"Telefonplatform-háború: megroppant a Windows Phone"

"A jelentés szerint az eladott okostelefonok száma a második negyedévben meghaladta a 301 millió egységet, ami 25 százalék fölötti éves növekedésnek felel meg. A leggyorsabban az Android növekedett, 33 százalékkal, 191-ről 255 millióra nőttek az eladások. [...] Az Apple iOS-e (vagyis az iPhone-ok) messze a piaci tempó alatt növekedtek (12,7 százalékkal), vagyis a platform részesedést vesztett a globális piacon, 13 százalékról 11,7 százalékra zsugorodott. [...] A releváns operációs rendszerek sora ezzel be is zárult, mivel a Microsoft Windows Phone-ja elképesztően gyenge negyedévet produkált. Az IDC zsugorodó eladásról számolt be, a tavalyi 8,2 millió darab helyett idén csak 7,4 millió fogyott, az amúgyis parányi, 3,4 százalékos piaci részesedés pedig 2,5 százalékra olvadt. [...] A legnagyobb bukást azonban nem is a Windows Phone, hanem a BlackBerry mutatta be. A kanadaiak eladásai 78 százalékkal zsugorodtak, 6,7 millió után 1,5 millió telefont sikerül értékesíteni, ami szabad szemmel már nem látható, 0,5 százalékos részesedésre volt elegendő."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Nem trollkodásnak szánom, de "megroppant a windows phone"... miért, volt valaha erős a WP, mint platform?!?!

Amikor még Windows Mobile-nak hívták volt ez második platform is 20% feletti részesedéssel. Azóta legalább egyszer 'megroppant' a windows phone pont az első időben amikor már windows phone-ra lett átnevezve. Utána volt egy kis felfutás, de a második helytől még mindig messze leszakadva, és most a második megroppanás. A Microsoft helyzete azért reménytelenebb mert mostanra le lett amortizálva az egykori mobil óriás Nokia és már nincs marat szövetséges.

Soha nem nevezték át a windows mobile-t windows phone-ra, ez a kettő teljesen más platform (az más kérdés, hogy technikailag a wp a wm-ra épült). Mintha azt mondtad volna, hogy az apple átnevezte a freebsd-t osx-re. Épp ezért a kettőt nem érdemes együtt számolni, noha sok statisztika ezt teszi, így kijöhet a 20% még akkor is, amikor már az iphone és az android is jelen volt. Ha a kettőt külön nézed (ennél jobb képet nem találtam...), mindjárt más a leányzó fekvése.

Valamit nagyon benéztél!
1. Amikor 20% felett volt a Windows Mobile akkor még sehol nem volt az Android, már az első iPhone megjelenésekor 10%-hoz volt közelebb mint 20%-hoz. Ha úgy tetszik ez volt a mobil piacon a Microsoft első megroppanása, és akkor most már a harmadiknál tartunk.
2. Nem véletlenül számolják egy kategóriába a statisztikák a Windows Mobile/Phonet. HC geekeken és kákán is csomót kereső trollokon kívül senkit nem érdekel a WM és WP közötti technikai különbség ha piaci trendekről beszélünk. Ezek a Microsoft mobil rendszerei. Felvállalta őket a Microsoft, mindegyik viseli a Windows márkanevet, okkal. A WP ráadásul a WM helyét vette át, és nem külön piaci szegmenst céloz párhuzamosan velük a Microsoft. (Megjegyzem raktárakban, üzletekben továbbra is lett volna igény Windows Mobile nyilvántartó kézi-eszközökre, barcode scannerekre. De WP után nagy ívben sz@rt a Microsoft ezekre az igényekre. Ahogyan kirohadnak a jelenleg használt eszközök, ezt a területet is átveszi az Android)

3. A Google is mondhatná, hogy a Dalvik-ART váltás után az 'Új Android' már egy másik rendszer. Lehet utána diadalmas cikkeket írni arról, hogy az Új AndroidART egy év alatt nulláról 90%-os részesedés felé robbant. Példátlan sikertörténet!

4. Az Google szolgáltatások nélküli AOSP legalább annyira erősíti az Android ökoszisztémát mint ahogyan a warez Windows PC-k is erősítették a teljes Windows ökoszisztémát régen, a Microsoft szép napjaiban.
Fontos különbség ugyanakkor, hogy az Android egy nyílt rendszer. Az AOSP teljesen legális, arra hivatalos tisztességes üzlet építhető. A warez Windows mindig illegalitás világában mozgott. Egyetlen nagy üzlet sem épült tartósan warez Winre.
Bár Basescu megköszönte a Microsoftnak, hogy lophattak és ezzel sokat fejlődhetett a román informatika LOL! :D http://itcafe.hu/hir/bill_koszonjuk_hogy_lophattunk.html

OFF: BSD kisördög kibújik belőlem

1. "Soha nem nevezték át a windows mobile-t windows phone-ra" - http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1495570/windows-mobile-windows…
2. "apple átnevezte a freebsd-t osx-re" - bocs, de ezen még most is kacarászok.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Az M$ sikeresen kivégezte a Nokiat es a Blackberry-t azzal, hogy kizarolagossagot eroltetett rajuk nehany milliard$ marketing tamogatassal.

Vicces nezni, hogy azt hiszik, hogy a marketing elegendo a consumer IT piacon is. Nekem ugy tunik, hogy az ismerosok atpasztalatai _nagysagrendekkel_ fontosabbak egy kutyu vasarlasakor, mint egy hirdetes allitasai.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Ez azért érdekes, mert az én valós tapasztalatom az, hogy a környezetemben az utóbbi időben (nem feltétlenül ebben a negyedévben) aki új telefont vett, az szinte mind windows phone-os nokiát. Persze elhiszem, hogy globálisan nézve rosszul fogy a wp, de baromira érdekelne, hogy itthon mi a helyzet.

+1 Nagyon kellemesen csalódtam a WP-ben (vagyis inkább a WP-s telefonokban). Egy éve használom, hibátlanul működik. Az előző két androidos rendre 1 hónapig, ill. fél évig húzták, hardveres probléma volt mindkettőnél (1: 2×-es alaplapcsere, 2: SIM-olvasó csere). Olcsó, silány minőségű sz*r az összes, hacsak nem a csúcskategóriából vásárolsz. Androidnál az is röhej továbbá, ahogy egy a vásárláskor teljesen jól használható telefon a frissítések telepítésével egyre inkább lelassul, és instabillá válik. Értem én a tervezett elavulás mögött az üzleti logikát, dehát na. WP-nél ilyen nincs.

Nekem ellenkező tapasztalatom van. A környezetemben 3 olyan ember is van, aki 1 hónapon belül kénytelen volt szervizbe vinni a WP-s készülékét, az egyikük 3 hét és két szerviz után váltott is. Azóta elégedett blackberry használó (off: megnéztétek már, hogy a blackberry-re milyen javaslatot tesz a helyesírás ellenőrző? :D). Androidos ismerőseim között ehez képest így hirtelen nem is tudok olyat, aki rendeltetésszerű használat mellett volt kénytelen hw hibával szembesülni, és jómagam sem találkoztam ilyennel, pedig 2 nem túl új készüléket is nyúzunk.
Ezzel nem akarom lehúzni a nokiákat, de engem egyelőre ez visszatartana a vásárlásától.

Az általánosítás néhány, meg nem nevezett (vagy legalább piaci szegmensét lenne jó tudni) telefon alapján nem jó ötlet. A lassulás/instabillá válás nem minden készülék+OS verzió kombinációnál jelentkezik, legalább is látványosan nem.
Jól használható készülék nem csak a csúcskategóriában van - gondolj arra, hogy a tavalyi csúcskategória most a középmezőnyt erősíti, és tudásra pont olyan, mint amire tavaly azt mondtad (volna), hogy na ez jól használható. Persze, ha szolgáltatófüggetlen/listaáras készülékeket nézünk, akkor 50-60E Ft körüli árkategória az, amit "érdemes" nézegetni - ezek azok, amiket szolgáltatófüggően 30-35E Ft-os áron tudsz megvenni. Igen, kell hozzá hűségidő, meg egy normálisabb csomag - és? Amennyivel drágább a független készülék, annyit nem fogsz spórolni azzal, ha ugrálhatsz egyik szolgáltatótól a másikhoz...

-1 Körlevélben kiadta a Microsoft a fizetett advocate-oknak, hogy workz4me típusú case study kommentekkel kell elárasztani a fórumokat? Ez egy ekkora cégtől szánalmas húzás.
Tisztára mint korábban a (desktop) linuxosok. Pont ugyanazok az érvek. "Nekem működik", "sokkal jobb mint a nagy tömegben eladott kommersz rendszerek", "nekem nem fagy - nem akadozik" "nálam villámgyors" ...
Nade miből gondolják a MS fanok, hogy az a szöveg ami korábban nem jött be a Windows ellen, az most majd bejön a Windows Phone mellett?! Közben a minimális Windows Phone részesedés tovább zsugorodik.

Klasszikus troll fogás, hogy megvádolod a másikat a saját módszereiddel.
Mi is a kedvenc rendszerem?
Mit tartok a legjobb mobil os-nek?

Egyébként imbecilek és fizetett trollok kedvéért (de minek) még egyszer:
A cikk címe "Telefonplatform-háború: megroppant a Windows Phone"

Ezek után elkeseredett de nem meglepő húzás bevetni pár fizetett trollt sok nicknévvel azért, hogy számtalan hozzászólásban próbálják igazolni 'nem számítanak a számok és statisztikák, a WP a legjobb mert én azt mondom'.

az ilyen olvasnivalók után én személy szerint bevallanám, mivel ez a kijelentés nálam mégiscsak értékesebb, mint az általad sugallt feleslegesen kapálózol - fizetett troll lehetsz stb. ez pont annyira értelmetlen, mint a jó öreg "M$" megjegyzések: kinőttük már.

btw a blogokban fellelhető rendszerfika-szavazást talán valamiféle iránytűként érdemes lehet majd megnézni. just for fun.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Mi épp sok Samsungot cserélünk le Nokiákra széplassan és a privát telót vevő kollégáknak is hasonlót javaslunk. A Lumia 520 és a 630 (ez akár dualsimmel) igen jó ár érték aránnyal rendelkezik és a szoftver támogatás is normális. Ugyanis a kisebb Samsungoknál rendre elfelejtődik a fw upgrade... Az utcán is elég sok nokiát látok, tehát még az is lehet, hogy darabra több van forgalomban, mert az egész okosteló piacc nőtt. :)

Már ki lett tárgyalva a téma, amiben aktívan részt vettél Tény, hogy vannak fizetett trollok. Tény, hogy politika és multinacionális cégek is bevetik őket. Olcsó, hatékony(?), de ha mégsem hatékony akkor is minimális költség egy reklámkampány büdzséjéhez képest.
Van egy cikk ami a Windows Phone gyenge piaci teljesítményéről, visszaeséséről szól. Emlékeztetőül a cikk címe: "Telefonplatform-háború: megroppant a Windows Phone"
Okkal kerülik a vásárlók a WP mobilokat. Okkal olyan nagy az Android részesedése amekkora. És okkal van a WP a szakadék szélén, nem véletlenül rántotta magával a piacvezető Nokiát pár év alatt.
Erre jön pár nick és pár óra alatt telehányják a hozzászólásokat "nekem szuperül muzsikál a WP/Lumia" és "csak szoptam/szívtam a lagzó fagyó Androidommal" kaptafa hozzászólásokkal, a nyári uborkaszezon közepén. Miközben a világpiac, ami azért egy elég nagy minta, homlokegyenest más véleményen van.
Nem túlzás levonni a következtetést ezek után.

Ha egy iPhone user fényezi a mobilját azt elfogadom őszinte véleménynek. Az egyébként WP-hez képest többszörös eladásokat felmutató Apple mellett felhozható érvként, hogy még magasabb lenne az iPhone részesedése ha nemcsak drága, felső kategóriába pozicionált iPhoneok lennének. Az Apple üzletpolitikája, hogy prémiumra koncentrálnak, így az iPhone valóban prosperál egy alacsonyabb (de WP-vel szemben jelentős) piaci részesedéssel is. A WP azonban olcsótól prémiumig minden modellel próbálkozik. Ráadásul ezt a marginális részesedést is csak úgy tudja tartani a Microsoft, hogy dömpingáron nyomják az olcsó Lumiákat, amelyek kiteszik a WP eladások nagy részét.

Az alábbi pontok mind igazak, ha gondolod, személyes találkozás során is hajlandó vagyok bizonyítani őket (nyilván utazni nem fogok, de ha gondolod, valamelyik konferencián összefuthatunk)
- összességében teljesen elégedett vagyok a Windows Phone-ommal
- kettő Windows Phone-om van, eddig egyikkel sem volt probléma
- egy közeli munkatársamnak is work4me, mert ő az egész család telefonjait egyszerre cserélte be Windows Phone-ra
- neki is kettő van, egy céges a privát mellett
- több munkatársamnak is van Windows Phone-ja, akik összességében mind elégedettek vele
- Nem tudok olyanról a közvetlen környezetemben, hogy szervizbe kellett volna vinni egy Lumiát (kivéve a leejtett, törött, stb. készülékeket, ami viszont nem WP-related)
- ezekért kijelentéseimért (sajnos) nem kapok pénzt a Microsofttól (sem a JIDF-től, sem a Nokiától, sőt, senkitől)

Véleményem szerint a WP nem-terjedésének oka a márkanév - jelenelg sokkal kevésbé szexi név a Microsoft vagy a Windows, mint az Apple és az iPhone. End of story. A termékkel semmi baj nincs.

Nyilván a Windows logó véletlenül került rájuk egy egészen feltűnő helyre. Illetve képzeld, a Nokia minden adódó alkalommal hangsúlyozza a hivatalos felületeken, hogy WP van a Lumiákon. És képzeld, ha megnézed a hivatalos partnerek webshopját, mindenhol ott van a terméknévben, hogy Windows Phone.

Nyilván, az emberek nem kapcsolták még össze a lumia nevet a Windows Phone-nal. Mindenki arra számít, hogy android van a megvásárolt telón, és csak otthon döbben rá, hogy ez valami Windows.

Nyííílván. ;)

[/sarcasm]

Igen, sokat tanultak Steve Jobstól. Jobs a híres iPhone antenna problémára azt mondta, hogy te vagy a hülye, fogd másképp a telefont. A Microsoft a Start menü hiányára azt mondta, hogy te vagy a hülye, indítsd másképp az alkalmazásokat. Mert ugye nem szégyen a jobbtól tanulni...

Nem tűnt fel. Talán ha 2 Microsoft reklámot láttam az utóbbi években a TV-ben, de egyikre sem emlékszem már. Magyarul szarok voltak. Firefox-ban meg az AdBlock kiszűri a szemetet. Szóval szerinted a PR jó, a termék jó, csak a Windows név nem elég szexi, és ezt a marketingosztály is tudja. Akkor már csak ezt kell megoldaniuk :)
--
♙♘♗♖♕♔

/o\

A PR azért javul (igen, még lehetne jobb, de most jobb, mint két éve), mert a marketingesek tudják, hogy a Windows, mint név, sokakban még mindig a kékhalált, Ctrl-Alt-Delt, újraindításokat, lassulást, stb. juttatja eszébe.

Az, hogy a hupuk egy része nem képesek megérteni, hogy egy cég image-ének újraépítése nem egy hétvégés folyamat, hanem évekig elhúzódhat, (és nincs is garancia a sikerre), valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a marketing alapismeretek sehol sem kötelező tananyag, ilyet csak az tanul, akit érdekel. Persze józan paraszti ésszel kikövetkeztethető lenne, de ugye az egyénenként változik, hogy van-e.

Magyarul fingod sincs az egészről, nem is használtad soha, csak betanultál valami szöveget, és azt nyomod. Innentől miért kéne adnom a véleményedre, csak egy n+1-ik troll vagy. Bár annak örülök, hogy nem ellenem szólnak ezek az érzelmeid, hanem betegesen meg vagy győződve arról, hogy az emberek hazudnak, amikor azt mondják, hogy nem csak a Linux a jó (vagy még egy). Persze kivéve saját magad, mert te az igazat mondod, és tényleg direkt egy olyan eszközt használsz, amit utálsz.

Ezek a tévképzetek nem akadályoznak a munkavégzésben?

Napszúrást kaptál a pesti nyárban? Túl magas ott az uv sugárzás? :) Hunger híres, hírhedt microsoft advocate. Nem tudom mit akarsz ezekkel a régi linkekkel, de érdekesek utólag. Mert ma már tudjuk hatalmasat tévedett Hunger, kudarc lett a xolo 900, az intel sorban bukott az mobil atomjaival. Ma már stabilan uralja az arm a mobil eszközök világát. Az iphone5s 64bites A7 procija már teljesítményben is odaver az intel atomnak.

Normális HUP-ot használok!

Nem érdemes firtatnod az angoltudásom. Köszöni szépen,jól van; nagyképűség nélkül mondhatom, hogy az első néhány ezer magyarországi magyar között vagyok angoltudás szempontból.

A kérdésem az, hogy az "advocate" szó alatt te fizetett trollokat értesz-e (valószínűleg igen, legalábbis a HUP tele van ez irányú nyáladzásoddal). A hangsúly a fizetésen van, mert a szemedben mindenki troll, ezt tudtuk eddig is, viszont ami az újdonság lenne a dologban az az, hogy vajon szerinted mindenki fizetést kap-e a érte és csak te vagy helikopter, avagy azért vannak itt olyanok is elvétve, akik ingyen csinálják.

Na mindegy, ezt a subthreadet én innentől kerülni fogom, vagy legfeljebb csak humoros animgifekkel fogok kommunikálni benne, mert a sok elvesztegetett szó csak falra hányt borsó. :(

Rólad eszembe jut egy vicc:
Dr. Professzor új hipnotikus relaxa módszerével egyetlen hét alatt megtanul perfekt angolul.
A villámgyors nyelvtanulás után megkérdezik tőle már angolul
- Doktor Professzor úr! Szüksége van még szótárra? Vagy grammatika mellett a szükséges szókincset is megtanulta? Mert az ötszáz-ezer szó megtanulását jelenti naponta, ami rengeteg.
Dr. Professzor ékes angolsággal válaszol, közben ujjával a fejére mutat.
- Uraim nincs szükségem szótárra, minden tudás itt van a seggemben.

Tudod pont azt értem advocate szó alatt amit az jelent angolnyelvtudós úr!

Normális HUP-ot használok!

ne szerkeszd már át megint, inkább a fenti kérdésre válaszolj

amúgy javaslom, hogy próbáld meg elhelyezni az idősíkon az androidot és a WP-t. a WP már egy erősen telített piacra lépett be. az emberek persze miért váltanának, amikor meg vannak győződve arról, hogy a Windows lefagy, lassú, stb.

innentől meg loop

Akkor megkérdezném ismét: melyik két rendszert láttad a kettő közül testközelből? Mert amit linkeltél cikket, z csak egy marketing döntés tájékoztatása.

Rohadt vicces, hogy anno azon ment a blabla itt a hupon, hogy a WP7 törte a teljes kompatibilitást a WM6-tal, mivel kb. a WinCE kernelig legyalultak mindent, azaz, mint mobil OS, egy tök új platformot kaptál. (Aztán a WinCE-t is kidobták a WP8-nál.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Sajnos mindkettőt. Ebből a poénosabb a Windows Mobile volt mert az hajlamos volt ki se csörögni ha hívtak, ami egy mobilnál érdekes fícsör. Cserébe néha önállóan felhívott számokat a contact listáról. Egy hónap után lefokoztam PDA-vá, csak sajnos ehhez drága móka volt.

"WinCE kernelig legyalultak mindent, azaz, mint mobil OS, egy tök új platformot kaptál"
A nagy frászt!
https://www.youtube.com/watch?v=1FNls9Hi6TQ

A WML-hez: a projektről a neten szinte semmit nem lehet találni a fenti videón és pár kósza twitter és fórumbejegyzésen kívül, technikai részleteket meg pláne. Az elsőre látszik, hogy a windows mobile teljes felülete egy windows phone appba van csomagolva, kb. olyan lehet a megvalósítása ahogyan a win16-os alkalmazásokat támogatták az nt alapú windowsok. Ami nem derült ki, hogy ennek a layernek mekkora része van jelen, és mekkora részét kell máshonnan biztosítani.

Viszont akárhogy is, a rendszer és/vagy a program módosítása nélkül nem tudsz egy windows mobile alkalmazást egy windows phone telefonra telepíteni, ha tudnál akkor nem lenne szükség ehhez wml-re, következésképp más a platform.

A Chrome OS sem "kompatibilis" a Gnu-linuxos alkalmazásokkal de csak azért mert a Google kivette a lehetőséget az egyszerű user számára. De a heavy user természetesen vissza tudja hackelni a gnu-linux alkalmazások futtatásának lehetőségét ha akarja, mert a Chrome OS is egy Gnu-linux disztribúció.

Az volt az állítás, hogy "WinCE kernelig legyalultak mindent" ami baromság.

Azert vicces ilyet mondani egy olyan portálon, ahol egyesek attól verik a seggüket a földhöz, hogy az esetlenül tőtymörgő pingvinjűk soktíz év alatt elcsoszogott a kb. másfél, esetleg két százalék közelébe, amivel szemben teló piacon, (ami bőven telített volt droiddal és iPhoneal (meg egy-két egyéb hulladékkal, ami mára teljesen eltünt) képes volt a másfél-kétszeresét produkálni tized annyi idő alatt egy (de inkább kettő) platform nullazással.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Kifelejtetted a Microsoft által időközben lenullázott Nokiat, pár évvel ezelőtt vezető mobilgyártó volt. Bár brutálisak voltak a Nokia veszteségei a WP szövetségben, de még így is sok mobilt tudtak eladni WP viszonylatban. A WP mobilok 80%-a Nokia. Aki Lumiat vett az elsősorban Nokia miatt vette.
A nem Nokia WP mobilok piaci részesedése 0.5%, ami azért a desktop Gnu Linux részesedése alatt van.

Az, hogy a Nokia mit ért el korábban butatelefon-gyártóként, az kb. érdektelen a smartphone piacon. Másrészt ezt hiába ideologizáljátok meg, a Symbian-Maemo-Meego párossal már bőven elkezdett beleállni a földbe a Nokia.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Haha, nevetséges ez a maszatoló tetűsítés amivel "érvelni" próbálkozol. Méghogy butatelefon-gyártó Nokia! :-)
A smartphone piac uralkodója volt a Nokia. A Symbian elsőségét a Microsoft sem tudta megdönteni majd egy évtizedig pedig erőteljesen próbálkozott akkor is. Mielőtt megkezdődött a Nokia zuhanása a Microsoft szakadékba,
agresszív leárazással tartotta az eladási számait a Nokia a smartphone piacon. Voltak részvényesek akiknek nem tetszett, hogy az Apple már több mint négyszer annyit kér el átlagban az iPhoneért és bedőltek a Microsoft mézes ígéreteinek. Ebből lett végül az igazi Nokia zuhanás és a leghangosabb részvényesek maguk is nagyot koppantak a végén. Közben szorgos kínaiak bebizonyították, hogy lehet sikerez mobilüzletet építeni olcsó smartphoneokra is ha sokat adnak el belőlük. Erről önkéntes balfaszságával mondott le a Nokia.
De a fő kérdés itt nem az hol tudta volna megtartani a Nokia a Symbiant ha tovább viszi az leárazással tartott darabszám stratégiáját. Hova jutott volna a Nokia az Androiddal?
A legrosszabb eshetőség szerint is legalább az LG szintjén ma is potens és önálló mobilgyártó lenne a Nokia.
De esélyes lett volna a vezető Android gyártó pozícióra is a Nokia.

Symbian addig számított valamit, ameddig az iPhone meg nem jelent és ki nem jelölt egy új utat, hogy mi az a Smartphone. Az, hogy te képtelen vagy felfogni, hogy egy ekkora mamutnak kell pár év, mire reagálni tud bármilyen változásra addig meg viszi tovább a lendület, az már a te problémád.

Persze, amúgy mindeközben Európában: http://hup.hu/node/134829

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Sikerült linkelned egy harcostársad, hiperaktív hup-ra rendelt MS troll és fantaszta egyik blogbejegyzését, ami (nem meglepő módon) trollosra sikeredett. Hivatkozása wpcentral.com (nevében is) WP fan oldal. Objektivitásra wpcentral-on nem számíthatunk, de legalább gelei-féle ócsároló troll stílus nem jellemzi. A wpcentral.com a Kantarra hivatkozik, de a kantarworldpanel.com csak a 8.5% aktuális európai WP részesedésről ír és nem említ növekedést. A korábbi állítólagos 7.6%-os európai WP eredményről semmi forrás a wpcentral.com cikkben. Visszakeresve a kantarworldpanel.com-on egy évvel ezelőtt az 5 nagy európai piacról (UK, Germany, France, Italy and Spain) van WP eredmény 8.2%
http://www.kantarworldpanel.com/global/News/Record-share-for-Windows-ph…
Nem mintha 0.9%-os európai növekedés bréking nyúz lenne, hát még a 0.3%

(A mexikói előző évi WP eredmény itt 11.6% ami még fájdalmasabb WP visszaesésre utal. A wpcentral csak 9.5%-os előző évi eredményről 5.9%-ra való visszaesésről ír)

Innen már csak az ironikusabb, hogy a kantarworldpanel cikk egyik kiemelt mondata:
"Android continues its dominance in Europe with a 75.1% market share."

A magadfajta fórumjancsik stílusa már nem mond újat. A magad stílusát talán jobban érted. Az, hogy képtelen vagy felfogni, hogy a világgazdaság és a mobilipar mamutjai nem úgy működnek mint ahogyan irc-es fórumos micro-szubkultúrákban azt jancsikák egymással elhitetni próbálják számodra sajnálatos tény.
Maradjunk a tényeknél. A cseppet sem kicsi (akár mamutnak is nevezhető) Apple képes volt gyors naszádként berobbanni a mobiliparba úgy, hogy korábbról nem volt mobilipari kompetenciájuk.
Az iPhone "kihívásra" villámgyorsan reagált a mamut méretű Google, szintén mobil kompetencia nélkül. A Samsung már komoly mobil tapasztalattal a háta mögött gyorsan megértette melyik új mobil platformban van komoly növekedési potenciál és szintén villámgyorsan reagált. Az első Android király a HTC volt nem a Samsung. De a Samsung "mamut" hamar behozta a lemaradását majd átvette a vezetést.
Csak a Nokia bénázott majd szállt át a léket kapott hajójáról a torpedó által kilyuggatott Microsoft tengeralattjárójára, hogy olyan mélyre süllyedhessen amire önmagától nem tudna. :-)
A Samsung is próbálkozott saját Bada rendszerével de az Android modelljei MELLETT. A Bada egy új rendszer volt, a Symbian egy bejáratott rendszer hűséges felhasználókkal, akiknek egy része máig igényelné a Symbian mobilokat a mobilfelújítók legnagyobb örömére. A Symbian mellett Android modellekkel a Nokia máig vezető gyártó maradhatott volna.

> de a kantarworldpanel.com csak a 8.5% aktuális európai WP részesedésről ír és nem említ növekedést.
Hazugság.

> Visszakeresve a kantarworldpanel.com-on egy évvel ezelőtt az 5 nagy európai piacról (UK, Germany, France, Italy and Spain) van WP eredmény 8.2%
Hazugság.

> A mexikói előző évi WP eredmény itt 11.6% ami még fájdalmasabb WP visszaesésre utal.
Hazugság.

Te is utánajárhatsz:
1. Megnyitod az eredeti forrást: blogposztom->wpcentral->kantar
2. Rákattintasz a kis kezeddel a "Download the press release for additional data"
3. Legörgetsz egy oldalt a táblázatig
4. ...
5. PROFIT

Ez esetben a kantar önellentmondásba került a saját publikált adataival.

Te is utánajárhatsz:
http://www.kantarworldpanel.com/global/News/Record-share-for-Windows-ph…

Vaskos konklúzióra egyik katnar-féle adat sem elég. A domináns Android többszörös növekedést produkált a Windows Phonehoz képest. Ha pedig a Microsoft egyedül a pangó EU piacokon tud egy pici marginális növekedést felmutatni akkor nyugodtan be lehet zárni a boltot.

Hogy egy klasszikust idézzek:

Hazugság.

Te is utánajárhatsz:
1. Megnyitod az eredeti forrást: hozzászólásom->kantar
2. Rákattintasz a kis kezeddel a "Download the press release for additional data"
3. Legörgetsz egy oldalt a táblázatig
4. ...
5. PROFIT

(Még nagypapa korodban is szakállas south park poénokat fogsz idézgetni?)

A mexikói visszaesés eszerint még nagyobb.

Röviden: nem értek egyet ezzel.

Nézd, én jártam a Kandóra is és a GDF-re is kb. 20 évvel ezelőtt. A GDF-en sokkal jobb anyagokból sokkal frissebb és naprakészebb tudást lehetett megtanulni.

Az ettől független, hogy olyanok is elvégezhetnek egy iskolát, akikkel aztán nem szívesen dolgozik együtt senki, de ez minden iskolára igaz.

Illetve fogalmam sincs, hogy milyen változások történtek azóta ezekben az iskolákban.

GDF tapasztalatok: azok is elvégezték nagy számban, akik szakmai tudása erősen 0 jellegű maradt - ez nem túlzottan öregbítette az intézmény hírnevét. aztán akár saját csoportkörömben is borítottak bilit megvásárolt nyelvvizsgákkal, meg ki tudja még mivel. itt Debrecenben egy normális épületet nem tudtak bérelni, az Agráron szinte keresni kellett a kijelölt előadó termeket, az iroda is volt vagy két-három helyen 4 év alatt, az oktatás is összevissza lett pakolgatva, akár a mostani Növényegészségügyi szolgálathoz is.

tanulságos volt, amikor a munkaügyi központban dolgoztam egy rövid időre, és egy érintett potenciális munkáltató megmondta, hogy GDF végzettség nála nem megfelelő O.o

a hátam legyen elöl, ha nem igaz amit itt írtam. ha mást tapasztaltál én annak csak örülök - én ezt láttam, az életemből kivett 4 évként tekintek rá, bő tíz éve nem volt szerencsém hozzájuk.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Sajnos a 0 tudás nem kizárólag a GDF jellemzője, sajnos olyannal is találkoztam, aki két nap alatt képtelen volt egy key,id1,id2,id3... formátumú CSV-t (key,id1),(key,id2),... formában beledolgozni egy adatbázisba. Messze nem állítóm, hogy mindenki ilyen, mert az hatalmas hazugság lenne, de nagyon szivesen megkérdezném a vizsgabiztosokat, hogy ő hogy kaphatottigy diplomát az egyetemen.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezt mondtam én is.

Találkoztam Műegyetemről kikerült rossz munkaerővel is, meg GDF-en is láttam olyanokat, akik ha elvégezték, akkor sosem szeretnék velük együtt dolgozni.

Meg találkoztam értelmes emberrel is mindkét helyről.

Nem hiszek igazán abban, hogy egy nagy nevű egyetem automatikusan jobb szakembert ad, de persze a munkaadók egy részénél megvan ez a vélekedés. Én is láttam olyan álláshirdetést, amiben pl. azt írták elő, hogy jó nevű egyetemren végzetteket várnak.

Szerintem egy akárhonnan kikerülő pályakezdő még nem tud eleget, nálunk a mostani cégemnél pl. a diplomás pályakezdő programozókat először belső tanfolyamokra küldik.

Ha meg már nem pályakezdő, akkor meg végképp nem érdekes, hogy x évvel korábban hol koptatta az iskolapadot, vagy hol részegeskedett 4 éven át. Az érdekes, hogy most mit tud, miben van gyakorlata, stb.

Lehet, hogy nem ez a márkanév, de amikor a TV-ben ilyen-olyan windows phone telefont reklámoznak, akkor valahogy a márkanév sosem hangzik el. Vagy legalábbis nem úgy, hogy emlékeznék rá.

Van az én és a windows phone-om féle reklám, ahol kisebb celebek örvendeznek, hogy milyen jó a windows telefonom, meg van amikor nem celeb reklámszínészek elmondják, hogy itt az új windows telefonom, ami ezt meg azt tudja. "Quad core processzor, ami azt jelenti, hogy... nem is tudom pontosan, de jó gyors". Stb.

Úgy rémlik, mondja azt, hogy Lumia. Azt nem hiszem, hogy mondaná, hogy hányas számú Lumia. Azt meg tutira nem mondja, hogy Nokia.

Szóval hiába erőlteted, mindenki csak simán Windows Phone-nak hívja a Nokia Lumiákat is.

> de ha a marketingeseik már rájöttek hogy a Windows név nem elég szexi, akkor miért erőltetik?

Többek között mert masszív pénz- és arcvesztés lenne lecserélni. Egy meglevő brand image-ét sokkal olcsóbb/könnyebb javítani, mint egy teljesen újat felfuttatni a nulláról odáig, hogy _mindenki_ ismerje, mint azt, hogy "Windows". Ezek persze csak arányok: az első opció is baromi nehéz és költséges.

2.5%-on áll a WP. Van ennél lejjebb? A BB példája alapján van, de ha igaz lenne az állítás, hogy csak azért zuhant ilyen alacsonyra a WP részesedése mert a Windows név nem szexi, már minden épeszű vezető rohamtempóban leváltotta volna a nevet.

Persze az állítás téves, sőt egyenesen nevetséges. Már sokkal többet vitáztunk róla mint amit megérdemel.

Nem akarok ebbe a vitába belefolyni, de számomra épp a BB10 a bizonyíték, hogy ma ezen a piacon a marketing legalább annyit számít, mint minden más technikai paraméter, tudás, szoftver ellátottság, minőség stb együtt véve.

A régi elavult rendszerük után a BB10 nagyon jó lett, de valahogy nem tudnak vele mit kezdeni, az emberek fejében a régi BB él. Az újnak pedig kb nulla volt a marketingje, nem tudtak maguknak utat találni a vevőkhöz, pedig a BB10 már nem az a BB. Maga a rendszer nagyon jó, sőt, vannak benne olyan megoldások, amik köröket vernek bármelyik másik rendszerre (gesztus vezérlés, rendes multitasking). Mindent tudnak alapból, amit ma egy modern rendszernek tudni kell, gyorsak is, egy Z10-et Z30-at oda lehet tenni bármelyik csúcs androidos teló mellé. Szoftver is van rá bőven, és android appokat is futtat, nem is akárhogy, mostmár az Amazon App store is megy rajtuk, hivatalosan. Mégsem nőnek az eladásaik, de nem azért, mert nem jó, hanem mert a csapból is Samsung/Android folyik (mondom ezt mind androidosként egyébként, volt alkalmam a nexusom BB10-es telefonokkal összehasonlítgatni).

Kozelemben osszesen 3 Lumia van. Ebbol 2 mar az elso honapban szervizes volt (520, 620), egyedul a 1020 mukodik rendesen.

Az meg egy masik vicc, hogy Microsoft keptelen programozni. Live.com-on mar egy honapja nem lehet megvaltoztatni a szuletesi evet, mert egy okos elcseszte az ellenorzo javascript kodot. Ha console-bol kikerulod, akkor lehet csak. Jelentve volt a hiba, csesznek ra. A 1020-as ismerosnel jott elo, mert a gyereke regisztralt es veletlen a sajat szuletesi datumat adta meg. Persze hogy jottek a csaladvedelmi marhasagok es nem tudott egy Facebookot sem telepiteni.

Szerk:
Ja 520-as megint szervizes lesz: villam+fogaskerek orok korforgasa. Ha soft reseteled nem tortenik semmi, ha hard reseteled akkor pedig ket fogaskerek, majd feljon a nyelv valasztas, kivalasztod a magyart, a telefon ujraindul es megint vegtelen villam+fogaskerek.

Raadasul MS valasza minden hibara nagyjabol az, hogy reseteld a telefont. Erdemes olvasni a Microsoft forumokat..

- összességében teljesen elégedett vagyok a Windows Phone-ommal
szubjektív, workz4me

- kettő Windows Phone-om van, eddig egyikkel sem volt probléma
szubjektív workz4me

- egy közeli munkatársamnak is work4me, mert ő az egész család telefonjait egyszerre cserélte be Windows Phone-ra
szintén workz4me, ez esetben workz4mypal

- neki is kettő van, egy céges a privát mellett
workz4mypal

- több munkatársamnak is van Windows Phone-ja, akik összességében mind elégedettek vele
workz4mypal

- Nem tudok olyanról a közvetlen környezetemben, hogy szervizbe kellett volna vinni egy Lumiát (kivéve a leejtett, törött, stb. készülékeket, ami viszont nem WP-related)
"Nem tudok olyanról..." ez nem kicsit humoros :-) De egyébként általában nem szoftverhiba miatt kell mobilt szervizbe vinni. Arra viszont volt példa, hogy egy Microsofttól származó update tömegesen téglásított WP mobilokat

- ezekért kijelentéseimért (sajnos) nem kapok pénzt a Microsofttól (sem a JIDF-től, sem a Nokiától, sőt, senkitől)
lásd fent

- Véleményem szerint a WP nem-terjedésének oka a márkanév - jelenelg sokkal kevésbé szexi név a Microsoft vagy a Windows, mint az Apple és az iPhone. End of story. A termékkel semmi baj nincs.

Ezzel nem értek egyet. A Windows rendesen bejáratott márkanév volt a Windows Mobile átkeresztelésnél is (valószínűleg pont ezért lett átnevezve a PocketPC) és a Windows Phonenál is. Az utóbbi bevezetésekor még csak egy Vista zakó erodálta a Windows brandet. A Windows 8 bukásban pedig jelentős szerepe volt annak, hogy erőszakkal egyesíteni akarta a Microsoft UI-ket. Ráadásul pont a mobilon már kudarcot vallott Metro, rá lett erőszakolva a Windows 7-nél még sikeres asztali Windowsra.
Azon pedig érdemes lenne elgondolkodnod miért nem "szexi név" már a Microsoft vagy Windows. Ez most nem tyúk vagy tojás dilemma. Bukott a WP bukott a Windows 8 (előtte nem olyan régen a Vista) hozzá a nagyszabású Microsoft bevezető kampányok csak rontottak az eredményen. Így ugyanis nem lehetett csendben tartani a bukást, rivaldafénynél és telt házzal bukott a Microsoft, maga korbácsolta fel a figyelmet megbukott termékei körül.

FYI: HC gamerek statisztikáiból általános következtetések levonni olyan, mint egy apátságban szexuális szokásokról felmérést végezni majd azt általánosítani. :-)
Egyébként auto-start Steam kliens mellett tök mindegy, hogy Windows 8 megy-e gagyi Metro desktoppal vagy Windows 7 még használható desktoppal. Úgyis a Steam felületet használják, big screen módban ráadásul elég egy kontroller is.

Ha a sok párhuzamos valóság közül arra vagy kíváncsi amiben az emberiség nagy része él, akkor például itt olvashatsz valós adatokat a Windows 8 piaci részesedéséről:
http://www.theregister.co.uk/2014/08/04/windows_8_market_share_stalls_x…

Nem akartam hozzászólni, de úgy tűnik nem olvastad el jobban a cikket, mert pár apróság elkerülte a figyelmed:

"Az iPhone egyébként a fejlett piacokon gyakorlatilag telített piaccal rendelkezik, növekedést elsősorban Kínában tudott az Apple elérni."
"Ez fontos különbségtétel, ugyanis a nem-Google (vagy nem-Play) Android az ABI Research adatai szerint már a teljes piac 20 százalékát teszi ki, miközben a minősített, "

1. Ha végiggondolod, akkor lényegében a távol-keleti piac növekedése (Kína) okozta a piac növekedését. A többi piac lényegében már nem nő, mert már csak cserélik a telefonokat. Az hogy ott erős an Android. Persze, hogy az. Ott gyártják, ott fejlesztik. Az MS meg nem túl erős azon a piacon. Abban igazad van, hogy a WP alacsony részesedése aggodalomra adhat okot a felhasználóknak, de emiatt még szerintem korai izgulni.

2. Nekem is Lumia telefonom van, az Androidot nem szapulnám, mivel nem ismerem. A választás szempontja, kellett egy nem gagyi, de nem is túl drága telefon, amin lehet "normálisan" netezni, és van benne gyári offline GPS. A mostani telefonommal eddig elégedett vagyok. Fél év alatt talán egyszer fagyott le, és egyszer indult újra, de az is valamikor az első 1-2 hónapban. Még a WP 8.1-s frissítés is zökkenőmentes volt. Kibírt pár leesést, egyszer vízbe is ejtettem. Akkor annyi baja lett, hogy fél napig nem lehetett rendesen hallani, ha beszéltek hozzám a telefonba. Igaz tok és védőfólia is van rajta. Még semmi olyan igényem nem merült fel, amit ne tudtam volna rajta megoldani. Szóval ennyi a történet.

Az iPhone tartja a pozícióit a fejlett piacokon és mellette még növekedni is tud például Kínában.

"Ha végiggondolod, akkor lényegében a távol-keleti piac növekedése (Kína) okozta a piac növekedését. A többi piac lényegében már nem nő, mert már csak cserélik a telefonokat. "

Megjegyzés1: A fejlett piacokon máig adnak el butamobilokat. Sokkal kevesebbet mint korábban de még mindig szignifikáns mennyiséget. Ezért nem lehet kijelenteni, hogy az okostelefonok piaca itt már nem nőhet. Persze a következő évek kérdése, hogy mekkora lesz a tudatos igény a butamobilokra a fejlett piacokon azok egyszerűsége, hosszú akkuideje miatt, és mennyi butamobil vásárlóról derül ki az, hogy csak a (nagyon) olcsóságuk miatt vásárolták őket még 2014-ben is. Az utóbbi réteg még további növekedést jelenthet az okosmobilok számára a fejlett piacokon is.

Megjegyzés2: Kína mellett kapásból említést érdemel a többi BRICS ország is. Ezekben szintén jelentős növekedési lehetőség van még. Afrika pedig még szinte szűz terület a mobiloknak és pláne az okosmobiloknak. Ott az okosmobil egyben az első számítógépnek is számít.

"Az hogy ott erős an Android. Persze, hogy az. Ott gyártják,"

Nemcsak az Androidot az iPhoneokat is Kínába gyártják. Sőt amióta a Nokia az Microsoft karjaiba hullott már a Nokia mobilok, így Lumiák többsége is Kínában készül.
Szóval ebben semmi különbség.

"ott fejlesztik"

He? wft?!
Kínában fejlesztik?! Az Androidot?!

"Az MS meg nem túl erős azon a piacon."

Nemrég arról lehetett olvasni, hogy külön megállapodást kötött Kína kormánya a Microsofttal azért, hogy kitolják a kínai XP támogatását annyira hatalmas mennyiségben használják Kínában. Ha csak MS WP-re gondoltál, nos a WP nemcsak a kínai piacon nem túl erős, néhány európai országot leszámítva mindenhol gyenge.

"Nekem is Lumia telefonom van, az Androidot nem szapulnám, mivel nem ismerem. A választás szempontja, kellett egy nem gagyi, de nem is túl drága telefon, amin lehet "normálisan" netezni,"

Lassan olyan érzésem támad, hogy minden egyes magyar Lumia tulajdonos ír ide legalább egy hozzászólást arról, hogy ő bizony Lumiát használ. :-)

"és van benne gyári offline GPS"

az offline GPS lassúsága miatt mobilnet hiányában nem árt ha tudja a mobil a Glonass rendszert is.

Keleten igenis fejlesztenek Android-ot és telefont is terveznek. Képzeld.
Míg az iPhone-t, Lumia-t inkább itt tervezik, ott csak legyártják.

Glonass: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smartphones_using_GLONASS_Navigati…

Vegyél be egy nyugtatót mert talán rájössz hogy elég sok a Lumia :)

Tényleg? És akkor mi van?

Szerinted annyiból áll egy telefon fejlesztése, hogy a gugliék a nagy Amerikába maguknak lefordítják a linux kernelt? Ennyi és már működik is Kínában az összes telefon?!
Vagy tán hardvert is kéne tervezni, a kínaiaknak szoftvert is kéne előtelepíteni, készíteni, fejleszteni, a szoftvert a hardverhez optimalizálni. Ne is beszéljünk a gyártósorok tervezéséről, próbagyártásról meg amit még kihagytam, mert nem értek hozzá stb. Ennek egy része elválaszthatatlan a gyártástól, hiszen minden, ami a sorozatgyártást megelőzi a fejlesztéshez tartozik.Vagy nézz már meg egy kínai telefont, amin minden van, csak a gyári android nem pl: iPhone klónok (úgy 20% a teljes piacból, a gugli legnagyobb versenytársa már most, és még hol a vége), még az is lehet, hogy fel sem ismered, hogy android van rajta. Ja és persze biztosan találsz benne copyrightot is dögivel, feltéve hogy el tudod olvasni.

Rossz nickeddel válaszoltál. Tök felesleges pepitába váltogatnod Balzamon - elod neveidet. :-)
De mindegy. Tehát nem tudsz semmilyen fájlt mutatni az Android forráskódjában amin kínai copyright van.
A többi mellébeszélés. Ezért felesleges volt eggyel növelned a hozzászólások számát.

Hát igen, most megfogtál. Eddig nem is tudtam, hogy elod néven is regisztráltam.:) Milyen jó, hogy te ezt is jobban tudod. Ja és a jelszavam is megadhatnád, ja és jövő heti lottószámok is jöhetnek. Tudod mit, nem is merek tovább vitatkozni veled, ha szerinted egy Android forráskód elég egy telefon működéséhez, és ebben merül ki egy telefon fejlesztése.
Így már világos, hogy szerinted miért mindenki fizetett ms bérenc, aki nem szapulja veled a WP-t.

Az volt az állítás, hogy a Kínában "igenis fejlesztenek Android-ot".
Erre az ellenérved
"nem is merek tovább vitatkozni veled, ha szerinted egy Android forráskód elég egy telefon működéséhez, és ebben merül ki egy telefon fejlesztése"

Hát no comment öregem, ez már szánalmas.

A Lenovo notebookokon a Windows is kínai fejlesztés, mi?

Balzamon-elod-Balzamon-elod-Balzamon-Balzamon-elod

A kedvencem a _keleti_ gyártók Windows 8.1 rendszere. Tökre úgy néz ki mint az OSX, nincsenek rá vírusok és olyan jól gazdálkodnak az aksival, hogy kétszer tovább bírja. Mindennek tetejébe minden héten sorsolás van a hűséges userek között és akit kihúznak annak rákerül a copyrightja erre a keleti Win 8.1-re! Utána részesedést kap a licencbevételekből. :-)

Az előző hsz-edben azt írtad: Egészen pontosan annyira works4me, hogy a céges Samsung helyett is szereztem egy Lumiát.
Most meg azt írod:
- egy közeli munkatársamnak is work4me, mert ő az egész család telefonjait egyszerre cserélte be Windows Phone-ra
- neki is kettő van, egy céges a privát mellett

Hogy is van ez? Te Samsung Android céges mobilt kapsz pedig WP Lumiát szeretnél, még egy közeli munkatársad kapásból WP mobilt kap??
Esélyes vagy egy Sánta Kutya díjra.

Normális HUP-ot használok!

Öh... attól még, hogy kaptál X típusú telefont, még saját pénzen vehetsz Y-t, és átrakhatod a SIM kártyát. Igazad van, ezt nem írtam le külön, bocs.

De az ajánlat a személyes bemutatóra neked is áll, ha Bp. környékén jársz, mondjuk egy IT-s meetupon, vagy ilyesmi. Csak szólj előre, hogy vigyem a papírokat is, ne csak a készülékeket. Legközelebb itt leszek megtalálható: http://www.meetup.com/IT-Architect-kerekasztal/events/190210182/

Nagy hirtelen lenullázódott a szövegértésed?
Oda rakod a sim kártyádat ahova akarod. Az anomália ott volt, hogy te cégedtől ahol állítólag dolgozol WP preferenciád ellenére Androidos Samut kaptál, még a "közeli munkatársad" kapásból WP mobilt kapott a cégről.
Ja személyesen találkozni szeretnél velem, inkább egy USA helyszínt keress.

Normális HUP-ot használok!

Nem, a kolléga is a saját pénzén vette. Ha jól emlékszem, volt neki egy, amit magáncélra használt + egy céges Sony valami. Vett egy újat, az lett a privát, a céges SIM-et meg átrakta a kisebb Lumiába. HTH.

> Ja személyesen találkozni szeretnél velem, inkább egy USA helyszínt keress.
Akarjon találkozni akinek hat anyja van, ti nem hiszitek el, hogy van ember, aki szándékosan vesz Windows Phone-t.

Általában azért költenek a cégek arra, hogy mobilt adjanak a munkatársaknak mert a céges hálózaton azt _kell_ használni. Ahol meg byod lazulás van, ott a jófejség mögött ott van az, hogy vegyenek csak maguknak mobilt a munkatársak ha imádnak egy márkát, arra sem kell a cégnek költeni.
A való világban pont ellentétes trendek uralkodnak. Te és a munkatársaid vagytok a kivételek. Sanszos inkább, hogy kamu az egész.

Az előbb még te invitáltál meetupra. Már elköltöztél az USA-ból? Vagy csak BPesten vagy hajlandó személyes diskurzusra?

Normális HUP-ot használok!

> Általában azért költenek a cégek arra, hogy mobilt adjanak a munkatársaknak mert a céges hálózaton azt _kell_ használni.

Igen, nálunk is adnak, jellemzően valamilyen androidot, ez időnként változik. A topmenedzsment választhat, de WP ott sincs. A hálózatra bármivel fel lehet menni, amíg azt előzetesen engedélyezteted az adminoknál. Mit nem lehet ezen érteni? Kizártnak tartom, hogy egyedül nálunk van így.

> Már elköltöztél az USA-ból?

Sosem laktam az USA-ban, csak július végén/augusztus elején töltöttem kint kb. 8 napot. Szóval képzeld, csak Bp-n vagyok rá hajlandó. Vagy adj pénzt repjegyre.

Azért kerülik, mert ha bemész pl. a T-mobile-ba és WP telefont akarsz venni, akkor egyből odaugrik egy Samsung pólós emberke és elkezdi fikázni, hogy így szar, úgy szar és vegyél inkább Samsungot, és sokan ezt teszik. Ha megkérdezel random embert az utcán, hogy mi a véleménye a WP-ről, akkor azt mondja hogy szar, az indoklás pedig: ezt hallotta. Akik megfogadták a tanácsomat és WP-t vettek, azok boldogak vele, mert lehet használni. (Volt olyan aki nem fogadta meg és vett egy középkategóriás Androidot, sokszor közel kerül a földhöz vágáshoz)
Vannak hiányosságai a rendszernek, de ezek csak a felhasználók kis részét érintik, a szükséges dolgokat tudja. Persze nem tetszhet mindenkinek a csempe design, ahogy az androidos widget-ek se jönnek be mindenkinek.

Nem, a környezetemben senkinek sincs ilyenje.
Nincs bajom vele.
Nem kritizálom.

Egyébként éppen új telefon vásárlását fontolgatom, mivel a mostani érintőképernyője időnként már kezd nehezen reagálni az érintésre. Nem mai darab, egy ZTE WayteQ Libra. A Lumiák egyébként tetszenek, de van egy akadály, hogy éppen várok egy Gramofon kütyüt, és ahhoz nincs program csak Android-ra meg IPhone-ra.
--
♙♘♗♖♕♔

Ez most off kérdés. De ha szóba hoztad a FON féle Gramofont, tudtál már Magyarországon vagy máshol FON wifi ponthoz csatlakozni. Sokáig működtettem FON routert abban a reményben, hogy majd milyen jó lesz csomó helyen wifit használni cserébe. Soha egyetlen más FON ponthoz nem sikerült csatlakoznom. Így végül eltettem a fiókba a fon routert.

Vissza a múltba, úgy a 2000-es évek közepére.
(cseréljünk ki pár sztringet a hozzászólásod szövegében)

Azért kerülik, mert ha bemész pl. bármelyik PC boltba és Linux PC-t akarsz venni, akkor egyből odaugrik egy Microsoft pólós emberke és elkezdi fikázni, hogy így szar, úgy szar és vegyél inkább Windowsosat, és sokan ezt teszik. Ha megkérdezel random embert az utcán, hogy mi a véleménye a Linux-ról, akkor azt mondja hogy szar, az indoklás pedig: ezt hallotta. Akik megfogadták a tanácsomat és Linuxos PC-t vettek, azok boldogak vele, mert lehet használni. (Volt olyan aki nem fogadta meg és vett egy középkategóriás Windowsosat, sokszor közel kerül a földhöz vágáshoz)
Vannak hiányosságai a rendszernek, de ezek csak a felhasználók kis részét érintik, a szükséges dolgokat tudja. Persze nem tetszhet mindenkinek a compiz design, ahogy az start menü és sajátgép se jön be mindenkinek.

Annyi különbséggel, hogy a 2000-es évek közepén ebben volt igazság, legalábbis akkoriban nekem nem volt olyan gép a kezemben amin minden működött volna hegesztés nélkül. Általában a videokártya volt a gyenge pont, de volt hogy a webkamera nem ment, volt hogy update után csak fekete kép. Ezen kívül elég népszerű kereskedelmi programok hiányoznak róla, amik vagy mennek wine-al vagy nem.
Ezzel szemben most a Windows Phone használható, nem írja ki naponta párszor hogy az alkalmazás bezárult, és nem fagy le. Itt is vannak hiányzó alkalmazások, de amiket én használok azok megvannak. Általában a bankos appokat szokták hiányolni, talán csak az OTP-nek van WP-s alkalmazása. Plusz a google gyári alkalmazásai hiányoznak, de ezért nem az MS-t kell fikázni, ők megtettek mindent hogy legyen. De ezekre is van 3rd party app.

Én ugyan akkor nem használtam Linuxot de öreg motoros linuxosoktól azt hallottam, hogy a Nvidia már nemcsak a 2000-es évek közepe, de az évtized eleje óta stabil és megbízható linuxos drivereket biztosít. Mivel emlékeim szerint a Voodoo kimúlása után az évtized nagy részében az Nvidia volt a 3D grafika csúcsa, nem jelenthetett nagy nehézséget az, hogy linuxos PC-be Nvidia kellett.
A kereskedelmi programok hiánya már egy említésre méltó szempont. De ebben ugyanúgy csehül áll ma a WP mint akkor a Linux. Össze sem hasonlítható az iOS vagy Android alkalmazáskínálata és a WP rendszeré. Arról nem is beszélve, hogy a meglevő WP alkalmazások jó része láthatóan össze van csapva, sok közülük nem több egy webcím linknél.
Amiket te használsz azok az appok megvannak de rengeteg más alkalmazás amit mások használnának sajnos nincs meg.
A bankos appok hiánya momentán eléggé komoly hiányosság, és sajnos nem ez az egyetlen hiányos terület.

A vásárló szempontjából szerintem teljesen mindegy ki tett meg mindent, vagy kinek a hibája miatt nincsenek meg nélkülözhetetlen alkalmazások WP-re. Nekik olyan okosmobil kell amin minden számukra szükséges app megvan.

troll on
Sokszor letört voltam, boldogtalan, és depressziós, de mióta informatikusom tanácsára megettem a Windows Phone operációs rendszerű telefonomat, kiegyensúlyozott vagyok, és boldog. Azóta már az egész családom WP-t használ, még a dédszülők is, és csodálatos lett az életünk! Mindenkinek tudom ajánlani.

" Okkal olyan nagy az Android részesedése amekkora. "

Igen, az emberek képesek szinte bármilyen szart megvenni, ha elég olcsón adod.

"Ha egy iPhone user fényezi a mobilját azt elfogadom őszinte véleménynek."

Kettős mérce FTW.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

FYI: a magánnyomorod, hogy nem tudsz mobilt vásárolni. Az pedig tény, hogy több drága prémium Android mobilt adnak el minden negyedévben mint Windows Phonet összesen. Aminek ráadásul túlnyomó része olcsó Lumia.
Informatikában a dominánssá váló platform csúcsán rendre nagyobb prémium ill. drága felső-kategóriás piac alakul ki mint a versenytárs, csak felső-kategóriára dolgozó konkurenseknél. Ugyanez történt korábban PC kontra SGI/SUN/IBM ... unix workstation versenyben, végül drága mérnöki alkalmazásoknál is átvette a vezető szerepet a PC.

Mi értelme van ezt leírni egy agyonfrusztrált magyar LUG-osnak, aki szolidaritásból egy másik agyonfrusztrált linuxos vállát fenyegeti?!
Semmi értelme!
Minek verik itt a nyálukat 7-10 éve sokan úgy, hogy semmire nem mentek a szabad szoftverekkel?!
Ennek nincs semmi értelme!
Egyáltalán minek vitatkozok ezekkel?! Fogalmam sincs!
Ennek nincs semmi értelme!

Aki a matek érettségin is legfeljebb segítséggel ment át az nem csoda, hogy 8 év önszopatás után is csak szív a szabad szoftverekkel, amiért természetesen nem ő hanem csúnya linux meg a többi a felelős. :-p
Dedósok kedvéért: egy platformon belüli arányok és a platformonként eladott darabszámok két külön fogalmat takarnak.
A "High-end" Android közel hétszer annyi mobilt jelent mint a WP összesen.
Ha pedig a színes ábrák mellett elolvastad volna cikk szövegét is:
"Azt, hogy mennyire eltolódott a Windows Phone az olcsó telefonok felé, jól mutatja, hogy még az Androidnál is kisebb a 400 dollár fölötti modellek aránya, míg a Google-nál 20%, a Windows Phone-nál csak 14 százalék ezek aránya - a volumen persze nem is összemérhető."
A cikk címe:
"Vélemény: Windows Phone, ennyi volt."

De minek vitatkozok egy funkcionális analfabétával?!
Ennek nincs semmi értelme!

Nem feltétlen kell Microsoft alkalmazottnak lennie annak, akinek így-vagy úgy érdeke fűződik ahhoz, hogy a redmondi cégnek menjen.

Gyakorlatilag a programozók jelentős része, akik

  • Microsoft eszközöket használnak (programfejlesztő toolok stb.)
  • Microsoft szolgáltatásokat vesznek igénybe (Azure stb.)
  • Microsoft Windowsra / MS SQL szerverre stb. fejlesztenek kizárólag (mert csak arra tudnak, vagy arra van munkájuk)
  • Microsoft partnerek
  • Microsoft oktatóközpontok dolgozói
  • külsős (szerződéses) Microsoft dolgozók
  • stb., stb.

gyakorlatilag mind tekinthetők elfogultnak, ugyanis nekik üzleti érdekük fűződik a Microsoft sikeréhez. Ezen emberek véleményét nyilvánvalóan helyén kell kezelni. Ezért is tartanám korrektnek, ha ők (hasonlóan az itteni Microsoft alkalmazottakhoz) valamiféle disclaimer-ben közölnék, ha anyagi, munka stb. érdekük fűződik a vállalathoz.

Így lenne ez korrekt. Persze, ha nem trollokról beszélünk.

--
trey @ gépház

Ha jol tudom, bucsuajandekkent kiosztottak egy csomot a korabbi munkasoknak. Nem hiszem, hogy a - szalagmunkasok kb. felhavi fizetesebe kerulo - kutyuk a szemetben vegeztek volna. Viszont a reszesedest mindenkepp novelik, es nem olyan nagy Komarom.
Mas kerdes, hogy kb. ok lennenek az utolsok az orszagban, akik hajlandoak lennenek erte penzt is adni.

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Ez azért elég korrekt a Microsoft részéről:

"Az egyezség értelmében a dolgozók a törvényileg előírt végkielégítésen túl átlagosan öt havi bért és bruttó 150 ezer forint álláskeresési támogatást kapnak. Ezenkívül a vállalat két csúcstechnológiájú mobiltelefonja közül választhatnak egyet. „Az elkövetkező hetekben az átképzési lehetőségekről is tájékoztatjuk az embereket, tanácsadással segítjük őket abban, miként kell önéletrajzot írni, milyen interjútechnikák léteznek, miként fejleszthetik készségeiket – mondta a szakszervezeti vezető."

Szerintem ez most csalóka, mert a Q2-ben bejelentettek 2 készüléket is, és kb. mindenki tudta hogy frissülnek a termékek, de ezeket csak Q3-tól (930,630,635) lehet megkapni, biztos nem kevés olyan ember van, akik inkább vár(nak|tak) a vásárlással. A 720,820 utódja pedig még csak most fog jönni.

Még nem temetném sem a Windows Phone-t, sem a Microsoftot. A hup.hu mobilplatform szakértői párszor azt is megjósolták már, hogy az Apple egy év alatt csődbe megy.

Bizonyára így van, de a Surface erőltetése a lassan két milliárd dollárnál tartó veszteségek ellenére nekem azt sugallja, hogy a MS nem a pillanatnyi mérlegegyenleget tartja szem előtt, ugyanis ez nem feltétlenül egy releváns mutató.

off:
Pénzügyi részhez lazán kapcsolódó találós kérdés: melyik cégről készült az alábbi diagram?
http://i.imgur.com/6g650jG.png

Az Amazon. :)

És miből gondolod, hogy az offshore-jaik tele vannak pénzzel? A profitot nem csak kivenni lehet, hanem visszaforgatni is. Az Amazon egész egyszerűen azt csinálta, hogy sz*rt a részvényesekre, és nem adta ki osztalékként a profitot, offshore-hoz sem utalta át, egyszerűen visszaforgatta az üzletbe. (Nagy részét, nyilván a részvényeseket sem kell azért sajnálni. :))

Én januárban vettem magamnak egy Lumia 520-ast, merem állítani, hogy az eddigi telefonjaim közül (volt buta és okos is) ez a legjobb stabilitás és használhatóság szempontjából. Szerintem nem véletlenül a Lumia a company standard a munkahelyemen is (azt nem tudom, hogy mindenhol így van-e, de az EMEA régióban biztosan), iPhone az alternatíva (vezetői beosztásban lévőknek leginkább), az android-os telefonok viszont kvázi megtűrt státuszban vannak. Nyilván nincs ez mindenhol így, és az is világos, hogy ennek politikai okai is vannak (ügyfelünk lett a MS nemrégiben), az viszont kicsit gyanús, hogy ennyire pocsék a WP elterjedtsége. Tuti, hogy nem számoltak el valamit? :)

Rohadtul nem érdekel, hogy mi fut a telefonomon, csak működjön jól és legyen könnyen kezelhető.
Amikor tönkre ment az androidos cuccom, szándékosan egy Lumiát kértem. Három hónapig uralkodtam magamon, mondván, hogy nem szar ez, csak még nem szoktam meg.

Három hónap alatt addig fajult a viszonyunk, hogy bármikor összetapostam volna.
Egyáltalán nem lep meg a torpanás.

Az egy téves próbálkozás volt. Ubuntuék teljes mobilos iránya egy zsákutca. Ami eddig működött már azt is elrontották kemény munkával. 14.04 óta a Unity már használhatatlan tableten mert már csak GPU-val menne, annak hiányában dög lassú swemu van, ami tableten katasztrófa.
Linux MINT azóta is előzi az első helyen az Ubuntut a distrowatch-on. Mostanra talán már az elvakult Ubuntu fanok is kezdik belátni, hogy valóban rossz irányba megy az Ubuntu és a distrowatch mégis hasznos indikátor.

Normális HUP-ot használok!

Én most gondolkodom egy új Nokia E72 vásárláson :DDD (és ez komoly)
-[Lenovo y510p SLI]-

50 dollár egy nagyon jó ár E72-ért ha szépen fel van újítva. Ennél csak drágábbat tudok.
Jól mutatja mekkora bakit csinált a Nokia amikor ostobán lelőtte ezeket a modelleket. Még ma is akkora a kereslet E72-re és a többi híres Nokia-ra, hogy sorban állnak a kínai felújító webshopok velük. Kereslet is van mert még 100 dollár felett is veszik rendesen.

Normális HUP-ot használok!

Óriási pánik lehet Redmondban.
Kár volt eladni az msnbc-t. Ott is lehetne teljes gázzal nyomni, hogy hazudnak a számok, valójában robbanásszerűen nő a WP részesedése. Minden nap sátortáborokban várják világszerte a rajongók a boltok nyitását, hogy megvehessék a betevő WP mobiljukat.

Normális HUP-ot használok!

A piac dönt/minősít, nem a szájkarate (itt felettem).


Vélemény: Windows Phone, ennyi volt.

"Egyre növekvő aggodalommal kérdezzük mostanában a hazai Microsoft képviselőit: mi a Windows Phone-stratégia? Mi van a tarsolyban, mi a kitörési pont? Legnagyobb csalódásunkra eddig a legkonkrétabb válasz az volt, hogy a vállalatok majd tömegével fogják vásárolni a Microsoft rendszerével szerelt telefonokat. Ez a stratégia már zsákutcának bizonyult a BlackBerry számára is, ha pedig valóban működne, akkor már ma húzná az eladásokat. De nem működik, [...] Van még remény?

Nincs.

De komolyan, van még remény?

Tényleg nincs. Sem 2015, sem 2016 nem lesz a "mobilos Windows éve". Tavaly már egymilliárdnál több okostelefon fogyott világszerte, idén pedig bőven egymilliárd fölötti forgalommal lehet számolni. Egy ekkora piacon néhány százaléknyi részesedést szerezni gigantikus feladat, áttörést elérni, a relevancia küszöbét jelentő 10-15 százalékot elérni pedig elképesztő kihívás. [...]"

--
trey @ gépház

Én majd akkor kezdek el aggódni, amikor bejelentik, hogy abbahagyják a WP fejlesztését és megszűnnek a köré épített/kapcsolódó szolgáltatások, technológiák, mint pl. OneDrive, Skype, Office, Bing, Explorer, Here, stb.
Amikor ezek megszűnnek, vagy nagyon lemaradnak - akkor fogom majd kizárni a WP alapú telefonokat a vásárlási jelöltjeim közül. :)

Én sajnálom a blackberry-t, mert qt-val fejlesztek...

Pedig azt hittem 2014 a Windows Phone éve.