Hálózati alapismeretek - ingyenes, online képzés

 ( slapic | 2018. június 5., kedd - 12:35 )

Hálózathoz mindenki ért, mint a focihoz. De mégis sokszor és sok helyen futok bele abba, hogy rendszergazdáknak alapvető ismerethiánya van, mert a gyakorlatból tanulta segítség nélkül. Ez pedig kellemetlen helyezeteket tud eredményezni.

Ezért készült el a "Hálózati alapismeretek" képzés. Az alapelveinknek megfelelően erősen gyakorlat orientáltan, de minden elméleti részt is tisztába téve bővítheted hálózati ismereteidet.

Amikor Kósa Ádámmal összeraktuk a képzés anyagát, pár dologban nekem is mondott újat (meg is lepődtem...). Szóval ajánlom mindenkinek, aki még nem biztos a tudásában vagy szeretné azt kicsit felfrissíteni.

A képzésen az elméleti alakpokat a gyakorlatban is megnézzük három környezetben: Cisco, Linux és MikroTik. Az elmélet és a Cisco rendszerek "professzora" Kósa Ádám, a Linux és MikroTik gyakorlatot Czakó Krisztián tartja.

Időpont: június 11. hétfő, 19:00

A részvétel ingyenes, jelentkezni az esemény oldalán tudsz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vannak jó könyvek, de az jellemzően pénzbe kerül. Általában online sem ingyenes, innen-onnan össze lehet szedni a dolgokat akár videó formájában is de így összesítve szerintem ez nagyon jó kis csomag, biztosan hasznos lesz sokak számára, mondhatni hiánypótló. Köszönjük! :)

Egy jó IPv6-os könyv kellene, de nagyon.

10^3 köszönet.

Jó lenne ez fizikai formában is, néztem a kiskapu-t, de ott már valami nagyon más dolog van. Vajon árul még valaki kurrens informatikai kiadványokat?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Persze, Amazon. Rengeteg kurrens IT-könyv van.

kiskapu :DDDDDDDDDDDDD

magbelcsakany konyv van-e meg?

osztálybetűkonstans! (Az Effective Java magyar fordításában van).

A dióbélcsákányos nem az ő bűnük, hanem a Mobimouse-é. Ezzel nem védeni akarom őket, van nekik is, csak a korrektség kedvéért. :)

--
trey @ gépház

uh, mobimouse.. az mar annyira regen volt, hogy el is felejtettem :)

Anno vettem jópár szakkönyvet tőlük (Oreilly Samba, winnt, Linux cuccok stb), érdekes módon nem éreztem azt, hogy oltári faszsag lenne a fordítás, és nekem nem okozott különösebb problémát értelmezni a leírt szöveget se. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ez csak igenyessegi szint kerdese ;)

Ezzel most mire célzol? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nagyon egyetemijegyzet stílusú (legalábbis az első 2 oldal amibe beleolvastam). Pontosan ugyanaz az érzés, mint amikor a bevezető 5. sora után már elvesztetted a fonalat. Lehetett volna kicsit jobban bőlére ereszteni legalább a 2.2.1-et / 2.2.2-t, a példákat hosszabban tárgyalni. Esetleg több példát is berakni, elbírja a terjedelem, h. az alapokat értse meg az ember jól. Hiszen ha már az 1. fejezet legelején keresztbeáll az olvasó szeme, akkor hogy fogja végigrágni magát mind a 147 oldalon? Mondom ezt úgy h. az IPv4-et valamennyire értem, és kb. 10 éve halogatom az IPv6-ot megérteni :(

Amúgy a téma rohadtul nem hálás, nem véletlenül nincs róla jó könyv magyar nyelven.
--

Köszi!


I have your source code, should I open it?

aztan minek?

unpopular opinion: venni kell meg v4-es cimet, aztan kalapkabat.

Az előadásról szólva: minden elismerésem a kezdeményezésért, kellenek az ilyenek, még több hasonlót!

Amin ez a mostani alkalom elcsúszott szerintem, az a technikai hibák: a videó+hang még csak-csak jött (Digi1000-ről néztem btw.), de a screenshare az fél perccel csúszott a narrátorhoz képest, és ez a legrosszabb ami történhet egy live webcast-nál amit az ember próbál élőben követni. Offline persze vissza lehet nézni, ez amúgy nagy pirospont. Viszont akkor minek nézzem végig élőben, semmit nem ad hozzá ahhoz az esethez képest, mint amikor ugyanezt megnézem youtube-on.

Ami nekem nem volt világos, h. ez egy sorozat következő része, ergo látnom kellett volna az összes előző epizódot is ahhoz h. követni tudjam az eseményeket, avagy ez egyedül önmagában is egy teljes egészet tett ki?

Azt sem láttam igazán, honnan és hova szerettek volna az előadók eljutni? 2 órába network témában semmi nem fér bele, de tényleg semmi. Lehet kezdeni switching-el, MAC címekkel, ARP és tsai. Ha pl. nekiállunk magyarázni mi az a 10/8 v. úgy egyáltalában mi az a netmask / VLSM, akkor az kitenne magában egy 2 órás előadást. Megemlíteni éppen ezért tök felesleges: aki érti annak csak az idő megy el, aki meg most látja ezt először, az a 2 órás előadás kb. 10. percében vesztette el a fonalat, és lépett ki.

Ugyanez Cisco CLI- Mikrotik CLI témában. Ha életemben nem láttam egyiket sem, azt sem bírom követni melyik eszközön az előadó épp mit csinál, nem azt h. érteni tudjam mi miért történik.

Ha ezekről van az esemény leírásában egy pár soros "prerequisite" (elvárt tudás), esetleg linkek ahol ezeknek utána lehet nézni, akkor egyből tudja az ember mire számíthat, és már felkészülten ül oda az előadás kezdetéhez.
--

+1