FreeNAS 9.3

 ( trey | 2014. december 12., péntek - 10:56 )

A FreeNAS projekt bejelentette, hogy korai karácsonyi ajándékként elérhetővé vált a FreeNAS 9.3-as kiadása. Az új kiadásban átdogozott, egyszerűbb webes felület, Microsoft ODX és Windows 2012 clustering támogatás, jobb VMware integráció, új, megbízhatóbb frissítési rendszer (roll-back támogatással) és számtalan egyéb fejlesztés érkezik.

[ bejelentés | letöltés | változások ]

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez már önmagában nagyon fontos:
- megbízhatóbb frissítési rendszer (roll-back támogatással)

Nekem eddig sem volt bajom a frissitessel. Rollback lehetoseg megvolt ha vmi balul sult volna el, akkor boot kozben nem az aktualist hanem a korabbi mukodo telepitest inditom el.
Annyi a difi, hogy nem nekem kell kulon letoltogetni a file-t es varazsolnom a checksum-mal, hanem ezt mar megteszi sajat magatol. Ez is egyfajta konnyites.

Használja valaki NAS/HTPC összeállításban? Mondjuk Plex-el? Éppen egyik barátomat akarom meggyőzni, hogy egy Synology NAS árából lehetne építeni egy HTPC/NAS kombót is.

Nyilván össze lehet rakosgatni egy Synology NAS funkcionalitását opensource programokkal, de nem feltétlen érdemes 20-30eFt spórolás reményében hetekig faragni a saját rendszert, ráadásul a későbbi upgrade-ek is melósabbak, mint egy NAS esetén.

Ne tedd. A Synology úgy jó ahogy van.

++ Synology otthonra a legjobb, ahhoz kepest ezek az epitsunk dolgok mind szarok

De természetesen az élmény megfizethetetlen :)

De azon Linux van /o\

--
trey @ gépház

Freenas van összekötve raspberrypi miniszámítógéppel. A torrentszerver jail az upgradeket nem nagyon éli túl, és a freenas zfs memóriaallokálás delszabadítása is hagy némi kívánnivalót maga után.

A FreeNAS 9.3-at be lehet állítani, hogy AD-ként működjön (és Win 7-es gépeket kellene beléptetni)?