A nap képe - forrasztási wtf

Címkék

Hozzászólások

A tápegység az más, mert ott a különböző technológiával készült eltérő alkatrészekről van szó. Főként a nagy ESR értékek miatt volt ilyen megoldás. Azaz több elkó párhuzamosan + kerámia, mert annak kisebb az ESR értéke és jobbak a nagyfrekvenciás tulajdonságai. Manapság törpefeszültségen már ritkábban használnak ilyen megoldást a sokkal nagyobb frekvenciák miatt.
Itt az 5-10%-os kondenzátorokból alakítottak ki egy "pontos" értéket. Valószínűleg egy R-C tagot kellett "behangolni". Ezt a fehér emberek gyakorlatban az ellenállások cseréjével/parhuzamosításával végzik, mert
- olcsóbb
- pontosabb sorokat lehet kapni
- úgy is a kondenzátor a pontatlanabb

Némi magyarázatot már itt írtam mindkét feltételezésre.
Az ESR csökkentésére soha nem raknak be három féle értéket. Inkább több egyformát, mert akkor a melegedés és az árameloszlás is egyforma lesz.
Az MLCC esetén sokszor pont a túl alacsony ESR a gond, amit soros ellenállással pótolnak.
ott "finomhangolasrol" lehet szo, prototipusnal meg, hat a lenyeg, hogy mukodjon nem? :)
Nyilvánvalóan a prototípusról más az elképzelésünk. ;) Ez inkább egy átgondolatlan, szakszerűtlen és minden hozzáértést nélkülöző gányolásnak tűnik. És nem a forrasztás a legnagyobb hiba!

Ez azért elég gyakori pl. digitális IC-k tápellátásnál. Két kondi, egy nagyobb elkó és egy kisebb tantál. Ebből a kapcs rajzon csak annyi lászik, hogy pl. van egy 10 uF és egy 0.1 uF kondi párhuzamosan, aminek amúgy sok értelme nem lenne, mert a nagyobbiknak eleve legalább +-20% a tűrése. Más frekvenciatartományban és más karakterisztikával szűrnek a különböző típusú kondik.

Nem értetek hozzá. Ez a felületszerelt technológia: egik felületet a másikra! ;)

Semmi extra. Néha előfordul ilyen. Néha 3000 dolláros boardokon is kell forrasztgatni egy keveset.

Nincs ezzel semmi gond. Szerintem még jól is néz ki. Én hasonlót csináltam 3g-s usb modemnél. Kellet egy kis plusz szűrés. Működik.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Szerintem ez hardware debuggolás eredménye. A toronytól észak-keletre is vannak érdekesen elhelyezett alkatrészek.

Mi ezzel a gond? Csak próbálkoztak megszűnik-e a zavar.

Érdekes lehetett amikor megpróbálta visszatenni a panelt az eredeti dobozába. Vajon fúrt-e rá lyukat hogy kiférjen rajta a kondenzátor piramis? Esetleg ha elkezdi tapogatni a kiálló részeket akkor további "finomhangolást" végezhet az áramkörön. Aztán ha eltalálta a pontos beállítást akkor úgy marad, a szeme sem rebben és valakit megkér hogy öntsön rá pár vödör gyorsan száradó műgyantát. Így előáll a humán alapú alkatrésszel felturbózott készülék. :-)

Kondenzátorok párhuzamosan kötve, hogy elérje a megfelelő kapacitást. Ha nincs más, szoktak ilyet csinálni.