Gyorsteszt - Mi A1 (Android One)

Érdekes madár az Android telefonok erdejében a Xiaomi Mi A1. Ami miatt leginkább érdekes számomra, az az, hogy egy lecsupaszított, bloat-mentesített és Google által frissített, Android One ajánlásnak megfelelő rendszer található rajta. Ebből kifolyólag a biztonsági frissítések gyakorlatilag azonnal elérhetők rá. A telefon megvásárolója a mindössze bruttó 60-70 ezer forintos ár ellenére minőségi összeszerelést és decens hardvert kap. Ha a kamera/fényképezés nem elsődleges szempont, a telefon minden szempontból értelmes opció, főleg ha az ár-érték arányt nézzük.

Xiaomi Mi A1

Xiaomi Mi A1

Xiaomi Mi A1

Xiaomi Mi A1

Xiaomi Mi A1

Xiaomi Mi A1

Xiaomi Mi A1

Xiaomi Mi A1
Xiaomi Mi A1 által készített kép

Xiaomi Mi A1
ONEPLUS A3003 által készített kép (látszik a különbség a OnePlus 3 javára)

Összegezve: jó kis cuccnak látszik. Kettő is van a közvetlen közelembe, figyelemmel fogom kísérni a sorsukat!

Hozzászólások

csak annyit tennék hozzá a cikkhez, hogy "az Android One található rajta." - Android one egy ajánlás, nem pedig egy operációs rendszer.

no offence
********************
tiborh,

Annál azért több. Az AndroidOne program egy szamárvezető gyenge kompetenciával rendelkező mobilgyártók számára. A hardvertervezési és design támogatás mellett a legfontosabb, hogy a Google maga végzi az Android rendszeres frissítését. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a drága Nexusok és Pixelek mellett a nagyon olcsó AndroidOne mobilok a frissítésekkel legjobban ellátott mobilok egyenesen by Google. Eredetileg indiai gyártóknak lett kitalálva. És igen sikeres is lett Indiában majd dél-kelet ázsiai térség más országaiban is.
A Xiaomi kicsit kakukkfióka, mert pont a Xiaomi az android frissítések terén egyik legjobban teljesítő gyártó. Gondolom az indiai piacra céloznak ezzel a mobillal, de természetesen nem hajtják el a nem indiai vásárlóikat sem ha ilyen mobil kell nekik.
Az AndroidOne egy másik következménye, hogy ezen a Xiaomi mobilon nem a saját MIUI felületük van. Így többek között MIUI Xiaomi mobiloktól eltérően itt van app-tray is.

Hasonló világpiaci szegmens, sajnos. :)
Akkor ez az első jelentős AndroidOne az indiai térségen kívül. A Xiaomi számára talán a költségek csökkentése jelentett érvet AndroidOne mellett. Így nem az ő költségük az Android rendszeres frissen tartása. Google megcsinálja helyettük. A többi mobilján egyébként nagyon jól teljesít a Xiaomi az MIUI-al.
Ha tanácsot kértek tőlem eddig is inkább AndroidOne mobilt ajánlottam olcsó Samsunggal szemben.

MIUI kifejezetten pofás és használható, egyetlen baj vele, hogy tele van pumpálva az is szeméttel, csak itt ráadásul kínai szemétről van szó, ami extrán kellemetlen érzés. És kiirtani se tudod őket, root joggal sem, minden visszamászik valahogy. Unlockolni szívás, utána pedig az OS azonnal fejbeveri a bootloadert, ha cserélnéd. Vagy csutkára zúzol le mindent róla és raksz fel teljesen más bootloadert + romot, vagy meg se tudsz moccanni.

Persze ha nem akarsz mókolni, hanem OOB kell valami teló, akkor a Xiaomi telók ár/értékben konkrétan verhetetlenek.

Futni szépen fut viszonylag, de azért egy LineageOS-től még messze van, nagyon falja a memóriát a sok háttérben futó töltelék szemét. Tegnap egy magentás boltba sodort a sors, várakozás közben nyomkodtam a kirakott telókat, a kisebb Samsung S8 konkrétan a menüben lagolt már, pofám leszakadt. Asszony előző Nexus 4-én is a 7.1-es(!) LO úgy futott mint az álom, soha egy röccenés. Előbbi készüléket 200k, utóbbit 20k körül kapni (nyilván már csak használt piacon). Ha akksija nagyobb lett volna, illetve kevésbé krumpli a kamera, akkor még évekig használhatná boldogan.

Szerintem az MIUI böngészője kifejezetten jól használható, MIUI fórum is jól jöhet annak aki Xiaomit használ. Érdemes MI accountot is regisztrálni, amihez jól jön az MI cloud. Ha ellopják vagy használhatatlanra törik a mobil például tökéletesen le lehet klónozni a korábbi mobilt. Ha működik a régi és új Xiaomi is, akkor elég egy QR kód is. Ezt nagyon szokták szeretni a Xiaomi tulajok. A zenelejátszójuk korretkül teszi a dolgát. Aki telefonon tartja a zenéjét annak megfelel. Én azért nem használnám mert számomra a Google Music verhetetlen. Calendart nem ismerem. Az MIUI iránytű kifejezetten jópofa. Mára többen is lekoppintották. Amit viszont valóban feleslegesnek tartok az a Security appjuk. Nagyon gyengén teljesít, valóban csak a helyet foglalja. Ez azért is különös mert Kínában, ahol Play nincs de annál nagyobb forgalma van az APK csomagoknak nagy szükség lenne egy hatékony Security appra.
De még ha antipatikus is számodra az összes felsorolt app, hol van a Xiaomi egy Samsung bloatware szeméthegyhez képest?! :)

Sub, szuloknek akar jo is lehet a mostani oregecske docogo androidos csoda helyett.

az 5.5 kijelző kicsit visszatart, de erőteljesen gondolkozom rajta, tetszik. oreora is írták valahol, hogy e hónap végéig várható rá. ahogy kivettem a leírásokból ez gyakorlatilag egy 5x miui nélkül.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

abszolút személyfüggő, én a saját véleményemet tudom írni, nekem az 5.5 még nagy, mint telefon. persze amikor csak 6.44-es lesz, utalva a másik hozzászólásra, gondolom nekem is az lesz, mert csak azt kapni. igaz most a bezel-less telefonok érkezésével a kijelzőméret a telefon valós méretét nem feltétlen jelzi. lehet az s8 a kijelzőméretével azonos vagy kisebb méretű telefon, mint a mostani htc one m7-esem. de egy szó, mint száz, van az a telefonméret, ami kényelmes, és van, ami nem. ez meg totál egyénfüggő.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

értem a kérdést, de nem tudom, mert például 6.44-es telefont (vagy minek hívják azt már) nem használnék. mondjuk ilyen alapon a tévémhez képest is kicsi. de ez egy telefon és nálam telefonhoz nagy az 5.5. ettől persze lehet eltérő vélemény, véleményed, nem kategorikusan jelentettem ki. de a válaszom, lényeges kisebb lenne, noch dazu kényelmetlen számodra.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nekem is szimpatikus az A1, de engem is visszatart, hogy ilyen ársávban kicsi az 5,5 colos méret. A következő telefonomnál a szoftveres támogatottság lesz a fő szempont, legyen rá stock ROM, kapjon mindig frissítést, semmi gányolás ne legyen rajta (se MIUI, sem más ázsiai szemét, csak gyári Android). A mostani Doogee Y6-osommal megszívtam, hiába jó teló hardveresen, csak buherált 6-os ROM van rá, se frissítést nem fog kapni, sem a szoftverben lévő custom dolgokat nem lehet kigyomlálni (de legalább malware nincs rajta, ennek ellenére zavaró). A legjobb lenne linuxos telefon, de azok drágák, azok is Uborkafónosak max, amit meg dobott a Canonical, és custom disztrót nem lehet rá reszelni.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

7.1-es droid... na ez az, kijövetelkor már elavult az OS...
Ez a verziózás lesz az android waterlooja.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Haldoklik is keményen...

Annyi hülyeséget hordotok össze, hogy az hihetetlen.

A fragmentáció az Android halála.
(Amikor még csak egy iPhone és iPad kijelzőméret volt) A sokfajta kijelzőméret az Android halála. (azóta isten tudja hány méretben kapható az iPhone)
stb.

Támogatott OS van rajta? Az. Hogy nem bleeding edge? Az meg nem mindn esetben baj.

--
trey @ gépház

a felbontások, kijelzők mérete nem tudom miért zavarja a zembereket. Elmúltak azok az idők amikor a progik 320x200-ba meg 640x480-ba futottak. Még c64-en is több fajta felbontás volt.
Ellenben ha valamin, amit újonnan veszek és nem a legújabb rendszer fut rajta az engem iszonyatosan zavar. Meg Timmy előadásában is egy újabb alkalom egy kis droid püffölésre. Abszolúte jogosan, teszem hozzá.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"Elmúltak azok az idők amikor a progik 320x200-ba meg 640x480-ba futottak."
És?
Hogy jön ez ide?!

"Még c64-en is több fajta felbontás volt."
Nosztalgiázáson túl ez mire lenne érv?

"Timmy előadásában is egy újabb alkalom egy kis droid püffölésre"
Nyilván heroltozni fogja a konkurenciát. Egyébként is Apple hagyomány, bár szvsz Steve jobban csinálta.

"Csak"-kal sem relevánsabb a felbontás privacy témában. Xiaomi Mi A1 képernyőfelbontása 1920x1080. A cikk témájához is offtopic a kijelentésed.
Mostanában amikor divat a Minecraft meg Organ Trail és a többi retró ál-pixeles app még csak nem is találó a kijelentésed.
"Az a bizonyos rágógumi hamarosan divatba jön megint." Na cseszd meg még Twin Peaks is lett újra - ha már szabad asszociációs játékot játszunk. :)

"tehát az appnak kell lekezelni a felbontást"
Ezt a hatalmas kihívást lazán megoldja az Android.

Szóval továbbra is What's the point? De most komolyan!

igen ők se hibátlanok hál istennek, viszont jól rátapintott a lényegre hogy az android felhasználok ötöde még mindig a 4.4-esen van. Ez vicc.
És íme itt egy vadiúj telló amin a tavalyi 7-es droid fut. A 8-as már augusztus óta van (deveknek március óta).

--
GPLv3-as hozzászólás.

"igen ők se hibátlanok hál istennek, viszont jól rátapintott a lényegre hogy az android felhasználok ötöde még mindig a 4.4-esen van"

Mi köze ennek a cikkben szereplő telefonhoz?

"És íme itt egy vadiúj telló amin a tavalyi 7-es droid fut."

Most világítottam rá, hogy nem mindig a legújabb a legjobb választás. Támogatott rendszerről van szó. Megfelelő időben meg fogja kapni a következő major verziót.

--
trey @ gépház

"az új ios 11 jobb és már jött rá frissítés.
az új macos 10.13 jobb és tegnap megint jött rá frissítés."

Ahogy láttuk, szükség is van rá.

"Szoftvereknél a frissebb mindig jobb, aki szerint nem az tegyen fel 2.2-es kernelt és úgy tolja."

Szerintem te kevered a támogatott operációs rendszer verziót a nem támogatottal.

--
trey @ gépház

7.1-es droid... na ez az, kijövetelkor már elavult az OS..."

Kis utánajárás után viszont:

"To that end, the Mi A1 will get Android Oreo by the end of the year, and Xiaomi says it’ll be “one of the first” phones to get Android P — which we haven’t heard anything about — in 2018."

-- https://www.theverge.com/2017/9/5/16254256/xiaomi-mi-a1-android-one-fla…

Szóval lehet fröcskölni, én is utálom, ha nem a legújabb OS-t használhatom, de nem ettől fragmentált a piac, hogy 1-2 hónapot várni kell az Oreora

Valószínűleg egyesekben mély emléknyomokat hagyott egy-egy Windows frissítés. Amik előtt komoly marketing, csomó hype, meg ezek következményeként nagy fórumhuszárkodások voltak. Ez a hatás pedig letükröződött részben a Linux világba is, főleg az Ubuntu színrelépése után. És egy új Windows kiadás valóban gyakran hozott nagy változásokat. Az utóbbi időben nem mindig pozitív irányban, de jelentős változást.
Ezzel szemben egy Android update nem akkora változás a felhasználó számára. Android update nem forgatja ki sarkaiból a desktopot, a változások inkább a "motorháztető alatt" történnek user számára szinte észrevehetetlenül.
Szvsz ez lenne a dolgok normális menete egy operációs rendszernél.
Az egyetlen dolog ami megüti az átlag felhasználó ingerküszöbét, ha egy app nem hajlandó települni mert frissebb Android kell neki. Ez a vonal ma úgy a KitKat környékén van, ami nem tegnapi kiadás. Olyan app ami Oreo előtti Androidra nem települ csak akkor létezik ha egy vicces dev passzióból írt ilyet. Még Lollipop-ra is felmegy minden app ami az android verziókövetelményeket illeti.

Ez a "kijövetelkor már elavult az OS" egy Windows világból áthozott beidegzés, egyáltalán nem így működik az Android világ. Ennél már csak az lenne jobb, hogy "Oreo alatt nem adom, de az is a legújabb Linux kernellel jöjjön ám! Különben kuka!"

De még "ide nekem a legújabb Androidot" igényekre is van legalább akkora kínálat mint az Apple-nél. Nexus 5X/6P vagy Pixelt kell venni és ott a legfrissebb oreo.

hú de nem. linuxnál nagyon fontos a frissítés, semmi köze az m$-hez. Bluetoothal, wifivel, hálózattal, hanggal, videóval folyamatosan harc van. Leggyakrabban emlegetett megoldás: tegyél fel újabb kernelt vagy újabb linuxot már ha nem archot, gentoot vagy egyéb rollingot használsz.

Az m$-nél az van hogy 5 évenként vedd meg az új dózert azt szevasz. Köszi a telemetriát, nézzed a reklámokat a fájlkezelőben és üdvözlünk az nsa adatbázisában.

Az meg hogy 4.4-es droidra felmegy az angry birds az még nem azt jelenti hogy az 5-ben nincsenek nagy változások. A 8-as gyakorlatilag egy új renccer. Ezt kategorikusan le merem írni: amelyik eszközön nem megy a 8 vagy nem lehet rá feltenni az egy fabatkát sem ér. Egy eldobható szemét.

--
GPLv3-as hozzászólás.

evek ota nicns bajom a fentiekkel (lehet evtizednyi ideje is, kiveve egyes wifi csippeket, de olyat hardware-t meg nem veszek amiben azok vannak). Hanggal is csak azota van bajom, miota a pulse hulyeskedik az alsa helyett a rendszerekben. Halozattal gond? '98 ota atomstabilan mukodott eddig meg minden halozati kartya minden laptopban, PC-ben, serverben. Video? Sosem volt vele baj, miota van mplayer vagy ffmpeg, meg a tobbiek (olyan 2002-2003 kornyeketol emlekszem ezekra talan).

Kivancsi lennek milyen Linux-ot hazsnalsz, melyik DE-vel, hogy ilyen problemaid vannak. Vagy a Sziriusz 5-rol szerzed be a hardvert???

"linuxnál nagyon fontos a frissítés, semmi köze az m$-hez. Bluetoothal, wifivel, hálózattal, hanggal, videóval folyamatosan harc van"

Szerintem 2017-ben már ez az állítás sem áll. És korábban is inkább a szereld magad PC-re volt ez jellemző probléma.
Ezek Android mobilok, amiket hivatalosan ezzel a rendszerrel ad a gyártója. Az a minimum, hogy gondoskodik a mobil minden hardverelemének megfelelő szintű Linux kernel támogatásáról. A már működő kód pedig nem romlik meg mint a tej.

"A 8-as gyakorlatilag egy új renccer."
Ez azért barokkos túlzás. Akkor már inkább a 4.3 és 5.0 között volt jelentős újítás a Dalvik>ART váltással.

Azért ez még mindig a hardveren múlik.

Nekem egy olyan laptopom van, ami Ubuntuval érkezett, és működik is nagyjából az LTS-ekkel, de ha nem LTS-t telepítek használhatatlanul instabil (mert valamiért csak az lts-ekbe kerülnek be a megfelelő driverek). Így is konkrétan instabil a wifim, gyengébb a jel, gyakrabban dobálja el, ha Ubuntut használok, szemben windows-zal.

> "A 8-as gyakorlatilag egy új renccer."
> Ez azért barokkos túlzás. Akkor már inkább a 4.3 és 5.0 között volt jelentős újítás a Dalvik>ART váltással.

Hát pedig a nyolcassal jön a project treble, amiből az userek nem sokat látnak, de a rendszer és a driverek felépítését tekintve hoz változást. Meg csomó más, nem is tudom mi alapján számít jelentősnek egy funció, de fejlesztőket érintő újdonságok is jelentek meg (pl multi ablak kezelés, jogosultságkezelés) és user interface-t célzó újítások tömege is, szóval van rengeteg újdonság, ami miatt érdemes az új rendszert használni, és azokat megcélozni a fejlesztőknek, és nem leragadni a 4.4-gyel, még ha azon el is megy az Angry Birds

Olyan telefont akarok amin lineage os van a dobozban is. Mint anno a Zuk Z1 a cyanogenmoddal :)

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Ebben a poén az AOSP. Nincs teleszemetelve 3rd party cuccokkal, új verzióra lépni is könnyebb.

Mert a robotok felolvassák a PDF-ben kapott repjegyet, és automatikusan tesznek egy értesítőt a google calendarba, hogy ne felejtsd el? Ja, szörnyű.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Én is használtam hosszú évekig a google különböző cuccait, jók. De nem ingyenesek. Az ár pedig a rólad, mint emberről folyamatosan alkotott és pontosított attribúció, illetve adathalmaz. Beleértve, de nem kizárólag az élő földrajzi pozíciód, nemed, neved, érdeklődési köröd, naptárad, ismerőseid listája, fotóidnak tartalma és helye, levelezésed tartalma. Nekem ez annyira nem tetszik. Természetesen jogod van leszarni. :)

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Igen, ezzel én is így vagyok. De egyre inkább úgy érzem, hogy a világ diszkriminál azért, mert pl. nincs Facebook profilom, stb.
Digitális analfabétának számítok lassan, mert nem használom korunk "vívmányait", vagy mert nem úgy használom öket, ahogy ELVÀRJÀK egyesek, akiknek semmi joguk ítélkezni felettem, mégis megteszik.

--
robyboy

Nem úgy értettem, hogy nincs rajta információ, vagy hogy nem használom. A valós nevem, fotóm szerepel rajta. Technikai értelemben gondoltam. Például a böngészőimből ki van tiltva mind a kettő, így nem fordulhat elő, hogy a facebook az embedded comment box-on keresztül lekövesse a böngészési előzményeimet (hiszen semmi köze hozzá).

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

És a gugli a hibás, mert nyilvános posztban kirakod, hogy még egy hétig üres a lakás? :DDDDDDDD
Eleve a nyaralási képeket ki kell válogatni, megeditálgatni, azt csak itthon fogom megtenni.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

A google-nek ehhez semmi köze, max a fb fikázható ezzel a szar dumával.

Mert ilyen alapon az építész is "önhibájukon kívül segít" a tolvajnak kirabolni a házat, mert ajtót-ablakot tervez rá, és ugye sokkal nehezebb lenne a dolga ha falat kellene bontania a tolvaj úrnak. Az persze más kérdés, hogy a ház nem lenne ház ajtó és ablak nélkül.

De érdekes módon mégse fikázza senki az építészeket, amikor a balfasz user nyitva hagyja az ajtót, odatűz egy címkét "elmentem fodrászhoz, 4-re érek haza" szöveggel, közben meg kipakolják a házat. A fészbúkot meg igen.

And one more thing: a facebook még sehol se volt, de a tolvajok már akkor is simán kirabolták a nyaralók házát/lakását, ha valahogy kiszagolták hogy nincsenek otthon. Aztán ma a tipikus családból legalább 1 valaki bejelenti facebook-on hogy ő hol van, teletolja nyaralós képekkel, szóval adja magát a feltételezés, hogy amocsokfészbúkpföjjj. Pedig simán lehet, hogy akkor is kirabolnák, ha egyiküknek se lenne semmilyen social media account-ja, mert a tolvaj úr este 9-kor lassan végiggurult az úton és nem látott a fényt a házban.
Correlation does not imply causation...

"a Google és a Facebook segít a tolvajoknak a szolgáltatásával önhibájukon kívül is."

Ugyanúgy segítenek a felhasználóknak is a privacy védelmében: Értsd: Hogy a tolvaj ne jusson hozzá az információhoz. Oké, a FB úgy lopja el az adatod, ahogy nem sajnálja. DE ugyanakkor széleskörű beállítási lehetőségeket ad arra, hogy milyen csoportokkal milyen információt osztasz meg, hogy a profilod ne legyen ismeretleneknek látható, hogy bizonyos bejegyzéseket csak közeli vagy kijelölt személyek lássanak.

Szóval nem, nem segít nekik. Csak egy felületet adnak, ahol az emberek igazán megmutathatják mennyire felelőtlenek :)

Valami okos ember azt mondta nemrég valahol, hogy ha egy általad igénybevett szolgáltatás ingyenes, akkor ott nem a szolgáltatás az áru, hanem te vagy.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Aki ennyire paranoid ne használjon semmilyen email szervert sem ami nem mellette levő szerveren zümmög. Azzal, hogy az emailek ott vannak egy nem saját cég szerverén a levelek adatai elérhetőek. Különbség legfeljebb abban van, hogy egyik email szolgáltató nyíltan közli, hogy reklámcélokra elemzi a levelek tartalmát, mások pedig úgy teszik meg, hogy nem szólnak róla.
De elő lehet venni az írógépet is a pincéből. Van még ma is levélboríték, posta, még távirat is. Ez utóbbi sem igazán titkos dolog.

De még gmailbe is lehet titkosítva elküldeni minden levelet az ismerősöknek. És ugyanezt kérni tőlük is. A webboltos, udemy, meg egyéb automatikus levelet tartalmai meg csak nem számitanak akkora titoknak a "csúnya Google" előtt.

Ja igen, ki ne felejtsem. Lehet fizetni is a Gmailért és akkor egyáltalán nincsenek reklámok.

"Ja igen, ki ne felejtsem. Lehet fizetni is a Gmailért és akkor egyáltalán nincsenek reklámok."

ne legyünk naivak. attól még az adatokat feldolgozzák, felhasználják és máshol az elkészült statisztika alapján megjelenik egy reklám. tudom, de legalább nem nálam.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ha nem "dolgoznák fel" nem tudnál úgy keresni az email-jeid között ahogyan Gmailen lehet. De nyugodtan le lehet adni a hatékonyságból, egészen az írógépig vissza lehet menni. Nem irónia. Az aktuális munkától függ. Van amikor indokolt a max paranoid biztonság a hatékonyság rovására is. De passzióból James Bondot játszani szvsz butaság.
Meg lehet titkosítva levelezni az ismerősökkel. A hatékony keresésnek így ugyan búcsút inthetsz de a Gmail adatbiztonsága akkor is megvan.

én használom a gmailt, nagyon régóta, kedvelem, de naivak ne legyünk. a kereshetőség miatti és az adataid másra történő feldolgozása között ég és föld a különbség. engem nem zavar, semmi olyan nincs benne, csak azért lássuk a fától az erdőt.

megnéztem. "date: Sat, Sep 25, 2004 at 12:48 PM, subject: Gmail is different. Here's what you need to know."

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Köszönöm a kedvességedet. Mégis magyarázd el miért? Te a szolgáltatás használatának megkezdésével elfogadtad annak a feltételeit, ahol le van írva mi történik az adatokkal, amiket a szolgáltatóra bízol. Ezek után miért is lepődsz meg, ha a szolgáltató ennek megfelelően jár el, és miért hívod lopásnak azt, ha te adod oda önszántadból az adatot?

Akkor segítek.
- a google előre elmondja mit ad és mit kér cserébe
- nekem ez nem tetszik, és személyes adataim ellopásának minősítem
- így aztán nem használom, ahogy ezt leírtam: https://hup.hu/cikkek/20171011/gyorsteszt_mi_a1_android_one#comment-215…

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Jó, egy kicsit eltúloztam. Nem lopás, mert le van írva hogy mi történik, és az userek (legalábbis jogtechnikailag) elfogadják a dolgot. Az másik kérdés, hogy az elfogadott lustasági szint dominál (=nem olvassa el senki az elfogadott szerződéseket).

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

"- nekem ez nem tetszik, és személyes adataim ellopásának minősítem"

Ám legyen, de ne csodálkozz, ha az emberek kijavítanak, hogy ez nem lopás, és nem értik miről beszélsz, vagy feltételezik, hogy nem olvastál el valamit, és úgy puffogsz :)

Ahogy simca is írta, itt van a kutya elásva.

Igen, ez így van. Ezeket kellene az iskolákban oktatni, hogy hogyan ne hagyd magad átbaszni. Apróbetüs szövegolvasás (és ÈRTELMEZÈS!) nagyítóval és társai.
automatikus kattintás elfelejtve. Mit is akarunk pontosan? Mit nem akarunk pontosan? Hogyan kell tudni valamire nemet mondani?
Hogyan kell spórolni? Hogyan kell eldönteni, hogy a sok szar közül egyáltalán mire is van szükségünk? Stb.. stb..

A legegyszerübbek. Mégis 100-ból 90-en beszopják mindig és újra. Ès akkor még az agymosásról nem is beszéltünk, ami mindezek tetejébe jön, csak, hogy még idiótábbak legyenek a honpolgárok.

--
robyboy

Rootolni lehet? Itt az ideje váltanom.

Néhány példa:
- rendszerszintű adblock telepítés
- alkalmazások állapottal együtt történő backupolása fájlrendszer szinten, pl. TI backup (ezt már ugyan támogatja az android felhő alapon is, de nem minden app használja ki, ami meg nem, annak a lokális állapotát más módszerrel nem lehet backupolni)
- NTP kliens használata automatizáltan a rendszeridő frissítésére a GSM szolgáltató órája helyett
- stb, vannak még lehetőségek

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Én ilyen RMS hívő vagyok, aki kergeti a nyíltság ideáját. A rootolás nekem alap már csak a feeling kedvéért is.

Igazából én fordítva nem tudom felfogni: nekem mint felhasználónak miért jó, hogy lezárják a bootloadert?

De azért sem rossz, mert ha a gyártó elúnja a supportot attól még kijöhet valami génmódosított oprendszer rá.

"nekem mint felhasználónak miért jó, hogy lezárják a bootloadert?"

Adatvédelem. Ha nyitva a bootloader elég egy custom recovery-t telepíteni, amin be lehet jutni a rendszeredbe. Ha valakinek fizikai hozzáférése van a telefonodhoz akár fél órára, elrejthet a rendszerben valami trójait, ami hosszútávon adatot lophat, vagy igazából akármit csinálhat a telefonodon. Ha titkosítást sem használsz, akkor pedig rögtön hozzáférése van minden telefonon tárolt adatodhoz. Különösen ciki, ha a családi home pornó gyűjteménnyel teli telefonod ellopják/elhagyod.

Másrészt, a zárt bootloader védi a tartalomszolgáltatókat is. A netflixnek érdeke, hogy legyen egy privát storage, ahol a letöltött tartalmakat tárolja, amit nem szükségszerűen akar elérhetővé tenni a számodra "lemásolás" céljából. Lehet nem szeretni ezt a gyakorlatot, de ez van.

Harmadrészt valamelyest véd a tolvajok ellen is: Létezik egy olyan védelem, ami megakadályozza a telefon használatát wipe után egészen addig, amíg internet kapcsolat mellett nem lépsz be azzal a Google fiókkal, amivel utoljára használva volt a telefon. Ha nyitva a bootloader ez könnyen kikerülhető. Persze ettől még a telefont valószínűleg nem kapod vissza, de talán kevésbé lesz vonzó egy tolvaj számára, ha tudja, hogy nem fogja tudni továbbértékesíteni.

Plusz tegyük hozzá, hogy sok alkalmazás nem telepíthető, vagy nem fut, ha a telefon rootolva vagy unlockolva van. Nem szép gyakorlat, főleg, hogy ezek az appok gond nélkül futnak évek óta nem frissített rendszereken, de hát whatever. Ez is egy ok a lezárt bootloader mellett. Én épp most készülök lezárni, kb egy éve untam meg folyamatosan rootolni a telefonom, az a pár tweak ami miatt tettem egyszerűen nem érte meg szívni vele havonta a frissítések után, azóta nem érzem a root hiányát, csak annak a hátrányát, hogy még unlockolva van a rendszerbetöltőm.

ha már képbe került a készülék. az alul lévő gombjainak (menü, home, back) van háttérvilágítása? mert a redmi 4x-emből nekem hiányzik. eszembe nem jutott volna, hogy ilyen filléres dolog nincs benne, így rá sem kerestem, aztán szembesültem vele. így most inkább kérdezek.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

És mondd. A decens hardver spáciuma szufficens? Milyen az instrumentum konzumpciója?

Ennek van köze hozzá, hogy a one plus adatokat küld haza, hozzádköthető módon?

--
openSUSE 42.2 x86_64

Hát bizony! Trey nagyon paprikás volt, irc-en írt is egyből Pekingbe Lei Jun-nak, hogy egyszerűen botrány amit a OnePlus művel. És a Xiaomi mint egy korrekt kínai multi azonnal lépjen és töltse be a piaci űrt.
Pekingben semmit nem bíztak a véletlenre. Azonnal igazgatói ülést hívtak össze. Még az éjjel megtervezték a Mi A1-et a Xiaomi mérnökei, hajnalban legyártatták az első mintadarabokat. Mármint magyarországi CEST idő szerint. Tiszta szerencse, hogy az időeltolódás miatt a gyártás már rendes munkaidőre esett Kínában. Mivel Trey-nek nagyon kényes az ízlése különösen rendszerszoftver terén, MIUI helyett inkább Google-féle Android került erre az A1-re, az AndroidOne program keretében. Abból biztosan nem lesz baj, mondták a Xiaomi-nál. Reggel 7-kor rakétapostával ment is az első Mi A1 Győrbe. Így Trey már délelőtt posztolhatta pozitív tapasztalatait a Mi A1 mobilról.

Wileyfox Swift-ről váltottam erre a típusra. Tulajdonképpen azzal sem volt eget rengető nagy bajom. Inkább csak elszállt felette az idő. Megjelent egy új hardver, jó ár/érték arányban, számomra kedvező szoftveres támogatással. Így gondoltam, jó választás lehet ez a Xiaomi.

Eddig nagyon tetszik... Minden téren az elvárható módon teljesít. Megjött már az októberi biztonsági frissítés is!