Támogatása megszűnésére figyelmeztet a Windows XP

Windows XP EoL

Számtalanszor temettük már, de most talán utoljára. A Microsoft már többször, több helyen felhívta a figyelmet arra, hogy ideje felkészülni az XP támogatásának végére. A fenti üzenet immár a végfelhasználó tudtára is adja, hogy április 8-án vége a támogatásnak. A link ide mutat.

Hozzászólások

... és aki annakidején megvette, annak ugye most visszafizetik az árát? vagy beszámítják az új verzióba?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Ápr 9-én is reggel is ugyanúgy el fog indulni vele a gép. Még 10-én is. Meg 11-én is. És így tovább..

Off:
Van abban valami ha sokat szajkózzák neked ugyanazt a fasságot, hiába tisztába vagy vele h. hazugság, hosszú idő után tényleg kezded elhinni. Néha már nekem is olyan kényszerképzeteim kezdenek lenni amint a 20. szenzációhajhász hírportálon olvasom ugyanezt, h. itt ápr 9-én tényleg megáll az élet XP-n. Holott pont a szakmában dolgozom, pont értem ennek a hisztériának a háttérüzenetét, és pontosan tudom h. elferdített igazságon / hazugságon alapul. És mégis annyiszor olvasom nap mint nap az elmúlt fél évben, hogy néha az agyam 1-1 pillanatra tényleg elhiszi h. itt a világvége. Aztán megrázom a fejem, és ismét észheztérek. Félelmetes milyen erő lakozik ebben a pszichológiai hadviselésben.

Nincs arról szó, hogy megáll az élet, de ha a te pélód végéhez verik gond esetén a csalánt, akkor jó tisztában lenni a helyzettel, illetve előre tisztázni a későbbi felelősség kérdését. Ha pék vagy, akkor ez rád mondjuk annyira nem vonatozik.

Elmondom, hogy én mit tettem. Az én pélóm illetékességi körébe tartozó helyeken _hivatalosan_ már nem lehet XP. Ennek ellenére írtam egy szép körlevelet, hogy aki ilyet rejtegetne, az jelentkezzen sebtében, hogy szépen elválasszuk tőle. Ha jelentkezik, el lesz véve. Ha nem, az ő dolga, majd viszi a balhét. Ha ragaszkodik hozzá, hozzon róla a felettesétől írásos papírt, hogy a felettese neki engedélyezi és egyben vállalja érte a felelősséget.

Probléma letudva.

--
trey @ gépház

hmmm ... jogos a gondolat felvetése, mivel az XP után fizetett zsötonnal, nem lettél a tulajdonosa, csupán használati jogot kaptál,
és most vissza akarod adni, mivel már nem kell, elavult stb ...
valamennyi biztos visszajár :)
indulhat a kampány :

"Használt M$ szoftverét értékbeszámítással a gyártó újra cseréli"

... ja, bocsi ezt az autógyártók csinálják ... :):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Hát... a kocsi is egy fura dolog, mert ha kocsit veszek, gyakorlatilag veszek még egy kocsit is valakinek... (átíratás, műszaki(k), kötelezőbiztosítás, súlyadó)... sőt, ha megtankolok, akkor még +2 valakinek is tankolok ugyanannyit.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Hát... a kocsi is egy fura dolog, mert ha kocsit veszek, gyakorlatilag veszek még egy kocsit is valakinek... (átíratás, műszaki(k), kötelezőbiztosítás, súlyadó)... sőt, ha megtankolok, akkor még +2 valakinek is tankolok ugyanannyit.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Szóval ha a routeremhez már nem adnak ki több firmware-t visszavihetem a boltba?

Ha a telefonomhoz nem frissítenek androidot visszakapom az árát és még újat is adnak?

Ha a kedven játékomnak lelövik a szervereit mindenkinek visszaadják a pénzt?

Vagy hogy gondolod a világot ?

Ok! megveszem a Windows 8.1-et. De downgradelhetek róla XP-re, amihez kapok támogatást? :D
Mert Windows 8.1-en nem fut az a program amit még kénytelen vagyok használni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

hasonló problémával keresett meg egy ügyfél, a 16 bites környezetbe szánt cölöptervező programjára épül kb a vállalkozása: ha az nem fut, nagyjából le is lehet húzni a rolót. új programverzió nem létezik, ezt is az ő igényei és elvárásai szerint készítették kifejezetten neki, talán 20+ éve. csak Windows 3.1-en megy, saját karakterkészletet használ, fix 640x480-ban fut stb. az újabb rendszerek gondolhatod miképpen reagálnak a 16 bites alrendszer igényére, nem mellékesen az előbbi tulajdonságokra.

kifizette, megoldottuk (nem túl elegánsan, de túlzottan nagy gányolás nélkül): jelenleg egy 64 bites Win 8.1 hajtotta laptopján fut. ezek után amikor azt olvasom, hogy valami nem fut, akkor elsőre két dologra tudok gondolni: a., valahogyan mégis futhat b., csak van helyette valami.

ráadásul a kompatibilitási kérdések már Vista óta jó forgalmat generálnak, hátha azóta született valami válasz. mi ez a sw, ami nem fut nálatok?

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Nálunk konkrétan egy könyvelő programról van szó, aminek már újabb verzióját használjuk. Időnként még lekérdeznek belőle régi adatokat. Szóval nem gond, ha nem jön frissítés az XP-hez.
Ja meg van egy aszfaltkeverő gépünk is amin spanyol nyelvű XP fut, már a harmadik PC-re klónozva, mert a spanyol gyártó csak így volt hajlandó szállítani! De az nincs hálózaton, tehát nem frissül már évek óta!

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

értem, a célgépek vezérlésének esetére (főleg ha más esetről beszélünk, pl. beágyazott rendszerről) tényleg nem tudok mit mondani. de alapesetben egy ilyen masina ha hálózaton is lóg az zárt háló, ill. nem dugdoshat bele pl. pendrive-ot a dolgozó, így annyira talán nem vészes a dolog. de nyilván így sem szerencsés.

apropó mi valamikor régen jártunk úgy, hogy egy böhöm nagy nyomdagépet NT4-ről sem tudtunk átállítani, mert a gyártó nem adott semmilyen dokumentációt / segítséget: sem nekünk, sem az ügyfélnek. pénzért sem. sőt, ő maga sem vállalta az átállítást, ehelyett a teljes berendezés cseréjét javasolta egész szép áron. itt már nem arról volt szó, hogy veszel egy (akkor még) XP Pro-t 30e+ÁFA áron, meg fizetsz egy szakembernek vagy csapatnak pár napi melót és kész. sokkal inkább arról szólt a történet, hogy (csak hasraütök!) fizetsz 20 miskát egy gépért + az üzembeállítást, ill. az egyébként műszaki értelemben kiváló állapotú eddigi gépedet meg kidobod.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Van olyan eset is, amikor 500 millióba kerül a gép, aminek a vezérlő környezete Windows XP-n fut. Egy egész vállalat részlege fejleszti. A gép élettartama alatt - ami 10 év - marad az oprendszer. A dolog másik fele persze, hogy szervíz szerződés van rá - természetesen.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ha ekkora pénzt hoz neki, hogy az egész vállalat ettől a programtól függ, akkor illene 20+ év után újra egy kis befektetést eszközölni. Vagy én vagyok csak túl buzgó?
Az ilyenek szoktak a legjobban anyázni, ha őt bezzeg régi eszközzel szolgálják ki, ő meg veri a cölöpöt 20+-os programmal. Komolyan nem értem az embereket időnként.

igazából értem, hogy a kérdés költői, de engem ez a fajta miért-keresés nem érdekel túlzottan amíg az ügyfél fizet. ami egyébként egy mikro/kisvállalkozás.

talán több oka is lehet, ha jól láttam/értettem. mai árak szerint ez a program (ismét csak hasraütve mondom) pár miska lehet. az eredeti fejlesztése ráadásul hetekbe-hónapokba került több szakembert bevonva. másrészről (pl. én) nem tudok olyasvalakiről, aki cölöpméretező programot készít (a 16 bites szoftvert programozó csapatból talán egy ember ha elérhető/aktív, bár ez sem számít igazán). harmadrészről a méretező sw WXP alatt éppen elszaladgált, a probléma a napokban vált kézzel foghatóvá egyik pillanatól a másikra a felhasználó előtt: új gép -> új rendszer -> kompatibilitási probléma.

ez az ügyfél szerencsére nem anyázott, hanem felhívott és segítséget kért. jól járt mindenki: az ügyfél, a MS és én/mi is.

no problem.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Na végre, ezek szerint tökéletes lett az XP, és nem fog többet zargatni a windows update. :)))

Egyébként ehhez kapcsolódó jó kérdés: hányszor hosszabbította meg a Microsoft a Windows XP támogatását?

A helyes választ hamarosan elárulom, addig lehet tippelgetni.

Közben felmerült, hogy mi a helyzet a Windows 7-ben levő XP móddal.

"Windows XP Mode follows the same support lifecycle as Windows XP, extended support will end April 8, 2014."

FAQ

--
trey @ gépház

Jó, hogy mondod! Egy általam Delphi 3 desktop rendszerben írt 15 éves iktató program csak ott fut. De annyira ragaszkodnak, hozzá, hogy még nem tudtam lecserélni. :-(
Na most akkor azzal mi lesz? Év végéig kihúzzuk vele addigra meg csak adódik valami jobb!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ertem. Tudnal esetleg mondani egy alternativ fejlesztoi kornyezetet, ahol 15 evig nem kell a kodhoz nyulni, hogy a naprakesz, tamogatott verzion is fusson?

Illetve azt is elarulnad, hogy aki valamit 20 evente akar csak piszkalni, az miert megy ugymond "programozonak" (bwaha), es miert nem inkabb babot kapal?

Igen, egeszen nyugodtan lehet olbe tett kezzel varni, hogy beusson a szar. Csak aztan ne sirjunk, hogy jajistenemmostmilesz. Most komolyan, Delphi 3? Meg az evszazad sem stimmel, konyorgom!

Nagyságrendileg 10-100ezer soros motyókról beszélünk, amihez a tejfelesszájú "senior" OOP meg Java huszár valóban hozzá sem bír szagolni, ellenben _működik_ és azt csinálja, amit elvárnak tőle.
Attól, hogy a hardverkörnyezet sem 2-3-5 éves vasakból áll, hanem olyan eszközökből, aminél by design nincs SPOF a rendszerben, attól még a rendszer működik, használják, és tényleg csak akkor fogják újraimplementálni a még régi kódbázist használó részeket, ha nagyon kell - ugyanis ezek az újraalkotások rohadtul sokba kerülnek. Nem. Annál többe - főleg akkor, ha a meglévő forráskód alapján kell bizonyos részeket visszafejteni és megérteni (v.ö.: jelenlegi "senior" programozó hozzá sem bír szagolni), hogy _biztosan_ ugyanazt az eredményt adja az új kód, mint a régi.

Fogadjunk, hogy valaki erre a linkelt képre kattingatott :)

Én majdnem, de tényleg nem.

u.i.: XP-n kb az első volt anno hogy kikapcsoltam a frissítéseket (Ubuntunál is)

Ez alkalommal nem lehetne az MS-t arra kötelezni a böngésző választó ablakhoz hasonlóan, hogy ugorjon fel egy kis popup, hogy:

A Windows XP támogatása lejárt, mit kiván telepteni?
* Windows 7 - 100$
* Windows 8.1 - 150$
* Ubuntu 14.04 - Free

Vajon ez azt is jelenti, hogy nem lehet tobbet XP-t telepiteni/aktivalni?

pl. az answers.microsofton ott van full magyarul. aktivalni lehet, de telefonon mar nem, mert ez a lehetoseg megszunik. nincs 30mp a keresre forditott ido.

a trey-nek irt valaszod helyett ide inkabb olyasmit kene irnod, hogy "sry ezt beneztem". nem lenne egy utolso dolog.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Az answers.microsoft nem a gyártó hivatalos megnyilatkozási formája, a "KÖZÖSSÉG" tartja karban. Ne a KÖZÖSSÉG-en keresztül üzengessen a gyártó.

http://www.microsoft.com/en-us/windows/enterprise/end-of-support.aspx --> FAQ: ott van minden világosan, feketén-fehéren
http://www.microsoft.com/hu-hu/windows/enterprise/end-of-support.aspx --> semmi FAQ, csak a porszívóügynök hozzállás (eladni, eladni, eladni mindenáron, féligazság alapú ferdítések, elhallgatott részletek). A magyar felhasználót nem illeti meg ugyanaz a szintű tájékoztatás, mint az amerikait? MS magyarországnak nem volt elég ideje lefordíttatni az angol szöveget magyarra, v. nem is akarták?

Félre ne értsd, én megtalálom a kérdésre a választ ha nagyon akarom. De az egyszeri magyar megfélemlített felhasználó a hivatalosan beépített baszogató képernyőn keresztül lukra fut.

Can Windows XP still be activated after April 8, 2014?

Windows XP can still be installed and activated after end of support. Computers running Windows XP will still work but they won’t receive any Microsoft Updates or be able to leverage technical support. Activations will still be required for retail installations of Windows XP after this date as well.

Forrás: FAQ

--
trey @ gépház

Mindezt 511kB-ban (ekkora a "javítócsomag") Végül is 640k elég hozzá :-P

Na! Erre a temetésre iszok!

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Ezért jó a saját központosított frissítés: azt a javítást engeded be, ami szükséges, tesztelted és a működést nem veszélyezteti/problémát nem okoz. A "Vegyél új OS-t tőlünk, mert amit most használsz, azt már nem támogatjuk!" (bő 500k-ban) javítás pölö. nem ilyen :-P Szerintem...