"Csúszik az egymilliárdos Windows 10-mérföldkő"

 ( trey | 2016. július 18., hétfő - 12:50 )

"Nem lesz meg 2018-ra az egymilliárd Windwos 10 felhasználó - jelentette be a Microsoft, a cég nem tudja teljesíteni a tavaly felvázolt célkitűzés pesszimista verzióját sem. A szerény teljesítményért a telefonok felelnek. [...] A Microsoft szerint a vártnál számottevően visszafogottabb terjeszkedésért elsősorban a mobileszközök felelnek. A területen a vállalat májusban komoly változásokat jelentett be, a butatelefonos részleget és a kiszolgáló üzletágakat egyben adja át a Foxconnak.. A szoftverház emellett utalt rá, hogy saját okostelefonjainak eddigi sorozataiból sem indít már új generációt, ezt ugyanakkor hivatalosan még nem erősítette meg.

A 2018-as üzleti év közepére kalkulált egymilliárdos szám jelentős részéért feleltek - volna - a Windows 10-es okostelefonok, azok közül is elsősorban az olcsóbb modellek, a platformnak ugyanakkor az új rendszerrel sem sikerült megvetnie a lábát a piacon, a Microsoft visszakozása után pedig a külső gyártók is visszafogottabbá váltak a szegmenst uraló Android és iOS mellett gyakorlatilag láthatatlan platform licencelése kapcsán."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

2 évre előre tudnák, hogy nem fog összejönni az 1G, hiába erőlködnek? Azért 2 év alatt lehetne még 1-2 dolgot tenni, ha nagyon akarnák. Szerintem inkább nem is erőlködnek, mert rájöttek, hogy nem értenek a mobil oprendszerekhez.

A google sem ért a mobil oprendszerekhez, ha már itt tartunk. Meg a felhasználók sem értenek semmihez. Az egész piaci helyzet csak azon bukott, hogy a Microsoft túl későn próbált szelni a tortából, mikorra már csak 1 csoffadt szelet maradt nekik, vagy semmi.

--
robyboy

Ahhoz képest, hogy első körben ők voltak a torta. :)

Látszott is :) (Ha alkalmazást akartál írni vegyél Visual Studio-t, ha szinkronizálni akarod a telefonod akkor Outlookot :D)

Ezért az xda-developers se androidot/iphonet futtató kütyüről kapta a nevét, hiszen azok akkor még a fasorba se voltak.

Ha jól értelmezem a cikket, kb 2007 és 2010 között, azaz 3 év alatt bukták el a piacot.

--
robyboy

Az iOS-alkalmazások fejlesztéséhez meg kell egy Mac. Szerintem nem csak ezen múlt. Lehet, hogy az emberek többsége nem úgy volt, hogy „amire nekem kell, arra elég”, hanem értékeltek egy olyan rendszert, amit tényleg próbáltak használhatóra csinálni.

--
"Trollhammaren sveper igen..."

Szerintem se. Fragmentált volt a platform (Standard vs Professional, az egyikre írt alkalmazás vagy ment a másikon, vagy nem), ha új verzió kellett vegyél új telefont (jó erre ott volt az XDA-devs, amíg ki nem derült, hogy Microsoft ♥ Rom devs too). :)

A fejlesztok ertenek annyit mint masok, csak kevesebbet adnak es 2x 3x-or annyit kernek mint masok. Ez a Sony strategiaja, amit az Ellop fele managerek fejlesztenek tokeltesre. Amugy perfektul mukodik egy monopolizalt piacon, de teljes kudarc egy feltorekvo szegmensnel.

"szerény teljesítményért a telefonok felelnek". hat igen, PC-nel lehetett b*sztatni a felhasznalot a frissitesert (neha meg automatan is felment)...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Telefonon is lehetne, cask keveset sikerült belőle eladni. :)

Answer call gomb helyére csempészni az Upgrade to Windows 10-et :)

s/csempészni/csempézni :))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vagy lehetne olyat, hogy a telefon látszólag elkezd csörögni, majd amikor felveszed, egy előre rögzített szöveget olvas fel a W10 előnyeiről! ;)

Nem jó, gyakran nem csöng ki a telefon, ha hívnak (Lumia 750, friss 8.1). :/

Húha, ilyet eddig csak az Insiderben láttam. Volt azon a telefonon Insider build? Néha a hülyeségei megmaradnak 10->8 recovery után is.

"Néha a hülyeségei megmaradnak 10->8 recovery után is."

Ne tetézd. ;)

Pedig ha tudnád hány ilyet láttam, mióta van mobilos Insider. :D

Ez fél megoldás! Kell az "elutasít" helyére is. :)

Azért arra is emlékszem, hogy a Windows 10 telefonos verziójának bejelentésekor majdnem minden 8.1-est futtató készülékre ígérték a 10-es frissítést. Aztán a végén sokkal szerényebb lett az update-elhető telefonok listája. Vajon ezen mennyi potenciális felhasználót veszítettek?

Értem én, hogy gyenge volt a hardware, ráadásul ebből még bevétel se lett volna, de akkor nem kellett volna megígérni (, és esetleg beleszámolni az 1 milliárdba).

> Értem én, hogy gyenge volt a hardware, ráadásul ebből még bevétel se lett volna

Nem ez volt az oka: http://www.windowscentral.com/here-why-lumia-1020-are-not-getting-windows-10-mobile

tl;dr az érintett modellek tulajdonosai azt jelezték vissza a Feedback appon keresztül, hogy nem működik a Windows 10 a mobiljukon, miközben a többiekén igen.

Nem csak a Lumia 1020-ra nem jelent meg a Windows 10.

Az általad linkelt oldalról:
„there are plenty of older Lumias not getting the update too including any phone with 512 MB of RAM.”

Nálam a kevés memória a hardware gyengeségének minősül. Az okot megértem, csak azt tartom problémásnak, hogy korábban megígérték. Több helyen is írták a felhasználók: annak ellenére kerültek le készülékek a végső listáról, hogy az insider preview rendben működött a készülékükön.

De ha az Insider jól ment, akkor nem a hardver gyenge. (Vagy: nem a hardver gyengesége miatt nem jelent meg rá az upgrade.) A Feedback portálon lett állatira lehúzva egy csomó régebbi modell, pl. a 1020, meg egy csomó másik.

Hogy ez-e a tényleges indok, azt persze nem tudom.

Olvasmányélményeim (+ ismeretségi köröm) alapján a csak 512 MB RAM-ot tartalmazó készülékek egyike sem kapta meg a frissítést. Függetlenül attól, hogy az insider preview hogyan muzsikált rajta. Persze azt sem zárhatjuk ki, hogy a viszonylag kevés RAM a döntést meghozó ember(ek) számára nem jelenti a hardware gyengeségét, hanem csak nem szeretik az 5-össel kezdődő számokat. Vagy azért nem kapták meg a frissítést, mert „csak”.

Viszont Insider buildet mintha még kapnának legalábbis a Kodi távirányítom (Lumia 625) még mindig sípol időnként, hogy új update van.

"tl;dr az érintett modellek tulajdonosai azt jelezték vissza a Feedback appon keresztül, hogy nem működik a Windows 10 a mobiljukon, miközben a többiekén igen."

Hardwaret venni tudni kell. :)

Microsoft <3 Linux. ;)

Ezek szerint a Microsoft igen alaposan tesztelte a szoftvert a tamogatott eszkozokon, mielott kiadta frissiteskent. *slow clap*
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Ezt fogalmazd meg egy kicsit kevésbé szarkasztikusan, mert két lehetséges kérdést is ki tudok olvasni a kommentedből, és segítene, ha tudnám, melyikre gondolsz.

Semmi, igazabol csak a Microsoft viselkedeset kritizalom. Az odaig oke, hogy a PC-s oprendszereiket nem tesztelik tul sok platformon, mert eleg sok kombinacio letezik. Viszont a telefonos oprendszernel ez nem lett volna problema, mert relative egesz keves eszkozt tamogatott a Win 8.1 alapbol, nem lett volna kunszt az osszes szoba joheto eszkozt vegigtesztelni, akkor nem tortent volna meg az a blamazs, ami megtortent az 512 megas telefonokkal.

A masik lehetoseg, hogy a marketinges csapat tul gyors volt, es fel- vagy negyedinformaciok alapjan tolta a reklamot. Igazabol nem is tudom eldonteni, melyik a rosszabb. Foleg, hogy tudhatjak, hogy ok egy olyan ceg, amelyiknek minden megszolalasara oda kellene figyelnie, mert egyszeruen tul sokszor egettek be mar sajat magukat. Latvanyosan nem tanulnak a korabbi hibaikbol.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

PC adatok is jönnek majd. mert nem mindenki upgradelt 10 re. még otthoni felhasználók nagyrésze sem.
(és akkor a cégekről ne is beszéljünk ahol nem lehet csak úgy upgradelgetni sok program kompatibilits egységes környezet stb. miatt)

szóval a nagy windows10 desktop OS piaci részesedés is kérdéses lesz..

A Windows 10 egész rendben van telefonon is (Lumia 735). A piac vesztés oka az volt, hogy csúszott a 10-es mobil kiadása és kb 1 évig nem is volt új Lumia modell. Volt Androidos telefonom is hasonló árkategóriában, mint a mostani Windowsos vasam és azt kell mondjam, a Win 10 a saját kis butusságával még mindig fényévekkel jobban működik. Nagy kár lenne, ha a mobil részleg a süllyesztőben végezné :(

Az utolsó mondatodat nyugodtan teheted múlt időbe (Nagy kár, hogy a mobil részleg a süllyesztőben végezte). Hét év alatt sikerült 10,2%-ról 0,7%-ra levinni a market sharet, gyakorlatilag a statisztikai hibahatár közelében vannak.

Első okostelefonom Symbianos volt.
A következő Windows Phone...
Ahová lépek, fű nem marad, mi legyen a következő?

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Otlet:
Veszel egy iPhone-t, aztan shortolod az AAPL-t.

--
"Ne kúrd el mégegyszer a karakterkészletet, mert akkor ez a file is conflictolni fog a merge serveren és ez azért eléggé bosszantó!"

szerintem sok dolgot basztak el:

- nem tudnak hardvert gyartani, a nokia lumiak nagyon jok voltak, az ms szart csinalt (es rondak is, bar az android telefonok is jellemzoen azok)
- megint nagy kiadasokban gondolkodott, el kellene felejteni ezt az indusztrialista csokevenyt mar, soka jott ki a 10 es minosegi problemak is voltak
- az edge-et eroltetik meg mindig mobilon
- mikor ugy tunt, hogy mar onjaro az app okoszisztema, akkor levettek rola a kezuket (elkezdtek kivonni a sajat appjaikat), es akkor osszeomlott az egesz

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

egyáltalán nincsen rendben se a w10, se a 8.1 :) (szintén lumia 735 tulaj)
- Bosszantó, hogy nem tudom a skype tulajokat külön lelistázni az üzeneteknél, ezért még mindig használok külön skype klienst-
- A szoftverek lassabban működnek 10-en, mint 8.1-en
- 8.1-en már gyakorlatilag semmilyen programot nem fejlesztenek, értsd hiába bugos a viber nem lesz frissítés, (viber support írta), face app még a 10-en is lemaradva a dréidos mögött.
Ráadásul bugzanak mint atom. (képet nem nyit meg a face, vagy lassú, vagy nem tölt be rott tartalmat sem, stb...)
- A programok instabilak, lehet mondani, hogy az app fejlesztője a béna, de a saját időjárás, vagy windows térkép app is spontán bezáródik és annyi.
- az értesítésektől még mindig a falnak mész. Értsd: hiába nézed meg a face-t laptopon, a telóról nem tűnik el, hogy van face értesítésed. Ugyanez a helyzet a skype, outlook mail, messenger,
viber-el is. (ezeket használom) gyanítom rendszer szinten nem kóser.
- És igen szeretném kikapcsolni, hogy frissítés jöjjön rá ,de 10-en már nem lehet. Nagyon utálom, hogy ő dönti el felmegy e az új build vagy sem. (és még olyan nem volt ,hogy valami beállítást ne kéne utána állítani, de legalább mindig mást, hogy ki se tudd számítani :D )
Reggelig sorolhatnám :)

A piacvesztés oka az volt, hogy nem képesek összekalapálni rendesen, az eyecandy-t szeretik a userek az sem jó wp-n, a felsorolt problémák garmadája, és 200 ezer egy lumia 950 széria gyakorlatilag alpha szoftverrel, amin még egy sima face kliens is le van maradva a droidos készülékhez képest. Egyszerűen eladhatatlan egy olyan tömeg telefon ami méregdrága, kiforratlan, és bugos szoftvert futtat, tragikus a marketingje, mindene elavult gyakorlatilag, de legalább jó drága :)
Egy huawei közép kategória rommá veri, és a harmadába kerül. Egyszerűen lövésük nincsen mit kezdjenek a mobil platformmal, pedig csak le kellett volna másolni droidot legalább külsőre és funkcióra, és stabil buildet készíteni belőle azt rátolni és menne a szekér :)

-[Lenovo y510p SLI]-

Első pontra WP8.1-en: a képen pirossal aláhúzott linkre kell bökni, majd ott kiválasztod csak a Skype-ot. Ahogy látom 10-en is van ilyen.

Ezt ismerem, nem errol van szo, janem uzenetek. miert kell a kapcsolatokbol atlepni uzenetekbe? Az uzeneteknel szeretnem latni, hogy ki skype-os, ott szeretnem lelistazni, ha mar oda futnak be a bejovok :) szerintem igy a logikus es kenyelmes

-[Lenovo y510p SLI]-

skype margójára...
--
ne terelj

Bezzeg, amikor a szarjuk téglásította a telefonokat, akkor nem voltak hajlandóak állni a cehhet.

Úgy érted, hogy amikor bekövetkezett az, aminek a veszélyére a programhoz csatlakozókat jóelőre figyelmeztették?

"Additionally, the Program Services, if installed on a mobile device, may inadvertently damage your device rendering it inoperable. "

Üdv,
Marci

Szerintem erre pont nem vonatkozik, hisz nem a Program Services téglásította az eszközt hanem a hivatalos "Windows Phone Recovery Tool" :)

Így van, de, ha nem így lenne, akkor sem volt - finoman szólva - jó üzenete a dolognak.

Itt az idő valami merészre. Át kellene nevezni az előző verziókat pl. így:

XP -> 10 pre-alpha
Vista -> 10 alpha
W7 -> 10 beta
W8 -> 10 rc
és már meg is érkeztünk! :P

W8.1 -> 10-rc2 :)

Na de várj, ha igaz amit mondanak és a Windows 10 az utolsó "számozott" Windows verzió, akkor minden megelőző kiadás csak egy-egy készültségi állapota volt az egyetlen igaz Windows-nak a 10-esnek. Hiszen még a nevébe is elrejtették, hogy ez az "igazi" Windows: 10 -> 1.0 . Innentől nem nehéz levezetni, hogy:

NT sorozat: 0.3
2000: 0.4
XP: 0.5
Vista: 0.6
W7: 0.7
W8: 0.8
W8.1: 0.9 <-- nyilván kellett a trükk, nehogy nyilvánvaló legyen az igazság.
W10: 1.0

Ami az NT előtti időszakot illeti, az csak útkeresés volt. Természetesen.

:D

El is bukták a csatát az Androiddal szemben, amire szinte bármivel lehet fejleszteni, gyakorlatilag zéró belépési költséggel.

Mostanra globálisan az IOS van vagy 18%-on, az Android meg vagy 80%-on van.

Körültem windowsmiriád
Versenyt kacérkodik, ragyog,
Fejemre szórja sugarát;
Azért még föl nem olvadok.