Linus felfüggesztette az egyik kernelfejlesztő hozzájárulásainak elfogadását

 ( trey | 2014. április 5., szombat - 16:27 )

Nem ritka, hogy az LKML-en a kernelfejlesztők nem értenek egyet. Gyakoriak a viták, de ritkán történik olyan, ami néhány napja. Steven Rostedt egy patchet küldött be az LKML-re. A patch mellé írt levélben arra panaszkodott, hogy találtak egy bugot a systemd-ben, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a kernel "debug" parancssori kapcsolójának használatát, de a systemd egyik fejlesztője visszautasította a bug javítását. A probléma az, hogy ha a felhasználó debugolni szeretné a kernelt és ezért megadja a "debug" paramétert a kernel parancssorában, azt a systemd értelmezi és bizonyos esetekben annyira teleszemeteli dmesg-et, hogy nem lehet bejelentkezni a gépre. A megoldás csak az lehet ilyenkor, hogy a felhasználó kiveszi a "debug" paramétert a kernel parancssorából.

A bugot bejelentették a systemd hibakövető rendszerébe, de Kay Sievers - Red Hat alkalmazott, az udev, systemd stb. fejlesztője - visszautasította annak javítását, mondván, hogy ez a jelenlegi elvárt viselkedés. Sievers-t többen próbálták győzködni, hogy nincs igaza, ez a "katasztrofális" probléma korábban nem létezett és javítani kéne a regressziót, azonban hajthatatlan maradt.

Linus ezt látva annyira bepöccent, hogy azt mondta Sievers-nek, hogy kib. elege van abból, hogy nem javítja az általa okozott bugokat, és emiatt azokat a kernelben kell workaroundolni. Az is kijelentette, hogy addig nem fogad el Sievers-től kódot a kernelbe, amíg Sievers rendet nem tesz maga után.

A thread itt kezdődik.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"workaroundolni" -- A magyar "megkerülni" szóval mi a gond? Nem elég "specifikus"? :)

Workaround mint olyan szamomra tobbet jelent mint megkerulni
------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

Pedig pont ugyanazt jelenti a kettő.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Elvileg. De a tényleges jelentés magyarul az esetek jelentős részében inkább a körbegányolás, az "átmeneti taknyolás" (amiből az "átmeneti" kitétel lesz elfelejtve később), nem pedig a hibát megkerülő megoldás kialakítása.

Ha valaki azt mondja nekem, hogy workaroundolt valamit, akkor egyből arra asszociálok, amiről a cikkben is szó van. Ha viszont azt mondják, hogy megkerül, akkor nem arra gondolok. Nem ugyanazt jelenti a két szó. Az egyiknél tudod, hogy miről beszélnek, a másiknál le kell gondolkozni, hogy eredetileg mit akart mondani. Külön köszönet trey-nek, hogy nem fordította le feleslegesen. Kiakasztó, amikor mindenhova kínfordítást erőltetnek a számítástechnikában.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

+1

+1

+1

Arról, hogy szövegértési problémáid vannak, ha magyar nyelvű szöveggel találkozol, arról nem tehetek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nincsenek szövegértési problémái, csak míg az egyik rögtön érthető, addig a másik erőltetett (nincs is értelme a mondatnak).
Kicsit olyan ez, mint azok a szakkönyvek, amiket a 90-es években olvastam magyar fordításban. Értelmetlen a mondat -> mindig vissza kellett gondolni, hogy lehetett az eredeti angolul, amit ennek fordítottak -> JA! Megvan. Így már értem...
Kinek hiányzik ez?

A fent javasolt ,,megkerül'' fordítás például - szerintem - azt sugallja, hogy hatástalanítja, mintegy megoldja a problémát. Míg a workaround távolról sem ezt jelenti.

Másrészt a magyar nyelvnek távolról sem az a baja, hogy akkurátusan használunk külföldi eredetű szavakat (a magyarban egyébként is nagyon sok a külföldi eredetű szó, de hát nincs ezzel semmi gond). Bevallom, engem jobban zavar, amikor a kolléga azt mondja a merge sort-ra, hogy összemergálom...
Nézd meg az Akadémia legutóbb elfogadott kis csomagját (mind a szavakat, mind a szabályokat): még pár ilyen újítás, és kb. mindent mindenhogy helyes lesz leírni illetve mondani. És mindezt miért? Mert a sok büdös gyökér amúgy sem tudná megjegyezni - ha egyáltalán érdekelné. Beadták a derekukat.

No és mi olyan hú de spéci speciális jelentése van a "workaround"-nak? Adott egy probléma/hiba, amit nem oldasz meg, hanem megkerülöd egy másik megoldással. Pontosan ezt jelenti a "megkerültem a problémát" kifejezés magyarul.

Nem vagyok híve én sem a hu-kiskapu féle nyelvjárásnak, de azért az, hogy alapvető magyar szavakat egyesek nem tudnak értelmezni, az szerintem komoly probléma.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem a workaround átmeneti megkerülő megoldás, melyet jó esetben egy valódi megoldás szokott követni. Nekem legalábbis a kifejezés ezt mondja. A magyar megkerül kifejezés viszont olyan érzetet kelt, hogy ezzel vége a teendőknek.

Ezt akartam írni pont: a ,,megkerültem a problémát'' túl szép megfogalmazás. Meglehetősen elegáns ahhoz képest, hogy tulajdonképpen taknyolásról van szó.

Azért van egy kis iróniája annak, hogy te is azt a kifejezést használod magyarul, amit kifogásolsz.

Egyébként ki mondta, hogy a megkerülő megoldás szép? (Meg ki mondta, hogy egy workaround nem lehet elegáns - bár tény, hogy ritka, mint a fehér holló). Meg igazából mindkettő ugyanazt jelenti: nem a problémát oldjuk meg, hanem - jellemzően valami ideiglenes*, jellemzően gány megoldást alkalmazunk a probléma meg/kikerülésére.

* mint tudjuk, az végleges

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha nem megy másként, akkor ilyen pedagógusosra veszem. Jellemzően a normális emberek azért használnak egy idegen szót, mert az kifejezőbb, több szó leírását vagy elmondását helyettesíti, azonos jelentésű magyar szó nem létezik az adott jelentéshez, így csak körülírni lehet, mely hosszadalmasabb. Mint ebben az esetben is:

workaround <-> ideiglenes kerülő megoldás

Most mar egy pillanatra kezdett megrendulni a hitem, hogy a workaround valami hu de de mely tobbletjelentessel bir, mint a "kerulo megoldas"/"athidalo megoldas", de a helyzet az, hogy felcsapva a Wikipediat, nekem ugy tunik, hogy nem:

"A workaround is a bypass of a recognized problem in a system. A workaround is typically a temporary fix".

Ezt kerlek szepen, magyarul ugy hivjak, hogy kerulo megoldas.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

És mint tudjuk, az internet kiváló axiómaforrása a Wikipédia. Itt a vita folytatása értelmét is vesztette :)

Igen, mert ide mindenki komoly akademiai kutatasokkal megalapozott cikkeket cibalt ide ellenervkent.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Megjegyzem, egyébként is (sajnos) az a trend, hogy az Akadémia egyre több ,,nemzetközi'' szót vesz fel a jegyzékbe (ld. ,,lájkol'' és társai). Ezek gyakran tényleg esetlenek és feleslegesek. Akkor már százszor inkább a bug meg a workaround.

Egy problémát meg lehet kerülni egy elegáns megoldással is.

A workaround ellenben mindig azt jelenti, hogy valami eszméletlen nagy gányolás történik a háttérben, ami vagy azért van, mert gyorsan össze kellett csapni valamit és "jó lesz az ide", vagy az illető lusta volt jobb megoldást találni, stb...

+1

Inkább a "megpatkolni" szó jut eszembe.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Javaslom bevezetni a kátránylabda (tarball), szemcukorka (eyecandy), dióbélcsákányos (kernelhacker) mellé a körbedolgozás (workaround) szót. Pl:

"A bugot jól körbedolgoztam!"

--
trey @ gépház

akkor mar legyen "a bogarat jol korbedolgoztam!" es akkor nincs angol szo benne :p


I hate myself, because I'm not open-source.

De ne bogár legyen, az olyan snassz. Legyen mondjuk csótány.

gyerek korunkban a debugger-t csotánytalanítónak hívtuk olyan viccesnek tűnt akkor, meg most is :D

Dióbélcsákányos? Ez jó... :-D
A felmount-olnak is vannak vicces fordításai. Pl. rágcsálókkal dolgozó kutatók egy része előtt ismert lehet a "mounting frequency" kifejezés, amit magyarra kb. hágási frekvenciának lehetne fordítani. De azért ennyire rosszindulatú nem leszek a felmountolással. Mire gondol mondjuk egy átlag linux admin, ha arra kéri a kollégája, hogy szerelje fel a fájlrendszert? :-) Utána meg pörgethetne egy magot. Ez utóbbiról nekem nem a számítástechnika jut eszembe. De biztos csak nekem rossz a képzelőerőm... :-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A "(fel)mountolás"-ra szerintem tökéletes a "(fel)csatolás". (Pl. "A külső merevlemezt csatoltam a '/media/MyExternalHardDisk' elérési útra/úton/stb.") Persze a magyar "csatol" nem elég kifejező, mert nem adja vissza a "mount"-nak a "nyeregbe ül" jelentését (lásd: "to mount sy's horse"), és ez ugye nagyon fontos az informatikában.... (Egyébként nem ismerem az "állatászati" szaknyelvet, de nekem a "fedezési/hágási gyakoriság" tökéletesen érthető. :P )

Visszatérve a workaround-ra: akárhogy is nézem, a workaround (ill. a to work around) megkerülést vagy kikerülést jelent, ti. solve=megold, work around = meg-/kikerül. A probléma szerintem éppen az utóbbi két magyar szó értelmezésén van. Mit értünk alattuk, ill. ugyanazt értjük-e alattuk? Bár a "megoldás"-sal szembeállítva egyértelmű (Vagy csak nekem az?), hogy a "meg-/kikerül" csak félmegoldást/álmegoldást/szükségmegoldást jelent, önmagában szerintem is hangozhat "problémamentes megoldás"-ként is.

Úgyhogy ha a "megkerül" nem is, de a "kerülget", "megpatkol" szerintem simán tökéletes magyar megfelelők. (Nyilván hivatalos szövegben nem "patkolunk meg" semmit, de hup-on vagyunk egymás közt, tehát itt megfelelő.)

Azt már zárójelben teszem hozzá, hogy szerintem éppen hogy nem a jelentésekről van szó, hanem arról, hogy általában hogyan használjuk a szavakat. Lásd amit fentebb elmondtak mások: "ha valaki workaround-ot mond, akkor tudom, hogy gányolásról van szó..." Márpedig ha következetesen használnánk a megkerülés-t, akkor igenis egyértelmű lenne, hogy workaround-ot értünk alatta (és nem solve-ot/solution-t, amire ugye ott a "megold(ás)" ).

Az én szótáramban ez az "ebből mekkora gány lesz a végén"-t jelenti.

talán a "megkerülgetni" már jobban jelzi, hogy nem szimpla megkerülés van... hanem annak kevésbé minőségi megvalósítása..

Szerintem meg legyen "megkergültük a problémát."

IMHO többször kellene ilyenekhez nyúlni, lehet nem lenne akkora bughalmaz némelyik kiadás...

nem ertettem G+ -on Poettering posztjat, igy mar ok.
Linus levele üt, mint mindig :)

Talán kellene végre implementálni a systemd-be egy kernelt is, akkor nem kellene vitatkozni ezzel a sok dilettánssal, nyilván ez a Linus nevű se érti a világuralmi koncepciót :P

Idézet:
We are putting together an OS here after all, not just a kernel, and a kernel is just one component of the OS among many, and ultimately an implementation detail.

(Poettering G+ posztja)

Lehet az lesz :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

valamit félre értesz nem kernel lesz a systemd-ben hanem fOrdítva

There is precedence for this form, as it is what we already use for built-in modules. As a bonus, we would be ready for when systemd is integrated into the kernel as a module itself.

Szerintem pedig valamit te értesz félre, és meg is mutatom mit:
:P <- ezt! :)
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Hát egész jól elbukdácsoltam eddig a szövegértési problémáimmal. Biztos jól tudom leplezni.
De te szerintem félreértesz valamit, mert nem akartam beléd kötni. Csak egy véleményt írtam le. Szerintem nem vagyok egyedül. Ahogy te sem. Szerintem ne bántsuk egymást feleslegesen.

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ezt nem saxus hozzászólására akartad írni? Itt valahogy nem tudom értelmezni. ;)

Hoppá, de igen. Ezzel igazoltam saxus-t, hogy szövegértési problémáim vannak, mert még a választ sem tudom jó helyre írni... :-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem, mert ezzel azt igazoltad, hogy write only trollingot művelsz es el sem olvasod, mire válaszolsz!!11 :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Anonymous:

"Kay, Please go die in a fire along with Lennart. Your type is the cancer that is killing any semblence of usability Linux once had."

Nem nagyon értem, hogy miről van pontosan szó, de, gondolom, ha nem az lenne a lényeg, hogy kinek nagyobb a pö^H^H...egója, akkor a kernel-opciók valahogy úgy néznének ki, hogy kernel.debug vagy linux.debug; a systemd opciók meg úgy, hogy systemd.debug... (Nyilván egy átmeneti időszakot megengedve, amíg a régi és az új is használható, nem pedig a 'kirántjuk a szőnyeget a user alól, hogy érezze, van fejlődés' módszerrel)

Így is van,kivéve a debug és quiet opciókat.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

A kernel paraméterek sincsenek namespace-ben, de mivel ez a kernel parancssor, ez valahol ok.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Ez a suspend nem fog jol mutatni a resumeban. De azert O'Kay.
--
zsebHUP-ot használok!

"Red Hat alkalmazott" ez megmagyaraz mindent... meg mplayeres idobe sokat vitaztunk mi is veluk, annyira bunkok es fafejuek a redhatnel hogy az mar fajt. ki emlekszik meg a gcc 2.96-ra? :)

A'rpi

En emlexem :)

Emlékszem erős érv volt anno amellett, hogy debian felé mozdultam rpm alapú disztrók felől :)

Én is emlékszem. Örültem, hogy már akkor sem rpm alapú disztróval nyomultam...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nagyon helyes, hogy egy DEB-alapu alapu disztro gyartoja a vilag legnagyobb open source cege - ohwait...

--
L

Azért nem csak rpm és deb alapú disztrók léteznek - szerencsére.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

+1 :-)

Ilyenkor olyan megnyugtató, hogy már az Ubuntu is lemondott az Upstartról...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

És ettől változik bármi is? Legfeljebb elküldi a kizárt fejlesztő a patch-eit Red Hat-es kollégájának, aki beleteszi azt a kernelbe. És a systemd továbbra sem lesz javítva.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Itt az arcról van szó, nem a kódról. Itt mindenki kínosan ügyel arra, hogy nagyobb arcnak tűnjön, mint ami valójában, a kód meg le van ejtve. Ha személyesen ki van zárva, akkor arcsérülése van.

Aha, közelről nem ismerem őket. Nekem eddig szerencsém volt Red Hat-es pofákkal. Régebben system wide daemonként használtam a pulseaudio-t, mert problémám származott a per user futtatásból, ha egyszerre több felhasználó volt belépve. Nem tesztelték a SELinuxos szabályokat erre az esetre, így nem működött a system wide daemon. Jeleztem a bugot, nem tudták megoldani, majd Daniel Walsh-nek adtam hozzáférést a gépemhez, s ssh-n keresztül megoldotta, így a Fedorába ezen SELinuxos szabályok is belekerültek.

Hasonlóképpen volt gondom egyszer a wireless interface-emmel. Leírtam bugreportban, hogy az újabb kernelben elromlott, s azt is, hogyan a wireless driver. Vélelmeztek egy hibát, fordítottak egy kernelt nem publikusan, megkértek, teszteljem. Megtettem, működött, utána a patch a kernel része lett.

Szóval nem minden Red Hat illetve fedorás figura használhatatlan.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem általánosítottam. Meg nem is a szakértelemről van szó, hanem a felvett pozitúrákról. Biztos vagyok benne, ha akár ezek az emberek is egy kicsit félreteszik a -- jobb szó most nem jut az eszembe -- gőgjüket, akkor akár értelmesen meg is tudnák oldani

Persze, nem mondtam, hogy általánosítasz, csak igyekeztem kicsit árnyalni a képet.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hm, lehet, hogy most kéne elkezdenem komolyabban *BSD-vel foglalkozni, mielőtt a systemd bekerül minden nagyobb disztribúcióba és tönkrebasz mindent. :) EMACS of all init systems.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

+1

Én azért még reménykedem, hogy talán az Arch és a Slackware megússza... Ha nem, akkor megint csinálhatok magamnak saját disztrót :D

Poli, te vagy az? :)

Az Arch vagy másfél éve systemd-re váltott. Akkor hagytam ott. Mivel egy rolling distronál elég kényelmetlen az ilyen váltás. Minden upgrade után órákat kellett foglalkozni azzal, hogy működjön ismét.

Legközelebb alaposabban utánanézek mielőtt hozzászólok. :D Épp most tervezem, hogy majd tíz év után disztribúciót váltok, de lépéseket még nem tettem az ügyben. Nem kizárt, hogy végül csak egy kicsit lépek (vissza) és a Debian alapú Crunchbang lesz belőle... Persze sajna-bajna akkor sem úszom meg a systemd-t. Majdcsak összeomlik a fejlesztése.

Mégiscsak javasolnék egy kis cserét. Mondjuk FreeBSD-re. Abban egy jó darabig nem lesz systemd. Mert folyton az Apple-féle launchd-t emlegetik, mint beépítendő, követendő példát :-)

FreeBSD-re +1
launchd-re meg nem :)

Megfontolom. De lesz néhány kérdésem amikor majd legközelebb találkozunk személyesen :D

Én is ódzkodtam a systemd-től és váltás után voltak bőven problémáim... de aztán fogtam és újratettem a rendszert és megszűnt minden gondom.
Jelenleg sem mondom, hogy hű de nagy systemd fan lennék, de miután beállítottam mindent (wiki továbbra is Arch minőségű) teljesen transzparensen teszi a dolgát és így nem érzek semmi különbséget, megy minden, ahogy kell (desktop rendszer).
______________
ArchLinux user
"If you immediately know the candlelight is fire, the meal was cooked a long time ago."

Nem állítom, hogy azóta nem működik rendesen. De én is úgy voltam mint te, hogy "na ezt akkor újra kel rakni". Csak aztán mikor megtörtént a backup, meg a sika, úgy döntöttem mást rakok helyette fel. Hirtelen felindulás volt.
De továbbra is az egyik legjobbnak tartom az Arch-ot.

Ezt nem tudom, hogyan csináltad, nekem teljesen fájdalommentes volt a váltás, sőt, azóta sincs gondom.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Azt nem tudom hogy csináltad. Nekem egyszer volt kb. öt perc átállni, plusz előtte még öt elolvasni a migrációról írtakat. Azóta soha semmi bajom nem volt vele - eltekintve attól, hogy néha reflexből még /etc/init.d/...-t kezdtem gépelni, ha kézivezérelni akartam egy szolgáltatást :)
És azóta már sokszor frissült, de még egyszer nem vettem észre ebből semmit a csomagkezelő üzenetén kívül.

Fedorán pedig működni látszik a systemd évek óta. Mi bajotok van vele? Már azon túl, hogy más, mint ami korábban volt.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

teljesen jogos. én sem értem ezt a nagy systemd útálatot. bár igaz én nem is fejlesztek. lehet h fejlesztő szemmel és vagy szinten kínszenvedés.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Fejlesztőként (leszámítva ha valami speckó cuccot csinálsz, pl. login managert*) nem kell foglalkoznod a systemd-vel (és ahol kell, ott is opcionális - pl. ha socket-aktiválhatóvá akarod tenni a programod, akkor kell), a csomagolást nagyban egyszerűsíti (nincs rendszerenként eltérő init script), ráadásul ha tudod, hogy olyan rendszeren fog csak futni a programod, amin systemd van, akkor sokmindent kihagyhatsz belőle, ami egyébként kötelező (privilégiumok eldobálása, más userre váltás, chroot etc.)

*: bár ott is csak akkor, ha pl. akarsz multi-seat támogatást, amit a systemd nyújt.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Elég sok jól megszokott dolgot, sok tudást lehet és kell kukába hajítani miatta - lásd RHEL6 - RHEL7 váltásnál gyakorlatilag lehet újratanulni egy csomó dolgot. És üzemeltetőként ez nem annyira jó poén...

Ebben talán igazad van, de ilyen alapon még ma is a régi, jó IBM mainframe-eknél tartanánk és a lyukkártyánál. ;)
(pedig azt nagyon szerettem... :( )

Megoldódni látszik az ügy:

Linus írta:
It looks like Greg has stepped in as a baby-sitter for Kay, and things
are going to be fixed. [...] But it's really sad that things like
this get elevated to this kind of situation, and I personally find it
annoying that it's always the same f*cking primadonna involved.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

lol

Linus vigyáz a kis szellemi gyermekére. :D

Most ezzel jól föladta a leckét, hogy melyikük a nagyobb köcsög.

:wq

(sub)

(Ha jól értem, amit érteni vélek, akkor most kellene Slackware vagy még inkább LFS irányba haladnom... nekem már a Debian init rendszere is bonyolult (scriptek végtelen láncban hivogatják egymást, "hogy flexibilis legyen", végül se nem találok semmit, se nem flexibilis), de a jövő még rosszabbnak tűnik.)

Jó az irány. LFS + saját init scriptek python-ban.

Miért nem mauban?

lol :)

A Crux is jó. Ha muszáj volt valami miatt linuxot használnom (Free/OpenBSD nem ment valami miatt) akkor Slackware vagy Crux volt. LFS-re nekem sajnos nincs időm :(
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

LFS praktikusabb valami céleszközre, amire lefordítod aztán imidzsben feltolod. Desktopra tényleg egy picit fura.

A notebookomon kb. 15 éve gentoo van, de ez csak a fejlesztői vénámnak, perverzitásomnak és mazochizmusomnak tudható be. Meg mert szeretem a rollingot, és szeretek vele szopni. De akiből a felsorolt tulajdonságok bármelyike hiányzik, annak nem szoktam ajánlani.

Arch meg a Slacki bájosan egyszerű és fapad, nekem ezért tetszenek. És talán a sikerüknek is ez a titka. Ők még mindig egy tiszta vonalat képviselnek.

Slackware szívem csücske :D chip magazin 1996-os (bannyek mindja 20éve) kiadás mini CD Slackware 2.0 Kernel 1.2.3 umsdos fs :D

i386DX/25Mhz/8Mb RAM/40Mb HDD + a csúcs Hercules monitor. amig elek nem felejtem X11-hez ennyi volt irva:
MDA/Hercules: Supported, but not tested.

egy particion a dos6.22+3.11wfw meg a linux

Slackware-rel azóta is tart a szerelem :D

Milyen szép is volt a szakma régen... Mindig szeretettel gondolok azokra az időkre.

Teljesen egyetertek Linus-szal. Ember alatti amit ez a Kay meg a udev/systemd csapat csinal evek ota. Primadonnakat a sarokba!

https://lh3.googleusercontent.com/-S8qAAfSCEfk/U0Wtvu6IunI/AAAAAAAAJ0E/wASy2fA9v1Q/w663-h884-no/IMG_20140409_132735.jpg