időtartamát nem sajnálod, mint elpazarolt idő, ha egyáltalán nem kell használnia a felvett tudást?

Nem kényelem, hanem optimalizálás időre, költségre és környezetszennyezésre az, hogy beülök az autóba, és kb. két óra alatt megvan oda-vissza a heti nagybevásárlás

Onnantól, hogy beülsz az autóba, nem optimalizálsz környezetszennyezésre, ugyanis többet szennyezed a környezetet, mintha békávéval, vagy akár a Tesco ingyenes buszjárataival mennél. Onnantól pazarolsz és az én levegőmet is mérgezed, a saját önző céljaid érdekében.

Egy Lada pöffenete alaphangon egy nagyságrenddel több koszt tartalmaz, mint egy akár tizenéves Suzukié, tehát a Ladának jóval kevesebblétjogosultsága van az utakon, mint a többi járműnek. Nem véletlenül a Euro 0 besorolású járműveket tiltják ki a forgalomból elsőként, ha a légszennyezettség magas. De ez csak az egyik oldal, a másik, sokkal lényegesebb, hogy Ladában meghalni sokkalta könnyebben megy, mint Suzukiban - tudom, tanuljak meg vezetni (jelentem sok éve megtettem, és azóta is teszem), csak a balesetek egy jelentős részében nem az (meg nem csak az) sérül, aki barom volt. És vétlen esetben is sokkal szívesebben ülnék egy Suzukiban,a hol van esélyem adott csattanást túlélni,mint egy Ladában, ahol gyakorlatilag nincs.

"a gyerekek is hamar megtanulják, hogy van dolguk a rendszerben, ami számukra jelenleg a család" - nem csak boltbaküldéssel lehet dologra tanítani a gyereket, otthoni közös munka, vagy épp a kertben végzett tevékenyés is nagyszerű erre a célra, ráadásul nem külön, hanem együtt. Nagyon nem mindegy.

"nem ide írkálnál, ha komolyan is gondolnád, hanem helyette a gyerekeiddel töltenél el minőségi időt" - Az éjszaka nem igazán alkalmas erre a célra (nézd meg,mikor írtam a hozzászólást, amire válaszoltál),napközben meg ha épp van időm, akkor írok, mondjuk úgy, pihenésképp.

"a tévé előtt tespedéssel heti szinten elmegy legalább annyi idő, mint amennyibe kerülne a szombati szélrózsás nagybevásárlás, gyakorlatilag saját magad érvényteleníted a kifogásaid. Ugyanis egy semmittevő, szellemileg degradáló, passzív tevékenységre lustálkodjátok el azt az időmennyiséget, amit fordíthatnál fenntarthatóbb vásárlási szokások kialakítására" - Nem fiszemfaszom sorozatot nézünk közösen, van bőven értelmes tartalom is, csak el kell kattingatni a megfelelő csatornákra, vagy épp betolni egy DVD-t (Csak NatGeo-s kiadású lemezből van kb. 60-80 darab). A fenntartható vásárlási szokások általad elképzelt módját meg nem igazolja semmi,hogy jobb, netán fenntarthatóbb lenne. Ha az a tömeg, ami a szombati nagybevásárlás helyett piacra meg vagy féltucatnyi boltba rajzana ki szombat délelőtt, az ezeknek a nem ilyen méretű forgalomra kitalált kereskedőknek, meg a szombati tömegközlekedésnek olyan taslit adna, hogy per promt belerokkannának.

Az átvágás nem a számolós résznél van leginkább, átcimkézett, "véletlenül" lekopott lejáratú, "aznincsdevanhelyette..." kezdetű tetűségek voltak/vannak döntően. Ezeket elkerülni/kivédeni még felnőttként sem sikerül mindig, úgyhogy egyszerűbb az ilyen tipikus magyar boltost elkerülni.

"Onnantól, hogy beülsz az autóba, nem optimalizálsz környezetszennyezésre" - ~30 kilónyi terméket gyalog, pláne ficfac kisboltokból összeszedve nem fogok cipelni, persze ha az egész napot rászánom, és közlekedésre szánom a nap jelentős részét, akkor esteleg belefér a kézihajtányos szállítás.

"akár a Tesco ingyenes buszjárataival mennél" - Ember! Az egy gaz multi, ami sz@rt árul, hogy képzeled, hogy őket jobb támogatni, mint autóval elmenni bevásárolni!