Tapplock - Amikor egy biztonsági eszköz mind hardveresen, mind szoftveresen dizájnfail

 ( trey | 2018. június 16., szombat - 14:19 )

A Tapplock egy olyan lakat, mint a gyártója "Unbreakable design" szlogennel hirdet. Mobiltelefonnal, ujjlenyomattal, Morze-kóddal lehet nyitni. Na meg egyéb más módon is. A JerryRigEverything letesztelte, nem javasolja megvételre. Nem sokkal az után, hogy rájöttek, hogy a lakat néhány mozdulattal kinyitható (vagyis hardveresen kutyafülét sem ér), kiderült, hogy a szoftveres oldala sem sokkal jobb.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

\begin{troll}
Apple vagy Poettering? Netán a Microsoft csomagolta? :P :D
\end{troll}

- - -
TransferWise

Azért ez nem az a fajta hiba, mint hogy UV fénnyel megvilágítva teliholdkor fél lábon állva József Attila verseket visszafelé szavalva...ez szimplán annyi, hogy ki lehet nyitni a szerkezetet, nemár.

Ha egy normál lakatot 30 mp alatt ki lehet nyitni (akár úgy, hogy a szerkezetet felnyítjuk), akkor az nem ér semmit. Miért ítélném meg másként az okoslakatot?

Félreérthető voltam, szerintem ez iszonyat égő, mármint a gyártó részéről, ha tényleg ennyi (youtube comment-ben volt róla szó, hogy nem a végleges terméket nézte vagy mifene, nem ástam bele magam). Újraolvastam a comment-em, nem úgy értettem, hogy "mindent ki lehet nyitni, ugyan már, ez nem hiba", hanem hogy "azért egy lakatot ne lehessen már kinyitni".

Jó kérdés, hogy ha nem lehet kinyitni, akkor hogy cserélsz akkut, de rögtön eszembe jut, hogy csak nyitott állapotban elérhető csavarokkal elég egyszerű :).

Azért, mert ahogy trey is írja lentebb, a "buta" lakat valószínűleg "egy kicsit" olcsóbb, mint száz dollár. Avagy "egyik sem ér semmit", csak az egyik pár száz (pár ezer?) forintot kér ezért a semmiért, a másik meg 20+ ezer forintot. (A telefonok vonatkozásában én úgy gondolok erre, hogy az én [androidos] telefonom is szar, meg az ájfón és a csúcskategóriás androidosok is szarok, csak utóbbiak százezer forintokért produkálják mindezt, az enyém meg "csak" húszezerért.)

- - -
TransferWise

Pontosan ez a baj. Ha már veszek egy 100 dolláros lakatot, akkor azt legyen nehezebb feltörni, mint egy 5-10 dolláros modellt. És ez független attól, hogy okos-e, vagy sem.

Jelenleg ez az okoslakat/zár üzlet csak egy nagy lehúzás. A kényelmes nyitás érdekében feláldozzák a biztonságot. Ügyesen sikerül ötvözni a mechanikus és az elektromos zárak gyengeségeit. A végeredmény pedig egy kevésbé biztonságos lakat/zár.

Annak idején a TUTO lakatot egy tűvel kinyitottam 30 sec alatt. Igaz, az nem is került 100 dodóba, talán csak 100 forintba.

--
trey @ gépház

NER kompatibilis szakismeret...

Semmiféle szakismeret. Ha éltél volna akkor már, vagy fogalmad lett volna a világról, akkor te is hallottál volna arról, hogy a TUTO lakat a lakatok alja. Mindenki tudta abban az időben internet nélkül is, hogy egy darab dróttal ki lehet nyitni, hiszen szállóigék keringtek róla. Annak idején pedig nyilván kipróbáltuk és versenyeztünk, hogy kinek mennyi időbe telik. Sajnos nem volt pénzünk rubik kockára.

De böfögj ostobaságokat tovább.

--
trey @ gépház

A TUTO lakatot egy erősebb férfi puszta kézzel megrántva szét tudta pattintani(nekem 15 évesen sikerült). A lakatház sajtolt vaslemezből volt, a kengyel pedig biliacélból.

Kerti sufni és öltözőszekrény lezárására használta az ember, mert 10 éven aluli gyerek nem tudta kinyitni csak. Ha a bezárt TUTO lakatot leejtetted betonra, vagy egyéb kemény padlóra, 10-ből 7x kipattant. A semmirevalóság szimbóluma volt.

Szóval hülyeséget nem kell beszélni ám, csak mert nem ismered az adott tárgyat...

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Szakirodalom

"- Hogy tudta a bonyolult zárat kinyitni?
- A TUTO lakatra tetszik gondolni?"

:)
Én is ezt kerestem, de rosszul emlékeztem, azt hittem, Markos–Nádas.

https://youtu.be/fWAwAYz7_V4
2:56-nál van egy rész, amiben említik a TUTO lakatot, lehet hogy erre gondoltál.

Nem, konkrétan az általad idézett szóváltás járt az eszemben.

Én kilós kalapáccsal egy mozdulattal lebasztam. Mondjuk ha illegálba utaztam volna, akkor zavart volna a zaj.

A lakat arra jó, hogy a gyerekek nem piszkálják, ami el van zárva (ameddig rá nem jönnek, hogy van kilós kalapáccs...).

Aki illegálba utazik, az meg lakatvágóval van felszerelve. Akármilyen lakat max. csak arra jó, hogy a felszerelés nélkülieket kizárja vele az ember, meg látja, ha matatták, feltörték. Biztonságot nem nyújt sokat.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

egy normális, jó erővágó több 10k forint. Ha befektetésként kezeli az ember (lol) akkor megéri.
A fenti lakattal az a probléma, hogy a hátulja egyszerűen lecsavarható, erővágó se kell hozzá.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ez így van. Több 10k forint, meg bazi nagy is, szóval feltűnő, ha valaki azzal mászkál. De illegalitásban hivatásosoknak nem probléma.

Ezt a Tapplockot nem ismerem, úgy általánosságban írtam, hogy egyik lakat sem nyújt biztonságot. Nem is arra találták ki.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

vannak olyan brutál lakatok amiket egy ilyen erővágóval se könnyű szétnyesni. cserébe a zárszerkezet szinte mindegyiken egy egyszerű csapos rendszer, 4-6 csappal. csak rutin kérdése hogy az egyszeri lockpicker percek vagy másodpercek alatt nyitja ki


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

A cikk olvasása közben ettem, mikor elértem a "nem javasolja megvételre" részhez, paradicsomos lett a monitor. :-))

De azért a karcolgatós, megkéselős, kettévágós részt nem bírta kihagyni. :-)

Simán kezdhette volna az üvegnyitóval is.
---
Science for fun...

Azért kíváncsi lennék mennyire képes ellenállni a klasszikus Gordon Freeman tesztnek. (Dupla feszítővas.)

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

+1

Ezek után?
Nem mindegy?

---
Science for fun...

Egy másik versenyző: "okos" lakat szabványos Torx csavarokkal összetartva

A gyártó cég reakciója: “...the lock is invincible to the people who do not have a screwdriver.”

Mi lenne amúgy a megoldás? Tudom, nem a csavar, de pl a lakat lezárása zárná le pl a borítást?

A legegyszerűbb, ha olyanra csinálják a borítást ami nem szedhető szét. Pl összepattan 2 elem.

Szerintem ez lenne az alap.

Ha a lakat zárva van, ne lehessen hozzáférni a belsejéhez sem.

Ha kinyitottam, akkor esetleg lehessen (de kell-e egyáltalán)?

OK, de mi van, ha kimerül az akku? Egy okos záron láttam egy olyan megoldást, hogy kívül van egy elektromos csatlakozási pont rajta, ha az elem kimerült, akkor kintről az ember rá tud tenni egy 9V-os elemet, akkor a zár vissza tudja húzni a zárnyelvet, és bentről már cserélhető az elem. Vagyis csak akkor férek hozzá a belsejéhez, ha kinyitottam, de a belsejéhez hozzá nem férés nem okoz gondot.

Csakis az akksicsere miatt kellene, de pl azt is meg lehetne oldani, hogy csak ahhoz férjenek hozzá fizikailag.

Igazából annyi kéne csak hogy ne teljesen agy nélkül álljunk neki terméket tervezni (pláne ne fizikai valós terméket).
És ha már van egy verziónk akkor mutassuk meg 10-100 értelmes embernek, hogy köpködje meg.
Mindezt még közvetlenül a világhír előtt érdemes megtenni.

--
Gábriel Ákos

"És ha már van egy verziónk akkor mutassuk meg 10-100 értelmes embernek, hogy köpködje meg."
Pontosan. Sokan sajnos ezt kihagyjak, mert "mi ugy is jobban tudjuk". :(

Nekem kézenfekvő lenne, hogy a nyitott lakaton fentről amúgy is van egy nyílás, elég enne egy csavart oda is tenni, aminek a kicsavarása nélkül nem bontható meg a ház.
Az akkuig még akár el is juthatna az illető, csak onnan tovább már ne. Így akkut is tudna cserélni, szerelhető is maradna, de mégsem tudná kinyitni bárki fél perc alatt.

A tuti megoldas az, hogy az okos lakathoz is jar sima kulcs, amit vegso esetben hasznalhatsz. Igy nem gond, ha lemerul az akku, es ujjlenyomattal nem nyithato.

Akkor meg ugyanott tartunk, hogy van egy túlárazott "okos" lakatod, amit ugyanúgy ki lehet nyitni, mint egy kulcsos "buta" lakatot. Vagy nem?

- - -
TransferWise

sima lakathoz az ujjlenyomatos nyitás kényelmi funkciót ad, miközben nem csökkenti a biztonságát.
ez volna a cél.
gyakori használat mellett valóban könnyíti a használatot, ugyanakkor ha vmiért magára kell hagynod hosszabb időre (akku lemerül), ne nehezítse már meg.

De a kulcs(lyuk) már csökkenti a biztonságát, nem? (Mármint ahhoz képest, ha csak ujjlenyomatos vagy "egyebes" lenne, de kulcsa nem lenne.) Jön az egyszeri zárpiszkáló, és szépen kipiszkálja, és akkor az ember meg sajnálhatja, hogy nem egy olcsóbb lakatot vett a drága helyett.

- - -
TransferWise

Ez olyasmi lehet mint vidéken a kapun a zár. Mindenki a kapu belső oldalán lévő szegre akasztva tartja a kulcsát, de azért be van kulcsolva, mert fő a biztonság.

Azt amúgy olvastátok, hogy a cég szerint gyárihibás volt az a lakat amit Jerry ki tudott nyitni? Az összes többi biztonságos ;-) Ez a 2. linkelt cikkben van leírva.

Már hogy az a kettő, amit random beszerzett?

Lottóznia kéne.