Azzal vádolják, az Ubuntu-t, hogy a MOTD-ben reklámoz

Címkék

Az egyik Launchpad-es hibajegy szerint az Ubuntu 17.04 vagy újabb kiadásokban megtalálható egy /etc/update-motd.d/50-motd-news script, ami a motd.ubuntu.com oldalt olvassa és az ott található szöveges tartalmat megjeleníti a MOTD többi részével együtt. Az Ubuntu szerint csak a felhasználók számára hasznos és érdekes információkat közölnek a motd.ubuntu.com oldalon. A napokban bekerült egy HBO-val kapcsolatos szöveg is a többi közé, amit egyesek reklámozásként éltek meg. A /etc/update-motd.d/50-motd-news script szerzője és egyben az Ubuntu termékmenedzsere, Dustin Kirkland szerint a script nem reklámozott az HBO-s tartalommal.

Hozzászólások

Az Ubuntu jogi képviselője pert helyezett kilátásba a .hushlogin adblocker utility felhasználói ellen.

Ki az aki alap beállításon használja? Szerintem első dolog kilőni vagy értelmes információt megjeleníteni ott (ami nem alap beállításokkal jön).

Nem ugy volt, hogy mar kinottunk abbol, hogy az ablakkezelo beallitasaig mindent testreszabjunk?

Sane default, csak azt kelljen megvaltoztatni, ami szukseges. Minden mas maradjon a jol atgondolt alapertelmezesben.

Es akkor utalhatnank a MacOS felhasznalokra, akik szerint, ugyan nem lehet agyon testreszabni a felhasznaloi feluletet, de nincs is ertelme, mert jol el van talalva.

Szoval ebben az esetben, a te kodod pontosan igy nezne ki:

sed -i 's/ENABLED=0/ENABLED=1/g' /etc/default/motd-news

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

pölö a hbo-t felesleges reklámozni. Shuttleworth-nek végre ki kellene állnia és elmondania, hogyha nincs pénze az ubira akkor ennyi volt. Megköszönjük neki és mindenki megy vissza debiánra meg steamos-re.
Ez a packázás az amazonnal meg a többi kis stiklije nem vet túl jó fényt rá.

--
GPLv3-as hozzászólás.

De ez nem HBO reklám, ez egy cikknek a címe mondjuk például innen:

https://hackernoon.com/how-hbos-silicon-valley-built-not-hotdog-with-mo…

Ami történetesen említi a HBO-t, ja meg említi a Tensorflow-t is. Miért is azzal vádoljuk, hogy a HBO-t reklámozza, és miért nem azzal, hogy a Tensorflow-t? Vagy a címben szereplő többi terméket?

Valamibő' meg kell élni :)

--
robyboy

Úgy olvasom ez a féle motd szerver uptime-ot és CPU infót küld visszafelé a motd.ubuntu-com-ra. Mindezt egy USER_AGENT-be rakva. Valaki már nézte is és ez volt neki a USER_AGENT tartalma: "curl/7.47.0-1ubuntu2.2 Ubuntu/16.04.2/LTS GNU/Linux/4.7.0-040700-generic/x86_64 Intel(R)/Core(TM)/i7-7500U/CPU/@/2.70GHz uptime/1499911.84/3827524.62".

Egy standard USER_AGENT ilyesmi lenne: "Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/59.0.3071.104 Safari/537.36"

A motd csomagban található script releváns részei:
...
read up idle < /proc/uptime
uptime="uptime/$up/$idle"
USER_AGENT="curl/$curl_ver $lsb $platform $cpu $uptime"
...
cpu="$(grep -m1 "^model name" /proc/cpuinfo | sed -e "s/.*: //" -e "s:\s\+:/:g")"

Kíváncsian várom, hogy ez a trackelés miért nem elfogadható.

Eljutottunk oda, ahol mindenki privacyval dobálózik, és feláll a hátán a szőr bármi hasonló jelenségtől, de komolyan kérdem milyen ártó, káros hatása lehet annak, ha Ubuntuék statisztikát csinálnak ezekből az adatokból?

"Nézd, az anyja szentségit, megint nincs rajta sapka"