Az IBM bejelentette az AIX 7.2 elérhetőségét

 ( Huncraft | 2015. október 8., csütörtök - 8:07 )

5 évvel az AIX 7.1 hivatalos bejelentése után az IBM október 5-én hivatalosan is bejelentette az AIX következő kiadásának, az AIX 7.2-nek elérhetőségét (Announcement letter).

Az új OS verzió várhatóan 2015. december 4-től lesz hivatalosan is elérhető, vagy az ESP (Early Ship Program) keretén belül lehetőség van szeptember óta kipróbálni az AIX 7.2 Beta verzióját is.

Az új verzió főbb újdonságai az alábbiak:
- Live Kernel Update: Immár lehetőség nyílik a futó rendszer alatt is patchelni a kernelt a teljes rendszer leállítása / újraindítása nélkül.
- Cluster Aware AIX (CAA) alatt immár a rendszer képes automatikusan átállni a backup repository diszkre külsős beavatkozás nélkül is.
- AIX Dynamic System Optimizer immár része az alap telepítésnek, amely főként az adatbázist futtató rendszerek számára lesz majd előnyös
- A bos.net.tcp.client csomag megszűnik, helyét a bos.net.tcp.client.core, bos.net.ftp, bos.net.snmp csomagok veszik át.
- AIX integrated I/O caching a flash eszközök számára: SSD eszközeinket immár használhatjuk cache-ként is a nagy I/O terhelésű LUN-jaink tehermentesítésére
- Lehetőségünk nyílik SRIOV-t támogató fizikai eszközeink fölé tovább Virtualizált hálózati eszköz(öke)t definiálni. A módszer előnye - a szokásos Network Virtualization-höz képest - a fejlettebb QOS képességekben rejlő lehetőségek kiaknázása, teljes LPM (Live Partition Mobility) kompatibilitás, illetve a gyorsabb adatáramlás biztosítása az LPAR és a fizikai kártya között (akár a VIOS (Virtual I/O Server)-t teljesen megkerülve).
- Oracle RAC clustert használóknak lehetőségük lesz RDSv3 protokollt immár Ethernet csomag keretekben továbbítani a RoCE révén. A módszer előnye, hogy az eddig szükséges Infiniband hálózat teljesen kiváltható, illetve akár egy ethernet adapterrel is lehetőség nyílik az elméleti maximális 40 Gbps kapcsolat felépítésére (Jelenleg csak Power8 alatt érhető el)

Az esemény alkalmából az AIX VUG csapat október 22-én hivatalos Webinart rendez, melyre minden érdeklődőt szeretettel vár.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Gratulalok, nagyon jo cikk lett! Egy kicsit kevesebb szoismetlest legkozelebbre, de elsonek tokeletes :-)
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Akkor bedobom én. Kivezetés alatt álló rendszer. Már csak ott van, ahol kényszerítve vannak rá. Vas és OS 5-10-szeres áron és nem is folytatom...

Troll? :-)

Picit :D

Kivezetés alatt lévő rendszerbe miért jönnek új fejlesztések?

Mer egyébként senki nem venne irdatlan áron szoftverkövetést mert nem lenne mit követni. Igaz, így sem nagyon van.

szoktak ;)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

[citation needed]
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem kapkodják el a release-eket :)

Nem opensource ez! :-)
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Kb 3-4 havonta jönnek ki SP frissítések, szóval azért ennyire nem állunk rosszul :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Sztem a kollega azt hianyolja, hogy az AIX meg nem szallt fel a Chrome-verziozas cimu vonatra. Ennek mar az AIX 8-nak kellene lennie! Mikor jon az AIX 9? :-)
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik