Xiki - parancssor forradalmasítva

 ( trey | 2014. július 8., kedd - 9:22 )

Craig Muth szerint itt az idő, hogy a parancssori felhasználás egy következő szintre lépjen. Ennek megvalósulását az xsh-ban, a xikishell-ben látja. Hogy terve valósággá válhasson, egy Kickstarter kampányt indított 80 ezer dollárra. A kampányzárásig még 12 nap van hátra. Eddig kicsivel kevesebb mint a fele jött össze a kért összegnek.


bemutatkozik a xikishell


xiki vs. bash

Részletek a Kickstarter oldalon.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez a projekt egy centet se erdemel. Perl meg XML? Kosz nem, talaltak mar ki ezer olvashatobbat

Én githubon belenéztem a forráskódba. Ruby forrásfileok, css és javascript fileok , egy szál perl forráskódot nem találtam.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

En nem neztem bele a forrasba csak a repo statot neztem meg.

Ruby 98.8%
Other 1.2%

Deja vu: http://acko.net/blog/on-termkit/

(Csak ez sosem készült el)

Ahogy a kickstarteren áll ez sem fog ~32000$/80000$

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Mijaza Kickstrater? ;)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

kinézetre jópofa, de azzal, hogy ötvözi a klasszikus terminált a "kattintgatós" módszerrel nem tudom, hogy milyen célközönsége lesz. Ezt a kettőt nem véletlenül nem keverte eddig senki...

+1

nekem is ez volt az első gondolatom, hogy az intelligens kimenetek oké, tényleg produktív, de nekem a touchpadra váltás már a gépelés végét jelenti, ezt parancsonként eljátszani nem kényelmes

az is jól néz ki, hogy IDE-ként lehet használni, rögtön végiggondoltam, hogy nekem kéne-e, ... nem. biztos van akinek a shell elérése egyben a szerkesztéssel kényelmes lenne, de nem sokaknak, ahogy látjuk

Nem vagyok megyozve en se hogy sokat kattingatek, de tapipadal pont en is igy voltam, csak azota mar TrackPoint van minden gepemen.( asztalin is PD026744 )

Ha jól értem a kattingatás lehetőség, nem kötelező. Nem értem hogy hátrány, ha valami pluszt ad?

nem kötelező, de nagyon kiemelte, nekem az jött le ebből, hogy ez lesz az irány, ezt akarják csinálni.

gondolom azért emelte ki, mert a kezdőbb usereknek ez áll kézre

Mondjuk én rendszeresen keverem. Finderből path -okat dragndroppolok terminalba, illetve terminalból open paranccsal nyitok meg fileokat gui -s appokban, vagy direket finderben. Egyelőre ennyi a "keverés", de lehet ezt még fokozni. Hogy tömeges igény volna-e rá, az persze kétséges.

+1
Csaba

A path beírást valóban lehetne könnyíteni. Néha elfárad a kezem a tab-olásban, és könnyű fals path-t beütni.

szerintem oktatási célokra tökéletes
az más kérdés hogy "in real life" vagy "for work" mennyire használható

kisebb gyerekeknek akik még nem perfektek angolból (és lehet hogy soha nem is lesznek azok) ezért a man page-k böngészése felejtős, elég jó ugródeszka lehet egy ilyen alkalmazás, a parancssor megismerésének irányába
főleg akkor ha iskolában már egyáltalán nem is lát promptot.
családban 9 éves (harmadikos ha jól emlékszem) kisgyermeket pár hete kérdeztem hogy mit tanultak eddig "informatikából" (vagy számítástechnika... mittudomén). mesélt is, meg idehozta a füzetét (amit felirok a táblára azt lemásoljátok a füzetbe lol): siralmas volt amit hallottam/láttam.
hardverek háttértárak nagyon általános szinten, windows felhasználói alapok, nagyon kevés office (word), paint (msbrush WTF). órán el voltak tiltva az internettől első félévben (wut), szegény gyerek nem tudja h mi volt ennek a pontos oka. második félévben ezt a "tiltást" már feloldották, most már megy az ismerkedés a networkkel de kb olyan szinten hogy "játszatok gyerekek!" és minden második órán megy a flashgame. mondanom se kell: adatmennyiség mértékegységekkel egyáltalán nincs tisztában. azt hogy hol találjuk a billentyűzeten a kukacot, tőlem kérdezte meg.
ez egy vidéki város általános iskolája.
elég szomorú


http://nagyfoku.wordpress.com/

Hát, ismerek olyat, aki például a mondat eleji nagy kezdőbetűket nem tudja. Meg a központozást. Felnőtt emberként.

tényleg nem szoktam. nem csak itt, máshol sem. :)
egyrészt lustaság, másrészt a nyelvtannácikat is foglalkoztatni kell valakinek
a kommentemből nem tudom hogy jött le, de nem a kisgyereket tartom hibásnak a tudatlansága miatt
nem akarok felelősöket se keresni... az nem az én dolgom


http://nagyfoku.wordpress.com/

A szokas megvaltoztathato. Ha lusta vagy azt nem kell masokra kenni (gyk. a nyelvtannacizas). Bar az ilyennek minidg megjon az az elethelyzet ahol jol fejbekolintja az elet a nagy arc miatt. Nem az a baj hogy ez vagy hanem hogy buszke vagy erre. Ja es gyk. a felnott letedre arra utalt volna hogy szegyen felnottkent hogy azt teszed amit meg gyerekkent toleralhatna barki...

Mielott idesirsz barmit a dikklexiarol meg egyebekrol a helyesiras csakis gyakorlas kerdese... Ha nem hiszed szivesen adok telefonszamot ahol ingyen megmutatjak neked...

Azert a disbigyo nem hozhato egy kalap ala a nagykezdobetu, es mondat vegi irasjelekkel.
A helyesirasi nyelvtannacizas hulyeseg, btw, arra jo, hogy az ember beleokoskodjon abba, hogy eppen valami ezredrangu dolgot jobban tud, mint mas, es elo lehessen jonni a "mar alsoban is megtanitottak, ha te megsem tudod, akkor hulye vagy" erzessel.
A mondat alapveto ismerveinek betartasa viszont, tenyleg elvarhato.
kolonben egeszen egyszeruen a leirt szavakat nem kell mondatnak ertelemzni, tehat inkabb a ertelmetlen horges a mentalis kep, mint a mondanivalo.
Egyebkent, en diszlexias vagyok. Evek ota, tobb ezer elolvasott konyvvel a hatam mogott, diagnosztizalva.
Tehat, ha megis tudsz valami csodaszert, hogy rendbe legyen az agyam ez a hibas terulete, akkor peldaul erdekelne a telefonszam.
(De miutan rengeteg dolgot megprobaltam, belenyugodtam, hogy ez mar igy marad. Amit tudok tenni ellene, az az, hogy igy ekezet nelkul irok, mert igy kevesbe feltuno, de a szoveg megis ertelmezheto marad, illetve azt, hogy ahol azert kell, hogy ekezetes legyen a szoveg, ott helyesiras ellenorzott hasznalok, es 2x is atnezem a szoveget. Mert attol, hogy valamire az ember alkalmatlan, az nem jelenti azt, hogy nem tehet meg mindent azert, hogy legalabb elfogadhato eredmenyt erjen el.)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Ps: Amugy, nem tartom kizartnak, hogy napi 2-3 ora helyesiras gyakorlasal nem lennek megis elfogadhato helyesiro. De inkabb mas, produktive hasznosabb dologra forditanam azt az idot.
( Mindent produktivabbnak tartok, mint azt, hogy val-vel egytekette hogyhasonul, es hasonlok.)

1291 karaktert írtál be. Ha jól számoltam még 18 gombnyomással minden mondat elejére nagybetű, a végére pedig pont került volna. Nem egész 1,4%-kal több billentyűleütés - nem emiatt lesznek ízületi problémái az embernek.

+1

Hat ha jol emlekszem, Plan 9-ben kevertek, szinte barhova bepotyoghettel egy parancsot, majd valamelyik egergombbal raklikkelve indithattad.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Oberon. (Lehet p9 is, de azon meg még nem láttam grafikus felületet az inferno-n kívül.)

Már hogy ne ötvözte volna senki, azt ne mond már, hogy egyszer sem másoltál ki semmit a terminal kimenetéről, amit egy másik terminálba szúrtál be valamilyen okból.

Egyébként a videó alapján egyáltalán nem vagy köteles kattintgatni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"use ctrl+d for drop down menu"
Tényleg zseniális ötlet egy shell-ben mindenkibe évtizedek óda beleivódott billentyű kombinációt újradefiniálni.

Mert a Ctrl+D mihez is van shell-ben hozzárendelve?

Lenyegeben egy exit parancsnak felel meg, szoval ha valaki megszokja az uj csodaban mint drop down menu es hagyomanysabb ele kerul akkor nezhet majd boci szemekkel :)

+1

Egyet értek. Én például ezért nem tudok screen-t használni. Már úgy megszoktam, hogy CTRL-a -val ugrok a sor elejére és delete helyett CTRL-d-t nyomkodok, hogy kb. 2 perc után detach-olom magam a screen-től, majd a következő CTRL-d-vel már dobtam is a terminált. (Szerencsére bármikor újrakapcsolódhatok, így inkább csak bosszantó.)

tmux

~/.screenrc:

escape ^Xx

Ha pl. a Ctrl-X -re kívánod áttenni

tcsh megvan? amiben régebben tab-tab nem volt, helyette ctrl+d az igen. Persze ha még nem gépeltél semmit, akkor meg kilép.

Inkább annak örülnék, hogyha kicsit jobban használnák a színeket a terminálban, szerintem sokat dobna a használhatóságon.

+1

Igazából lehet rajta szépíteni, csak dolgozni kell vele.

azt én is támogatnám, ha többet tudna, voltak ott olyan funkciók, amiknek látom értelmét, sőt, még ez a webdev IDE próbálkozás is jó ötlet, csak valahogy nem kerek nekem. de megpróbálom majd.

fish shell?

Nem értem azokat, akik nem látják azt, hogy ez nem lenne hasznos.
Én sem használok sűrűn terminált, de fejlesztőként szoktam azért belepötyögni, van mikor ott keresek egy bizonyos reviziót, nagyon kellemes interfészt biztosít ehhez az xsh. És sok máshoz is.
Hasznos toolnak tartom, és biztos, hogy nem használnám ki sok funkcióját, mert lehet csak hülyéskedéshez, shell tanuláshoz jó, de azért van ebben a projektben valami érdemleges is.

Vagy egy bazi nagy memóriazabáló szörnyeteg lesz, vagy agyon fogják pluginezni és a rosszul megírt pluginek miatt eszi majd meg az összes memóriát és lesz rohadt lassú.
Mindenesetre eddig legalább a terminál gyors volt és kicsi, ennek is vége lesz...

Miért, ha ezt elindítod, akkor törli a gyors és kicsi termináljaidat? :)
--
♙♘♗♖♕♔

Igen előforduljat :) Azért ha valaki ráizgul egy újításra, láttunk már rá példát hogy elhagynak egy régebbi megoldást ezért. Gnome 2 -> 3 jó példa lehetne ha nekem nem tetszene :)

aztán a gnome 2 folytatva lett mate néven, szóval veszve nincs semmi.

Emacs!

M-x shell
M-x dired

+1

--
|8]

+1

yesss!
+1
Csaba

hehe, tényleg :). nincs új a nap alatt

Kellene egy kickstarter v. indiegogo kampány egy emacsrocks.com szerű sorozatra:
- A videónak OSX-en kell készülnie
- Attraktív emacs theme-et kell használni, a videóhoz nem fontos a produktív színséma
- Jó szinkron hang.

Elég lenne pár száz $, és le lennének rendezve az ilyenek. Akik felülnek az ilyeneknek, azok túl fiatalok ahhoz, hogy emacs előítéleteik legyenek (kivéve ha vim zealot a szomszédjuk :))

Csak nekem ugrott be erről a Maple?

Azt valaki azért elmagyarázhatná nekem, hogy ebből hogyan lesz auditálható shell history (ránézésre sehogy)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Mi az az auditálható bash history?

Oximoron? ;)

Ki beszélt is bash-ről? :) (amúgy ha már offtopic - rbash + egy távoli log szerver szerintem még nagyjából le is fedi a követelményeket)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Az audit logolast tipikusan nem shellbol kellene megoldani. Rbash eleve egy vicc. A tavoli logolas ok, de inkabb az auditd logjat kene tavoli logolni, mint a bash historyt.

Egyet kell értsek abban, hogy az auditd jobban megfelel a célnak, de bizonyos körülményekben én a shell szintű logolast is elfogadhatónak tartom. Viszont még ha feltételezem, hogy auditd-val is megy az audit, ott is kiváncsi lennék hogy egy ilyen jellegű action hogy is jelenne meg (mint amikor ls után hív mondjuk vi-t, amiből meg akár egy rm-t is behívhat, mindezt egy futtatott parancson/wrapperen (?) belül)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Pontosan mire lennél kíváncsi? Hogy mennyire követhető az audit log? Van a bejegyzésekben egy ses= érték, ami elég jól azonosítja, hogy honnan indították az adott bejegyzést generáló sort.
Csak egy baj van vele, hogy óriási logot képes előállítani pillanatok alatt.

Anno ez is érdekes volt... Aztán persze ez is besült, a github page szerint 3 éve hozzá se nyúlt senki.

http://acko.net/blog/on-termkit/
--
http://envo.it

a mysql interface igen érdekel. nem igazán ismerek kényelmes konzolos mysql (vagy egyéb adatbázis) kezelőt.

~~~~~~~~
deb http://deb.metaltux.tk/ wheezy yazzy repack

jó, 2 óra túrkálás után elárulná valaki hogy a retekbe lehet ezt a csodát _interaktívan_ használni?
feltelepítettem, van xiki parancsom, de csak kiprinteli a kimenetre azokat a sorokat, amiket a vidin önfeledt szerkeszt, lenyit-felnyit a csóka.

$ xiki readme
> Menu doesn't exist yet
| Create it?  Make your menu by creating one of these...

vagy valamiről lemaradtam? mindenképp kell hozzá emacs?
vim-hez beállítottam kiegészítőként, de kissé kissebb a feature kínálata mint a demón. (kb rá tudok klikklikkelni a szavakra osztán annyi)

ezt a projektet átkeresztelem xikiről cikire.

~~~~~~~~
deb http://deb.metaltux.tk/ wheezy yazzy repack

Te elolvastad a szép leírást, ami a github oldalukon elmondja, hogy hogy kell használni? Itt: https://github.com/trogdoro/xiki

persze, az alapján mentem. de egy elejtett "van webfelülete, de legjobban texteditorból megy"-en kívül sehol se mondja, hogy "most vedd elő a kedvenc editorodatemacs-edet..."

~~~~~~~~
deb http://deb.metaltux.tk/ wheezy yazzy repack

Én ezektől az eszközöktől azért félek, mert látom magam előtt 20 év múlva a a fiatalokat, ahogy azt mondják nekem: "Adja ide a billentyűzetet Papa, sose végzünk, ha nem ismeri a Xiki-t!"

Ezt most elképzeltem, és olyan jót nevettem :))) Köszi, hogy leírtad!

Ez sem fogja megváltani a világot. Nekem a bash és az ott használható tab billentyüzet jött be. Esetleg a ctrl és nyilak együttes használatával lwhetne ilyen választásos dolgot csinálni.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Ahogy látom te is régi motoros vagy, mivel a typofixet nem használod. :)
Nem biztos, hogy te vagy az, akinek elsőre megtetszik ez az interfész. De hidd el, ha megcsinálják normálisra, akkor azért használni fogod bash helyett.

80x25-ös karakteres felületen szép lehet az ilyesmi :D

Mikor régen a Delphi-ben kitalálták, hogy az objektumnév és a pont beírása után elkezdje kilistázni az objektum alá tartozó dolgokat... hát valójában gyorsításnak, segítségnek szánták, de ez az akkori gépemen azzal járt, hogy a pont beírása után 5-10-20 másodpercre megakadt minden.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Azért gondolom nem az a jellemző, hogy akkorát használna akárki, vagy igen?