BackupPC

Címkék

Számítógépek mentései karosszékből.

Munkám során belefutottam pár mentési rendszerbe. A teljesség igénye nélkül, először volt tar, aztán írtam köré perl scriptet. Jött a duplicity, majd írtam köré python scriptet. Ezt aztán kibővítettem mysql, ldap, postgresql mentéssel.

A duplicity-t szeretem, gpg-vel tud titkosítani, sok backup médiára tud menteni (ftp, ssh, nfs, rsync...) és a kliens oldal dolgozik. De azon kívül hogy a backup scripttel automatizálva volt, a recovery-hez doksit kellett böngészni, hogy a duplicity-t hogy kell felparaméterezni.

Közben más megközelítésben megismerkedtem a Bacula-val. Itt van kliens ügynök, a szerver ütemez és dolgozik, képes szalagot kezelni, van pénzes plugin sok okossággal. Sajnos pl. a megvehető mysql plugin még akkor is Backup succeeded with non-fatal error-ral jön vissza amikor egy bitet nem tud lementeni az adatbázisból.

Aztán ott van a BareOS, ami a Bacula forkja. Ezekkel még annyi nyűg van, hogy vagy parancssorból kezeljük vagy van egy vastag kliens hozzá, amivel a backup és restore job-okat indíthatjuk, leállíthatjuk, loggokat nézhetünk. De nem konfigurálhatjuk.

Itt jön képbe a (GPL-es - a szerk.) BackupPC.

A szerver ütemezi a feladatokat, nincs kliens oldali ügynök. ssh-t (kulcs hitelesítéssel), rsyncd-t használva csatornaként lehet rsync-kel, tarral menteni. Windows gépet smb protokollt használva menthetjük.

Maga a kezelőfelület weben keresztül érhető el. És ezen a felületen indíthatunk backup vagy restore munkákat, megnézhetjük a logokat, fájlokat és konfigurálhatjuk a mentés minden aspektusát.

A projektnek egy igazi fejlesztője van, de nem régen felkerült a GitHub-ra egy nem hivatalos repo. Remélem nem hal el és a közösség felkarolja, és a 4-es verzió kikerül az alpha státuszból... Egyelőre a 3.3-ast használom Ubuntu 14.10-en.

Hozzászólások

Windows menteset smb protokollon kliens program nelkul hogyan kell elkepzelni?
Amelyik konyvtar ki van osztva, azt lementi?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Windows-t éppen nem mentek vele :) De a doksi alapján valószínűsítem, hogy igen.

http://backuppc.sourceforge.net/faq/BackupPC.html#How-to-backup-a-client
- 'smb': backup and restore via smbclient and the SMB protocol.
Easiest choice for WinXX.

http://backuppc.sourceforge.net/faq/BackupPC.html#Samba-Configuration
$Conf{SmbShareName} = 'C$';

Name of the host share that is backed up when using SMB. This can be a string or an array of strings if there are multiple shares per host. Examples:

$Conf{SmbShareName} = 'c'; # backup 'c' share
$Conf{SmbShareName} = ['c', 'd']; # backup 'c' and 'd' shares

$Conf{SmbShareUserName} = '';

Smbclient share user name. This is passed to smbclient's -U argument.

This setting only matters if $Conf{XferMethod} = 'smb'.
$Conf{SmbSharePasswd} = '';

Smbclient share password. This is passed to smbclient via its PASSWD environment variable. There are several ways you can tell BackupPC the smb share password. In each case you should be very careful about security. If you put the password here, make sure that this file is not readable by regular users! See the "Setting up config.pl" section in the documentation for more information.

This setting only matters if $Conf{XferMethod} = 'smb'.
...

2-3 évvel ezelőtti tapasztalat alapján:
Rendes megosztás és hidden share mentés is működött. Az smb mentésnek az volt a hátulütője, hogy smb-vel nem lehetett egyszerre exclude és include list, csak valamelyik a kettő közül. A legjobb megoldás cygwin+rsync alapon működött, ezzel az exclude és include probléma is megoldódott.

Először is, láttam már a BackupPC-t, majd 1hét után menekültem tőle. Másodszor: a mentést nem konfigolgatjuk lépten-nyomon. Beállítjuk és megy. Harmadrészt: sajnos kevés az olyan környezet, ahol nem kell a Windows valamelyik változatát menteni. Ezt SMB protokolon keresztül igen nehéz, mióta a Windows-ban is megjelentek a linkek es a junction pointok. Konzisztens mentést VSS snapshot nélkül lehetetlen elérni Windows-on.

A BareOS/Bacula nem kezdőknek való, ez tény. A doksijuk sem túl életszerű, de aki túljut ezeken és gatyába rázza az elborultan összerakott konfig struktúrát, az egy egész jó moduláris rendszert össze tud rakni vele. Ehhez hozzájön még a Webacula, ahol konfigolni ugyan nem tudod, de backup és restore jobokat lehet indítani vele. Mi egy komplett D2D2T rendszert raktunk vele össze, egy kis saját ütemező rendszerrel (a sajátjával sincs semmi baj, de vannak speciális dolgok nálunk, amiket nem tudunk máshogy megoldani).

Egyetértünk. Mindent arra kell használni amire való. :)

Nekem teljesen elég Linux-ot menteni, az egész család Linux-ot használ ;-) 4-5 gép mentéséhez a bacula/bareos overkill szvsz. És az, hogy a Bacula fizetős mysql plugin mentésnél azt mondja, hogy OK pedig 1 bitet nem tud kimenteni az adatbázisból az LOL. És valóban elborult a konfigja.

A konfigot egyszer kell megirni, nem a vilag. Viszont nagyon szep modularis felepitesu, barmelyik reszegyseg duplikalhato. Prescriptbe irsz egy mysqldump-ot, es maris arrol is van backupod SQLrol is.
Amit kulon szeretek benne hogy eleg masszivan titkosit / alairja a kommunikaciot ha ugy allitod be, En 15 gepet mentek vele 2 storagera, de a halozat nem az enyem, igy ez nem elhanyagolhato szempont.
Raadasul megdobbentoen gyors egy-egy job.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Én egy ideig próbálkoztam vele, de ugyanaz a probléma, ami rengeteg más backup rendszerrel is.
Ami tetszett benne, az a dedupikáció, de borzalmasan lassan végezte a dolgát, mert szétterhelte a backup szervert (valami 4 magos/8GB-os eszköz volt).

Jelenleg nekem az attic vált be.

AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4200+, 4G ram, 7db gépet mentek vele:

46 full backups of total size 31822.66GB (prior to pooling and compression),
89 incr backups of total size 628.99GB (prior to pooling and compression).

Hogy mennyire terheli azt nem tudom/nem érdekel, majdnem minden job lefut időben. Ami nem szokott, az az otthoni gépem mentése, az uplink nem mindig elég a 100+G change gyors fellökésére.

Az egyik legnagyobb mentendő adathalom: 1919544 fájl, 413G, ez 6-10 óra alatt fut le, 10mbites vonalon.

Nekem megfelel :D

Van mar POSIX ACL tamogatas? Tavaly, mikor neztem, a Perl rsync implementacioja ezt sajnos nem tamogatta, igy nalunk megbukott. Dirvish-t szerettem volna lecserelni, de ismet belattam, hogy ami kell, azt tudja es megbizhatoan mukodik.

A 4-esben van/lesz Posix ACL...
http://backuppc.sourceforge.net/BackupPC-4.0.0alpha3_doc.html#Step-5:-C…

Due to the use of rsync-3.X, acls and xattrs are supported, and many other useful options (but not all) are supported. Rsync protocol 30 supports the efficient incremental file list, which significantly improves memory usage and startup time. It also supports MD5 full-file checksums, which match BackupPC's new digest. That allows a full-file digest to be checked as easily as an mtime on the server side.

3-as széria: http://backuppc.sourceforge.net/faq/limitations.html

Én az rdiff-backupot használom egy ideje, 3 gépet mentek vele, és minden ok

parat en is kiprobaltam, de maradt a btrfs snapshotting + rsync + cron + sajat bash szkript.

Itt megy, de csak egy hónapos és próbaként a munkaállomások Dokumentum/Asztal mappáit menti csak még, ma egy CTB rajongó "freemail"-es kollegának köszönhetően élesben is kipróbálhattam a Restore részét is (szerencséjére) működött (bár valamiért a webes felületről visszaállításnál a zip letöltése 4gb-os határnál megszakad, de szerintem ez inkább a 32bites limitációnak tudható be). Előtte duplicati-t próbáltam, ahoz képest a kliens nagyon fürge és ezeréves gépeket se terheli halálra.