Android N első gyorsteszt

 ( trey | 2016. március 13., vasárnap - 9:06 )

A Google néhány napja meglepetésre elérhetővé tette az Android soron következő nagyobb kiadásának, az Android N-nek (egyesek szerint Android Nutella) fejlesztői előzetesét. Felesleges Nexus készülékkel rendelkezők már akár telepíthetik is. A The Verge így tett, telepítette egy Nexus P-re, a tapasztalatait pedig a fenti videóban foglalja össze. A videóban szemügyre veszik az új osztott kijelzős multitasking funkciót, az új beállításokat stb. Az összegzés szerint az Android N már most nagyon gyors és gördülékeny. Bár vannak még crash-ek, de sokkal kevesebb, mint azt egy fejlesztői alpha-val kapcsolatban gondolnánk...

Részletek itt és itt. Magyarul itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

kicsit olyan érzésem van mint iphone5 idejében... bealudtam a végére...

Az AndroidCentral szerint magában a fájlrendszerben olyan struktúrális változtatások vannak, amik arra engednek következtetni, hogy valamikor a jövőben (nem biztos, hogy az N-ben) az alap oprendszer frissítéseit a Google is ki tudja adni, függetlenül a különböző gyártóktól.

Rohadtul ideje lenne.

heh, azt hiszed ebbe a Samsung belemenne. Megsúgom nem. Talán kevésbé ismert tellók ilyenek lesznek de a nagyobbak nem.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Miért is?

Mert évi sokbillió profitja van ebből, és nem szeretné ha ez odaveszne, akár az alma lelépné a kugli töketlenkedése miatt, akár a többiek jönnének a nyakára egy nagy uniformizálás hatására, akár csak a kugli vetne szemet a profitjára, és, lehetetlenítené el.

Vannak az androidnak olyan részei (és ez adja a rendszer legalább 90%-kát), amit sem a Samsung, sem a Xiaomi, sem a Sony sem senki más nem változtat meg, mert onnantól fogva nem androidról beszélünk. Aztán vannak a gyártók által ehhez hozzáadott libek és funkcionalitások, amik kvázi nem eltávolíthatók a telefonról: mint a touchwiz, az, hogy a telefon kövesse a szemmozgásod, meg lemérje a péniszed hosszát. Ha egy kicsit leegyszerűsítjük a dolgokat, annyi történt, hogy eddig ők ugyan azon a partíción laktak, ezért erre a partícióra OTA frissítést csak a gyártó tudott kiadni, most meg külön kerülnek két partícióra, így az egyikre a gyártó, a másikra a Google (is) ki tud adni OTA frissítést.

Szóval szó nincs semmilyen uniformizálásról vagy profitra való szemvetésről(ami egyébként éves szinten ~11 milliárd dollár, ami rohadt sok, de nem billió). A Samsung továbbra is touchwizzel jön, a Xiaomi meg miui-val, de ha lesz egy hiba a java futtatókörnyezetben vagy az mpeg vidók kezelésében, azt ki tudja javítani a Google is. Ez mindenkinek jó, hiszen erőforrást szabadít fel a gyártóknál, és az Android rossz megítélését meg a sebezhető eszközök számát csökkenti a Google oldaláról.

Persze mindez továbbra is találgatás, bár logikus lépés lenne. Többet a Google IO után fogunk tudni szerintem.

billion == milliárd
------------------------
{0} ok boto
boto ?

USD == HUF

"ami egyébként éves szinten ~11 milliárd dollár, ami rohadt sok, de nem billió"
Mindössze erre reagáltam, fentebb nem specifikáltál pénznemet a billiók emlegetésekor, de aligha HUF-ban könyvelgetik ezek a vállalatok.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

es a google le fogja tesztelni a cuccot hogy mukodik-e touchwiz/miui/stb alatt, vagy uj jarhatnak a samu/xiaomi progik, mint a szegeny curl :)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Egy kicsit erős szerintem, hogy attól indulva, hogy egy portál megtippelte, hogy mi lehet az android N-ben a fájlrendszer változásának az oka, 3 egyszerű lépésben eljutottunk a "b+ google a talicskád, mert ABI-t fogsz változtatni főverzión belül" -ig.

"Vannak az androidnak olyan részei (és ez adja a rendszer legalább 90%-kát), amit sem a Samsung, sem a Xiaomi, sem a Sony sem senki más nem változtat meg, mert onnantól fogva nem androidról beszélünk."

Ahahahahhahahaha..ha tudnád, hogy az Android API-k mögött mennyi gányolás szokott lenni. És sokszor a Samsung implementációja rossz. Van amikor a Qualcomm implementációja tér el az SDK-ban leírt szemantikától. Stb. Ne légy naiv.

biztos van piaca az ablakozott telefonnak, de... nekem bizarr. nekem ez olyan, mint egy app, ami a háttérképeket cserélgeti desktopon. van, de minek :)

--
xterm

Nos. Az Androiddal már régen nem a telefon és tablet piacra lőnek...

s/nem a/nem csak a/

"van, de minek"

Simán el tudom képzelni, hogy úgy jegyzetelgetek böngészőből, hogy osztott képernyőn ott van mellette egy google docs mondjuk. Kevésbé olyasmi amit telefonon csinál az ember, de tableten, phableten simán elképzelhető. Telefonnál is többször jó lett volna, ha egymás mellé tudok rakni dolgokat, pl egy tutorial videót, meg a dolgot, amit épp csinálok a tutorial videó alapján. Nem mondom, hogy ez olyasmi, amire elengedhetetlenül szükség van, ez csak egy apróság hogy az android meginduljon abba az irányba, hogy rendes multitaskos oprendszer legyen, és egy fokkal alkalmasabb desktopra. Mert ha lesz multi window mode, akkor az alkalmazások is fel fognak rá készülni, könnyebb lesz a dekstop irányba tolni...

Samu részben tudja az osztott képernyőt...

Lg g4 is

Viszont a tácsvíz miatt a samu kiesik, míg nincs a telefonban 8-16G memória.

Nem lehet telepíteni Nova Launchert vagy bármi mást?

Lehet, de csak mert a launchert lecseréled a többi sz*r ott van :)

4 per 6 másodpercbe sikerült neki bemutatni az osztott képernyőt, és hogy elfordul, wow! Továbbá olyan dolgokat, ami kb. annak új, aki most lát először androidot.
Ez aztán a teszt....
--
The Community ENTerprise Operating System

Aztan a csavo mondja, hogy egyelore ennyit mond (kerdes nem a "mondhat" e a helyes szo itt) es hogy kesobb, ahogy a google tobb dolgot nyilvanossagra hoz, majd koveti o is a tesztekben...
Szoval mire is szamitottal????

tök jó h. a gugli már a 7-es droidot demózza, miközben 2014 vége-2015 eleji nemkínainoname eszközön még csak most jelent meg nem olyan régen 5.0 (nem 5.1, hanem 5.0! Aki használt 5.0-t tudja mennyire szar volt sok eszközön 5.1.1 megjelenéséig, ami volt vagy 6 hónap idegtépő várakozás)
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Sajnos a sok lusta trehany profitoptimalizalt "nagynevu" gyarto miatt el kell fogadnia mindenkinek a tenyt hogy ha up-to-date android telefont akar akkor Nexus, minden mas gyarto felejtos.

Aha, a nexus 4 nem kapott 2 és fél évig se hivatalos update-eket, le is ragadt egy mára tök lyukas 5.1-nél.

Ez mondjuk nem igaz, több, mint 3 évig kapott frissítést, 5.1.1 a vége plusz három biztonsági frissítés:
https://developers.google.com/android/nexus/images#occam

--
Soli Deo Gloria

Ebből nem látom mikor jött ki az utolsó frissités, wikipedia szerint 2.5 év se volt az utolsó frissitése.
De igazából teljesen mindegy, hogy 2.5 vagy 3 év, az 5.1.1 is rohadt régi, ugye 7.0-ról beszélgetünk itt.

Szóval elég messze van az igazságtól az, hogy az egyszeri user nexussal hosszú supportot kapna és nem lyukas telefonnal kell rohangálnia pár év után.

Szerintem meg igaz az, hogy az egyszeri user nexussal hosszú supportot kap. Nyilván a többihez képest. Utána meg jöhetnek az alternatív ROM-ok, vagy le lehet cserélni pl 5x-re, ahogy én is tettem :).

--
Soli Deo Gloria

Nézzük pl az xperia z-t, kb egyszerre jelent meg a nexus 4-el és pont ugyanoda jutott, 5.1.1. Alternativ rom is van rá ugyanúgy. Én nem érzem azt az elképesztő különbséget support időben.

Az meg, hogy 2.5-3 év után ki lehet dobni és lehet venni egy újabb telefont, az viszont tényleg nyomós érv a nexus mellett :)

A nexus one se kap egy ideje frissítéseket :)

ez az osztott kepernyos dolog nekem bohockodasnak tunik. Lehet, hogy en latom rosszul, de szamomra a multitasking mukodjon transzparensen es ne kelljen hatszaz mozdulatot csinalni.

Biztos tudod hogy kell sokkal egyszerűbben és kényelmesebben megoldani tekintve a lehetőségeket és a korlátokat :)

És tojást tojni is..