Orange Pi

 ( trey | 2014. december 23., kedd - 10:31 )

Orange Pi #1

Az Orange Pi a legújabb Raspberry Pi-inspirálta, single-board miniszámítógép. Kompatibilis Android 4.4, Ubuntu, Debian op. rendszerekkel valamint a Rasberry Pi Cubieboard lemezképfájlokkal.

Orange Pi #2

Elérhető Orange Pi, Orange Pi mini és Orange Pi Plus kivitelekben. Részletek az orangepi.org-on.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Raspberry Pi leszármazottakban már nem hiszek. Édesapáméknak vettem egy Banana Pi-t, hogy úgyis lesz rá XBMC. Van rá, csak ilyen agyongányolt kínai vacak és nincsen olyan, ami az összes formátumot normálisan lejátszaná.

kell egy kritikus tomeg....

(az alatt nagyon hobbi, minden problemaddal egyedul vagy)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Sajnos erre rájöttem, ugyanígy van a kínai telefonokkal is. Édesapámnak vettem egy Faea F1-et, látom 4 mag, 1 GB ram, jajj de jó, közben meg semmi támogatás és magyar nyelv sincs rá...

Apádon gyakorolsz?

Jogos a kérdés. Kb. olyan, mint amikor az öcsém 10-11 éves kora körül teknősbékát akart venni apánknak, születésnapjára. :)

Igen, jogos... hülye voltam, most már tudom, hogy a no-name kínai dolgok tényleg szarok, mondom 4 mag, 1 GB ram, olyan mint az Galaxy S3, de 0 támogatás.

Ha minden igaz ez volt az a rom, amikor a telefon átkapcsolt kazán üzemmódba és befolyt az LCD kijelző. Apu aludt a buszon és azt vette észre, hogy égeti a telefon a kabátját és a felső testét, mikor kivette már be volt folyva az LCD kijelző (vagyis ő ezt mondta...)

Aki noname kínai vackot vesz, ne csodálkozzon :P Vannak jó kínai márkák is, Lenovo, Xiaomi, ráadásul itthon forgalmazva hivatalosan.

Az a telefon kínában is noname vackot vettél, konkrétan ipari hulladék. Filmlejátszáshoz is ugyanilyen rossz döntés volt a bananapi, nem az hogy nem tudja lejátszani a videókat, de nem erre lett kitalálva.
Ha utána keresel lehet olcsón jó cuccokat is venni. Olyan ez mint roma sráctól megvenni az utcán "eredeti" egy ájfónt.

Azt hittem, hogy a 2 mag 1 GB ram jó lesz (erősebb mint az Rpi), hát nem.

Hát inkább a hardveres és szoftveres támogatás számít. Én az androidos tv-boxokkal szemezek, ott már van egy kettő ami sokmindenre jó.

Miután besz*ptam két kínai vacakkal megtanultam...

Normális film lejátszáshoz kellett egy ITX-es alaplap i3-as proci, nVidia kártya, 4GiB RAM és openlec generic build (http://openelec.tv/).
Meg persze ház, távirányító és egy pendrive....

Tapasztalatok alapján 3 éves kor felett már gond nélkül kezelhető :)

---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Kinek mi a normális!? Én mondjuk azért örülök, hogy ugyanerre pont elég egy Raspberry, passzív hűtéssel. És amíg nincs távirányító addig is van Yatse a Playben Kodi hoz (XBMC) ;)

És igen, látom a dátumot... ezzel kapcsolatban ne is fárasszatok! :)

Itt azert van 1 mondat ami bizakodassal tölt el (aztán lehet, hogy naív vagyok): "It can run Android 4.4, Ubuntu, Debian, Rasberry Pi Image, as well as the Cubieboard Image."

De hiszem ha látom.

A WDTV Live $60. Mindent lejátszik, folyamatosan tölti le a frissítéseket.

Komolyan nem értem azokat akik filmlejátszás céljából vesznek ilyen Pi-hez hasonló boardokat. Se doboz, se táp, se garancia, hogy lejátssza amit szeretnél.
Ha meg gányolni is szeretnél akkor vegyél egy ilyen boardot a médialejátszó mellé. Vagy gányolhatsz a médialejátszón is, arra is vannak alternatív Linuxos firmware-ek.

Lehet, hogy azért próbáloznak, mert az xbmc kicsit többet tud, mint ezek a gyári fw-ek.

Itthon már mindenhol az elfogyott/utoljára ismert ár megjegyzéssel szerepel a webshopokban. Az amazon.com-on is csak 66 dollárért láttam, de erre még rájön a 27% áfa. Illetve az olcsóbbak a recertified jelzővel szerepelnek, ami tippem szerint a refurbished megfelelője lehet a WD-nél.

De ha tényleg tudsz $60-ért új WD TV Live-ot, akkor légy szíves adj egy linket, mert a családban pont szükség lenne egyre. Akinek kellene, az nem informatikai zseni, így pont jó lenne egy ilyen.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

biztos, hogy rájön még az áfa?

Cégtől rendelve a következők a szabályok: 22 euróig vám- és ÁFA-mentes, 150 EUR-ig vámmentes de ÁFA-köteles, 150 euró felett vám- és ÁFA-köteles.

Magánszemélytől 45 euró a vám- és ÁFA-mentesség határa.

Raspi + openelec(xbmc) barmit alaz, komolyan. Lattam markas playert is (philips) egy gyenge vicc volt hozza kepest.

--
arch,centos,debian,openelec,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Nincs igazad abban, hogy bármit alázna.

Hogy mindent alazna?

Szerintem amit az XBMC nem tud az nem is létezik médialejátszás terén, akinek meg valami nem tetszik benne az maximum ízlés kérdése. Hidd el hogy sokmindent vásároltam mire beszereztem egy raspit és megnéztem rajta az openelec -et.

--
arch,centos,debian,openelec,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

+1

-------------
I made an NTP joke once. The timing was perfect.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Akkor már inkább CuBoX-i!
http://www.solid-run.com/wiki/Main_Page

Van hozzá rendes támogatás meg mindenféle os is...

Oykawa

Jah, én is így jártam. XBMC ment a levesbe, de SATA miatt a banán nagyon jó file szervernek.
Ha pedig xbmc, akkor esetleg getvero.tv

van sata!!!44 :D

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

+1

+1
én is ezt hiányoltam eddig
Toll on: már csak +1 egy sata kéne a sw raid 1-hez :-)

Troll: az sw raidhez elég az USB2-es diszk is ;-)

Egyébként nem valószínű, hogy egyhamar lesz olyan ARM-os lap megfizethető áron, amin legalább 2db SATA lesz.

Igen, lehet USB-n, de nekem mindig gyomoridegem van, ha USB-n kell diszket csatolni, főleg, ha értékes anyagot tartalmaz. Egyszerűen nem szeretem...

Ez még abból az időből származik (USB-től gyomorideg), amikor egy ASUS wl500gp routert openwrt-vel használtam home szervernek (torrent, backup, stb). Random időközönként megszakadt a kapcsolat a router és a hdd között, akármit csináltam (mindent kicseréltem, újratelepítettem többször is).

Azért azt tegyük hozzá, hogy a wl500gp nem egy mai csirke és az se mindegy, hogy az USB keretben milyen chipset van. Az olcsó USB kereteket nem a nonstop működésre találták ki. (Mondjuk ettől függetlenül a Linksys NSLU2-n lévő egy elég noname keret és hibátlanul működik.)

Hát nem tudom. Nekem egy Linksys NSLU2-re van rádugva USB-s diszk (talán 2007 óta), azóta kb. semmi hiba nem volt. (Se diszk, se NSLU2 oldalról.)

Aztán próbálkoztam a Raspberry Pi-vel (első generációs - "B"-s, de még csak 256 Mbyte RAM), az USB elég bizonytalan volt, de külső USB hubbal sokat javult a helyzet.
Aztán kb. szeptember óta le lett cserélve Banana Pi-re (kb. az Orange kistesója), ott semmi hasonló. USB hub nélkül is stabil az egész lap.

Egyébként meg tök mindegy, mert gyakorlatilag bármi elronthatja a csatolást, kezdve egy kontakthibás SATA kábellel. A rendszeres külső mentés a lényeg, függetlenül attól, hogy mennyire atomstabil a géped. (És néha nem árt tesztelni a mentést.)

Igen, de ez a konfig éppen arra volt használatos, hogy rajta legyen a mentés a többi gépről :-)

Meg persze a sata és usb2 között azért jelentős sebességkülönbség is van. Igaz rpi szerű cuccokon még nem állt módomban tesztelni, de laptopomon egy gyors tesztet végezve ugyanaz a hdd esata vs usb2 csatolón 3X-os sebességkülönbség a sata javára.

Én a Banana-n teszteltem mindkettőt ugyanazzal a diszkkel. A sebesség kb. ugyanaz volt mindkét esetben (30-35 Mbyte/sec). Az USB kb. 20 százalékkal több erőforrást igényelt, de egyik esetben se járt csúcsra a processzor. Viszont az adatátviteli sebesség fele se volt az asztali gép SATA portján mértnek.

A legkisebb verziója még 40 dollár sincs és van benne SATA! Igéretes.

Na ez már kezd elég használhatónak tűnni.

banana pi-hez kepest mit tud ez, amit az nem? SATA azon is van :)

Beépített wifi?

Master módba kapcsolható a wifi?
Promisc üzemmód is van?

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Beépített wifi?

Ide a rozsdás bökőt, hogy egy sima usb-s wifi van ráintegrálva a lapra, fixen behuzalozva az egyik usb portra, semmivel nem tud többet, mint amit bármelyik usb lukba bedughatsz, és pár dollárért hozzád vágják az ebay-en. Cserébe nem választhatod meg, hogy milyen legyen.

+1
Én is erre teszek:-)
De még a sata is lehet egy usb-sata konverter!?

Ez rettentően valószínűtlen, a SATA ugyanis beépített feature a CPU-ban. A wifi meg nem, és nincs is más értelmes interfész a CPU-n, amire a wifi-t rá lehetne cuppantani (se PCI, se PCIe).

.

Tápfeszültség a SATA-hoz?

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Az van a Banana-n is. (Tudom, mert kipróbáltam.)

Már régen néztem, megoldódott A20-on a hw gyorsított video lejátszás?

Ha jól tudom, nem. Kiadtak valami natív bináris libet linuxra (libvecore.so) ami csúnyán bugzik, ezért az androidos, kevésbé bugos lib köré próbálnak meg wrappert írni, libhybris néven. Ez utóbbi, azon kívül hogy ordas nagy gányolás, szerintem jogi problémákat is felvet. És ez ugye nem csak az A20-ra, hanem az összes CedarX-es SoC-ra igaz: A10, A10s, A13, A20, A23

Az a baj ezekkel az arm-es processzorokkal, hogy annyira rovid az eletciklusuk,
hogy nincs ido egy nyilt driverprojektet szervezni korejuk (kb. mint a nouveau az nvidiara).

Azt se ertem, hogy miert nem lep a sarkara a Google, es mondja meg, hogy aki
android-ot akar az nyilt driverekkel teheti meg....
(az is kerdes, hogy miert erdekelne a Google-t. Igy legalabb mestersegesen
rovid a gyartott termekek elettartama...)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor xbmc-hez ha sata is kell akkor marad a hummingboard

Már létezik hozzá, de nem teljes: https://github.com/linux-sunxi/libvdpau-sunxi
Bananian linuxon Gnome MPlayer-el tökéletesen működik.
A 720p és 1080p videókat akadás mentesen játssza le.
Raspberry Pi-ből volt egy 256MB-os B lapkám, az 1080p-t nem tudta szaggatás nélkül lejátszani sajnos.

Omnomnom.
Lassan már ott tartunk, hogy általános használatra is jók lesznek ezek az apró számítógépek.

-------------
I made an NTP joke once. The timing was perfect.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Hát attól még nagyon messze van... Egy raspberry b+-on pl. gyötrelem böngészni. Mire betölt egy oldalt, kinő a szakállam. Egy böngésző, egy tabbal.
--
The Community ENTerprise Operating System

De az Orange Pi-nek már jobb procija van.

-------------
I made an NTP joke once. The timing was perfect.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Ez igaz, de sajna meg messze van az elvezheto kategoriatol szerintem.

Nekem sikerult hozzajutnom 1 hasonlo cucchoz, gyakorlatilag teljesen ingyen,(meg ez a szerencse) beregisztraltam az oldalon es ra 1.5 honapra kuldtek a cuccot.
http://elinux.org/MIPS_Creator_CI20

Ebben egy 1.2Ghz-s dual procko van, ami elvileg sokkal gyorsabb mint a raspberry pi, + MIPS alapu procko van benne, ami szinten meg extra 20% kod futtatas, de sajna hasonloan "gagyi".
Probaltam web szervernek hasznali, de kinkeservesen lassu a cucc, gyakorlatilag szanalmas.

A techinkai resze nagyban hasonlit erre a cuccra, ebben is nand flash van 8GB elotelepitett Debian, + 1GB RAM, wifi+lan, egyedul sata nincs rajta.
Jelenleg halozati szuresre hasznalom, meg dhcp szervernek, arra jo hogy a f@s porno oldalakat szurjem a gyerkocok elol, de komoly intenzitasu dolgot sajna nem tudok elkepzelni ezzel a cuccal.
Mondjuk nem panaszkodom az egyetlen cucc, amit valaha ingyen kaptam IT-ban es er is valamit. :)

Talán 4-5 év és lesznek asztali felhasználásra való kütyük is.

-------------
I made an NTP joke once. The timing was perfect.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Csak nem 35 dollárért. Nézd meg, egy hihgh-end tablet mennyibe kerül.

Nálam is hasonló a tapasztalat. Nem rossz, hogy elmozdulunk az i386-os vonalról, de még van hova fejlődni. (Egyébként hálózati feladatokban a Banana Pi sokkal erősebbnek tűnik.)

Ha webservert akar valaki, akkor – jelenleg – a legjobb az i386-os vonalon maradni. Tapasztalataim szerint még egy P3-as proci is sokkal jobb erre a feladatra. Pl. HP e-Vectra. De csak akkor, ha nem a fogyasztás a fő szempont, mert ugyan ennek sem sok a fogyasztása, de az Arm-os megoldások fele, harmada fogyasztással (, de lassabban) működnek.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Otthoni NAS-nak nekem teljesen bejött a Banana Pi. Az i386-ot nagy általánosságban említettem.

Azzal semmi gond.

„Probaltam web szervernek hasznali, de kinkeservesen lassu a cucc, gyakorlatilag szanalmas.”
Én konkrétan ezzel kapcsolatban említettem, hogy az i386-os vonal jobb webservernek.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

minek sata egy ilyen lapra, éspervagy minek ennyi "szemét" periféria?


------------------------
Jézus reset téged

Pl. sata hdd/ssd csatlakoztatására...
Backup tárhely, home torrent server, otthoni fájkszerver.

értem én hogy fájlserver, de akkor minek rá a sok "szemét" periféria? ez így játékszer.

amugy csinálj egy ilyent fájlszervernek, torrentezzél vele, meg közben nézzél filmet, meg anyuka a receptet keresi rajta altfhéttel, aztán ha megy tartosan legalább egy honapig, akkor jo.

mert idegesitő amikor kilövi a waccsdogtimer a legizgibb résznél :D


------------------------
Jézus reset téged

Így tényleg kevés, de ha a filmnézős részt kihagyod, akkor home szervernek elég jó, sőt még a routert is kiváltja.
Persze ebben az esetben felesleges rá a sok egyéb hülyeség periféria. De ha nem szervernek használod, akkor használhatod médialejátszónak.
Tehát inkább vagylagos a dolog, csinálhatsz belőle routert/szervert vagy médialejátszót vagy valamilyen célgépet, mondjuk adatgyűjtőt. És mindezekhez alig eszik valamennyi áramot.

Fájlserver.....jajj.

Beaglebone black.

------------------------
Jézus reset téged

azon miota van sata? kerem kapcsolja ki

Nincs. Semmi szemét nincs rajta. Igazi hardcore vas. Fejlesztoeszkoz. Medialejatszoval meg szenvedjen aki akar. Tehát még most is játékszer így vagy demopanel. Nem celeszkoz


------------------------
Jézus reset téged

.

btw, tud valaki gyari megoldast arra, hogy mondjuk 50 ilyet meg lehessen hajtani? ha jol latom, 5V/2A kene per doboz

POE-s switch?
Lusta voltam ráguglizni, nem tudom ez tudja-e, de a raspberry pi megy poe-ról.
--
The Community ENTerprise Operating System

350mA illetve 600mA a PoE szabvanyok szerint a per-port maximum, vs 2A... nem latom, hogy tudna ez mukodni

Tárgytalan, mert benéztem. Nem tud PoE-t.
--
The Community ENTerprise Operating System

A raspberry melyik hardververziótól tud PoE-t? Nekem ez új.

Semelyik... Bocs, benéztem. :)
--
The Community ENTerprise Operating System

Nem kell neki 2A. Legalábbis a Banana Pi nálam induláskor max. 700 mA-t vett fel úgy, hogy egy Logitech vevő volt csak bedugva. Normál használat mellett kb. 3-400 mA volt. (Az Orange Pi kb. annyival több, hogy van benne wifi.)

Szerencsére lehet kapni 6 portos (7A-s) USB adaptert is, ami portonként mondjuk 1000+ mA. Ez valószínűleg bőven elég lesz egy Raspberry/Banana/Orange Pi-nek, ha csak ethernetről szeretnéd elérni és nem dugsz rá USB vagy SATA eszközt. Ilyen adapterből azután 8-9 darabot bedugsz egy 10-es kapcsolós elosztóba. :-)

Gyári megoldás nem hiszem, hogy lesz. Viszont összerakhatsz egy ilyesmit is. :-)

Fogtok egy dobozos, 5V-os ipari tápot (esetleg több kisebbet), és rákötitek az n db készülék tápkábelét. A korrekt megoldáshoz amúgy kellene valami load management is, hogy ha az egyik cucc átmegy rövidzárba, akkor ne vigye magával a többi n-1 db készüléket is. De olyat szerintem készen nem fogtok kapni sehol.

http://www.tme.eu/hu/details/hrp-600-5/ipari-kapcsolouzemu-tapegyseg/mean-well/#

igen, pontosan ilyeneket neztem, csak nem tudom, van-e jobb megoldas. talaltam egy svajci ceget, akinek akkora katalogusa van, hogy azzal embert lehet verni (kinyomtatva) ilyenekbol, akar 1500W-ig is

Hát nem tudnék jobb megoldást. A managelt kimenetek jó dolog lenne, de olyat készen nem láttam még, megépíteni persze meg lehet, de az akkor nem gyári megoldás lesz.

750Watt 120-hoz elegendo.

Ha pelda erdekel, itt van egy 64-node -os cucc:
http://www.southampton.ac.uk/~sjc/raspberrypi/pi_supercomputer_southampton.htm

Bar o 64 5V-os tapot hasznalt:)

Van itt szerintem egy esztetikusabb gepepites is 40 node-dal:
http://likemagicappears.com/projects/raspberry-pi-cluster/

Szerintem az eddigi legjobban dokumentalt, mindent kibelezett, es betett a plexiba (routert, switchet, stb).

A kapcsolasi rajzat nem talalom ennek az orangepinak, de meg az is lehet, hogy 12V-ot is megeszi, es akkor lehetne 12V-rol hajtani direktbe, es csak ilyen dummy usb csatlakozokat csinalnal, amelyekbe a 12V-ot teszed. (raspberry-t lehet)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ma találtam egy cikk alapján: Orange Pi Zero (Raspberry zero-nál kicsit jobb) $10-11, azaz kb. 3e Ft.

https://www.aliexpress.com/store/product/New-Orange-Pi-Zero-H2-Quad-Core-Open-source-development-board-beyond-Raspberry-Pi/1553371_32760774493.html

Majdnem megrendeltem amikor felfigyeltem arra, hogy ezen nincs még hdmi aljzat se.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Van viszont rajta natív Ethernet...