Sosem vagy túl idős geeknek lenni...

James Anderson 84 éves önkéntes a Free Geek-nél, ahol minden péntekét azzal tölti, hogy Linuxot telepít olyan újrahasznosított laptopokra, amelyeket Afrikába küldenek rászorulóknak.

Hozzászólások

Szinte hihetetlen innen Magyarországról nézve, hogy valaki ilyen szenzációs fizikai és és szellemi kondícióban legyen 84 évesen. A tevékenységéért meg maximális tisztelet. Ez olyan közhely lesz a részemről, de ilyenkor tényleg úgy érzem, hogy nem is olyan szar a világ, csak mi tesszük azzá. Ő meg nagyon jó példa arra, hogy így vagy úgy, de jobbá is lehet tenni.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nálunk 84 évesen ilyen dolgokat csinálni? Basszus! Egyáltalán már az csoda, ha valaki megéli ezt a kort! És teljesen mindegy, hogy bányában melózott az illető, vagy egyetemi tanár volt. Jó, legyen ez a faszi valami egyszeri példa. Nekem nincs ilyen egyszeri példám. Neked van? És most ne azzal gyere, hogy öregapám 95 évesen még elment kaszálni a rétre, mert az jelen esetben nem releváns érv.

--------------------------
Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

"laptopokra, amelyeket Afrikába küldenek rászorulóknak"
Biztos jóllaknak vele!...

Ez de unalamas mar, hogy mindig van legalabb egy ember, aki ezzel jon. Azert Afrika sem egy ember. Aki az ehenhalas szelen all, aram sincs igazan, es nem is tud mit kezdeni egy szamitogeppel, annak felesleges, valoban. Viszont, lehet ott mas reteg is, akink ez segit. Nem feltetlenul a vilagot akarjak ok sem megvaltani, minden embernek nyilvan nem tudnak segiteni. Mindenki abban segit es ott segit, ahol o tud, amihez o ert, ahol hozza tud adni a dolgokhoz, stb. Ez a logika kb olyan, mint az, hogy minek urkutatasra kolteni, amikor a Foldon is lenne meg mi kutatnivalo, addig hagyjuk beken az urt, amig itt mindent meg nem oldunk, minden kutatnivalo el nem fogy bolygonk felszinen. Szerintem meg tobb fronton kell nyomulni, itt is: van akin segithet egy hasonlo program. Amugy is, ha egy ember csak egy masiknak segit, az szerintem mar respect, es nem kene lenezni, hogy "na ezzel sem laknak jol, milyen hulyseg" kb.

Aki az éhhalál szélén áll, nincs áram, és nem is tud mit kezdeni a számítógéppel, ők kapják ezeket. Legtöbbször rá sem néznek, hisz nem tudnak vele mit kezdeni. Pedig a szándék megvan: Tanuljanak, és tudjanak érvényesülni valamelyik városban.. Csak, hogy ha épp nincs mit zabálnod, te sem egy laptopért fogsz kapkodni, amivel majd hónapok múlva kereshetsz munkát! Jó reggelt...

Fogalmad sincs a témáról, maradjunk annyiban. A laptopot nem oda viszik, ahol áram sincs, ugyanis az "áram sincs" és a "#highlife #yolo" között van bőven átmenet. Van elég sok olyan hely, ahol rosszul élnek az emberek Afrikában, de áram azért van.

Amikor a YouthSpark-os kollégák IT-oktatást tartanak az ottani iskolákban, mindig csak ámulok a fotókon, hogy mekkora teltházzal futnak ezek az események.

Neked ez valami mania akkor, hogy annak adjak, akinek nincs mit enni, aram sincs, stb. Ezt ala tudod tamasztani valamivel, szemelyes tapasztalat, stb? Vagy honnan veszed? Persze, biztos volt olyanra is pelda (ha nem is pont ennel a project-nel), amikor felrepozicionaltak a dolgot, de nem hinnem, hogy minden ilyen esemenynek ez lenne a vege, es mindenkinel.

Az első gondolatom a tiszteleten felül az volt, hogy na, ilyen sincs kis hazánkban...

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Viszont én is szívesebben telepítek Linuxot mint pakolok zsákokat.
Szóval ha neki így van kedve segíteni a saját szabadidejében...

Amúgy meg közhely jellegű, de ha a tudás megszerzésére adsz lehetőséget, attól igaz, hogy nem fog senki jóllakni, de hosszú távon valószínűleg sokkal jobbat teszel vele.

Tok jo, de mi a geekseg abban ha valaki oprendszert telepit?

Hevi úrra majd ránézünk (opcionálisan ránézetünk) 84 éves korában és megkérdezzük az aktuális véleményét a geekségről, és/vagy kérünk tőle egy demót egy akkori, desktopon marginális részesedéssel bíró operációs rendszer telepítéséről.

--
trey @ gépház