Console OS - Android rendszer desktop gépek számára

Címkék

A sikeres Kickstarter kampány után bemutatkozik a Console OS. A weboldala szerint éles felhasználásra kész, a mainstream számára készült, képes Windows 8.1-gyel dual-boot működni, desktophoz és tablethez egyaránt használható, "killer" prémium szolgáltatásokat tartalmaz...

Részletek a Console OS weboldalán.

Hozzászólások

Hiába ironizálsz. Ha ez működik akkor egy hiánypótló OS amire elég nagy az igény. Villámgyorsan elfoglalhatja a PC-k jelentős részét. Nyilvánvalóan lesznek házi telepítések is, de ennél fontosabb a PC gyártók és forgalmazók oldala. FreeDOS és gui nélküli linpus helyére beköltözik a Console OS a jól ismert Android desktoppal, ezt már nem fogja lecserélni reflexből az PC vásárló. Sőt inkább az winnyócat gyalulja a PC-s Android kedvéért.
A siker kulcsa a PC drivertámogatottság. Eddig ezen a ponton véreztek el az x86 Android projektek. A támogatott notebookok listája még nem túl hosszú de ez gyorsan bűvülhet.
Ha tisztes PC támogatást ér a Console OS úgy egy éven belül, az egyben válasz lesz az Intel imáira is.

Én ebben nem hiszek: az Android ökoszisztéma jelenleg annyira kevés/kényelmetlen asztalon, hogy 6 éves kor fölött már senkinek nem ajánlanám. Mindenki csak mobilon képzeli el és ez érezhető rajta. Lehetne másképp, de így van.

Ezen a piacon nagyobb realitását látom annak, hogy a PC megy a kukába és a telefon kerül helyére, dokkolóba, rajta a KVM és egy olyan rendszer, ami alkalmazkodik ahhoz, hogy épp milyen I/O eszközök vannak rákötve. A Canonical szerintem jófelé kapar, de persze a Microsoft simán learathatja a babérokat, az emberek Windows függősége még sokáig ütőkártya ezen a piacon, bármikor beléphetnek rá félresöpörve mindenkit.

Ha tényleg lesz ennek piaca, akkor könnyen lehet, hogy a Canonical a Microsoftnak kaparja ki a gesztenyét, az Ubuntu helyett a Windows Phone robban majd be (ami a jelenlegi koncepcióban szerintem csak vegetál). Történt már ilyen: iOS - Android, ugye.

Még ha a Console OS hardvertámogatottsága a jelenlegi szinten marad akkor is legalább egy nagyságrenddel elterjedtebb lesz mint a Canonical Ubuntus mobil eszközei. Még a geekek között is csak a legkeményebb magnak üti meg az ingerküszöbét az Ubuntus telefon vagy tablet. A fősodor a Google által fokozatosan bevezetett Android kompatibilitás a Chrome OS-ben de ez nem jelent Google Play-t Chromebookon millió feletti alkalmazással. És valódi Chrome OS nem telepíthető bármilyen pc notebookra, csak ChromiumOS ami azért nem ugyanaz. A (még mindig nem minden) pc-re telepíthető Console OS-ben szerintem komoly potenciál van annak ellenére, hogy az érintőképernyőre optimalizált Androidról van szó. Az egymillió feletti app kínálat nagyon erős érv. A szabad és legális telepíthetőség szintén érv a Console OS mellett.
A jelenleg támogatott pc típusok között sok érintőképernyős notebook van.
Képzeld magad elé egy áruház műszaki osztályának notebook polcait. Egymás mellett két azonos konfigurációjú notebook azonos áron. Az egyiken Freedos van a második Android Console OS. Vajon melyiket fogják inkább megvenni?

Nem véletlen szerintem, hogy a demo is a játékokra fókuszál: a legtöbb app érdektelenné vagy használhatatlanná válik amint nem mobilon illetve érintőképernyőn van. Lehetne másképp, de ez van. Nem lesz ütőkártya az appkínálat, leszámítva a játékokat, ami viszont kevés. Nem véletlen, hogy a Google se az Androidot vitte PC-re hanem a ChromeOS-t (nem, nem hülyék).

Az Ubuntu telefonját nem azért vennék mert hype lesz körülötte, hanem mert olcsó, egyszerű, tudja amit kell. Alapvetően a hozzá nem értők körében lehet piaca. A power userek ragaszkodnak a nagy teljesítményhez és megszokott workflow-hoz, de az alsó szegmensbe észrevétlenül bekúszhat. Amikor pedig köztudatban lesz, hogy létezik az eszköz, akkor sem az Ubuntu lesz szexi, hanem a dokkolható telefon. Aki ilyet szállít, az lesz a nyerő, bár a userek nagy része azt sem tudja majd milyen oprendszert használ.

> Egymás mellett két azonos konfigurációjú notebook azonos áron. Az egyiken Freedos van a második Android Console OS.
El tudom képzelni, hogy a "notebook" a jövőben csak egy mobil dokkoló lesz, ahova bepattintod a telefonod és használod rajta az ehhez igazodott Ubuntu-t vagy Windows-t. A 3 közül a dokkolót fogja választani a pórnép, mert azon ottvan mindene, nem egy üres, sivár rendszert kap amit még be kell laknia.

..és ezen a ponton jutunk el oda, hogy a bedokkolt telefon kényelmetlen lesz telefonálásra, ezért veszünk egy feature phone-t is az okos mellé amivel lehet telefonálni. S feltámad a nokia, nem győzi majd gyártani a 3210-est! :)

Használtál már mobil és tableten kívül Androidot?! Én igen és semmi ilyet nem tapasztaltam. Pont fordítva, a játékok között van pár ami csak érintőképernyővel használható. Például azok ami csak két ujjas virtuális joystick irányítást tudják vagy mozgásérzékelő nélkül nem irányíthatóak. De ez csak a játékok kisebbségére jellemző. Meglepően sok androidos játékban ott van rejtett képességként a gamepades vezérlés. A böngésző, médialejátszók, office appok, levelező, maga az android desktop tökéletesen jól használható billentyűzettel és egérrel. TV-re kötve AirMouse is kényelmes eszköz Androidhoz.

A dokkolható mobillal már próbálkozott a Motorola. Úgy emlékszem langyosak voltak az eladások. Meg volt egy másfajta Asus próbálkozás is. Náluk egy tablet dockba kellett tenni a mobilt és volt hozzá billentyűzet is. Az Asus megoldotta a bejövő hívás fogadásának problémáját is dockolt állapotban, a hozzáadott stylus vékony BT "telefonkagylókként" szolgált és azon lehetett beszélni. Ez sem lett átütő siker.

A második monitoromon az volt pár hétig, de nekem egyáltalán nem jött be. Megváltás volt amikor visszabootoltam a Linuxot az Odroid-U3 -on, ott már csak az erőforrásokat éreztem kevésnek. Nem játszottam rajta.

A PadFone-t már el is felejtettem, de akkor lenne releváns a múltbéli teljesítménye ha mondjuk Windows fut rajta. Így, hogy Android és én épp azt állítom, hogy az Android nem fog betörni desktopra, nem csodálkozom rajta.

Volt tavaly már ilyen Android - Windows hibrid is
De ezután sem volt kiugró érdeklődés. Ezek a kísérletek ott buknak el, hogy egy külön mobil, külön tablet és külön notebook kényelmesebben használható. Az eszközök közötti adatszinkronizálásra pedig számtalan megoldás van.
Hibrid Android - Windows notebook ezzel a Console OS-sel is készíthető. Csak itt nem párhuzamosan fut a két rendszer hanem dual-boot választhatsz bekapcsoláskor.

"Alapvetően a hozzá nem értők körében lehet piaca."

Ohh, bar ugy lenne. Sajnos azonban a hozza nem ertok koreben annak lesz piaca, amit a Microsoft meg az Apple piacra dob. Vannak dolgok, amik nem valtoznak...

Raadasul a dolog szinte mindig forditott iranyu. Minden fontosabb technikai ujitas altalaban felulrol, a hozzaertok korebol nepszerusodik kifele, mert elkezdik a hozzaertok hasznalni, a korukben nepszeru lesz, es erre figyelnek fel azok, akik csak a hype-ot keresik.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Sajnos azonban a hozza nem ertok koreben annak lesz piaca, amit a Microsoft meg az Apple piacra dob."

Ó hát hogyne! Az elmúlt évek legsikeresebb termékei az Apple iOS és OSX-es prémium eszközei mellett a nagy mennyiséggel taroló Windows cuccok voltak.
Ops! Vagy mégsem?!
Mintha a Google lenne az.

"ujitas altalaban felulrol, a hozzaertok korebol nepszerusodik kifele"

Már bocs a kérdésért, de ekkora kiválasztott öntudattal véletlenül nem zsidó vagy? :-)

"Mintha a Google lenne az."

Sajnos/halistennek ehhez a Google-nek a vilagon semmi koze nincs. Az Android azert lett sikeres, mert a kinai gyartok fossak a szarabbnal szarabb minosegu cuccokat. A Google kb. semmit nem tett azert, hogy a platformja terjedjen, a kulimunkat a tobbi gyarto vegezte el neki. Amikor az Android indult, kb. ugyanannyi eselye volt, hogy bebukik, mint hogy sikeres lesz, raadasul a 2.3.x -ig nem is volt tul csabito a platform senkinek se.

De ettol fuggetlenul is ketlem, hogy a Canonical esellyel be tudna szallni ebbe a versenybe uj szereplokent. Akinek itt eselye van barmit nagy esellyel sikerre vinni, azok a mostani szereplok, leginkabb a MS es az Apple. A Google ugyanis nem fog onmaganak versenytars platformot csinalni, az MS es az Apple viszont nincs jelen az also szegmensben, igy adodik a lehetoseg, hogy inkabb ok csinaljanak valami olyasmit, amire raugorhatnak a hipsterek, aztan elkezdhet lent is terjedni. Elobb-utobb ra fognak jonni, hogy az also kategoriaban hatalmas penzek vannak.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Gondolkoztam rajta hogy interaktív táblával kipróbálom az Android-ot, ez talán jobb lesz. Lássuk mi lesz belőle.

Alongside Linux nem működne? Arról nem írnak.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

De még a kickstarter servere is! :-)


Proxy Error

The proxy server received an invalid response from an upstream server.
The proxy server could not handle the request GET /projects/mmv/console-os-dual-boot-android-remastered-for-the-pc/widget/video.html.

Reason: Error reading from remote server

Hát.. Reméltem, hogy valami épeszű cuccot összehoznak, de a támogatott eszközök listája elég gyengécske (és persze mind Intel based): http://wiki.consoleos.com/w/Devices

A másik amitől néha falra mászok (Open Source project esetén), hogy bizonyos adatok elérését reghez kötik. Ha ne adj isten valaki még is kedvet kap hozzá, de óckodik az ingyenes regtől, használja egészséggel az alábbi logint:
user: HupMeme
pass: HupHupHurrá
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Anszogya a ceges FW miutan rakattintottam a weboldalra:

Your DNS query was blocked by Infoblox DNS Firewall.

The site consoleos.com was identified as malicious by Infoblox reputation service and the query has been blocked.
It seems your client is infected by malware and tries to communicate to the botnet command-and-control server.

The query was logged and reported for further investigation to Security Operations Center.

If you feel your DNS query is about a non-malicious site, please contact the local Helpdesk / Customer Support Desk.

Mint ha lett volna valami hasonló desktop felhasználásra szánt andorid verzióról korábban itt hup-on. Hirtelen nem találom, az rémlik, hogy sokan metro koppintásnak tartották.

Szimpatizálok az ötlettel, bár jobb lenne ha a desktop irányba fejlesztés már a gyökereknél* elkezdődne.

* ez nem minősítés

Christopher Price

"Hi everyone, as the last reply mentioned, we are working on taking Console OS open-source.

The big difference between Console OS and Android-x86.org is the closed-source drivers and frameworks. I'd compare it to Ubuntu vs Debian. Ubuntu includes proprietary drivers as an option, and when you enable it -- things work a lot better.

So, we're giving people choice.

Unfortunately, stakeholders in the industry have to get their heads around what we're trying to do - make Android viable on the PC, and then get them to the point of signing off on our technical plan to offer their frameworks and drivers in binary blob form.

It's a process. And not an easy one. But we know the average Phoronix reader loves open source, and we love it too. We're moving as fast as we can on that front. "

http://www.phoronix.com/forums/showthread.php?114406-Android-Based-Cons…

Érdemes végigolvasni a fórumot.