"UPC: hátraarc, vissza a BIX-re"

Az előzmények elolvashatók itt.

"Lezajlott a magyar internet első nyilvános, a szolgáltatók közötti csatája az adatkicserélés területén. Hasonló konfliktusok eddig is voltak, ezek azonban nem érték el a nyilvánosság szintjét. A UPC már hosszabb ideje fokozatosan mondja fel a peering-egyezségeket a hazai hálózati szolgáltatókkal, április elsejétől azonban egy igazi nagy hal, az Externet került sorra, amely történetesen az RTL Klub és az MTVA videós rendszerének hálózati forgalmát is szállítja. A két szolgáltató közötti konfliktust az indokolta, hogy a UPC stratégiát váltott, az anyacég Liberty Global International kitűzött célja az előfizetőkön túl a hálózatra adatot küldő partnerektől is pénzt szedni. Ez nagyon fontos változás a cég hozzáállásában, eddig ugyanis a cég szinte kizárólag az előfizetői díjakból húzott profitot, most azonban a peering-egyezményeket is bevételi forrásként kezeli. [...] Reggel megkerestük a UPC telefonos ügyfélszolgálatát, akkor az ügyintéző kérdésünkre azt mondta, hogy várhatóan még ma helyreáll a BIX-en keresztül a kommunikáció az Externet hálózata felé (már az meglepő egyébként, hogy az inkognitós hívásra is ilyen részletes, az egyszerű előfizetőnek semmitmondó részletességgel válaszolt a szolgáltató képviselője). A déli órákra valóban helyreállt a kapcsolat, a UPC előfizetői számára is elérhetővé váltak az Externetnél hosztolt oldalak, így az MTVA videoszervere és az RTL különböző oldalai is."

A teljes cikk itt.

Hozzászólások

Szerintem te a upc-re gondolsz. Upc-nel 3 honap alatt ha tulleped a havi atlag 300gb adatforgalmat akkor szolhatnak. Nekem egyszer szoltak, megkerdeztek nem szeretnek-e uzleti csomagot es hogy miert 1.5tb a havi adatforgalmam. A valaszom az volt , hogy mert backupolok es koszonom nem. Azota is ugyanaz a csomagom van es azota sem piszkaltak ujra.
Diginel tudomasom szerint nincs es nem is volt ilyen. Egyszer volt digim is (barmikor elcserelnem a upc-met digire) es a maximum amit kihoztam belolle 1tb le, 2tb fel egy honap alatt. Azert nem szoltak soha, pedig a havi atlagom ott is 1tb+ volt.

> Upc-nel 3 honap alatt ha tulleped a havi atlag 300gb adatforgalmat akkor szolhatnak.

Tudom, dolgoztam ott. A kulcsszó, hogy "szólhatnak" - ÁSZF-ben fenn van tartva a jog, de gyakorlatban nem nagyon szokott előfordulni. Nálam alig-alig van olyan hónap, amikor ne jönne össze 300 GB. A B2B csomag ajánlását nem teljesen értem, hirtelen nem tudok olyan kampányról, hogy retail ügyfeleket B2B-re próbáltunk volna terelni, persze az is igaz, hogy nem a kampányok figyelése volt a munkám. :) Ez akkor lehet gyakori, ha céges ügyfél vesz retail csomagot (régebben lehetett ilyet, ma már azt hiszem, nem), őket nyilván jobb lett volna átpakolni B2B-be.

> Diginel tudomasom szerint nincs es nem is volt ilyen.

Az lehet, hogy már nincs, de amikor beöttettük a netet a lakásunkba (pár éve), még ezer százalék, hogy volt.

Nekem szólt a UPC, többször is, ugyan korlátozni nem korlátoztak soha. Csak azért nem váltok mert nincs más itt a környéken (nesze neked, szabad szolgáltató választás!!!) viszont a torrent 0-24-ben megy (persze, korlátozott sebességgel). Amúgy meg elmehetnek a bús p..ába mert "legális" tevékenységgel is simán meg lehet azt a 300 GB-t haladni és akkor minek a százmegás csomagok?!

http://www.hwsw.hu/hirek/52607/digi-internet-kabelnet-fttb-fup-aszf.html

A szolgáltató lapunkhoz eljuttatott reakciójában kifejti, hogy korábban soha nem korlátozta az előfizetők internetelérését kiemelkedő forgalom miatt, és a jövőben sem kíván emiatt korlátozással élni. "A nagysebességű internet csomagok kialakításánál a modern technológia szélesebb körben történő hazai terjesztése az elsődleges szempont, a világhálót magas szinten használó nagyközönség számára terveztük termékeinket. A korlátozások tervezett bevezetésével a magáncélú felhasználás védelme volt a cél, azonban ügyfeleink visszajelzései alapján töröltük a kifogásolt rendelkezést a DIGI Általános Szerződési Feltételeiből is" - áll a szolgáltató lapunknak megküldött hivatalos közleményében.

Én nem hallottam még digi esetén korlátozásokról (gyanítom nem is mernének különben ilyen magabiztosan olyat állítani, hogy "korábban soha nem korlátozta az előfizetők internetelérését kiemelkedő forgalom miatt"), de azt saját eddigi tapasztalatból is mondhatom, hogy ár/érték arányban messze a legjobb szolgáltatónak tűnik...