A spanyol Extremadura régió egészségügye nyílt forrásra váltott

 ( trey | 2014. június 27., péntek - 8:02 )

Többször is volt már szó nálunk a spanyol Extremadura régióról, főként annak nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatos tervei miatt. 2012 elején jött a hír, hogy a régió 40 ezer desktop gépen fog Debian-t használni. A migrációs munka tavaly tavasszal meg is kezdődött. De vajon hol tartanak most a spanyolok?

Az Európai Bizottság Joinup blogjának egyik friss bejegyzése szerint a régió kormányzatának egészségügyi intézményei az elmúlt év során szabad / nyílt forrású szoftverekre váltottak. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy közel tízezer desktop gépre került testreszabott Debian verzió (Lingobex Salud).

A korábban bejelentett migráció is folyik, bár azt elismerik, hogy az eredetileg tervezett ütemnél lassabban haladnak. Ennek okai részben a heterogén hardverpark és szoftvermegoldások.

A tartományban szerverek tekintetében az alapértelmezett operációs rendszer a GNU/Linux. Az oktatásban is fontos szerepet játszik a szabad szoftver, a nyílt forrás. Körülbelül 60 ezer iskolai munkaállomáson és mintegy 33 ezer iskolai laptopon található nyílt forrású szoftver.

Részletek a blogbejegyzésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ők így tesznek a túlnépesedés ellen.
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Miért fáj neked a nyílt forrás?

KAMI | 神
Firefox OS: https://is.gd/fxoshu Linux Mint: http://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes!

Nekem aztán nem fáj, csak túl magas volt a labda :)
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Kétlem, hogy az egészségügy színvonalát a szoftver döntené el alapvetően. (Szóval szerintem nem is volt ott semmilyen labda.)

---
Science for fun...

Hiába, gazdag ország Magyarország... az egész világnak jó a nyílt forrás, nekünk nem, nekünk a vendor lock-in kell...

-------------------------
Trust is a weakness...

és Mohács.

KAMI | 神
Firefox OS: https://is.gd/fxoshu Linux Mint: http://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes!

Nem vagyok ellendrukker, de volt rá példa, hogy feladták az open source próbálkozást.
Nem is olyan régen, valamikor tavaly volt hír. Persze az okokról semmit sem tudok.

Az nem csak valami költségvetés volt? Nekem ez rémlik, meg az hogy szétferdítették windows javára. :D De lehet csak álmodtam, bár nem lepődnék meg ha tényleg lett volna valami ilyesmi.

Nem tudom...
Úgy emlékeztem, mostanában történt ilyesmi, de csak ezt találtam: http://www.origo.hu/techbazis/20110218-visszaall-linuxrol-windowsra-a-nemet-kulugyminiszterium.html
Végül is, amilyen a memóriám...

a német külügynek kötelező nsa spywaret tartani a computerein. nemzetközi szerződés kötelezi erre a második világháborús német bűnök miatt. átlátható üvegminisztérium program:)