Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re

 ( trey | 2014. április 14., hétfő - 16:50 )

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, a Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra, a Frissítettem Maverick Meerkat-ról Natty Narwhal-ra, a Frissítettem Natty Narwhal-ról Oneiric Ocelot-ra, a Frissítettem Oneiric Ocelot-ról Precise Pangolin-re, a Frissítettem Precise Pangolin-ről Quantal Quetzal-ra, a Frissítettem Quantal Quetzal-ról Raring Ringtail-re, a Frissítettem Raring Ringtail-ről Saucy Salamander-re - avagy lehet újratelepítés nélkül is élni - kaland folytatódik...)

Már vártátok, kértétek, követeltétek, hát itt van! Ahahaha... Szóval, a napokban beköszöntött a FinalFreeze a Trusty-nál, így szombaton arra gondoltam, hogy itt az ideje frissíteni. Az utóbbi idők Ubuntu frissítései számomra nem tartogattak sok meglepetést, gyakorlatilag eseménytelenek voltak. Azt gondoltam, hogy egy LTS-re frissítéssel nem lehet gond, még akkor sem, ha nem a végleges verzióra frissítek. Tévedtem.

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re #1
Kiindulási alap a Saucy volt. A szokásos módon láttam hozzá a frissítésnek. Késő délután fogtam a backup HDD-t és klónoztam a rendszert.

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re #2
Estig nem volt időm rá, de úgy háromnegyed 9 körül nekiestem. Ahogy szoktam, ellátogattam a frissítést részletező TrustyUpgrades oldalra, hátha van valami változás a frissítési procedúrában. Semmi különlegeset sem találtam rajta.

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re #3
Az "update-manager -d" futtatása után láthattam, hogy minden naprakész, de igény szerint a 14.04 már rendelkezésemre áll. Induljon az upgrade!

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re #4
Kell egy jelszó...

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re #5
A telepítő figyelmeztetett, hogy a rendszer még fejlesztés alatt áll, telepítése éles rendszerre nem ajánlott. Mivel ezzel tisztában voltam és tudtam mit csinálok, ezt a figyelmeztetést figyelmen kívül hagytam...

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re #6
Felkészülés a frissítésre...

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re #7
Megkezdődhetett a csomagok letöltése.

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re #8
2000+ csomagot kellett lehúzni a siralmasan szűk 5Mbps sebességű ADSL kapcsolaton, így magára hagytam a gépet. Néha-néha visszanéztem, hogy nem kell-e manuálisan beavatkozni a telepítési folyamatba. Időközönként válaszoltam egy-egy kérdésre, majd rendre magára hagytam a gépet.

Egy darabig ment minden a szokott módon... De történt egy nem várt meglepetés... A telepítő a csomagok letöltése után annak rendje-módja szerint elkezdte azokat telepíteni. A csomagok háromnegyedének telepítésekor azonban jött egy "Abort blablabla" üzenet és a telepítő leállt. De, hogy izgalmasabb legyen a dolog, a grafikus felület is elveszett. Vagyis gyakorlatilag semmire sem reagált.

Nagy pánikba nem estem, mert Debian unstable-n nőttem fel, így elővettem a régi, jól bevált rendszer-helyrekalapáló módszereket (amúgy sem volt sosem a kedvencem ez a grafikus dist-upgrade móka). Konzolra váltottam, majd kiadtam egy "apt-get update" és utána egy "apt-get dist-upgrade" parancsot, hogy lássam, mi a helyzet. A csomagkezelő a tudtomra adta, hogy félúton vagyok a telepítésben és ezt helyre kellene tenni. Addig nem hajlandó semmit csinálni, amíg ki nem adom a "dpkg-reconfigure -a" parancsot. Kiadtam. A rendszer konfigurálta a már telepített csomagokat. Amikor végzett, végre kiadhattam újra az "apt-get dist-upgrade"-t. Ezúttal - ahogy kell - működött.

A telepítő végzett, majd - ujjak keresztbe - jöhetett a reboot. Nagyon nem aggódtam, mert legrosszabb esetben a "backup HDD be a gépbe és majd megpróbáljuk legközelebb" gyakorlat játszott volna.

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re #9
A felemás frissítés dacára a rendszer elsőre elindult és a szokott finomhangolások és simogatások után már birtokba is vehettem az Ubuntu 14.04 LTS-t.

Gyors tesztelés után arra jutottam, hogy minden rendben van. A VMware Workstation-ön kellett egy kicsit reszelni, hogy menjen, de a patchelés után már azzal sem volt gond.

Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re #11

Majdnem 2 nappal a frissítés után egészen elégedett vagyok az új rendszerrel. Főleg most, hogy ma az SSD-t is kicseréltem alatta és már nem kell a hellyel zsonglőrködni. A 13.10-nél tapasztalt, bosszantó font korrupciós hiba sem jött elő. E' örö', e' bodottá!

Aki frissítés előtt áll és biztosra akar menni, az inkább várja meg a végleges verziót. Aki nem tud addig várni, annak jó szórakozást! Legközelebbi frissítés ősszel!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

hat en sose ertettem ezt az ubuntu oruletet

+1

Én meg igazából az upgrade őrületet nem értem, főleg desktop-on.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Pedig pont desktopon van értelme a frissebb alkalmazások használatának. Serveren sokkal indokoltabb a 'ha nem romlott el, nem kell javítani' hozzáállás.

+1

Úgy értettem, hogy ha megjelenik egy új release, gyalu és install.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Mondjuk mert az egymillió személyes beállítást így könnyebb megtartani. No meg valakinek azt (upgrade) is ki kell tesztelni.

Ez pontosan így van. Nem az újratelepítés a nagy meló, hanem a sok apró szar beállítgatása, visszaállítása. Még akkor is, ha a konfigok megvannak.

--
trey @ gépház

Megértem az álláspontot, viszont abban is egészen biztos vagyok, hogy egy frissített rendszer illetve egy frissen telepített rendszer + beállítgatások nem eredményeznek egyforma célrendszereket.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ez ilyen rossz windowsos becsípődés lehet. Ott divat ez a "belassul, újrarakom havonta" hozzáállás.

--
trey @ gépház

Az ubuntu a linux windowsa. Pld a legutolso upgrade-nel elveszett egy par dolog (pld nyelvkijelzes, valtas), mig a frissen telepitett rendszernel (vagy gyalult profillal) meg ott volt.
--
zsebHUP-ot használok!

Igen, és mivel a frissítés nem garantálja egyáltalán azt a rendszerállapotot, amit egy friss telepítés nyújt, nálam biztosan nem játszik a frissítés.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Milyen szerencse, hogy van választási lehetőség. Ez inkább ilyen pszichológiai dolog lehet inkább, mint technikai.

--
trey @ gépház

Nem is az a probléma, hogy a konfigurálás sok vagy kevés meló. Szerintem fontosabb, hogy a rendszer reprodukálható legyen.
--
ulysses.co.hu

Pontosan mit értesz az alatt, hogy "a rendszer reprodukálható legyen"?

--
trey @ gépház

Ha van valami komplikált szolgáltatás a gépemen, akkor le tudjam az egészet úgy dokumentálni, hogy egy másik gépen a semmiből (egy adott verziójú Linux friss telepítéséből) kiindulva elő tudjam állítani ugyanazt.
--
ulysses.co.hu

Ilyesmire gondolok, mint pl. az Oracle telepítés. Te is írtál már doksit Oracle telepítésről, én is írtam.

Ez elméletileg működhet. És mint tudjuk, a gyakorlat az elmélettel elméletileg megegyezik...

Biztosan csak játékra használod a rendszert, vagy nem produktív környezeted. Vagy nagyon sok időd van.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ezért írtam, hogy desktop-on. Egyébként pont a desktop-frissítés kontra desktop-újratelepítés mondatta velem a fentieket.
Szerveren nincs választási lehetöség.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nekem a desktop is ugyanolyan produktív, mert azon dolgozom. Míg újra beállítok mindent egy újratelepítés után, az idő. Sok idő.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Mondjuk ott is max azok körében, akik nem értenek hozzá.

2014 van, az oprendszert ne kelljen már félévente újratelepíteni.

Függetlenül, hogy van-e értelme, vagy nincs a jelenség létezik. Igen, főleg hozzá nem értők körében, de bizony hallottam én ezt már "Windows szakértő" szájából is. Én a desktop windowsaimat is szoktam upgradelni, nekem nem kell bizonygatni.

--
trey @ gépház

veletlenul windowst irtal android helyett :S

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Gondolom, most próbálod eljátszani, hogy még nem hallottál (dehogynem) erről a jelenségről. Android-ról nem tudok nyilatkozni, nekem sosem volt androidos eszközöm. Ellenben az iOS eszközeimet is upgradelni szoktam és nem újratelepíteni.

--
trey @ gépház

Mindkettőre igaz (amennyiben az a kérdés, hogy "szokták", nem az hogy "kell").

Én meg azt nem értem, hogy miért nem "rolling release".

Én viszont rengeteg állatnevet tanultam meg angolul.

---
Science for fun...

:)
állat...

Inkább fordítva:

Állat
:)

(bocs...)

Nem akarok trollkodni, de az eddigi Ubuntus frissítéseidből még nem emlékszem arra, hogy bármelyik kiadás frissítése ledöglött volna félúton...

Úgyhogy ez el is vette a kedvemet még a VBoxos kipróbálástól is. :/

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Nekem is ledöglött 1-2 hónapja.A dselect helyrehozta.Igazából fogalmam sincs,hogy mit hogy csinál,de eddig az összes 'dependency hell'-t megoldotta nálam(nem sok volt).

Kéretik észben tartani, hogy itt egy fejlesztés alatt álló, még ki nem adott disztróról van szó. Ezt a frissítés alatt közli is. Szóval értelmetlen ebből bármilyen következtetést levonni a végleges verzióra nézve. Hibásat persze már most lehet!

--
trey @ gépház

Személy szerint köszönöm a beszámolót! :)

hogy lehet ma Magyarországon egy trey-nek 5Mbps sebességű internetkapcsolata??:D

hup nem arrol fut :D
---
Ubuntu one tárhely: https://one.ubuntu.com/referrals/referee/1503/
Dropbox: http://db.tt/XMk0ssk

Nem a méret a lényeg.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Így spórolta ki az új SSD árát :)

Egy forintot se adtam érte (céges) :) A sáv meg azért ennyi, mert amikor legutóbb rákérdeztem, azt mondták nincs többre lehetőség. Köt a 2 év hűség, ami 2-3 hónapon belül lejár. Időközben lett itt Digi és Vidanet is. Szóval lehet majd választani.

--
trey @ gépház

Trey!

Most lebuktál! De szerintem nem is Győrben laksz, hanem valami közelében fekvő istenverte tanyán.

Én meg sem merem mondani milyen faluban élek, ahol az össz lélekszám úgy éri el a 200-at, hogy a többség szociális otthonos agyhalott beteg meg alkoholista lakó. Elég legyen annyi, hogy Kőszeg és Szombathely között. Nekem csak nyolc megám van, drága t-home lusta volt rendesen átdrótozi, mert a falu közepén lakó cimborámnak még 25 van.

Szóval hol laksz? Gyirmóton vagy Ménfőcsanakon?

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!

Onnan újra, hogy "Időközben lett itt Digi és Vidanet is".

--
trey @ gépház

Ha 12.04 (LTS) ről mennék, 14.04-re akkor iteratívan frissítené a köztes verziókat is, ugye? Nincs direkt ugrás? (legalább is régen nem volt)

LTS-ek között van közvetlen frissítés.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Akkor mybad.

8.04-ről már tudtam frissíteni 10.04-re. Szóval azóta biztos létezik a közvetlen LTS frissítés. ;)

tulajdonképp renden lement nálam 12.04 --> 14.04

2 hiba volt:
sudo apt-get purge texlive*
aztán újra install
a másik a handbrake repo - hagyni kell a régit /precise/ mert amúgy baj van :-P merthogy új még nincs, de ez OK
már aki használja a hivatalos https://launchpad.net/~stebbins/+archive/ubuntu/handbrake-releases repót, bár kénytelen lesz, mert a gyári csak mkv ba kódol, mp4 be nem. A franc fog ilyen öregen paraméterezni :-P
illetve még
rm ~/.local/share/zeitgeist/activity.sqlite
mert magas a cpu használat aztán megjavul
asszem ennyi... meg takarítás

az utolsó sort még hozzátettem a hosts - hoz. A többi benne volt, az nem és kikívánkozott nagyon..

127.0.0.1 grape.canonical.com
127.0.0.1 mulberry.canonical.com
127.0.0.1 kwaimuk.canonical.com
127.0.0.1 europium.canonical.com
127.0.0.1 haetae.canonical.com
127.0.0.1 productsearch.ubuntu.com